نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🔵 جلسه ۳۴۷ (۲) (اول آبان ۱۴۰۰/ ۱۶ربیعالاول/شنبه) 🔴 بخش اول
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🔴 بخش دوم
✅ همین که شما مسیر حوزوی را ادامه دهید و همین درسها را بخوانید، بدانید که این درسها یک میوه و نتیجهای دارد که از دل همین تفسیر و دروس حوزه و فقه و فلسفه، آن نتیجه بهدست می آید. این نتیجه را ادامه دهید. ابتدا چشم و گوش باز شود، بعد ادامه دهید.
🔵 خدایِ جُدا نَه
✅ علامه حسنزاده میفرمود: در چهل سالگی وقتی خدمت علامه طباطبایی رفتیم، تشنگی آمد. از ایشان دستور خواستیم. ایشان به ما دستوری دادند: «لاالهالاالله». بعد علامه طباطبایی پرسیدند کدام خدا؟ عرض کردم: خدایِ جُدا نَه. ایشان فرمودند: همین است و همین خدا منظور است. یعنی، ابتدا باید بدانیم، بعد ادامه دهیم. ذکرگفتن بدون عمق به راه غلط میرود.
🔵 عبادتِ بیمعرفت
✅ استاد حسنزاده میفرمودند: بنده خدایی بود که خیلی عبادت میکرد. فرشتگان گفتند: عجب بندهای است. خداوند سبحان فرمود: من اعتنایی به او ندارم. برای فرشتگان سؤال شد چرا؟ استفسار کردند. رفتند پیش آن فرد و صحبت پیش آوردند. آن شخص با آنکه عبادت فراوانی داشت، گفت: چرا خداوند این گاو و گوسفندهایش را اینجا نمیآورد تا این همه علف و سبزه که اینجا هست، بخورند؟
✅ آن شخص گمان میکرد یک خدای بزرگی آن بالا نشسته و گاو و گوسفندی دارد و باید او را عبادت کرد! این شخص با این سطح معرفت، ده هزار بار، یک میلیون بار بگوید «یاالله»، این فایدهای ندارد. این چه معرفتی است که بر اساس آن میخواهی عمل کنی؟ با این وضعیت، به جایی نمیتوان رسید.
🔵 نسلِ فیلسوفعارف
✅ ایشان میفرمود: باید حرف شنید تا چشم و گوش باز شود و بعد دست به کار شد. اگر کسی خوب سنت صدرایی را بخواند، تشنگی ایجاد میشود و چشم و گوش باز میشود. از صدرا به بعد، نسل صدرایی فیلسوفعارفان فراوانی داریم. فیض کاشانی و حاجی سبزواری و ملاعلی نوری و علامه طباطبایی و علامه حسنزاده همه از نسل صدرایی هستند. در کتاب فروغ معرفت این سلسلۀ تاریخی را توضیح دادهام.
✅ این علمها تشنگی ایجاد میکند و آیات و روایات را میشوراند؛ عمق ایجاد میکند. میبیند حقیقت این است، ولی در عین حال به لحاظ تعامل نمیتواند از حقیقت بهره ببرد. این امر تشنگی میآورد. به ویژه اینکه این نسل طوری تربیت شده که کمکم سر از توصیههای معنوی ویژه در آورده است. خود صدرا توصیه دارد؛ دیگران هم دارند. سنت معقول ما، از بوعلی (سه نمط آخر اشارات) و شیخ اشراق گرفته تا صدرا و پس او میبینیم که چنین چیزی وجود دارد. اینها نقشۀ راه است. این سنت به انسان چشم و گوش میدهد.
🔵 توصیۀ نادرست
✅ برخی از مراکزی که توصیههای معنوی میکنند، تأکید میکنند فلسفه و عرفان نخوانید. درحالیکه آقای قاضی توصیه میکرد در حوزه، منظومه درس بدهید و برنامه علمی داشته باشید. چون قاضی میدانست که اصل کجا است؛ ریشه کجا است.
🔵 در راهماندگان
✅ برخی را دیدهام که خیلی کار معنوی میکنند، ولی اکثر آنها در وسط راه ماندهاند؛ چون تصویر درست ندارند. به جز افرادی که صرافت دارند و اهل جذبه هستند. نقشۀ راه قرآن است، ولی قرآن هم نمیدانند. (و نمیدانند توحید قرآنی چیست). فقیه ما در فقه چگونه عمل میکند، در توحید هم باید همینگونه عمل کرد و مسائل را حل کرد. سنت معقول ما این کار را میکند.
🔵 شرحِ ذکرِ الهی
✅ خدمت یکی از این آقایان رسیدیم، این را گفتیم. ایشان فرمود: تعجب است! اینها که شرحِ ذکرِ الهی است. سنت معقول ما شرح ذکر است. اینها را باید بخوانید؛ بلکه حتی شرح تبیینیِ ناب از سلوک است. اینکه چگونه سلوک کنیم؛ چه چیزی در سلوک هست؛ ما را به کجا میکشاند؛ همه اینها باید انجام شود.
