هدایت شده از اندیشکده مرصاد
📣سلفیگری مدخلی، ابزاری فرمانپذیرتر از وهابیت در دستان ولی امر سعودی
👤 سید هاشم رضوی
✂️ برشهایی از متن:
🔹در هفتههای اخیر و همزمان با افزایش فشار افکار عمومی بر سران کشورهای عرب و درخواست برای اتخاذ موضعی جدی و موثر در برابر جنایات اسرائیل در غزه، شاهد شدت گرفتن فعالیت بخشی از سلفیهایی بودیم که هرچند حدود سه دهه از پیدایششان در برخی کشورهای منطقه میگذرد اما به دلایل متعددی تاکنون فرصت بروز و ظهوری اینگونه پیدا نکرده بودند.
🔹 مدخلیها در روزهای گذشته بدون توجه به شرایط دفاعی که مقاومت فلسطین در آن قرار داشت و جنگ نابرابری که به آن تحمیل شده، نه تنها حماس را به اجرای دستورات تهران متهم کردند بلکه در روایتی شاذ این گروه ضد اسرائیلی را زاییده توطئه رژیم صهیونیستی برای به انزوا کشاندن تشکیلات خودگردان معرفی نمودند.
🔹اسناد ارائه شده توسط مراکز مطالعات غرب به وضوح حاکی از همکاری دستگاههای اطلاعاتی کشورهای میزبان مدخلیها با اعضای این فرقه و حمایت گسترده از آنان با هدف مقابله با جریانهای اسلامی نهضتی است. به تعبیری دیگر جامیه مدخلیه چیزی جز یک نهاد امنیتی خاص نیست که از طرف دستگاههای امنیتی به عنوان ابزار کنترل نهاد دین به کار گرفته میشود تا در نهایت کارکردی مشروعیتزا برای سیستم حاکمتی داشته باشند.
🔗 متن کامل این یادداشت را در اینجا مطالعه کنید.
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
⭕️ میدل ایست آی: حملات آمریکا و انگلیس به یمن تاثیری نداشته و کمکی به تامین امنیت دریای سرخ نخواهد کرد
تحلیلگران می گویند که حملات هوایی اخیر امریکا و انگلیس علیه مواضع انصارالله کمک چندانی به بازدارندگی آن گروه نخواهد کرد و امنیت دریای سرخ«برای کشتیهای اسرائیلی» را باز نخواهد گرداند.
آنها قائل هستند که حملات پنج شنبه شب انگلیس و آمریکا به یمن میتواند جنگ اسرائیل علیه غزه را به یک درگیری منطقهای گستردهتر تبدیل کند و کارآمدی چندانی برای بازدارندگی انصارالله نسبت به حملات آینده آن گروه علیه کشتیهای عازم دریای سرخ نخواهد داشت.
کارشناسان بر این باورند که حملات هوایی تاثیر کمی بر تضعیف انصارالله یا توقف حملات آن گروه در مقابل جنگ غزه خواهند داشت.
آندریاس کریگ، نویسنده و دانشیار دپارتمان مطالعات دفاعی کینگز کالج لندن میگوید که [...]
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31745
🏷 #جنبش_انصارالله #حمله_آمریکا_به_یمن #دریای_سرخ
@PGulfStudies
♨️تشکیل دولت جدید کویت با یک سنتشکنی
🔻خبرگزاری رسمی کویت امروز چهارشنبه از تشکیل دولت جدید این کشور، به ریاست «محمد صباح السلام الصباح» خبر داد.
🔻نخستین دولت در دوره حاکمیت شیخ «مشعل الصباح»، امیر جدید کویت، درحالی تشکیل شد، که برجستهترین ویژگی آن، انتخاب وزیر امور خارجه از خارج از دایره خاندان سلطنتی است؛ که برای نخستینبار اتفاق میافتد.
🔻برپایه فرمان امیر کویت، «عبدالله علی عبدالله الیحیا» به عنوان وزیر خارجه این کشور تعیین شده است.
🔻همچنین «فهد یوسف سعود الصباح» معاونت نخستوزیر، وزارت دفاع و وزارت کشور را برعهده خواهد داشت.
🔻«عماد العتیقی» نیز به عنوان وزیر نفت انتخاب شده است.
🔻تنها وزیر زن کابینه نیز «نوره المشعان» به عنوان وزیر امور شهرداریها است.
🔻چهار وزیر نیز از دولت پیشین در سِمت خود ابقا شدند:
🔹«عبدالرحمن المطیری» / وزیر فرهنگ و اطلاعرسانی
🔹«احمد العوضی» / وزیر بهداشت
🔹«فراس الصباح» / وزیر امور اجتماعی، خانواده و کودکان
🔹«عادل العدوانی» / وزیر آموزش و پرورش و وزیر آموزش عالی
#کویت
🌐 وكالة الأنباء الكويتية
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️عبدالله الیحیا، نخستین وزیر خارجه بیرون از خاندان حاکم کویت کیست؟
🔻کویت روز چهارشنبه در اقدامی بیسابقه، عبدالله الیحیا را به عنوان وزیر امور خارجه منصوب کرد.
🔻این سِمت تا پیش از این، منحصراً در دست خاندان حاکم کویت بود.
🔻این رویداد در راستای تشکیل نخستین دولت در دوره امیر جدید کویت، شیخ مشعل الصباح رخ داد؛ که دوره پیشرو را دوره «اصلاحات و توسعه» نامید.
🔻کابینه جدید کویت از ۱۳ وزیر تشکیل شده، که تنها ۲ نفر از آنها از خاندان حاکم (الصباح) هستند.
🔻عبدالله الیحیا، سیاستمدار و دیپلمات کویتی، دارای لیسانس مدیریت بازرگانی از دانشگاه وسترن اورگان آمریکا است.
