هدایت شده از مباحث
┄═⊹❁❈【 ۱۷۰ 】 ❈❁⊹═┄
╔═══════════════════
۞ وَ اكْتُبْ لَنَا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ إِنَّا هُدْنَا إِلَيْكَ ۚ قَالَ عَذَابِي أُصِيبُ بِهِ مَنْ أَشَاءُ ۖ وَ رَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ ۚ فَسَأَكْتُبُهَا لِلَّذِينَ يَتَّقُونَ وَ يُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَ الَّذِينَ هُمْ بِآيَاتِنَا يُؤْمِنُونَ ۱۵۶
ای خدا، زندگیِ خوب و خوشی در دنیا و آخرت برایمان حتمی کن؛ چون یهودیِ واقعی ماییم و بهسوی تو برگشتهایم.»
خدا فرمود: «عذابم را بر سرِ هرکه سزاوارش باشد، میآورم؛ اما رحمت بیپایانم در دنیا همه چیز را فرا گرفته است؛ البته رحمت ویژۀ خودم را بهزودی فقط برای کسانی حتمی میکنم که مراقب رفتارشان هستند و صدقه میدهند و همچنین، برای افرادی که آیههایم را باور میکنند؛
الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الْأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوبًا عِنْدَهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَ الْإِنْجِيلِ يَأْمُرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ يُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَ يُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَائِثَ وَ يَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَ الْأَغْلَالَ الَّتِي كَانَتْ عَلَيْهِمْ ۚ فَالَّذِينَ آمَنُوا بِهِ وَ عَزَّرُوهُ وَ نَصَرُوهُ وَ اتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِي أُنْزِلَ مَعَهُ ۙ أُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ ۱۵۷
همانان که دنبالهروِ فرستادهای هستند که پیامبری درسنخوانده است و با همین نامونشان، در تورات و انجیلِ خودشان او را میبینند؛ همان پیامبری که آنان را به خوبیها فرمان میدهد و از زشتیها بازمیدارد و چیزهای پاکوپاکیزه را برایشان حلال میکند و چیزهای ناپاک و پلید را ممنوع. همینطور، بار سنگین تکالیف دشوار را از دوششان برمیدارد و از قید خِرافات و قوانینِ مندرآوردی و دستوپاگیر رهایشان میسازد؛ بنابراین، کسانی که به او ایمان بیاورند و احترام و یاریاش کنند و از قرآن، این نوری که با او فرستاده شده است، پیروی کنند، آنان همان مردم خوشبختاند.»
قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ يُحْيِي وَ يُمِيتُ ۖ فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ النَّبِيِّ الْأُمِّيِّ الَّذِي يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ كَلِمَاتِهِ وَ اتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ ۱۵۸
ای محمد، بگو: «مردم، من پیامبر خدا برای همۀ شما انسانها هستم؛ همان کسی که فرمانرواییِ آسمانها و زمین فقط متعلق به اوست. معبودی جز او نیست و خوشبختی و بدبختیِ هر ملت و مملکتی به دست اوست.» بنابراین، خدا و فرستادهاش را که پیامبری درسنخوانده است و به خدا و حرفهایش ایمان دارد، باور کنید و دنبالهروِ او باشید تا به خوشبختیِ دنیا و آخرت برسید.
وَ مِنْ قَوْمِ مُوسَىٰ أُمَّةٌ يَهْدُونَ بِالْحَقِّ وَ بِهِ يَعْدِلُونَ ۱۵۹
بین پیروان موسی، گروهی هستند که هم مردم را به حق راهنمایی میکنند و هم بر اساس حق داوری میکنند.
═══════❖•° 𑁍 °•❖══════
#قرار_روزانه | #تلاوت | #قرآن_کریم
🔗 مبـاحـث | فـقه و احـکام | تـلاوت |
🖱️ فـهرسـت سـور قـرآن کـریـم
╭══════════
✨ @Nafaahat
╰๛--- ‑ ‑ - -
١٥٦ - وَ اكْتُبْ لَنَا فِي هَذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةً ...
موسی در این آیه میگوید: بارالها در این دنیا و در آخرت خیر و نیکی برای ما مقرر فرما (وَ اكْتُبْ لَنَا فِي هَذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ ) مراد از حسنه همه نعمتها و مواهبی است که در رفاه و سعادت مادی و معنوی انسان دخیل است.
سپس دلیل این تقاضا را چنین عرضه می دارد:
ما به سوی تو بازگشت کرده ایم و از عملکرد سفیهانمان پوزش می طلبیم ( انا هُدْنَا إِلَيْكَ ) خدای تعالی در حالی که دعای موسی را اجابت فرمود گفت عذاب و کیفرم را به هر که بخواهم و مستحق بدانم میرسانم.
در این قبیل آیات خدا فرموده است: هر که را بخواهد هدایت یا گمراه میکند؛ این خواستن بر مبنای #حکمت است؛ یعنی کسی که دنبال هدایت و خواهان آن است خدا آن را برایش فراهم می سازد؛ و آنکه با عِناد تمام نمیخواهد راه درست را طی کند خدا او را به خودش و امیگذارد و مانع کارش نمیشود؛ زیرا سنت امتحان ایجاب میکند هم به صالحان و هم به بدکاران مهلت داده شود.
در جمله بعدی فرمود اما رحمت من همه چیز را در برگرفته است و برای اینکه کسانی خیال نکنند پذیرش توبه و شمول رحمت الهی قید و شرطی ندارد، فرمود من رحمت خود را برای کسانی ثبت خواهم کرد که این سه ویژگی را دارا باشند؛
✓ آنها که تقوا پیشه میکنند
✓ و زکات میدهند
✓ و به آیات ما ایمان می آورند.