🔵 سنت معنوی
✅ نمط نهم اشارات بوعلی در بحث سلوک همچنان میدرخشد. چرا؟ چون لطفی دارد؛ چون لمّی گفته و سرّی گفته است که راهگشا است. سنت معقول ما یک سنت معنوی است. سنت معنوی یعنی به صحنۀ عمل و دستور کشیده شده است و دستور نابِ برآمده از حکمت است.
🔵 اول بدان بعد عمل کن
✅ آن بزرگوار میفرمود: اینها که شرح ذکر است تا شرح را نداند، چه ذکری را بگوید؟ اگر شما بخواهید ذکر بدهید، باید شرح دهید تا شاگرد بداند و بفهمد و بعد بگوید. همانطور که حضرت استاد حسنزاده موقع دستور گرفتن از علامه گفت: نه خدای جدا. یعنی، بدان و بعد عمل کن. بعضیها این موضوع را متوجه نیستند.
🔵 دو رکن اصلیِ سنت معقول
✅ ما در سنت معقول دو امر مهم داریم که اوج کار ما است و همچنین اوج کار شریعت است: ۱. توحید، ۲. ولایت. عمق هر دو در عرفان نظری بیان شده است. پیشدرآمد عرفان نظری حکمت متعالیه است که بر اساس همان عرفان نظری کار شده است. محور عرفان نظری، توحید و ولایت است.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🔵 جلسه ۳۴۷ (۲) (اول آبان ۱۴۰۰/ ۱۶ربیعالاول/شنبه) 🔴 بخش اول
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🔴 بخش سوم
🔵 سیر سنت معقول
✅ حضرت استاد نظرشان این بود که اینها باید تا آخِر خوانده شود تا کار درست شود؛ البته منظورشان سیرِ سریع نبود. لذا کسانی که میخواهند این مباحث را دنبال کنند، سیر معقول را داشته باشند و به عرفان نظری بکِشانند. در سنت معقول ما بعد از بدایه و نهایه و اشارات و اسفار، باید عرفان نظری خوانده شود و خوب هم خوانده شود. ایشان تأکید میکرد که اینها را بخوانید؛ نزد اهلش هم بخوانید.
🔵 توحید عرفانی
✅ ایشان در رساله لقاءالله توحید عرفانی را درست میکند. چرا؟ چون باید توحید عرفانی درست شود (و بعد دست به کار شد). عجله هم لازم نیست. تا توحید عرفانی درست نشود، سلوک هم درست نمیشود. اما معنایش این نیست که تا عرفان نظری نخواندید، دست به کار معنوی نشوید. نه. منظورشان این نبود. اما باید توجه داشت که کار روحی و معنویِ ناب باید سر این سفره صورت بگیرد.
🔵 هم تحصیل، هم تهذیب
✅ ایشان میفرمود: اول باید درس بخوانید و در کنارش تهذیب و طهارت هم باشد. همیشه به شاگردانش میگفت: تحصیل و طهارت. ایشان از چهل سالگی کار جدی سلوکی را شروع کردند. ولی اینطور نبود که قبل از آن ایشان هیچ کاری نکردهاند. ایشان میفرمود: در تهران درس مرحوم الهی قمشه ای میرفتیم و ایشان در سر کلاس از ما اشک میگرفت. علامه حسنزاده در این فضاهای معنوی میزیست، اما اوج کارشان که آسمانی شدند، وقتی بود که آمدند قم و خدمت علامه طباطبایی رسیدند و کار سلوکی جدی را شروع کردند. قبل از آن، ایشان خیلی از معارف و ریزهکاریهای حوزوی را مراعات میکردند.
🔵 هم توحید، هم ولایت
✅ ما به توحید و ولایت احتیاج داریم یعنی ما باید به صورت درست با خدا زیست کنیم و با رسولالله و اهل بیت صلواتاللهعلیهماجمعین هم باید به صورت درست زیست کنیم. این را کجا باید حل کرد؟ تعامل باید کرد. اصل آن در عرفان نظری است. لذا ایشان خیلی اصرار داشتند باید سیر علمی به عرفان نظری ختم شود. عجله نکنید که سریع بیایید عرفان نظری بخوانید. بدانید اوج کجا است. از اول تهذیب و طهارت را ادامه دهید. «ره چنان رو که رهروان رفتند». این روش ایشان، به روش بیِّن واضحی اشاره میکند. (مخالفان روش ایشان) میگویند: «کار علمی را رها کن و فقط به معنویات بپرداز». اما این روش انسان را به عمق نمیرساند.
🔵 تلنگر عرفانی
✅ آیتالله شاهآبادی میفرمود: کسی که عرفان نظری خوانده است، مثل کسی است که در محفظۀ شیشهای است که در دریا افتاده است و فقط کافی است یک تلنگر بزند تا این محفظۀ شیشهای بشکند و به حقیقتِ وجود وصل شود. تلنگرزدن به این خاطر است که از یک جهت وصل است و از یک جهت وصل نیست.
