مطالعات تخصصی عربستان سعودی
📹مصونیت قضایی آمریکا به بن سلمان! 🔸واشنگتن پست نوشت: دولت ترامپ مصونیت قضایی ولیعهد عربستان سعودی
🔸دادگاهی در آمریکا، پیشتر محمد بن سلمان ولیعهد عربستان را در پی شکایت «سعد الجبری» مشاور امنیتی و رییس پیشین دستگاه اطلاعاتی این کشور، احضار کرد.
الجبری مشاور محمد بن نایف ولیعهد پیشین عربستان، علیه محمد بن سلمان و ۱۳ تبعه سعودی به اتهام تلاش برای قتل خود شکایت کرد و مدعی شد که بن سلمان در اکتبر ۲۰۱۸ یعنی چند روز پس از قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار سعودی در استانبول ترکیه گروهی را برای ترور وی به کانادا فرستاده است.
وی که زمانی رییس دستگاه اطلاعاتی عربستان بود و اکنون در کانادا در تبعید بسر میبرد، چند ماه پیش با ارائه شکایتی به یک دادگاه آمریکایی گفت: محمدبن سلمان ولیعهد عربستان در سال ۲۰۱۸ میلادی تیمی را برای ترور وی (به کانادا) اعزام کرد اما این طرح از سوی مقامات کانادایی خنثی شد.
الجبری به دادگاه آمریکایی اعلام کرد که ماموران سعودی با ویزای توریستی و با همراه داشتن ابزارآلات ارّه کردن جسد و کشتن او وارد کانادا شده اند.
بن سلمان که بعد از کنار زدن ولیعهد پیشین و نشستن روی کرسی وی نتوانست مشروعیتی را به دست بیاورد به همین دلیل تلاش می کند از دست همه مخالفان خود رهایی یابد از جمال خاشقجی گرفته تا الجبری، اما قضیه الجبری با خاشقچی متفاوت است.
الجبری همچون بن سلمان رابطه خوبی با برخی مسئولان آمریکایی دارد و از حمایت آنها برخوردار است، گزینه ای که خاشقچی فاقد آن بود.
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
📚#معرفی_کتاب
کتاب عربستان سعودی وجریانهای اسلامی جدید
Contesting the Saudi State: Islamic Voices From a New Generation
نوشته #مضاوی_الرشید
ترجمه رضا نجف زاده
🔸گزارشی مختصر از کتاب 👇🏼
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
📚#معرفی_کتاب کتاب عربستان سعودی وجریانهای اسلامی جدید Contesting the Saudi State: Islamic Voices Fro
📚#گزارش_کتاب عربستان سعودی وجریانهای اسلامی جدید
🔸«عربستان سعودی وجریانهای اسلامی جدید» عنوان کتابی است که توسط مضاوی الرشید، نویسنده منتقد و پرآوازه عربستانی به رشته تحریر در آمده است. ترجمه کتاب توسط دکتر رضا نجف زاده (پژوهشگر مسائل سیاسی) صورت گرفته است وانتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات آن را روانه بازار نشر کرده است. جنبش های اسلامی معاصر، گونه ای از جنبش های اجتماعی هستند که در واکنش به یک یا چند عامل از میان عوامل متعددی مانند استعمار غرب، انحطاط فکری و استبداد داخلی، سکولارسازی شتابزده جوامع اسلامی، شکست های نظامی مسلمانان از بیگانگان، و انحطاط درونی (بحران مشروعیت، بحران هویت، توزیع ناعادلانه ثروت، فساد و سرکوب) و نیز با تکیه بر اسلام به عنوان خاستگاه فکری و الگوی نجات بخش پدید آمده اند .
🔸در مورد گونه شناسی و طبقه بندی جنبش های اسلام گرا در عربستان سعودی معیار دقیق و جامعی که بتواند سنخ و ماهیت شناسی مناسبی از وضعیت جنبش های اسلام گرا به دست دهد وجود ندارد، اما با این حال اکثر نوشته های موجود در این زمینه، این جنبش ها را در دو دسته کلی سنی و شیعی تقسیم نموده اند که در درون هر گروه بویژه جنبش های اهل تسنن گونه های مختلفی وجود دارد.
