تقلیل گرایی، ضعف علمی و مکان نشناسی
حوادث تلخ روزگار علل و عوامل متعدد خود را دارد که برخی مستند به حال و برخی به گذشته می تواند باشد. شناخت و شناسایی همه آنها هم در حوزه تخصص حوزویان نیست و کارشناسان خودش را می طلبد....
با این حال و برای گرم شدن منبر و خوشآمد مخاطبان پای منبر، ممکن است برخی تمام رخدادهای زشت و پلید کنونی را به گناه نخستین و ماجرای آدم و حوا ربط بدهند یا به داستان هابیل و قابیل یا جریان سقیفه یا صلح امام حسن ع یا هرچه که اقتضای مجلس باشد...
این قبیل تحلیلها وزن علمی ندارد و برجسته سازی یک علت درمیان هزارویک علت است که سهم هریک باید به دقت و عالمانه ارزیابی شود.
در جریان حادثه تلخ حمایت از اهانت به پیامبر رحمت هم ممکن است کسی اتفاقا مسیر را برعکس کرده و با همین متد تقلیل گرایانه_که اگر خوشبین باشم، دلیلی جز ضعف علمی نمی تواند داشته باشد_ ادعا کند این قبیل جسارت ها دلیلش اختلاف امت اسلامی است و همسو نبودن جریانات و افراد مخالف تقریب که گاه و بیگاه بر نزاعات دمیده و نعرات طائفیه_به تعبیر مرحوم امینی_ را بلند می کنند و اگر ما پروژه تقریب را جدی دنبال کرده بودیم اکنون کجا که نبودیم و کسی جرات نمیکرد به احساسات و عواطف این امت چهل تکه اینطور بتازد!!
از بحث علمی و نقد تقلیل گرایی که بگذرم نکته مهم دیگری می ماند و آن توجه به مکان طرح بحث است. این مطلب هم متوجه سخنرانان است و هم متوجه ارباب رسانه که کارشناس سازی کرده و تریبون آزاد در اختیار افراد قرار میدهند تا تمایلات فکری خود را _بدون زحمت و بدون ملاحظه نتایج_ علنی کنند.
باید دقت کرد که فضایی سخنرانی عمومی با منبر فرق اساسی دارد و هیجانات معدود مخاطبان هیئات با آثار سلبی باقی مانده و بعضاً دراز مدت در جامعه قابل قیاس نیست و "هرسخن جایی و هر نکته مکانی دارد."
۹۹/۸/۱۱
#مشاوره_فقهی
در ماده ۱۰۵۷ امده زن باید با مرد محلل نزدیکی داشته باشد و بعد به واسطه طلاق یا هرچی ازش فراقت حاصل بشه حالا سوال اینجاست که اگر زنی که بخواد با محلل ازدواج بکنه شرط ضمن عقد عدم مقاربه بگذاره این شرط باطله یا امکانش هست بدون نزدیکی مرد محلل زن رو طلاق بده؟
پاسخ: عقد دوم عقد دائم و مستقلی است و شرط مذکور هم فی نفسه مشکلی ندارد لکن اگر بنا دارند که زوج دوم تنها نقش محلل را ایفا کند و زن بتواند به شوهر قبلش برگردد، این مقصود حاصل نمی شود زیرا محلل اگر مقاربت نکند زن به شوهر قبلش محرم نخواهد شد.
ر.ك: وسيلة النجاة مرحوم آقا سید ابوالحسن اصفهانی و حواشی آن.
#فقه
#محلل
علما و اساتید مهمتری هم هستند که در زمینه وحدت صحبت کنند و حرف داشته باشند. متاسفانه هرساله افراد گزینش شده با مقبولیت و بردی محدود به کنفرانس دعوت شده و حرفها هم از حد کلیات و کلیشه فراتر نمی رود.
از افراد نقاد و ایده پرداز باید دعوت کرد! چه حوزوی چه دانشگاهی چه دیگر نخبگان..چه شیعه چه سنی. یکی از آسیب شناسی های پروژه وحدت و علل عدم موفقیت زیاد آن همین جهت است که اشاره کردم. انحصار آن در دایره خاص و عدم مسأله بودن و کردن آن برای دیگران است...
#هفته_وحدت
#تقریب_مذاهب
@Menhajalsalehin
یادنامه_ادیب_نیشابوری_به_کوشش_مهدی_محقق.pdf
12.51M
یادنامه ادیب نیشابوری
زندگانی استاد و مجموعه مقالات در مباحث علمی و ادبی
به اهتمام : دکتر مهدی محقق
نسخه کم حجم