قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
.⬆️⬇️ 🍃ادامه تفسیر سوره آل عمران آیه ۱۰۲ ... در احادیث فراوانى که از پیامبر و پیشوایان بزرگ اسلام
✨﷽✨
🍃ادامه تفسیر سوره آل عمران
🌷آیه ۱۰۴
✨وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
🍃و (براى رسیدن به وحدت) باید از میان شما، جمعى دعوت به نیکى، و امر به معروف و نهى از منکر کنند. و رستگاران آنها هستند.
(آل عمران/104)
🌺دعوت به حق و مبارزه با فساد
به دنبال آیات پیشین که مسأله اخوت و اتحاد را توصیف مى کرد، در این آیه به مسأله امر به معروف و نهى از منکر اشاره شده که در حقیقت به منزله یک پوشش اجتماعى براى محافظت جمعیت است; زیرا اگر مسأله امر به معروف و نهى از منکر در میان نباشد عوامل مختلفى که دشمن بقاى وحدت اجتماعى هستند، همچون موریانه از درون، ریشه هاى اجتماع را مى خورند، و آن را از هم متلاشى مى سازند، بنابراین، حفظ وحدت اجتماعى بدون نظارت عمومى ممکن نیست!
در آیه فوق دستور داده شده همواره در میان مسلمانان باید امتى باشند که این دو وظیفه بزرگ اجتماعى را انجام دهند، مى فرماید: باید از میان شما جمعى باشند که مردم را به نیکى دعوت مى کنند و امر به معروف مى نمایند و از بدى باز مى دارند
(وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَى الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ).
امت در اصل، از ماده امّ به معنى هر چیزى است که اشیاء دیگرى به آن بضمیمه گردد و به همین جهت امت به جماعتى که جنبه وحدتى در میان آنها باشد گفته مى شود، خواه وحدت از نظر زمان باشد یا از نظر مکان و یا از نظر هدف و مرام، بنابراین به اشخاص متفرق و پراکنده امت گفته نمى شود.
و در پایان آیه تصریح مى کند که فلاح و رستگارى تنها از این راه ممکن است لذا مى فرماید: و آنها همان رستگارانند
(وَ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ).
🔻نکته ها:
از آنجا که این بحث از مباحث مهم قرآن مجید است و در آیات فراوانى به آن اشاره شده، لازم است نکاتى را در اینجا یادآور شویم:
۱ ـ ظاهر منکم امّة بعض است
در اینجا این سؤال پیش مى آید که ظاهر مِنْکُمْ أُمَّةٌ این است که این امت بعضى از جمعیت مسلمانان را تشکیل مى دهد، نه همه آنها را، و به این ترتیب وظیفه امر به معروف و نهى از منکر، جنبه عمومى نخواهد داشت، بلکه وظیفه طایفه خاصى است، اگر چه انتخاب و تربیت این جمعیت، وظیفه همه مردم است.
و به عبارت دیگر، این دو وظیفه واجب کفائى است نه عینى، با این که از دیگر آیات قرآن بر مى آید که این دو وظیفه جنبه عمومى دارد، یعنى واجب عینى است نه واجب کفائى، مثلاً در چند آیه، بعد از این آیه مى خوانیم:
کُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّة أُخْرِجَتْ لِلنّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَر:
شما بهترین امتى بودید که بسود مردم مبعوث شدید، چه این که امر به معروف و نهى از منکر مى کنید .(۱)
و در سوره و العصر مى فرماید: همه مردم در زیانند جز آنان که ایمان و عمل صالح دارند و دعوت به حق و توصیه به صبر و استقامت مى کنند .
طبق این آیات و مانند آنها این دو وظیفه اختصاص به دسته معینى ندارد.
در پاسخ باید گفت:
دقت در مجموع این آیات، پاسخ سؤال را روشن مى سازد; زیرا از آنها چنین استفاده مى شود که: امر به معروف و نهى از منکر دو مرحله دارد:
🔹یکى مرحله فردى که هر کس موظف است به تنهائى ناظر اعمال دیگران باشد.
و دیگرى مرحله دسته جمعى که امتى موظفند براى پایان دادن به نابسامانى هاى اجتماع دست به دست هم بدهند و با یکدیگر تشریک مساعى کنند.
قسمت اول وظیفه عموم مردم است، و چون جنبه فردى دارد، طبعاً شعاع آن محدود به توانائى فرد است.
اما قسمت دوم شکل واجب کفائى به خود مى گیرد و چون جنبه دسته جمعى دارد و شعاع قدرت آن وسیع، طبعاً از شئون حکومت اسلامى محسوب مى شود.
این دو شکل از مبارزه با فساد و دعوت به سوى حق، از شاهکارهاى قوانین اسلامى محسوب مى گردد، و مسأله تقسیم کار را در سازمان حکومت اسلامى و لزوم تشکیل یک گروه نظارت بر وضع اجتماعى و سازمان هاى حکومت مشخص مى سازد.
سابق بر این، در ممالک اسلامى (و امروز در پاره اى از کشورهاى اسلامى، مانند حجاز) با الهام از آیه فوق، تشکیلاتى مخصوص مبارزه با فساد و دعوت به انجام مسئولیت هاى اجتماعى به نام اداره حِسْبه وجود داشت و مأموران آن را به محتسب و یا آمرین به معروف مى نامیدند که مأمور بودند با همکارى یکدیگر با هر گونه فساد و زشت کارى در میان مردم، و یا هر گونه ظلم و فساد در دستگاه حکومت مبارزه کنند، و هم چنین مردم را به کارهاى نیک و پسندیده تشویق نمایند.
بنابراین، وجود این جمعیت، با آن قدرت وسیع، هیچگونه منافاتى با عمومى بودن وظیفه امر بمعروف و نهى از منکر در شعاع فرد و با قدرت محدود ندارد.
ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹قطعه آموزشی
🌷سوره ق/ آیات ۶ و ۷
🎙عبدالباسط
@Nahjolbalaghe2
3_727126809182827200.mp3
10.38M
✨﷽✨
👌بسیار مهم و تاثیرگذار
اجتماع قلوب💚
✅پیشنهاددانلود
🔹حجتالاسلامپناهیان(جدید)
اللَّهُـــمَّعَـــجِّللِــوَلـِـیِّکَالــــفَــرَج🌥
امیرالمؤمنین علی علیه السلام
💠هنگامی که از چیزی می ترسی ، خود را در آن بیفکن ، زیرا گاهی ترسیدن از چیزی، از خود آن سخت تر است.
📖 #نهج_البلاغه ،حکمت ۱۷۵
🌸پیامبر صلی الله علیه و آله:
✨ایها النّاسُ هذِهِ دارُ تَرَحٍ لا دارُ فَرَحٍ، دارُ التِواءٍ لا دارُ اسْتِواءٍ، فَمَن عَرَفَها لَم یفرَح لِرَجاءٍ وَ لَم یحزَن لِشَقاءٍ. الا وَ انَّ اللّهَ خَلَقَ الدُّنیا دارَ بَلوی وَالآخِرَةَ دارَ عُقبی✨
ای مردم، #دنیا خانه #غم و #اندوه است نه خانه شادی و خنده، منزلی است که با پیچیدگی و سختی آمیخته است. پس کسی که ماهیت آن را شناخت نه با کامیابی ها و پیروزی هایش خوشحال می شود و نه با شکست هایش ناراحت و غمگین. بدانید خداوند دنیا را جای بلا و آزمایش و #آخرت را جای پایان کار آفریده است.
📚 بحارالانوار، ج 77، ص 187
@Nahjolbalaghe2
به تربت امام حسین علیه السلام زیاد سجده کردن اخلاق را عوض می کند.
👤حاج اسماعیل دولابی
📖مصباح الهدی صفحه ۲۷۳
@Nahjolbalaghe2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌹بزرگداشت هر ساله عاشورا؛ چرا؟
🎙سخنرانی استاد شهید مرتضی مطهری
🏴حتما بشنوید
#ماملتامامحسینیم
@Nahjolbalaghe2