نکات کلیدی تفسیر جزء سی قرآن کریم
سوره نبا
کیفر برابر، ولی پاداش چند برابر
جَزَاءً وِفَاقًا (26- نبأ)این مجازاتى است موافق و متناسب اعمال آنها
در آیات قرآن کریم مکرر به چشم می خورد که خداوند متعال پاداش کار خیر را بیش از آنچه هست عنایت خواهد کرد.(1) ممکن است از این حقیقت چنین برداشت شود که پس تبهکاران نیز چند برابر عذاب خواهند شد که این آیه و نظایرش(2) جلوی این توهم باطل را گرفته و به صراحت اعلام می کنند که آن جزای چند برابر، تنها مخصوص عمل صالح است و کیفر بدی جز به همان میزان نخواهد بود؛ چرا که ذره ای ظلم به ساحت مقدس خداوند متعال راه ندارد.(3)
باید توجه داشت که:
1. این قانون الهی در پاداش و کیفر، اشکالی را متوجه عدالت او نمی کند؛ زیرا وقتی عدالت رعایت نمی شود و ظلم اتفاق می افتد که پاداش کمتر از آنچه باید داده شود و یا فرد، بیش از آنچه که استحقاق دارد عذاب گردد در حالی که طبق این قانون، نه پاداش کمتری داده می شود و نه عذاب بیشتری اعمال می شود.
2. این قانون در مورد اعمالی است که در قیامت حاضر شوند(4)؛ پس اگر عمل صالحی با کفر و گناهان دیگری در همین دنیا نابود شد و از بین رفت و یا اگر گناهی در همین دنیا با توبه و اصلاح و جبران اثری از آن باقی نماند دیگر مشمول این قانون نمی شوند؛ زیرا دیگر چیزی باقی نمانده که تا پاداش یا کیفر داده شود.
سوره نازعات
راهکار دریافت اقامت در بهشت و اسکان در جهنم
فَأَمَّا مَن طَغَى(37)وَ ءَاثَرَ الحَْیَوةَ الدُّنْیَا(38)فَإِنَّ الجَْحِیمَ هِىَ الْمَأْوَى(39)وَ أَمَّا مَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ وَ نَهَى النَّفْسَ عَنِ الهَْوَى(40)فَإِنَّ الجَْنَّةَ هِىَ الْمَأْوَى (41- نازعات)
و اما كسى كه طغیان و سركشى كرده و زندگى دنیا را [بر زندگى ابد و جاوید آخرت] ترجیح داده؛ پس بىتردید جایگاهش دوزخ است و اما كسى كه از مقام و منزلت پروردگارش ترسیده و نفس را از هوا و هوس بازداشته است؛ پس بىتردید جایگاهش بهشت است.
در این آیات، حال و روز مردم در قیامت بیان شده است که در آن روز مردم دو دسته می شوند:
عده ای کسانی اند که در برابر پرودگارشان استكبار ورزیدند و از مرز عبادت او خارج شدند؛ در نتیجه مقابل او خاشع و خاضع نشدند و برطبق اراده او كه همان سعادت جاودانه ایشان است عمل نكردند و بر عكس با پیروى از هواى نفس به دنبال زینت زندگی این دنیا رفتند و آن را بر زندگی آخرت ترجیح دادند که در نهایت نتیجه کارشان سقوط در جهنم و غذاب در آن شد.
در مقابل کسانی قرار دادند که عکس اینها عمل کردند و نتیجه ای دیگر عایدشان شد. این دسته دوم کسانی اند که همواره در برابر پروردگارشان خاضع و خاشع بودند و تلاش می کردند تا هیچگاه از حیطه عبادت او خارج نشوند. این عده با نهی نفس خود از هواپرستی سعی می کردند که تا همیشه طبق خواست خداوند متعال که ضامن سعادت دنیا و آخرت است عمل کنند که در نهایت بهشت منزلگاه آنان شد.
و اگر در مورد بهشتیان فرمود: «نفس را از هوى نهى مىكنند» و نفرمود: «پیروى نفس را ترك مىكنند» براى این بود كه بفهماند انسان به طور معمول ضعیف است و چه بسا نادانى او را وادار به معصیت كند؛ بدون اینكه نسبت به خداوند متعال، عناد و استكباری داشته باشد؛ پس او نمىتواند پیروى هواى نفس را به كلى ترك كند. همینكه او در مقام نهى خود باشد چون خدا واسع المغفرة است(5) جای امیدواری است که در بهشت موعود مأوی گزیند.(6)
سوره فجر
داد و نداد خدا برای امتحان است
فَأَمَّا الْانسَانُ إِذَا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبىِّ أَكْرَمَنِ(15) وَ أَمَّا إِذَا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَیْهِ رِزْقَهُ فَیَقُولُ رَبىِّ أَهَانَنِ(16) كلاََّ ... (17- فجر)
هنگامى كه پروردگار متعال انسان را براى آزمایش، اكرام می كند و نعمت می بخشد، او مغرور شده و مىگوید: خداوند مرا گرامى داشته است و هنگامى كه براى امتحان روزى را بر او تنگ بگیرد مایوس شده و مىگوید: پروردگارم مرا خوار كرده است. هرگز چنین نیست كه شما خیال مى كنید.
در این آیات، مساله امتحان كه معیار ثواب و عقاب الهى است و مهمترین مساله زندگى انسان محسوب مىشود را مورد بحث قرار داده است. نخست می فرماید: انسان اینگونه است که چون مورد اکرام الهی قرار گیرد و بر نعمت های او افروده شود فورا این اقبال مادی را به حساب تقرب خود نزد خداوند گذاشته و از امتحان بودن این وضعیت موجود، غفلت می کند و نیز هنگامی که برای امتحان، قدری شرایط مادی اش سخت می شود بلافاصله این وضعیت پیش آمده را دلیل بر سقوط ارزش خود، نزد خدا دانسته و باز هم به امتحان بودن آن توجه نمی کند.
در پایان این بخش با کلمه «کَلَّا» هر دو پندار را نفی می کند تا انسان را متوجه خطای در برداشتش کند و به او بفهماند که هر دو حالت برای امتحان اوست.(7)
چند نکته
1. دارایی و نداری، نشانه قرب و بعد معنوی نسبت
به خداوند متعال نیست. تنها ملاک در این زمینه، تقواست که فرمود: «یا أَیُّهَا النَّاسُ ... إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ خَبیرٌ؛ اى مردم! بىتردید گرامىترین شما نزد خدا، پرهیزكارترین شماست. یقیناً خدا دانا و آگاه است.»(8)
2. دریافت نعمت و یا از دست دادن آن هر دو برای امتحان است که غفلت از می تواند انسان را به ورطه خطرناک غرور و یا کفر بکشاند.
