اسلوب قرآن در بیان تاریخ (ادامه نشست سال قبل) - 16 آذر 1400.mp3
17.57M
#فایل_صوتی
#سخنرانی
🔹 پژوهشکده مطالعات میان رشته ای قرآن دانشگاه شهید بهشتی برگزار مینماید: دوره سوم از سلسله نشستهای قرآن و علوم انسانی.
🔹 موضوع: اسلوب قرآن در بیان تاریخ (ادامه نشست سال قبل)
🔹 سخنران: دکتر احمد پاکتچی
🔹 زمان: سه شنبه ١۶ آذرماه ۱۴۰۰
🆔 @OstadPakatchi
قرآن و تاریخ؛ اسلوب قرآن در بیان تاریخ 2.pdf
600.6K
#فایل_متنی
🔹 عنوان: اسلوب قرآن در بیان تاریخ (2)
🔹 دکتر احمد پاکتچی
🔹 زمان انتشار: سه شنبه ١۶ آذرماه ۱۴۰۰
🆔 @OstadPakatchi
#اطلاع_رسانی
🔹 به مناسبت هفته پژوهش
🔹 مرکز پژوهشی مطالعات قرآنی با همکاری انجمن مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی برگزار می کند:
🔹 از سلسله نشستهای «تحولات پژوهش در حیطه مطالعات تفسیری قرآن کریم»
🔹موضوع: نظریه دلالت نزد مفسران سده های متقدم اسلامی
🔹 سخنران: دکتر احمد پاکتچی
🔹 زمان: شنبه ۲۷ آذر ١۴٠٠ - ساعت ۱۵ الی ۱۷
🌀 لینک ورود به نشست:
http://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-blm-p9s-fa3
🆔 @OstadPakatchi
#معرفی_مقاله
🌀 مقاله: احقاف نمونهای از افزایش وضوح در روند تاریخی تفسیر
#چکیده
🔹واژه ها و یا نامهای ذکر شده در قرآن کریم، می توانند در دوره های مختلف تاریخی، در مقام تعیین مرجع از وضوح بیشتر یا کمتری برخوردار باشند.
🔹 به عنوان مبنایی کلی در رویارویی با متون، انتظار بدوی آن است که برخی از واژه ها یا نامهای یاد شده در قرآن کریم که در صدر اسلام دارای مرجعی واضح بوده اند، به تدریج با دور شدن از آن عصر، با ابهام در مرجع یابی مواجه شده باشند.
🔹 هیچ دور نیست که صحابه و تابعین درباره ی تعیین معنای یک واژه یا مسمای یک نام آگاه بوده باشند، اما به تدریج با دور شدن از عصر آغازین، با از دست رفتن بافت پیرامتنی از وضوح درباره ی واژه ی احقاف روی داده باشد.
🔹 نزد نخستین مفسران، درباره ی احقاف دیدگاه ها، دور از وضوح و پر اختلاف است، در حالی که در سده های بعدی بر وضوح این نام افزوده شده و از احساس ابهام درباره ی مرجع آن کاسته شده است. بر این پایه، مطالعه ی احقاف، می تواند زمینه ی دستیابی به شاخص مناسبی برای مطالعه ی چنین رخدادی در روند تاریخی تفسیر باشد.
🌀 منبع: مطالعات تاریخی قرآن و حدیث؛ تابستان و پاییز 1386 - شماره ی 40 ISC (21 صفحه - از 8 تا 28)
🆔 @ostadpakatchi
هدایت شده از 📖 کانال آموزشی غیر رسمی استاد احمد پاکتچی 📖
احقاف نمونه ای از افزایش وضوح در روند تاریخی تفسیر .pdf
411.9K
#فایل_PDF_مقاله
🌀 عنوان مقاله: احقاف نمونه ای از افزایش وضوح در روند تاریخی تفسیر
🔹نویسنده: دکتر احمد پاکتچی
🆔 @ostadpakatchi
نظریه دلالت نزد مفسران سده های متقدم اسلامی - 27 آذر 1400.mp3
28.23M
#سخنرانی
#فایل_صوتی
🔹 از سلسله نشستهای «تحولات پژوهش در حیطه مطالعات تفسیری قرآن کریم»
🔹موضوع: نظریه دلالت نزد مفسران سده های متقدم اسلامی
🔹 سخنران: دکتر احمد پاکتچی
🔹 زمان: شنبه ۲۷ آذر ١۴٠٠
🆔 @OstadPakatchi
#معرفی_مقاله
🌀 مقاله: نظریه دلالت و معنا در آموزه امام صادق علیه السلام
#چکیده
🔹باز خوانی بُن مایههای نظری در سنت اسلامی و به خصوص آموزه امام صادق علیه السلام به عنوان بنیانگذار مذهب جعفری در حوزههای مختلف علوم انسانی، میتوان گامی ثمر بخش باشد، هم از آن حیث که ما را با ظرفیتهای موجود در سنت بیشتر آشنا سازد و نیز از آن حیث که بتواند افقهایی را در دانش امروزی ما باز کند یا گسترش دهد. در آموزه آن حضرت، معنا همواره در یک فرایند تعاملی شکل میگیرد و دائما در گرو دریافت شدن است، دریافتی که برآیند درک متکلم از مخاطب و گزینش دالها متناسب با حال مخاطب است. سطح بنی مخاطبان گامی دیگر در بسط نظریه نزد امام صادق علیه السلام است، که با تأیید بسط معنا بر عهده مخاطب، به تبیین فهم معانی متفاوت از متن پرداخته است. رابطه دو سویه افزون بر سطح گفته پردازی، در سطح گفته نیز قابل تصور است و چنین رابطه ای نه تنها در آموزههای امام صادق علیه السلام مورد توجه قرار گرفته و تحلیل شده است؛ رابطه مکملی مهمترین گونه از این دست روابط دو سویه است، که در سخنان آن حضرت به آن پرداخته شده است. با وجود آن که در تعالیم امام صادق علیه السلام، به اقتضای مقام آن حضرت به مثابه امام، مباحث دینی محوریت دارد و انتظار نمیرود که موضوعات ادبی و زبان شناختی مستقیما مورد توجه آن حضرت قرار داشته باشد، اما به تناسب فهم متون دینی، مسئله دلالت و معنا در تعالیم آن حضرت موقعیتی مهم داشته است و این امر، اجازه میدهد که بتوان یک نظریه دلالت و معنا را از تعالیم آن حضرت باز خوانی کرد.
🌀 منبع: کتاب مبانی و روش اندیشه علمی امام صادق (ع)، فصل دوازدهم، دانشگاه امام صادق (ع)، چاپ اول: 1391ش.
🆔 @ostadpakatchi
نظریه دلالت و معنا در آموزه امام صادق علیه السلام.pdf
495.7K
#فایل_PDF_مقاله
🌀 عنوان مقاله: نظریه دلالت و معنا در آموزه امام صادق علیه السلام
🔹نویسنده: دکتر احمد پاکتچی
🆔 @ostadpakatchi
ارزیابی جایگاه قصد در خطاب در سنت دلالت پژوهی اسلامی 10 اسفند 86.mp3
6.08M
#سخنرانی
#فایل_صوتی
🔹 پنجمین هم اندیشی "نشانه شناسی هنر، روشهای مطالعه نشانه شناختی در گفتمان هنری ایران"
🔹موضوع: «ارزیابی جایگاه قصد در خطاب در سنت دلالت پژوهی اسلامی»
🔹 سخنران: دکتر احمد پاکتچی
🔹 زمان: ۱۵ اسفند ۱۳۸۶
🆔 @OstadPakatchi
#خبر_گزاری
💠🔷💠🔷💠🔷💠🔷💠🔷
┈••✾•🦋 ﷽ 🦋•✾••┈
🌀 گزارشی از سخنرانی دکتر پاکتچی در پنجمین هم اندیشی "نشانه شناسی هنر، روشهای مطالعه نشانه شناختی در گفتمان هنری ایران" با عنوان «ارزیابی جایگاه قصد در خطاب در سنت دلالت پژوهی اسلامی» که در تالار فارابی دانشگاه هنر ایراد گردید.
🗓 ۱۵ اسفند ۱۳۸۶
🔹 جایگاه قصد در خطاب، همواره یکی از بحث انگیزترین مباحث در حوزۀ نشانه شناسی، منطق، تفسیر و اصول فقه است. هر چه در یک نظام نشانهای، فردیتِ متکلم نقش قویتری داشته و کشاکش میان فردیت متکلم با درک عرفی از کلام شاخصتر گردد، بحث از قصد بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
🔹 تقابل فوق خصوصیتی است که به طور بارز هم در مخاطبان الهی با انسان و هم در آفرینشهای هنری دیده می شود. هر دو گونه، از این ویژگی برخوردارند که به نظر می رسد قصد متکلم بسیار بیش از گفته های معمول در فرآیند. ارتباط با کلام دخیل بوده است. این اشتراک زمینه ای است که با مراجعه به سابقه بحثهای صورت گرفته در سنت اسلامی، بتوان با بازخوانی و صورتبندی آنها، مباحث مطرح شده در مورد دلالتهای دینی در نظام کلامی را به نظامهای دیگر و گفتمانهای هنری پدید آمده در آن نظامها گسترش داد. در ارتباط مخاطبه، متکلم به مثابه منشأ سخن و زبان به عنوان محمل تخاطب میتوانند در دلالت نقش ایفا کنند.
🔹 تا آنجایی که به متکلم به عنوان منشأ سخن برمیگردد، قصد اهمیت پيدا میکند و اهميت اين موضوع در مطالعات نشانه شناسي کاملاً مشخص است. در مطالعات دينی موضوع به لحاظ اهميت ويژه متکلم که خداوند متعال است اهميت خاص پيدا میکند. متکلم در عين حال که بايد به زبان مردم سخن بگويد بايد مفاهيم و معاني ويژه خود را منتقل سازد. اين مخاطبها بر خلاف تخاطبهاي عادی، دچار روزمرگی نمیشوند. ارتباط اين مسئله با مطالعات هنر، وجود دوگانگي مشابهی در مطالعات هنری است. اثر هنری نيز بايد با در نظر گرفتن مفاهيم عالی، سخن (به معنای عام آن) خود را برای مخاطب قابل فهم کند. کسانی که با يک متن دينی يا متن هنری، کاملاً روشمند برخورد میکنند، نقش خلاق سخنگو را در نظر نمیگيرند و متن را به سمت روزمرگی میبرند و کسانی که تکيه اصلی را بر منشأ سخن و اهميت قصد آفريننده سخن میبرند از اصول تخاطب تخطی کرده و به سمت تأويل میروند و در واقع از فهم آنچه که در متن آمده فاصله میگيرند.
🔹 در سنت اسلامی، دست کم از سدۀ دوم هجری، زمینههای پرداخت به این مبحث دیده میشود، اما پختگی این مبحث را میتوان در سدۀ چهارم هجری در آثار ابوهلال عسکری بازیافت. ابوهلال در سخن از ویژگیهای دلالت، با تعریفی که از دلالت به دست میدهد، آن را امری میداند که بر پایه تواناییهای ادراکی انسان اتفاق میافتد و قصد متکلم در آن نقش تعیین کنندهای ندارد.
🔹 ابوهلال به مواردی اشاره میکند که حتی ممکن است شخصی قصد پنهان کردن مطلبی داشته باشد و در عمل آن را گفته باشد. بنابراین، ابوهلال در پی مطالعه سازوکاری است که دلالت بر اساس آن اتفاق میافتد و اگر گفته پرداز نسبت به آن هوشیار هم باشد، تنها آن سازوکار را به مثابه ابزاری به کار برده است.
🌀 برای مطالعه این گزارش در سایت اصلی وارد لینک زیر شوید:
🌐 https://www.mehrnews.com/news/650287
🆔 @ostadpakatchi
#اطلاع_رسانی
🔹 خانه کتاب و ادبیات ایران با همکاری معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه امام صادق علیه السلام برگزار می کند:
🔹 رونمایی و معرفی کتابهای «اصول و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن» و «روششناسی پیوند میان دستگاه مفهومی قرآن کریم و علوم مدرن»
🔹 با حضور و سخنرانی: دکتر اصغر آقامهدوی، دکتر سیدمحمد جواد هراتی، دکتر عادل پیغامی و دکتر #احمد_پاکتچی
🔹 زمان: دوشنبه ٢۵ بهمن ١۴٠٠ - ساعت ١٠ تا ١٢
🌀 جلسه بصورت حضوری در محل خانه کتاب واقع در خیابان انقلاب، جنب خیابان فلسطین جنوبی برگزار خواهد شد و بطور همزمان نیز از طریق سایت آپارات قابل مشاهده میباشد.
🆔 @OstadPakatchi
رونمایی و معرفی کتابهای «اصول و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن» و «روششناسی پیوند میان دستگاه مفهومی قرآن کریم و علوم مدرن» - 25 بهمن 1400.mp3
15.28M
#فایل_صوتی
🔹 رونمایی و معرفی کتابهای «اصول و مبانی اقتصاد اسلامی در قرآن» و «روششناسی پیوند میان دستگاه مفهومی قرآن کریم و علوم مدرن»
🔹 سخنرانان: دکتر اصغر آقامهدوی، دکتر سیدمحمد جواد هراتی، دکتر عادل پیغامی و دکتر #احمد_پاکتچی
🔹 زمان: دوشنبه ٢۵ بهمن ١۴٠٠
🆔 @OstadPakatchi
روش شناختی مبانی گفتگو میان علوم دینی وعلوم تجربی- جلسه اول.mp3
34.76M
#فایل_صوتی
🔹 مرکز سلامت معنوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان:
🔹 وبینار: مبانی روش شناختی گفتگو میان علوم دینی و علوم تجربی (جلسه اول)
🔹با سخنرانی: دکتر احمد پاکتچی
🔹زمان: یکشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۰
🆔 @OstadPakatchi