🔵 خرق حجاب
✅ حضرت امام (ره) میفرمود: با مجاهده به قلبش برساند. ایشان میفرمود: علم حجاب است، ولی چارهای از آن نیست؛ باید در آن وارد شد و بعد این حجاب را خَرق کرد. یعنی، زیستِ ما شود. باید بدانیم.
🔵 راه میانبر برای طلاب
✅ این راه (برای اهل علم) میانبر است. این راه میانبر است، چون ما این حقایق و معارف را نمیتوانیم برای عامۀ مردم بگوییم. حضرت استاد درباره غیرطلاب و آنهایی که اهل علم نیستند، راهی پیشنهاد میدادند که بعداً میگوییم. اما این مسئلۀ «ره چنان رو که رهروان رفتند»، برای طلاب است؛ خیلی راهِ نزدیکی است. ما راههای پر زحمتی برای رسیدن داریم؛ ولی این راه چیز دیگری است که در جای خود اثر دارد.
🔵 فلسفه نزول قرآن برای عموم مردم
✅ آیا عموم مردم، حقایق را میدانند که قرآن بخوانند؟ اینکه در بحث توحید و ملائکه سخن دارد، طرح آن برای عموم مردم چه فایدهای دارد؟ «إِنَّ هَٰذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ»؛ قطعاً اين قرآن به [آيينى] كه خود پايدارتر است راه مىنمايد. (اسراء،۹). کسانی اهل سلوک و معنویت هستند؛ آیا برای متوسطین، قرآن سخنی ندارد؟ «هُدًى لِلْمُتَّقِينَ»(بقره،۲) یا «هُدًى لِلنَّاسِ»(بقره،۱۸۵)، مؤمنین پایینتر که شهود ندارند، قرآن چه چیزی برای آنها دارد؟
✅ اگر همۀ عزت برای خدا است، چرا با ریا به دنبال دیگران هستید؟ «أَنَّ الْقُوَّةَ للهِ جَمِيعًا»(بقره،۱۶۵). چرا میترسید؟ قوت، همه از آنِ خدا است.
✅ حقایق قرآن برای عموم که به شکل حصولی است، به عموم مردم دستورالعمل میدهد تا آنها دست به کار شوند. شما چرا میگویید راه علم حصولی بسته است تا ما را به فضای سلوک بکشاند؟
✅ علم به همراه خودش عمل را طلب میکند. اگر دانستی و عمل کردی، خدا بیشتر میدهد؛ ولی اگر عمل نکنی، خدا این علم را از تو جدا میکند. اول بدان، بعد عمل کن. اینها را در بحث ایمان توضیح دادیم. قرآن چگونه طرح میکند؟ اگر عمل کردی، علم جدیدتر به تو داده میشود؛ اگر عمل نشد، همان علم هم از تو گرفته میشود.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🔴 بخش سوم 🔵 سیر سنت معقول ✅ حضرت استاد نظرشان این بود که اینها باید تا آخِر خوانده شود
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🔴 بخش چهارم
🔵 تقاضای استاد
✅ تقاضا میکنم از صد موردی که شنیدید، یکیدو مورد را جدی بگیرید و بگذارید بیاید سر سفرۀ عمل ما و با آن تعامل کنیم. ما شنیدیم که خدا کفایت میکند: «حَسْبِیَ اللهُ»(توبه،۱۲۹). خدا واقعاً کفایت میکند. اگر اینطور است باید توکل شود؛ بقیه با من نیست. حالا که فهمیدم دست به کار شوَم. قرآن را باید دانست و عمل کرد.
🔵 توحید قرآنی
✅ قرآن نسبت به عموم اینگونه عمل میکند. پس چرا راه معرفت را میبندید و میگویید نباید باشد؟ اینها توحید عرفانی نیست، بلکه توحید قرآنی است. اینها حرف قرآن است. اینکه عرفا میگویند «وحدت شخصیه»، حرف قرآن است. علامه در جلد ۵ یا ۶ المیزان از خود قرآن، توحید قرآنی را توضیح داده است.
🔵 توحید ناب، سر سفرۀ عمل
✅ آقای سعادتپرور کتاب ثمراتالحیات را نوشتهاند. در این کتاب، درسها و مباحث (سلوکی) علامه طباطبایی آمده است. این درسها ویژه بود. سالی چند بار برگزار میشد و علامه برایشان نکات سلوکی بیان میفرمود. یکی از این نقلها این است، علامه فرمود: کتاب نورالوحده را بخوانیم. این کتاب بحث وحدت شخصی را توضیح داده است و بر اساس آن دستور سلوکی میدهد، بر اساس «هُوَ الظّاهِر». بعد از اینکه مدتها در کار سلوکی بودند، این رساله را خواندند.
