♨️ رقابت پنهان ریاض و ابوظبی
🔻در پشت پرده اتحاد عربستان و امارات یک رقابت پنهان نهفته است؛ رقابتی که در آن هر دو کشور سعی دارند رهبری جهان عرب را به دست گیرند.
🔻 هرچند عربستان و امارات در رویدادهای بسیاری همراه و همگام با یکدیگر بودهاند، اما در پشت پرده این اتحاد، یک رقابت نهفته است. امارات و عربستان هر دو سعی دارند رهبری جهان عرب را به دست بگیرند و در چندین جبهه ژئواکونومیک با یکدیگر رقابت دارند.
🔻 ابتدا رقابت بر سر جذب سرمایههای خارجی مطرح است. از ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲، نسبت سرمایهگذاری به تولید ناخالص داخلی امارات ۳.۵ برابر عربستان بود؛ یعنی امارات نسبت به مقیاس اقتصاد خود، ۳.۵ برابر سرمایه بیشتری نسبت به عربستان جذب کرد. در مقابل، افزایش بهای نفت در نتیجه جنگ اوکراین، موجب شد تا اقتصاد عربستان رشد ۸.۷ درصدی داشته باشد که بیشترین رشد ثبتشده در میان کشورهای گروه ۲۰ است.
🔻 در زمینه انرژی نیز ریاض و ابوظبی در تابستان ۲۰۲۱ دچار یک درگیری جدید بر سر طرح پیشنهادی عربستان در اوپک پلاس شدند که خواستار تمدید کاهش تولید نفت شده بود. امارات با این طرح مخالف بود و گرچه در نهایت طرفین به راهکاری در این باره دست یافتند، اما بعدها شایعه شد که ابوظبی با سلطه عربستان بر اوپک پلاس مخالف بوده و در فکر خروج از اوپک است.
🔻 عربستان و امارات هر دو درگیر رقابتی برای کسب اعتبار جهانی هستند و از سرمایهگذاریهای استراتژیک برای افزایش قدرت نرم خود استفاده میکنند. آنها گردهماییهای بینالمللی را میزبانی میکنند تا سرمایهگذاران و رهبران خارجی را جذب کنند.
🔻 آخرین و کلیدیترین مورد رقابت این دو کشور، مسئله «چشمانداز» است. امارات که طرح متنوعسازی خود را از سالها قبل آغاز کرده، خود را بهعنوان یک مرکز تجاری و حملونقل جهانی تثبیت کرده است. از سوی دیگر، محمد بن سلمان هم در ۲۰۱۶ طرح چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان را اعلام کرد؛ یک مسیر راه بلندپروازانه که هدف آن تنوعبخشی به اقتصاد عربستان است. در قلب این چشمانداز، پروژه بزرگ «نیوم» یا «نئوم» قرار دارد که طرحی چند میلیارد دلاری است با هدف تبدیل عربستان به مرکز اصلی زیرساختی، حملونقلی، فناوری، تجاری و مالی در منطقه.
🔻 همچنین آشتی ایران و عربستان که با میانجیگری چین انجام شد، میتواند یکی از عوامل اتحاد عربستان و امارات، یعنی مقابله با تهران را از بین برده و مناقشه ژئوپلیتیک دیرینه میان شمال و جنوب خلیج فارس را از بین ببرد. با گذر زمان، احتمال دارد منطقه وارد عصر جدیدی شود که در آن تمرکز دیگر از روی رقابت ژئوپلیتیک میان ایران و شورای همکاری خلیج فارس برداشته شده و توجهات معطوف رقابت عربستان و امارات خواهد شد.
🔻 یکی دیگر از نقاط اختلاف میان امارات و عربستان، «مسئله فلسطین و اسرائیل» است. امارات در ۲۰۲۰ «اسرائیل» را به رسمیت شناخت، اما عربستان به «پیمان ابراهیم» نپیوسته است.
🔻 با افزایش درگیری میان عربستان و امارات، این احتمال افزایش مییابد که آنها به دنبال تقویت روابط خود با مسکو، پکن و حتی تهران باشند تا با یکدیگر مقابله کنند. این به نوبه خود میتواند کارآمدی استراتژیهای آمریکا در منطقه را تضعیف کرده و موجب بازنگری کاخسفید در اهمیت خاورمیانه شود.
🌐 Foreign Policy
ایسنا
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
8.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
♨️عربستان؛ مقصد نخستین سفر خارجی امیر جدید کویت
🔻امیر جدید کویت در نخستین سفر خارجی خود از آغاز زمامداری در ۱۶ دسامبر گذشته، امروز سهشنبه وارد ریاض پایتخت سعودی شد؛ و در فرودگاه ملکخالد مورد استقبال محمد بن سلمان قرار گرفت.
🔻مشعل الصباح در کاخ «العرقه» با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی دیدار و گفتوگو کرد.
🔻بنابه گزارش رسانههای رسمی، رهبران دو کشور «گفتگویی دوستانه برآمده از عمق روابط» داشته و به «بررسی روابط برادرانه و تنگاتنگ دو کشور و دو ملت و راههای گسترش آن» پرداختند.
🔻از بیش از یک سال پیش، این نخستین بار است که ملک سلمان میزبان رهبر یک کشور است؛ و بیشتر این امور را ولیعهد انجام میدهد.
🔻شیخمشعل در دوره سهساله ولایتعهدی ۹ بار از عربستان دیدار کرد؛ و مقصد نخستین سفر خارجی او در آن سِمَت نیز، ریاض بود.
#کویت #عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️کورس گازی حاشیهنشینان جنوب خلیج فارس به سمت غول نوپای هندی
🔻شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) از امضای توافقنامه 10 ساله فروش سالانه نیم میلیون تن گاز طبیعی مایع (LNG) به بزرگترین شرکت گاز طبیعی هندی «GAIL» خبر داد.
🔻ادنوک روز سهشنبه در بیانیهای افزود تقاضای جهانی گاز همچنان روندی فزاینده دارد؛ و در این راستا هند بازاری کلیدی برای ادنوک به شمار میرود.
🔻شرکت ادنوک، اخیراً چندین توافقنامه فروش گاز طبیعی ازجمله با شرکت اکتشاف نفت ژاپن (جاپکس)، توتال انرژی، شرکت نفت هند و پتروچاینا اینترنشنال امضا کرده است.
🔻ادنوک همچنین سال گذشته (۲۰۲۳) نیز با امضای چندین توافق ۹.۴ میلیارد تا ۱۲ میلیارد دلاری، روند فروش پرقدرت خود را حفظ کرد.
🔻در سایه گرایش جهانی به سمت انرژی پاک و نیز جنگ اوکراین، رقابت برای LNG نیز افزایش یافته و در همین راستا، شرکت ادنوک نیز تمرکز خود را بر بازار گاز بیشتر کرده است.
🔻پیش از این نیز قطر از امضای قرارداد بلندمدت (تا ۲۰۵۰) فروش ارزان و آسان گاز به هند، در آینده نزدیک خبر داده بود.
🔻واردات گاز هند سال گذشته ۱۴.۳٪ افزایش داشته است.
#امارات
🌐 Reuters
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ اعدام جوان شیعه در عربستان
🔻 در سلسله جنایات آل سعود علیه اقلیت شیعه، حکومت سعودی حکم اعدام "عون بن حسن بن راضی آل ابوعبدالله"، فعال حقوق بشر، از اهالی منطقه العوامیه در قطیف را به اتهام ارتباط با تروریسم اجرا کرد.
🔻 گفته میشود جنازه او توسط مقامات سعودی ضبط شده و از تحویل آن به خانواده او خودداری می کنند.
