⭕️ نماز بدون مُهر!
❓اگر وسطِ نماز، بچه مُهرمان را برداشت چه کنیم؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
👌با بلند گفتنِ "الله اکبر" و اشارهی چشم و ابرو اگر میتوانید، او را متوجهِ خود کنید تا مُهر را برگرداند. گفتنِ الله اکبر بقصدِ ذکر (نه به قصد اینکه جزء و رکنِ نماز است) در هر جایِ نماز مُجاز است.
➕ اگر مأیوس شدید از بدست آوردنِ مُهر، بدونِ اینکه حالتِ نماز را بهم بزنید، بگردید بدنبالِ چیزی مثلِ کاغذ، سنگ، دستمالکاغذی یا هر چیز که سجده بر آن صحیح است.
☝️ اگر در آن نزدیکیها مواردِ بالا وجود نداشت، به ترتیبِ اولویتِ زیر پیش بروید (اولویت یعنی رعایت ترتیب، الزامی است):
1️⃣ به لباسی که از جنس کتان یا پنبه است سجده کنید.
2️⃣ اگر لباستان از این جنس نبود، لباس پشمی یا فرش
3️⃣ اگر اینهم نبود، روی فلزات و اشياء معدني مثلِ نگینِ انگشتر
4️⃣ اگر اینهم نبود بر پُشت دست.
⚠️ نکته: اگه کار به مرحلهی چهارم رسید، سجده را بر پشت دست بجا آورید و نمازتان را تا آخر ادامه دهید. نماز که تمام شد، اگر وقت باقی است، دوباره همان نماز را احتیاطا اعاده کنید و بخوانید. اگر وقت باقی نیست، قضا ندارد.
🆔 @SinJimDin
۲۹ آذر ۱۴۰۰
⭕️ نماز قضا
❓تعداد نمازهای قضایَم را نمیدانم و اینکه آیا باید به ترتیب بخوانم؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
1️⃣ تعداد نمازِ قضا
✍️ تاریخِ رسیدن به سنِ تکلیف، قابل محاسبه است. در شناسنامه، تاریخِ تولدِ قمری هر کسی نوشته شده. از آن تاریخ تا الآن فرض کنید ده سال می گذرد. اینجا 4 حالت دارد:
👈 1. یقینا میدانید تعداد نمازهای قضا شده را: خب باید رکعت به رکعتِ نمازهای قضا شده را و تدریجا بجا بیاورید.
👈 2. حدودا میدانید چند سال قضا کرده اید: مثلا در این ده سال، تخمیناً چند سالش را سر جمع مطمئنید که نمازهایتان را خوانده اید؟ مثلا فرض کنید 9 سال. خب بقیه را قضا می کنید.
👈 3. احتمال میدهید بینِ دو عدد: اگر ذهنتان برود به این سمت که آیا یک سال نماز قضا دارید یا مثلا دو سال؟ اینجا همان مقدار کمتر را ملاک بدهید و یک سال نماز قضا به دوشتان است.
👈 4. ذهنتان به هیچ عددی نمیرود: اینجا با دفترِ مرجعِ تقلیدتان تماس بگیرید، آنها در موردِ مقدار نمازِ قضا، شما را راهنمائی خواهند کرد و به توافقی خواهید رسید.
📣 عباداتِ واجب، دِینِ شرعی است و تا قبل از مرگ باید بدهیهای عبادیمان را صاف کنیم. کسانی که نمازِ قضا دارند، تلنبار نکنند برای ایامِ کهنسالی. چون از کجا معلوم فردا زنده باشیم و از کجا معلوم در ایامِ پیری حالِ عبادت داشته باشیم با آن کسالت و بیماری؟
2️⃣ ترتیب نماز قضا
✍️ رعايت ترتيب در قضای نمازها لازم نيست؛ مگر نسبت به نماز ظهر و عصر از يک روز و همچنين مغرب و عشاي مربوط به يک روز. بنابراين، مي توانيد ابتدای تمام نمازهای صبح را قضا کنيد، سپس نمازهای ظهر، سپس نمازهای عصر، و پس از آن نمازهای مغرب، و سپس نمازهای عشاء.
