هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
♦️اندیشه های اجتماعی شهید صدر♦️
🔹فقه شیعه بیشتر ناظر به فقه فردی بوده و در آن مباحث اجتماعی زیاد به چشم نمی خورد. شهید صدر نیز در لابه لای مسائل فقه فردی، نظامات اجتماعی را مطرح می کند.
🔹فقیه میتواند از یک متن، مسائل شخصی فقه را استخراج کند و شهید صدر براساس فتوای فقها قواعد مربوط به فقه نظامات را استخراج کرده است.
حجت الاسلام حمید پارسانیا بخش اول
▫️به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح، نشست اندیشه اجتماعی متفکران مسلمان با بازخوانی اندیشه های اجتماعی شهید صدر در تالار شهید مطهری دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
🔸حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا، استاد حوزه و دانشگاه در این نشست با بیان این که شهید صدر دارای نوآوری های مختلفی است، بیان کرد: برخی از اندیشه های ایشان در قلمرو فقه و اصول و برخی در اندیشه های اسلامی می باشد و این اندیشه ها ناظر به مسائل پیرامونی است.
🔸وی با اشاره به این که فقه نظام ضمن بیان مباحث فقهی ناظر به نیازهای پیرامونی است، خاطرنشان کرد: عمده کار فلسفی شهید صدر ناظر به نیازهای آن زمان است. مانند مارکسیسم و ماتریالیسم دیالکتیک که شاید امروز این بحث آنقدر محل رجوع و نیاز نباشد.
🔸استاد حوزه تأکید کرد: ثقل مباحث مارکسیستی در آن زمان مسائل اقتصادی بود و اقتصاد اسلامی مقابل سرمایه داری و مارکسیست قرار داشت به همین دلیل شهید صدر به وسیله اقتصاد اسلامی وارد مباحث نظامات می شود که این نظامات قابل تعمیم در دیگر مسائل نیز است.
🔸وی در ادامه با بیان این که گام های فقه بیشتر درباره مباحث فقه فردی شکل گرفته است، گفت: فقه شیعه بیشتر ناظر به فقه فردی بوده و در آن مباحث اجتماعی زیاد به چشم نمی خورد. شهید صدر نیز در لابه لای مسائل فقه فردی، نظامات اجتماعی را مطرح می کند.
🔸حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا با اشاره به این که شهید صدر مستقیم وارد مسائل اقتصاد اسلامی شده و در آن شیوه خود را بیان می کند که ما نیز می توانیم قواعد مربوط به فقه نظام را در آن انتزاع کنیم، عنوان داشت: فقیه می تواند از یک متن، مسائل شخصی فقه را استخراج کند و شهید صدر براساس فتوای فقها قواعد مربوط به فقه نظامات را استخراج کرده است.
🔸وی ورود شهید صدر به فقه نظامات را کار نویی دانست و گفت: امروزه فضلای حوزه درباره فقه نظامات به صحبت می نشینند و این موضوع مطرح است که احکام، ناظر به افراد و اشخاص است و عناوین حقوقی متعلّق احکام نیست. برای نمونه بانک از همین مسائل است.
🔸استاد دانشگاه تهران یکی دیگر از نمونه ها را احکام مربوط به بغی بیان کرد و گفت: با فرد باغی که امنیت اجتماعی را برهم می زند، چه باید کرد؟ اگر فقه فقط فردی باشد می گوید همان فردی که ناامنی ایجاد کرده، متعلّق حکم است. ولی اگر ناامنی به وسیله گروه، سازمان یا تشکیلاتی ایجاد شود، آیا تنها فردی که عمل کرده متعلق حکم است یا حکم شامل آن سازمان نیز می شود؟ این نمونه ای از خروج احکام از فرد و اجتماعی شدن آن است.
🔸وی افزود: نظامات اجتماعی نیز دارای شخصیت حقوقی است و شهید صدر براساس این موضوع، مباحث نظامات را بیان می کند؛ با اقتصادنا وارد این مباحث می شود. البته زمانی که ایشان به این موضوع می پردازد چیزی به نام نظامات اجتماعی مطرح نبوده است، ولی رقیبی وجود داشته که شهید صدر در صدد پاسخ به آن بر می آید.
ادامه دارد ...
http://yon.ir/e7vK8
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
🔹بسته آموزش مجازی تمدن، مشتمل بر ۴۰ ساعت برنامه آموزشی است که در دو درسگفتار « سیر تفکر، فرهنگ و تمدن در اسلام، ایران و غرب» و « مروری بر اندیشه تجدد» ارائه شده است.
▫️سیرتفکر، فرهنگوتمدن در اسلام، ایران و غرب
🔸این درسگفتار توسط دکتر محمد رجبی ارائه شده است. این درسگفتار با توجه به سیر اندیشه، هنر، فرهنگ و تمدن در سه قلمروی ایران، اسلام و غرب، پنجره ای نو برای فهم وضعیت کنونی ایران، اسلام و غرب پیشروی دانش پژوهان عزیز قرار می دهد.
▫️مروریبراندیشهتجدد
🔸این درسگفتار توسط استاد مهدی مشکی ارائه شده است. در این درسگفتار به تبیین اهمیت و ضرورت شناخت تمدن جدید غرب پرداخته می شود و توضیح داده خواهد شد که چگونه فهم ناقص و ضعیف تمدن جدید غرب، باعث رسوخ و نفوذ پنهان و ناخودآگاه تفکرات جریان فکری_فرهنگی غرب از طریق علوم و ابزارها در عوالم اسلامی شده است.
ثبتنام
http://yon.ir/47P9H
🔸به دانش پژوهانی که موفق به گذراندن آزمون پایان دوره شوند، گواهینامه معتبر از طرف موسسه علمی فرهنگی آفاق حکمت و دانشگاه باقرالعلوم (ع) اعطا خواهد شد.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️دکتر موسی نجفی در نشست تخصصی پژوهشکده اندیشه سیاسی و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی :
🔹انقلابی که از آینده تعریفی مبهم داسته باشد از ظرفیت های ذاتی و امکانات بالفطره اش، نخواهد توانست درست استفاده کند.
🔹" تمدن نوین اسلامی " از این جهت طرح اجمالی مهمی است که باید به تفصیل رود.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️کتاب جامعه شناسی تمدن ؛ اثر : يوهان پی آرناسون مترجم: سالار کاشانی ؛ قیمت: ۶۰۰۰۰ تومان ؛ صفحات: ۵۳۶ ؛ ناشر: ترجمان
🔹در دهههای اخیر علاقه متفکران به بحث درباره تمدنها، هم در حیطه مباحث سیاسی و هم در بستر بحثهای جامعهشناختی، افزایش یافته است؛ همین نکته توجه برخی از عالمان علوم اجتماعی را به ضرورت تأمل نظری درباره مسائل و منظرهای اصلی این قلمرو جلب کرده است.
🔹کتابِ "جامعهشناسی تمدن: مسائل تاریخی و سنتهای نظری" کاوشی نظاممند و نقادانه است در شناخت رویکردهای تحلیل تمدنی معاصر.
🔹آرناسون الگوهای نظری مطرح شده در کار جامعهشناسان تاریخی و آراء مورخان این حوزه را با نگاهی انتقادی تشریح میکند و میکوشد به تحلیلی چندوجهی از تمدنها دست یابد. در این چارچوب تحلیلی، او بر فرهنگ و نیز پویایی نهادهای سیاسی و اقتصادی تمدنها تأکید میکند.
🔹سیر پرفراز و نشیب کتاب در فصل پایانی به سوالاتی نقادانه درباره اروپامحوری و قوت و ضعفهای نظریه پسااستعماری در تحلیل اجتماعی میانجامد.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
♦️اندیشه های اجتماعی شهید صدر♦️
🔹برخی می گویند اگر وارد مباحث فقه نظامات شویم باید قائل به اصالت جامعه باشیم. در حالی که اینگونه نیست چون جامعه وجودی جدای از افراد ندارد. شهید صدر نیز قائل به اصالت جامعه نبود و رویکردشان خُرد بود.
🔹فقه فردی و فقه نظامات، احکام و قواعد کلی است که در مقام اجرا نیامده و برای اجرا، عقل وارد عمل می شود. یعنی بعد از شناخت احکام و شخص باید حکم را تشخیص داده و عمل فقهی انجام گیرد. احکام اولیه و ثانویه نیز احکام کلی هستند.
حجت الاسلام حمید پارسانیا بخش دوم (بخش آخر)
▫️به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح، نشست اندیشه اجتماعی متفکران مسلمان با بازخوانی اندیشه های اجتماعی شهید صدر در تالار شهید مطهری دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
🔸حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا، با تأکید بر این که پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیاز به فقه نظامات بیشتر و شدیدتر احساس شد، اظهار کرد: فقه نظامات نیاز از بین رفتنی نیست بلکه شدیدتر احساس می شود و الگوی شهید صدر در این باره برای جامعه ما قابل دنبال شدن است. شهید صدر را می توان پیشگام در فقه نظامات دانست.
🔸وی یادآور شد: البته برخی می گویند اگر وارد مباحث فقه نظامات شویم باید قائل به اصالت جامعه باشیم. در حالی که اینگونه نیست چون جامعه وجودی جدای از افراد ندارد. شهید صدر نیز قائل به اصالت جامعه نبود و رویکردشان خُرد بود.
🔸استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: ما نیازهای جدیدی داریم که باید در امتداد نظامات شهید صدر مطرح شود مانند نظام سیاسی. البته مسائل دیگری داریم که از سنخ فقه حکومت و فقه حکومتی است که فقه حکومتی پیش از انقلاب چندان مبتلابه نبود. پرداختن به این موضوع عمدتاً پس از انقلاب صورت گرفت و در زمان شهید صدر این مسأله مطرح نبود تا به آن پرداخته شود. همزمان با شهید صدر، امام راحل نیز در نجف فقه حکومت را مطرح کردند و این موضوع به قدری شهید صدر را به وجد آورد که ایشان اشک شوق ریختند.
🔸وی یادآور شد: فقه فردی و فقه نظامات، احکام و قواعد کلی است که در مقام اجرا نیامده و برای اجرا، عقل وارد عمل می شود. یعنی بعد از شناخت احکام و شخص باید حکم را تشخیص داده و عمل فقهی انجام گیرد. احکام اولیه و ثانویه نیز احکام کلی هستند.
🔸استاد حوزه، فقه حکومت را بخشی از فقه نظامات دانست که دارای احکام و قواعد کلی است و تصریح داشت: فقه حکومت عملکرد حکومت را بیان کرده ولی فقه حکومتی چگونگی رفتار در حوزه حکومت را بیان می کند. یعنی مشخص می کند که حاکم چگونه عدالت را رعایت کند؟ چگونه امر به معروف و نهی از منکر کند و… .
🔸وی افزود: فقه حکومت شأن و ویژگی های حکومت را بیان کرده ولی فقه حکومتی مقام اجرا را مطرح می کند. به همین دلیل فقه حکومت شرط لازم برای عقلانیت است ولی کافی نیست. چون حوزۀ اجرا متفاوت است. حکمی که حاکم بیان می کند مانند چیزیست که عقل بیان می کند.
🔸حجت الاسلام و المسلمین پارسانیا در پایان گفت: امروزه نیازمند قواعد احکام حکومتی هستیم که باید در امتداد کار شهید صدر صورت گیرد.
http://yon.ir/e7vK8
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️حجتالاسلام سیدحسین حسینی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی : نیازمند دانش تمدنی یعنی علم دینی و علوم انسانی اسلامی هستیم.
🔹یکی از اصلیترین عوامل و عناصر شکلگیری تمدن نوین اسلامی، تلاش برای تولید و تحقق دانش تمدنی نوین است چه اینکه تمدن جهانی بدون رکن فرهنگ تمدنی و عنصر فرهنگ نیز بدون محتوای دانشی، محقق نخواهد شد و اگر آرمان نهایی، تمدن نوین اسلامی است، پس نیازمند دانش تمدنی متناسب با آن آرمان است که همان علم دینی و علوم انسانی اسلامی خواهد بود.
🔹چنین نیست که تمدن نوین اسلامی به یکباره ایجاد شود بلکه پس از تشکیل جامعه اسلامی و سپس جوامع اسلامی و تبدیل دولت ملتها به دولت امتها و ظهور مؤلفههای گوناگون جهانی آن، این امکان وجود دارد به تدریج، در لایهها و بخشهایی، شاهد سرزدن تمدن نوین اسلامی باشیم.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️حجه الاسلام عباسی در نخستین هم اندیشی جامعه المصطفی :
🔹تمدن جدید با همه ویژگیها، تواناییها و همه دستآوردهایی که برای بشر در ابعادی از زندگی ایجاد نموده، نابسامانی، کمبود و پریشانیهایی برای بشر امروز به ارمغان آورده است.
🔹قدرتهایی که در سایه تمدن جدید بر عالم سیطره دارند، حضور رقیب جدید را نمیپسندند.
🔹علوم انسانی، علوم مبتنی بر جهانبینی و انسانشناسی است که فرهنگ و تمدن امروز عالم را رقم زده است، این علوم با بازتولید تمدن جدید، در فرهنگ و تمدنها تأثیرات زیادی ایجاد نموده است.
🔹در چهل سال اخیر، نسل پاسخگو به نیازهای متنوع اجتماعی تربیت شده است. ولی باید به روند تربیت نیروهای انسانی توانمند در نقش استاد و پژوهشگر سرعت بخشیم تا پیشگامی حوزه و المصطفی را به دنبال داشته باشد.
🔹جامعةالمصطفی در گام نخست، ضمن تعریف نگاه راهبردی، جهتگیری خاص مبتنی بر تمدن و نگاه جهانشناسانه را در دستور کار خود قرار داده است.
http://hawzahnews.com/detail/News/495691
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
♦️تمدن سازی و جامعه المصطفی♦️
🔹تمدن جدید با همه ویژگیها، تواناییها و همه دستآوردهایی که برای بشر در ابعادی از زندگی ایجاد نموده، نابسامانی، کمبود و پریشانیهایی برای بشر امروز به ارمغان آورده است.
🔹قدرتهایی که در سایه تمدن جدید بر عالم سیطره دارند، حضور رقیب جدید را نمیپسندند.
حجه الاسلام و المسلمین عباسی بخش اول
▫️به گزارش خبرگزاری «حوزه»،حجتالاسلام والمسلمین عباسی، در نخستین هماندیشی «اندیشههای راهبردی فضلا و اندیشهورزان المصطفی»، که در سالن اجتماعات پژوهشگاه بینالمللی المصطفی برگزار شد، تصریح کرد: ایدههای مطرحشده در این هماندیشی، بیشک برای آینده روشنتر و پویاتر جامعةالمصطفی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
🔸وی، در ادامه، با بیان این که جامعةالمصطفی در فضای علمی، پژوهشی و فرهنگی عالم، نهاد شناختهشدهای است، خاطرنشان کرد: جامعةالمصطفی در کنار دانشگاههایی که نماد گفتمان اسلامی هستند تعریف و شناخته میشود.
🔸رئیس جامعةالمصطفی به گستره تأثیرگذاری، توانایی و قابلیتهای نهاد فاخر المصطفی در عرصه بینالملل اشاره نمود و ابراز داشت: در اسناد بالادستی، براساس نگاه و تفکر راهبردی، قلمرو دانشی جامعةالمصطفی علوم اسلامی و علوم انسانی در نظر گرفته شده است.
🔸حجتالاسلام والمسلمین عباسی، مقوله علوم اسلامیِ متکی بر میراث اندیشهای را به عنوان رسالت مهم المصطفی عنوان نمود و اذعان داشت: عرضه علوم اسلامی به عرصههای جهانی و پاسخگویی به نیازهای کنونی بشر، نوعی بازآفرینی و نوسازی را میطلبد که همواره مورد توجه جامعةالمصطفی است.
🔸وی ضمن تأکید بر این که آفاق بسیار گستردهای فراروی جامعةالمصطفی و حوزههای علمیه وجود دارد، به نوآوریها و ابداعات نظام علمی المصطفی اشاره نمود و ابراز داشت:جامعهالمصطفی با هدف ورود به علوم فرهنگی و تمدنی به علوم انسانی پرداخته است.
🔸رئیس جامعةالمصطفی در ادامه اظهار داشت: علوم انسانی، علوم مبتنی بر جهانبینی و انسانشناسی است که فرهنگ و تمدن امروز عالم را رقم زده است، این علوم با بازتولید تمدن جدید، در فرهنگ و تمدنها تأثیرات زیادی ایجاد نموده است.
🔸وی با تأکید بر این که علوم انسانی به عنوان مبنای علوم دیگر، به عرصههای فرهنگی و تمدنی جهت میدهد، خاطرنشان کرد: جامعةالمصطفی با هدف بازتولید و احیای تمدن نوین اسلامی، توجه ویژهای به حوزه علوم انسانی دارد.
🔸حجتالاسلام والمسلمین عباسی افزود: نگاه تمدنی جامعةالمصطفی، نگاه انقلاب اسلامی است که در این رسالت مهم، با همه شمول و کثرت زیرشاخههای علمی، آفاق روشنی را پیش روی خود ترسیم نموده است.
🔸رئیس جامعةالمصطفی با بیان این که جامعةالمصطفی به دنبال بازسازی علوم انسانی با نگاه معرفتی است، اظهار داشت: جامعةالمصطفی در گام نخست، ضمن تعریف نگاه راهبردی، جهتگیری خاص مبتنی بر تمدن و نگاه جهانشناسانه را در دستور کار خود قرار داده است.
🔸سخنران این هماندیشی یادآور شد: با توجه به نگاه ویژه جامعةالمصطفی به تربیت انسانهای کارآمد و صاحبنظر و لزوم حضور ایشان در عرصههای علمی دنیا و انتشار گفتمان پایا، نیازمند دانشهای مکمل کاربردی هستیم و گامهای خوبی در این زمینه برداشته شده است.
🔸وی با بیان این که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ضمن حرکت به سوی آرمانهای گفتمان اسلامی، تربیت نیرو سرعت چشمگیری داشته، اظهار داشت: در چهل سال اخیر، نسل پاسخگو به نیازهای متنوع اجتماعی تربیت شده است. ولی باید به روند تربیت نیروهای انسانی توانمند در نقش استاد و پژوهشگر سرعت بخشیم تا پیشگامی حوزه و المصطفی را به دنبال داشته باشد.
