📖 امام عليه السلام در اين گفتار گهربار به سه نكتۀ شايانِ توجه اشاره مىكند:
نخست مىفرمايد: «كسى كه خود را در مقام پيشوايى و امامت بر مردم قرار مىدهد بايد پيش از آنكه به تعليم ديگران بپردازد به تعليم خويش بپردازد»؛ (مَنْ نَصَبَ نَفْسَهُ لِلنَّاسِ إِمَاماً فَلْيَبْدَأْ بِتَعْلِيمِ نَفْسِهِ قَبْلَ تَعْلِيمِ غَيْرِهِ) . كلام امام عليه السلام در اينجا مطابق ظاهر اطلاق كلام، هم رئيس حكومت بر مردم را شامل مىشود و هم تمام كسانى را كه به نوعى ارشاد و #هدايت مردم را بر عهده مىگيرند. اين جمله اشاره به يك واقعيت مسلم عقلانى است كه تا انسان خودش چيزى را نداشته باشد نمىتواند به ديگران اهدا كند. خشك ابرى كه بود ز آب تُهی
كى شود منصب او آب دهى
ضرب المثلى در ميان عرب است كه مىگويند: «چوبى كه كج است چگونه ممكن است سايۀ آن راست باشد».
اضافه بر اين، مردم سخنان كسى را كه به گفتار خود پايبند و آثارش در زندگى او نمايان نيست، هرگز نمىپذيرند و به خود مىگويند: اگر او اين سخنان را باور مىداشت نخست خودش به آن عمل مىكرد.
به همين دليل امام عليه السلام در دومين جمله مىفرمايد: «بايد تأديب و تعليم او نسبت به ديگران پيش از آنكه با زبانش باشد با عمل صورت گيرد»؛ (وَ لْيَكُنْ تَأْدِيبُهُ بِسِيرَتِهِ قَبْلَ تَأْدِيبِهِ بِلِسَانِهِ). اصلى مسلم در روانشناسى است كه مردم سخنان كسى را مىپذيرند كه به گفتۀ خود معتقد باشد و به تعبير معروف: تا سخن از دل بر نيايد بر دل ننشيند و نشانۀ روشن اين اعتقاد اين است كه به گفتۀ خود عمل كند. فى المثل اگر طبيبى سخنرانىهاى متعددى دربارۀ زيانهاى دخانيات ايراد كند و بيمارىهاى متعدد ناشى از آن را يكى پس از ديگرى برشمرد؛ ولى مردم ببينند از دهانش بوى سيگار مىآيد هيچ كس سخن او را جدى نخواهد گرفت. به همين دليل در حديثى كه در كتاب كافى آمده از #امام_صادق عليه السلام مىخوانيم: «إِنَّ الْعَالِمَ إِذَا لَمْ يَعْمَلْ بِعِلْمِهِ زَلَّتْ مَوْعِظَتُهُ عَنِ الْقُلُوبِ كَمَا يَزِلُّ الْمَطَرُ عَنِ الصَّفَا؛ هنگامى كه عالم به علمش عمل نكند موعظۀ او از دلها فرو مىريزد همانگونه كه قطرههاى باران از سنگ سخت فرو مىريزد»
سپس در سومين و آخرين جمله بر آنچه در جملههاى پيش آمد تأكيد نهاده مىفرمايد: «كسى كه معلم و ادب كنندۀ خويشتن است به احترام سزاوارتر از كسى است كه معلم و مربى مردم است»؛ (وَ مُعَلِّمُ نَفْسِهِ وَ مُؤَدِّبُهَا أَحَقُّ بِالْإِجْلَالِ مِنْ مُعَلِّمِ النَّاسِ وَ مُؤَدِّبِهِمْ) . اشاره به اينكه هر گاه انسان نخست به تعليم و تاديب خويشتن پردازد، تأثير سخنانش بيشتر و عميقتر است در حالى كه اگر كسى تنها به تأديب مردم بپردازد و از خويش غافل بماند روزى فرا مىرسد كه مردم از اين امر آگاه مىشوند و از او روى برمىگردانند.
بلكه از روايات استفاده مىشود كه اين كار از نشانۀ منافقان است كه انسان ديگران را به نيكىها و ترك بدىها دعوت كند و خود به اين اندرز عمل ننمايد: در حديثى از امام سجاد على بن الحسين عليه السلام مىخوانيم كه فرمود: «إِنَّ الْمُنَافِقَ يَنْهَى وَ لَا يَنْتَهِي وَ يَأْمُرُ بِمَا لَا يَأْتِي؛ #منافق ديگران را از بدىها باز مىدارد؛ ولى خويشتن را باز نمىدارد و ديگران را به نيكىها دعوت مىكند و خود بدان عمل نمىنمايد».
مباحث
📿 #استغفار_امیرالمومنین صلوات الله علیه ─┅•═༅ بند بیست و ششم ༅═•┅─ 🤲 اللَّهُمَّ وَ أَسْتَغْفِر
📿 #استغفار_امیرالمومنین صلوات الله علیه
─┅•═༅ بند بیست و هفتم ༅═•┅─
🤲 اللَّهُمَّ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِکُلِّ ذَنْبٍ مَدَحْتُهُ بِلِسَانِی أَوْ أَضْمَرَهُ جِنَانِی أَوْ هَشَّتْ إِلَیْهِ نَفْسِی أَوْ أَتَیْتُهُ بِفِعَالِی أَوْ کَتَبْتُهُ بِیَدِی فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغْفِرْهُ لِی یَا خَیْرَ الْغَافِرِینَ
┅───────────────┅
↲ «بار خدایا از تو آمرزش میطلبم از هر گناهی که آن را با زبان تعریف کردم، یا در دل به فکر آن بودم یا نفسم به آن مشتاق گشت یا به کردارم آن را انجام داده یا با دست آن را نوشتم؛ پس بر محمد و آل محمد درود فرست و آن را بر من بیامرز، ای بهترین آمرزندگان»
@ostadelahi
🔰 لوح | حضرت معصومه (س) دختر تربیتشدهی دامان اهلبیت
🔻 رهبر انقلاب اسلامی: بدون تردید نقش #حضرت_معصومه (سلام الله علیها) در قم شدن قم و عظمت یافتن این شهر عریقِ مذهبىِ تاریخی، یک نقش ما لا کلام فیه است. این بانوی بزرگوار، این دختر جوانِ تربیتشدهی دامان اهلبیت پیغمبر، با حرکت خود در جمع یاران و اصحاب و دوستان ائمه (علیهمالسّلام) و عبور از شهرهای مختلف و پاشیدن بذر معرفت و ولایت در طول مسیر در میان مردم و بعد رسیدن به این منطقه و فرود آمدن در قم، موجب شده است که این شهر به عنوان پایگاه اصلی معارف اهلبیت (علیهمالسّلام) در آن دورهی ظلمانی و تاریکِ حکومت جباران بدرخشد و پایگاهی بشود که انوار علم و انوار معارف اهلبیت را به سراسر دنیای اسلام از شرق و غرب منتقل کند.
💻 @Khamenei_ir
هدایت شده از مباحث
◽ امام رضا علیه السلام
✨ منْ زارَها عارِفاً بِحَقِّها فَلَهُ الْجَنَّةُ
🕌 هر كس او (حضرت فاطمه معصومه علیها السلام) را با شناخت زيارت كند بهشت پاداش او خواهد بود.
📗 بحار الأنوار/ مجلد99/ صفحه265
#حضرت_معصومه سلام الله علیها
#امام_رضا علیه آلاف التهیة و الثناء
🌐 @Mabaheeth