🔸عربستان به عنوان مهد اسلام در حال حاضر از اهمیت ویژهای برخوردار است. این کشور دارای فضای امنیتی سیاسی فوق العاده ای می باشد. البته این فضا باعث شکل گیری جریانها و جنبش های متفاوتی در درون این کشور به جهت براندازی یا اصلاحات شده است. نسل جدید گروه های جهادی، جریان الصحوة، حرکتهای لیبرالی، اقلیت های مذهبی نظیر شیعیان امامی و اسماعیلی، جنبش های مدافع حقوق زنان مهم ترین این جنبش ها می باشند. داستان کشمکش بر سر قدرت و ثروت در خاندان آل سعود، عالمان وهابی و شرکتهای چندملیتی موضوع محافل این جنبش ها می باشد.
🔸مضاوی الرشید بانوی نویسنده پرآوازه ای است که خود از تبار آل رشید می باشد که روزگاری امارت ریاض را برعهده داشت و با هجوم عبدالعزیز بن عبدالله آل سعود حکومت او در ریاض درهم شکسته شد و خاندان او آواره گشتند. مضاوی الرشید ساکن لندن و دانش آموخته کمبریج و پروفسور انسان شناسی دین در دپارتمان الهیات و مطالعات دینی کینگز کالج لندن می باشد. او از جمله فعالان سیاسی وروشنفکران تبعیدی سعودی است ودر ضمن از جمله زنان منتقد حکومت سعودی به شمار می رود و یکی از مقاله نویسان روزنامه القدس العربی در لندن است و کتبی مانند سیاست در یک واحه عربی، تاریخ عربستان سعودی، روایت های معارض: تاریخ، سیاست و جامعه معاصر در عربستان ویمن، جامعه سعودی و بنبست اصلاحات در قرن بیست ویکم وپیوندهای فراملی وخلیج عرب، را تدوین کرده است.
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
▪️طبق آمار گزارشگران بدون مرز، عربستان سعودی از نظر تعداد روزنامه نگاران زندانی در منطقه عربی، مقام اول را دارد!
🔸بر اساس این گزارش هیچ رسانه آزادی در عربستان سعودی وجود ندارد و تمام روزنامه نگاران داخلی و خارج از کشور تحت نظارت دقیق حکومت عربستان می باشند و این مسأله با ترور جمال خاشقچی در استانبول (ترکیه) در اکتبر 2018 تأیید می شود.
🔸اگرچه محمد بن سلمان، با به دست گرفتن قدرت در ژوئن 2017 درسخنانی خبر از آزادی بیان و گشودگی داد، اما موج سرکوب به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرد و از آن تاریخ تعداد شهروندان روزنامه نگار و روزنامه نگاران در پشت میله های زندان سه برابر شده است!
🌐منبع:
https://rsf.org/ar/ranking
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
▪️دانشگاه امام محمد بن سعود یکی از برجسته ترین دانشگاه های عربستان است که در سال های اخیر برخی از اساتید این دانشگاه به علل مختلف سیاسی و... دستگیر شدند!
📹در این ویدئو مهم ترین اساتید دستگیر شده را بشناسید...
📝به این بهانه به ارائه گزارشی اختصاصی با عنوان "دانشگاه امام محمد بن سعود، هسته تروریسم در جهان" می پردازیم.
🔻جهت مشاهده در 👇🏼
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
▪️دانشگاه امام محمد بن سعود یکی از برجسته ترین دانشگاه های عربستان است که در سال های اخیر برخی از اس
#مرکز_شناسی
▪️دانشگاه امام محمد بن سعود، هسته تروریسم در جهان!
🔸#اختصاصی_کانال_مطالعات_عربستان_سعودی
🔻جامعة الامام محمد بن سعود الاسلاميه: اين دانشگاه در سال 1394هـ در زمينه بحثهای اسلامي و گسترش و تبليغ آن در كشورهای گوناگون تأسيس شد!
دانشكدههای مهم «كلية اللغة العربيه»، «كلية اصول الدين»، «كلية العلوم الاجتماعيه»، «المعهد العالي للقضاء» و «مركز البحوث» وابسته به آن هستند كه كتابها و مجلّات گوناگوني در زمينه اهداف خود، چاپ و توزيع كردهاند.
گفتنی است این مرکز اسلامی، وظیفه ارسال طلبه به مناطقی همچون آمریکا، ژاپن، اندونزی و برخی از کشورهای اروپایی را دارد.
این دانشگاه، ۶۵ آموزشگاه در داخل عربستانسعودی و 6 آموزشگاه رسمی در خارج از این کشور در کشورهای ژاپن، اندونزی، جیبوتی، آمریکا و... دارد!
🔻مدیران دانشگاه از زمان تاسیس
* عبدالعزیز بن محمد آل الشیخ - از زمان تأسیس تا ۱۳۹۶
* عبد الله بن عبدالمحسن الترکی - از ۱۳۹۶ تا ۱۴۱۴
* محمد بن عبد الله العجلان - از ۱۴۱۴ تا ۱۴۱۸
* عبدالله بن یوسف الشبل - از ۱۴۱۸ تا ۱۴۱۹
* محمد بن سعد السالم - از ۱۴۱۹ تا ۱۴۲۸
* سلیمان ابا الخیل - از ۱۴۲۸ تا ۱۴۳۶
* أحمد بن سالم بن محمد العامری - از 1440
🔻مهم ترین شخصیت های برجسته ای که از این دانشگاه فارغ التحصیل شده اند:
* عبدالعزيز بن عبدالله آل الشيخ
* محمد بن صالح بن عثيمين
* صالح بن فوزان بن عبد الله الفوزان
* علي بن عبد الرحمن الحذيفي
* عبد الرحمن السديس
* عبد الله بن محمد بن إبراهيم بن عبد اللطيف آل الشيخ
🔻دانشگاه امام محمد بن سعود در عربستان سعودی اولین هسته به عنوان کارخانه فارغ التحصیلی مبلغان وهابی محسوب می شود که بسیاری از رهبران افراطی از جنبش های افراط گرایی و تکفیر، به ویژه رهبران جنبش تروریستی القاعده، از آن بیرون آمدند.
اولین هسته تأسیس دانشگاه با تأسیس موسسه علمی ریاض (مذهبی) تأسیس شد که در سال 1949 توسط پادشاه عبدالعزیز آل سعود افتتاح شد و وظیفه نظارت بر آن به مفتی پادشاهی در آن زمان ، شیخ محمد بن ابراهیم واگذار شد. در سال 1952 دانشکده شرع در ریاض افتتاح شد و سپس یک سال بعد دانشکده زبان عربی و دیگر موسسات علمی نیز افتتاح شدند. در سال 1973، تأسیس دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود تصویب شد که شامل این دانشکده ها، موسسات علمی و موسسات عالیه بود. این دانشگاه در حال حاضر دارای 11 دانشکده است که 5 دانشکده در ریاض و 6 دانشکده در هر یک از مناطق القصيم، الاحساء، مدینه و دو انستیتو در ریاض وجود دارد، یکی برای دادگستری و دیگری برای آموزش زبان عربی به غیربومیان، علاوه بر این شش موسسه خارج از کشور برای آموزش علوم اسلامی و عربی در هر یک از راس الخیمه، موریتانی، جیبوتی، اندونزی، ایالات متحده و ژاپن و شصت موسسه علمی در شهرهای مختلف عربستان سعودی تاسیس و گسترش یافتند.
🔻به جهت اینکه بسیاری از افراد متهم به تروریسم و رهبران سازمانهای مسلح اسلامی چه القاعده و چه سایر سازمان ها در اندونزی و فیلیپین، بنگلادش، چچن، کشمیر و حتی ایالات متحده، از فارغ التحصیلان این دانشگاه بوده اند، توجه و حساسیت به این دانشگاه بیشتر شده!
🔻در میان فارغ التحصیلان این دانشگاه سه شخصیت تروریستی از رهبران القاعده وجود داشته که به عنوان نظریه پردازان این سازمان در عربستان سعودی شناخته می شوند و آنها عبارتند از:
* فارس أحمد جمعان آل شويل الزهراني، تبعه سعودی؛ الزهرانی اولین نظریه پرداز سازمان القاعده در عربستان سعودی محسوب می شود. مقامات وی را در سال 2004 دستگیر کردند. وی دارای مدرک لیسانس شریعت از دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود است.
