هدایت شده از مباحث
┄═⊹❁❈【 ۱۷۱ 】 ❈❁⊹═┄
╔═══════════════════
وَ قَطَّعْنَاهُمُ اثْنَتَيْ عَشْرَةَ أَسْبَاطًا أُمَمًا ۚ وَ أَوْحَيْنَا إِلَىٰ مُوسَىٰ إِذِ اسْتَسْقَاهُ قَوْمُهُ أَنِ اضْرِبْ بِعَصَاكَ الْحَجَرَ ۖ فَانْبَجَسَتْ مِنْهُ اثْنَتَا عَشْرَةَ عَيْنًا ۖ قَدْ عَلِمَ كُلُّ أُنَاسٍ مَشْرَبَهُمْ ۚ وَ ظَلَّلْنَا عَلَيْهِمُ الْغَمَامَ وَ أَنْزَلْنَا عَلَيْهِمُ الْمَنَّ وَ السَّلْوَىٰ ۖ كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ ۚ وَ مَا ظَلَمُونَا وَ لَٰكِنْ كَانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ ۱۶۰
بنیاسرائیل را به دوازده شاخۀ جداگانه، از فرزندان یعقوب، تقسیم کردیم. در صحرای سینا وقتی از موسی آب آشامیدنی⛲ خواستند، به او وحی کردیم: «با چوبدستیات به آن تختهسنگ بزن.» یکدفعه دوازده چشمه از آن جوشید؛ طوریکه هریک از گروههای دوازدهگانۀ بنیاسرائیل، میدانست از کدامیک آب بخورد. تازه، ابرها ☁️ را سایۀ سرشان کردیم و برایشان گزانگبین🍯 و بلدرچین🐦 فرستادیم و گفتیم: «از خوراکیهای پاکوپاکیزهای بخورید که روزیتان کردهایم.»؛ اما ناشکری کردند و در یک کلام: بنیاسرائیل به ما بد نمیکردند؛ بلکه به خودشان بد میکردند.
وَ إِذْ قِيلَ لَهُمُ اسْكُنُوا هَٰذِهِ الْقَرْيَةَ وَ كُلُوا مِنْهَا حَيْثُ شِئْتُمْ وَ قُولُوا حِطَّةٌ وَ ادْخُلُوا الْبَابَ سُجَّدًا نَغْفِرْ لَكُمْ خَطِيئَاتِكُمْ ۚ سَنَزِيدُ الْمُحْسِنِينَ ۱۶۱
یادتان بیاید که به شما گفتیم: «در شهر اَریحا ساکن شوید و از هر جا و هر چیزی که دلتان خواست استفاده کنید و بگویید: ’خدایا، گناهانمان را بریز‘ و با نهایت تواضع، از درِ بزرگ شهر وارد شوید تا خطاهایتان را ببخشیم. بله، درستکاران را به رشد و تعالی خواهیم رساند.»
فَبَدَّلَ الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ قَوْلًا غَيْرَ الَّذِي قِيلَ لَهُمْ فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ رِجْزًا مِنَ السَّمَاءِ بِمَا كَانُوا يَظْلِمُونَ ۱۶۲
اما بدکارها آن حرف را تغییر دادند به حرف دیگری، غیر از آنچه به آنها گفته شده بود! ما هم بهسزای اینهمه بدرفتاریشان، بلایی فراگیر از آسمان بر سرشان فرستادیم.
وَ اسْأَلْهُمْ عَنِ الْقَرْيَةِ الَّتِي كَانَتْ حَاضِرَةَ الْبَحْرِ إِذْ يَعْدُونَ فِي السَّبْتِ إِذْ تَأْتِيهِمْ حِيتَانُهُمْ يَوْمَ سَبْتِهِمْ شُرَّعًا وَ يَوْمَ لَا يَسْبِتُونَ ۙ لَا تَأْتِيهِمْ ۚ كَذَٰلِكَ نَبْلُوهُمْ بِمَا كَانُوا يَفْسُقُونَ ۱۶۳
پیامبر! از یهودیها دربارۀ داستان آن شهر ساحلی بپرس؛ آنوقت که ساکنانش از دستور ممنوعبودن ماهیگیری 🎏 در روزهای شنبه، سرپیچی میکردند! در روزهای شنبه، که مختص عبادتشان بود، ماهیها 🐟 به ساحل نزدیک میشدند و به سطح آب میآمدند و در روزهای دیگرِ هفته، از ساحل دور میشدند. برای همین نافرمانیهایشان بود که به چنین امتحانهای سختی مبتلایشان میکردیم.