☝️پس میتوانید مثلاً 50 نماز صبح بخوانید؛ بعدَش 50 نماز ظهر؛ سپس 50 نماز عصر؛ پس از آن، 50 نماز مغرب؛ و در نهایت، 50 نمازِ عشا بخوانید.
➕نکته: در نمازهای دو قلو یعنی ظهر با عصر یا مغرب با عشا، باید توجه داشت که قُلِ دوم از "نمازِ یک روز" باید پس از قُلِ اول باشد. یعنی مثلا شما وقتی اجازه دارید نمازِ عشای دهم را بخوانید که قبلا نمازِ مغربِ دهم را خوانده باشید. نماز عشای یک شب بر نماز مغربِ همان شب و نمازِ عصرِ یک روز بر نمازِ ظهر آنروز نمیتواند مقدّم باشد.
✍️ سادهترین حالتش این است که پس از اتمام قضای نماز صبحها بروید سراغِ نمازِ ظهر. پس از اتمامِ تمامِ نمازهای قضای ظهر، بروید سراغِ عصر و... . یا اینکه هر سری به تریب، صبح و ظهر و عصر و مغرب و عشا بخوانید
🆔 @SinJimDin
۱ دی ۱۴۰۰
⭕️ بهار مؤمن
👌روزهایِ سرد و کوتاهِ زمستان، فرصتِ مناسبی است برای مؤمنانی که روزهی قضا به گردن دارند.
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
🆔 @SinJimDin
۱ دی ۱۴۰۰
7.06M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ بی تی اس
📹 اگر شما هم متوجهِ گرایشِ افراطیِ جمعی از نوجوانانِ ایرانی به فرهنگِ کُرهای شدهاید لطفا این ویدئو را ببینید.
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
🆔 @SinJimDin
۳ دی ۱۴۰۰
⭕️ جهاد با نفس
❓راه و روشِ جهاد با نفس، چیست؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
✍️ در روایاتِ ما از جهادِ نظامی با نامِ "جهادِ اصغر" و از جهاد با نفس یا همان تهذیبِ نفس، با نامِ "جهاد اکبر" یاد شده است. جهاد با نفس یعنی کوشش در جهتِ پاکسازیِ خود از هر نوع زشتی و مقابله با خواستههای ناپسندِ نفسانی. این نوع جهاد دارای مراحلِ زیر است:
1️⃣ یقظه: ابتدا باید بیدار شد از خوابِ غفلت. کسی که خواب است به فکرِ تزکیه و پاکسازیِ درونِ خود نمیافتد. خَشم، یک بیماریِ مُهلک است. ابتدا باید دغدغهی زدودنِ خشم در وجودمان باشد؛ کما اینکه دغدغهی زدودنِ فلان بیماریِ جسمی را داریم.
2️⃣ تفکر: بالاترین عبادت، تفکر است. با خود خلوت کنیم و به آسمان نگاه کنیم در صُنعِ خدا بیندیشیم. در مفهومِ آیاتِ قرآن، تأمل و تدبر کنیم. به عاقبةُ الأمرمان و به عُمری که گذشت و رو به پایان است کمی فکر کنیم. کتابهای معرفتی و دینی بخوانیم. در محافلِ وعظ و ذکر شرکت کنیم و با افرادِ معنوی ارتباط بگیریم.
3️⃣ عزم: باید تصمیم بگیریم بر ادای واجبات، ترکِ گناهان، پرهیز از امور بیهوده، جبرانِ گذشته و پایداری بر مسیرِ حق. بقولِ امام خمینی: "تا نیروی جوانی دارید میتوانید هواهای نفسانیريال مشتهیات دنیایی و خواستههای حیوانی را از خود دور سازید، ولی اگر در جوانی به فکر اصلاح و ساختن خود نباشید، دیگر در پیری کار از کار گذشته است".
4️⃣ مشارطه: بینِ ما و خدا باید یک شرط و تعهدی بسته شود بر ترک معاصی و انجامِ تکالیف. بقولِ امام خمینی: "مشارطه آن است که در اولِ روز مثلاً با خود شرط کند امروز برخلاف فرمودهی خدا رفتار نکند و این مطلب را تصمیم بگیرد. معلوم است که یک روز خلاف نکردن امری است سهل و انسان به آسانی میتواند از عهده به در آید".