* عيسى سعد محمد بن عوشن، تبعه عربستان سعودی اهل ریاض، که دومین نظریه پرداز شرعی پس از فارس آل شویل الزهرانی است، وی پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود به عنوان قاضی مشغول به کار شد؛ العوشان در درگیری با نیروهای امنیتی سعودی کشته شد.
* عبدالله محمد راشد الرشود، شهروند سعودی، سومین فرد در لیست نظریه پردازان القاعده در پادشاهی است. وی از دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود فارغ التحصیل شد. الرشود به سختی فوق العاده مشهور بود.
بر اساس گزارشی که روزنامه سعودی الوطن (30 مه 2006) منتشر كرد، مبنی بر اینكه خبرنگار این روزنامه طی سفر به کردستان عراق با دو سعودی بازداشت شده به اتهام تروریسم در زندان شقلاوه ملاقات كرد، که طی این ملاقات معلوم شد یكی از آن دو زندانی، از جمله افراد تحت تعقیب عربستان سعودی است، نام آن شخص عبدالله محمد صالح الرمیان (متولد 1982) متولد شهربریده و دانشجوی سال اول دانشگاه امام محمد بن سعود است.
🔻همچنین بسیاری از علمای طراز اول وهابیت که در بالا اسم برخی از آنان را ذکر کردم، از فارغ التحصیلان این دانشگاه هستند که متاسفانه در این مجال کم نمی توان به شخصیت تک تک این افراد پرداخت.
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
▪️دانشگاه امام محمد بن سعود یکی از برجسته ترین دانشگاه های عربستان است که در سال های اخیر برخی از اس
🔻این دانشگاه هنوز از داخل و خارج عربستان سعودی دانشجو می پذیرد و یکی از مهمترین دانشگاههای اسلامی در عربستان سعودی محسوب می شود که در رویکرد تدریس خود به مبانی و مناهج ابن تیمیه که در کتاب او (منهاج السنة) گنجانده شده است تکیه می کند، این کتاب مملو از مغالطه، دروغ و تهمت می باشد.
⁉️ملاحظه: برخی از علمای وهابی داخل کشور که در دانشگاه های عربستان سعودی درس خوانده اند! به اسم اهل سنت مشغول به فعالیت تبلیغی و تبیین آموزه های وهابیت (که در عربستان آموخته اند)، در نقاط مختلف کشور می باشند!
لازم به ذکر است که منهج این افراد کاملا بر اساس منهج وهابیت در عربستان بوده که متاسفانه بعضا برخی در داخل کشور از این افراد و ظرفیتشان، به عنوان فرصت یاد می کنند!
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
📚#معرفی_کتاب #هزار_توی_سعودی (روایتی از #جامعه و #حکومت_عربستان_سعودی) مؤلف: کارنالیوت هاوس ناشر:
📚#برشی_کوتاه از کتاب هزار توی سعودی📚
📗در این دو_سه دهه، هر چه بیشتر با مردم عادی عربستان برخورد می کردم، بیشتر تعجب می کردم از این همه انفعال و پذیرش بی چون و چرا در مقابل قوانینی که پیران، معلمان، عالمان دینی و حکام آل سعود وضع کرده اند؛ حکامی که سه قرن است که گاه و بیگاه بر این قلمرو حکومت کرده اند. همیشه از خودم می پریسدم چطور ممکن است مردمی تا این حد سر به راه باشند و بی چون و چرا گردن بنهند؟این در حالی ست که آن ها بردهایی زیر شلاق ستم نبودند. انسان هایی بدوی در جزیره ای ناشناخته هم نبودند.
🔹هزار توی سعودی، روایتی از جامعه و حکومت عربستان سعودی، ص13.
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
▪️اشاعه اباحه گری در سریال های سعودی!
🔻پخش سریال #ضحایا_حلال که توسط کانال سعودی #mbc تولید شده و در جامعه عربستان به طور خاص و جهان عرب به طور کلی منتشر شده است!
🔻این سریال ها در دوران بن سلمان و در جهت اشاعه اباحه گری و فساد خانوادگی به روشی بی سابقه در حال پخش می باشد!
🔻بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی با انتشار بخش هایی از این سریال، به آن واکنش نشان داده و آن را لکه ننگی برای عربستان دانسته اند!
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
▪️#ترکی_الحمد نویسنده سکولار سعودی .. سخنگوی غیررسمی محمد بن سلمان!! 🔸ترکی الحمد به عنوان یکی از اعض
▪️توییت قابل تأمل ترکی الحمد نویسنده سکولار سعودی!
⁉️محمد بن سلمان..من تو را دوست دارم..دور از عناوین عالی رتبه و امثال اینها..من تو را دوست دارم فقط به این دلیل که تو آینده کشوری هستی که من آن را دوست دارم..ادامه بده سرور ارجمندم..تو امید هستی ...
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
#عبدالله_العوده از منتقدین حکومت #عربستان و فرزند شیخ #سلمان_العوده روحانی سرشناس عربستانی در صفحه ش
🔸عبدالله العوده فرزند شیخ سلمان العوده هشتگ #لاتقتلوا_سلمان_العودة (سلمان العوده را نکشید) در توییتر خود راه اندازی کرد و اعلام کرد که مقامات مسئول هرگونه اتفاقاتی هستند که برای پدرش می افتد!
🔸کمتر از یک ماه قبل عبدالله العوده اعلام کرده بود که پدرش نیمی از بینایی و شنوایی خود را زیر شکنجه از دست داده است.
❇️کانال مطالعات عربستان سعودی
✅@Saudistudies
مطالعات تخصصی عربستان سعودی
🔸عبدالله العوده فرزند شیخ سلمان العوده هشتگ #لاتقتلوا_سلمان_العودة (سلمان العوده را نکشید) در توییتر
▪️شخصیت شناسی #سلمان_العوده💢
💢سلمان بن فهد بن عبد الله العودة الجبري الخالدي از علمای جریان سروریه (الصحوه) عربستان در جمادى الأولى 1376هـ برابر با 14 دسامبر ۱۹۵۶ در روستای بصر واقع در منطقه قصیم عربستان سعودی به دنیا آمده است.
💢زندگی نامه
🔻سلمان عوده در دوران تحصیلش قرآن و کتاب های محمد بن عبدالوهاب (همچون اصول ثلاثه و قواعد اربعه و توحید) و بلوغ المرام في أدلة الأحكام ابن حجر عسقلانی و مختصر صحيح مسلم منذری و دیگر کتب را حفظ کرده بود. همچنین عقیده واسطیه و شرح رحبیه را نزد صالح بلیهی و محمد بن صالح المنصور خوانده است.
🔻او از دانشکده شرعیات دانشگاه قصیم فارغ التحصیل شده و دکترایش را در موضوع اصول فقه دریافت نموده و به تدریس در دانشگاه محمد بن سعود مشغول گردید.
🔻سلمان العوده نزد علمایی همچون عبد العزيز بن باز، محمد بن صالح العثيمين، عبد الله بن جبرين و الشيخ صالح البليهي درس خوانده است.
🔻وی کتابهای سید قطب و محمد قطب را مطالعه کرده و درباره سید قطب می گفت بعضی گمان می کنند سید قطب بعضی از افراد و اجتماعات را تکفیر و نسبت جاهلیت داده است در حالی که در کلام سید قطب حرارتی است که در کلام محمد عبده و دیگران بوده است.
🔻از شخصیت هایی که بر سلمان العوده تاثیر گذاشت، محمد سرور زین العابدین (رهبر جریان سروریه) بوده است و سلمان العوده از شاگردان ایشان به حساب می آید.
💢سلمان العوده از منظر علمای وهابی
🔻بن باز در تقریظ خودش بر کتاب العزلة والخلطة سلمان عوده، وی را علامه خطاب می کند و می گوید: این کتاب دارای ارزش زیادی است و به طالبین علم سفارش می کنم این کتاب را بخوانند و از آن استفاده بکنند.
💢مخالفت برخی علمای وهابی با سلمان العوده
🔻بن عثيمين با ترجيح شنیدن سخنرانيهاي بن باز و الباني، گوش دادن به نوارهاي سخنراني سلمان العوده و سفر الحوالي را منع کرده است.
🔻مقبل بن هادي الوادعي، سلمان العوده را بدعتگذار ميخواند.
🔻دكتر ابراهيم بن محمد الصبيحي، عضو هيئت تدريس در دانشگاه اسلامي امام محمد بن سعود در رياض، كتابي با عنوان "حتي لايقع الحرج" بر ضد كتاب سلمان العوده با عنوان "إفعل و لاحرج" نوشت كه در آن، به نقد ديدگاههاي سلمان العوده درباره مناسك حج ميپردازد. جالب آنكه اين كتاب انتقادي همراه با مقدمه چند شخصيت برجسته وهابي دولتي عربستان به چاپ رسيده است، چنانکه مفتي عام عربستان سعودي، عبدالعزيز آل شيخ و رئيس مجلس قضايي اعلی، صالح اللحيدان و نیز صالح فوزان بر اين كتاب مقدمه نوشتهاند.
💢برخی دیدگاه های ایشان
🔻عدم رانندگی زنان عربستانی: سلمان عوده مخالف رانندگی خانم های عربستانی بوده است و این فکر خودش را در سال 1990 تحت عنوان (لسنا أغبياء بدرجة كافية؛ ما به اندازه کافی احمق نيستيم) معرفی کرده است.
🔻وی مواضع تندی علیه شیعیان و علمای شیعه دارد. همچنین قائل است که فرق شیعه و اهل سنت در اصول است نه اینکه در فروع باشد. وی شیعیان را از دایره اسلام خارج می داند و اعتقاد دارد شیعیان مسلمان نیستند.
⛔️در حالی که این موضع سلمان العوده خلاف سلف و علمای اهل سنت است چون سلف حتی خوارج را بخاطر تکفیر صحابه از دایره اسلام خارج نمی دانستند و آنها را مسلمان می دانستند.
🔻جنگ با اسرائیل: سلمان عوده معتقد است اجتماع یهود در فلسطین و تشکیل دولت در فلسطین در واقع وعده پیامبر ص بوده است برای کسانی که جنگ و قتال با یهود را کنار گذاشتند لذا در فلسطین یهودی ها تشکیل دولت دادند و اهل فساد هستند چون مسلمانان دیگر با یهودیان (بر خلاف دستور پیامبر ص) نمی جنگند.
⛔️این تفکر سلمان عوده بر خلاف حکام سعودی است که با یهود و آمریکا ارتباط دارند بدون اینکه در مقابل آنها موضعی بگیرند.
🔻سلمان العوده خروج بر حاکم ظالم را جایز نمی داند و لکن امر به معروف و نهی از منکر بر حاکم جائر و ظالم، لازم و واجب است. اگر حاکم کفر بواح (آشکار) انجام دهد عزلش واجب است و اطاعت از حاکم جائر و ظالم در جهاد واجب است ولی در معصیت از او اطاعت نمی شود.
🔻سلمان عوده اعتقاد دارد اهل حدیث همان اهل سنت و جماعت و فرقه ناجیه هستند و در مقابل اهل حدیث اهل رای هستند و اهل رای نظر و قیاس خودشان را بر کتاب و سنت مقدم می کنند و اهل تاویل هستند و تقلید از غیر مذاهب اربعه را جایز نمی دانند و کسی که خارج از مذاهب اربعه باشد را گمراه می دانند.
💢فعالیت های سیاسی
🔻در اوایل دهه نود، سلمان العوده با جمعی از بزرگان (جریان الصحوه)، کنوانسیون و پیمانی را به نام (یادداشت نصیحت گرانه)، تدوین نموده و در آن خواهان اصلاحات سیاسی و دینی و تغییرات مسالمت آمیز در کشور سعودی شدند که در نتیجه آن وثیقه، پادشاه وقت ملک فهد بن عبدالعزیز مجلس شورای نمایشی و غیر انتخابی را در سال ۱۹۹۲م تأسیس نمود.