✳️ #اجماع_لطفی (10)
✔️ قاعده لطف در کلامِ ابن میثم بحرانی(ره)
🔸 وجود النبي ضروري فى بقاء نوع الانسان و اصلاح احواله فى معاشه و معاده، و كل ما كان ضروريا فى ذلك فهو واجب فى الحكمة الالهية، فوجود النبي واجب فى الحكمة الالهية.
📚 قواعد المرام في علم الكلام، البحراني، ابن ميثم ص122
#اصول
#کلام
@Nardebane_feghahat
✳️ #اجماع_لطفی (12)
✔️ استاد ربانی:
🔹 لطف به « مقرِّب» و «محصِّل» تقسيم مىشود. اثر و نتيجه «لطف مُقِّرب» اين است كه زمينه تحقّق يافتن تكليف را از سوى مكلّف، كاملاً فراهم مىسازد و شرايطى را پديد مىآورد كه مكلّف نسبت به انجام دادن تكاليف، نزديكتر از وقتى است كه در حق وى لطف تحقق نيافته است؛ هر چند به انجام دادن تكليف نمىانجامد. اما در «لطف محصِّل» تكليف از مكلّف صادر مىشود.
🔸 {لطف دو گونه است: لطف مقرب و لطف محصل. لطف مقرب آن است که زمینه را فراهم میکند اما علت تامه نیست و چه بسا که به وقوع فعل نمینرسد. اما در لطف محصل، غرض از لطف که تکلیف است حاصل میشود}
🔹 این تقسیم بندی، وصف به حال مکلّف است، نه وصف به حال خود لطف. آنچه متفاوت است موضع گیری مکلفان است و الا خودِ لطف ما یقرب إلی الطاعة و یبعد عن المعصیة است]
🔹 جامع مشترك ميان لطف مقرِّب و محصِّل، اين است كه هر دو نقش انگيزشى نسبت به تكليف را دارند؛ با اين تفاوت كه در لطف محصِّل، انگيزش در حدّى است كه به تحقّق تكليف مىانجامد ولى در لطف مقرب، به اين درجه نمىرسد.
#اصول
#کلام
@Nardebane_feghahat
✳️ #اجماع_لطفی (13)
✔️ اشکالاتی بر استناد به قاعده لطف
🔹 و فيه: أولا: بعد تسليم صحة القاعدة، ان اللّطف انما يقتضي تبليغ الأحكام على النحو المتعارف، وقد بينها الأئمة (عليهم السلام) للرواة المعاصرين لهم، فإذا فرضنا ان الطبقة الثانية أو الثالثة من الرّواة اضطرها الخوف والتقية إلى ستر الأحكام، ولم تصل إلى الطبقة اللاحقة، فليس على الإمام (عليه السلام) إيصالها إليهم بطريق الإعجاز، والقاعدة لا تقتضي ذلك، وإلا كان قول فقيه واحد حجة إذا فرض إنحصار العالم به في زمان، وذلك من الفساد بمكان.
🔸 و ثانيا: إلقاء الخلاف وبيان الواقع من الإمام عليه السلام لو كان بإظهار شخصه لهم، و تعريفهم بإمامته فهو مقطوع العدم. وان كان مع خلفاء ذلك، فلا أثر لخلاف شخص مجهول، فتأمل.
📚 دراسات في علم الاصول، الهاشمي الشاهرودي، السيد علي ج3 ص143
#اصول
#کلام
@Nardebane_feghahat
✳️ #اجماع_لطفی (14)
🔹«..."قاعدة اللطف" ففيه: ان الملازمة العقلية على تقدير ثبوتها...»
📚 مباني الإستنباط، السيد الخوئي، تقريرات الكوكبي، السيد ابوالقاسم ج1 ص253
✔️ عبارتِ «علی تقدیر ثبوتها» را هنگامی به کار میبرند که آن مطلب، ثابت نیست.
#اصول
#اجماع
@Nardebane_feghahat
✳️ #اجماع_لطفی (15)
🔸 و صفوة القول: إنّه لا دليل على وجوب اللطف و تحتّمِه على الله الحكيم أصلاً.
📚 صراط الحق في المعارف الإسلامية و الأصول الإعتقادية ج2 ص266
#اصول
#کلام
@Nardebane_feghahat
4_6001224581405215830.pdf
370.7K
📚 آراء متکلمان نوبختی در میانه مدرسه کوفه و بغداد
✍ نویسندگان: محمدتقی سبحانی، سید علی حسینی زاده خضرآباد
#کلام
@Nardebane_feghahat
✳️ #اجماع_لطفی (16)
🔸 فلا ينبغي الإستشكال في أنّه لم تجرِ عادة الله تعالى على ضَمان هذه المصالح للبشريّة بشكلٍ إنّيّ، و لهذا نرى في تاريخ البشريّة أنّ كثيراً من مصالح الإنسان- التي يَتوقَّفُ عليها دفعُ الأخطار المهلكة عنه- لم يَكْشِفْها الله تعالى للإنسان بطريق الوحي و الدين، و إنّما تَرَكَ الإنسان و خبرتَه و جهدَه، لكي يَتَوَصَّل غير آلاف السنين إلى اكتشافها، و حتى الآن لا تزال جملة منها غير مكشوفة، و الإنسان سائر في طريق اكتشافها.
🔹 و لعلّ الحكمة في ذلك أنّ نفس ترك الإنسان و خبرتِه يكون في نفسه ذا مصلحةٍ تَرْبَويَّةٍ للنوع البشريّ، تكون أهمّ من تلك المصالح.
🔸 إذن، فقاعدة اللّطف لا يصحّ تطبيقها على مثل هذه المصالح.
📚 بحوث في علم الأصول، الشيخ حسن عبدالساتر ج9 ص421
#اصول
#کلام
@Nardebane_feghahat
🔹 «اوامر امتحانیه» عقاب ندارد، بلکه فقط آن مصلحتی را که در اثرِ امتثال حاصل میشد، از دستِ مکلّف رفته است.
#اصول
@Nardebane_feghahat
#اجماع_لطفی (17)
✔️ قاعده لطف:
صغری: إرسال الرسل لطفٌ
کبری: اللطف واجب علی الله.
نتیجه: فإرسال الرسل واجب علی الله.
🔸 بحث در قاعده لطف عمدتاً در کبرایِ قیاس است، و مخالفین به ابطال کبریٰ پرداختهاند. همچنین موافقین نظیر آیت الله خرازی نیز در کتاب «بدایة المعارف» سعی نموده تا پنج دلیل بر اثبات کبرای این قاعده ارائه دهد.
🔹 گویا موافقین و بسیاری از مخالفین، صغرای این قاعده را مفروغعنه دانستهاند (نکته: فعلاً بحثی در صغری نخواهیم داشت وگرنه صغری احتیاج به بحث و اثبات دارد)
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج اصول استاد محمدتقي شهيدی
99/01/20
🔹 از اشاعره نقل شده است که طلب و اراده را به لحاظ مفهومی و وجود خارجی مغایر دانستهاند، در حالی که از معتزله نقل شده است که قائل به وحدت به آنها در مفهوم و وجود خارجی شدهاند.
#اصول
@Nardebane_feghahat
🔸 مجمع عليه (معقد اجماع)، موضوع اجماع و يا موردى است كه اتفاق نظر نسبت به آن پديد آمده است.
📚 فرهنگ نامه اصول فقه ج1 ص146
#اصول
@Nardebane_feghahat