﴿لا إِكْراهَ فِی الدِّینِ﴾ به معنای مجاز بودن اباحی گری نیست / عقل و قلب ما از بردگی، بداخلاقی و خودفروشی منزجر است
🔸جلسه درس اخلاق هفتگی آیت الله العظمی جوادی آملی در محل مسجد اعظم قم به صورت حضوری و با حضور اقشار مختلف مردم برگزار گردید.
👈 آیت الله العظمی جوادی آملی در این جلسه، به شرح حکمت 133 نهج البلاغه پرداختند.
معظم له بیان داشتند: کلام امیرالمومنین علی علیه السلام این است که «الدُّنْیا دَارُ مَمَرٍّ لَا دَارُ مَقَرٍّ وَ النَّاسُ فِیهَا رَجُلَانِ رَجُلٌ بَاعَ فِیهَا نَفْسَهُ فَأَوْبَقَهَا وَ رَجُلٌ ابْتَاعَ نَفْسَهُ فَأَعْتَقَهَا»؛ فرمود دنیا جای عبور است نه جای قرار. قرارگاه یوم القیامه است که #دار_القرار است. مردم در دنیا دو گروه اند؛ یا خودشان را فروختند و به هلاکت رساندند یا خودشان را خریدند و آزاد کردند. این ترجمه ظاهری این بیان نورانی است... .
🔸 ذات اقدس الهی یک #محرک_درونی به انسان داد بنام عقل و فطرت و امثال ذلک. یک سلسله رهبران الهی فرستاد که راه را تشخیص بدهند و مردم را به راه هدایت کنند.
#عقل سراج روشنی است، در قبال این سراج، #صراط و راه آفرید بنام انبیاء و اولیاء و پیغمبر و اهل بیت. اینها صراط مستقیم اند. سراج و چراغ کارش آن است که صراط را ببیند، از خود چراغ کاری ساخته نیست. چراغ راه نیست، قانون گذار نیست، قانون شناس است. قانون و قانون گذاری به وسیله صراط است. در زیارت این ذوات قدسی عرض می کنیم سلام بر شما ای کسانی که #صراط_مستقیم هستید، میزان اعمالید.
🔸 مردم در دنیا دو گروه اند؛ یا کوشش کردند مالی تهیه کردند خودشان را آزاد کردند. یا رفاه طلب بودند کاری نکردند خودشان را فروختند و از پول خودشان لذت بردند. آنهایی که خودشان را فروختند به هلاکت رسیدند، آنها که کوشیدند خودشان را خریدند آزاد شدند و راحت شدند؛
خداوند در قرآن می فرماید شما #به_اندازه_بهشت_می_ارزید. کمتر از بهشت خودتان را نفروشید که مغبون می شوید.
🔸 در قرآن کریم آمده است که ﴿لا إِكْراهَ فِی الدِّینِ﴾ این آیه شریفه، مسئله فقهی و حقوقی نیست. بلکه مسئله ای کلامی است؛این آیه مبارکه یعنی #جبری_در_عالم_نیست. هیچ کاری به مسئله فقهی و حقوقی ندارد، تا یک کسی بخواهد بی حجاب راه برود بگوید ﴿لا إِكْراهَ فِی الدِّینِ﴾. این ﴿لا إِكْراهَ﴾ منظور این نیست که شما آزادی هر کاری بکنی... .
🔸 بنابراین یک سلسله بحث های #کلامی است که آیه مبارکه ﴿لا إِكْراهَ فِی الدِّینِ﴾ عهده دار آن است، نه یعنی #اباحه_گری، نه یعنی هر کاری بکند آزاد هستی، نخیر! در ساختار تکوین، انسان نه مجبور است نه مفوّض. اما در ساختار حقوقی و در ساختار اخلاقی و در ساختار فقهی، ذات اقدس الهی به انسان عقلی داد و قلبی داد همان طوری که شامّه ما از بوی بد منزجر است عاقله ما و قلب ما از بردگی و بداخلاقی و خودفروشی منزجر است.