✅ آقای سعاتپرور از علامه میپرسند ما که آیات و روایات داریم، چه لزومی دارد که این کتاب را بخوانیم؟ ایشان فرمود: «إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصّالِحُ يَرْفَعُهُ»(فاطر،۱۰). اگر شما میخواهید عملتان بالا برود، اول باید اعتقاد پاک شما درست شود. آن چیزی که بالا میرود، اعتقاد پاک است. این توحید ناب را بدان، بعد عمل کن. این سنت اینگونه است. توحید ناب را باید سر سفرۀ سلوک و عمل بیاوریم.
✅ این «کلم طیب» علم است و علمْ چشمِ جان است و بصیرتِ جان است و خودِ جان است. با علم باید یافت و عمل کرد. اصل صعود، برای معرفتی است که نسبت به خداوند سبحان پیدا میشود. معرفت حصولی باشد و بر اساس آن عمل شود، کم ندارد و ناب است.
✅ در بحث عمل در «عرفان در وادی عمل» توضیح داده شد که منطق پشت صحنۀ عمل خیلی مهم است. یکی از چیزهایی که عمل را بالا میبرد، معرفت است؛ یعنی روح عمل را بالا میبرد. این را باید در سر صحنۀ عمل آورد. لذا (حضرت استاد) توصیه میکردند که این سیر را داشته باشید و به برخی از شاگردان میگفتند: چون این درسها را میآیید، این باعث میشود در آن ذکرهایی که به شما داده میشود، بهتر عمل کنید.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
هدایت شده از نسیم حکمت
💠 مراسم بزرگداشت اربعین ارتحال حکیم متاله جامع معقول و منقول حضرت آیت الله علامه حسن زاده آملی در قم
🔹 زمان: پنجشنبه ۶ آبان
مکان: حرم مطهر، شبستان سوم مسجد اعظم
@nasimehekmat
هدایت شده از نسیم حکمت
10.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مستند «حُسن حَسن»
یکشنبه ۹ آبان تا چهارشنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۰
ساعت ۲۰
از شبکه معارف سیما
https://eitaa.com/nasimehekmat
هدایت شده از نسیم حکمت
🔰 برزگداشت اربعین کامل مکمل علامه ذوالفنون آیت الله حسن زاده آملی قدس سرّه
🔹با حضور اساتید محترم:
▫️استاد حسن رمضانی
▫️استاد سید یدالله یزدان پناه
▫️استاد عباسی خراسانی
▫️استاد منصوری لاریجانی
🔸زمان: چهارشنبه 12 آبان 1400
از ساعت 14:30 تا 17
🔹مکان: شهر آمل، مصلی نماز جمعه
▪️همراه با مداحی ذاکران اهل بیت علیهم السلام
#علامه_حسن_زاده_آملی
https://eitaa.com/nasimehekmat
هدایت شده از نسیم حکمت
🔰 مراسمهای اربعین رحلت کامل مکمل علامه ذوالفنون آیت الله حسنزاده آملی
🏴 چهارشنبه ۱۲ آبان، ساعت ۱۴:۳۰ تا ۱۷ آمل، مصلی نماز جمعه
🎙سخنرانان: استاد رمضانی، استاد يزدانپناه، استاد عباسی خراسانی و دکتر منصوری لاریجانی
(برگزار شد.)
______________________
🏴 پنج شنبه ۱۳ آبان بعد از نماز عشا، قم، خیابان شهدا (صفائیه)، دفتر مقام معظّم رهبری
🎙سخنرانان: استاد یزدانپناه و استاد حسن رمضانی
______________________
🏴 جمعه ۱۴ آبان، ساعت ۱۰ الی ۱۲، مکان: لاریجان، ایرا، حسینیه اعظم
🎙سخنرانان: استاد ضیایی و استاد احمدی راد
#علامه_حسن_زاده_آملی
@nasimehekmat
348 عرفان دروادی عمل.mp3
6.79M
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
#عرفان_دروادی_عمل
جلسه 348 (1400.8.8 شنبه)
#مکتب_سلوکی_علامه_حسن_زاده_آملی
https://eitaa.com/Nasimehekmat_ErfandarvadiAmal
https://eitaa.com/nasimehekmat
نسیم عرفان
🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 #عرفان_دروادی_عمل جلسه 348 (1400.8.8 شنبه) #مکتب_سلوکی_علامه_حسن_زاده_آملی https://eita
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🌱 بسم الله الرحمن الرحیم
🔵 جلسه ۳۴۸، ۸ آبان ۱۴۰۰
🔴 بخش اول
🔵 مکتب سلوکی علامه حسنزاده آملی
✅ امسال به دلیل ارتحال حضرت علامه ذوالفنون حسنزاده آملی رحمتاللهعلیه، به جای بحث از اسمای الهی، بحثی درباه مکتب سلوکیِ ایشان داریم. ایشان جزء بهترین الگوهای حوزوی است و ما باید از این الگوها درس بگیریم و ببینیم چه فرمایشاتی داشتهاند؛ منطقشان چه بوده است. البته در «عرفان در وادی عمل» نه همۀ مباحث ایشان.
✅ در جلسه قبل گفتیم ایشان فرمودند: «ره چنان رو که رهروان رفتند». ایشان میفرمود همین حقایق باید خوانده شود. همین دروس حوزوی باید طبق روالش طی شود. نه اینکه اینها را نخوانیم و گمان کنیم که میشود کارهای سلوکی عمیق انجام داد. اگر کسی میخواهد به اوج برسد، باید به لحاظ علمی این راه را سپری کند.
✅ در فضای سلوک، کار علمی کردن، میانبر است. یعنی شما حقیقت را همانگونه که هست مییابید و بعد دست به کار میشوید. نقشۀ راه را در دست دارید. موقع ذکرگفتن چشم و گوشتان باز است. اگر شبهاتی پیش بیاید، دستِ سالک باز است و میگوید من میدانم چه خبر است.
🔵 بستن راه نفوذ شیطان
✅ معمولاً کسی که کار علمی اساسی و خوب کرده باشد و مرتکب گناه هم نشده باشد، شیطان به لحاظ علمی در او رخنه و نفوذ نمیکند. تنها به لحاظ نفسانی در او نفوذ میکند. اما اگر کسی کار علمی نکرده باشد، شیطان به لحاظ علمی هم در آن رخنه و رهزنی میکند. در کار سلوکی، یکی از رهزنها شیطان است.
🔵 رخت بربستن علم
✅ اگر نفسانیات در انسان زیاد باشد، این نفسانیات عِلم را برمیدارد، هر قدر هم که علم زیاد باشد. این پابرجا است. «ثُمَّ كَانَ عَاقِبَةَ الَّذِينَ أَسَاءُوا السُّوأَىٰ أَنْ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَكَانُوا بِهَا يَسْتَهْزِئُونَ»؛ آنگاه فرجام كسانى كه بدى كردند [بسى] بدتر بود، [چرا] كه آيات خدا را تكذيب كردند و آنها را به ريشخند مىگرفتند. (روم، آیه۱۰).
✅ اگر نفسانیات زیاد باشد، علم گرفته میشود. در روایات آمده است، علم دعوت به عمل میکند. اگر به آن عمل نکردی، از تو جدا میشود. اگر علم باشد، شیطان از راه علم در او نفوذ نمیکند و برای این افراد، از راه امور نفسانی و عمل آنها نفوذ میکند. به لحاظ سلوک، کارهای علمی فایده دارد و میتواند مشکلات را برطرف کند؛ نقشۀ راه است.
🔵 کتابی برای خصوصُالخصوص
✅ قونوی میگوید: من کتاب مفتاحالغیب را برای سالکانی که میخواهند راه خصوصُالخصوص را طی کنند، نگاشتهام. این نقشۀ راه است. در عمل، خیلیها به مُنتها نمیرسند. برای بقیه که این علم را نخواندهاند، باید یک بار تجلی ذاتی را توضیح دهید و معارف را برای آنها بگویید تا بتوانند از عهدۀ آن برآیند. حضرت استاد میفرمود: «ره چنان رو که رهروان رفتند». این راه را باید طی کنید تا برسید. به عرفان نظری خیلی نیاز داریم.
🔵 دو گوهر عرفان نظری
✅ عرفان نظری دو گوهر دارد که همین دو گوهر را دین هم به ما عرضه میکند: ۱. توحید ۲. ولایت (انسان کامل). گرچه در باب معاد هم مطلب دارد و آن را حل میکند. بسیاری از مسائل با عرفان نظری حل میشود.
🔵 حل مسائل عمیق با عرفان نظری
✅ ملاطاهر به مجلسیِ بزرگ نامهای مینویسد و در آن به او اعتراض میکند. مرحوم مجلسی میفرماید: چه کار کنیم؟ بحث اسمای حسنای الهی را هیچ کس مثل ابنعربی خوب نگفته است. اگر کسی را سراغ دارید، بیاورید. بحث اسمای الهی و ذات حق و قرب وَریدی، مخصوص عرفان نظری است. این مسائل باید حل شود و جایی که باید حل شود، عرفان نظری است. حتی اگر در حکمت متعالیه این مسائل را بخوانید، تفصیل آن در عرفان نظری است. اگر در اصطلاح بمانید، غلط است.
🔵 زندگی با آیات قرآن
✅ عرفان نظری هم برای سلوک و هم برای فهم آیات و روایات مفید است. همانطور که فلسفه به کار تفسیر میآید، عرفان نظری هم به کار میآید. راه میانبر است. اگر مسئله را فهمیدی با آن زندگی کن. قرآن حقایق را به ما یاد میدهد و میگوید با آن زندگی کن. «أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا» (بقره، آیه ۱۶۵). با این آیه زندگی کن. «حَسْبِيَ اللَّهُ» (توبه، ۱۲۹). این آیه را بگو، بعد توکل کن. خدا کافی است. عمل کن. قرآن را با عرفان نظری باید فهمید.
