💠🔹امام عليه السلام در اين كلام كوتاه حكمتآميز اشاره به اسباب فزونى نعمت كرده مىفرمايد: «روزى را به وسيلۀ صدقه فرود آوريد»؛ (اسْتَنْزِلُوا الرِّزْقَ بِالصَّدَقَةِ) . منظور از رزق و روزى تمام مواهب الهى است كه انسان در زندگى به آن نياز دارد و معمولاً بر مواهب مادى از قبيل مال و املاك گوناگون اطلاق مىشود، هرچند درباره امور معنوى نيز به كار مىرود؛ مثلاً مىگوييم: «اللّٰهُمّ ارْزُقْنَا الْايمانَ وَ الْيَقينَ ؛ خداوندا ايمان و يقين به ما روزى بفرما» ولى در كلام مورد بحث اشاره به مواهب مادى است. منظور از «صدقه» هرگونه موهبت مادى است كه بدون عوض و با انگيزۀ الهى در اختيار ديگرى قرار داده شود.
#حکمت_137
ادامه دارد........
🔶 @Nahj_Et
🌺 استاد شهید مطهری
در نهج البلاغه بر این معنا تاکید شده که تقوا حافظ و پناهگاه است نه زنجیر و زندان و محدودیت. بسیارند کسانی که در میان "مصونیت" و "محدودیت" فرقی نمی نهند و با نام آزادی و رهایی از قید و بند، به خرابی حصار تقوا فتوا می دهند.
📚 سیری در نهج البلاغه، ص ۲۰۵
🔶 @Nahj_Et
📜 #آخرالزمان اینگونه می شود!
🍁 فرزند با پدر دشمنی ورزد، و باران خنك كننده، گرمی و سوزش آورد، پست فطرتان همه جا را پر می كنند، نیكان و بزرگواران كمیاب می شوند، مردم آن روزگار چون گرگان، و پادشاهان چون درندگان، تهیدستان طعمه آنان، و مستمندان چونان مردگان خواهند بود، راستی از میانشان رخت برمی بندد، و دروغ فراوان می شود، با زبان تظاهر به دوستی دارند اما در دل دشمن هستند، به گناه افتخار می كنند، و از پاكدامنی به شگفت می آیند، و اسلام را چون پوستینی واژگونه می پوشند.
#خطبه_108
🔶 @Nahj_Et
💠🔹امام عليه السلام در اين كلام نورانى رابطۀ نزديكى ميان صدقات و فزونى رزق و روزى بيان فرموده است. اين معنا در روايات ديگر نيز با عبارات متفاوتى آمده است از جمله در حكمت 258 خواهد آمد كه امام عليه السلام مىفرمايد: «إذا أمْلَقْتُمْ فَتاجِرُوا اللّٰهَ بِالصَّدَقَةِ ؛ هر زمان فقير و نيازمند شديد با دادن صدقه با خداوند معامله كنيد». در حديث ديگرى از امام صادق عليه السلام مىخوانيم كه به يكى از فرزندانش فرمود: از آن مالى كه نزد تو بود چقدر باقى مانده؟ عرض كرد: فقط چهل دينار. امام عليه السلام فرمود: برو و آن را به نيازمندان صدقه بده. عرض كرد: چيزى غير از آن در بساط نيست. فرمود: مىگويم آن را صدقه بده خدا به جاى آن به ما مىدهد. سپس فرمود: «أَ ما عَلِمْتَ أنَّ لِكُلِّ شَيْءٍ مِفْتاحاً وَ مِفْتاحُ الرِّزْقِ الصَّدَقَةُ ؛ آيا نمىدانى هرچيز كليدى دارد و كليد رزق صدقه است؟» پس برو و آن را در راه خدا به نيازمندان بده. فرزند امام اين كار را كرد. ده روز نگذشته بود كه از محلى چهار هزار دينار خدمت حضرت آوردند. امام عليه السلام فرمود: فرزندم! چهل دينار براى خدا دادى و خداوند چهار هزار دينار به ما داد
#حکمت_137
🔶 @Nahj_Et
202030_1752181428.mp3
1.23M
🌇 دنیاشناسی در نهج البلاغه
2⃣1⃣ بخش دوازدهم
⛺ توصیف دنیا
🌑 دنیاپرستی، یکی از دام های اساسی شیطان برای انحراف بندگان خدا از مسیر ایمان و هدایت و بر اساس روایات، سرچشمه بسیاری از گناهان است. از این رو، شناخت واقعی دنیا، تأثیر به سزایی در دوری از دنیاپرستی خواهد داشت.
