اخیرا در فضای مجازی حدیثی از امیر المومنین نقل شده ومی شود که بی ربط به این ایام نیست . بر اساس این روایت آن حضرت در پاسخ به سوالی در مورد نوروز وسفره هفت سین نظر اصحاب خود را به قرائت 7 آیه قران که با کلمه سلام آغاز شده است جلب می فرماید و به ایشان مژده می دهد که هرکس این آیات را در روز نوروز ( آغاز برج حمل) را با گلاب و زعفران بنویسد و خود و خانواده اش از آن بخورد، من ضامنم تا اخر سال با سلامت و تندرستی زندگی کنند. این آیات عبارتند از
1) سلامُ علی آلِ یاسین
2) سلامٌ علی اِبراهیم
3) سلامُ عـَلی موُسی و هارون
4) سلامُ هیَ حتّی مَطلَعِ الفـَجر
5) سلامٌ علی نوح ٍ فی العالمین
6) سلامٌ عـَلیکُم طِبتُم فادخـُلوُها خالدین
7) سلامٌ قولاً مِن رَبِّ رحیم "
در پاسخ به یکی از دوستان که نظر حقیر را درباره این حدیث خواستار شده بود باید بگویم
به نظر بنده صحت سند این حدیث و نیز دلالت آن به چند دلیل محل تامل و تردید است
یکم : از حیث سند
متون منتشره در فضای مجازی منبع این حدیث را از بحار الانوار مرحوم مجلسی ویا از سه کتاب کنز العوامل و المخازن و مجمع الکنوز نقل نموده اند. این درحالی است که حسب جستجوی نگارنده در کتاب بحارالانوار هیچ ردی از چنین حدیثی یافت نمی شود.
در خصوص سه کتاب مذکور نیز باید گفت اولا هیچ ردی از دو کتاب اول در کتاب خانه های معتبر نظیر کتابخانه ملی ،کتابخانه مجلس شورای اسلامی ، سایت کتاب خانه آنلاین نور و ... جز کتابی به نام المخازن در علوم غریبه از آیت الله سید عباس کاشانی از علمای معاصر و شرحی بر حاشیه ملاعبدالله به نام مجمع الکنوز از سید حسین قزوینی با موضوع منطق یافت نمی شود. در مورد کتاب سوم نیز در کتاب خانه ملی نسخه ای از کتابی به همین نام با موضوع علوم غریبه وجود دارد ودر هر صورت هیچیک از این سه کتاب به عنوان آثار روایی معتبر ومشهور و دست اول شیعه قابل معرفی نیستند.
دوم : از حیث دلالت حدیث
اصولا رایج بودن سنت چیدن سفره هفت سین در زمان امیر المومنین محل تردید است . سفره هفت سین از حیث جغرافیایی صرفا در ایران دارای سابقه است ودر کشورهای دیگر حتی کشورهایی همچون افغانستان وتاجیکستان که زبان وفرهنگشان با ایران بسیار نزدیک است چنین سفره ای مرسوم نیست . حتی بین کردها و زرتشتیان (که هر دو معمولاً از حافظان سنتهای باستانی ایرانی بودهاند) نیز چنین رسمی معمول نبوده است، هر چند اخیراً در میان زرتشتیان شهرنشین معمول شده است.
در منابع تاریخی قبل از صفویه هیچ اشاره ای به رواج چنین سفره ای در ایران مشاهده نمی شود . بیانات بالا به هیچ وجه به معنی انکار سنت بزرگداشت نوروز ویا استفاده از اشیائی همچون ماهی ،شمشاد، تخم مرغ،آئینه ،سمنو، نان ،کوزه آب ،نارنج ،سیر ،سکه ،اسفند ،سماق و...در مراسم نوروز نیست بلکه تمرکز پاراگراف قبل بر انکار سفره به نام سفره هفت سین در مراسم ایرانیان باستان می باشد .
سوم : در هیچیک از کتب معتبر روایی در خصوص مراسم سفره هفت سین اشاره ای وجود ندارد. البته در مفاتیحالجنان به نماز عید نوروز اشاره شده که نمازی است توأم با قرائت سوره حمد و سورههای قدر، کافرون، توحید، فلق و ناس و بسیار شبیه به نمازی است که ضمن آداب و اعمال روز جمعه و روز عید غدیر خم وارد شده است.
