گرمابه چگونه جایی بوده است؟
گرمابه در لغت از دو کلمه گرم و آبه ساخته شده است؛ اما آبه در اینجا به معنی آب نیست بلکه آبه به محل ساختمان گفته می شده است. بنابراین گرمابه، محل یا ساختمانی گرم هم برای زمستان و هم برای تابستان بوده است.
بنای حمام سنتی یا گرمابه ، از چهار بخش اصلی تشکیل شده است که به ترتیب ورود عبارتند از:
– راهرو یا پله ورودی
– محوطه سربینه
– میان در
– فضای گرمخانه
انسان وقتی به طور ناگهانی از محل گرم به محل سرد و یا برعکس وارد می شود، بدلیل تغییر قابل ملاحظه دمای هوا، ممکن است مریض شود. به همین علت، چند اصل مهم در مورد حمام های سنتی رعایت شده است که می توان برای معماری حمام مدرن نیز تا جایی که می شود از آن ها الهام گرفت
#دوشنبه_طب_وخانواده
فرزند آوری مجاهدت بزرگ👶
https://eitaa.com/MadareMojahed
راهرو یا پله ورودی در حمام سنتی:
یکی از اصولی که در ساخت حمام سنتی رعایت شده است، ایجاد راهرویی پیچ در پیچ در حد فاصل دهلیز و ورودی حمام سنتی بوده است. این مساله باعث می شده است که هوای گرم نتواند به طور مستقیم وارد شود.
محوطه سربینه :
بعد از طی راهرو پیچ در پیچ، افراد وارد دهلیز شده (فضای برزخ) و بعد از آن بینه یا رختکن که محیطی نیمه گرم و نسبتا خشک بوده، قرار داشته است. در قسمتی از بینه، سلمانی سر افراد را می تراشید.
بینه در انواع شکل های مربع، هشت ضلعی و کشکولی ساخته می شده است و در گوشه های آن رختکن ها و در وسط، حوض آب سرد قرار داشته است.
«میان در» :
بعد از طی فضای بینه، افراد مستقیما وارد گرمخانه نمی شدند و فضایی به نام «میان در» در این فاصله بوده است. در این فضا، یک یا دو سکو جهت انداختن لنگ و دولچه و اسباب حمام داشته و معمولا راه دستشویی و مستراح نیز از همین فضای میان در بوده است.
#دوشنبه_طب_وخانواده
فرزند آوری مجاهدت بزرگ👶
https://eitaa.com/MadareMojahed
افراد بعد از عبور از میان در، وارد گرمخانه می شدند. فضای داخل گرمخانه به چند محل جهت کیسه کشی، تمیزکردن و خزانه ها تقسیم می شده است. خزانه در حمام های کامل، سه عدد بوده که یکی برای آب گرم، یکی برای آب سرد و در وسط آن دو، خزانه آب ولرم جای می گرفت. مانند وان و جکوزی ( وان جکوزی ) در فضای استخر امروزی. کسی در دو خزانه آب سرد و آب گرم نمی رفته است. برای اعیان هم، حمام های کامل، گرمخانه خصوصی در دو گوشه خزانه داشته اند که به جای خزانه، دستک داشته است (حوضچه ای کوچک که آب را داخل آن ریخته و با دست روی خود می ریختند).
علاوه بر این فضاها، برخی از حمام های سنتی ، در گرمخانه محلی برای آب بازی و شنا بوده است. در حمام های بزرگ اصفهان و کرمان، استخری بزرگ برای این منظور می ساختند که محلی هم برای تماشا داشت.
به طور کلی توجه به اصول معماری حمام سنتی می تواند الگوی خوبی در طراحی فضاهای مشابه مانند حمام مدرن ، استخرهای عمومی یا استخرهای خصوصی در خانه ها و آپارتمان ها، باشد
#دوشنبه_طب_وخانواده
فرزند آوری مجاهدت بزرگ👶
https://eitaa.com/MadareMojahed
6.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#دوشنبه_طب_وخانواده
فرزند آوری مجاهدت بزرگ👶
https://eitaa.com/MadareMojahed
هدایت شده از خط ۵۷
اسکانرایگانمشهد+غذایحضرتی
مادران عزیز زیر۴۰ سال که
حداقل ۳ فرزند دارن
⚠️⚠️توجه توجه ⚠️⚠️
مادران عزیز تا 27 دی ماه
فرصت دارید به سایت آستان قدس
مراجعه و برای اسکان رایگان مشهد
خودتون و خانوادهتون ثبت نام کنید.
🌿 در این طرح میتونید
۳ روز میهمان امام رضا(ع) باشید
و در یک نوبت هم در رستوران حضرتی
از شما پذیرایی به عمل میاد.
🏃🏽♀️عجله کنید که جانمونید
و این فرصت طلایی از دست نره😌
ثبت نام :
https://shokohmadari.razavi.ir/
#فرزندآوری_مجاهدت_بزرگ
#بحران_کاهش_جمعیت
🇮🇷 #خط_۵۷ رسانه مردم انقلابی ایران
▪️ @khat57