🔸 در #امر_به_معروف و #نهی_از_منکر یک بخش های اوّلی دارد که وظیفه همه است، نهی از منکر اولش گفتن است، تذکر دادن است، با نوع نگاه و بی اعتنایی کردن است، بعد جلوگیری کردن است، آن بخش های عملی اش که بخش های تنبیهی است، به عهده #حکومت است؛
اگر واقعاً مردم نهی از منکر بخواهند بکنند، وقتی ببینند کسی دارد #هتک_حرمت می کند، #حجاب_اسلامی را رعایت نمی کند، اول با نوع نگاه خودشان به این شخص، با بی اعتنایی به او نگاه کنند، این در خیابان خودش را جمع می کند... .
↙️ مطالعه کامل:
https://news.esra.ir/fa/w/2657103
📙#حکمت_133
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#درس_اخلاق
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1403/02/26
🔶 @Nahj_Et
هدایت شده از شاه بیت مقاومت ✌️
#فوری 📝🖌پرسش هفته؛
📌با توجه به مباحث کارشناسان در صدا و سیما همچنین در فضای مجازی ،
نظر شما درباره تعطیلی پنجشنبه و شنبه کدام است ؟
نتیجه در اختیار مسوولین قرار خواهد گرفت، همچنین در گسترده ترین شبکه خبری ایتا #جارچی نشر داده خواهد شد.
1⃣ پنجشنبه
2⃣ شنبه
3⃣ بر اساس شرایط؛ تقسیم تعطیلی بین پنجشنبه و شنبه
📒همراهان گرامی کانال به سوی قلّه ها، برای پاسخ به پرسش ، لطفا یکی از لینک های زیر را لمس کرده و پاسخ خود را درج کنید.👇👇👇👇👇
https://EitaaBot.ir/poll/71ilto
https://EitaaBot.ir/poll/71ilto?eitaafly
#نشرگستردهلطفا
به کانال "به سوی قله ها" بپیوندیم👇
https://eitaa.com/joinchat/3117023246Cf96f41a7fb
#کپیهمهمطالبآزاد👆
امام زمان(عج) را فراموش کردیم - مرحوم کافی.mp3
2.37M
⚠️ امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را فراموش کردیم
🎙مرحوم کافی (ره)
🏷 #امام_زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
#مرحوم_کافی #گناه
🔶 @Nahj_Et
هدایت شده از شاه بیت مقاومت ✌️
#فوری 📝🖌پرسش هفته؛
📌با توجه به مباحث کارشناسان در صدا و سیما همچنین در فضای مجازی ،
نظر شما درباره تعطیلی پنجشنبه و شنبه کدام است ؟
نتیجه در اختیار مسوولین قرار خواهد گرفت، همچنین در گسترده ترین شبکه خبری ایتا #جارچی نشر داده خواهد شد.
1⃣ پنجشنبه
2⃣ شنبه
3⃣ بر اساس شرایط؛ تقسیم تعطیلی بین پنجشنبه و شنبه
📒همراهان گرامی کانال به سوی قلّه ها، برای پاسخ به پرسش ، لطفا یکی از لینک های زیر را لمس کرده و پاسخ خود را درج کنید.👇👇👇👇👇
https://EitaaBot.ir/poll/71ilto
https://EitaaBot.ir/poll/71ilto?eitaafly
#نشرگستردهلطفا
به کانال "به سوی قله ها" بپیوندیم👇
https://eitaa.com/joinchat/3117023246Cf96f41a7fb
#کپیهمهمطالبآزاد👆
🌹 جان آدمی بهایش، تنها بهشت است🌹
🍃 امام علي (عليه السلام)
🍃 «ألاَ حُرٌّ يَدَعُ هذهِ اللُّماظَةَ لأهلِها؟! ..
إنّهُ لَيسَ لأنفُسِكُم ثَمَنٌ إلاّ الجنّةَ ..
فلا تَبِيعُوها إلاَّ بِها.»
🍃 «آيا آزادهاى پيدا نمىشود كه اين خردهريزههاى لاى دندانها (دنيا) را براى اهلش وا گذارد؟ ..
بدانيد كه جانهاى شما را بهايى جز بهشت نيست ..
پس آن را جز به اين بها مفروشيد.»
📚 #حکمت_456
🔶 @Nahj_Et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍃حقيقت براى حق طلبان آشكار است
🌱قَدْ بُصِّرْتُمْ إِنْ أَبْصَرْتُمْ، وَقَدْ هُدِيتُمْ إِنِ اهْتَدَيْتُمْ، وَأُسْمِعْتُمْ إِنِ اسْتَمَعْتُمْ
🌸حقيقت به شما نشان داده شده است اگر چشم بينا داشته باشيد و وسائل هدايت در اختيار شماست اگر هدايت پذير باشيد و صداى حق در گوش شماست اگر گوش شنوا داشته باشيد.
📘#حکمت_157
🔶 @Nahj_Et
💠 تنهایی امیر المومنین علی علیه السلام
🔸 یک نامه نورانی از علی بن ابی طالب (سَلامُ الله عَلَیه) در تمام نهج البلاغه آمده است که حضرت دستور دادند، این نامه را در تمام روزهای جمعه، در نماز جمعه بخوانند. در بخش پایانی آن فرمود اینکه من مجبور شدم به سقیفه رأی مثبت بدهم و با دست بسته امضا کنم، برای اینکه دستم تنها و خالی بود.
🔸 فرمود به اینکه اگر عمویم حمزه سید الشهدا و برادرم جعفر طیار با من بودند، من هرگز این بیعت را امضا نمی کردم،[1] ولی من تنها بودم؛ لذا من نمیتوانستم با دست تنها و خالی قیام کنم، ولی اگر حمزه بود، اگر جعفر بود، من آرام نمی نشستم.
[1]. تمام نهج البلاغه، ص292؛ «...لَوْ كَانَ لِی بَعْدَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّی اللَّهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ عَمِّی حَمْزَةُ وَ أَخِی جَعْفَرٌ لَمْ أُبَایعْ كَرْها».
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🔶 @Nahj_Et
شرح_صوتی_خطبه_۲۶.mp3
9.2M
.
📙سایت بنیاد مجازی نهج البلاغه در فضای مجازی و تالیفات استاد
.
#میرزامهدی_صادقی
#خطبه_26
#شرح_صوتی
🔶 @Nahj_Et
⚜آیا آن كه در عنفوان جوانی است جز خمیدگی و پیری را انتظار میكشد؟ و آن كه در شادابی سلامت است غیر از امراض گوناگون را توقع دارد؟ و كسی كه فعلاً موجود است جز ساعت فنا را منتظر است؟
آن هم با نزدیك شدن جدایی از زندگی، و كوچ از این دنیا، و لرزه و اضطراب، و درد سوز دل، و فروبردن آب دهان از غصه و رنج، و دیده به اطراف دوختن برای كمك خواستن از فرزندان و خویشان و دوستان و همسران.
آیا این همه نزدیكان قدرت دفع مرگ را از انسان دارند؟ آیا گریه كنندگان سودی میدهند؟ در حالی كه مرده خانواده در گورستان به گرو رفته، و در تنگنای قبر تنها مانده
گزندگان پوست بندش را پاره پاره كرده، عوامل لاغركننده نازكی و تازگی بدنش را كهنه نموده، بادهای سخت آثارش را از میان برداشته، و حوادث زمانه نشانههای او را به نابودی كشیده، بدنها پس از تازگی تغییر كرده، و استخوانها پس از قوّت پوسیده، و جانها در گرو بارهای گناهان مانده، به اخبار غیبی پس از مرگ یقین پیدا كرده، آنجا از ارواح مردگان اضافه كردن عمل صالح نخواهند، و خشنودی حق از خطاهایشان نطلبند.
آیا شما زندگانْ فرزندان این مردم و پدران و برادران و خویشان ایشان نیستید، كه از رفتار آنان پیروی كرده، و به راه آنان میروید، و در جاده آنان قدم میگذارید؟
📚 نهج البلاغه بخشی از خطبه غَرّاء
#خطبه_۸۳
🔶 @Nahj_Et
🔹ارزش علم و بندگی
💠وَ قَالَ [عليه السلام] إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِالْأَنْبِيَاءِ أَعْلَمُهُمْ بِمَا جَاءُوا بِهِ ثُمَّ تَلَا إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِإِبْراهِيمَ لَلَّذِينَ اتَّبَعُوهُ وَ هذَا النَّبِيُّ وَ الَّذِينَ آمَنُوا الْآيَةَ ثُمَّ قَالَ إِنَّ وَلِيَّ مُحَمَّدٍ مَنْ أَطَاعَ اللَّهَ وَ إِنْ بَعُدَتْ لُحْمَتُهُ وَ إِنَّ عَدُوَّ مُحَمَّدٍ مَنْ عَصَى اللَّهَ وَ إِنْ قَرُبَتْ قَرَابَتُهُ .
💠و درود خدا بر او ، فرمود : نزديك ترين مردم به پيامبران ، دانا ترين آنان است ، به آنچه كه آورده اند.
سپس اين آيه را تلاوت فرمود : ” همانا نزديك ترين مردم به ابراهيم آنانند كه پيرو او گرديدند ، و مؤمنانى كه به اين پيامبر خاتم پيوستند (سپس فرمود)
دوست محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) كسى است كه خدا را اطاعت كند هر چند پيوند خويشاوندى او دور باشد ، و دشمن محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) كسى است كه خدا را نافرمانى كند ، هر چند خويشاوند نزديك او باشد.
📙#حکمت_96
🔶 @Nahj_Et
🔹امام علی علیه السلام :
فاتَّعِظوا عِبادَ اللّهِ بِالعِبَرِ النَّوافِعِ و اعتَبِروا بالآيِ السَّواطِعِ و ازدَجِروا بِالنُّذُرِ البَوالِغِ و انتَفِعوا بِالذِّكرِ و المَواعِظِ، فكأنْ قد عَلِقَتكُم مَخالِبُ المَنِيَّةِ و انقَطَعَت عَنكُم عَلائقُ الاُمنِيَّةِ و دَهَمَتكُم مُفظَعاتُ الاُمورِ .
🔹اى بندگان خدا! از عبرتهاى سودمند پند گيريد و از نشانههاى درخشان عبرت آموزيد و با هشدارهاى رسا باز ايستيد و از يادآورى و اندرزها بهره مند شويد؛ زيرا كه گويى چنگالهاى مرگ به شما درآويخته و رشتههاى آرزو از شما بريده شده و پيشامدهاى وحشتناك بر شما هجوم آورده است.
📙نهج البلاغه #خطبه_85
🔶 @Nahj_Et
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📒 دنیا و آخرت فرمانبردار خداوند هستند
📌 نهجالبلاغه/ خطبه133/ قسمت1 از 18 قسمت
🎤صوتی استاد مفسر دکتر#محمدعلی_انصاری
#خطبه_133
🔶 @Nahj_Et
▫️وَرُبَّ مُنْعَمٍ عَلَيْهِ مُسْتَدْرَجٌ بِالنُّعْمَى، وَرُبَّ مُبْتَلىً مَصْنُوعٌ لَهُ بِالْبَلْوَى
🟤بسيارند افرادى كه مشمول نعمت خداوند هستند؛ اما اين نعمت مقدمه بلا و هلاكت ايشان است و چه بسيارند كسانى كه در بلا و سختى قرار دارند؛ اما اين بلا وسيله اى براى آزمايش و تكامل آنهاست.
✍خداوند نعمت هاى زيادى به افرادى كه طغيان و سركشى را از حد گذرانده اند مى دهد تا مست نعمت و غرق عيش و نوش شوند، ناگهان آنها را از ايشان مى گيرد تا عذابشان دردناكتر باشددرست همانند كسى كه از درختى غاصبانه بالا مى رود كه هرچه بالاتر برود سقوطش از فراز درخت دردناكتر و شكننده تر است. اين همان چيزى است كه به عنوان عذاب استدراجى در قرآن و روايات منعكس شده است. به عكس افرادى هستند كه خداوند روزى آنها را محدود مى كند تا صحنه آزمايش الهى كه موجب ترفيع مقام آنهاست فراهم گردد.