در بحارالانوار مجلسی نیز با توجه به روایات معلیبنخنیس به فضیلت و برتری نوروز نسبت به سایر ایام نکاتی نقل شده است . به عنوان نمونه گفته شده که نوروز روزی است که کشتی نوح بر کوه جودی قرار گرفت، جبرئیل بر نبی علیهالسلام نازل شد ، رسول اکرم صلیالله علیهوآله، علی علیهالسلام را بر دوش کشید تا بتهای قریش را از بالای کعبه میکند، پیامبر اکرم به وادی جن رفت و از ایشان بیعت گرفت، روزی است که برای علی علیهالسلام از مردم بیعت گرفت (غدیر خم) روزی است که قائم آل محمد ظهور خواهد کرد و روزی است که امام عصر عجلالله تعالی فرجهالشریف بر دجال پیروز خواهد شد. بعید نیست نوروز خواندن زمان وقوع این حوادث به دلیل آن باشد که هریک از آنها نقاط عطفی از تاریخ بشر هستند که پس از آن روزگار نویی برای انسان ها ویا برای مسلمانان رقم زده شده است .
بنابراین حتی به فرض وجود واعتبار کتاب های مورد اشاره ویا به فرض وجود چنین روایتی در آثار روایی ، صحت این حدیث محل تردید وتامل است.
#نوروز
#لحظه_طلایی
هفتسین قرآنی منشأ روایی ندارد
گروه معارف: استاد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: هفتسین قرآنی ابتکار برخی از مومنین است و در روایات، مضمونی با این عنوان نداریم.
یکی از کارهای ایرانیان برای استقبال از سال جدید، چیدن سفره هفتسین است، از طرفی در بسیاری از خانوادهها، سال نو در پای سفره هفتسین با برداشتن قرآن، تلاوت و بوسیدن آن آغاز میشود و اعتبار و رسمیت مییابد.
استاد پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی یادآور شد: منعی برای این عمل وجود ندارد و همانطور که گفته شد طبق تجربه علما و مومنان، سبب خیر و برکت در زندگی میشود.
#امام_زمان عجل الله تعالی فرجه
#یک_درصد_طلایی
#کیست_مرا_یاری_کند
به خاطر غربت امام زمانتان خودتان را بسازید و دعا کنید برای مولا که اگر امام زمان ارواحنافداه فرمود: کیست مرا یاری کند؟
همه یک صدا بگویید:
«لبیک یا صاحبالزمان»
#الّلهُـمَّعَجِّــلْلِوَلِیِّکَـــالْفَـــرَج
تو ساعاتِ آخرِ این سال یه خلوتی با حضرتِ محبوب داشته باشیم...
ازشون بخوایم این سالِ جدید سال ظهور آقامون باشه...
ازشون بخوایم امسال با کارامون باعث اخم و ناراحتی و دلشکستگی آقامون نشیم...
ازشون بخوایم عاقبت بخیر بشیم..
ازشون بخوایم بهترینِ خودمون باشیم.. :)
بیشترین پیشرفتی که میتونیمو داشته باشیم...هم اخروی هم دنیوی..
ازشون بخوایم به مُحرَم برسیم.. به اربعین برسیم و یکبار دیگه به آغوششون پناه ببریم.. به فاطمیه برسیم...
ازشون بخوایم تو این سال جدید هم نوکری خاندانشونو بکنیم...
ازشون بخوایم ذره ای از درِ خونشون دور نشیم...
ذره از ارادتمون کم نشه بلکه بیشتر هم بشه...
ازشون بخوایم محکم باشیم..، تو این جامعه ای که بزرگترین ترسمون شده اینکه نکنه راهم به بی راهه کشیده بشه، ما محکم بایستیم سر اعتقاداتمون...
سر آرمان هامون...
ازشون بخوایم به ایمانمون اضافه کنن...
ازشون چیزایی بخوایم که برامون بمونه.. ؛)
تو یه جمله "ازشون بخوایم لایق دعاهایی بشیم که بزرگتر از دهنمونه.."
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) :
هنگامی که مردم دسته جمعی گناه کنند خداوند بلایی فراگیر و همگانی بر ایشان نازل فرماید تا متنبه شوند و توبه کنند
هنگامی که امر به معروف و نهی از منکر فراموش و ترک شود خداوند آن قوم را خانه نشین میکند
و هنگامی که یاد وذکر خدا از دلها بیرون رود خداوند ترس از مرگ رابین آنها زیاد کند تا خوشی دنیا را نبینند
اصول کافی ج۴ ص ۱۴