5️⃣ مراقبه: یعنی در تمامِ مدّت تعهد، مراقب باشد که خلافِ شرط و عهدَش رفتار نکند. یک مدل تعهد معنوی با عنوان "برنامهی عبادی" در این لینک آوردهام. بقولِ حضرت امام خمینی: "انسان باید مثل طبیب و پرستارِ مهربان از حال خود مواظبت نماید و مهار نفس سرکش را از دست ندهد".
6️⃣ محاسبه: وقتِ خواب، حساب و کتابِ روزمان را داشته باشیم. امام کاظم میفرمایَد: "از ما نیست کسی که هر روز نفس خود را محاسبه نکند". اگر کارِ خوبی داشتیم، شُکر کنیم و تلاش کنیم روزِ بعد آنرا بیفزاییم. اگر گناهی داشتیم توبه کنیم و در جبرانَش بکوشیم. بفرمودهی مولا: " آنکه نفسَش را حسابرسی کند، بر عیبها و گناهانش واقف گشته، از گناهان پوزش طلبد و در اصلاح عیبهایش بکوشد".
7️⃣ ضبط خیال: قوّهی تخیّل مانند پرندهای است که به هر سو پرواز میکند. اوهام فاسد و خیالاتِ باطل، زمینهی فسادِ روح و انحرافِ انسان را فراهم میکند. روش دور کردنِ افکارِ منفی را در اینجا توضیح دادیم.
🆔 @SinJimDin
۷ دی ۱۴۰۰
⭕️ قرعهکشیِ وام
❓وامی که با قرعهکشی از صندوقهای قرضالحسنهی محلّی یا خانگی میگیریم چه حکمَش و خمسش چگونه است؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
💰اگر سپردهگزاران با رضایتِ قلبی مبلغی را در صندوق قرضالحسنهی خانگی یا محلّی بگذارند و متولیِ صندوق، با رعایتِ نوبت یا بر مبنایِ قُرعهکشی به همهی اعضاء متناوباً وام بدهد، این وام شرعاً مُجاز است و مصداقِ کارِ خیر.
❗️البته باید توجه داشت که هیچ یک از قرض دهندگان، نباید نیّت «قرض به شرط قرض» کنند یا زمانِ دریافت وام تعیین کنند. یعنی نباید در ذهنِشان این باشد که قرض میدهم بشرطی که اینکه مدّتی بعد به من وام بدهند! اگر این در ذهنشان باشد، "ربای حکمی" است و حرام.
🔔 متولّی صنوق اولاً باید به مراجعین بگویید اگر داشتیم قرض میدهیم و الا نمیدهیم. ثانیا زمانِ پرداخت وام و تسهیلات را اعلام نکند. در یک کلام باید هیچ قید و شرطی در هنگام قرض گرفتن و قرض دادن وجود نداشته باشد.
✅ مسئول صندوق مراجعین خود را باید اینگونه توجیه کند که شما به قصد خیر و رفع مشکلات مومنین به صندوق قرض دهید. هر زمان که موجودی صندوق کافی بود ما به شما و دیگر اعضای صندوق طبق توافق متولیان صندوق، وام خواهیم داد.
✍️ اینجا مسئول صندوق نه زمان وام را مشخص کرده؛ و نه مبلغ وام را؛ و نه هیچ کدام از طرفین در متن قرارداد «قرض به شرط قرض» راه قید نکردهاند.
📚ضمنا آقای سید جعفر ربانی کتابی نوشتهاند بنام "احکام صندوقهای قرضالحسنه" که خواندنِ آن برای تمامِ کسانی که صندوق قرض الحسنه دارند، واجب و ضروری است.
➕در مورد قرعهکشی هم آنچه در آیهی 90 از سورهی مائده به حرام بودنَش تصریح شده، "قُمار" است و نه قُرعه: "إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَيْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطان". اصطلاحِ مَیسِر در آیهی شریفه، خودِ قمار است و "الازلام" آلتِ قُمار.