═══════❖•° 𑁍 °•❖══════
#قرار_روزانه | #تلاوت | #قرآن_کریم
🔗 مبـاحـث | فـقه و احـکام | تـلاوت |
🖱️ فـهرسـت سـور قـرآن کـریـم
╭══════════
✨ @Nafaahat
╰๛--- ‑ ‑ - -
١٦٠ - وَ قَطَّعْنَاهُمُ اثْنَتَيْ عَشْرَةَ أَسْبَاطًا ...
آیه کریمه در صدد بیان نعمت هایی است که خدا بر آنها ارزانی داشته است؛ بنی اسرائیل که همگی از نسل حضرت یعقوب بودند به دوازده گروه تقسیم میشدند و هر گروه امتی را تشکیل میدادند.
در رأس هر کدام از آنها یکی از نواده های حضرت یعقوب قرار داشت که امور دینی آنها را رهبری میکرد.
چون در رأس آنها رهبران دینی قرار داشت و با هم رابطه نسبی داشتند طبعا جلوی برخوردهای خشونت بار و اختلافات قبیله ای به راحتی گرفته میشد.
اداره جمعیتهای کوچک تر آسان تر از مدیریت جامعه بزرگ تر است به طوری که امروزه برای اداره بهتر کشورها در دنیا آن را به ایالتها و استانها تقسیم میکنند و بر آنها مدیرانی بر می گزینند؛ به هر حال این تقسیم که به سلامت زندگی اجتماعی آنها می انجامید خود لطف و نعمتی است که شامل آنها میشد. بنی اسرائیل در بیابان سوزان به سوی بیت المقدس در حرکت بودند، گرفتار کم آبی و تشنگی 🥵 شدند و از موسی تقاضای آب کردند؛ ما به او وحی کردیم که عصایت را بر این سنگ بزن و او چنین کرد؛ ناگهان دوازده چشمه از سنگ جوشید و این چشمه به گونه ای در میان آنها شاخه شاخه شد که هر کدام به خوبی چشمه و محل برداشت آب خود را میشناختند و اختلافی پیش نمی آمد و انضباط حاکم میشد.
نعمت دیگر این که در آن بیابان گرم که پناهگاهی وجود نداشت ابر را بر سر آنها سایه افکن ساختیم
نعمت دیگر خوردنی ها بود که بر آنها منّ و سلوی فرستادیم.
برای لغت «من» چند معنا ذکر شده است؛
✓ نوعی شیره درخت با طعم شیرین ترنجبین
✓ عسل طبیعی که در لای سنگهای کوه ها وجود داشته
✓ سلوی بلدرچین یا مرغ بریان
پس از بیان این نعمتها میگوید به آنها گفتیم از روزیهای پاکیزه ای که به شما داده ایم بخورید: (كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ ) اما آنها خوردند و کفران و ناسپاسی کردند؛ البته آنها به ما ستم نکردند بلکه بر خودشان ستم میکردند.
۱۶۱ - وَ إِذْ قِيلَ لَهُمُ اسْكُنُوا هَٰذِهِ الْقَرْيَةَ ...
حطة به معنای نزول چیزی از بالا به پایین است، ریزش؛ انحطاط از این ریشه است.
(سجَّد جمع ساجد): خضوع کننده
در تعقیب آیات گذشته در این دو آیه به قسمت دیگری از مواهب خدا به بنی اسرائیل و ناسپاسی آنها در برابر آن اشاره شده است.
