⏮سوره 8. انفال آيه 25⚘
آيه🔻
⤵️واتَّقُواْ فِتْنَةً لَّا تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكُمْ خَآصَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
ترجمه🔻
⤵️و بترسید (و حفظ كنید خود را) از فتنهاى كه تنها دامنگیر ستمگران شما نمى شود، (بلكه همه را فرا خواهد گرفت، چرا كه دیگران نیز در مقابل ستمگران سكوت كردند) و بدانید كه خداوند سخت كیفر است.
نکته ها🔻تفسیرنور☀️
⤵️«فتنه»، به معناى شرك، كفر، بلا و آزمایش، شكنجه و عذاب است و در این آیه به معناى بلا و مصیبتهاى اجتماعى است.
🌿در آیهى قبل، دستور اطاعت از پیامبر صلى الله علیه وآله بود، اینجا پرهیز از فتنه. پس معلوم مى شود كه یكى از مصادیق فتنه، عدم اطاعت از پیامبر است و مفهوم این آیه، با آیه ى«واعتصموا بحبل اللّه جمعیاً و لا تفرّقوا» یكسان مى باشد.
💜مصداق دیگر فتنه، فساد و فحشا مىباشد كه باعث فروپاشى یك نظام مى شود و آسیب آن عمومى و فراگیر است. مثل فساد حكّام بنىامیّه كه چون ولایت پیشواى حقّ را كنار زدند، مسلمانان را قرنها به ذلّت كشاندند.
🌿سكوت و ترك امر به معروف و نهى از منكر، باعث فتنه و فراگیرشدن عذاب است، چنانكه پیامبر فرمودند: خداوند هرگز تمام مردم را به خاطر گناه بعضى از آنان مجازات نمى كند، مگر زمانى كه منكرات در میان آنان آشكار گردد و دیگران در حالى كه توان انكار و برخورد با آن را داشته باشند، سكوت كنند كه اگر چنین شد، خداوند همهى آنان (خاصّ و عام) را عذاب مى كند.
💜چنانكه حضرت على علیه السلام فرمودند: اگر گناهى پنهانى انجام گیرد، خداوند عموم مردم را عذاب نمى كند، امّا اگر گروهى منكراتى را آشكار انجام دهند و مردم آنان را سرزنش نكنند، هر دو گروه مستوجب عقوبت مى شوند.
🌿معناى پرهیز از اعمالى كه باعث فتنه شده ودر همه تأثیر مى گذارد، عزلت وكنارهگیرى از مسائل نیست، بلكه لزوم هوشیارى و توجّه انسان را مى رساند. حضرت على علیه السلام مى فرماید:
💜در فتنه ها مثل بچّه شترى باشید كه نه از شما بار بكشند و نه شما را بدوشند و نه از شما بهرهبردارى كنند. «كن فى الفتنة كابن اللبون، لا ظهر فیركب و لا ضرع فیحلب»
🌿هنگام نزول این آیه، پیامبر اكرم صلى الله علیه وآله فرمود: هر كس پس از من در جانشینى على علیه السلام ظلم كند، «فكانّما جحد نبوّتى و نبوة الانبیاء قبلى» گویا رسالت من و نبوّت پیامبران پیشین را انكار كرده است.
📕تفسیر نمونه
پيام ها⚡️📬
1-🍁 تخلّف از دین و دستورات الهى، مایهى بروز فتنه و نزول عذاب الهى است. «دعاكم لما یحییكم... واتّقوا فتنة...»
2-🍃 نه خود عامل فتنه شویم، نه با فتنهگران همصدا شویم و نه در برابرشان سكوت كنیم. «واتّقوا فتنة»
3-🍁 سرنوشت انسان وجوامع، در گرو عملكرد خودشان است.«واتّقوافتنةلاتصیبنّ»
4-🍃 افراد جامعهى ایمانى علاوه بر كارهاى خود، نسبت به كارهاى دیگران نیز باید تعهّد داشته باشند. چون گاهى آثار كارهاى خلاف، دامنگیر دیگران هم مى شود، همچون كسى كه در كشتى، جایگاه خود را سوراخ كند. «و اتّقوا فتنة لاتصیبنّ الّذین ظلموا منكم خاصّة»
5 -🍁 توجّه به شدّت و سختى عذاب الهى، زمینه ساز پرهیز از ظلم و گناه است. «و اتّقوا فتنة... انّ اللّه شدید العقاب»
🍃اللهم صل علی محمد و ال محمد وعجل فرجهم.🍃
🔆❤️ امام باقر علیه السلام فرمودند:
💎 نخستین جمله ای که مهدی پس از ظهور خود بر زبان می آورد، این آیه است: بَقِيَّتُ اللَّهِ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ سپس می گوید: منم بقیة الله و حجت و خلیفه خدا در میان شما. پس از آن، هیچ کس بر او سلام نمیکند، مگر به این عبارت: السلام علیک یا بقیة الله فی ارضه.
📚 کمال الدین، ج۱، باب۳۲، ح۱۶
✍️چگونه شیطانی به نام ابلیس، 7 میلیارد آدم را همزمان وسوسه میکند؟!
💥ابلیس نام آن شیطان بزرگی است که بر آدم سجده نکرد و هم اکنون با لشکر و سربازان خود در کمین آدمیان است.
❤️پیامبر گرامی فرمود: «همراه هر یک از شما دو فرشته از جانب خدا است. یکی جانب راست او که حسناتش را می نویسد و دیگری جانب چپ او که بدی هایش را می نویسد و با هر انسانی دو شیطان از جانب ابلیس نیز می باشد که او را وسوسه و می فریبند...»
🔰بحارالانوار، ج 60، ص 271
✍️ره توشه
🌿 امام صادق(ع):
🌸 هرکس ذكر «#الْحَمْدُ لِلَّهِ كَمَا هُوَ أَهْلُهُ» رادر "#تشهد"بگويد، خداوند، به فرشتگان دستور ثبتِ #پاداشِ این ذکررا میدهد، (ولی آنها از ثبت آن درمانده میشوند)... و میگویند:
بارالها! ما علم غیب نداریم (که بدانیم #ثواب این ذکر چقدر است).
پس خداوند میفرماید: شما عین گفته بنده من را بنویسید، ثوابش با من است.