➕ در قصهی حضرتِ زکریا، برای تعیینِ کفالتِ مریمِ مقدس، از قرعه استفاده کردند و قرآن نیز از آن، نهی نکرد. قاعدهی قُرعه حتی در فقهِ شیعه نیز وجود دارد: "القرعةُ لکلِ امرٍ مُشتبه". یعنی قرعه برای رفعِ امورِ مشتبه توصیه میشود.
👌خمس نیز به مالی تعلُق میگیرد که شما مالکَش باشید. در مقولهی وام (قرض) شما مالکِ پول نیستید. مالکِ پول، موظف به پرداختِ خمس است نه قرض گیرنده. بنابراین اگر مالکانِ پول، همه پولِ خمسداده را در صندوق گذاشته باشند، دیگر خمس به آن تعلق نمیگیرد. اما اگر خمسِ مالِ قرار گرفته در صندوق را نداده باشند، خمسش به عهده مالکان آن سرمایه است و هر کس باید خمسِ مقدارِ خودش را پرداخت کند.
➕ اما شما بعنوانِ وام گیرنده، همان مقدار از مالی را قسطش را پرداخت کرده اید را مالکید. اگر آن مقدارِ پرداخت شده را تا سرِ سالِ خمسی مصرف نکرده باشید، خمسش به دوشِ شما است.
🆔 @SinJimDin
۷ دی ۱۴۰۰
⭕️ پوشش مشکی
❓لباسِ مشکی، آیا در نماز مکروه است یا همیشه؟ چرا پس پردهی کعبه، سیاه است؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
👕 لباسِ مشکی (بلوز، شلوار، مانتو، روسری، کت و...) در هر حال کراهت دارد طبقِ فتوایِ غالبِ مراجع تقلید. اسلام با تیرگی و تاریکی و سیاهی و غم و افسردگی، مخالف است. امامانِ ما لباس هایِ روشن و سفید به تن میکردند.
☝️این حکمِ کلّی البته استثنائاتی نیز دارد. عبا، عمّامه و چادرِ مشکی از این حکم، استثناء شدهاند و کراهت نداردند؛ چه در حالتِ عادی و چه در نماز. در تاریخِ صدر اسلام داریم که امّسلمه همسر پیامبر گفت: "زنان انصار با چادرهای مشکی تردد میکردند و پیامبر نیز نهی نکرد از این کار".
❌ بعضی از بانوانِ گرامی با مانتو، شلوار و روسریِ مشکی که کراهت دارد، نماز میخوانند اما با چادرِ مشکی که کراهت ندارد، نماز نمیخوانند!!
🕋 مشکی کردنِ جامهی کعبه، مبنایِ دینی ندارد و در قرونِ اخیر به این رنگ در آمده است. در عصرِ رسولِ خدا پارچهی سفیدِ مصری بنامِ "قباطی" و یا "بُردِ یمانی" بر کعبه آویخته میشد. بعد از رسولِ خدا نیز کعبه گاهی با رنگِ سبز و حتی قرمز و زرد پوشانده میشد.
✍️ تا اینکه در اواخرِ خلافتِ "ناصر" که یکی از خلفایِ عباسی بود، رنگِ پردهی کعبه به رنگِ مشکی درآمد.
👌 از برخی روایات استفاده میشود که سیاه، رنگِ بنی العباس، مشرکین و فراعنه میباشد. شاید یکی از دلایلِ کراهتَش تشبه به این اشقیاء باشد.
🆔 @SinJimDin
۷ دی ۱۴۰۰
⭕️ رجعَت
❓در موردِ دورانِ رجعت، مختصراً توضیح دهید؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
✍️ در قرآن، بشکلِ صریح بحثِ رجعت مطرح نشده است. عمدهی استنادات ما در بحثِ رجعت به احادیث و روایاتِ معصومین بر میگردد. بعنوانِ مثال در زیارتِ آلِ یاسین به حقانیتِ رجعت، تصریح شده است: "و أَنَّ رَجْعَتَكُمْ حَقٌّ لارَيْبَ فِيهَا".
👌 برخی از مفسرّین آیه ۸۳ از سوره نمل را به بحثِ رجعتِ منکرانِ دین مربوط میدانند: "و یومَ نَحشرُ من کلِ اُمَةٍ فَوجاً مِمَّن یکذِّبُ بآیاتِنا". یعنی روزى که ما از هر امّتى، "یک گروه" از كسانى كه آيات ما را تكذيب مىكردند محشور مىكنيم.