3. همگان در حال ابتلا و امتحان هستند؛ مثلا آنکه سلامت است مبتلا به سلامت است و آنکه بیمار است مبتلا به بیماری است؛ هر دو در جلسه امتحان قرار دارند.
سوره لیل
اینگونه کارها، سخت و آسان می شوند
فَأَمَّا مَنْ أَعْطَى وَ اتَّقَى(5) وَ صَدَّقَ بِالحُْسْنَى(6) فَسَنُیَسِّرُهُ لِلْیُسْرَى(7) وَ أَمَّا مَن بخَِلَ وَ اسْتَغْنَى(8) وَ كَذَّبَ بِالحُْسْنَی(9) فَسَنُیَسِّرُهُ لِلْعُسْرَى(10- لیل)
اما كسى كه [ثروتش را در راه خدا] انفاق كرد و پرهیزكارى پیشه ساخت و وعده نیكوتر را [كه وعده خدا نسبت به پاداش انفاق و پرهیزكارى است] باور كرد؛ پس به زودى او را براى راه آسانى [كه انجام همه اعمال نیك به توفیق خداست] آماده مى كنیم و اما كسى كه [از انفاق ثروت] بخل ورزید و خود را بى نیاز نشان داد و وعده نیكوتر را تكذیب كرد؛ پس او را براى راه سخت و دشوارى [كه سلب هرگونه توفیق از اوست] آماده مى كنیم.
در این آیات سختی و آسانی و یا اعطای توفیق و سلب توفیق نسبت به انجام کارهای خیر تحلیل شده است. ابتدا در مورد صاحبان توفیق سخن می گوید و بعد، علت بی توفیقی عده دیگر را بیان می کند.
آنان که توفیق دارند و کار خیر برایشان آسان است
مراد از «اعطاء»، انفاق مال در راه رضاى خداست و منظور از «وَ صَدَّقَ بِالْحُسْنى» تصدیق وعده حُسنی است که آن، وعده ثوابى است كه خداوند متعال در مقابل انفاق به انگیزه رضاى او داده است. بی شک چنین انفاقی، تصدیق عملی مبدأ و معاد و رسالت است.
كلمه«تیسیر» به معناى تهیه كردن و آماده نمودن است و كلمه «یسرى» به معناى خصلتى است كه در آن آسانى باشد و هیچ دشوارى در آن نباشد و منظور از آن این است كه توفیق اعمال صالحه را به او می دهد و انجام اینگونه اعمال را برایش آسان می کند؛ به طورى كه هیچ گونه دشوارى در آن نباشد و یا منظور این است كه او را آماده حیاتى سعید كند؛ حیاتى نزد پروردگارش، حیاتى بهشتى، و برای نیل یه این هدف توفیق اعمال صالحى را به او می دهد.
آنان که توفیق ندارند و کار خیر برایشان دشوار است
كلمه«بخل» در مقابل كلمه «اعطاء» به معناى ندادن است و كلمه «استغناء» به معناى طلب ثروت از راه ندادن به دیگران و جمع كردن آن است و مراد از «تكذیب به حسنى»، انکار وعده حسنى و ثواب خدا است كه انبیاء علیهم السلام آن را به بشر رساندهاند و معلوم است كه كفر به آن وعده، كفر به مبدأ و معاد و رسالت است.
و مراد از «تیسیر للعسرى»، ندادن توفیق اعمال صالح است به این شکل كه اعمال صالح را در نظرش سخت و دشوار جلوه می دهد و تحملش را براى ایمان به خدا زیاد نمی کند و یا او را برای عذاب شدن آماده می كند.(9)
نتیجه اینکه هر کس ایمان را چاشنی عمل خیر کند و بر آن مداومت داشته باشد؛ رفته رفته انجام عبادات و کار خیر، بر او آسان می شود و اگر عکس این عمل کرد؛ یعنی نه ایمان داشت و نه اهل کار خیر بود؛ رفته رفته عبادات و اعمال صالح در نظرش از کندن کوه هم سخت تر خواهد شد و هیچ رغبتی به آن در خود نمی بیند.
سوره عادیات
خدا از نفس نفس اسب چه کسی به بزرگی یاد کرده است؟
وَ الْعَادِیَاتِ ضَبْحًا(1- عادیات)
سوگند به اسبان تیزرو كه نفس نفس مىزنند.
كلمه«عادیات» از مصدر «عدو» است كه به معناى دویدن با سرعت است و كلمه «ضبح» به معناى صوتى است كه از نفس نفس زدن اسبان در حین دویدن شنیده مىشود که معنای آیه این می شود: سوگند مىخورم به اسبان تیزتك، كه نفس نفس مىزنند.
در حدیثى آمده است كه این سوره بعد از جنگ «ذات السلاسل» نازل شد و ماجرا چنین بود:
در سال هشتم هجرت به پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله خبر دادند كه دوازده هزار سوار در سرزمین «یابس» جمع شده و با یكدیگر عهد كردهاند كه تا پیامبر صلی الله علیه و آله و على علیه السلام را به قتل نرسانند و جماعت مسلمین را متلاشى نكنند از پاى ننشینند. پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله جمع كثیرى از یاران خود را به فرماندهی بعضى از صحابه به سراغ آنها فرستاد؛ ولى بعد از گفتگوهایى بدون نتیجه بازگشتند. سرانجام پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله، على علیه السلام را با گروه كثیرى از مهاجر و انصار به نبرد آنها اعزام داشت. آنها به سرعت به سوى منطقه دشمن حركت كردند و در صبحگاهی، دشمن را در حلقه محاصره گرفتار ساختند. نخست اسلام را بر آنها عرضه داشتند؛ چون نپذیرفتند هنوز هوا تاریك بود كه به آنها حمله كردند و آنان را درهم شكستند؛ عدهاى را كشتند و زنان و فرزندا
نشان را اسیر كردند و اموال فراوانى به غنیمت گرفتند.
سوره«و العادیات» نازل شد در حالى كه هنوز سربازان اسلام به مدینه باز نگشته بودند. پیغمبر خدا صلی الله علیه و آله آن روز براى نماز صبح آمد و این سوره را در نماز تلاوت فرمود. بعد از پایان نماز، اصحاب عرض كردند: این سوره را ما تا به حال نشنیده بودیم؟!
فرمود: آرى، على (ع) بر دشمنان پیروز شد و جبرئیل دیشب با آوردن این سوره به من بشارت داد. چند روز بعد على علیه السلام با غنائم و اسیران به مدینه وارد شد.(10)
بر اساس این روایت خداوند متعال، به اسب علی علیه السلام و سپاه او که در حمله و کارزار با دشمن، نفس نفس می زنند قسم یاد کرده است. شگفتا از این قسم! و این نمی شود مگر به واسطه علوّ مقامی که علی علیه السلام نزد خداوند متعال دارد.
شکرخدا که این مجموعه با «ذِکرُ عَلِیٍ» به پایان رسید.(11)
پی نوشت ها :
(1) مانند این آیه « مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثالِها» (160- انعام)
(2) مانند ادامه همان آیه « وَ مَنْ جاءَ بِالسَّیِّئَةِ فَلا یُجْزى إِلاَّ مِثْلَها وَ هُمْ لا یُظْلَمُونَ»
(3) إِنَّ اللَّهَ لا یَظْلِمُ مِثْقالَ ذَرَّةٍ (40- نساء)
(4) آیه 30 آل عمران و نیز آیه 49 سوره کهف
(5) آیه 31 سوره نساء و آیه 32 سوره نجم
(6) المیزان ج20 ص192
(7) ر.ک: تفسیر نمونه ج26 ص461-462
(8) 13/حجرات
(9) المیزان ج20 ص302-303
(10) به نقل از تفسیر نمونه ج27 ص240
(11) قَالَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله: «ذِكْرُ عَلِیٍّ عِبَادَةٌ» یاد علی علیه السلام عبادت است. الاختصاص، ص223
💠🔹حضرت علی علیه السلام:
✍ای بندگان خدا!
بدانید که کوچکترین چیزی که برای مردان و زنان روزهدار است، این است که،،،
فرشته ای در روز آخر ماه مبارک رمضان
به آنها ندا میدهد:
ای بندگان خدا! بشارتتان باد که
[ خداوند متعال ]
تمام گناهان گذشته شما را آمرزید،
پس بنگرید که بعد از این چگونه
عمل خواهید کرد ...
📗امالی شیخصدوق، صفحه۱۰۰
〰❁🍃❁🌸❁🍃❁〰
❈✦❈✦❈✦❈✦❈✦❈
💠از دعاهای امام سجاد علیه السلام در وداع ماه رمضان
🍃✨اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ،
وَ اكْتُبْ لَنَا مِثْلَ أُجُورِ مَنْ صَامَهُ،
أَوْ تَعَبَّدَ لَكَ فِيهِ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ✨🍃
🔸بارالها! بر محمد و آلش درود فرست،
و همانند پاداش آنانكه تا روز رستاخيز در اين ماه روزه گرفته اند، يا به بندگى و عبادت تو در آن اقدام كرده اند، براى ما ثبت كن.
📗صحیفه سجادیه
✍دعای چهل و پنجم
🍃🌼🍃🌼🍃
🔰 دعا و مناجاتی از صحیفه سجادیه در باب وداع ماه مبارک رمضان
🍃✨وَ أَوْجِبْ لَنَا عُذْرَكَ عَلَى مَا قَصَّرْنَا فِيهِ مِنْ حَقِّكَ، وَ ابْلُغْ بِأَعْمَارِنَا مَا بَيْنَ أَيْدِينَا مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ الْمُقْبِلِ، فَإِذَا بَلَّغْتَنَاهُ فَأَعِنِّا عَلَى تَنَاوُلِ مَا أَنْتَ أَهْلُهُ مِنَ الْعِبَادَةِ، وَ أَدِّنَا إِلَى الْقِيَامِ بِمَا يَسْتَحِقُّهُ مِنَ الطَّاعَةِ، وَ أَجْرِ لَنَا مِنْ صَالِحِ الْعَمَلِ مَا يَكُونُ دَرَكا لِحَقِّكَ فِى الشَّهْرَيْنِ مِنْ شُهُورِ الدَّهْرِ✨🍃
و آنچه از حق تو تقصير كرده ايم عذر ما بپذير و عمر ما را به ماه رمضان آينده برسان
و چون رسانيدى ما را يارى كن تا عبادتى كه سزاوار تو است به جاى آريم
و به طاعتى كه در خور بزرگى تو است شبها برخيزيم و از اعمال نيكو آن اندازه بر دست ما جارى كن كه يك ماهه وظيفه دو ماه را ادا كنيم.
°❀°▪️°❀°▪️°❀°▪️°❀°
💠🔹 اعمال شب عید فطر 🔹💠
يكى از شبهاى شريف است و در فضيلت و ثواب عبادت و احياى آن احاديث بسيارى وارد شده،
از جمله در روايت آمده است آن شب كمتر از شب قدر نيست، و براى آن چند عمل مستحبّ است:
1⃣ غسل كردن هنگامی كه آفتاب غروب كرد.
2⃣ شب زنده دارى به نماز، دعا، استغفار و درخواست از خدا و شب زنده دارى در مسجد.
3⃣ پس از نماز مغرب و عشاء و نماز صبح و نماز عيد بخواند:
🍃اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ لا إِلَهَ إِلا الله وَ اللهُ أَكْبَرُ الله أَكْبَرُ وَ لِلهِ الْحَمْدُ الْحَمْدُلِلهِ عَلَى مَا هَدَانَا وَ لَهُ الشُّكْرُ عَلَى مَا أَوْلانَا ✨
▫️خدا بزرگتر است، خدا بزرگتر است، معبودى جز خدا نيست و خدا بزرگتر است، و خداى را سپاس، و سپاس خداى را بر آنچه ما را بدان هدايت كرد، و او را شكر بر آنچه به ما ارزانى داشت.
4⃣ چون نماز مغرب و نافله آن را خواند، دستها را به جانب آسمان بلند كند و بگويد:
🍃يا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ يَا ذَاالْجُودِ يَا مُصْطَفِیَ مُحَمَّدٍ وَ نَاصِرَهُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاغْفِرْلِی كُلَّ ذَنْبٍ أَحْصَيْتَهُ وَ هُوَ عِنْدَكَ فِی كِتَابٍ مُبِينٍ
▫️اى صاحب نعمت و كرم، اى داراى جود، اى برگزينندهی محمّد و اى ياور او، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، و بر من بيامرز هر گناهى كه شماره نمودىاش، و آن پيش تو در كتابى آشكار است.
🔹پس به سجده رود و در سجده صد مرتبه بگوید:
▪️«اَتُوبُ اِلَی اللهِ»
▫️سپس هر حاجتى كه دارد از خدا بخواهد، كه به خواست خدا برآورده خواهد شد.
▫️و در روايت شيخ آمده است كه پس از نماز مغرب به سجده رود و بگويد:
🍃يا ذَاالْحَوْلِ يَا ذَاالطَّوْلِ يَا مُصْطَفِياً مُحَمَّداً وَ نَاصِرَهُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاغْفِرْلِی كُلَّ ذَنْبٍ أَذْنَبْتُهُ وَ نَسِيتُهُ أَنَا وَ هُوَ عِنْدَكَ فِی كِتَابٍ مُبِينٍ
▫️اى صاحب قدرت، اى داراى عطا، اى برگزينندهی محمّد و اى ياور او، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، و بر من بيامرز هر گناهى را كه مرتكب شدم و آن را فراموش كردم، و آن گناه نزد تو در كتابى آشكار است.
▫️پس صد مرتبه بگويد:
▪️«اَتُوبُ اِلَی اللهِ»
5⃣ امام حسين عليه السّلام را زيارت كند كه فضيلت بسيار دارد.
6⃣ ده مرتبه این ذكر را كه در شب جمعه نیز وارد شده است بگويد:
🍃يا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَرِيَّةِ يَا بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالْعَطِيَّةِ يَا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِيَّةِ، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَيْرِ الْوَرَى سَجِيَّةً وَاغْفِرْ لَنَا يَا ذَاالْعُلَى فِی هَذِهِ الْعَشِيَّةِ
▫️اى خدايى كه فضل و كرمت بر خلق دائم است و دو دست عطا و بخششت به جانب بندگان دراز است اى صاحب بخششهاى بزرگ، درود فرست بر محمّد و آل او كه در اصل خلقت و فطرت بهترين خلقند.
اى خداى بلند مرتبه در همين شب گناه ما را ببخش.
7⃣ ده ركعت نمازى كه در شب آخر ماه رمضان گذشت بجا آورد.
8⃣ دو ركعت نماز بجا آورد:
▪️ركعت اوّل
▫️سوره «حمد» یک مرتبه
▫️سوره «توحيد» هزار مرتبه
▪️ركعت دوّم
▫️سوره «حمد» یک مرتبه
▫️سوره «توحيد» يك مرتبه
▫️و پس از سلام سر به سجده گذارد و صد مرتبه بگويد:
▪️«اَتُوبُ اِلَی اللهِ»
آنگاه بگويد:
🍃يا ذَاالْمَنِّ وَالْجُودِ يَا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ يَا مُصْطَفِیَ مُحَمَّدٍ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَ آلِهِ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ افْعَلْ بِی كَذَا وَ كَذَا
و بجاى «كذاو كذا» حاجات خود را بخواهد.
✍و روايت است كه حضرت اميرالمؤمنين عليه السّلام اين دو ركعت را به اين كيفيت به جا میآوردند، سپس سر از سجده برداشته و میفرمودند:
به حقّ آن خداوندی كه جانم به دست قدرت اوست هر كه اين نماز را بخواند هر حاجتی از خدا بطلبد، البتّه عطا كند و اگر به عدد ريگهای بيابان گناه داشته باشد خدا بيامرزد.
▫️در روايت ديگرى به جاى هزار مرتبه سوره «توحيد» صد مرتبه وارد شده،
ليكن اين نماز را بايد پس از نماز مغرب و نافله آن بجا آورد و شيخ طوسى و سيّد ابن طاووس پس از پايان نماز اين دعا را نقل كردهاند:
🍃يا الله يَا الله يَا الله يَا رَحْمَانُ يَا الله يَا رَحِيمُ يَا الله يَا مَلِكُ يَا الله يَا قُدُّوسُ يَا الله يَا سَلامُ يَا الله يَا...
✍برای مطالعه دعای کامل به مفاتیح الجنان مراجعه بفرمائید.
9⃣ چهارده ركعت نماز بجاى آورد، در هر ركعت:
▪️سوره «حمد» و «آيت الكرسی» و سه مرتبه سوره «توحيد»
▫️تا در برابر هر ركعتى ثواب چهل سال عبادت و ثواب عبادت هر كه در آن ماه روزه گرفته و نماز خوانده براى او باشد.
🔟 شيخ طوسى در كتاب «مصباح» فرموده كه در آخر شب غسل بجاى آر، و تا طلوع فجر در جاى نماز خود بنشين.
°❀°▪️°❀°▪️°❀°▪️°❀°
❈✦❈✦❈✦❈✦❈✦❈
🌙🌟نماز شــ🌙ــب
🔰 #عیدفطر
⤵️دو رڪعت است،
◽️در رڪعت اول بعد از حمد،
هزار مرتبہ توحيد
◽️در ركعت دوم، بعد از حمد
يك مرتبہ توحيد خواندہ
◽️و بعد از سلام نماز سر بہ سجدہ گذاشتہ
و ۱۰۰ مرتبہ گفتہ میشود:
«اتوب الى اللّه» بہ سوى خدا باز میگردد
و سپس میخواند:
🍃✨يا ذَاالمَنِّ وَالجُود يا ذَاالمَنِّ وَالطول يا مُصطَفى مُحَمَّد صَلَّى اللہ عَلَيہ وَ آلہ صَلِّ عَلى مُحَمَّدِِ وَ الِہ وَافعَل بى كذا كذا✨
🌸و بہ جاى ڪلمہ ڪذا ڪذا حاجات خود را میطلبی
📗مصباح المنیر، صفحہ۴۴۲
💠🔹حضرت علی علیه السلام فرمودند:
🌹بہ حق آن خداوندی ڪہ جانم بہ دست اوست هر ڪس این نماز را بخواند هر حاجت از خدا بطلبد البتہ عطا ڪند و اگر بہ عدد ریگهای بیابان گناہ داشتہ باشد خداوند بیامرزد.
💠 در روایت دیگر بجای هزار مرتبہ توحید صد مرتبہ وارد شدہ است.
لیڪن این نماز را بعد از نماز مغرب و نافلہ آن باید بجا آورد و بعد از این نماز این دعا را بخواند.
«یا اللہ یا اللہ یا اللہ .......»
⇦ رجوع شود بہ مفاتیح الجنان اعمال شب عید فطر
〰❁🍃❁🌸❁🍃❁〰
❈✦❈✦❈✦❈✦❈✦❈
استاد فاطمی نیا
اگر در این ماہ رمضان توبہ ڪردید
دیگر دل نشڪنید
اگر دراین ماہ توبہ ڪردید،
دیگر غیبت نڪنید
اگر توانستید نور اعمال ماہ رمضان امسال را بہ ماہ رمضان سال بعد برسانید،
این علامت رستگاری است
نامه عاشقانه بنیانگذار انقلاب به همسرشان
گونه که از خاطرات خانم ثقفی و سایر اعضای خانواده امام برمی آید این ازدواج، زندگی عاشقانه ای را در پی داشت و امام خمینی در جایگاه یک روحانی بلندپایه و مبارز سیاسی در زندگی شخصی اش با عشق و احترام ویژه ای به پیمان زناشویی اش با خانم ثقفی وفادار ماند. امام خمینی در سال 1312 عازم سفر حج شد و در بین راه نامه عاشقانه ای برای همسرش نوشته است که تصویر دیگری از بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را مقابل چشم مخاطب قرار می دهد. متن کامل این نامه را در ادامه می خوانید:
زمان: فروردین 1312 / ذی القعده 1351.
مکان: لبنان، بیروت.
مخاطب: ثقفی، خدیجه (1).
تصدقت شوم؛ الهی قربانت بروم، در این مدت که مبتلای به جدایی از آن نور چشم عزیز و قوّت قلبم گردیدم متذکر شما هستم و صورت زیبایت در آئینه قلبم منقوش است. عزیزم امیدوارم خداوند شما را بسلامت و خوش در پناه خودش حفظ کند. [حالِ] من با هر شدتی باشد میگذرد ولی بحمدالله تا کنون هرچه پیش آمد خوش بوده و الآن در شهر زیبای بیروت هستم؛ (2) حقیقتاً جای شما خالی است فقط برای تماشای شهر و دریا خیلی منظره خوش دارد. صد حیف که محبوب عزیزم همراه نیست که این منظره عالی به دل بچسبد.
در هر حال امشب شب دوم است که منتظر کشتی هستیم، از قرار معلوم و معروف یک کشتی فردا حرکت میکند ولی ماها که قدری دیر رسیدیم، باید منتظر کشتی دیگر باشیم. عجالتاً تکلیف معلوم نیست امید است خداوند به عزت اجداد طاهرینم که همه حجاج را موفق کند به اتمام عمل، از این حیث قدری نگران هستیم ولی از حیث مزاج بحمدالله به سلامت، بلکه مزاجم بحمدالله مستقیم تر و بهتر است. خیلی سفر خوبی است جای شما خیلی خیلی خالیست. دلم برای پسرت (3) قدری تنگ شده است. امید است هر دو (4) به سلامت و سعادت در تحت مراقبت آن عزیز و محافظت خدای متعال باشند اگر به آقا (5) و خانمها (6) کاغذی نوشتید سلام مرا برسانید. من از قِبَل همه نایب الزیاره هستم.
به خانم شمس آفاق (7) سلام برسانید و به توسط ایشان به آقای دکتر (8) سلام برسانید. به خاور سلطان و ربابه سلطان سلام برسانید.
ایام عمر و عزت مستدام. تصدقت، قربانت؛ روح الله.
🌹دعاهای بعد از ختم قرآن از ائمه اطهار علیهم السلام 🌹
✳️پیامبر خدا(ص) پس از ختم کردن قرآن چنین دعا میکرد:
💥اللَّهُمَّ ارحَمنی بِالقُرآنِ وَ اجعَلهُ لی إماماً. و هُدىً و رَحمَةً، اللَّهُمَّ ذَکِّرنی مِنهُ ما نَسیتُ، و عَلِّمنی مِنهُ ما جَهِلتُ، وَ ارزُقنی تِلاوَتَهُ آناءَ اللَّیلِ و أطرافَ النَّهارِ، وَ اجعَلهُ حُجَّةً لی یا رَبَّ العالَمین💥[۱]
⬅️ «خدایا! به حقّ قرآن، بر من رحم کن، و آنرا براى من پیشوا و راهنما و رحمت قرار ده. خدایا! آنچه را که از آن فراموش کردهام، به یادم آور، و آنچه را که از آن نمیدانم، به من بیاموز، و تلاوتش را در اوقات شب و روز، روزیام فرما، و آنرا برایم حجّت قرار ده، اى پروردگار جهانیان!».
✳️پیامبر خدا(ص) فرمود: هر گاه یکى از شما [قرآن را] ختم کرد، بگوید:
💥اللَّهُمَّ آنِس وَحشَتی فی قَبری💥[۲]
⬅️ بار الها! وحشت مرا در قبرم به آرامش تبدیل کن.
✳️امام على(ع) فرمود: حبیب من، پیامبر خدا(ص)، مرا دستور داد که هنگام ختم قرآن، چنین دعا بخوانم:
💥اللَّهُمَّ إنّی أسأَلُکَ إخباتَ المُخبِتینَ، و إخلاصَ الموقِنینَ، و مُرافَقَةَ الأَبرارِ، وَ استِحقاقَ حَقائِقِ الإِیمانِ، وَ الغَنیمَةَ مِن کُلِّ بِرٍّ، وَ السَّلامَةَ مِن کُلِّ إثمٍ، و وُجوبَ رَحمَتِکَ، و عَزائِمَ مَغفِرَتِکَ، وَ الفَوزَ بِالجَنَّةِ، وَ النَّجاةَ مِنَ النّارِ💥[۳]
⬅️«خدایا! از تو خشوع خاشعان، اخلاص اهل یقین، دوستى با نیکان، شایستگى براى دریافت حقایق ایمان، بهرهمندى از هر نیکى، دور بودن از هر گناه، لزوم رحمتت، آمرزشهاى حتمیات، رسیدن به بهشت، و رهایى از آتش را میخواهم».
✳️ امام زین العابدین(ع) فرمود:
✨امیر مؤمنان علی(ع)، هرگاه قرآن را ختم میکرد، میگفت:
💥اللّهُمَّ اشرَح بِالقُرآنِ صَدری، وَ استَعمِل بِالقُرآنِ بَدَنی، و نَوِّر بِالقُرآنِ بَصَری، و أطلِق بِالقُرآنِ لِسانی، و أَعِنّی عَلَیهِ ما أبقَیتَنی فَإِنَّهُ لا حَولَ ولا قُوَّةَ إلّا بِک💥[۴]
⬅️«خدایا! سینهام را با قرآن، فراخ ساز و تنم را با قرآن به کار گیر، دیدهام را با قرآن بینا گردان، زبانم را با قرآن، گویا ساز و تا هنگامى که مرا زنده نگه میدارى، در [کار] قرآن، یاریام کن؛ چرا که جز با تو قدرت و توانى نیست».
📚 منابع:
۱- العدد القویة لدفع المخاوف الیومیة، ص۲۲-۲۳
۲- الفتح الکبیر فی ضم الزیادة إلى الجامع الصغیر، ج ۱، ص۹۷.
۳- مکارم الاخلاق، ص ۳۴۲.
۴- مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج ۱، ص ۳۲
┄┄┅┅┅❅❁ ❁❅┅┅┅┄┄
نماز عید فطر در زمان حضور امام(علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، ولی در زمان ما که امام(علیه السلام) غایب است مستحب می باشد و می توان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
وقت نماز عید فطر از اوّل آفتاب است تا ظهر، ولی مستحبّ است نماز عید قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخواند و در عید فطر مستحبّ است بعد از بلند شدن آفتاب افطار کند و زکات فطره را بدهد و بعد نماز عید را بجا آورد.
چگونگی بجا آوردن نماز عید فطر
نماز عید فطر دو رکعت است، در رکعت اوّل بعد از خواندن حمد و سوره باید پنج تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیر یک قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تکبیر دیگری بگوید و به رکوع رود، بعد دو سجده به جا آورد و برخیزد و در رکعت دوم چهار تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیر قنوت بخواند و تکبیر پنجم را بگوید و به رکوع رود و بعد از رکوع دو سجده به جا آورد و تشهّد بخواند و سلام گوید.
در قنوت این نماز هر دعایی کافی است، ولی مناسب است این دعا را به قصد ثواب بخواند:
«اَللّهُمَّ اَهْلَ الْکبْرِیاءِ وَ الْعَظِمَة وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفْوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَالْمَغْفِرَةِ اَسْئَلُک بِحَقِّ هذَا الْیَوْمِ الَّذِی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمحَمَّد صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّی عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ اَنْ تُدْخِلَنِی فی کلِّ خَیْر اَدْخَلْتَفیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد وَ اَنْ تُخْرِجَنی مِنْ کلِّ سُوء اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُک عَلَیْهِ وَ عَلَیْهِمْ اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُک خَیْرَ ما سَئَلَک بِهِ عِبادُک الصّالِحُونَ وَ اَعُوذُ بِک مِمّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُک الْمـُخْلَصُونَ».
مستحبّات نماز عید فطر
مستحبّ است در نماز عید فطر امور زیر را به امید ثواب پروردگار رعایت کند:
1ـ قرائت نماز عید را بلند بخواند.
2ـ بعد از نماز دو خطبه بخواند مانند خطبه های نماز جمعه با این تفاوت که در نماز جمعه قبل از نماز و در نماز عید بعد از نماز خوانده می شود (و این خطبه در صورتی است که نماز را با جماعت بخواند).
3ـ در این نماز سوره مخصوص شرط نیست، ولی بهتر است در رکعت اوّل سوره «سَبِّحِ اسْمِ رَبِّک الاْعْلی» و در رکعت دوم سوره «وَ الشَّمْس» بخواند.
4ـ در روز عید فطر قبل از نماز عید با خرما افطار کند .
5ـ پیش از نماز عید غسل کند و دعاهایی که قبل از نماز و بعد از آن در کتب دعا آمده بخواند.
6ـ در نماز عید بر زمین سجده کند و در موقع گفتن تکبیرها دستها را بلند کند.
7ـ بعد از نماز مغرب و عشا در شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر این تکبیرها را بگوید: «اَللّهُ اَکبَرُ، اَللّهُ اَکبَرُ، لا إلهَ إلاّ اللّهُ وَ اَللّهُ اَکبَرُ، اللّهُ اَکبَرُ وَ لِلّهِ الْحَمْدُ، اَللّهُ اَکبَرُ عَلی ما هَدانا».
🍃🌸 اعمال روز عید فطر 🌸🍃
1⃣پس از نماز صبح و نماز عيد، تكبيراتى كه در شب عيد پس از نماز فريضه خوانده شد را بخواند:
🍃اللّهُ أَكبَرُ الله أَكبَرُ لا إلهَ إلا الله وَ الله أَكبَرُ الله أَكبَرُ وَ لِله الحَمدُ الحَمدُ لِله عَلَى ما هَدانَا وَ لَهُ الشُّكْرُ عَلى ما أَوْلانَا
2⃣ پس از نماز صبح دعايى را كه سيّد روايت كرده:
«اللّهم انى توجّهت اليک بمحمّد امامى» بخوان، و شيخ خواندن اين دعا را پس از نماز عيد ذكر كرده.
3⃣ كنار گذاشتن زكات فطر پيش از نماز عيد
4⃣ غسل، و بهتر است اگر ممكن شود آن را در نهر انجام دهد، و وقت آن پس از طلوع فجر است تا زمان بجا آوردن نماز عيد و چون خواستى غسل كنى بگو:
▪️اَللَّهُمَّ إِيماناً بِكَ وَ تَصديقاً بِكِتابِكَ وَ اتِّباعَ سُنَّةِ نَبِيِّكَ مُحمّدٍ صَلّى الله عَلَيهِ وَ آلهِ
▫️آنگاه «بسم الله» بگو و غسل را بجاى آر، و هنگامیكه از غسل فارغ شدى بگو:
▪️اَللّهُمَّ اجعَلهُ كَفّارَةً لِذُنوبی وَ طَهِّر دِينی اَللّهُمَّ أَذهِب عَنّی الدَّنَسَ
5⃣ پوشيدن جامه نيكو و بكار بردن بوى خوش، رفتن به صحرا براى بجا آوردن نماز عيد در زير آسمان، و خوردن مقدار كمى از تربت سيّدالشهدا عليه السّلام كه برای هر دردى شفاست مستحبّ است.
6⃣ پس از طلوع آفتاب و هنگامی كه آماده بيرون رفتن شدى، اين دعا را بخوان:
🍃اللَّهُمَّ مَن تَهَيَّأَ فی هَذَا اليَومِ أَو تَعَبَّأَ أَو أَعَدَّ وَ استَعَدَّ لِوِفَادَةٍ إِلَى مَخلُوقٍ رَجاءَ رِفدِهِ وَ نَوَافِلِهِ وَ فَواضِلِهِ وَ عَطاياهُ فَإِنَّ إِلَيكَ يا سَيِّدی تَهْيِئَتِی وَ تَعْبِئَتِی وَ إِعدَادی وَ استِعدَادی رَجَاءَ رِفدِكَ وَ جَوَائِزِكَ وَ نَوَافِلِكَ وَ فَوَاضِلِكَ وَ فَضائلِكَ وَ عَطَاياكَ وَ قَد غَدَوتُ إِلَى عِيدٍ مِن أَعيَادِ أُمَّةِ نَبيِّكَ مُحمّدٍ صَلَواتُ الله عَلیهِ وَ عَلى آلهِ وَ لَمْ أَفِدْ إِلَيكَ اليَومَ بِعَمَلٍ صَالِحٍ أَثِقُ بهِ قَدَّمْتُهُ وَ لا تَوَجَّهتُ بِمَخلُوقٍ أَمَّلْتُهُ وَ لَكِنْ أَتَيْتُكَ خَاضِعاً مُقِرّا بِذُنُوبِی وَ إِسَاءَتِی إِلَى نَفْسِی فَيَا عَظيمُ يَا عَظيمُ يَا عَظيمُ اغْفِر لِيَ الْعَظِيمَ مِنْ ذُنُوبِی فَإِنَّهُ لا يَغفِرُ الذُّنُوبَ الْعِظَامَ إِلا أَنتَ يَا لا إِلَهَ إِلا أَنتَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ🍃
7⃣ خواندن دو رکعت نماز عيد، در ركعت اول سوره هاى «حمد» و «اعلى» و سپس پنج تكبير بگويد، و بعد از هر تكبيرى دست به قنوت بردارد، و بگويد:
🍃اللَّهُمَّ أَهلَ الكِبرِياءِ وَ العَظَمَةِ
وَ أَهلَ الجُودِ وَ الجَبَرُوتِ
وَ أَهلَ العَفوِ وَ الرَّحمَةِ
وَ أَهلَ التَّقوَى وَ المَغفرَةِ
أَسأَلُكَ بِحَقِّ هَذَا اليَومِ الَّذی جَعَلتَهُ لِلمُسلِمِينَ عِيداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّى الله عَلَيهِ وَ آلِهِ ذُخراً وَ شَرَفاً وَ مَزِيداً أَن تُصَلِّیَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحمَّدٍ وَ أَن تُدخِلَنی فی كُلِّ خَيرٍ أَدخَلتَ فيهِ مُحمّداً وَ آلَ مُحمّدٍ وَ أَن تُخرِجَنِی مِن كُلِّ سُوءٍ أَخرَجتَ مِنهُ مُحمّداً وَ آلَ مُحمّدٍ صَلَواتُكَ عَلَيهِ وَ عَلَيهِمْ أَجمَعِينَ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسأَلُكَ خَيرَ مَا سَأَلَكَ مِنهُ عِبَادُكَ الصَّالِحُونَ وَ أَعُوذُبِكَ فيهِ مِمّا استَعاذَ مِنهُ عِبادُكَ الصّالِحُونَ الْمُخلِصُونَ🍃
▫️پس تكبير بگويد و به ركوع رود، و پس از ركوع و سجود براى ركعت دوم قيام كند،
و پس از سوره «حمد» #سوره_شمس را بخواند، سپس #چهار تكبير بگويد،
و پس از هر تكبيرى دست به قنوت بردارد، و همان دعا را بخواند،
چون فارغ شد، تكبير را گفته و به ركوع رود، و نماز را به پايان برساند، و پس از سلام تسبيح حضرت زهرا عليها السّلام را بجا آورد.
▫️پس از نماز عيد دعاهاى بسيارى وارد شده كه شايد بهترين آنها دعاى چهل و ششم صحيفه كامله سجاديه باشد.
8⃣ زیارت حضرت سيّدالشهداء عليه السّلام
9⃣ خواندن دعاى «ندبه» و سيّد ابن طاووس فرموده كه چون از دعا فارغ شود، به سجده رود و بگويد:
▪️أَعُوذُبِكَ مِن نَارٍ حَرُّهَا لا يُطفَى وَ جَدِيدُهَا لا يَبلَى وَ عَطشَانُهَا لا يَرْوَى
▪️پس گونه راست را بر زمين گذارد و بگويد:
▪️إِلَهِی لا تُقَلِّب وَجهِی فی النَّارِ بَعْدَ سُجُودی وَ تَعْفِيرِی لَكَ بِغَيْرِ مَنٍّ مِنِّی عَلَيكَ بَلْ لَكَ الْمَنُّ عَلَیَّ
▫️سپس گونه چپ را بر زمين گذارد و بگويد:
▪️أَرحَمْ مَن أَسَاءَ وَ اقْتَرَفَ وَ اسْتَكَانَ وَ اعتَرَفَ
▫️آنگاه به حال سجده برگردد و بگويد:
▪️إِنْ كُنتُ بِئْسَ الْعَبدُ فَأَنتَ نِعْمَ الرَّبُّ عَظُمَ الذَّنبُ مِنْ عَبدِكَ فَليَحسُنِ الْعَفوُ مِنْ عِندِكَ يَا كَرِيمُ
▫️پس صد مرتبه بگويد:
▪️الْعَفْوَ الْعَفْوَ
°❀°▪️°❀°▪️°❀°▪️°❀°
💠🔹قال الإمام علی النقی الهادى عليه السلام:
🍃✨إنَّمَا الأعيادُ أربَعَةٌ لِلشّيعَةِ
الفِطرُ و الأضحى و الغَديرُ و الجُمُعَةُ✨🍃
💠شيعيان فقط چهار عيد دارند
🔹فطر، قربان، غدير و جمعه
📚بحارالأنوار، جلد۹۸، صفحه۳۵۱
➖➖➖➖➖➖
💠🔹امام على عليه السّلام:
🔹این عید ( #عیدفطر )
تنها عيدِ كسى است كه خداوند روزه اش را پذيرفته و شب زنده دارى اش را سپاس گزارده است.
🔸و هر روز كه معصیت خدا نشود آن روز #عید است.
📗نهج البلاغه، حكمت۴۲۸
➖➖➖➖➖➖
💠🔹امام علی عليه السلام درخطبه روز عيد فطر:
🔷🔹... أَلا وَإِنَّ هذا الْيَوْمَ يَوْمٌ جَعَلَهُ اللّه ُ لَكُمْ عِيْدا وَجَعَلَكُمْ لَهُ أَهْلاً، فَاذْكُرُوا اللّه َ يَذْكُرْكُمْ وَادْعُوهُ يَسْتَجِبْ لَكُمْ؛
🍁🍁هان! امروز روزى است كه خداى بزرگ آن را براى شما عيد قرار داد و شما را نيز شايسته آن ساخت.
🍃🍃پس به ياد خدا باشيد تا او نيز به ياد شما باشد و او را بخوانيد و دعا كنيد تا خواسته هايتان را به اجابت رساند.
📒من لايحضره الفقيه، جلد۱، صفحه۵۱۷
〰❁🍃❁🌸❁🍃❁〰
❈✦❈✦❈✦❈✦❈✦❈
💠🔹خطبه امیرالمؤمنین علیه السلام در روز #عیدفطر
🍃⚜خَطَبَ أَمِيرُالْمُؤْمِنِينَ عَلِیُّ بْنُ أَبِی طَالِبٍ علیه السلام لِلنَّاسِ يَوْمَ الْفِطْرِ فَقَالَ أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ يَوْمَكُمْ هَذَا يَوْمٌ يُثَابُ فِيهِ الْمُحْسِنُونَ وَ يَخْسَرُ فِيهِ الْمُسِيئُونَ وَ هُوَ أَشْبَهُ يَوْمٍ بِيَوْمِ قِيَامَتِكُمْ فَاذْكُرُوا بِخُرُوجِكُمْ مِنْ مَنَازِلِكُمْ إِلَى مُصَلَّاكُمْ خُرُوجَكُمْ مِنَ الْأَجْدَاثِ إِلَى رَبِّكُمْ وَ اذْكُرُوا بِوُقُوفِكُمْ فِی مُصَلَّاكُمْ وُقُوفَكُمْ بَيْنَ يَدَيْ رَبِّكُمْ وَ اذْكُرُوا بِرُجُوعِكُمْ إِلَى مَنَازِلِكُمْ رُجُوعَكُمْ إِلَى مَنَازِلِكُمْ فِی الْجَنَّةِ أَوِ النَّارِ وَ اعْلَمُوا عِبَادَ اللَّهِ أَنَّ أَدْنَى مَا لِلصَّائِمِينَ وَ الصَّائِمَاتِ أَنْ يُنَادِيَهُمْ مَلَكٌ فِي آخِرِ يَوْمٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ أَبْشِرُوا عِبَادَ اللَّهِ فَقَدْ غُفِرَ لَكُمْ مَا سَلَفَ مِنْ ذُنُوبِكُمْ فَانْظُرُوا كَيْفَ تَكُونُونَ فِيمَا تَسْتَأْنِفُون⚜🍃
📕امالی للصدوق، النص، صفحه۱۰۰ حدیث۱۰
✍روز عيد فطر اميرالمؤمنين علیه السلام براى مردم خطبه خواند و فرمود:
◽️اى مردم در اين روز به نیکوکاران ثواب دهند و بدكاران زيان بینند.
اين روز شبيه ترين روز است به روز قيامت
◽️با بيرون آمدن از منزل به سوی مصلی، بيرون آمدن از گورهايتان به محضر پروردگارتان را ياد كنيد
◽️و با ایستادن خود در نماز، ایستادن در برابر پروردگار خود را به یاد آورید.
◽️و با برگشت خود به خانه هایتان برگشت خود، به منزلهایى در بهشت يا در دوزخ را یاد کنید.
◽️و اى بندگان خدا بدانید كه كمترين مزدِ مرد و زن روزه دار آن است كه فرشته اى در روز آخر ماه رمضان او را ندا دهد مژده باد بر شما ای بندگان خدا گناهان گذشته و آینده شما آمرزيده شد مواظب باشید در آينده چطور خواهيد بود.
°❀°▪️°❀°▪️°❀°▪️°❀°
💠🔹عید فطر و حفظ آثار ماه مبارک رمضان
✍حال که پس از یک ماه مهمانی خدا، وارد عید اولیاءالله شده ایم،
با نگاهی به پشت سر و شهرالله که لحظه لحظه آن مملو از نور و خوبیها بود،
با دستاوردها و رهاوردهایی از این سفر معنوی روبه رو خواهیم شد که حفظ آنها،
برای شروع دوباره زندگی معنوی، بسیار ارزشمند بوده است و فراموشی آنها بستر سقوط را برایمان به ارمغان می آورد.
▪️یاد و ذکر خدا
▫️قرائت روزانه قرآن
▪️نماز اول وقت
▫️روزه داری
▪️یاد فقرا ، یاد مرگ
▫️دوری از گناه و آلودگی های روحی و روانی
▪️توسل به اهل بیت علیهم السلام
▫️دوری از پرخوری
▪️حفظ حرمت ها
▫️هم نشینی با خوبان
▪️دوری از غیبت
▫️دوری از دروغ گویی
▪️انتظار اوقات نماز
▫️هم گامی با شادی و غم اهل بیت علیهم السلام
▪️سلامتی جسمانی، روحی و روانی
از مهمترین دستاوردهای ماه مبارک رمضان میباشد که لازم است در حفظ آنها کوشا باشیم.
〰❁🍃❁🌸❁🍃❁〰
❈✦❈✦❈✦❈✦❈✦❈
به پایان آمد این ماه و عبادت همچنان باقیست
برای ما حرم بنویس، نجف تا کربلا کافیست...
الســّـلامُ عَـلـیـکَ یـا اباعبدالله الحسین علیه السلام
096_Page.MP3
950.3K
#ترتیل #صفحه_96 سوره مبارکه #نساء
#سوره_4
#جزء_5
کانال قرآن و امام حسین علیه السلام
http://eitaa.com/Qoranwamamhoosin