📘#حکمت_273
🔶 @Nahj_Et
#داستان_آموزنده
🔆اتمام حجّت على (علیه السلام )
ماجراى جنگ جمل در سال 36 ه - ق در بصره بين سپاه على (علیه السلام ) و سپاه طلحه و زبير، رخ داد كه منجر به قبل پنج هزار نفر از سپاه على (علیه السلام ) و سى زده هزار نفر از سپاه جمل شد.
در آغاز جنگ ، براى اينكه بلكه خونريزى نشود، حضرت على (ع ) كاملا اتمام حجت كرد، در اينجا به يك فراز از اتمام حجت على (علیه السلام ) توجه كنيد:
آن حضرت عمامه سياه به سر بست و پيراهن وعباى رسول خدا ( صل الله علیه وآله و سلم) را در بر كرد و بر استر سوار شد و بدون اسلحه ، به ميدان تاخت و با نداى بلند مكرر، زبير را (كه از سران آتش افروز جنگ بود) به كنيه اش كه ابو عبداللّه بود صدا زد و فرمود: اى ابا عبداللّه !اى مردم ! درميان شما، كداميك زبير است . زبير وفتى كه اين ندا را شنيد، به سوى ميدان تاخت و نزديك على (علیه السلام ) آمد به گونه اى كه گردن مركب او با گردن مركب على (علیه السلام) به همديگر متصل شد.
عايشه وقتى كه از اين موضوع ، آگاه شد، گفت : اى بيچاره خواهرم اسماء (همسر زبير) او بيوه شد.
به او گفتند: نترس على (علیه السلام) با اسلحه به ميدان نيامده ، بلكه با زبير گفتگو مى كنند.
على (علیه السلام ) در اين گفتگو به زبير (كه پسر عمّه اش بود ) فرمود: اين چه كارى است كه برگزيده اى ، و اين چه انديشه اى است كه در ضمير دارى كه مردم را بر ضد ما مى شورانى .
زبير گفت : خون عثمان را مى طلبم .
على (علیه السلام ) فرمود: دست تو و طلحه در ريختن خون عثمان ، در كار بود، و اگر بر اين قيده هستى ، دست خود را برگردنت ببند و خويش را به ورثه عثمان بسپار تا قصاص كنند.
اس زبير! من تو را به اينجا خواندم تا سخنى از پيامبر (صل الله علیه وآله و سلم ) را به ياد تو آورم ، تو را به خدا سوگند مى دهم كه آيا ياد دارى آن روزى را كه رسول خدا (صل الله علیه وآله و سلم ) از خانه بنى عمرو بن عوف ) مى آمد و دست تو را در دست داشت ، وقتى به من رسيد، بر من سلام كرد و با روى خندان به من نگريست ، من نيز جواب سلامش را دادم و با روى خندان به او نگريستم اما سخنى نگفتم ولى تو گفتى : اى رسول خدا على (علیه السلام ) داراى (فخر) است ، آنحضرت در پاسخ تو فرمود: مه انّه ليس بذى زهو امّا انّك ستقاتله و انت له ظالم : آهسته باش قطعا در على (علیه السلام ) فخر نيست ، و بزودى تو براى جنگ با او (على ) بيرون شوى ، در حالى كه تو ظالم باشى .
ونيز آيا به ياد دارى آن روزى را كه : رسول خدا (صل الله علیه وآله و سلم ) به تو فرمود: آيا على (علیه السلام ) را دوست دارى در پاسخ گفتى : چگونه على را دوست ندارم با اين كه او برادر من است و پسر دائى من مى باشد فرمود: اى زبير بزودى با او مى جنگى و در اين جنگ ، تو ظالم هستى ؟!.
زبير گفت : آرى يادم آمد، سخن رسول خدا (صل الله علیه وآله و سلم ) رافراموش كرده بودم ، اى ابوالحسن از اين پس ، هرگز با تو ستبز نكنم و با تو جنگ نمى نمايم ...
حضرت على (علیه السلام ) به صف سپاه خود باز گشت ، و زبير نيز به سپاه جمل باز گشت و كنار هودج عايشه ايستاد و گفت : اى ام المؤمنين ! هرگز در ميدان جنگى نايستادم جز اين كه از روى بصيرت مى جنگيدم ، ولى در اين جنگ ، در حيرت و ترديد هستم !