☝️نمیشود گفت این آیه مربوط به قیامت است. چون در قیامت، "همه" زنده میشوند و نه "یک گروهِ خاص". البته همانطور که گفته شد، قرآن در زمینهی رجعت، تصریح ندارد.
⏲ اما از روایتِ صحیحهی شیعه بر میآید که اندکی پیش از قیامِ امام زمان یا همزمان با قیام یا اندکی پس از قیام، رجعت اتفاق میافتد. "رجعت" از جمله معتقدات مسلّمِ شیعهی امامیه است و به معنای بازگشت به سوی دنیا، پس از مرگ و پیش از آخرت میباشد.
☝️علامه طباطبایی در کتابِ المیزان میگوید: "فرقههای غیرشیعی هر چند ظهور مهدی را قبول دارند ولی مسأله رجعت را انکار کرده و بنابراین اعتقاد به رجعت از ویژگیهای اعتقادی شیعه است".
🔔 رجعت، همگانی نیست بلکه مخصوص عدهی خاصی است. مثلا کسانی که کشته شدند، یا اهلِ قرائت دعای عهد هستند، یا مؤمنان خالص و مشرکان محض، یا اهلبیت علیهم السلام با همان بدنی در دنیا با آن زندگی میکردند دوباره باز میگردند.
👌مؤمنان خالص بر میگردند تا دینِ حق را یاری کنند و از حکومت جهانی اسلام، شاد شوند. کافرانِ محض نیز زنده میشوند برای اینکه خوار و ذلیل بشوند.
➕ بعد از اتمامِ دورانِ رجعت که ما نمیدانیم دقیقاً چند سال طول میکشد، قیامت بر پا میگردد. فاصلهی بینِ ظهور تا قیامت، دوران رجعت است و طبقِ روایات، اولین رجعت کننده، امام علی یا امام حسین است.
🗣 در کتاب میزان الحکمه، حدیث شماره 6937 آمده: "نخستین کسی که به دنیا برمیگردد حسین بن علی است او چنان فرمانروایی میکند که بر اثر پیری، ابروانش بر روی چشمانش فرو میافتد".
➕همچنین حضرت عیسی، رسول اکرم، طبقِ برخی نقلها همه اهلبیت و جمعی از اصحابشان مثلِ سلمان، مقداد، مالک اشتر و... در دوران رجعت باز میگردند.
❓زراره که یکی از اصحابِ خاص امام صادق است گفت نمیخواستم از امام صادق در موردِ رجعت سوال کنم برای همین مخفی کردمش و بجایَش گفتم: "آیا کسی که کشته شده، مُرده به حساب میاد؟"
🗣 امام جواب دادند "لا، الموت موت و القتل قتل؛ مَن قَتَل لم يذق الموت لابد مِن أن يرجع حتى يذوق الموت". یعنی مرگ با قتل، فرق دارد و هر کسی که کشته شده و مرگ را نچشیده، باید مجدداً برگردد تا مرگ را بچشد".
✍️ همچنین در دعایِ عهد میخوانیم: "اللّٰهُمَّ إِنْ حالَ بَيْنِي وَبَيْنَهُ الْمَوْتُ الَّذِي جَعَلْتَهُ عَلَىٰ عِبادِكَ حَتْماً مَقْضِيّاً فَأَخْرِجْنِي مِنْ قَبْرِي مُؤْتَزِراً كَفَنِي، شاهِراً سَيْفِي، مُجَرِّداً قَناتِي، مُلَبِّياً دَعْوَةَ الدَّاعِي فِي الْحاضِرِ وَالْبادِي".
☝️یعنی: خدایا اگر بین من و او مرگی که بر بندگانت قطعی ساختی حائل شد، کفن پوشیده از قبر مرا بیرون آور، با شمشیر از نیام برکشیده و نیزه برهنه، پاسخگو به دعوت آن دعوتکننده، در میان شهرنشین و بادیهنشین. خدایا مرا از قبرم خارج کن در حالی که...".
