تأمل | یاداشت های وحید منصوری جلیلیان
سیره اقتصادی حضرت محمد صلی الله علیه: #عدالت_در_توزیع قبل از #تولید بخش اول: «تفکیک مالکیت و انحصار
سیره اقتصادی حضرت محمد(صلیاللهعلیهوآله)
بخش دوم!
- #عدالت در #توزیع قبل از #تولید
«#واگذاری_زمین»:
_ قانون احیاء: با این قانون حق بهرهبرداری از زمینهای موات برای همگان،مشروط به اذن حاکم و انجام کار اقتصادی،ضابطهمند گردید. زمینهای مرده وارد چرخه اقتصاد شد و تولید افزایش یافت. محرومین و کمدرآمدان وارد زنجیره تولید شدند و الگوی توزیع منابع و منافع به سمت عدالت پیش رفت.
_إقطاع أراضی: در کنار ایجاد امکان و فرصت برابر برای عموم مردم در احیای زمینهای موات، پیامبر زمینهایی را با مقاصد مختلف به بعضی افراد برای بهرهبرداری باغی و زراعی واگذار کردند. اقطاع در اکثر موارد اختصاص به نیازمندان و کمدرآمدان داشت. کارکرد اصلی این نهاد اقتصادی عمران و آبادانی زمین بود.
_إقطاع الدور: واگذاری عرصه و زمین به مهاجرین برای ساخت مسکن از سیاستهای دیگر پیامبر برای محرومیتزدایی و اصلاح الگوی توزیعی بود.
_أراضی خراجیه: زمینهای کشاورزی، باغات و بستانهایی که از جنگ یا مصالحه با کفار به تصرف مسلمانان درمیآمد، تحت نظارت دولت اسلامی به صورت اجاره، مزارعه و مانند آن به افراد واگذار میشد و خراج آن صرف مسلمانان میشد.
_إقطاع منابع آبی: در راستای انحصارزدایی و توزیع عادلانۀ منابع طبیعی، پیامبر تعدادی از منابع آبی را به بعضی افراد واگذار کردند.
پ.ن. این إقطاعات گاهی مطلق و غالباً مشروط به اسلام، ایمان، احیاء و اصلاح میشد.
📚الکافي، ج۵، ص۲۸۰ و ج۳، ص۵۱۲، ابنسعد، الطبقات الكبرى، ج 1، از ص 273، عبدالحی الکتانی، نظام الحكومه النبويه، ج 1، ص 163، سیدجعفر مرتضی عاملی، الصحيح من سيره النبي الأعظم، ج 27، ص 308-300، علی احمدی میانجی، مکاتیب الرسول، ج 1، ص 350 و ج 3، ص 433، فصل 13؛ الإقطاعات و جمال موسوی، إقطاع در عهد پیامبر، ص 139.شیخ طوسی، المبسوط في فقه الإماميه، ج 3، ص 274، محقق حلی، شرائع الاسلام، ج 3، ص 218، محمدحسن نجفی، جواهر الكلام في شرح شرائع الإسلام، ج 38، ص 55، یاقوت حموی، معجم البلدان، ج 2، ص 117، ابن حجر عسقلاني، الإصابه في تمييز الصحابه، ج 2، ص 79 .
دغدغه هایم را اینجا به اشتراک میگذارم :
✅https://eitaa.com/Tamooll
دوستداران ایران!
دلسوزان انقلاب اسلامی!
معتقدان به ولایت فقیه!
خواهش میکنم وقت بگذارید و روایت وزیر اقتصاد دولت اصلاحات را بخوانید از اینکه چگونه آمریکا بجای حمله به ایران، اجرای سیاستهای نئولیبرال را به ما تجویز کرد.
#نه_به_نئولیبرالیسم
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1400/08/01/2594371/
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مردم #خرمشهر_ما مثل همیشه
عاشقانه
پای کار اند...
#فاطمیه
نمونه عملی اقتصاد اسلامی!
خانم مرضیه دباغ:
"یک روز ( در نوفل لوشاتو) برای خرید به بازار رفتم و دیدم پرتقال را ارزان میفروشند. تصمیم گرفتم بیشتر از مصرف روزانه بخرم تا برای چند روز، پرتقال داشته باشیم. هنگامی که لیست خرید را خدمت امام دادم، پرسیدند: «اینهمه پرتقال را چرا خریدهاید؟» عرض کردم: «دیدم ارزان است، گفتم برای چند روز پرتقال داشته باشیم.» فرمودند: «با این کارتان دو گناه مرتکب شدید؛ یکی اینکه بدون آنکه نیازی به این مقدار پرتقال داشته باشیم، خریدید و اسراف کردید، دیگر اینکه عدهای را از خرید میوه ارزان -که استطاعت خریدش را داشتند- محروم کردید. حالا هم پرتقال را پوست بکنید و پرهپره کنید و شب موقعی که مردم برای خواندن نماز میآیند، به آنها تعارف کنید که بخورند. شاید به این ترتیب خدا از سر تقصیرات شما بگذرد!"
📚http://emam.com/posts/view/28235/
پ.ن: این رفتار امام خمینی (رحمت الله علیه) تمام کیان نظام سرمایهداری را که بر اصول خودخواهی، نفع شخصی و لذت گرایی استوار است به چالش میکشد!
دغدغه هایم را اینجا به اشتراک میگذارم :
✅https://eitaa.com/Tamooll
#محفل_اشک_فاطمی
سخنران:
حجت الاسلام سید عبادی
با نوای:
حاج حسین تیرانداز
محمد حسین البوغبیش
محمد بیت حمزه
محمدرضا خانزاده
زمان:
یکشنبه ٢۶ آذرماه ١۴٠٢
( #عصر_شهادت ) ساعت ١۵
مکان:
خرمشهر کوی طالقانی خیابان شهریور نبش زنبق پلاک ٧٨ منزل منصوری جلیلیان
قدم بر دیده 🌹
دغدغه هایم را اینجا به اشتراک میگذارم:
✅ https://eitaa.com/Tamooll
کلیات لایحه بودجه 1403 توسط مجلس رد شد.
قطعا کلیات این لايحه نتیجه ای جز #گران_سازی و #تورم را دربر نداشت.
دولت در بودجه سال 1403 باید تغییر رویکرد دهدو مبناهای محاسباتی خود را از کارشناسانی که راهی جز #گران_سازی ندارند، نگیرد.
#گران_سازی عامل #تورم
دغدغه هایم را اینجا به اشتراک میگذارم:
✅https://eitaa.com/Tamooll
نظریه اقتصادی علامه مصباح یزدی (رحمتاللهعلیه) در شرح خطبه فدکیه:
«اگر #تولید در جامعه زیاد شود، اما خریدار نداشته باشد نفعی برای صاحب سرمایه ایجاد نمیکند. در اقتصاد جهانی وقتی بخواهند اقتصاد رشد کند باید ابتدا فکر #بازار_خرید باشند. در کشورهای سرمایهداری سعی میکنند ـ گرچه برای فریب دادن مردم ـ قدرت خرید توده مردم موقتاً هم که شده بالا برود. مؤسسات اعتباری که در این قرن فراوان شدهاند به همین منظور وام در اختیار مردم قرار میدهند. این تاکتیکی است برای اینکه سرمایهدار هم سود بیشتری ببرد. در اقتصاد جهانی کشورهای پیشرفته صنعتی به عنوان کمکهای علمی و اقتصادی و فرهنگی و بانکی و ... مؤسسات اقتصادی و اعتباری تأسیس میکنند و به کشورهای دیگر وام میدهند برای اینکه کالایشان به فروش برود. پس یکی از راههای رشد اقتصاد جامعه این است که به فقرا کمک شود تا قدرت خرید پیدا کنند. اگر قدرت خرید پیدا کنند باز نفعش به تولید کنندگان برمیگردد.
یکی از فایدههای زکات این است که در جامعه برای مستضعفین قدرت خرید ایجاد میکند. گردش پول باعث رشد اقتصادی میشود. طبعاً آنهایی که پول بیشتری دارند باید مقداری از آن را به آنهایی که کمتر دارند منتقل کنند. پس هم از راه تجربه، هم از راه استدلال علمی و هم از راه بیان قرآنی ما میفهمیم که انفاق کردن باعث بهبود وضع اقتصادی میشود.»
📚شرح خطبه فدکیه، https://mesbahyazdi.ir/node/3126/
دغدغه هایم را اینجا به اشتراک میگذارم :
✅ https://eitaa.com/Tamooll
برخلاف اخبار منتشر شده ممنوعیت واردات لوازم خانگی همچنان ادامه دارد و نباید انتظار داشت تا زمانی که #انحصار در عرضه کالا شکسته نشود، قیمت ها تغییری کند.
هرچند درمان #واردات نیست وبرای شکست قیمت ها، باید سیاست ورزی ها به سمت #آزادسازی_تولید در همه کالا ها و اقلام از جمله لوازم خانگی و خودرو پیش رود.
دغدغه هایم را اینجا به اشتراک میگذارم :
✅https://eitaa.com/Tamooll