🔵 فقهالمعارف
✅ استاد حسنزاده مکرر میفرمود: همانطور که در بحثهای فقهی باید لمعه و مکاسب و رسائل خوانده شود و درس خارج شرکت کرد تا اجرا و عمل شود و بتوان حکمالله را بیان کرد، در مباحث معارفی نیز باید این سنت کار شود و به فلسفه و عرفان نظری نیاز است. خون دلها خورده شده است؛ و بعد استدلالها و بعد ظهورگیریها. یکی مثل علامه طباطبایی یک دفعه سر در نیاورده است؛ بلکه همه این زمینهها در ایشان بوده و این زمینهها به ایشان کمک کرده است. چشم تیز شده و جوانب برایش آشکار شده است و بعد توانسته اینگونه تفسیر بنویسد.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🌱 بسم الله الرحمن الرحیم 🔵 جلسه ۳۴۸، ۸ آبان ۱۴۰۰ 🔴 بخش اول 🔵 مکتب سلوکی علامه حسنزا
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🔴 بخش دوم
✅ اینطور نیست که هر کس عربی بلد است و میتواند عربی بخواند، نظر دهد و اجتهاد کند. متن قانون اساسی را من هم میتوانم بخوانم؛ یک حقوقدان هم میتواند بخواند. اما فرق در کجا است؟ حقوقدان آنقدر در این مباحث کار کرده است که زیروبَم مباحث حقوقی را میداند. در بحث معارفی هم باید زیروبم آن را فهمید. حضرت استاد میفرمود: اشارات و شِفا و اسفار و تمهید و فصوص و مصباحالانس را بخوانید تا بتوانید در معارف کار اجتهادی کنید.
✅ من کسانی را دیدهام با اینکه حکمت متعالیه کار کردند، ولی قبل از فصوص و بعد از فصوص، فهمشان نسبت به آیات و روایات متفاوت است؛ با اینکه این همه کار معقول انجام دادهاند.
🔵 دست به کار شو
✅ حقایق قرآنی را به جان خودت برسان. همه تلاش این است. وقتی که فهمیدی «هُوَ الْأَوَّلُ وَالْآخِرُ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ»؛ (حدید، آیه۳) ظهورِ نزدیک به صریحش چیست و شواهد قرآنی همراهش چیست، توحید را میفهمی، پس دست به کار شو و با آن زندگی کن. تا تصور دقیق نشود، از عهدۀ آن برنمیآیید. اگر عرفان نظری بخوانید، میتوانید؛ چون تصویر کاملی دارید. بعد این را در تعامل و در فکرکردن و در سخنگفتن و در اندیشههایی که میآید و در القائات و خواطری که میآید، همه جا باید این را اجرا کرد. القا آمده است که خودت هم کسی هستی! معنا ندارد. این نمیشود.
🔵 گمان رسیدن به نهایت
✅ من نمیگویم هر کس عرفان خوانده است از عهدۀ آن برمیآید. اما عرفان بخوانید تا بدانید جریان چیست؛ بدانید حقیقت چیست. (سالک) بداند اگر یک حقیقت برایش مکشوف شد، بفهمد که این سرّ عالم نیست. عرفان نظری به انسان راه نشان میدهد. واقعاً میداند کشفی که دارد، این کشف هنوز آن کشفی که باید باشد نیست. ولی اگر کسی عرفان نظری نخوانده باشد، گمان میکند به اوج رسیده است. چون نقشه راه را نمیداند.
🔵 تخلل
✅ عرفان عملیای که به تجلی ذاتی میکِشاند؛ عرفان نظری اسراری را کشف کرده که اوج مباحث عرفان عملی را حل کرده است. مثلاً تخلّل یعنی چه؟ تجلی ذاتی یعنی چه؟ یکی از بزرگان میگفت یک بار من وصل شدم و مشاهده کردم همۀ عالَم به من وصل است. او تازه میفهمد تخلل یعنی چه.
🔵 ذکرگفتن عمیق
✅ عرفان نظری نقشه راه است. حتی بر این اساس میتواند راه ذکری که میگوید تغییر دهد. مثلاً کسی بیستسی سال «لا اله الا الله» میگوید، بعد میفهمد که این نحوه گفتن هیچ تأثیری ندارد، بلکه باید به گونۀ دیگری میگفت. از اول بدان چه خبر است. از اول بدان و هنگام ذکرگفتن همان را القا کن. (عرفان نظری) تکنیک سلوکی خاصی به انسان میدهد. یعنی آن معنایی که در ذکر میگذاری چیست. آن معنا خیلی مهم است. اگر توحید ناب گذاشتی، خوب است و اگر توحید متوسط گذاشتی، خیلی نتیجه نمیگیری.
🔵 معیار
✅ معیار چیست؟ خود قرآن کریم معیار است که حرف آخر را زده و معارف را در عمق گفته است. قرآن را چه کسی میفهمد؟ کسی که به این معارف رسیده باشد. چرا این را تأکید میکنم؟ برای اینکه بعضی گمان میکنند علم تفنّن است. علم تفنّن نیست؛ اصل علم برآمده از شهودهای نهایی است و قرار است برای دیگران نقشه راه و راه میانبر شود. راه میانبر را جدی بگیرید.
🔵 در اصطلاح نمان
✅ حضرت استاد مکرر میفرمود: در اصطلاح نمانید. واقعاً هم اصطلاحات پرطمطراق است. البته از باب شوراندن حقایق و معارف، خوب است. اصطلاحات کرّوفر دارد، ولی کرّوفر را کار نداشته باشید. بلکه بِدان و اِعمال و اجرا کن؛ و بِدان و با آن زندگی کن. ابتدا خیلی سخت نگیرید.
🔵 یکی از هزار
✅ از هزار تا یکی را هم عمل کنید، خوب است. سخت نمیگیرند؛ چون در ابتدا انسان هر چه بداند و بخواهد اجرا کند نمیتواند خوب اجرا کند. آنقدر قیودات و تعشقات و انسهای ویژهای پیدا کردیم که از ابتدا نمیشود همه را عمل کرد، بلکه اگر یکی را هم عمل کنیم خوب است.
🔵 آشکارکنندۀ نقصها
✅ اولین چیزی که من در عرفان نظری دیدم این است که اگر کسی عیبی را در خودش دید، میفهمد که این عیب، نقص است. حرف بد و خاطر بد نقص است. همه را میفهمد. چرا؟ چون اگر عرفان نظری را خوب بخواند و خوب در این فضا سیر کند و این سه کتابِ تمهید و فصوص و مصباح را بخواند، کارش درست میشود.
🔵 خیلی دورم!
✅ حداقل کاری که عرفان نظری با او میکند، این است که میفهمد خیلی دور است و این فهمیدن تشنگی میآورد. ولی اگر آن را تبدیل کند به اصطلاح و کرّوفر داشته باشد، به درد نمیخورد. در هر علمی، مثلاً در نحو، شما کرّوفر داشته باشی و در اصطلاح بمانی، مفید نیست. در عرفان نظری گوهر ناب به دستت آمده و گوهر ناب را داری و اینگونه عمل میکنی؟ این شقاوت میآورد.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/joinchat/1791492120Ccaab2caaaa
نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🔴 بخش دوم ✅ اینطور نیست که هر کس عربی بلد است و میتواند عربی بخواند، نظر دهد و اجتهاد
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🔴 بخش سوم
🔵 باید بدانیم ولی در آن نمانیم
✅ اگر بدانی و عمل نکنی، شقاوت میآورد. باید اینها را دانست. مثلاً در قرآن آمده است: «فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ» (ماعون، آیه۴)؛ وای بر نمازگزاران. نماز را باید خواند، ولی وای بر مصلّین. نماز را باید خواند، اما این که نماز بخوانی، ولی هیچجا خدا را بنده نباشی، اینکه نمیشود. «فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ» (ماعون، آیه۴). باید بدانیم و در آن نمانیم. هر کاری برای خودش زحمت دارد. اما باید با آسیبهایش جنگید.
🔵 لطف عرفان نظری
✅ لطف عرفان نظری این است که راه میانبر درست میکند. این (روش) برای افرادی که میخواهند به نهایت برسند و کارهای نهایی کنند مناسب است. اما افرادی که به این سطح نرسیدند، مثلاً اول طلبگیشان است و هنوز به این مرحله که این کتابها را بخواند نرسیدهاند، باز هم استاد میفرمود: «ره چنان رو که رهروان رفتند».
🔵 ضابطۀ خیلی کافی
✅ ایشان به طلبه مبتدی تا مُنتهی میفرمود: ۱. تحصیل. ۲. طهارت. این ضابطه خیلی کافی است. عرفان نظری برای اوج بسیار خوب است، ولی اگر هنوز به آنجا نرسیده نباید کاری کند؟ باید دست به کار شد. من چند بار دیدم ایشان به طلبه مبتدی میفرمود: تحصیل و طهارت. به طلبه مُنتهی هم میفرمود: تحصیل و طهارت. ولی طهارت هم مراتبی دارد. ایشان بر اساس مصباحالانس، مراتب طهارت را بیان فرمودهاند.
🔵 تحصیل با جدیت و اشتیاق
✅ ما در طلبگی به دنبال چه هستیم؟ کار علمی کنیم و مجتهد شویم. (در عرصۀ تحصیل) باید خیلی پرشور حاضر شد و نسبت به تحصیل علم، شوق از انسان ببارد. خودشان هم این شوق را داشتند و میگفتند خوب بخوانید. حتی معتقد بودند مقدمات را سریع نگذرانید؛ یعنی متنها را خوب بخوانید. میفرمودند: شیوه کار این است که تمام متونی که به عنوان سطوح یک رشته قرار دادند، همه را (خوب) بخوانید. یک نفر قوی است، زودتر میخواند و دیگری زمان بیشتری میبرد. ولی همه را باید خواند؛ در اِعمال و دقتهایش. یکی از دوستان آنقدر نحو را خوب خوانده بود، وقتی به لمعه رسید، با اینکه فقه بلد نبود، ولی متن را میتوانست درست بخواند و بفهمد و حتی به استاد هم اشکال میگرفت.
🔵 عجله نکنید
✅ ایشان بیانش این بود، عجله نکنید، چهار کتاب را خوب بخوانید و خودشان نوعاً از کسانی بود که (اینگونه) درس میخواند. ایشان دو سال زیج بهادری را نزد علامه شعرانی خواند. با کتاب بعدی خدمت استاد رفت، درحالیکه زیج بهادری هم همراه داشت. به استاد فرمود: من دیشب میخواستم اِعمال کنم، دیدم نمیتوانم. جناب استاد، چه کنیم؟ استاد فرمودند: پس یک بار دیگر این کتاب را بخوانیم. باز دو سال دیگر این کتاب را خواندند. اگر ما بودیم، میگفتیم این درس را خواندیم و یک دوره کافی است. ایشان گفت: چون کار علمیام زیاد بود، اینگونه شد.
🔵 مراقبه در کار علمی
✅ مراقبهداشتن، در حین کار علمی، اینگونه است که شما درس را برای خدا بخوانید؛ همین کار میشود مراقبه. یعنی کار درسی و علمی را رها نکنید، حتی اگر کار سلوکی دارید. برخی از شاگردان ایشان میفرمودند: ما با حضرت استاد سلوک داشتیم، در عین حالی که هم خانه و هم زندگی و هم زن و فرزند و درس هم داشتیم و از هیچ کدام کم نگذاشتیم. شیوۀ ایشان اینگونه بود. تحصیل منافیِ کار طهارت و تهذیب و سلوک نیست. کار درسی ممدِّ کار طهارت است. چرا؟ چون تا کار علمی میکنید، کمکم این معارف شما را میکِشد و میبَرد. این درسخواندنها تعبد نسبت به دین و اهل بیت صلواتاللهعلیهماجمعین را زیاد میکند.
🔵 طهارت
✅ ایشان میفرمود: نسبت به استاد و همبحث چگونه باشید؛ مراعات کنید؛ جانب دین خدا را مراعاتکردن؛ گناه نکردن. همه اینها را میفرمود طهارت. گاهی میبینیم آلوده شدیم؛ کدر شدیم؛ اینها را باید برطرف کنیم.
🔵 برخی از بیانات ایشان در باب طهارت
✅ ۱. انجام واجبات و ترک محرمات؛
✅ ۲. (زیاد) قرآنخواندن؛ توصیه ایشان این بود که هر روز قرآن بخوانید. جوری بخوانید که قرآنخواندنِ شما تقویم شما باشد. وقتی میبینید که جزء پانزدهم هستید، بدانید که این روز، روز پانزدهم ماه است. توصیۀ ایشان این بود که روزی یک جز قرآن بخوانید. حتی نفسِ خواندنِ قرآن اثر دارد. حتی حل مسائل ادبی قرآن اثر دارد. قرآنخواندن آثار وضعی بسیاری دارد.
✅ با قرآن بودن و حشر با قرآن و خضوع آوردن نسبت به خدا نورانیت میآورد و آثار وضعی فراوانی دارد؛ و بلکه قرآن اولین و آخرین کتابی است که باید بدانیم و بخوانیم. قرآن معیار و میزان ما است. ایشان میفرمود: با قرآن مسائل را حل کنید. اگر شما بخوانید و بگویید، من این کار را در مسائل ادبی در قرآن انجام دادم، من در خدمتتان هستم! یعنی دستورات بعدی را به شما خواهم داد. ایشان برای تشویق به خواندن قرآن این کار را میکرد.
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/joinchat/1791492120Ccaab2caaaa
نسیم عرفان
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸 🔴 بخش سوم 🔵 باید بدانیم ولی در آن نمانیم ✅ اگر بدانی و عمل نکنی، شقاوت میآورد. باید ا
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
🔴 بخش چهارم
✅ ۳. حرفشنیدن؛ باید حقایق را دریافت. یعنی جزء برنامه کاری شما این باشد که حرف زیاد بشنوید. به ویژه آن معارف معنوی که معرفت باشد و معنویت ایجاد کند. ایشان در الهینامه میگوید: «الهی، شُکرت در سر سفره اسفار نشستهایم؛ با ما چه میکند».
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃🌸
https://eitaa.com/joinchat/1791492120Ccaab2caaaa