☝️لذا شیخ عباسِ قمی در مفاتیح الجنان مبتنی ر روایتی از امام صادق مینویسد: "هر کس 40 صبح [حد فاصل اذان صبح تا طلوع آفتاب] دعای عهد بخواند، حتی اگر هم در زمانِ ظهور زنده نباشد، خدا آن شخص را از قبر بیرون میآورد تا در رکاب امام عصر باشد".
🆔 @SinJimDin
۸ دی ۱۴۰۰
⭕️ کریسمس
❓آیا یک مسلمان میتواند کریسمس را جشن بگیرد؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
🎊 برپائیِ مراسمِ جشن و سرور برای حضرت مسیح جزء شعائر دینی است و این سنتِ حسنه باید به سبک و سیاقِ مسلمانی در ایران فراگیر شود.
❌ اساسا ما مسلمانان چون این پرچم را در دست نگرفتهایم، عدهای در شرق و غرب و ایران، میلاد این پیامبر بزرگوار را در درختِ سرو و عروسکِ بابانوئل خلاصه کرده و جلودارِ جشنِ میلاد مسیح شدهاند!
❓چه اشکالی دارد هیآتِ ما مثلِ بقیه موالید، خیلی پُر رنگ محافل جشن و سرورِ بر پا کنند؟ ایستگاهِ صلواتی داشته باشند؟ نذر و نیاز کنند؟ تا جشنهای انحرافی به حاشیه کشیده شود.
👌حتی از مسیحیان نیز دعوت کنیم در مراسماتِمان. مگر عیسایِ قرآن که هنوز زنده است و از پیروانِ امام زمان، فقط پیامبرِ مسیحیان است؟ آیهی سهبار تکرار شدهی "لا نُفرّقُ بَینَ أحدٍ مِن رُسُلِه" یعنی ميان هيچ يک از پيامبران فرقى نمىنهيم.
✅ احترام، ارتباطِ موثر و حتی توسل به انبیاء عظام، مورد توصیهی دینِ اسلام است. در غالبِ زیارتنامههای امامان و امامزادگان سلام به انبیاءِ گذشته و از جمله حضرت مسیح به چشم میخورد.
✍️ پس برای مقابله با برخی از ایرانیانِ خود باخته که تحت تاثیرِ غرب و اروپا جشنِ کریسمس بر پا میکنند، باید یک جنبشِ فرهنگیِ قویتر داشته باشیم و فرهنگِ صحیح را بر فرهنگِ غلط غالب کنیم.
🆔 @SinJimDin
۸ دی ۱۴۰۰
🔹قهر و آشتی
❓وقتی طرف مقابل آشتی نمیکند، چه کنیم؟!
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
✍️ برای آشتی دادن، باید نکاتِ زیر مورد توجّه قرار بگیرد:
1️⃣ زبانِ خوش: گام اول این است که خودِ شما یا یک واسطهی موجّه و موردِ قبول طرفین، به طرفِ مقابل این پیام را برسانید که با قهر و کینه، هیچ مشکلی حلّ نمیشود.
❓حالا که مسلمان هستیم بفرمائید کدامیک از معصومین ما با ارحامِ ظالمِ خود، قهر کردهاند؟ ابولهب که عموی پیامبر بود مگر به حضرت، ظلم و جسارت نکرد؟! پس چرا پیامبر تا آخر، تلاش کرد با او رابطهی حسنه داشته باشد و زمینهی هدایتش را فراهم کند؟
☝️فقط قرار است نماز و روزه را از پیامبر یاد بگیریم؟! یعنی دوست یا فامیلِ من از ابولهب هم بیشتر ظلم کرده است؟! این نشانهی ضعفِ ما است که بجایِ حلّ مسئله، صورتِ مسئله را پاک کنیم. قهر، یعنی من غرور و تکبّر دارم و عبادت، هنوز مرا به خشوع نرسانده، به شبیهِ شیطان شدن رسانده! مگر همین تکبر نبود که ابلیسِ نماز خوان را از درگاهِ خدا راند؟
❌ اساسا قهر کردن، غیر منطقی ترین راه مقابله با این مشکل است. چون طرفین را برای دشمنی و عداوت و کینه لجبازتر میکند. کسی با قهر و کدورت نتوانسته به سعادت و خوشبختی برسد. با روش غلط مگر میتوان به مقصد رسید؟ جوابِ بدی که بدی نیست. نجاست را با نجاست مگر میتوان شست؟
➕در سورهی مائده آيه 91 ميخوانيم قهر کردن از القائات شيطان است. بنابراين قهر کننده و کسی که به قهر، ادامه میدهد در زمرهی اصحاب شيطان قرار ميگيرد. در روایاتِ ما آمده است که "هر کس سه روز با یک مسلمان قهر کند در زمرهی مسلمین نیست".
🗣 امام صادق طرفين قهر را سزاوار بيزاري و لعن ميدانند و میفرمایند: "هر کس از طرفين براي آشتي پيش دستي کند، در روز حسابرسي جلوتر به بهشت رود". پس پیش دستی کنیم در آشتی و ایجاد صلح و دوستی.
2️⃣ هدیه: گاهی یک هدیهی و لو کوچک اثرش از ساعتها گفتگو و توجیهِ زبانی بیشتر است. برای اثباتِ علاقهمندی و رفعِ کدورت، برایَش هدیه بفرستید و عملا ثابت کنید که مسئلهای در بین نیست و به او بفهمانید که دنیا ارزشِ این همه اختلاف و دعوا را ندارد. چیزهای مهمتر از دنیا و پول هم وجود دارد.
❌ بعضیها به غلط تصور میکنند پیشقدم شدن برای آشتی، کوچک شدن است! میگویند آمده است منّت کشی!!!! در حالی که پیشدستی در آشتی یعنی من بچه نیستم و بزرگ شدم!! یعنی من عقدهای و کینهای و مغرور نیستم. پا پیش گذاشتن یعنی بزرگواری و عظمتِ روح. یعنی تو خیلی بچهای! قصد که رضایتِ خدا باشد، کوچک نخواهیم شد... .
🔔 حتی اگر حق با ما باشد، بازهم ما پیشدستی کنیم. حرف و واکنشِ دیگران مهم نیست وقتی خدا از کارِ من راضی باشد. آشتی کنیم و بعد اگر دوست داشتیم، حقّمان را ببخشیم اگر نه، نگهدارید برای قیامت. اما در این چند روزِ دنیا باهم آشتی باشیم و با سرطانِ کدورت از دنیا نرویم... .
3️⃣ واسطه گری: گاهی رو در رو شدنِ شما باهم کار را خراب تر میکند! اینجا نیاز است یک بزرگتر، ریش سفیدی کند. کسی که هر دو طرف قبولش دارند و رویِ حرفش حرفی نمیزنند. مثلا استادتان یا امام جماعتِ مسجدتان یا.... .
✍️واسطهها باید افرادِ با ظرفیت و اهلِ عفو و گذشتی باشند. واسطهگری، بخودی خود یک رویداد پُر چالش است. پس ممکن است وسط دعوا یک مُشت و فحشی هم نصیبِ واسطه شود.
.
4️⃣ بیخیالی: اگر تمامی تلاشتان را کردید و او با این وجود کوتاه نیامد، شما به قدرِ وسعتان تلاش کردهاید و خدا بیش از این از شما توقعی ندارد: "لا یُکلف الله نفساً إلا وُسعَها". فردای قیامت هم اگر او بابتِ حق الناس شما را مواخذه کرد، شما جواب پیشِ خدا دارید و میگویید من تلاشم را کردم اما او بد قلق و کینهای بود.
☝️اما همواره برای نرم شدنِ دلش دعاگو باشید و هر از گاهی خیرتان به او برسد. بیش از این وظیفه ای ندارید.
🆔 @SinJimDin
۱۰ دی ۱۴۰۰
⭕️ سرباز مهدی
❓چطور سرباز امام زمان شویم؟!
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
📚کتابی با همین نام از آقای تجلّی و کتابی دیگر با نام "الگوی سربازی امام زمان" از آقای نعمتی چاپ شده.
✍️ سربازی یعنی اطاعت از مافوق. در پادگان، سربازانی ارتقاء میگیرند که اطاعتپذیری بیشتری دارند و رضایت فرمانده را جلب کردهاند.
🔔 ساماندهی زندگی در دو بُعدِ خودسازی و جامعهسازی، شرط ورود به اردوگاه امام است. فرهنگ انتظار و سربازی امام زمان در جامعه به دو مدل قرائت میشود:
1️⃣ منفعل: به فکرِ خودش است و برای ظهور به دعا و شعار بسنده کرده بدونِ اقدام عملی برای زمینهسازیِ ظهور.
2️⃣ فعّال: با فساد مقابله میکند چون معتقد است امام به این علّت غایب است که یار ندارد. پس باید در کنار ندبه و دعا اقدام کنیم به کادرسازی و تربیت نیرو. منتظران مُصلح باید اصلاحگر تربیت کنند. آیا امام با مُشتی فاسد و مفسد میتواند انقلاب کند؟
❗️انتظار، یک حرکت است نه شعار. امام، نوکرِ ما نیست تا مدام سرشان غُر بزنیم که چرا دنیا را جارو نمیکنی؟! ما نوکریم و او امام. ما سربازِ صفریم و او فرمانده آمادهی ظهور. انتظار به معنایِ چشم به در بودن و بیکار نشستن نیست. انتظار یعنی حرکت و ایجادِ زمینه. امام، آوردنی است نه آمدنی.
✅ در حدیث آمده امام مانند کعبه است که باید به سویش حرکت کنند نه اینکه او به جانب مردم رَود: "مَثلُ الامام مَثَل الکعبةِ إذ تُوتی و لاتَأتی". امام، ناز دارد و ما نیاز. امام، حاضر است و ما غائب! پس آنچه به دوشِ ما است را به گردن امام حاضرمان نیندازیم.
🆔 @SinJimDin
۱۱ دی ۱۴۰۰
⭕️ نفوذ کلام
❓چگونه زبانِ نافذی داشته باشیم برای روشنگری و دعوت مردم به دینِ خدا؟
👈 برای طرح سوال، اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
✍️ وقتی تبیین و روشنگری، شد واجبِ شرعی، طبیعتا تحصیل مقدماتِ این امرِ واجب نیز عقلاً میشود لازم و واجب. برای موفقیت در جبههی جهادِ تبیین، باید سه نوع توانمندی را کسب کرده باشیم:
1️⃣ علمیت: اول باید به موضوع و محتوایی که میخواهیم در موردَش سخن بگوئیم، مسلط باشیم.
☝️در این زمینه کتابهای متعددی خوانده باشیم، رویِ مطالب فکر کرده باشیم، یادداشتبرداری، مباحثه و گفتگو رویِ مطالب، بررسی سوالات و اشکالات و شبهاتِ پیرامونی و... . مطالعهی جامع الاطراف، علمیتِ شما را بالا میبرد. تا علم و آگاهی نداشته باشیم، قدرتِ توجیهِ مخاطبمان را نداریم.
2️⃣ جذّابیت: هر مخاطب، ادبیات و لحنی دارد. ما باید مخاطبمان را بشناسیم و مبتنی بر نیاز و ادبیاتِ آنان سخن بگوئیم. مثلا مخاطبِ کودک و نوجوان، ادبیاتِ خاصِ خودش را دارد: چون که با کودک سر و کارَت فِتاد / پس زبان کودکی باید گشاد.
☝️روشهای جذاب مثلِ مسابقه، معما، آموزش با بازی، اردو و... میتواند محتوایِ آموزشی را برای مخاطبِ کودک، جذاب و دوستداشتنی کند. یا در مواجههی با قشر جوان یا فامیل و اعضای خانواده باید ابتکار و نوآوری داشت.
3️⃣ عطوفت: درس معلم ار بود زمزمهی محبتی / جمعه به مکتب آوَرَد طفل گریز پای را. اخلاقِ خوب، لبخند، مزاح، مهرورزی و حلِ مشکلاتِ مخاطب میتواند نفوذِ کلامِمان را بیشتر کند.
🔔 سه ضلعِ علمیت، جذابیت و عطوفت که در کنار هم چیده شد، شما تبدیل میشوید به یک رزمندهی موفق در عرصهی جهادِ تبییین. اگر چنین توانائیای ندارید بهتر است تا قبل از رسیدن به این قلّه، مخاطبانتان را با کارشناسِ دینی مرتبط کنید.
🆔 @SinJimDin
۱۱ دی ۱۴۰۰