🔻 وزارت کشور عربستان مدعی است عون بن حسن بن رضی آل ابوعبدالله، تبعه سعودی با پیوستن به یک هسته تروریستی که به دنبال برهم زدن امنیت و ثبات کشور بوده است، دست به اقدامات تروریستی زد و نیروهای امنیتی را با هدف کشتار آنها هدف قرار داد و در ساخت مواد منفجره و تحویل آنها به افراد تحت تعقیب که در پی ارتکاب جنایتهای تروریستی بودند، مشارکت کرد
❌ تعداد اعدام های انجام شده از زمان به قدرت رسیدن ملک سلمان و ولیعهدش در این کشور در ژانویه 2015 به بیش از 1218 اعدام رسیده است.
🌐 العهد
#عربستان
♦️مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بیانیه مشترک سعودی-کویت؛ از تکرار ادعاهای ضدایرانی تا تأکید بر خویشتنداری در دریای سرخ
🔻نخستین دیدار امیر جدید کویت از عربستان، روز چهارشنبه (۱۱ بهمن) با یک بیانیه مشترک درباره روابط دو کشور، نوار غزه، تنشها در دریای سرخ، تروریسم، و اختلافات مرزی با ایران و عراق پایان یافت.
🔻عربستان و کویت بهشدت از فاجعه انسانی در غزه و پیامدهای جنگ وحشیانه اشغالگران ابراز نگرانی کرده و خواستار آتشبس شدند.
🔻این بیانیه همچنین بر لزوم افزایش تلاشها برای دستیابی به راهکار فراگیر و عادلانه برای مسئله فلسطین برپایه راهکار دو دولت و طرح صلح عربی تأکید کرد.
🔻سران سعودی و کویت همچنین با تأکید بر اهمیت حفظ امنیت و ثبات دریای سرخ و احترام حق دریانوردی، خواستار خویشتنداری و تنشزدایی شدند.
🔻میدان گازی آرش از دیگر محورهای این بیانیه بود؛ که ریاض و کویت بار دیگر ادعا کردند این میدان بهطور انحصاری متعلق به عربستان و کویت است و تنها آنها حق بهرهبرداری از آن را دارند.
🔻آنها همچنین با رد هرگونه حق دیگران در این میدان، بار دیگر از ایران برای حل مسئله از راه گفتگو دعوت کردند.
🔻سعودی و کویت همچنین خواستار پایبندی عراق به توافق ساماندهی کشتیرانی در «خور عبدالله» شدند.
🔻عربستان و کویت همچنین بر اهمیت گسترش چشماندازهای همکاری و شراکت اقتصادی، و شناسایی و گسترش فرصتهای اقتصادی تأکید کردند.
🔻این بیانیه در ادامه بر افزایش تسهیلات سرمایهگذاری سعودی در برخی بخشهای کویت، مانند صنعت، ارتباطات، شراکت لوجستیک، فناوری مالی، زیرساختها و توسعه املاک تأکید کردند.
🔻ریاض از گسترش فعالیتهای سرمایهگذاران و شرکتهای کویتی در عربستان، و بهرهبرداری از فرصتهای پروژههای کلان استقبال کرد.
🔻بیانیه مشترک سعودی-کویت همچنین بر افزایش همکاری دفاعی در همه زمینهها، توسعه روابط و شراکتهای راهبردی برای حفظ امنیت و ثبات دو کشور و منطقه، و نیز مبارزه با افراطیگرایی، نفرتپراکنی و تروریسم و همچنین گسترش فرهنگ اعتدال و مدارا تأکید کرد.
#کویت #عربستان
🌐 الخليج أونلاين
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️گشایش دفتر شرکت صنایع دفاعی ترکیهای در امارات
🔻رئیس پارلمان ترکیه که به امارات رفته، با مقامات این کشور به بررسی راههای تقویت روابط دوجانبه در همه زمینهها، و نیز برخی موضوعات و پروندههای مورد اهتمام مشترک پرداختند.
🔻نعمان کورتولموش و محمد بن زاید به گفتوگو درباره اهمیت روابط پارلمانی دو کشور، ایجاد پلهای همکاری و همگرایی میان دو ملت، و نیز نقش پارلمانها در تقویت ارزشهای صلح و گفتگو و گسترش ارزشهای مشترک انسانی پرداختند.
🔻رئیس پارلمان ترکیه همچنین با «صقر غباش» رئیس شورای ملی فدرال (=پارلمان) امارات نیز دیدار و گفتگو کرد.
🔻کورتولموش ترکیه و امارات را دارای روابط تاریخی، فرهنگی و دوستی عمیق و در سطحی پیشرفته دانسته و گفت دوستی برادرانه رؤسای دو کشور در همه زمینهها ادامه دارد؛ و اردوغان فوریه آینده از امارات دیدار خواهد کرد.
🔻وی همچنین دفتر شرکت صنایع دفاعی آسلسان را با حضور مسئولان بلندپایه دو کشور در ابوظبی افتتاح کرد.
🔻ترکیه ششمین شریک تجاری بزرگ امارات به شمار میرود؛ و مارس گذشته نیز یک توافق تجاری ۴۰ میلیاردی با این کشور امضا کرد.
#امارات
🌐Daily Sabah
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️قطر: دوست داریم با همه، ازجمله اسرائیل روابط عادی داشته باشیم!
🔹محمد بن عبدالرحمن، وزیرخارجه قطر در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز آمریکا:
🔻دفتر سیاسی حماس در دوحه سالها پیش و با هماهنگی دولت آمریکا برای ارتباط این جنبش با طرفهای مختلف، ازجمله واشنگتن و حتی اسرائیل تأسیس شد.
🔻این دفتر در چندین جنگ، و حتی در جنگ کنونی و توافق تبادل اسرا نقش محوری داشته است.
🔻موضع قطر درباره عادیسازی، از دهه ۱۹۷۰ و توافق اسلو روشن بوده است؛ ما هنگامی که امیدی به برقراری صلح بود، نخستین کشوری بودیم به عادیسازی با اسرائیل پرداخت.
🔻سال ۱۹۹۷ وارد روابط تجاری با اسرائیل شدیم؛ سپس نخستوزیر اسرائیل از قطر دیدار کرد؛ که چندین دیدار دیپلماتیک را درپی داشت.
🔻تا به امروز همچنان به کار با طرف اسرائیلی ادامه میدهیم؛ اما در جنگ ۲۰۰۸ غزه با آنها اختلاف پیدا کردیم؛ و تصمیم گرفتیم دفاتر نمایندگی را ببندیم.
🔻اگر یک چشمانداز سیاسی روشن برای فلسطینیها باشد، قطر آماده عادیسازی روابط با اسرائیل است.
🔻ما دوست داریم با همه، ازجمله اسرائیل، روابط عادی داشته باشیم.
🔹محمد بن عبدالرحمن همچنین درباره نگرش قطر به حمله ۷ اکتبر نیز گفت:
هرگونه جنایتی که علیه غیرنظامیان انجام شود، چه اسرائیلی و چه فلسطینی، محکوم است.
🔹وزیرخارجه قطر همچنین در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه ایران را مقصر مستقیم حمله به پایگاه آمریکا در اردن میدانید، گفت:
ما در جایگاهی نیستیم که بخواهیم بازی مقصرنمایی راه بیندازیم؛ ایران همسایه ماست و ما به روابط آزاد با آنها ادامه میدهیم.
#قطر
🌐 Fox News
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️گفتگوی "صمیمانه" سفیر عربستان با وزیر کشور
🔻سفیر عربستان در تهران روز گذشته (چهارشنبه) با حضور در دفتر احمد وحیدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران، با وی دیدار و گفتوگو کرد.
🔻عبدالله العنزی با ابراز خرسندی از این دیدار و انتشار تصاویری از آن در شبکه اجتماعی ایکس، از انجام «گفتگوهای صمیمانه پیرامون موضوعات مورد علاقه» خبر داد.
🔻با ازسرگیری روابط ایران و عربستان، عبدالله بن سعود العنزی ۱۴ شهریورماه گذشته رسماً کار خود را در تهران آغاز کرد.
#عربستان
🌐 X
🌐 وزارت کشور
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies