(https://attach.fahares.com/K6B8v/h5WrAMAWFjlxsVgA==) 🔻روابط ایران و آمریکا در هشتمین شمارۀ مجلۀ «گاه نقد» بررسی شد
🔹این شماره از مجلۀ «گاهِ نقد»، دومین جلد این مجله با موضوع «تاریخ» و نخستین جلد از دنبالۀ «روابط ایران و آمریکا» است. در این شماره با سیری در کتابهای گوناگون، نگاهی به تاریخچۀ روابط ایران و آمریکا از ابتدا تاکنون انداخته میشود.
🔹همچنین در این شماره در چند بخش مختلف، ابتدا نگاهی کلی به رابطۀ بین دو کشور انداخته میشود و سپس در پنج پروندۀ مفصل و مختلف، رویکردهای کتابهای گوناگون به این رابطۀ مرور و بررسی میشوند. «گفتار»، «نقدوار»، «رهیار» و «پیوست» بخشهای گوناگون این شماره هستند که هرکدام از زاویهای متفاوت به رابطۀ ایران و آمریکا و نمونههای مختلف در آینۀ کتابها نگریستهاند.
🔹در «گفتار»، سردبیر مجموعۀ تاریخ «گاهِ نقد»، دکتر جعفر مرادحاصلی، نگاهی کلی به تاریخچۀ رابطۀ میان ایران و آمریکا از نخستین روزها میاندازد و بهطور خلاصه، کتابهایی را که در ایران با این موضوع به چاپ رسیدهاند، دستهبندی میکند.
🔹در بخش «نقدوار»، کتابهایی که در ایران با موضوع رابطۀ بین ایران و آمریکا چاپ شدهاند، در پنج پروندۀ مختلف نقد و بررسی میشوند. هر پرونده بر برههای خاص از تاریخ رابطۀ دو کشور نگاهی میاندازد و پروندۀ پنجم، سه رویکرد مختلف کتابهای چاپشده را از هم تفکیک میکند. این سه رویکرد عبارتاند از: «رویکرد بیطرف به مناسبات ایران و آمریکا»، «رویکرد تبرئهکننده دربارۀ مناسبات ایران و آمریکا» و «رویکرد افشاگرانه به مناسبات ایران و آمریکا».
🔹در «رهیار»، تازهترین کتابهایی که دربارۀ آمریکا یا رابطۀ میان ایران و آمریکا تالیف و ترجمه شدهاند، معرفی و نقد و بررسی میشوند.
🔹در «پیوست» این شماره از «گاهِ نقد»، یک بستۀ پیشنهادی برای خوانندگان آماده شده است. این بسته شامل پنج کتاب است که هم تاریخ و سیاست خود آمریکا و هم رابطۀ بین ایران و این کشور را در بر میگیرد.
🔹برای تهیه هشتمین شمارۀ مجلۀ «گاهِ نقد» علاوه بر مراجعه به مراکز پخش و روزنامهفروشیها، میتوانید با شمارۀ ۰۲۱۶۶۹۷۶۳۴۹ داخلی 3 تماس بگیرید.
همچنین میتوانید نسخۀ الکترونیک این شماره و شمارههای پیشین گاهِ نقد را از «کتابیکا» و «طاقچه» تهیه کنید.
🔹مجلۀ #گاه_نقد به همت سامانۀ کارشناسی کتاب مجمع ناشران انقلاب اسلامی، با توجه به خلأ موجود در نقد تخصصی حوزههای مختلف کتاب تدوین و در حوزههای گوناگون ادبیات داستانی، تاریخ، علوم اجتماعی، فلسفه، زبان فارسی و درستنویسی، روانشناسی و دین عرضه خواهد شد.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
📝عباسعلی صدری
📕صنم
✍️ملیحه ذوالفقاریان
📚 انتشارات سروش
🔹این کتاب تجربهای متفاوت از یکی از اعضای سازمان منافقین است که سالها زندگی خود را در این سازمان سپری کرده است. این کتاب با روایتی خواندنی، داستان زندگی صنم را به همراه تمام مصائب و سختیهایش به رشته تحریر درآورده است. داستان با محتوایی پرتعلیق که سعی کرده خود را به فیلمنامه نزدیک کند، در تلاش است تا نتایج پیوستن به گروهک منافقین را به مخاطب نشان دهد. دیالوگها سرشار از سادگی همراه با تجربه است. سادگیاش بهخاطر آن است که مخاطب آن را در زندگی کنونیاش لمس میکند و تجربهاش بهخاطر نگاه نویسنده به مسائل فرهنگی و اجتماعی زمانه خود است.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻چابکسازی ارشاد ضروری است
📌گفتوگوی مجلۀ شیرازه کتاب با یاسر عسکری، مدیر انتشارات راهیار:
🔹 به نظر شما مهمترین چالشهای پیش روی وزارت ارشاد در حوزۀ کتاب چیست؟
شاید جدیترین مسئله کاغذ باشد که همۀ ناشران را به خودش مشغول کرده است. کشور ظرفیت تولید کاغذ باکیفیت را دارد؛ ولی تولید نمیشود. ناشران بین دوگانۀ کاغذ بیکیفیت داخلی و باکیفیت خارجی ماندهاند و طبیعی است همه بهسمت کاغذهای باکیفیت خارجی میروند. این کار هماهنگی و عزم و ارادۀ هیئت دولت را میطلبد که چند وزارتخانه، بهویژه وزارت صنایع، درگیر آن هستند.
الان جدیترین چالش، نداشتن تحلیل دقیق از وضعیت فعلی تولید و ترجمۀ کتاب و شناخت آن است. وضعیت فعلی حوزۀ نشر کتاب، فرصتها و تهدیدها و کیفیت آن، دست مدیران ارشد فرهنگی نیست. این مدیران شاید آمار کمی داشته باشند؛ ولی آمار کیفی دقیقی در دسترس نیست. همین مسئله باعث سیاستگذاری غیرجامع و تکبُعدی در حوزۀ تولید و ترجمۀ کتاب در کشور شده است که در نتیجهاش، هم شاهد موازیکاریها هستیم، هم تولیدات ضعیف و تکراری و هم کارهای غیرضروری و بدون اولویت و حتی تولیدات و ترجمههای بیکیفیت. هر فرد یا ناشری به خودش اجازۀ نوشتن یا ترجمه و نشر کتاب را میدهد. معتقدم یکی از دلایل اصلی که باعث بیرغبتی مردم به کتابخوانی شده است، همین تولیدات ضعیف و کتابهای بیخاصیت است. وزارت ارشاد نباید مماشات کند و باید جلوی چاپ کتابهای ضعیف و سطحی و تکراری را بگیرد و مجوز خیلی از ناشران غیرفعال و صوری و دکوری را حذف کند و در این راه، از سروصداها نترسد. ارشاد بهجای کمیت، به کیفیت بیندیشد. اگر وزارت ارشاد در برخورد با ناشران ضعیف و غیرفعال و متخلّف جدی باشد، اتفاقات خوبی را شاهد خواهیم بود.
چالش بعدی، علایق و سلایق و شعارهای مدیران و تیم مدیریتی است که حوزۀ نشر را بهسمت یک سری حوزهها سوق میدهند؛ حوزههایی که شاید ضرورت و اولویت نداشته باشد. حمایتها در بعضی از زمینههاست و برخی زمینهها و حوزههای مهم فراموش میشود.
حضورنداشتن آثار مکتوب معاصر ایرانی در مجامع فرهنگی و ادبی بینالمللی هم ضعفی جدی است که باید برای آن هم فکر کرد و برنامه داشت. وقتی دغدغۀ مدیران و ناشران و نویسندگان فقط تولید یا مصرف داخلی باشد، طبیعی است کمتر وقت میگذارند و هزینه میکنند؛ ولی اگر مخاطبان بینالمللی باشند، دستاندرکاران سعی میکنند در همۀ بخشها وقت بیشتری بگذارند و محتوا را ارتقا دهند.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻سفر کوچکترین سرباز امام(ره) به روسیه
🔹کتاب «همه سیزده سالگیام» چاپ شده در #انتشارات_سوره_مهر، نوشته گلستان جعفریان قرار است به زبان روسی ترجمه و در کشورهای مقصد توزیع شود. این اثر خاطرات مهدی طحانیان را روایت میکند.
🔹کتاب «همه سیزده سالگیام»، روایت مهدی طحانیان، معروف به کوچکترین آزاده ایرانی، از سالهای حضور در دفاع مقدس و اسارتگاههای عراق است. بسیاری از ما #مهدی_طحانیان را با آن ماجرای معروف مصاحبه نکردن با خبرنگار زن بیحجاب میشناسیم. رزمنده ۱۳ سالهای که در عین نوجوانی، بزرگ شده بود؛ جنگ همه را بزرگتر کرده بود.
🔹گلستان جعفریان در کتاب «همه سیزده سالگی ام» در ۱۸ فصل به خاطرات طحانیان از زمان قبل از اعزام به جبهه تا دوران اسارت و بعد آزادی پرداخته است. نویسنده در این اثر تلاش کرده تا طحانیان ۱۳ ساله را به تصویر بکشد. در ابتدای این کتاب مشکلات این نوجوان قبل از اعزام به جبهه بیان شده است و بخش دیگر نیز به روایت مشکلاتی میپردازد که در اسارتگاهها برای او ایجاد میشود و نیروهای رژیم بعث قصد استفاده تبلیغاتی از او را دارند.
🔹نویسنده تلاش دارد تا روایتی دستنخورده و بکر از دوران اسارت طحانیان ارائه دهد؛ بیکم و کاست، با بیان احساسات همان لحظه راوی و بدون تحلیلهای فعلی او. جعفریان که در حوزه ادبیات اردوگاهی فعالیت دارد، قصد دارد تا با نگارش چنین کتابی ضمن نشان دادن تحولات روحی و فکری یک اسیر، زندگی آن لحظه او را به تصویر بکشد؛ با همه تردیدها، ترسها و بدون توجه به وضعیت فعلی او.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻کرونا؛ دستمایه کتاب «به من دست نزن»
🔹به مناسبت سه سالگی یک ویروس کوچک با بازخورد جهانی به کتابی میپردازیم که علاوه بر زندگی شخصی نویسنده که بهنوعی روایت همه زنان خانهدار در این مدت است، به قالب اتفاقات یک ساله ایران در سال اول شیوع ویروس کرونا و مسائل مهم جهان نیز میپردازد.
🔹دو سال از تولد کرونا میگذرد؛ اما همچنان زورمان به این ویروس منحوس نمیرسد. کرونا تجربه جدیدی بود برای همه انسان های زنده در سراسر دنیا. تجربهای که یکباره سراسر عالم با آن روبهرو شد. #فائضه_غفارحدادی در آخرین کتابش با عنوان «به من دست نزن» از همین تجربهها میگوید.
🔹این اثر تلاش مجاهدانه ایست که هرگز به اندازه تلاش کادر درمان و مدیران و مسئولان، دیده نخواهد شد. اما ثبت و ضبط آن ها برای گم نشدن تاثیرات مهم زنانخانه دار در تاریخ و ابراز همدردی و انتقال تجربهها ضروری است مخصوصا نقش مادران فداکار و مظلوم که اگر ثبت نمیشد، بعدها در تاریخ گم می شد.
🔹#به_من_دست_نزن روز نوشتها یک سالهایست از خانم فائضه غفارحدادی نویسنده کتاب تحسین شده خط مقدم با موضوع کرونا که توسط #انتشارات_شهید_کاظمی منتشر شده است.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻کتاب « بدون ذرهای ترس » به چاپ چهارم رسید
🔹جلد اول مجموعه قهرمان من با نام « بدون ذرهای ترس » که در خصوص شهید مهدی کازرونی است در خلال یک سال با استقبال مردم و نهادها به چاپ چهارم رسید.
🔹این کتاب که توسط آقای محسن بغلانی برای آشنایی نوجوانان با شجاعت و غیرت و ایثارهای دفاع مقدس و اقدامات و رشادتهای شهید کازرونی نوشته شده توسط موسسه فرهنگی هنری #قدرولایت در قطع رقعی و ۳۲ صفحه چهاررنگ با قیمت ۲۰ هزارتومان منتشر شده است.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻ضرورت یک بازسازی انقلابی
📝عباس شیرازی
🔹یکی از وظایف حاکمیت در نظام اسلامی، مقابله با فساد فرهنگی و اخلاقی است. نکتۀ مهم و شایستۀ توجه این است که نمیشود منکر وجود این فساد در زمینۀ فرهنگ شد. برای مثال، شاهد حجم زیاد شبهات علیه اعتقادات مردم، خصوصاً نظریۀ ولایت فقیه، تبلیغ و ترویج غربگرایی و سوقدادن مردم بهسمت گرایش به آزادی و بیبندوباری جنسی هستیم که ناگزیریم با آن مقابله کنیم.
🔹امروز، عنصر فرهنگی باید وارد بشود و در جای خودش و با شیوۀ درست فرهنگی مقابله کند و البته، از هر اقدام دیگری مؤثرتر خواهد بود. ممکن است عدهای بگویند با زور نمیشود با فساد و مصادیق آن مبارزه کرد؛ اما اسلام، افزون بر توجه به هدایت و آگاهیبخشی در مسائل فرهنگی و اجتماعی، به حدود و تعزیرات هم توجه کرده است.
🔹تلاش برای شکلگیری جامعهای متدین که به انتخاب خود، نه بهاجبار و با انجام فعالیتهای فرهنگی، جهتدهی، تشویق، ترغیب، تولید و توزیع مناسب فرهنگ اسلامی توسط حاکمیت، مسیر تدین به اسلام و انقلاب را طی میکند، بیشک راه رسیدن به آرمانهای اسلامی مانند عدالت اجتماعی را که در هر باور و اعتقادی پذیرفته است، سهلتر میکند.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
(https://attach.fahares.com/6LtTjJob9Dh93S3gyi3Dzg==) 🔻۸ نامزد گروههای «پژوهش هنری» و «هنرهای تجسمی» جایزه کتاب دفاع مقدس معرفی شدند
🔹نامزدهای مرحله نهایی گروههای «پژوهش هنری» و «هنرهای تجسمی» نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس معرفی شدند.
🔹هیأت داوران گروه «پژوهش هنری»، پس از مطالعه کتب و تکمیل کردن برگههای داوری، در جلسات حضوری به بحث و گفتوگو پرداخته و از میان ۹ عنوان کتاب رسیده به دبیرخانه این دوره؛ ۳ عنوان را شایسته حضور در مرحله نهایی دانسته و به عنوان نامزدهای دریافت این جایزه معرفی کردند.
۱- درآمدی بر جامعهشناسی هنر اسلامی، نوشته: همایون مرادخانی، ناشر: سوره مهر
۲- نگاهی به فتوژورنالیسم جنگ تحمیلی، نویسندگان: نازلی عباسی اهوازی، محمد شریفزاده، ناشر: سوره مهر
۳- سمند سرخ صاعقه، نوشته: علی اربابی، ناشر: موزه دفاع مقدس
🔹همچنین هیأت داوران گروه «هنرهای تجسمی»، پس از بررسی تخصصی کتب، تکمیل کردن برگههای داوری و برگزاری جلسات حضوری از میان ۱۶ اثر رسیده به دبیرخانه، ۵ اثر زیر را بهعنوان نامزد دریافت جایزه انتخاب کردند.
۱- بدرقه سردار، نوشته: جواد ترابی، ناشر: موزه دفاع مقدس
۲- رنجها و گنجها، نوشته: سیداحسان باقری، ناشر: سوره مهر
۳- عکاسان جنگ عراق ایران، ساسان مویدی، عکاس: ساسان مویدی، ناشر: انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس
۴- عکاسان جنگ عراق ایران، اباصلت بیات، عکاس: اباصلت بیات، ناشر: انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس
۵- فرزندان روحالله، نویسنده: سیداحسان باقری، ناشر: انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس
🔹در اسفندماه سالجاری سالن خلیجفارس باغ موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس میزبان مراسم اختتامیه نوزدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس خواهد بود.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻ضرورت تحول در ساختار نشر
📝امیرشهریار امینیان
🔹سالهاست صنعت نشر کشور از بیماری مزمن رهاشدگی ساختاری و بافتاری رنج میبرد. در حالی که شاخصهای کمّی نشر از بعد تعداد ناشران و فعالان این حوزه و تعداد آثار منتشره، دارای جایگاه برجستهای در سطح بینالملل است، از لحاظ کیفی نتوانسته است در حد و اندازههای مقبول خود را نشان دهد و چه در عرصۀ داخلی و چه بینالمللی، فاصلۀ معناداری با معیارهای پذیرفتهشده دارد. نشر کتاب که بهواقع نمادی از توان فرهنگسازی و آگاهیبخشی و توسعۀ فرهنگی شناخته میشود
🔹اگر ساختار را معادل الگو و آرایش اجزای سازمانی نشر بدانیم و بافتار را ویژگیها و زمینههای مفهومی آن مفروض کنیم، بدیهی است که بخش عمدهای از معضلات فعلی نشر بهدلیل ضعف ساختاری و نقص بافتاری آن انگاشته میشود.
🔹توازن عملکردی ساختار حاکم با مفاهیم منشعب از بافتار مورد انتظار، نقطۀ عزیمت کارآمدی محسوب میشود. در حقیقت، هرچه انتظارات واقعبینانهتر و غیرانتزاعیتر ترسیم شوند و نقشآفرینی عناصر دخیل در تحقق انتظارات فعالانهتر، متناسب با حدود اختیارات، دور از موازیکاری و تزاحم اجرایی، کیفیتگرا و مشارکتطلبانهتر باشد، میتواند سطح وسیعتری از کارآمدی را پوشش دهد. برای نمونه، در ساختاری آرمانگرا، بافتار کارنامهمحور و کمیتگرا موجب آسیبپذیری جدی نظام نشر شده و انباشت انتظارات برآوردهنشده را تولید میکند.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻دری که بر همان پاشنه چرخیده
📝سیدمحمد نظامالدین
🔹اکنون بیش از چهل سال از انقلاب اسلامی ایران میگذرد؛ اما اگر نگاهی به کارنامۀ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بکنیم، خواهیم دید در تمام این سالها، هرگاه اهالی قلم و کتاب و نشر به هر بهانهای فرصتی برای سخنگفتن پیدا کردهاند، همان گلایهها و پیشنهادها و توقعات را تکرار کردهاند. این نشان میدهد که در تمام این سالها، در روی همان پاشنه چرخیده است. تجربۀ شخص بنده نیز چنین است.
🔹وزارت فرهنگ و ارشاد در حوزۀ فرهنگ مکتوب، از یک دیدگاه چهار گروه را پوشش میدهد: اهل قلم و پدیدآورندگان فرهنگ مکتوب، ناشران و تولیدکنندگان، پخشکنندگان، کتابفروشان و ویترینداران.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻«گروه مخفی» منتشر شد/ماجرای دخترِ محصل بهترین مدرسه غیرانتفاعی
🔹رمان نوجوان «گروه مخفی» نوشته سپیده نیکرو و تصویرگری مجید صابری نژاد با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه، ۹۶ صفحه و بهای ۲۱ هزار تومان توسط #انتشارات_محراب_قلم (کتابهای مهتاب) منتشر شده است.
🔹گروه مخفی روایتی است با طعم طنز از دختری به نام پریا که در یکی از بهترین مدارس غیرانتفاعی تهران درس میخواند و به تازگی صاحب برادر شده است و اصلاً از این وضعیت خوشحال نیست. او و دو نفر از دوستانش به نامهای نگار و پانیذ با هم در یک گروه به نام گروه مخفی تلاش میکنند راهی برای کاهش فشار مدرسه و مشکلات پریا با برادر کوچکش پیدا کنند اما ماجرا به این آسانیها هم نیست...
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr
🔻نویسندگانی که مهمان دانشآموزان کتابخوان شدند/جشن امضای کتاب برگزیده جایزه «جلال» در یک مدرسه
🔹چند تن از نویسندگان انتشارات «راه یار» با حضور در دبیرستان غیرانتفاعی نوردخت مشهد مقدس با دانشآموزان کتابخوان این مدرسه به گپوگفت پرداختند.
🔹در حاشیه اولین دورهمی نویسندگان و محققان دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی(انتشارات راهیار) در مشهد مقدس، به دعوت مدرسه غیرانتفاعی متوسطه اول نوردخت، چند تن از نویسندگان #انتشارات_راه_یار در این مدرسه حضور پیدا کرده و نشستی صمیمی با دستاندرکاران و دانشآموزان کتابخوان این مدرسه داشتند.
🔹در این جلسه صمیمی، بهنام باقری، نویسنده کتاب «سلولهای بهاری» و «مادر برام قصه بگو»، محمدعلی زمانیان، نویسنده کتاب «داستان رویان»، محمود شمآبادی، نویسنده کتاب «نان سالهای جنگ»، اسماعیل هاشمآبادی، محقق و مسئول آموزش واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب، هاجر صفائیه، نویسنده و محقق تاریخ شفاهی، جواد مرتضویزاده، محقق تاریخ شفاهی و فعال فرهنگی و یاسر عسگری، مدیر انتشارات «راه یار» حضور داشتند.
🔹تا امروز، برخی از دانشآموزان مدرسه نوردخت(خانمها رقیه شادپور، سارا نصری، فاطمه حسنخانی، سحر فیضی مقدم، زهراسادات حسینی، فاطمهسادات حسینی، پارمیدا باطوری، مهدیه نوزادی و...) علاوه بر مطالعه برخی کتابهای انتشارات «راهیار» از جمله «سلولهای بهاری»، «داستان رویان»، «جهاد در قرنطینه»، «دختر تبریز»، «نان سالهای جنگ»، «شهید علم» و...، اقدام به یادداشتنویسی و تولید محتواهای ترویجی متعدد درباره این کتابها کردند که تعدادی از اینها در صفحات مجازی انتشارات و رسانهها منتشر شدهاند.
🔹در ابتدای این جلسه که به طور زنده از برنامه «شاد» مدرسه نیز پخش میشد، خانم بندار، خیر و موسس مدرسه، خانم موراسبانی، مدیر مدرسه و خانم محدثه رشید معاون پرورشی و دبیر علوم مدرسه، گزارشی از فعالیتهای فرهنگی مدرسه و دانشآموزان خصوصا در زمینه ترویج فرهنگ کتابخوانی ارائه کردند و در پایان این نشست نیز با حضور نویسندگان، جشن امضای کتابهای «داستان رویان»، «نان سالهای جنگ» و «سلولهای بهاری» که اخیرا در جایزه ادبی جلال نیز به عنوان برگزیده بخش «نگاهی دیگر» مورد تقدیر قرار گرفت، برگزار شد.
eitaa.com/MajmaNasheran
Ble.im/MajmaNasheran
instagram.com/mananashr