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در سخنانی در مورد توصیف دنیا چنین می فرماید :
«شما را از دنیاپرستی می ترسانم؛ زیرا منزلگاهی برای کوچ کردن است، نه منزلی برای همیشه ماندن. دنیا، خود را با غرور زینت داده و با زینت و زیبایی می فریبد. دنیا، نزد خداوند، خانه ای بی مقدار است؛ زیرا حلال آن با حرام، خوبی آن با بدی، زندگی در آن با مرگ و شیرینی آن با تلخی ها در آمیخته است. خداوند آن را برای دوستانش انتخاب نکرد و در بخشیدن آن به دشمنانش دریغ نفرمود. خیر دنیا اندک، شرّ آن آماده، فراهم آمده اش پراکنده، ملک آن غارت شده و آبادانی آن رو به ویرانی نهاده است. چه ارزشی دارد خانه ای که پایه های آن در حال فرو ریختن است ».
📚 #خطبه_113
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et
💠🔹امام عليه السلام در اين كلام حكيمانه به چهار نعمت الهى اشاره مىفرمايد كه هرگاه محقق شوند چهار نعمت ديگر را به دنبال خود دارند. مىفرمايد: «كسى كه توفيق چهار چيز پيدا كند از چهار چيز محروم نخواهد شد»؛ (مَنْ أُعْطِيَ أَرْبَعاً لَمْ يُحْرَمْ أَرْبَعاً) . اشاره به اينكه اين چهار چيز با آن چهار چيز لازم و ملزوم يكديگرند همانگونه كه در قرآن هم به آن اشاره شده و در ذيل اين كلام خواهد آمد. نخست اينكه: «كسى كه توفيق دعا يابد از اجابت محروم نمىگردد»؛ (مَنْ أُعْطِيَ الدُّعَاءَ لَمْ يُحْرَمِ الْإِجَابَةَ) . زيرا همانگونه كه در ذيل خواهد آمد اين وعدۀ الهى است كه فرموده است دعا كنيد تا من اجابت كنم
#حکمت_135
ادامه دارد.......
🔶 @Nahj_Et
🗣 آشنایی با خطبه های نهج البلاغه
1⃣ قسمت نخست
🎤 خطبه های امیرالمؤمنین علی علیه السلام از گذشته ها همواره با ویژگی هایی همراه بوده که با آنها شناخته می شده است؛ فصاحت و بلاغت، چند بُعدی بودن، زیبایی ها، تأثیر و نفوذ خطبه ها در جان های مستعد و...
🎨 هر یک از این ها به تنهایی کافی است که به خطبه های امیرالمؤمنین علی علیه السلام ارزش فراوانی بدهد، ولی همراه شدن این امتیازها با یکدیگر، خطبه های آن حضرت را تا به سرحد اعجاز رسانده است و دربارهاش گفته اند: "فوق کلام المخلوق و دون کلام الخالق." یعنی بالاتر از کلام مخلد و پایین تر از کلام خالق هستند.
🔆 درباره شیوایی و زیبایی سخنان حضرت علی علیه السلام همین بس که سخن شناسان و تا عصر حاضر همه به عظمت و زیبایی آن اعتراف کرده اند. خطبه های نهج البلاغه پس از چهارده قرن از زمان امیرالمؤمنین علیه السلام، برای شنونده همان لطف و حلاوت و گیرایی را دارد که برای مردم روزگار خود آن بزرگوار داشته است. مواعظ آن حضرت دل ها را می لرزاند و اشک ها را از دیده ها سرازیر میکند.
🖌 تعریف #خطبه:
در روزگاران گذشته سخنرانی های ارزشمند و جالب را خطبه، و سخنور توانا را خطیب میگفتند. ایراد خطبه، نوعی هنر و توانایی عقلی و عملی و سیاسی یک سخنور به حساب میآمد.
👈 ادامه دارد.....
🔶 @Nahj_Et
202030_1333831719.mp3
1.2M
🌅 دنیاشناسی در نهج البلاغه
3⃣1⃣ بخش سیزدهم
🍁 بی ارزشی دنیای حرام
🌿 دنیایی که انسان را از مسیر هدایت و کمال منحرف کند و نتیجه ای جز فراموشی آخرت نداشته باشد، هیچ بهایی ندارد؛ زیرا هدف نهایی زندگی انسان در این دنیا، رسیدن به کمال و نزدیک شدن به خداوند متعال است. پس هرقدر معرفت انسان به دنیا و ابعاد مختلف آن بیشتر باشد، بیشتر از آسیب های آن در امان خواهد بود. دنیای حرام و فاسدی که جز با مادی گرایی، تبعیض، ظلم، چپاول و فساد به دست نخواهد آمد، آن قدر پست و بی مقدار است که امیرالمؤمنین علی علیه السلام در توضیح آن میفرماید:
🌺 «ای مردم! باید دنیای حرام در چشمانتان از پَرِ کاهِ خشکیده و تفاله های قیچی شده دامداران بی ارزشتر باشد. از پیشینیان خود پند گیرید، پیش از آنکه آیندگان از شما پند گیرند. این دنیای فاسد نکوهش شده را رها کنید؛ زیرا مشتاقان شیفته تر از شما را رها کرد
📚 #خطبه_32
👈 ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
💠🔹دعا - همانگونه كه قبلاً هم گفتهايم - يكى از مهمترين عبادات و امور سرنوشتساز در زندگى بشر است. انسان بايد تمام تلاش و كوشش خود را در رسيدن به اهداف صحيح به كار گيرد؛ ولى در بسيارى از موارد عاجز و ناتوان مىشود و دستش از همه جا كوتاه مىگردد. اينجاست كه رو به درگاه الهى مىآورد و با اظهار عجز از لطف و كرم او استمداد مىجويد و با اين عمل شايستۀ اين مىشود كه خدا آن نعمت را چنانچه صلاح او باشد به او بدهد و اگر صلاح او نباشد پاداش مهمترى - طبق آنچه در روايات آمده - براى او ذخيره مىكند.
ادامه دارد.....
#حکمت_135
🔶 @Nahj_Et
🗣 آشنایی با خطبههای نهج البلاغه
2⃣ قسمت دوم
❓تعداد #خطبه ها
🔸 اولین و مهم ترین بخش نهج البلاغه را سخنرانی های مختلف #امیرالمؤمنین علی علیهالسلام تشکیل می دهد که حضرت، آن ها را در شرایط گوناگون بیان کرده است و اصطلاحاً به آن خطبه گفته می شود.
این بخش با عنوان باب الخطب، دارای 241 خطبه است.
⏰ زمان صدور خطبه های امام علی علیه السلام را می توان به صورت زیر بیان نمود:
🌺 الف: دوران قبل از خلافت و زمامداری (25 سال خانه نشینی، در مدینه)
🌺 ب: هنگامه خلافت (مدینه)
🌺 ج: دوران 4 سال و 9 ماه حکومت (98% خطبه های نهج البلاغه در دوران حکومت امام علی «علیه السلام» ایراد شده است.)
👈 ادامه دارد.....
🔶 @Nahj_Et
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام :
📡 فتنه ها به وقتى كه روى آرند عامل اشتباه شوند، و چون از ميان بروند حقيقت آن بر همه معلوم گردد. فتنه ها به وقت آمدن ناشناس اند، و هنگام رفتن شناخته مىشوند. فتنه ها همچون باد در گردشند، به شهرى اصابت مى كنند و از شهرى مى گذرند.
🔆 بدانيد كه ترسناك ترينِ فتنه ها به نظر من در زندگى شما، فتنه بنى اميّه است، زيرا فتنه اى است كور و تاريك و فراگير، و بلايش مخصوص مردم با ايمان است، آن كه در آن فتنه ها بصير و داناست بلا دامنگيرش مى گردد، و هر كه كوردل و نابيناست بلا از او دور مى ماند!
📚#خطبه_اشباح
🔶 @Nahj_Et
💠🔹البته قبولى دعا شرايطى دارد كه ما آن را به طور مشروح در مقدمۀ مفاتيح نوين آوردهايم. دوم اينكه: «كسى كه توفيق توبه پيدا كند از قبول آن محروم نمىگردد»؛ (وَ مَنْ أُعْطِيَ التَّوْبَةَ لَمْ يُحْرَمِ الْقَبُولَ) . انسان همواره در معرض لغزشهاست؛ هواى نفس و شهوات از درون و وسوسههاى شياطين انس و جن و زرق و برق دنيا از برون دائماً طوفانى در اطراف او به راه مىاندازد و گاه گرفتار لغزش مىگردد. اگر باب توبه به روى او گشوده نشود مأيوس مىگردد و به دنبال آن در درياى گناه غوطهور خواهد شد
پایان #حکمت_135
🔶 @Nahj_Et
202030_466513907.mp3
2.76M
🌆 دنیاشناسی در نهج البلاغه
4⃣1⃣ بخش چهاردهم
🗾 توصیف دنیاپرستان
💥 هیچ پستی و ذلتی برای انسان چونان دنیاپرستی نیست. کسانی که همه وجود خویش را وقف دنیا و لذت های آن میکنند و در راه رسیدن به آن حاضر می شوند دست به هر جنایت و گناهی بزنند، همچون آدمی هستند که کور و کر در بیابان های تاریک و گمراهی، شتابان حرکت میکند و جز پرتگاه نابودی و انحطاط، مأوایی ندارد.
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در توصیف دنیاپرستان چنین میفرماید:
«همانا دنیاپرستان چونان سگ های درنده، عو عو کنان برای دریدن صید در شتابند. برخی به برخی دیگر هجوم می آورند و نیرومندشان، ناتوان را میخورد و بزرگ ترها، کوچک ترها را. یا چونان شترانی هستند که برخی از آن ها پای بسته و برخی دیگر در بیابان رها شده اند که راه گم کرده و در جاده های نا معلومی در حرکت اند. آن ها در وادی پر از آفت ها و در شن زاری که حرکت با کُندی صورت میگیرد، گرفتارند؛ نه چوپانی دارند که به کارشان برسد و نه چراننده ای که به چراگاه شان برد. دنیا آنها را به راه کوری کشاند و دیدگانشان را از چراغ هدایت بپوشاند. در بیراهه سرگردان اند، در نعمت ها غرق شده اند و آن را پروردگار خویش میدانند. هم دنیا آنها را به بازی گرفته و هم آن ها با دنیا بازی نموده در حالی که آخرت را فراموش کرده اند».
📚 #نامه_31
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et
💠🔹اين كلام حكمتآميز كه دربارۀ نقش مؤثر دنيا و مواهب آن براى رسيدن به سعادت اخروى بيان شده در زمانى امام ذكر فرمود كه «شنيد مردى به نكوهش دنيا زبان گشوده است»؛ (وَ قَدْ سَمِعَ رَجُلاً يَذُمُّ الدُّنْيَا) . اين مرد اهل بصره و جنگ جمل بود، آنگونه كه بعضى گفتهاند يا اهل كوفه كه برخى ديگر نوشتهاند ، تأثيرى در اصل سخن ندارد؛ ولى به نظر مىرسد كه امام عليه السلام احساس فرمود مرد رياكارى است و نكوهش او از دنيا نوعى اظهار قدس و تقواست بىآنكه صاحب قدس و تقوا باشد و به هر حال امام عليه السلام از اين موقعيت استفاده كرد تا درس بسيار مهمى را دربارۀ دنيا و مواهب دنيوى به همگان بدهد.
ادامه دارد......
#حکمت_131
🔶 @Nahj_Et
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام :
🌸 ستایش خداوندی را سزاست كه راه اسلام را گشود، و راه نوشیدن آب زلالش را بر تشنگان آسان فرمود، ستونهای اسلام را در برابر ستیزه جویان استوار نمود، و آن را پناهگاه امنی برای پناه برندگان، و مایه آرامش برای وارد شوندگان قرار داد اسلام، حجت و برهان برای گویندگان، و گواه روشن برای دفاع كنندگان، و نور هدایتگر برای روشنی خواهان، و مایه آرامش برای وارد شوندگان قرار داد اسلام، حجت و برهان برای گویندگان، و گواه روشن برای دفاع كنندگان، و نور هدایتگر برای روشنی خواهان، و مایه فهمیدن برای خردمندان، و عقل و درك برای تدبیر كنندگان، و نشانه گویا برای جویندگان حق، و روشن بینی برای صاحبان عزم و اراده، پند پذیری برای عبرت گیرندگان، عامل نجات و رستگاری برای تصدیق كنندگان، و آرامش دهنده تكیه كنندگان، راحت و آسایش توكل كنندگان، و سپری نگهدارنده برای استقامت دارندگان است.
#خطبه_106
🔶 @Nahj_Et
202030_1879203917.mp3
584.4K
🌇 دنیاشناسی در نهج البلاغه
5⃣1⃣ بخش پانزدهم
🌅 آن سوی دنیا
⛵ انسان هایی که همه تلاش و کوش شان دست یابی به لذت های دنیوی است و به جز دنیا، دغدغه و فکری ندارد، چه انسان های کوتاه نظری هستند. انسان های روشن ضمیر، همواره در ورای این دنیا، جهان آخرت را زیر نظر دارند و اگر تلاش و کوششی در این دنیا میکنند، هرگز نگاه شان به این دنیای فانی محدود نمی شود.
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیهالسلام در این باره میفرماید :
«همانا دنیا، نهایت دیدگاه کوردلان است که به بعد از آن نمی نگرند. اما انسان آگاه، نگاهش از دنیا عبور کرده، از پسِ آن، سرای جاویدان آخرت را می بیند. پس انسان آگاه به دنیا دل نمی بندد و انسان کوردل تمام توجه اش دنیاست. بینا از دنیا زاد توشه بر می گیرد و نابینا برای دنیا توشه فراهم میآورد».
🔰 #خطبه_133
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et
🗣 آشنایی با خطبههای نهج البلاغه
3⃣ قسمت سوم
📜 محتوای #خطبه ها
🍀 ۱: خطبه های #امیرالمؤمنین علی علیه السلام، سرشار از مطالب و نکات و اصول اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، نظامی، اقتصادی، معنوی و عرفانی است که خواننده را در مسیر صحیح و درست و بر محور حق و صراط مستقیم به سوی کمال و هدایت رهنمون می شود.
🍀 ۲: خطبه های امام علی علیه السلام برای همه انسان ها بیان شده است. جامعه ای که با خطبه های حضرت انس بگیرد و به آن عمل کند، به یقین تمام موانع را از سر راه بر می دارد و تا عالی ترین مدارج رشد و ترقی پیش خواهد رفت.
🍀 ۳: خطبه های علی علیه السلام برای همه افراد و اقشار جامعه، اعم از رجال سیاسی، بزرگان، علما، دانشمندان، نویسندگان، کسبه، قضات، دانشجویان و... قابل استفاده است و جا دارد که همه مسلمانان مخصوصاً شیعیان و دوستان ایشان مطالب این کتاب ارزشمند و یادگار جاوید امامت را سرلوحه زندگی مادی و معنوی خود قرار دهند.
🍀 ۴: صاحب خطبه ها امیرالمؤمنین علی علیه السلام است که در خطبه ۱۸۹ می فرماید:
"ایها الناس سلونی قبل ان تفقدونی فلانا به طرق السمأ اعلم منی به طرق الارض"
"ای مردم پیش از آن که از میان شما بروم و مرا نیابید آنچه می خواهید از من بپرسید که من به راه های آسمان آشناتر از راه های زمین هستم."
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et
💠🔹اين كلام بسيار پربار و حكيمانه به دو بخش تقسيم مىشود؛ بخش اول دربارۀ اين است كه وصف دنيا به فريبكار بودن توصيف بىدليلى است، زيرا اگر چشم عبرتبين باشد نشانههاى بىوفايى دنيا در همه جاى آن آشكار است. مىفرمايد: «اى كسى كه نكوهش دنيا مىكنى (و دنيا را به خدعه و نيرنگ و فريبندگى متهم مىسازى) تو خودت تن به غرور دنيا دادهاى و به باطلهاى آن فريفته شدهاى (عيب از توست نه از دنيا)»؛ (أَيُّهَا الذَّامُّ لِلدُّنْيَا، الْمُغْتَرُّ بِغُرُورِهَا، الْمَخْدُوعُ بِأَبَاطِيلِهَا!)
ادامه دارد.....
ادامه #حکمت_131
🔶 @Nahj_Et
🔥 #علل_نابودی_ملتها
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در نامه ای به سرداران سپاهش چنین میفرماید :
📜 أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّمَا أَهْلَكَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ أَنَّهُمْ مَنَعُوا النَّاسَ الْحَقَّ فَاشْتَرَوْهُ وَ أَخَذُوهُمْ بِالْبَاطِلِ فَاقْتَدَوْهُ
✨ پس از یاد خدا و درود!
🌎 همانا ملتهای پیشین به هلاكت رسیدند
🌋بدان جهت كه حق مردم را نپرداختند
💸 پس دنیا را با رشوه به دست آوردند
📡 و به راه باطل بردند و آنان اطاعت كردند.
#نامه_79
🔶 @Nahj_Et
💠🔹سپس مىافزايد: «آيا تو خود فريفتۀ دنيا شدهاى سپس دنيا را مذمت مىكنى (و گناه را به گردن آن مىافكنى؟) تو ادعا مىكنى كه دنيا بر تو جرمى روا داشته يا دنيا چنين ادعايى بر تو دارد؟»؛ (أَ تَغْتَرُّ بِالدُّنْيَا ثُمَّ تَذُمُّهَا، أَنْتَ الْمُتَجَرِّمُ عَلَيْهَا، أَمْ هِيَ الْمُتَجَرِّمَةُ عَلَيْكَ؟) . «مُتَجَرِّم» به كسى مىگويند كه ادعاى جرم بر كسى دارد و منظور امام عليه السلام اين است كه تو از دنيا شكايت مىكنى كه بر تو ستم كرده و تو را فريفته در حالى كه دنيا بايد از تو شكايت كند كه مواهبش را به باطل هزينه كردهاى
پایان#حکمت_131
🔶 @Nahj_Et
202030_1469864963.mp3
2.08M
🌠 دنیاشناسی در نهج البلاغه
6⃣1⃣ بخش شانزدهم
🚩 انسان فرا دنیایی
🌄 فهم این حقیقت که دنیا، سرای گذر است و انسان ها برای غیر این دنیا آفریده شده اند، تأثیر به سزایی در اخلاق، رفتار وزندگی انسان به جا خواهد گذاشت؛ چرا که انسان آخرت گرا، به همه کارها و فعالیت های زندگی دنیوی خویش، رنگ آخرتی می دهد و از آن برای زندگی جاودان آخرت توشه بر می دارد. او نه تنها دلش فریفته ظواهر دنیا نشده، بلکه همواره به ماورای این دنیا، یعنی زندگی آخرت دل بسته است.
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در این باره می فرماید :
«ای مردم! دنیا سرای گذرا و آخرت خانه جاویدان است. پس، از گذرگاه خویش برای سرمنزل جاودانه توشه برگیرید و پرده های خود را در نزد کسی که بر اسرار شما آگاه است پاره نکنید. پیش از آنکه بدن های شما از دنیا خارج شود، دل هایتان را خارج کنید. شما را در دنیا آزموده اند و برای غیر دنیا آفریده اند. کسی که بمیرد، مردم میگویند: چه باقی گذاشت؟، ولی فرشتگان میگویند: چه پیش فرستاد؟ خدا پدرانتان را بیامرزد! مقداری از ثروت خود را جلوتر بفرستید تا در نزد خدا باقی ماند و همه را برای وارثان مگذارید که پاسخگویی آن بر شما واجب است».
🔰 #خطبه_203
👈 ادامه دارد...
🔶 @Nahj_Et
🗣 آشنایی با خطبه های نهج البلاغه
4⃣ قسمت چهارم
🌸 طولانی ترین و کوتاه ترین خطبه ها
از ۲۴۱ خطبه گرد آمده در نهج البلاغه، طولانی ترین آنها خطبه قاصعه (۱۹۲) در ۱۱ صفحه، خطبه اشباح (۹۱) در ۹ صفحه و خطبه الغرا (۸۳) در ۶ صفحه است. کوتاه ترین خطبه های نهج البلاغه خطبه ۵۹ در یک سطر و یک کلمه و خطبه های ۶۱ و ۲۳۶ در یک سطر و ۳ كلمه هستند.
🌿 اولین و آخرین #خطبه ها
خطبه های نهج البلاغه در حال حاضر ترتیب زمانی ندارند و بر اساس صدور خطبه ها تنظیم نشده اند. اولین خطبه ها از نظر زمانی خطبه ۲۳۵ است که حضرت به هنگام غسل دادن پيامبر صلی الله علیه و آله بیان فرمودند.
آخرین خطبه از نظر زمانی خطبه ۱۴۹ است که حضرت در سال ۴۰ هجری در بیستم رمضان قبل از شهادت بیان فرمودند.
🌳 نام گذاری خطبه ها
از میان خطبه های نهج البلاغه فقط چهار خطبه توسط سید رضی (ره) نام گذاری شده است که عبارتند از:
۱ - خطبه شقشقیه (۳)
۲ - خطبه الغرأ (۸۳)
۳ - خطبه الاشباح (۹۱)
۴ - خطبه القاصعه (۱۹۲)
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et