نخست میگوید فراموش نکنید هنگامی که به آنها گفته شد در این سرزمین یعنی بیت المقدس ساکن شوید و از نعمتهای آن هرجا خواستید بخورید ( و إِذْ قَیلَ لَهُمُ اسْكُنُوا هَذِهِ الْقَرْيَةَ وَ كُلُوا مِنْهَا حَيْثُ شِئْتُم ) و به آنها گفتیم از خدا تقاضای ریزش و بخشش گناهان کنید (حطه) و از دروازه بیت المقدس با خضوع و تعظیم وارد شوید و تسلیم فرمان خدا باشید و بگویید بارالها ! گناهان ما را فرو ریز ( و قُولُوا حِطَّةٌ وَ ادْخُلُوا الْبَابَ سُجَّدًا ) تا خطاهای شما را ببخشم و البته بر نیکوکاران علاوه بر بخشش افزایش پاداش منظور خواهم کرد.
١٦٢ - فَبَدِّلَ الَّذِينَ ظَلَمُوا ...
ولی گروهی ظالم از بنی اسرائیل، آن سخن و فرمان الهی را بر خلاف آنچه دستور یافته بودند عمل کردند ( فَبَدَّلَ الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ قَوْلاً غَيْرَ الَّذِي قَبلَ لَهُمْ ) ما هم به خاطر این نافرمانی و طغیان، عذابی از آسمان بر آنها نازل کردیم
هَذِهِ الْقَرْيَةَ ... ولی این قوم مخالفتها کردند و به جای «حطه» از سر استهزا گفتند: «حنطة» یعنی گندم.
منظور از قریه بیت المقدس است. پس به سزای این طغیانگری طاعون بر آنها نازل شد.
به بنی اسرائیل گفته شد سرکشی را کنار بگذارید و به حالت تسلیم فرمان خدا وارد شوید و هنگام ورود بگویید: «حطه» به همین مناسبت یکی از درهای بیت المقدس را باب «الحطة» نامیده اند. ولی این قوم مخالفتها کردند و به جای «حطه از سر استهزا گفتند: «حنطه» یعنی گندم البته مراد از آن شعار لفظی نبود بلکه فرهنگ ترک هرگونه خلاف و تمرد از فرمان بود.
پس به سزای این طغیانگری طاعون بر آنها نازل شد.
۱۶۳ - وَسْئَلْهُمْ عَنِ الْقَرْیَةِ الَّتی کانت ...
در این آیات با ماجراجویی صید ماهی در روز شنبه که بنی اسرائیل از امر خدا سرپیچی کردند اشاره میکند.
آنها در این جریان سه گروه شدند:
ـ گروهی صید کردند و مجازات شدند
ـ گروهی هر چند صید نکردند ولی نهی از منکر آنها را ترک نمودند آنها نیز کیفر دیدند.
✓ و تنها گروه سومی که اطاعت امر کردند و #نهی_از_منکر نیز نمودند نجات یافتند.
در این آیه از پیامبر خواسته است ماجرای اصحاب سبت را از یهود بپرسد و مراد از آن سؤال توبیخ است.
آنها گروهی از بنی اسرائیل بودند که در شهر ایله در ساحل دریا زندگی میکردند طبق امر خدا صید ماهی 🎣 در روز شنبه ممنوع ⛔️ بود. ماهیها در همان روز بیشتر به جانب ساحل رو می آوردند ولی روزهای دیگر صید ماهی آزاد بود و ماهی کمتر دیده میشد این یک آزمایش الهی بود تا مطیع و سرکش از هم شناخته شوند.
آنها در روز ممنوع به صید پرداختند. از این رو فرمود از قوم یهود ماجرای شهری را که در کنار دریا 🌊 قرار داشت سؤال کن و به یاد آنها بیاور زمانی را که قوم آنها در روز شنبه از حکم خدا تجاوز کردند.
روز شنبه روز تعطیل آنها بود و وظیفه داشتند دست از کار و صید بکشند و به مراسم عبادت بپردازند اما آنها خلاف کردند.
در این آیه میگوید آن زمان را یاد بیاور که ماهیان در روز شنبه روی آب ظاهر میشدند و در غیر شنبه ماهی کمتر به طرف آنها می آمد ؛ حالا هجوم ماهیان به ساحل در روز شنبه یک امر طبیعی بوده یا کار خدا بوده تا آنها را امتحان کند؛ به هر حال این مایه امتحان آنها شده بود، لذا میگوید ما این گونه آنها را به چیزی که در برابر آن مخالفت میکردند امتحان میکردیم.