🔻او سِمتهای «سفیر غیرمقیم کویت در پاراگوئه»، و «سفیر کویت در آرژانتین» را در کارنامه دارد؛ و از سپتامبر ۲۰۲۳ نیز دستیار امور اداری و مالی وزیر خارجه بود.
🔻الیحیا در نخستین اظهارات خود گفت مواضع خارجی کویت ثابت است و مسیر سلف خود را ادامه خواهد داد.
🔻وی تأکید کرد که در «همان مکتب دیپلماسی امیر فقید شیخ صباح الاحمد» گام برخواهد داشت؛ و برای تقویت نقش و جایگاه منطقهای و بینالمللی کویت تلاش خواهد کرد.
#کویت
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
39.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♨️ حضور پررنگ سعودیها در نمایشگاه بغداد؛ با سه اولویت اقتصاد، صادرات و فرهنگ
🔻بنابه گزارشها، ٧ نهاد دولتی و ۹۵ شرکت سعودی فعال در زمینه ساختوساز، سرمایهگذاری، بهداشت، حملونقل ، آموزش و... در چهل و هفتمین نمایشگاه بینالمللی بغدادحضور دارند.
🔻عربستان با این مشارکت گسترده، تبلیغ کالا و خدمات، و تقویت حضور در بازارهای عراق، و افزایش پیوند فرهنگی میان دو کشور را دنبال میکند؛ که البته با استقبال مقامات دولتی، ازجمله شخص رئیسجمهور، و نیز شرکتهای عراقی همراه شده است.
🔻این نمایشگاه از با مشارکت ۸۵۰ شرکت از ۲۰ کشور، و به مدت ۱۰ روز (۱۰ تا ۱۹ ژانویه) برگزار میشود؛ و عربستان اسپانسر اصلی آن به شمار میرود؛ و بیشترین تعداد شرکتها نیز از این کشور است.
🔻عربستان همچنین به دنبال افزایش صادرات به عراق به بیش از ۹ میلیارد دلار با اولویت محصولات غذایی، پزشکی و مصالح ساختمانی است.
🔻ایران (با ۹۰+ شرکت)، امارات، عمان، اردن، فلسطین، مصر، سوریه، هند، پاکستان و آذربایجان از دیگر کشورهای حاضر در این نمایشگاه هستند.
#عربستان
⭕️ ویدئو بهزبان عربی
🌐 CNBC Arabia
🌐 الـوطـن
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️مشارکت بحرین در ائتلاف حمله به یمن دستاویز طنزپردازی یمنی ها
🔺با لهجه شیرین، فصیح و با صلابتش میگوید، سه روز است در نقشه دنبال کشوری به نام بحرین می گردم که می گویند در حمله به یمن مشارکت داشته است😁
🔺ادامه میدهد، یکی به من گفت که یک نقطه در این حوالی است ولی من نیافتمش😂
#بحرین
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بهزودی؛ بازگشایی سفارت سعودی در سوریه
🔻سفارت سعودی در دمشق، پس از ۱۳ سال بازگشایی میشود.
🔻بنابه گزارش روزنامه سوری «الوطن» گزارش داد ایمن سوسان، سفیر سوریه در ریاض و ولید الخریجی، معاون وزیر خارجه سعودی در دیداری رسمی، پیرامون توسعه شتابان روابط دو کشور پس از تعیین سفیر سوریه در عربستان و آمادگی ریاض برای بازگشایی سفارت خود در دمشق گفتگو کردند.
🔻الوطن افزوده سفارت عربستان در دمشق بهزودی بازگشایی و مقدمات آن روزهای آینده آغاز خواهد شد؛ همچنین قرار است تا تعیین سفیر، یک کاردار ریاست هیئت دیپلماتیک سعودی را برعهده بگیرد.
🔻برخى کارشناسان این انعطاف سعودی در روابط با سوریه را در راستای توافق تهران-ریاض میدانند؛ چرا که سوریه به هیچکدام از خواستههای پیشین عربستان تن نداد؛ تا جایی که عربستان حتی با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نیز مخالف، و خواستار مهار نفوذ ایران در این کشور، یه عنوان یک پیششرط بود.
#عربستان
🌐 الـوطـن 🌐 القدس العربي
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️کلید پایان جنگ غزه پیدا شد؛ عادیسازی با سعودی!
🔻رئیس رژیم صهیونیستی عادیسازی با سعودی را کلید پایان جنگ در غزه دانست.
🔻اسحاق هرتزوگ، که امروز پنجشنبه در نشست داووس سوئیس صحبت میکرد، افزود برپایی روابط با عربستان سعودی برای برونرفت از جنگ و گشایش چشماندازهای جدید، مهم است.
🔻«این هنوز ظریف و شکننده است؛ و بسیار زمانبر خواهد بود؛ اما من فکر میکنم در واقع فرصتی است برای حرکت به جلو، به سوی آیندهای بهتر، برای جهان و منطقه».
🔻دو روز پیش از این، فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی در داووس گفته بود: سعودی موافق است که صلح منطقهای شامل صلح برای اسرائیل نیز است؛ عربستان "مطمئناً" اسرائیل را به عنوان بخشی از یک توافق سیاسی بزرگتر به رسمیت میشناسد.
🔻او گفت: «اما این تنها از طریق صلح و امنیت برای فلسطینیها و تشکیل کشور فلسطین میتواند اتفاق بیفتد».
#عربستان
🌐 Washington Post
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
⭕️ برادر حاتم و وقتنشناسی ما!