ادامه دارد ...
http://hawzahnews.com/detail/News/495691
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
♦️تمدن سازی و جامعه المصطفی♦️
🔹دستیابی به تمدن نوین اسلامی به عنوان ظرفیت بزرگ جهان اسلام، از مهمترین تأکیداتی است که در ترازی تازه و مطابق با اقتضائات جدید و نیاز بشریت به نوسازی تمدن، ارائه شده است.
🔹داشتن سرزمین، جمعیت گسترده، برخورداری از چارچوب معرفتی، نگاه ویژه به انسان و الگوی حیات آن، فرهنگ علمآموزی و کار و تلاش از پیشنیازهای اساسی تمدنسازی به شمار میرود.
حجت الاسلام و المسلمین عباسی بخش دوم (بخش آخر)
▫️به گزارش خبرگزاری «حوزه»،حجتالاسلام والمسلمین عباسی، در نخستین هماندیشی «اندیشههای راهبردی فضلا و اندیشهورزان المصطفی»، که در سالن اجتماعات پژوهشگاه بینالمللی المصطفی برگزار شد، تصریح کرد: ایدههای مطرحشده در این هماندیشی، بیشک برای آینده روشنتر و پویاتر جامعةالمصطفی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
🔸وی با بیان این که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ضمن حرکت به سوی آرمانهای گفتمان اسلامی، تربیت نیرو سرعت چشمگیری داشته، اظهار داشت: در چهل سال اخیر، نسل پاسخگو به نیازهای متنوع اجتماعی تربیت شده است. ولی باید به روند تربیت نیروهای انسانی توانمند در نقش استاد و پژوهشگر سرعت بخشیم تا پیشگامی حوزه و المصطفی را به دنبال داشته باشد.
🔸حجتالاسلام والمسلمین عباسی با تأکید بر این که جامعةالمصطفی به عنوان نهاد پیشتاز تلاش نموده است با گشودن راهها و عرصههای جدید و ایجاد گرایشهای نو، گامهای بزرگی در تربیت نسل بردارد، ابراز داشت: این پیشتازی باید راهبرد طراحان و برنامهریزان باشد.
🔸رئیس جامعةالمصطفی با بیان این که نهاد علمی باید هدفمندی را معیار و شاخص ارزیابی تولیدات و فعالیتهای علمی خود بداند، خاطرنشان ساخت: در تعریف شاخصها و معیارهای ارزیابی، هنوز به نقطه آرمانی و مطلوب دست نیافتهایم؛ امیدواریم در این اندیشکدهها، راهکارهای جدیدی برای برنامهریزیهای جامعةالمصطفی ارائه گردد.
🔸وی، در بخش دیگری از سخنان خود، با تأکید بر این که بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، مسیر رسیدن به آرمانهای بلند را برای تمام اجزای نظام اسلامی ترسیم نموده است، خاطرنشان کرد: دستیابی به تمدن نوین اسلامی به عنوان ظرفیت بزرگ جهان اسلام، از مهمترین تأکیداتی است که در ترازی تازه و مطابق با اقتضائات جدید و نیاز بشریت به نوسازی تمدن، ارائه شده است.
🔸حجتالاسلام والمسلمین عباسی افزود: تمدن جدید با همه ویژگیها، تواناییها و همه دستآوردهایی که برای بشر در ابعادی از زندگی ایجاد نموده، نابسامانی، کمبود و پریشانیهایی برای بشر امروز به ارمغان آورده است. قدرتهایی که در سایه این تمدن بر عالم سیطره دارند، حضور رقیب جدید را نمیپسندند.
🔸رئیس جامعةالمصطفی با تأکید بر این که تمدن بریده از معنویت نمیتواند دوام و پایداری داشته باشد، خاطرنشان کرد: تمدن بریده از معنویت، از همراهی با ظالم هیچ ابایی ندارد.
🔸سخنران این نشست علمی با تأکید بر این که جامعةالمصطفی هیچ گاه خود را محصور در مرزها نمیداند، اظهار داشت: پیام الهی و معنوی انقلاب اسلامی در خدمت همه انسانها و فراتر از همه مرزها، نژادها و اقوام بوده، جامعةالمصطفی داعیهدار ارائه پیام جهانی و تمدنی معارف ناب الهی به بشریت است،
🔸وی، در بخش پایانی سخنان خود، به ظرفیتهای تمدنساز اندیشه پویای اسلام اشاره و خاطرنشان کرد: داشتن سرزمین، جمعیت گسترده، برخورداری از چارچوب معرفتی، نگاه ویژه به انسان و الگوی حیات آن، فرهنگ علمآموزی و کار و تلاش از پیشنیازهای اساسی تمدنسازی به شمار میرود.
🔸حجتالاسلام والمسلمین عباسی با تأکید بر این که به جز اندیشه اسلامی، هیچ اندیشه دیگری در دنیا، ادعایی در خصوص ارائه الگوی حیاتآفرین مطرح نکرده، اظهار داشت: اسلام از فرهنگی برخوردار است که شکافتن رازهای هستی و دستیابی به مکاشفات را توصیه نموده، علمخواهی و تلاش در جای جای آن موج میزند.
http://hawzahnews.com/detail/News/495691
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️صوت سخنرانی ایت الله شیخ عبدالکریم فرحانی با عنوان "جامعه انسانی و تمدن دینی"
🔹اندیشکده علوم انسانی - ساری
▫️حول موضوعات:
1️⃣ تاریخ چالش های فکری اسلام باغرب
2️⃣ جامعه انسانی وتمدن دینی، ویژگی سومین تقابل فکری با غرب
3️⃣ علوم انسانی مفید ومضر از نظر مقام معظم رهبری
4️⃣ مدل سومین تقابل فکری با غرب
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️حجتالاسلام حیدر همتی، پژوهشگر فقه نظام، در رساله دکتری «مؤلفهها و شاخصههای تمدنساز در معرفت دینی آیتالله خامنهای» که در دانشگاه باقرالعلوم(ع) دفاع شد، آورده است:
🔹بیشک معرفت دینیای که مدعی اجتماعسازی و تمدنسازی بر پایه دین را دارد متفاوت و گاه در تقابل با جریانهای معرفت دینی است که اعتقادی به ورود دین در عرصه اجتماع نداشته و امکان تحقق تمدن برپایه دین را علیالمبنا رد کردهاند و برخی نیز دین را امری تاریخی قلمداد کرده و قائل به اتمام کارکرد دین در دوره مدرنیته هستند.
🔹رویکرد تمدنی به دین حوزههای محتلف مبانی نظری و معرفتی و روشی و همچنین نحوه عمل و تحقق به دین را متحول کرده است؛
🔹در مقام مبانی معرفتی و نظری از دین نگاه حداکثری، همهزمانی و همهمکانی و نظاممند، و منسجم به دین دنبال میشود.
🔹در موضوع منطق و روش و رویکرد و منابع فهم از دین هماهنگی در روشهای مختلف معرفتی و نیز تنوع در منابع معرفت دینی و رویکرد اجتماعی به دین و استنطاق تمدنی ازمعارف و گزارهای دینی را به همراه دارد.
🔹در مرحله تحقق دین نیز به دنبال تحقق همه دین در همه ساحتهای زندگی این جهانی و دنیوی بشر از تولد تا مرگ و در همه ابعاد سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و تربیتی در مقیاس فراملی و فراجغرافیایی است.
http://yon.ir/jOi7e
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
♦️امکان تمدنسازی دین در اندیشه رهبری♦️
🔹جریان فکری و اجتماعی برآمده از درون متفکران انقلاب اسلامی به دنبال نگاه تمدنی و همهجانبه به دین و تبیین و تأسیس الگوهاى پیشرفت در چارچوب فرهنگ اسلامی و آموزههاى و حیانى است.
🔹متفکرانی در انقلاب اسلامی ایران معطوف به ظرفیتشان به دنبال تولید معرفت دینی با سویهگیری ساخت تمدن نوین اسلامی دارند.
حجه الاسلام حیدر همتی بخش اول
▫️حجتالاسلام حیدر همتی، پژوهشگر فقه نظام، در رساله دکتری «مؤلفهها و شاخصههای تمدنساز در معرفت دینی آیتالله خامنهای» که در دانشگاه باقرالعلوم(ع) دفاع شده است، به بررسی اندیشه رهبری در حوزه معرفت دینی و واکاوی شاخصههای تمدنساز در منظومه فکری ایشان پرداخته است.
🔸 مواجهه متفکران مسلمان با پدیدههای مدرن و حضور پررنگ مکاتب غربی و فرهنگ اجتماعی ایشان در محیط اسلامی از یک سو و انحطاط و آشفتگی در جوامع اسلامی از سوی دیگر، عالمان و اندیشمندان مسلمان را به تدریج به تأملات نظری در حوزه تمدنی سوق داده و چیستی تفکر اجتماعی اسلام را به عنوان یکی از پرسشها در حوزه معرفت دینی مطرح ساخت.
🔸 در خصوص جامعه ایران نیز هرچند نهضت مشروطه، یکی از عوامل شتابدهنده به این تلاشهای نظری بود اما بیتردید، نقطه اوج آن را باید در انقلاب اسلامی و تحولات پس از آن یافت. از پیامدهای انقلاب اسلامی، نقش آن در پیدایش رویکردهای اجتماعی در حوزه معرفت دینی بود، از همین رو بازشناسی این جریانها و گفتمانهای زنده و فعال، میتواند بستر مناسبی باشد برای فهم و تبیین پرسشهای بنیادین، درباره رابطه معرفت دینی و ابعاد اجتماعی و تمدنی دین.
🔸از مهمترین نزاعهای انقلاب اسلامی با عالَم غرب(لیبرالیسم و سکولاریسم)، همچنین با برخی جریانهای مذهبی درون جهان اسلام (از جمله وهابیت و…) هم چنین منازعات و اختلافات احزاب وگروههای سیاسی و اجتماعی در درون انقلاب اسلامی به نوعی بازگشت به مقوله معرفت از دین دارد.
🔸موضوعاتی هم چون چیستی دین، رابطه دین و زندگی، رابطه وحی وعلوم بشری، دین و مدرنیته، گستره دین، مبانی ومنابع وروش معرفتی دین، انتظار از دین، چگونگی اجرای احکام وقوانین دینی در جامعه، و نیز نوع فهم وتلقی از مبانی اعتقادی و … چالشهای مختلفی را میان اندیشمندان و عالمان دینی به وجود آورده است به گونهای که بر پایه برخی از رویکردهای دینشناسی در دوره جدید، همه و یا بخشهایی از دین، اموری آن جهانی بوده و دارای ویژگیهایی هم چون غیبنمونی و نامحسوس بودن است و قلب جایگاه ایمان و اعتقاد بوده و بخشی از ثواب و عقاب نیز، آن جهانی و غیبی است. در مقابل؛ تمدن امری این جهانی، عینی، عملی و معطوف به نیازهای آنی و زمانی بشر در همین دنیا میباشد، و بر پایه این نگاه هیچ نسبتی میان دین و تمدن وجود ندارد. در برخی نگاهها حتی نقش تخریبی نسبت به تمدن را نیز مطرح کردهاند.
🔸در مقابل بسیاری از دینپژوهان به نقش و قدرت دین قبل از دوران مدرنیته و به کارکرد عینی و ملموس آن در زندگی سیاسی و اجتماعی اعتراف کرده به گونهای که همین ادیان، گسترههای تمدنی بزرگی را نیز خلق کردهاند که تمدن اسلامی را میتوان از مهمترین آنها دانست، تمدنی که هرچند هم زمان با ظهور عصر مدرنیته و محوریت یافتن خروج دین از عرصه سیاست و اجتماع رو به افول نهاد، اما در همین دوران سرخوردگی نیز جهان اسلام شاهد ظهور و شکلگیری جریانهایی بود که درجهت احیای مجدد تمدن اسلامی و تقابل با تمدن غرب گام برمیداشتند، جریاناتی با عناوینی هم چون احیاگران دینی، روشنفکران دینی، اصلاحطلبان، بیدارگران اقالیم قبله، تمدنگرایان و… که هرکدام در عرصه اجتماع و تمدنسازی، دارای رویکرد معرفت دینی متفاوتی بودند و از همین رو راهبردهای متفاوتی را نیز در نسبت میان دین و احیای مجدد آن در عرصه تمدن سازی ارائه کردهاند.
🔸از جمله آنها، تاکید بر میراث گذشته، احیای اصول و سنت اسلامی و بازگشت به تمدن اسلامی به سبک گذشته و در عین حال عدهای با قبول شاخصههای تمدن مدرن و بازخوانی گذشته تاریخی بر اساس شاخصهای مدرن اصلاح عقاید و سنتها بر پایه ارزشهای مدرنیته به دنبال تحقق مدرنیته اسلامی میباشند.
🔸در نقطه مقابل این دو نگاه، منظر دیگر جریان فکری و اجتماعی برآمده از درون متفکران انقلاب اسلامی است. که به دنبال نگاه تمدنی و همهجانبه به دین و تبیین و تأسیس الگوهاى پیشرفت در چارچوب فرهنگ اسلامی و آموزههاى و حیانى است؛ در این منظر، تشکیل حکومت و دولت اسلامی، مقدمهای برای تشکیل تمدن اسلامی است؛ و تمدن نوین اسلامی، نقشی محوری و جایگاهی برجسته مییابد. متفکرانی در انقلاب اسلامی ایران معطوف به ظرفیتشان به دنبال تولید معرفت دینی با سویهگیری ساخت تمدن نوین اسلامی دارند.
ادامه دارد ...
http://yon.ir/jOi7e
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦
@TamadonEN
▫️آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور در نشست «الزامات بیانیه گام دوم در پرتو فقه تمدن ساز» که در دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد برگزار شد، اظهار کرد:
🔹فقهی که میخواهد تمدن اسلامی را بسازد و پاسخگوی نیازهای دنیای معاصر باشد ضمن اینکه باید بر همان پایههای اصیل و عمیق خودش استوار شود، در عین حال باید آمادگی لازم برای پذیرش تحولات و تغییرات را داشته باشد.
🔹فقه نیاز به تقویت رویکرد تمدنی دارد و در این رویکرد باید آن را جامع نگریست و در محدوده ابواب موجود حرکت نکرد، بلکه به آفاق دیگری هم اندیشید.
🔹تئوری انقلاب اسلامی این است که ما اجتهاد اصیل جواهری پویا و علوم اسلامی اصیلِ دقیقِ مبتنی بر پایههای خود داریم ولی در عین حال قابل تکامل، پیشرفت، تحول و جوشش است. جمع بین این دو هم کار هر کسی نیست و شخصیتهایی مثل امام(ره) و شهید صدر(ره) میخواهد.
متن کامل
http://yon.ir/3qWjj
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️حجتالاسلام محسن الویری، عضو هیأتعلمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در برنامه تلویزیونی «درسگفتار»، عنوان کرد:
🔹در یک نگاه تاریخی میتوان دریافت که قرآن در زیست اجتماعی و تمدنی مسلمانان نقش و اثر ویژهای داشته است.
🔹تأثیر قرآن بر جهتگیریهای کلان تمدن اسلامی انکارناپذیر است. در هر برش مکانی و زمانی از زیست تاریخی مسلمانان که بنگریم ردپایی از این اثرگذاری دیده میشود.
🔹تأثیرگذاری قرآن بر اجزای تمدن اسلامی را از ۴ جنبه مختلف میتوان بررسی کرد: تأثیر قرآن بر دانش و ایجاد شاخههای علمی جدید، تأثیر قرآن بر هنر، تأثیر قرآن بر بافت فضاهای شهری و در نهایت تأثیر قرآن بر زیست اجتماعی مسلمانان.
http://yon.ir/FZ6Ak
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
♦️تاثیر قرآن در تاریخ تمدن اسلامی♦️
🔹تأثیر قرآن بر جهتگیریهای کلان تمدن اسلامی انکارناپذیر است. در هر برش مکانی و زمانی از زیست تاریخی مسلمانان که بنگریم ردپایی از این اثرگذاری دیده میشود.
🔹تأثیر قرآن بر اجزای تمدن اسلامی را از ۴ جنبه مختلف میتوان بررسی کرد: تأثیر قرآن بر دانش و ایجاد شاخههای علمی جدید، تأثیر قرآن بر هنر، تأثیر قرآن بر بافت فضاهای شهری و در نهایت تأثیر قرآن بر زیست اجتماعی مسلمانان.
حجت الاسلام محسن الویری قسمت اول
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح
▫️برنامه تلویزیونی «درسگفتار» شبکه چهار به بررسی موضوع «تاریخ در قرآن» با حضور حجتالاسلاموالمسلمین محسن الویری عضو هیأتعلمی و مدیر گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم (ع) پرداخت. در این سلسله جلسات، سردبیر نشریه علمی پژوهشی تاریخ اسلام، پیوندها و ارتباطات میان دانش تاریخ و قرآن مورد واکاوی و بررسی قرار میدهد.
▫️قرآن کتاب هدایت و یا کتاب تاریخ؟
🔸در ابتدای این برنامه حجتالاسلام الویری پیوند تاریخ و قرآن را به ۲ نحو بسیار کلی مورد بررسی قرار داد و گفت: در یک مواجهه که آن را مواجهه در قلمرو بیرونی مینامیم، صرفنظر از مضمون آیات، پیوندهای قرآن با تاریخ مورد مداقه قرار میگیرد. در این صورت خواهیم دید که با ۲ حوزه متفاوت روبرو میشویم.
🔸وی افزود: حوزه اول، حوزهای است که در آن قرآن و سرگذشت آن به مثابه یک سند تاریخی مورد مطالعه و تحقیق قرار میگیرد. حوزه دوم، حوزهای است که جایگاه و تأثیر قرآن بر تمدن اسلامی را مورد تحقیق و تتبع قرار میدهد.
🔸مدیر گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم (ع) بیان داشت: اما در مواجههای دیگر، که آن را مواجهه در قلمرو درونی مینامیم، مضامین قرآن و آیات آن مورد توجه قرار میگیرد. در اینجا پرسش از نحوه ارتباط آیات قرآن با موضوعات تاریخی مطرح است و با ۲ حوزه مجزا روبرو هستیم: حوزه اول بهرهگیری از دانش تاریخ، برای فهم بهتر قرآن و تفسیر آیات آن است و حوزه دوم بررسی محتوای تاریخی آیات قرآن است.
🔸قرآن و سرگذشت آن به منزله یک سند تاریخی
وی با تأکید بر اینکه در این ساحت، قرآن فارغ از محتوای آن، به عنوان یک کتاب و یک سند در نظر گرفته میشود، ادامه داد: در اینجا پرسشهایی همچون سرگذشت قرآن چیست؟ چگونه تدوین یافت؟ چگونه نازل شد؟ کاتبان وحی چه کسانی بودند؟ مطرح میشود که جنبه تاریخی دارند و پاسخ آنها را باید از خلال مباحث تاریخی دریافت.
🔸حجتالاسلام الویری ابراز داشت: بحث دیگر در این زمینه، تاریخیت قرآن است. تاریخیت قرآن دیدگاهی است که در آن قرآن نه کلامی از سوی خداوند، که یک محصول فرهنگی است که در گذر ایام شکل گرفته و معنای اصلی آن معنای تاریخی است. این دیدگاهی است که اغلب مسلمانان نسبت به آن نگاه انتقادی داشته و آن را بر نمیتابند.
🔸وی افزود: بحث دیگر در این ساحت، بحث سندیت قرآن یعنی اعتبار قرآن به مثابه یک سند است. آیا این همان متنی است که بر پیامبر اکرم (ص) نازل شد و مجموعهای که امروزه مسلمانان سراسر جهان در برابرشان قرار دارد، همان متنی است که مسلمانان در سدهها و دهههای نخستین با آن سروکار داشتند؟ این یک بحث تاریخی است؛ یعنی به لحاظ تاریخی اثبات میشود که این قرآن موجود، همان متن نخستین است و تغییری در آن رخ نداده است.
▫️جایگاه و تأثیر قرآن بر تاریخ تمدن اسلامی
🔸عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) تصریح کرد: بحث دوم تأثیر قرآن بر تمدن بشری است. در اینجا نیز صرفنظر از مضمون قرآن، به دنبال پاسخی برای این پرسش هستیم که قرآن در گذشته تمدنی ما چه جایگاهی داشته است؟ در یک نگاه تاریخی میتوان دریافت که قرآن در زیست اجتماعی و تمدنی مسلمانان نقش و اثر ویژهای داشته است.
🔸وی ادامه داد: این بحث نیز یکسره بحث تاریخی است، یعنی برای بررسی و واکاوی نحوه این اثرگذاری نیازمند مطالعات تاریخی هستیم. تأثیر قرآن بر تمدن اسلامی را از ۲ وجه گوناگون میتوان بررسی کرد.
ادامه دارد ...
http://yon.ir/FZ6Ak
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️کتاب «تاریخ فرهنگ و تمدن ایران در دوره صفویه» (با تاکید بر هویت فرهنگی) نوشته محسن بهرامنژاد از سوی انتشارات سمت منتشر شد.
🔹«تاریخ فرهنگ و تمدن ایران در دوره صفویه» در هشت فصل تنظیم شده است. فرهنگ و بنیادهای فرهنگ ایرانی در عهد صفوی، تعلیم و تربیت در عصر صفوی، دانشهای دینی ـ مذهبی در عصر صفوی، علوم عقلی و عملی در عصر صفوی، ادبیات فارسی و تاریخنگاری در عهد صفوی، هنر در عصر صفوی، معماری در عصر صفوی و آداب و رسوم فرهنگی در عصر صفوی فصلهای کتاب را دربرمیگیرد.
🔹نویسنده در مقدمه کتاب به این نکته اشاره میکند که ایران عصر صفوی از حیث آداب و رسوم فرهنگی درخور توجه است. این خاندان پس از تشکیل حکومتی با کارکردهای سیاسی و مذهبی وحدتگرایانه در مسیر ایجاد جامعهای با هویت واحد فرهنگی تلاشهای گستردهای را آغاز کردند. آنان با آشتی دادن سنتهای قدیم فرهنگی و رسوم مذهب رسمی کشور در شکلگیری هویت جمعی ایرانیان نقش موثری ایفا کردهاند ...
https://b2n.ir/34580
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️ایجاد تمدن اسلامی هدف نهایی ما است.
▫️راهپیمایی اربعین میتواند یک وسیله برای تحقق این هدف باشد.
🔸امام خامنهای در دیدار موکبداران عراقی اربعین حسینی:
🔹مراسم اربعین را باید هرچه میتوانیم پُربارتر و معنویتر برگزار کنیم.
🔹اهل فکر و فرهنگ برای عظمت این مراسم برنامهریزی کنند. هدف هر مسلمان باید امروز ایجاد تمدن نوین اسلامی باشد.
🔹ملتهای اسلامی ظرفیت عظیمی دارند که اگر از آن استفاده شود، امت اسلامی به اوج خواهد رسید. ایجاد تمدن اسلامی هدف نهایی ما است.
🔹ملت بزرگ عراق میتواند کشور خود را به اوج عزت برساند. این ظرفیتها بایستی به منصهی عمل برسد. اگر ظرفیت کشورهای اسلامی مجتمع بشود، اگر ایران و عراق و دیگر کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا به هم برسند و این دستها در هم گره شود، آن وقت امت اسلامی نشان خواهد داد که عزت اسلامی یعنی چه و تمدن اسلامی را به جوامع دنیا نشان خواهد داد.
🔹راهپیمایی اربعین میتواند یک وسیله برای تحقق این هدف باشد. پیوندهای مستحکم بین برادران مسلمان را بیشتر کنیم.
۹۸/۶/۲۷
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
♦️تاثیر قرآن در تاریخ تمدن اسلامی♦️
🔹توصیه و تأکیدات مکرر قرآن به فراگیری علم، تأثیری بر روی کلیت زندگی مسلمانان گذاشت که آثار آن تا پیش از مواجهه مسلمانان با دنیای مدرن و دنیای جدید به صورتی پررنگ آشکار است.
🔹با استفاده از ظرفیت موجود در گزارهها و اشارات تاریخی آیات قرآن، امکان ایجاد یک منظومه جدید از دانش تاریخ و گونهای متفاوت از تاریخنگاری وجود داشته باشد.
حجت الاسلام محسن الویری قسمت دوم (قسمت اخر)
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح
▫️برنامه تلویزیونی «درسگفتار» شبکه چهار به بررسی موضوع «تاریخ در قرآن» با حضور حجتالاسلاموالمسلمین محسن الویری عضو هیأتعلمی و مدیر گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم (ع) پرداخت. در این سلسله جلسات، سردبیر نشریه علمی پژوهشی تاریخ اسلام، پیوندها و ارتباطات میان دانش تاریخ و قرآن مورد واکاوی و بررسی قرار میدهد.
▫️تأثیر قرآن بر روح تمدن اسلامی
🔸حجتالاسلام الویری با بیان اینکه تأثیر قرآن بر جهتگیریهای کلان تمدن اسلامی انکارناپذیر است، اظهار داشت: در هر برش مکانی و زمانی از زیست تاریخی مسلمانان که بنگریم ردپایی از این اثرگذاری دیده میشود. من باب مثال توصیه و تأکیدات مکرر قرآن به فراگیری علم، تأثیری بر روی کلیت زندگی مسلمانان گذاشت که آثار آن تا پیش از مواجهه مسلمانان با دنیای مدرن و دنیای جدید به صورتی پررنگ آشکار است.
▫️تأثیر بر اجزای تمدن اسلامی
🔸وی افزود: تأثیر قرآن بر اجزای تمدن اسلامی را از ۴ جنبه مختلف میتوان بررسی کرد: تأثیر قرآن بر دانش و ایجاد شاخههای علمی جدید، تأثیر قرآن بر هنر، تأثیر قرآن بر بافت فضاهای شهری و در نهایت تأثیر قرآن بر زیست اجتماعی مسلمانان.
مدیر گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم (ع) با اشاره به بهرهگیری از تاریخ برای فهم و تفسیر قرآن بیان داشت: طبعاً آن دسته از آیات قرآن که حاوی بحثهای تاریخی هستند، به طور مستقیم به مطالعات تاریخی پیوند خواهند خورد و از این مطالعات باید برای فهم بهتر آنها بهره جست. اما در برخی موارد، آگاهیهای تاریخی حتی در فهم آن دسته از آیات که مضمونی غیرتاریخی دارند، نیز مفید و چهبسا ضروری است. بحث شأن نزول آیات یکی از این موارد است.
▫️مضامین تاریخی آیات قرآن
🔸وی درباره مضامین تاریخی آیات قرآن گفت: در قرآن گزارههای مختلف تاریخی وجود دارد. آیات مختلفی از قرآن به تاریخ پیوند میخورد. آیا این گزارهها و آیات میتوانند فهم ما از تاریخ را دگرگون سازند؟ آیا با کنار یکدیگر قرار دادن این گزارهها میتوان از یک منظومه متفاوت از دانش تاریخ سخن گفت؟
🔸حجتالاسلام الویری خاطرنشان کرد: اما پیش از پاسخ به این پرسشها باید به یک سؤال مقدماتی مهم پاسخ داد: آیا قرآن کتاب هدایت است و یا کتاب تاریخ؟ اگر قرآن کتاب هدایت است و نه کتاب تاریخ، با چه توجیهی میتوان به جستجوی مباحث تاریخی در قرآن پرداخت؟
هیچ تحریفی در قرآن رخ نداده است
🔸وی افزود: قطعاً نمیتوان این مسأله را انکار کرد که قرآن کتاب هدایت است و البته قرآن را نمیتوان کتاب تاریخ به معنای متعارف به شمار آورد، اما نمیتوانیم انکار کنیم که موضوعات و گزارههای تاریخی فراوانی در قرآن به چشم میخورد. درباره این گزارهها باید به چند نکته توجه کرد. اول اینکه این گزارهها دارای اتقان هستند، یعنی پیشفرض ما درستی و صحت این گزارهها است. چراکه قرآن کتاب خداست و هیچ تحریفی در آن رخ نداده است.
🔸این کارشناس قرآنی ابراز داشت: دوم اینکه گزارههای تاریخی قرآن سرنخهایی برای دانش تاریخ به حساب میآیند. به عنوان مثال در ماجرای اصحاب کهف و یا عروج حضرت عیسی (ع) اشاراتی در قرآن وجود دارد که میتواند راه را برای قرائتهای متفاوت از تاریخ بگشاید و یا حتی برای کشف پارهای از مجهولات در موضوعات تاریخی سرنخهایی در اختیار پژوهشگران قرار دهد.
🔸وی ادامه داد: با توجه به ۲ نکته قبل به نظر میرسد که با استفاده از ظرفیت موجود در گزارهها و اشارات تاریخی آیات قرآن، امکان ایجاد یک منظومه جدید از دانش تاریخ و گونهای متفاوت از تاریخنگاری وجود داشته باشد. اما این امکان تا پیش از آنکه مورد نقد و آزمون قرار نگرفته باشد، فرضیهای بیش نیست و تنها در صورت اثبات این فرضیه، میتوان از یک گونه متفاوت تاریخ سخن گفت. مادامیکه این کار انجام نشده است، اظهارنظرهای شتابزده و شعارزده بیش از اینکه خدمتی به علم و یا دین باشد، گمراهکننده خواهد بود.
🔸به گزارش فارس، برنامه تلویزیونی «درس گفتار» به تهیهکنندگی سیدشهاب لاجوردی توسط مؤسسه آفاق حکمت اندیشه اسلامی تولید شده و از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۷:۲۰ از شبکه چهار سیما پخش و روز بعد ساعت ۱۰ صبح، بازپخش میشود.
http://yon.ir/FZ6Ak
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
▫️معرفی کتاب " گفتمان های تمدن اسلامی در ترکیه معاصر " اثر رسول نوروزی فیروز
(کاری از مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی)
🔹کتاب حاضر تلاشی است در معرفی اندیشه هایی که در جهان اسلام برای پاسخ به مسائلی نظیر نحوه مواجهه با تمدن غرب و فرایند ساخت تمدن اسلامی در دوره معاصر ارائه شده است.
🔹این کتاب بر چند متفکر معاصر از سرزمین آناتولی متمرکز شده است؛ سرزمینی که میراث دار تجربه ای خاص از اسلام گرایی زیر بیرق خلافت عثمانی است. در این اثر تلاش شده است ضمن بیان اندیشه ها، زمینه تولید و بازتولید اندیشه ها ترسیم شود تا مخاطب تصویری روشن تر از فرایند تحولات فکری در کنار تحولات عملی دریافت نماید.
🔹شباهت در شوق و انگیزه دو کشور ایران و ترکیه در احیای تمدن اسلامی، رونق مباحث علمی مرتبط با تمدن اندیشی را افزایش داده است و به نظر می رسد تولید آثاری برای معرفی آنچه که در عرصه دانشی و عملی دو کشور اسلامی می گذرد، تضارب و تفاهم فکری و عملی در پی خواهد داشت.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN