فساد سیستمی یعنی چه؟
در دهه 1340 و بعد از ایجاد فضای اختناق در کشور، محمدرضا پهلوی در حوزه اقتصاد تلاش کرد با استفاده از مدیرانی که گرایشهای تکنوکرات داشتند و بیشتر آنها در دانشگاههای خارج از کشور تحصیل کرده بودند، برنامههای خود را به اجرا درآورد. هرچند بیتوجهی به فرهنگ داخلی، غربزدگی و توسعه نامتوازن از جمله انتقاداتی است که به عملکرد مدیران اقتصاد در دهههای 1340 و 1350 وارد است، بااینحال بازخوانی خاطرات این افراد که از نزدیک شاهد اقدامات شاه بودند و او را در این زمینه یاری میدادند، میتواند به روشنتر شدن روند سقوط رژیم پهلوی کمک شایان توجهی کند.
ابوالحسن ابتهاج، مسئول سازمان برنامه معتقد است که شیوه هزینهکرد درآمدهای نفتی به شکلی بود که اعتماد عمومی را مخدوش میکرد و سبب زوال سرمایه اجتماعی حاکمیت شده بود. ابتهاج معتقد است در آن زمان هدر رفتن منابع زیاد بود و شاه هم حاضر نبود این مسئله را بپذیرد.
رضا نیازمند، مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره سازمان مدیریت صنعتی در دهه 1340، فساد اقتصادی در کشور را بهعنوان یکی از مشکلات دوران مسئولیت خود عنوان کرده و دراینباره گفته است: «[...] برادران فولادی با استفاده از رابطه با دربار، باتریسازی ارتش را خریده بودند. باتری بهتر و ارزان تر نصیرپور بازار را گرفته بود. فولادیها به دربار شکایت کردند و چندین مرتبه نامه فرستادند که از کار نصیرپور جلوگیری شود. درنهایت با دستور دربار کارخانه نصیرپور مهروموم شد».
محمد یگانه، که در دوران پهلوی دوم، رئیس بانک مرکزی و وزیر آبادانی و مسکن بوده، نیز به فسادهای آن دوران اشاره کرده و گفته است که در یک شرکت ایر تاکسی تیمسار خادمی، همسر فاطمه پهلوی، رشوه کلانی دریافت کرده بود. بعد هم مشخص میشود که اشراف پهلوی هم در این رشوهگیری نقش داشته است. همچنین در پرونده دیگری نیز یکی از منسوبان به درباره هفتمیلیون دلار رشوه دریافت کرده است. او درباره بنیاد پهلوی میگوید: «بنیاد پهلوی گرفتاریهایی داشت و به اسم بنیاد کارهایی داشتند انجام میدادند که کاملا جرم بود؛ یعنی سوءاستفاده بود».
عبدالمجید مجیدی، وزیر کار و رئیس سازمان برنامه در دوران پهلوی دوم، هم درباره فساد اقتصادی گفته است که در آن زمان فساد به حدی گسترده شده بود که برخی از افرادی که به دربار نزدیک بودند، اگر طرحی قرار بود به اجرا درآید باید 5 تا 10درصد و حتی بیشتر از بودجه آن را بهعنوان حقالحساب دریافت میکردند تا بگذارند آن طرح به اجرا درآید.
علینقی عالیخانی، وزیر اقتصاد (1341 تا 1348)، هم معتقد است که بیبرنامگی در حوزه اقتصاد سبب شد قیمت کالاها در اواسط دهه 1350 افزایش زیادی یابد و همین مسئله بر نارضایتی مردم افزود. او میگوید: «قیمتها رفت بالا برای اینکه درآمدها بالا رفته بود؛ یعنی پولی که توی بازار ریخته میشد، زیاد شده بود. بعد هم یک مقدار طرحهایی که حقش نبود آن موقع انجام دهند را اجرا کردند؛ ... درنتیجه تورم در سال 1975 فکر میکنم به بیستوچند درصد رسید. سالهای بعد هم همینطور بود... بعد از طرف دیگر چون قیمتها بالا رفته بود و شاه ناراحت بود، برداشت و این را جزء اصول انقلاب سفید گذاشت که قیمتها نباید تغییر کند؛ یعنی از آن کارهایی که در هیچ دیوانهخانهای کسی نمیکند».
بر اساس گزارشهای ساواک، شریفامامی، که در دوران پهلوی، رئیس سازمان برنامه، وزیر صنایع و معادن و رئیس مجلس سنا بوده است، از اواخر 1354، در محافل خصوصی از وضعیت کشور انتقاد میکرد. او یکبار گفته بود: «من اوضاع را خیلی بد میبینم. تمام مردم در حد انفجار هستند. من که همهچیز را دارم میبینم...». همچنین شریفامامی درباره نفت هم گفته است: «وضع را روشن نمیبینم و فایدهای ندارد که 24میلیارد دلار به ما پول دادند. بیستمیلیارد آن را پس دادیم و حتی به انگلستان وام دادیم و چهارمیلیارد بقیه هم بهدست عوامل اجرایی از بین میرود و میخورند. اگر پول نمیدادند، بهتر بود؛ لااقل دلمان نمیسوخت».
هوشنگ نهاوندی، که مدتی وزیر آبادانی و مسکن بوده است، میگوید که فقدان ارتباط میان دولت با مردم و تورم بالا و اقدامات ساواک و برنامههای عمرانی نمایشی، وعدههای دروغ مأموران بلندپایه مانند نخستوزیر و وزیران بر نارضایتی مردم افزوده بود. همه این موارد در گزارشهایی به شاه اطلاع داده شد، اما در عمل برای حل این مشکلات اقدامی انجام نشد.
درمجموع مرور خاطرات مسئولان اقتصادی دوره پهلوی دوم نشان میدهد که نابسامانی و بیلیاقتی در اداره امور و از طرفی نبود گوش شنوا برای حل مشکلات سبب شد ایران در دهه 1350 به آتش زیر خاکستری تبدیل شود که سرانجام این آتش در سال 1356 شعلهور و به سرنگونی رژیم دیکتاتوری پهلوی در سال 1357 منجر شد.
منبع:
موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
iichs ir/News-19726/
هدایت شده از جهان خبر
7.58M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
ویرانی گسترده در لسآنجلس در پی آتشسوزی دامنهدار
♨️ کانال جهان خبر : گروه خبر رسانه منتظر
📡 @jahan_khabar | montazer.ir
هدایت شده از فضائل 🌙ماهمن علي علیهالسلام
5.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 برکت نام امیرالمؤمنین (ع)
🎙 حجتالاسلام حامد کاشانی
-------------------
هدایت شده از اهل سداد 🇵🇸
1_1480463274.mp3
3.15M
┈┅ ❁ـ﷽ـ❁ ┅┈
🔈 فقط ۸ دقیقه با دور تند گوش کنید.
📖 با جاری حکمت مولا:
#خودرنجی
#خودمکروهی
📖 روایت ناب کلیدی و راهبردی: 👌
🔺ضدارزشهای قاتل
#رضایت و خشنودی و #کار_جمعی
🎁 تحف العقول عن الإمام عليّ امیرالمؤمنین💕 عليهالسلام :
"مَنِ استَطاعَ أن يَمنَعَ نفسَهُ مِن أربعَةِ أشياءَ فهُو خَلِيقٌ بأن لا يَنزِلَ بهِ مَكروهٌ أبدا،
قيلَ: و ما هُنَّ يا أميرَ المؤمنينَ؟
قالَ:
#العَجَلَةُ و
#اللَّجاجَةُ و
#العُجْبُ و
#التَّوانِي."
🔺هر كه بتواند خود را از چهار چيز نگه دارد، (در خود چهار خصلت را کنترل کند) شايسته آن است كه هرگز ناراحتى (رنجش) نبيند. عرض شد:
آنها چيستند اى اميرمؤمنان؟
فرمود:
#شتابزدگى، ⚡️
#خيرهسرى، ⚡️
#خودپسندى⚡️
#سستى. ⚡️
عاشقان، عیدتان مبارک 💐
⏱ سیزدهمرجب
#روز_پدر
#روز_مردمردان
#امام_خامنهای
#روز_سیدابراهیم
#روز_سیدحسن
#روز_حاجقاسم
#روز_حاجیحیی
#روز_حاجاسماعیل
# و....
#ماه_انسباخدا
#ماه_اشتیاق
#ماه_تمرین
#ماه_رجب🌱
#مراقبت
#نظارت
#خودآگاهی
#خودارزیابی
#خودمهارگری
ملتمس دعای خیر شما 🤲
ــــــــــــــــــ
#حجتالاسلام_فدایی
#تحلیل_تربیت_اخلاقی
🌷🇮🇷🌷
هدایت شده از موسسه معارف اهل بیت علیهم السلام
📚 استنتاج رایانشی احتمالاتی برای کشف زمان زندگانی راویان
💡 کشف زمان رخدادها در تاریخ، همواره یکی از چالشهای بزرگ پژوهشگران بوده است.
📜در منابع کهن، زمانهای صریح بسیاری ذکر شده، اما بسیاری از زمانها بهطور پنهانی وجود دارند که برای کشف آنها نیاز به استنتاج و تجمیع قرائن است.
💻 با استفاده از روشهای نوین فناوری و الگوریتمهای رایانشی، میتوان این زمانهای پنهان را شناسایی کرده و زمانهای تقریبی برای رخدادهای تاریخی که به وضوح ذکر نشدهاند، تعیین کرد.
🌟 این فرآیند، راهی نوین برای روشنتر شدن پیچیدگیهای تاریخ فراهم میآورد.
📖 مطالعه این مقاله در دوفصلنامه حدیث اهل بیت علیهمالسلام
🌐https://maaref.org
🆔 @Maaref_org
🆔 @hadith_maaref
هدایت شده از بر پا
این مسیر درست نیست
🔺از آغاز آتش سوزی لسآنجلس دیده ام خیلی ها دوست دارند این آتش خاموش نشود، دوست دارند عذاب باشد و از آسمان ببارد، دوست دارند دار و ندار هالیوود کثیف و فرهنگ آمریکایی جزغاله شود. دوست دارند این آتش را بومرگ آتش غزه بدانند. اینگونه دلشان خنک میشود.
🔺اما رفقا! اولا مردم آمریکا بیچارگانی هستند که خود توسط کانونهای ثروت و قدرت به استضعاف کشیده شده اند، موجوداتی که حقیقتا کور و کرند با ابزارهای جدید رسانهای، حقیقتا اسیرند با سبک زندگی آهنینی که کار و وام و تخصص برایشان ایجاد کرده. همین مقدار بیداری که در جوانان و نخبگانشان دیده میشود هم عجیب است. دشمن اینها نیستند. دشمن آن اراده استکباری اداره کنندهشان است که منابع ثروت و قدرت و رسانه و هنر در دست او است.
🔺ثانیا این ضررهای مالی و امثال این ضررهای مالی را هم از چاه های نفت عراق و سوریه و عربستان و امارات و دیگر کشورها برمیدارند. دست آمریکا در جیب مسلمین و مستضعفین است. این به جز دزدی است که با دلارشان از جیب کل دنیا انجام میدهند.
🔺ثالثا اصلا چرا باید اینقدر ظاهرگرایانه آنهم بر اساس ظن و گمان بخواهیم دل خود را شاد کنیم. شیطان بزرگ با سوختن خانه هایش و مرگ مردمش و تخریب اموالش نابود نمیشود. چرا چشمهایمان را عادت نمیدهیم واقعیت را ببینیم؟
🔺واقعیت آن است که حماس کوچک را با تمام تکنولوژیشان نتوانستند نابود کنند، حزب الله بی سردار و زخمی را نتوانستند به انفعال و تسلیم بکشند بلکه خود تسلیم شدند، بیست سال است تحریمهای خرد کننده شان ایران را به زانو در نیاورده، بیش از ده سال کوبیدن یمن نتوانسته اراده یمن انصار الله را تغییر دهد، واقعیت آن است که از سوریه بی بشار اسد هم میترسند. از جوشش مقاومت سوری در کنار دیگر حلقات مقاومت در عراق و اردن و کرانه و غیره میترسند. واقعیت آن است که قدرت بلامنازع منطقه یعنی ایران محور مقاومت را نمیتوانند انکار کنند. واقعیت سوختن و نابود شدن اراده راهبردی دشمن و نقشه آنها در دنیا است. تغییر جغرافیای قدرت در منطقه است، شعله کشیدن آتش مقاومت از سینه مردم اطرافشان است، واقعیت جهنمی است که اسراییل را محصور کرده.
🔺این سوختن استکبار را نبینیم و دلمان را خوش کنیم به سوختن خانه ها و مردم بیچاره و مفلوک آمریکایی؟ مثل مردمی نشویم که آفتاب گرفتگی را بی دلیل ربط میدادند به رحلت فرزند رسول الله ص و توسط ایشان توبیخ شدند. سوره کوثر را نشنویم و ان الباطل کان زهوقا و ان شانئک هو الابتر را نبینیم و دل به سوختن لسآنجلس ببندیم؟ به نظرم این مسیر درستی نیست.
@ali_mahdiyan
هدایت شده از فضائل 🌙ماهمن علي علیهالسلام
10.11M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
☀️این علی کیست؟
🔆 فضائل امیرالمؤمنین (علیهالسلام) را نمیتوان شمرد.
نور فلک از جبین تابندۀ اوست
سرداریِ کائنات زیبندۀ اوست
در وصف علی بس، که بوَد دست خدا
در وصف خدا بس، که علی بندۀ اوست
✍ مرحوم شیخ بهایی
میلاد امیرالمؤمنین علیبنابیطالب (علیهالسلام) مبارک باد.💐
🌷🇮🇷🌷