👤 هادی معصومی زارع
✂️ برشهایی از متن:
از میانههای طوفاناقصی و با ورود تدریجی جنبشهای مقاومت در عراق، لبنان و یمن به جنگ کنترلشده با رژیم و امریکا، قابل پیشبینی بود که در فضای افکارعمومی بدنه و برخی از نخبگان این پرسش طرح شود که چرا تمام بار مبارزه و مقاومت در خارج از غزه، بر دوش گروههای اقلیت شیعهی موردحمایت ایران قرار گرفته است؟
درست در اوج موفقیتهای مقاومت، حملات راسک و کرمان رخ میدهد. گروههای مسلح حاضر در ادلب سوریه دور تازهای از حملات به ویژه به دو شهرک شیعهنشین نبل و الزهراء در حلب را آغاز میکنند. همزمان در داخل ایران، موجی از فشار و سرزنش رسانهای به دستگاههای امنیتی و نظامی وارد میشود تا انتقام شهدای کرمان گرفته شود.
با نگرانی از امکان اقدامی عجولانه و حسابنشده، در یادداشت «چرا پاسخهای ایران به حملات اسرائیل متوازن نیست» تاکید کردم که: به جِد مصر هستم که نخبگان و توده میبایست از تحتفشار قرار دادن نظام برای پاسخهای مقطعی و موردی پرهیز کند.
با احساس همین خطر، در ده روز گذشته در جلسات متعدد، ضمن اشاره به مواضع طائفهگرایانه برخی گروههای مخالف مقاومت، مکررا تاکید میکردم که میبایست از افتادن در دامی که به درگرفتن رویارویی با هر طرف غیراسرائیلی و به ویژه تنش شیعی-سنی میانجامد، اجتناب کرد.
تاکید داشتم که افتادن در این دام از یک سو خلق فضای تنفسی برای رژیم است و از دیگر سو کم کردن بار فشار روانی از روی این جریانهای تاجرمسلک. برای همین تاکید داشتم که حتی به نظام سوریه نیز میبایست فشار آورد تا علیرغم آوارگی گستردهی مردم نبّل الزهراء در این شب و روزهای سرد زمستانی (لااقل در برههی کنونی) پاسخی به تنشآفرینیهای هدفمندِ معارضان خجالتزدهی کنونی ندهد.
در ادبیات رسانهای و میدانی مسئولان باید حواسشان به این تحرکات باشد. در برابر این اقدامات باید[....]
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31763
🏷 #ایران #پاکستان #رژیم_صهیونیستی #سوریه #طوفان_الأقصی #عراق
@PGulfStudies
♨️یک سوپرجام دیگر در عربستان رنگ و بوی سیاسی گرفت
🔻ورزشگاه اولپارک ریاض در نیمهپایانی سوپرجام ایتالیا، که شب گذشته بین ناپولی و فیورنتینا برگزار شد، تقریباً خالی بود.
🔻این نخستینبار است که چهار تیم در رقابتها حضور دارند؛ از همینرو برخی گزارشها، روشن بودن نحوه برگزاری برای هواداران و رسانههای محلی را، دلیل عدم استقبال تماشاگران دانستهاند.
🔻بااینحال، اگرچه برخلاف سوپرجام ترکیه، این بازی به هر ترتیب انجام شد؛ اما از رنگ و بوی سیاسی در امان نماند.
🔻پیش از این، فدراسیون فوتبال ایتالیا با انتقادات گسترده داخلی روبرو بود مبنی بر اینکه وقتی خود ایتالیا امکان برگزاری سوپرجام را دارد، چه لزومی به انجام آن در عربستانِ مواجه با اتهامات حقوق بشری است.
🔻درپی این انتقادات، وزیرخارجه ایتالیا گفت «بهخاطر پول به عربستان نمیرویم. ما به دنبال هدفهای اجتماعی هستیم و فکر میکنیم حضورمان در عربستان باعث کمک به دموکراسی و افزایش رواداری و احترام خواهد شد».
🔻این اظهارات وزیر ورزش ایتالیا در عربستان با انتقادهایی تند همراه شده و سعودیها آن را توهین به کشور و فرهنگ عربستان دانستند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️رزقاء الیمامه؛ بن سلمان و احیای اسطوره های جاهلیت در عربستان
🔻محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی درحال قمار ۶۴ میلیارد دلاری بر روی پروژههای فرهنگی است؛ که ساخت خانههای اپرا، موسیقی و رقص، سینما و تئاتر در ریاض، جده، مدینه، نئوم، العلا، ... و دیگر نقاط در سراسر این کشور پادشاهی حاشیه خلیج فارس را در بر میگیرد.
🔻منطقه «العلا»، که بهزودی خانه ۱۵ مؤسسه فرهنگی و هنری جدید خواهد بود، کانون این پروژهها است.
🔻این گزارش همچنین به تدارکات گسترده برای نخستین اپرای سعودی با نام «زرقاء الیمامة» (الهامگرفته از یک زن افسانهای پیش از اسلام -دوره جاهلیت-)، بهعنوان پیشاهنگ انقلاب فرهنگی سعودی اشاره کرده، و آن را حتی رادیکالتر از برنامه توسعه اقتصادی این کشور دانسته است.
#عربستان
🌐 The Times
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آذربایجان؛ اولویت امارات در قفقاز جنوبی
🔻تارنمای «دیپلماسی معاصر» (Modern Diplomacy)، در یادداشتی به گسترش روابط امارات و آذربایجان در همه سطوح، و پیوند آن با بهبود روابط بین امارات و ترکیه، و نیز عادیسازی این کشور حاشیه خلیج فارس با رژیم صهیونیستی پرداخته است:
🔻آذربایجان و امارات روابط دوجانبه خود را به سطح راهبردی ارتقا دادهاند؛ به ویژه پس از آن که محمد بن زاید، نخستین دیدار رسمی خود از قفقاز جنوبی را با سفر 9 ژانویه به باکو انجام داد.
بعد از جنگ قرهباغ
🔻پس از جنگ دوم قره باغ روابط دو کشور فعال شد و قراردادهای همکاری در زمینههای راهبردی به امضا رسید.
🔻پس از آن، آذربایجان سرزمینهای خود را آزاد کرد و روند عادیسازی بین ارمنستان و آذربایجان آغاز شد.
این روند به امارات اجازه داد تا روابط خود را با هر دو کشور تقویت کند.
🔻از سوی دیگر امارات تلاش کرد همکاریهای اقتصادی، سرمایهگذاری و انرژی را با دو کشور گسترش دهد، اما توافقات صورت گرفته با آذربایجان سود بیشتری به ویژه در زمینه توسعه منابع انرژیهای تجدیدپذیر داشت.
در نتیجه، مدل برد-برد به نفع هر دو کشور بوده است.
بهبود روابط با ترکیه
🔻افزایش تکاپوی کنونی در روابط را میتوان ناشی از احیای روابط ترکیه (متحد آذربایجان) و امارات دانست. پیش از احیای روابط ترکیه و امارات در سال 2021، روابط آذربایجان و امارات نیز تحت تأثیر رقابت آنکارا و ابوظبی در دیگر مناطق، قرار گرفت.
🔻عادیسازی روابط امارات و اسرائیل عامل مهم دیگری بود که بر روابط امارات و آذربایجان تأثیر مثبت داشت.
🔻پس از «توافق ابراهیم» روابط اسرائیل با کشورهای عربی رو به بهبودی گذاشت. با وجود درگیریهای مداوم با فلسطینیها، امارات مصمم به حفظ روابط با اسرائیل است.
🔻این امر، موانع روابط امارات با آذربایجان نیز که از روابط متمایزی با تل آویو برخوردار است، برطرف کرد.
🔻افزون بر این، امارات یک کشور حاشیه خلیج فارس است و آذربایجان می خواهد روابط خود را با اعضای شورای همکاری خلیج فارس تقویت کند.
🔻آذربایجان به عنوان کشور پیشرو در قفقاز جنوبی و عضوی از جهان ترک، نقش مهمی در روابط بین خلیج فارس، جهان ترک و آسیای میانه دارد.
همکاری در زمینه انرژی
🔻انتخاب آذربایجان برای سرمایه گذاری در منابع انرژی تجدیدپذیر نیز به نفع روابط دو کشور بوده است؛ که با هدف تولید برق عمدتاً از منابع تجدیدپذیر صورت میگیرد.
🔻آذربایجان همچنین قصد دارد تا سال 2030، 30 درصد از نیاز انرژی خود را از منابع تجدیدپذیر تامین کند.
اگرچه امارات از نظر سوختهای فسیلی غنی است، اما اولویت را به منابع جایگزین میدهد و سرمایهگذاری 54 میلیارد دلاری در این زمینه را در نظر گرفته است.
🔻در سفر اخیر محمد بن زاید، توافقنامههایی بین جمهوری آذربایجان و امارات امضا شد؛ یک نیروگاه خورشیدی 230 مگاواتی ساختهی شرکت اماراتی "مصدر"، اکتبر/نوامبر سال گذشته در آذربایجان افتتاح شد.
در ماه دسامبر، دو سند کلیدی دیگر در باکو امضا شد.
🔻انتظار میرود سرمایهگذاری بین آذربایجان و امارات براساس قراردادها و تفاهمنامههای امضاشده به تولید 10 گیگاوات انرژی سبز در آذربایجان کمک کند.
تجارت و گردشگری
🔻شهروندان امارات و آذربایجان از 8 جولای 2023 میتوانند تا سه ماه بدون روادید در کشورهای یکدیگر اقامت داشته باشند.
🔻این تحول تاریخی نه تنها نشاندهنده گسترش پرشتاب روابط است، بلکه راه را برای فرصتهای بزرگ در زمینههای مختلف نیز باز میکند.
🔻آذربایجان در سالهای اخیر به عنوان یک مقصد بسیار مورد توجه برای گردشگران اماراتی ارتقاء یافته، که تا حدی به دلیل پروازهای مستقیم موجود، و آوازه آن به عنوان یک مرکز فرهنگی و تجاری پر رونق بوده است.
🔻در سال 2022، حدود 42 هزار گردشگر اماراتی به آذربایجان سفر کردند که بیش از دو برابر این تعداد در سال 2021 است.
🔻شرکت ADQ مستقر در ابوظبی، در جریان نشست COP28 در دسامبر 2023، یک سرمایهگذاری مشترک 1 میلیارد دلاری با صندوق ثروت دولتی آذربایجان باهدف سرمایهگذاری در بخشهای کلیدی امضا کرد.
🔻زیرساختهای کشاورزی، فناوری، دارویی و انرژی، محور این پروژه مشترک قرارداد سرمایهگذاری با آذربایجان خواهد بود.
🔻برپایه این توافق، انتظار میرود همکاری با امارات، منجر به افزایش چشمگیر تعداد مراکز داده در آذربایجان شود.
🔻فارغ از ژئوپلیتیک، روابط آذربایجان و امارات در بخشهای اقتصادی و انرژی رو به بهبود است؛ پیشبینی میشود روابط دو کشور بر روابط قدرت در منطقه خلیج فارس و همچنین قفقاز جنوبی و آسیای میانه تأثیر بگذارد. امضای توافق راهبردی در سفر محمد بن زاید، نشان میدهد که امارات، در قفقاز جنوبی، آذربایجان را در اولویت قرار داده است.
#امارات
🌐 Modern Diplomacy
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
⭕️ فارن افرز: چگونه جنگ غزه محور مقاومت را احیا نمود
اگرچه کشورهای غربی و منطقهای ادعا میکنند که نمیخواهند جنگ در نوار غزه به یک بحران شعلهور منطقهای تبدیل شود، اما ایران، حزب الله، حوثیها(انصارالله) و سایر اعضای این محور بازی بسیار متفاوتی را انجام میدهند. آنها با صبر و حوصله و به شکلی روشمند اتحادی از نیروها را در یک میدان نبرد منطقهای تثبیت میکنند.
حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر، نشانگر توانایی و نفوذ این محور میباشد؛ نفوذی که از سرزمینهای فلسطین فراتر رفته و لبنان، سوریه، عراق، یمن و ایران را در برمیگیرد. غرب، تهران را مغز متفکر این شبکه میداند و تردیدی نیست که محور مقاومت نشاندهنده نگاه راهبردی تهران است.
اما تهران عروسکگردان نیست و انسجام و نقش منطقهای این محور چیزی بسیار فراتر از[....]
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31793
🏷 #ایران #جنبش_انصارالله #طوفان_الأقصی #محور_مقاومت
@PGulfStudies
♨️آیا عربستان از نفت دست میکشد؟
📰 فوربس:
🔻عربستان سعودی از سال ۲۰۲۱، ۶.۳ میلیارد دلار در زمینه ورزش هزینه کرده است.
🔻این هزینهها ازجمله شامل خرید باشگاه در خارج و پرداخت ۲۱۴ میلیون دلار به کریستیانو رونالدو میشود.
🔻اما با کاهش بهای نفت، ریاض دیگر برای چنین پروژههایی هزینه نمیکند؛ چرا که برای پوشش آنها با کسری بودجه مواجه است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
مطالعات خلیج فارس
♨️آیا عربستان از نفت دست میکشد؟ 📰 فوربس: 🔻عربستان سعودی از سال ۲۰۲۱، ۶.۳ میلیارد دلار در زمینه و
♨️سعودی و ورزش نفتی!
🔻گزارشها درباره سرمایهگذاریهای بلندپروازانه سعودی اکنون فراگیر است و بسیاری تبلیغات شهر نئوم را دیدهاند.
🔻سعودی همچنین سرمایهگذاریهای هنگفتی روی ورزش انجام داده، به گونهای که از سال ۲۰۲۱ تاکنون، ۶.۳ میلیارد دلار در این حوزه هزینه شده است.
🔻هزینههایی که ازجمله خرید باشگاههای خارجی و پرداخت ۲۱۴ میلیون دلاری برای کریستیانو رونالدو را در بر میگیرد.
🔻به نظر میرسد نفت، در یکی از تولیدکنندگان برتر آن، به نقش پسزمینه تنزل یافته است؛ با کاهش بهای نفت، ریاض دیگر باقیمانده سرمایه خود را چنین پروژههایی هزینه نمیکند؛ چرا که برای پوشش آنها با کسری مواجه است.
🔻مهمترین نگرانی این نیست که نفت رو به پایان است یا با گذار سبز ( از هیدروکربن به تجدیدپذیر) کمکم از میان میرود؛ و به نظر نمیرسد سعودیها نگران آینده نزدیک باشند.
🔻اگرچه اینها میتواند در آینده دور مشکلساز شوند، اما مسائل فوری دیگری برای سعودی وجود دارد.
🔻یک نکته که اغلب در محاسبات لحاظ نمیشود اینکه: عربستان بیشتر از همسایگان خود نفت تولید میکند، اما جمعیت بسیار بیشتری نیز دارد؛ که بسیار پرشتابتر از تولید، رشد کرده است.
🔻تولید نفت عربستان یک بشکه به ازای هر ۳.۶ نفر است (تولید: ±۱۲ میلیون بشکه/ جمعیت ±۳۶ میلیون)
🔻این درحالی است که نسبت جمعیت امارات ۳ نفر، قطر ۲.۱ و کویت ۱.۶ نفر به ازای هر بشکه است.
🔻عربستان، به عنوان بزرگترین کشور شورای همکاری خلیج فارس، همچنین دارای بالاترین نرخ فقر (۱۳.۶٪) است.
🔻برپایه گزارش بانک جهانی، تولید ناخالص داخلی سرانه در سال ۲۰۲۱ تقریباً همانند سال ۱۹۹۱ بوده؛ که نشاندهنده سه دهه رکود اقتصادی - به قیمت ثابت است.
🔻تولید ناخالص سرانه سعودی همچنین کمتر از نصف امارات است (به ترتیب ۲۰ هزار دلار و ۴۰ هزار دلار).
🔻مشکل دیگر سعودی این است که بسیاری از اعضای اوپکپلاس، به دلایل مختلف اهداف آن را دنبال نمیکنند؛ برخی اعضا، کشورهای فقیری هستند که به شدت به درآمدهای نفتی نیاز دارند.
🔻تولیدکنندگان خارج از اوپک، مانند ایالات متحده نیز در محدودسازی تلاشهای سعودی و روسیه برای افزایش بهای نفت به ۱۹۰ دلار تاثیرگذار بودهاند.
#عربستان
🌐 Forbes
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️گفتگوی وزیران خارجه کویت و مصر
🔻عبدالله علی الیحیا، وزیر خارجه کویت روز شنبه در تماس تلفنی دریافتی از سامح شکری، همتای مصری، با وی درباره تقویت روابط دوجانبه دو کشور و دو ملت، و نیز راههای همافزایی عربی گفتگو کردند.
🔻وزیرخارجه جدید کویت روزهای گذشته تماسهای تلفنی مشابهی از همتایان خود از ترکیه، امارات، بحرین، عراق و لبنان دریافت کرده است.
#کویت
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ آغازبهکار همایش سرمایهگذاری عمان-هند در مسقط
🔻«همایش سرمایهگذاری عمان-هند» روز شنبه (۳۰ دی) باهدف بررسی فرصتهای سرمایهگذاری و افزایش مشارکت و همکاریهای دوجانبه در مسقط آغازبهکار کرد.
🔻این همایش با حضور شماری از سرمایهگذاران، مدیران مالی و صاحبان مشاغل از عمان و هند، و نیز شرکتهای علاقمند به شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری برگزار میشود.
🔻این نشست همسو با چشمانداز «عمان ۲۰۴۰» و گسترش تنوع اقتصادی و محیط کسبوکار، و نیز بستری برای شرکتهای دو کشور جهت شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری در بخشهای کلیدی مانند انرژی، زیرساختها، فناوری، گردشگری و بهداشت است.
🔻هند فعالانه درپی افزایش حضور در خاورمیانه و بهویژه خلیجفارس است؛ و در همین راستا، روابط چشمگیری در زمینه بازرگانی، سرمایهگذاری، انرژی و نظامی، با کشور عمان دارد.
#عمان
🌐 الخليج أونلاين
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
⭕️ آمریکا به دنبال راهی برای مهار انصارالله
عملیات هوایی آمریکا به یمن و پایگاههای تحت کنترل انصارالله نتوانسته تهدید را به سطحی که برای اکثر خطوط کشتیرانی قابلقبول باشد، کاهش دهد و همچنان مسیرهای دریایی آسیبپذیر خواهند ماند مگر اینکه جهان، فوریت تهدیدات را تشخیص دهد و برای مقابله با آنها همکاری کند. نکتهای که احتمالاً ناظر به عدم اجماع در بین اعضای شورای امنیت سازمان ملل و حتی فقدان همکاری جدی کشورهای اروپایی با آمریکا در حمله به یمن است.
بیش از ۹۰ درصد حجم تجارت جهانی از اقیانوسها عبور میکند و افزایش زمان و مسافت این تجارت در درازمدت به معنای افزایش تورم جهانی، افزایش مصرف سوخت و افزایش انتشار گازهای گلخانهای است.
عملیات دریایی انصارالله چندان پیچیده و متأثر از متغیرهای متعددی است که نیروهای نظامی ائتلاف نمیدانند از کدام کشتی یا نفتکش محافظت کنند و از کدام خیر.
یک راهحل کوتاهمدت و گرچه ناقص، این است که[....]
🔗ادامه مطلب:
syaaq.com/31816
🏷 #جنبش_انصارالله #حمله_آمریکا_به_یمن #دریای_سرخ #طوفان_الأقصی
@PGulfStudies
♨️قطر و هند در آستانه امضای قرارداد گازی بلندمدت و ارزانتر
🔻شرکت انرژی قطر درپی امضای قراداد بلندمدت فروش گاز طبیعی مایع به هند، به قیمت ارزانتر و شرایط انعطافپذیرتر از قراردادهای کنونی است.
🔻به گفته منابع آگاه، شرکتهای هندی با «قطر انرژی» بر سر شرایط به توافق رسیدهاند و این قرارداد ممکن است تا پایان ماه جاری یا اوایل فوریه امضا شود.
🔻همچنین مدت زمان این قرارداد نیز دستکم تا پایان ۲۰۵۰ و شاید فراتر از آن عنوان شده است.
🔻دولت هند درصدد است سهم گاز در منابع انرژی کشور را تا سال ۲۰۳۰، از ۶.۳٪ کنونی به ۱۵٪ افزایش دهد.
🔻برپایه آمار رسمی، واردات گاز هند در سال ۲۰۲۳ افزایش ۱۴.۳ درصدی داشته است.
#قطر
🌐 Reuters
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تأکید وزیرخارجه سعودی بر لزوم حل مسئله فلسطین
🔻وزیرخارجه سعودی بر لزوم تمرکز بر حلوفصل مسأله فلسطین تأکید کرد.
🔻فیصلبنفرحان، در مصاحبه با CNN همچنین تنها راه عادیسازی با اسرائیل را برقراری ثبات منطقهای و حلوفصل مسئله فلسطین دانست و افزود: لازم است یک کشور فلسطینی که قابلیت ماندن در آن وجود داشته باشد، تشکیل شود و عقبگردی از این موضوع وجود ندارد.
🔻وی تصریح کرد: باید کشتار مداوم در غزه متوقف شود و کلید کاهش تشدید تنشها در منطقه، پایاندادن به درگیریها در نوار غزه است.
🔻وزیر خارجه سعودی تأکید کرد: بدون یک روند شفاف و قابل اعتماد به سمت تشکیل کشور فلسطین، عادیسازی میان ریاض و تلآویو رخ نخواهد داد.
🔻بنفرحان با بیان اینکه قویاً بر توقف تشدید تنشها در غزه متمرکز هستیم، تصریح کرد: تا زمانی که از توقف کشتارها صحبت نکنیم، صحبت در خصوص بازسازی نوار غزه بیفایده است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️افزایش ۲۱۲ درصدی کسری تراز تجاری بحرین در پایان ۲۰۲۳
🔻آمارهای رسمی از افزایش ۲۱۲ درصدی کسری تراز تجاری بحرین در پایان سال ۲۰۲۳ حکایت دارد.
🔻بنابه گزارش اداره آمار بحرین، در سهماهه پایانی ۲۰۲۳، ارزش واردات کالا به ۱.۴۷۶ میلیارد دینار (۳.۹۲۹ میلیارد دلار) رسید، که در سنجش با سهماهه سال ۲۰۲۲ افزایش ۵ درصد نشان میدهد.
🔻چین با ۲۰۷ میلیون دینار، بزرگترین صادرکننده به بحرین بوده است؛ همچنین برزیل با ۱۳۶ و امارات با ۱۱۹ میلیون دینار، در جایگاه دوم و سوم هستند.
🔻همچنین بیشترین صادرات بحرین به عربستان (۲۲۵ میلیون دینار)، امارات (۱۲۶ میلیون دینار) و آمریکا (۹۷ میلیون دینار) بوده است.
🔻همچنین کسری تراز تجاری (تفاوت بین صادرات و واردات) بحرین در سهماهه چهارم ۲۰۲۳ به ۲۷۶ میلیون دینار رسید. این رقم در مدت مشابه سال پیش از آن، ۸۸ میلیون دینار بوده است.
#بحرین
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️خروج شرکت نفتی امارات از اقلیم کردستان عراق
🔻شرکت ملی نفت ابوظبی (طاقة / TAQA) امارات اعلام کرد تنها بلوک نفتی خود در کردستان عراق را واگذار کرده و قصد پایاندادن به فعالیت در این اقلیم را دارد.
🔻بنابه گزارشها، TAQA قراردادی با دو شرکت «شاماران» و «HKN» برای فروش سهام خود در میدان نفتی «اتروش» در اقلیم کردستان امضا کرده است.
🔻با این قرارداد، سهم شاماران و اچکیان در این میدان نفتی به ترتیب به 50 و 25 درصد خواهد رسید؛ سهم دولت اقلیم کردستان از این بلوک نفتی تنها 25 درصد اعلام شده است.
🔻شرکتهای گازی «دانا گاز» و کنسرسیوم پرل پترولیوم از جمله شرکتهای گازی امارات هستند که نزدیک به 50 درصد از استخراج گاز طبیعی در اقلیم کردستان را بر عهده دارند.
🔻میدان اتروش در ۸۵ کیلومتری شمال غرب شهر اربیل، سال ۲۰۱۱ کشف و تولید آن سال ۲۰۱۷ آغاز شد؛ این میدان طی دو سال فعالیت، بیش از ۳۵.۹ میلیون بشکه تولید کرد.
#امارات
🌐 Oil&Gas Middle East
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ردهبندی بودجههای دفاعی ۲۰۲۴؛ سعودی پنجم جهان
🔻بنابه بررسیها، بودجه دفاعی ۲۰۲۴ امارات و عمان نسبت به سال گذشته کاهش داشته، و به ترتیب از ۲۵.۶ میلیارد دلار و ۸.۳ میلیارد دلار، به ۱۵.۵ میلیارد دلار و ۷.۸ میلیارد دلار رسیده است.
🔻از دیگر سو، بودجه دفاعی عربستان سعودی که سال گذشته ۷۰ میلیارد دلار بوده، امسال ۷۱.۷ میلیارد دلار تنظیم شده است.
🔻همچنین بودجه دفاعی قطر نیز بیش از دو برابر شده، و از ۵.۸ میلیارد دلار سال گذشته، به ۱۴.۰۷ میلیارد دلار ارتقاء یافته است.
🔻کویت نیز بودجه دفاعی خود را از ۸.۱ میلیارد دلار به ۹.۵ میلیارد دلار ارتقاء داده است.
🔻در این میان، بحرین امسال نیز مانند سال گذشته بودجه ۱.۵ میلیارد دلاری را برای بخش دفاعی خود در نظر گرفته است.
🔻در همین راستا، جایگاه جهانی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از لحاظ میزان بودجه دفاعی بدین ترتیب است:
🔹عربستان : ۵
🔹امارات: ۲۴
🔹قطر : ۲۶
🔹کویت: ۳۴
🔹عمان: ۴۰
🔹بحرین: ۷۶
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️کویت، عربستان و امارات، بزرگترین سهامداران عرب شرکتهای آمریکایی
🔻کویت، عربستان و امارات در میان کشورهای عربی، طی ۱۱ ماهه سال گذشته (۲۰۲۳) بیشترین سرمایهگذاری را در سهام شرکتهای آمریکایی داشتهاند.
🔻سرمایهگذاری ۲۸۹.۳ میلیارد دلاری کویت در این مدت، این کشور را به رتبه نخست عربی و ۱۷ جهانی رسانده؛ که ۲.۱٪ کل سرمایهگذاریهای جهان است.
🔻همچنین عربستان با ۱۸۵ میلیارد دلار در جایگاه دوم عربی و ۱۸ جهان، و امارات با ۱۷۶.۳ میلیارد دلار در جایگاه سوم عربی و ۱۹ جهان قرار گرفتهاند.
🔻ارزش کل سرمایهگذاریهای اعراب در بازار سهام آمریکا در سال ۲۰۲۳ نیز نزدیک به ۶۵۴.۶ میلیارد دلار بوده است.
🌐 الخليج أونلاين
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️طفره وزیرخارجه سعودی از پرسشی درباره رابطه با حماس و اسرائیل
🔻وزیرخارجه سعودی از پاسخ به پرسشی پیرامون میزان نفرت دولت کشورش از حماس، به عنوان یکی از بازوهای اخوانالمسلمین طفره رفت؛ و تنها به ویرانی نوار و ملت غزه بسنده کرد.
🔻فیصلبنفرحان در پاسخ به این پرسش مجری برنامه GPS شبکه CNN که «برخی بر این باورند که شما حماس را دوست ندارید و آرزوی نابودی فوری آن را دارید» ، گفت: «این غیرنظامیان در نواره غزه هستند که بهای [جنگ] را میپردازند».
🔻وی افزود: «آنچه اکنون میبینیم اسرائیل دارد غزه و غیرنظامیان آن را نابود میکند؛ و غیرنظامیان را میکشند.. و این هیچ ضرورتی ندارد».
🔻«این پذیرفتنی نیست و باید متوقف شود، ما باید راهی برای آتشبس، و پایان کشتار غیرنظامیان و نیز اجازه ورود کمکها به نوار غزه بیابیم».
🔻وزیرخارجه سعودی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره ارتباط مستقیم با اسرائیل، گفت: «آنچه در رسانهها و در میدان میبینیم نشان میدهد که اسرائیل به راه خود میرود و هیچ چیز تغییر نمیکند.
#عربستان
🌐 CNN
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️قطر: تنها راه مناسب برای اختلافات با ایران، گفتوگوست
🔻سخنگوی وزارت خارجه قطر امروز سهشنبه گفت دوحه برای پایاندادن به تنش در منطقه پیرامون جنگ غزه همواره تلاش کرده و خواهد کرد.
🔻ماجد الانصاری افزود بارها تأکید کردهایم که تنها راه مناسب برای حل اختلافات با ایران گفتوگو است. ما بار دیگر بر ضرورت اینکه یک تلاش واقعی در راستای فرایند صلح باشد، تأکید میکنیم؛ صلحی که مسئله فلسطین در مرکز آن باشد.
🔻الانصاری همچنین گفت از همه تلاشها در راستای کاهش تنش در دریای سرخ حمایت میکنیم. تنشی که در غزه است بر همه تلاشهای میانجیگری برای پایاندادن به بحران تأثیر میگذارد.
🔻سخنگوی وزارت خارجه قطر بار دیگر تأکید کرد که ما هرگونه تلاش برای کوچاندن اجباری ساکنان نوار غزه و نیز هدف قرار دادن عمدی بیمارستانها و کادر درمان را محکوم میکنیم.
🔻الانصاری گفت تلاشها برای میانجیگری در غزه ادامه دارد و بسیاری از اطلاعات منتشر شده در این باره از اساس غلط است. کمکهای وارد شده به غزه بسیار کم است و قطع تماسها در این منطقه راه را برای میانجیگری میبندد.
#قطر
🌐 الجزیرة
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️قمار میلیارد دلاری سعودی؛ آیا میتواند به قدرت خودروی برقی تبدیل شود؟
🔻بنسلمان با میلیاردها دلار پول سعودی و سرمایهگذاری در صنعت خودروهای برقی قمار میکند؛ چرا که برنامههای او با موانع بزرگی روبروست؛ که با سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری در شرکت «لوسید» و ساخت کارخانه این شرکت در عربستان، بار تعهدات مالی سنگینی بر دوش این کشور گذاشت.
🔻صنعت خودرو برقی در عربستان با موانع بزرگی، مانند کمبود زیرساخت، کمبود استعدادها و فقدان یک صنعت قوی داخلی مواجه است.
🔻صندوق سرمایهگذاری دولتی سعودی گفته کارخانه لوسید در خاک عربستان درپی تولید سالانه ۵۰۰ هزار خودرو برقی تا سال ۲۰۳۰ است؛ اما این هدف با تردیدهایی جدی مواجه است؛ چرا که این کارخانه از سپتامبر ۲۰۲۳ تنها ۸۰۰ خودرو مونتاژ کرده است.
🔻تلاشهای سعودی برای جذب صنعت خودرو، ناکامیهای متعددی به همراه داشته است؛ تویوتا در سال ۲۰۱۹، با اشاره به هزینههای بالای نیروی کار، کمبود تأمینکنندگان محلی و بازار کوچک، یک قرارداد را رد کرد؛ و اکنون، تلاش برای سرمایهگذاری در خودروی برقی با موانع مشابهی روبرو است.
#عربستان
🌐 WION
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آغاز ساخت مجتمع فرهنگی عمان
🔻سلطان عمان پروژه ساخت «مجتمع فرهنگی عمان» و نیز ساختمان سازمان اسناد و مدارک این کشور را کلید زد.
🔻این پروژه با هزینه ۳۸۵ میلیون دلاری، واقع در بلندیهای فرودگاه استان مسقط، و با هدف بهبود و گسترش برنامهها و فعالیتهای فرهنگی، ادبی، نمایشی، پژوهشی، گردآوری واژگان فرهنگی عمان و تقویت میراث این کشور اجرا میشود.
🔻این مجتمع دارای سه ساختمان اصلی «سازمان اسناد و مدارک و آرشیو ملی»، «کتابخانه ملی» با ظرفیت یک میلیون جلد کتاب، و «سالن تئاتر ملی» با ظرفیت هزار صندلی است.
🔻کتابخانه کودکان، سینما، نمایشگاه، کارگاه و دفتر انجمن ادبی، سالن هنرهای زیبایی و بخش جوانان، از دیگر امکانات مجتمع فرهنگی عمان عنوان شده است.
#عمان
🌐 الخليج أونلاين
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♦️ برنامه های اقامتی جدید عربستان برای جذب استعدادهای خارجی
در راستای پیشبرد برنامههای خود برای دور کردن اقتصاد از سوختهای فسیلی، عربستان برنامه های اقامتی جدیدی را با هدف جذب متخصصان ماهر و سرمایه گذاری آغاز کرد. به گفته منابع رسمی سعودی، این ابتکار با هدف ایجاد تحولات اقتصادی در کشور از طریق ایجاد فرصت های شغلی و تقویت انتقال دانش انجام می شود. طبق این برنامه، دولت سعودی به افرادی که فرصت اقامت در عربستان سعودی دارند، انجام تجارت، داشتن املاک و مستغلات و دریافت مجوز کار برای خود فرد و اعضای خانوادهاش ارائه می دهد.
این اقدام از سوی دیگر در جهت رقابت اقتصادی عربستان با امارات برای تبدیل شدن به هاب تجاری منطقه قرار دارد. مقامات اماراتی چندی پیش مشوقهایی مانند سیستم ویزای طلایی را معرفی کرده بودند. دوبی نیز سال گذشته مرکز ثروت خانواده را راهاندازی کرده بود تا به افراد و بیزینسهای ثروتمند برای حل مسائل فرهنگی در داخل کشور کمک کند.
Reuters
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies