هدایت شده از نردبان فقاهت
✔️ آیت الله بهجت (ره):
🔹 از روایت «عُلَمآءُ أُمتِی أَفْضَلُ مِنْ أَنْبِیآءِ بَنِی إِسْرائِیلَ؛ علمای امت من از پیامبران بنیاسرائیل برتر هستند» استفاده میشود که هر چند باب نبوت بسته است، ولی فیض اعم بسته نیست. از این گذشته، حضرت موسی و عیسی (علیهماالسلام) قرآن را که در اختیار ماست نداشتند.
📚 در محضر #بهجت، ج۲، ص۲۵۱
@Nardebane_feghahat
هدایت شده از نردبان فقاهت
✔️ درس خارج فقه آیت الله بهجت
87/7/21
🔹 صاحب جواهر مريض بود و شيخ هم در جمله معاودين ايشان آمده بود. فرموده بود: «شيخنا! احتياطاتت را کم بکن إن الشريعة سهلة سمحة» فهميده بود که شيخ خيلي احتياط دارد...
@Nardebane_feghahat
✳️ #تعریف_استصحاب (4)
✔️ استاد حیدری فسایی:
🔹 مشهور در تعریف استصحاب میگویند: «الاستصحاب ابقاء ما کان»
🔸 «ابقاء» یعنی حکمکردن به بقاء [یعنی حکم کردن به بقاء چیزی که در گذشته بوده]؛ حال چه کسی حکم به بقاء میکند؛ عقل یا شرع [یک از این دو]. مانند اینکه نماز جمعه در زمان حضور معصوم (علیهالسلام) واجب بوده؛ الآن شک میکنم آیا هنوز در زمان غیبت هم واجب است یا خیر؟ عقل یا شرع حکم میکند به بقاء چیزی که در گذشته بوده که آن چیز وجوب نماز جمعه است.
🔹 توضیحِ اینکه میگوییم عقل یا شرع حکم میکند به بقاء بعدا میآید که استصحاب یا دلیل عقلی است و حاکم به او عقل است یا دلیل شرعی است و حاکم به او شرع است.
#اصول
#استصحاب
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
✳️ «ابقاء ما کان» و «استصحاب» ✔️ ابقاء بر دو قسم است: الف) ابقاء عملی: فعل مکلّف است، یعنی همانگون
✳️ #تعریف_استصحاب (5)
✔️ استاد حیدری فسایی:
🔸 مرحوم نائینی اینجا حرف قشنگی دارد، میگوید: مراد از «ابقاء» در تعریف استصحاب، ابقاء عملی نیست، چون ابقاء عملی کار مکلّف است یعنی مکلف چیزی را که گذشته بوده در مقام عمل باقی میگذارد. مقام عمل چه ربطی به استصحاب دارد؟! استصحاب جزء ادلّه است و ابقاء عملی فعل مکلّف است و جزء ادلّه نیست.
#اصول
#استصحاب
@Nardebane_feghahat
✔️ نظرات مختلف درباره احکام وضعیه و تکلیفیه:
🔹 شیخ انصاری و مشهور معتقدند که «حکم وضعی» حکمِ مستقلی نیست و از از حکمِ تکلیفی انتزاع میشود (در واقع منکر حکم وضعی هستند و آن را انتزاعی از حکم تکلیفی میدانند.)
🔸 مرحوم آقای شاهرودی حکم وضعی را اصل میداند و معتقد است که ما حکم تکلیفی را از حکم وضعی انتزاع میکنیم (بر خلاف نظر مرحوم شیخ و بسیاری از اصولیین)
🔹 برخی هم معتقدند که حکم وضعی و حکم تکلیفی هریک مستقل از دیگری است و هر کدام از آنها جعل مستقل دارد و هم حکم وضعی.
🔸 لازم به ذکر است که برخی هم قائل به تفصیل بین انواع احکام وضعیه هستند و به همهٔ احكام وضعیه را به دیدِ واحد نگاه نمیکنند.
#حکم_تکلیفی
#حکم_وضعی
#اصول
@Nardebane_feghahat
✔️ قال رسولُاللّه (صلى الله عليه و آله): «إنّ هذا الدِّينَ مَتِينٌ فَأوغِلُوا فيهِ برِفقٍ، و لا تُكرِهُوا عِبادَةَ اللّه إلى عِبادِ اللّه فتكونوا كالراكِبِ المُنْبَتِّ الذي لا سَفَراً قَطَعَ و لا ظَهْراً أبقى»
«همانا اين دين استوار است؛ پس با ملايمت در آن وارد شويد و عبادت خدا را بر بندگان خدا تحميل نكنيد كه در آن صورت به سوار درماندهاى مىمانيد كه نه راهى را پيموده و نه مركبى [با نشاط] به جا گذاشته است»
@Nardebane_feghahat
🔸 حديثى است كه من عينِ عبارات آن يادم نيست، ولى مضمون آن يادم است كه ائمه ما آن را از حضرت عيسی مسيح نقل كردهاند. تقريباً مضمونش اين است: «شما كه علم را فرا میگيريد، اساس كار اين است كه نقّاد باشيد، يعنى قدرت انتقاد در شما باشد، كوركورانه تسليم نشويد، خواه گوينده صالح باشد و خواه ناصالح. در حديث دارد: «كونوا نقّاداً»
📚 اسلام و مقتضیات زمان، شهید مرتضی مطهری
@Nardebane_feghahat
✳️ شبهه کعبی و پاسخ به آن
✔️ درس خارج اصول استاد سید مجتبی نورمفیدی
۱۳۸۸/۱۰/۲۳
🔹 شبههای به نام «شبهه کعبی» معروف شده مبنی بر اینکه اساساً حکمی به عنوان «اباحه» وجود ندارد، یعنی راساً ایشان منکرِ حکم اباحه شده است.
🔸 دلیلی که کعبی برای انکار اباحه ذکر کرده، این است که هر عملی که به ظاهر مباح است، مقدمهٔ ترک یکی از محرمات است و از آنجایی که ترک حرام واجب است و مقدمه واجب هم واجب است پس عملی که به ظاهر مباح است در حقیقت واجب است. این استدلال در کتابهای مختلفی از جمله المحصول، الاحکام فی اصول الاحکام و معالم ذکر شده است.
✔️ رد شبهه کعبی
🔹 یکی از اشکالاتش این است که ترک حرام یک امر عدمی است و امر عدمی چیزی نیست که محتاج علّت یا مقدمه باشد، این امر وجودی است که نیازمند علّت یا مقدمه یا شرط است، یعنی چیزی که بخواهد لباس وجود بپوشد و رنگِ تحقق به خود بگیرد محتاج به علت یا مقدمه و شرط است اما عدم خواه عدم مطلق یا عدم مضاف نیازی به علت ندارد، همانطوری که در فلسفه گفته شده: عدم مطلق یعنی نیستی محض و عدم مضاف یعنی عدمی که به چیزی اضافه میشود مثلا عدم وجود زید، عدم این اتاق یا عدم انسان؛ هر دو قسمِ عدم نیازی به علت ندارند. اما آن چیزی که نیازمند علت هست امر وجودی است، لذا اینکه گفته شود فعل مباح مقدمه ترک حرام است قابل قبول نیست در حالی که ترک حرام یک امر عدمی است و برای امر عدمی علّت و مقدمه تصور نمیشود.
#اصول
@Nardebane_feghahat
✅ «اباحه» از نظر امام خمینی «حکم وضعی» است، نه حکم تکلیفی
✔️ درس خارج اصول استاد سید مجتبی نورمفیدی
۱۳۸۸/۱۰/۲۳
🔹 امام خمینی معتقدند که اباحه یک حکم وضعی است؛ بدین جهت که حکم تکلیفی از نظر ایشان عبارت است از حکمی که متضمن بعث و زجر است، اما اباحه متضمن بعث و زجر نیست. اگر ملاک حکم تکلیفی این باشد دیگر چرا اباحه از اقسام حکم تکلیفی قرار بگیرد؟ اگر گفتیم هر حکمی غیر از حکم تکلیفی از اقسام حکم وضعی است، اباحه هم از اقسام حکم وضعی قرار میگیرد.
#اصول
#حکم_وضعی
#حکم_تکلیفی
@Nardebane_feghahat
✅ «برخی از اموری که امروزه از ضروریات مذهب شمرده میشود، در زمانِ قدما غلو دانسته میشده است»
✔️ علامه مامقانی(ره):
🔹 «أنّ الرمي بالغلو في كلمات الأوائل لا يعتنى به،لما مرّ في الفوائد و الأثناء مراراً من أنّ القدماء كانوا يرمون بالغلو بمجرّد القول بمنقبة للأئمّة (عليهمالسلام) هي الآن من الضروريّات عند أهل المذهب، كما لا يخفى على الخبير بأحوالهم.»
📚 تنقيح المقال في علم الرجال، المامقاني، الشيخ عبد الله ج22 ص136
@Nardebane_feghahat
🔹 «کریستف لوکزنبرگ» یک مورّخ و زبانشناس آلمانیِ زبانهای عربی و سامی است. شهرت او برای کتاب «خوانش سریانی-آرامی قرآن» است. او در این کتاب با تکیه بر زبانشناسی تاریخی به این فرض میپردازد که کلمات قرآن ریشههای سریانی دارند و با برگرداندن برخی آیات به زبان سریانی بدون تفسیر میتوان ترجمهٔ درستتری بهدست آورد.
🔸 به عنوانِ مثال، کلمه «حور» بدون اعراب در زبان آرامی به معنای «انگور» استعمال میشده است. لذا اگر کلمات بدون در نظر گرفتنِ حرکاتِ اعرابی نوشته شود، ممکن است معنای بعضی از کلمات تغییر یابد.
🔹 در مورد پذیرش یا عدم پذیرشِ دیدگاههای ایشان، بین صاحبنظران اختلافنظر وجود دارد.
@Nardebane_feghahat
✳️ #مرحوم_آیتالله_میلانی (14)
✔️ آیت الله موسوی اردبیلی(ره):
🔹 نظر ما این بـود کــه آقـای میلانی أدق از مرحوم آقای خویی است. آنوقتهــا که در نجــف بودیــم، اینطور فکر میکردم.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #مرحوم_آیتالله_میلانی (27)
✔️ آیت الله وحید خراسانی (حفظهالله):
🔹 تمـام افـکارِ نائینـی، تمـام أنظارِ مرحـوم اصفهانـی، همـه در دسـت مرحوم میلانی بـود، اینها را اهلش میفهمنـد!
#فقه
#اصول
@Nardebane_feghahat
✔️ آیتالله شبیری زنجانی:
🔹 از مرحوم آقا حاج میرزا عبدالله مجتهدی شنیدم: تقیزاده که از رجالِ سیاسی و علمیِ ایران است، میگفته: من سه مرتبه از اول تا آخر کتابِ «السماء و العالم» بحارالأنوار را خواندهام. این نشانۀ اعتنای آنها به کتاب بحارالأنوار مجلسی است.
📚 جرعهای از دریا ج3 ص255
@Nardebane_feghahat
✔️ اقسام تشبیه: «مفصل، موکد، مجمل، بلیغ»
🔹 تشبیه مفصل: تشبیهی که در آن وجه شبه آورده شده است:
«أنتَ کَبَحرٍ فی الجودِ و الکرم»
🔸 تشبیه مؤکد: تشبیهی که در آن ادات تشبیه حذف شده است:
«أنت بحر فی الجود و الکرم»
🔹 تشبیه مجمل: تشبیهی که در آن وجه شبه حذف شده است:
«أنت کبحرٍ»
🔸 تشبیه بلیغ: تشبیهی که در آن هم وجه شبه و هم ادات تشبیه حذف شده است:
«أنتَ بَحر»
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
57.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✔️ نقد و بررسی نظریۀ ادراکات اعتباری علامه طباطبایی
استاد محمود مروارید
۲۶ اردیبهشت ۹۵
@Nardebane_feghahat
✔️ درس تفسیر آیتالله جوادی آملی
74/01/23
🔹... از آن طرف شرحِ مقاصدِ سعد تفتازانی را میبینید كه دستش به هر چه كه رسيد، نقل كرد و نسبت به مرحوم خواجه (رضوان الله عليه) هم گفت كه او اباطيل را ياری كرده است و او نصير دين نبود ـ معاذاللهـ و نصيرِ اباطيل بود!
@Nardebane_feghahat
🔹 «قضیه مهمله» اصطلاحی در علم منطق است که به قضیهای که دارای موضوع کلی است اما فاقدِ سور (کم) است اطلاق میشود. قضیه مهمله را در قوهی موجبهٔ جزئیه لحاظ کردهاند. اما این لحاظ منطقی است و لزوماً بر اساس قواعد محاوره نمیباشد.
🔸 مثالِ قضیه مهمله: انسانها عجولند (که در آن به اینکه همه یا بعضی از انسانها عجولند اشاره نشدهاست) یا پرندهها لب ندارند (که اشاره به اینکه برخی یا هیچیک پرنده در این حکم داخلند نمیکند)
#منطق
@Nardebane_feghahat
✔️ آیتالله حسن زاده آملی:
🔸 ادب یعنی نگاهداشتِ حدّ هر چیز. به همین لحاظ، علوم ادبی را «علوم ادبی» نامیدهاند، چون حافظ و نگهدار حدودِ معارف مربوط به خودند و هر رشتهای از علوم ادبی، میزانی برای نگاهداشتِ حدّ معارفِ خود است...»
📚 انسان و قرآن، حسن حسن زاده آملی ص53
@Nardebane_feghahat
✔️ استاد مرتضی مطهری(ره):
🔹 «من به جوانان و طرفدارانِ اسلام هشدار میدهم که خیال نکنند راه حفظِ معتقدات اسلامی جلوگیری از ابراز عقیده دیگران است. از اسلام فقط با یک نیرو میشود پاسداری کرد و آن علم است و آزادیدادن به افکار مختلف و مواجهه صریح و روشن با آنها.»
@Nardebane_feghahat
✔️ دروغگويیِ مردان خدا!
🔹 «آکوئیناس» -از فیلسوفان مشهورِ قرون وسطیٰ- به کشیش ها فلسفه میآموخت. روزی یکی از کشیشانِ حاضر در کلاس به بیرون اشاره کرد و صدا زد: «استاد! نگاه کنید! گاوی در آسمان پرواز می کند!»
🔸 آکوئیناس که بدن چاقی داشت، با شنیدن این سخن به زور از جا برخاست و خود را به بالکن رساند و به آسمان خیره شد تا آن «گاو آسمان پیما» را ببیند!
🔹 در این حال کشیشها خنده کنان به استادشان گفتند: «شما چه فیلسوفی هستید که به یک امر محال این قدر ترتیب اثر دادید و خود را با این زحمت به بالکن رسانده و چشم بر آسمان دوختید؟!»
آکوئینی پاسخ داد: در ذهن من پروازِ یک گاو در آسمان محال است، ولی دروغگفتنِ یک کشیش محالتر!
@Nardebane_feghahat
✔️ عیسی گفت: «شمشیر خود را غلاف کن، زیرا هرکه شمشیر گیرد، به شمشیر هلاک گردد»
📚 انجیل متی ۲۶: ۵۲
@Nardebane_feghahat
✅ به عقیده مرحوم ملا آقای دربندی، «آلوسی - صاحب تفسیر روح المعانی» مستبصر از دنیا رفته است
✔️ مرحوم فاضل دربندی(ره):
🔹 و ظنّ این احقر بر این است بلکه ظنِّ متاخم به علم است که «مفتی آلوسی» مستبصر از دنیا ارتحال نمود.
📚 جواهر الایقان
@Nardebane_feghahat
✔️ جمله مبالغهآمیز آلوسی در مورد سید کاظم رشتی!
🔹 محمود آلوسی -مفتی بغداد و صاحب «مقامات آلوسیه» و «تفسیر روح المعانی» درباره سید کاظم رشتی گفته است:
«اگر سید کاظم رشتی در زمانی میزیست که ممکن بود نبی مرسل و پیغمبری باشد، من اول مَنْ آمن بودم (یعنی اولین نفری بودم که به او ایمان میآوردم) زیرا شرایط لازم به اخلاق و علم کثیر و عمل به سجایای معنوی در شخص او موجود است»!
@Nardebane_feghahat
✔️ حضورِ «علیرضا پاشا» در جلسهٔ درس «آلوسی»
🔹 گفتهاند كه: آلوسی در «مدرسه نجيبیّه بغداد» به تدريس میپرداخت و «علیرضا پاشا» (والی بغداد) در درس او حاضر میشد.
@Nardebane_feghahat