عايشه گفت : اى يكه سوار قريش ! چنين نگو، تو از شمشيرهاى على بن ابيطالب (علیه السلام ) ترسيده اى ... و چه بسيار از افرادى كه قبل از تو از اين شمشيرها ترسيده اند.
عبداللّه پسر زبير، نيز پدر را ملامت كرد، ولى زبير سخن آنها را گوش نداد و از جنگ كنار كشيد و از بصره بيرون رفت (گرچه وظيفه او اين بود كه به سپاه امامش على (علیه السلام) بپيوندد).
امير مؤمنان على (علیه السلام ) در جنگ جمل با افراد ديگر نيز گاهى عمومى و گاهى خصوصى اتمام حجت نمود، ولى سرانجام سپاه دشمن جنگ را شروع كرد، و آنگاه على (علیه السلام ) فرمان دفاع را صادر نمود، و درجنگهاى ديگر نيز على (علیه السلام ) نخست ، حجت را بر دشمن تمام كرد، و آغازگر جنگ نبود، و در اين اتمام حجت ها افرادى پشيمان شدند واز جنگ پشت كردند.
📚داستان دوستان، جلد دوم، محمد محمدى اشتهاردى
🔶 @Nahj_Et
14-nemidanam.mp3
755.5K
🟤اگر نمیدانی بگو نمیدانم
🎤 آیت الله #جوادی_آملی
🔶 @Nahj_Et
شرح_صوتی_حکمت_۵۹_و_۶۰_و_۶۱.mp3
5.62M
شرح حكمت ۵۹
بهتر جبران کنید
اکرام و احترام را پاسخ میباید اگر بیشتر نمی توانی لااقل برابر
إِذَا حُيِّيتَ بِتَحِيَّةٍ فَحَيِّ بِأَحْسَنَ مِنْهَا
شرح حكمت ۶۰
شفیع شهپر پرواز
شفاعت شهپر پروازت میدهد دیگر مسیر در جا زدن و برجا ماندن است
الشَّفِيعُ جَنَاحُ الطَّالِبِ
شرح حكمت ۶۱
اهل دنیا بازی خورده اربابان
دام برچین و برنامه کنار بگذار ، ملکوتیان هوشیار و چشم بازند
أَهْلُ الدُّنْيَا كَرَكْبٍ يُسَارُ بِهِمْ وَ هُمْ نِيَامٌ
📙مجازی و تالیفات استاد #میرزامهدی_صادقی
#حکمت_59
#حکمت_60
#حکمت_61
#شرح_صوتی
🔶 @Nahj_Et
🔹برآورده شدن آرزوها
💠((....فَكَأَنَّكُمْ قَدْ تَكَامَلَتْ مِنَ اللهِ فِيكُمُ الصَّنَائِعُ وَأَرَاكُمْ مَا كُنْتُمْ تَأْمُلُونَ))
در آخرین بخش از خطبه ۱۰۰ نهج البلاغه امیرالمومنین به نکته ای اشاره می نمایند که به نوعی نتیجه گیری کلام ایشان میباشد حضرت در این بخش میفرمایند: ...گویا (میبینم در پرتوی خاندان پیامبر نعمتهای الهی بر شما کامل شده و
آنچه را آرزو داشته اید خداوند به شما ارزانی داشته است.
امام علی علیه السلام در این بخش با اشاره به این که پیروی از اهل بیت باعث میشود مردم به تمام آرزوهای خود برسند و نعمتهای خداوند برای آنها به کمال برسد، همچنین بر نقش مؤثّرِ اهل بیت در تکامل دینی و دنیوی در همه زمانها نیز تاکید دارند.
قطعاً با توجه به کلام ایشان؛ تکامل نعمتهای الهی در هر مقطع از تاریخ در پرتوی وجود اهل بیت است که حاصل میشود و اوج این تکامل در عصر ظهور و با برپایی حکومت جهانی امام مهدی عج است که رخ خواهد داد.
📙#خطبه_100
🔶 @Nahj_Et