مفهوم جمله «والذین هُمَّ بَايَاتِنَا يُؤْمِنُونَ دو پهلو است یعنی ای موسی کسانی که از قوم تو به آیات ما و به تو ایمان می آورند.
مفهوم دیگر آن اشاره به یهودیان و مسیحیان عصر پیامبر است که آنها طبق سفارش تورات و انجیل به آن پیامبر ایمان خواهند آورد.
١٥٧ - الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الأمي ...
آنها کسانی هستند که پیروی میکنند از فرستاده خدا
۱- گفته اند پیامبر هم رسول است هم نبی؛ فرق رسول و نبی آن است که به نبی و رسول هر دو وحی می شود، منتها نبی مأمور به دعوت و تبلیغ نیست؛ اما رسول مأمور به دعوت و تبلیغ است.
۲- پیامبری است، امّی یعنی درس ناخوانده، هرچه از آگاهی ها و معارف دارد همه الهام گرفته از خدا است و هیچ علم و دانشی را از این و آن نگرفته و یا خود به طریق معمولی کسب ننموده است .
۳- پیامبری که خصوصیات او در تورات و انجیل بیان شده و شناخت او را برای اهل کتاب کاملاً آسان نموده است.
۴- این پیامبر به نیکی امر و از منکر نهی میکند.
۵- روزیهای پاکیزه را حلال و هر چه پلید و ناپاک، است را تحریم میکند. برای نجات آنها از اسارت دیگران و حتی از اسارت خرافات و عقاید باطل تلاش میکند و بارهای سنگین قید و بندهای شرک آلود را از دوش آنها بر میدارد و زنجیرهای اسارتی که بر گردنشان سنگینی کرده باز میکند مانند رسوم سختی که أحبار و رُهبان و سران یهود و نصارا برای مردم درست کرده بودند و این رسوم غلط باری بر دوش مردم بود و اسلام آنها را برداشت.
لذا میگوید کسانی که به او ایمان بیاورند و مقامش را بزرگ شمارند و او را یاری دهند و از کتاب نورانی که با او نازل شده پیروی کنند بدون شک رستگارند.
١٥٨ - قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ ...
به دنبال ذكر اوصاف پیامبر و اصل و اساس برنامه های او خطاب به پیامبر اسلام اظهار میدارد که به مردم اعلام کن و بگو ای مردم بدون تردید من فرستاده خدا به سوی همه شما هستم (قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنّى رَسُولُ اللهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا ) اسلام اختصاص به عرب ندارد و همه انسانها مخاطب آن هستند.
در سوره سبأ فرمود: «ما تو را نفرستادیم مگر برای همه مردم بدون استثنا به عنوان بشیر و نذیر؛ وَ ما أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِلنَّاسِ بَشيراً وَ نَذيراً» (سبأ (۲۸).
در حدیثی از امام مجتبی (علیهالسلام) آمده است: عده ای از یهود نزد پیامبر آمدند و گفتند: ای محمد(صلوات الله علیه و آله) تو ادعا میکنی فرستاده خدایی و مثل موسی بر تو وحی میشود؟
پیامبر کمی سکوت کرد، سپس فرمود: آری منم سید بنی آدم و به این هم افتخار نمیکنم من خاتم پیامبران و پیشوای پرهیزکاران و فرستاده پروردگار عالمیان هستم.
آنها پرسیدند: به سوی چه کسی به سوی عرب یا عجم یا ما؟
خدا این آیه را فرستاد و پیامبری او را جهانی اعلام کرد.
قَامِنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ النَّبِيِّ الأمي ... پیامبری که تنها دیگران را به آیین خود دعوت نمیکند بلکه خود او پیش از همه به آنچه آورده ایمان دارد و به آن عمل میکند.
او به خداوند و به سخنان او ایمان دارد.
آری از چنین پیامبری باید پیروی کنید تا هدایت یابید.
نكته:
لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ ؛ لازم به ذکر است وقتی در این آیه میگوید: ایمان بیاورید به خدا و رسول او و پیروی او کنید همه اینها عین هدایت یافتن است؛ بنابراین مراد از «لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ» در آخر آیه به معنای تا اینکه شما هدایت شوید و راه خدا را بیابید نیست بلکه منظور راه یافتن به بهشت است یعنی شما ایمان و پیروی کامل را پیشه کنید تا به بهشت راه پیدا کنید.
١٥٩ - وَ مِنْ قَوْمٍ مُوسَى أُمَّةٌ يَهْدُونَ بِالْحَقِّ ...
در این آیات انواع نعمتهایی را که به قوم موسی ارزانی داشت ذکر نموده و ناسپاسی آنها را در مقابل این همه کرامتها یادآور میشود.
ظاهر این است که گروه های مؤمن و حق طلب بنی اسرائیل هم در زمان موسی و هم در اعصار بعدی و نیز در عصر پیامبر اسلام (صلیالله علیه وآله) وجود داشتند که همواره دعوت به حق میکرده اند.
احتمال دیگر در مورد این آیه آن است که مراد از این امت پیامبرانی است که از قوم موسی به وجود آمدند ← به دلیل این که در آیه مورد نظر تعبیر هدایت کردن به حق نموده هر چند غیر انبیا هم میتوانند سِمَت هدایتگری داشته باشند و در آیه سوره سجده از آنها تعبیر به امامان کرده است و از شغل هدایت استفاده میشود که آنها انبیا بوده اند.