🌺اداب مهمان و مهمان نوازی درقرآن🌺
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِمِ.
وَ اَلسَّلاَمُ عَلَى عِبَادِ اَللَّهِ اَلصَّالِحِين وَ رَحمَةُ الله
🌼🍃مهمان و تكريم او در مباني اخلاقي و آداب معاشرت اسلامي از جايگاه ويژهاي برخوردار است و اين ويژگي را ميتوان در دستورات ديني و سيره معصومين(ع) به وضوح مشاهده كرد.
🌼🍃مهمان و تكريم او در مباني اخلاقي و آداب معاشرت اسلامي از جايگاه ويژهاي برخوردار است و اين ويژگي را ميتوان در دستورات ديني و سيره معصومين(ع) به وضوح مشاهده كرد.
🌼🍃،بخشي از مفاهيم آيات 24 تا 27 سوره «ذاريات» به اصل مهمان نوازي، اين امر مهم در اخلاق اجتماعي اشاره دارد كه در ادامه متن، ترجمه و اين بخش از مفاهيم اين آيات ميآيد:
♻️متن آيات
💠هَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ ضَيْفِ إِبْرَاهِيمَ الْمُكْرَمِينَ(24) إِذْ دَخَلُوا عَلَيْهِ فَقَالُوا سَلَامًا ۖ قَالَ سَلَامٌ قَوْمٌ مُنْكَرُونَ(25) فَرَاغَ إِلَىٰ أَهْلِهِ فَجَاءَ بِعِجْلٍ سَمِينٍ(26) فَقَرَّبَهُ إِلَيْهِمْ قَالَ أَلَا تَأْكُلُونَ(27)
ترجمه آيات
🌼🍃"آيا داستان ميهمانان گرامي ابراهيم به تو رسيده است؟ آنگاه كه بر او وارد شدند و سلام گفتند.(ابراهيم در پاسخ) گفت: سلام، شما را نميشناسم. پس پنهاني به سراغ خانواده خود رفت و گوساله فربه(و بريان شدهاي) را آورد. پس غذا را نزديك مهمانان گذارد، (ولي با تعجب ديد دست به سوي غذا نميبردند،)گفت: چرا نميخوريد؟"
👇بخشي از مفاهيم آيات👇
🌼🍃از اين آيات و آيات پس از آن، برخي آداب مهماني به دست ميآيد كه به آن اشاره ميكنيم:
✅1ـ مهمان، محترم است. (ضيف ... المكرمين)
✅2ـ مهمان، وقتي وارد شد، سلام كند. (قالوا سلاما)
✅3ـ جواب سلام او لازم است. (قال سلام)
✅4ـ صاحب خانه دور از چشم مهمان به سراغ تهيه غذا برود. (فراغ)
✅5ـ غذا را در خانه تهيه كنيم. (الي اهله)
✅6ـ پذيرايي سريع باشد. (فجاء) (حرف «فاء» نشانهي سرعت و زماني كوتاه است)
✅7ـ بهترين غذاها فراهم شود. (بعجل سمين)
✅8ـ مهمان را نزد سفره نبريم، بلكه سفره را نزد مهمان بيندازيم. (فقربه اليهم)
✅9ـ از مهمان نپرسيم كه غذا خوردهاي يا نه. (فراغ الي اهله فجاء) (حضرت ابراهيم بدون پرسش از مهمان، به سراغ خانواده و تهيه غذا رفت)
✅10ـ شخصا از مهمان پذيرايي كنيم.(فجاء) (خود حضرت ابراهيم(ع) غذا آوردند)
✅11ـ غذا در دسترس مهمان باشد. (فقربه اليهم)
✅12ـ مهمان غذا را بپذيرد و ميل كند كه صاحب خانه دغدغه نداشته باشد. (الا تاكلون)
✅13ـ اول پذيرايي، بعد گفتگو. (فجاء بعجل سمين ...) بعد پرسيدند: (قما خطبكم ايهاالرسلون)
✅14ـ اگر مهمان خبر تلخ و شيريني دارد، اول خبر شيرين و سپس تلخ را عنوان كند. (بشرنا... بشارت فرزند را دادند و سپس نزول عذاب بر مجرمان را گفتند)
♻️آیه 53 سوره احزاب♻️
💠يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَدْخُلُوا بُيُوتَ النَّبِيِّ إِلَّا أَنْ يُؤْذَنَ لَكُمْ إِلَىٰ طَعَامٍ غَيْرَ نَاظِرِينَ إِنَاهُ وَلَٰكِنْ إِذَا دُعِيتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَلَا مُسْتَأْنِسِينَ لِحَدِيثٍ ۚ إِنَّ ذَٰلِكُمْ كَانَ يُؤْذِي النَّبِيَّ فَيَسْتَحْيِي مِنْكُمْ ۖ وَاللَّهُ لَا يَسْتَحْيِي مِنَ الْحَقِّ ۚ وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَاعًا فَاسْأَلُوهُنَّ مِنْ وَرَاءِ حِجَابٍ ۚ ذَٰلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ ۚ وَمَا كَانَ لَكُمْ أَنْ تُؤْذُوا رَسُولَ اللَّهِ وَلَا أَنْ تَنْكِحُوا أَزْوَاجَهُ مِنْ بَعْدِهِ أَبَدًا ۚ إِنَّ ذَٰلِكُمْ كَانَ عِنْدَ اللَّهِ عَظِيمًا آیه 53 سوره احزاب
🌼🍃ای کسانی که ایمان آوردید به خانههای پیغمبر داخل مشوید مگر آنکه اذنتان دهند و بر سفره طعام دعوت کنند در آن حال هم نباید زودتر از وقت آمده و به پختن و آماده شدن آن چشم انتظار گشایید بلکه موقعی که دعوت شدهاید بیایید و چون غذا تناول کردید زود (از پی کار خود) متفرق شوید نه آنجا برای سرگرمی و انس به گفتگو پردازید، که این کار پیغمبر را آزار میدهد و او به شما از شرم اظهار نمیدارد ولی خدا را بر اظهار حق خجلتی نیست و هر گاه از زنان رسول متاعی میطلبید از پس پرده طلبید، که حجاب برای آنکه دلهای شما و آنها پاک و پاکیزه بماند بهتر است و نباید هرگز رسول خدا را (در حیات) بیازارید و نه پس از وفات هیچ گاه زنانش را به نکاح خود در آورید، که این کار نزد خدا (گناهی) بسیار بزرگ است .
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
مهمان نوازی حضرت ابراهیم(ع)
💠هَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ ضَيْفِ إِبْرَاهِيمَ الْمُكْرَمِينَ ﴿٢٤﴾
🍃🌼آیا خبر مهمانان ارجمند و بزرگوار ابراهیم به تو رسیده است؟ (۲۴)
💠إِذْ دَخَلُوا عَلَيْهِ فَقَالُوا سَلَامًا ۖ قَالَ سَلَامٌ قَوْمٌ مُنْكَرُونَ ﴿٢٥﴾
🌼🍃زمانی که بر او وارد شدند، پس سلام گفتند. گفت: سلام، [شما] مردمی ناشناسید! (۲۵)
💠فَرَاغَ إِلَىٰ أَهْلِهِ فَجَاءَ بِعِجْلٍ سَمِينٍ ﴿٢٦﴾
🌼💫پس به سوی خانواده اش بازگشت و گوساله ای فربه [و بریان شده] آورد. (۲۶)
احادیث مهمان و مهمان نوازی
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِمِ.
وَ اَلسَّلاَمُ عَلَى عِبَادِ اَللَّهِ اَلصَّالِحِين وَ رَحمَةُ الله
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
🪵🌱وَعَسَىٰٓ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ ۖ وَعَسَىٰٓ أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
و چه بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و چه بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما زیان دارد؛ وخدا [مصلحت شما را در همه امور] میداند و شما نمیدانید.
سوره بقره آیه ۲۱۶
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
🔴 «کلمات الله» در قرآن
✅ در جلسهی هفتهی گذشته، ذیل آیهی ۲۷ سوره لقمان به «كلمة اللّه» اشاره شده است. در ادامه، نمونههایی از کاربرد این واژه در آیات قرآن را بیان میکنیم:
🔹نعمتهاى خداوند: «قل لو كان البحر مداداً لكلمات ربّى لنفد البحر...» (کهف/۱۰۹)
🔸سنّتهاى الهى: «و لقد سبقت كلمتنا لعبادنا المرسلین . انّهم لهم المنصورون» (صافات/۱۷۱,۱۷۲) و «ولولا كلمة الفصل لقضى بینهم» (شوری/۲۱)
🔹آفریدههاى ویژهى خداوند: «انّما المسیح عیسى ابن مریم رسولاللّه و كلمته» (نساء/۱۷۱)
🔸حوادثى كه انسان با آنها آزمایش مىشود: «و اذا ابتلى ابراهیم ربّه بكلمات» (بقره/۱۲۴)
🔹آیات الهى: دربارهى حضرت مریم(س) مىخوانیم: «و صدّقت بكلمات ربّها» (تحریم/۱۲)
🔸اسباب پیروزى حقّ بر باطل: «و یرید اللّه ان یحقّ الحق بكلماته و یقطع دابر الكافرین» (انفال/۷)، «و یمح اللّه الباطل و یحقّ الحق بكلماته» (شوری/۲۴)
🔹قرآن و کلام وحی: «و تمّت کلمت ربک صدقا و عدلا ...» (انعام/۱۱۵)
▫️از جمع این مطالب به دست مىآید كه مراد از «كلمة» تنها لفظ نیست، بلكه مراد سنّتها، مخلوقات، اراده و الطاف الهى است كه در آفرینش جلوه مىكند. بنابر این، اگر همهى درختان قلم و همهى دریاها مركّب شوند، نمىتوانند كلمات الهى را بنویسند، یعنى نمىتوانند آفریدههاى خدا، الطاف الهى و سنّتهایى را كه در طول تاریخ براى انسانها و همهى موجودات وجود داشته است بنویسند. «واللّه العالم»
▫️امام كاظم علیه السلام فرمود: «مصداق كلمات اللّه ما هستیم كه فضایل ما قابل ادراک و شماره نیست».(تفسیر نورالثقلین) آرى، اولیاى خدا از طرف ذات مقدّس او واسطهى فیض هستند و هر لطف و كمالى، از طریق آن بزرگواران به دیگران مىرسد.
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
🔴 مهدویت در قرآن و عترت
✅ در قرآن کریم، آیات زیادی بر امام مهدی(عج) تطبیق یا تأویل شده و در احادیث پیامبر اکرم(ص) و اهلبیت(ع) به آنها اشاره شده است. در کتاب معجم الاحادیث الامام المهدی(عج)، ۲۶۰ آیه در باره مهدویت جمعآوری شده است، برخی از آیات و روایات را مرور میکنیم:
🔹پیروزی نهایی دین حق
🔸خدا، پیامبر(ص) را با هدایت و دین حق فرستاد، تا بر همهی ادیان پیروز شود (توبه/۳۳، فتح/۲۸، صف/۹)، این وعده الهی با ظهور حضرت مهدی(عج) بهطور کامل محقق میشود.
🔹پیروزی نهایی شایستگان بر زمین
🔸در زبور بعد از ذکر نوشتیم که زمین را بندگان شایسته به ارث میبرند (انبیاء/۱۰۵)
🔸خدا به مؤمنان شایسته کردار وعده داده که جانشینان در زمین باشند (نور/۵۵)، این وعده الهی نیز با ظهور امام زمان(عج) و حکومت جهانی ایشان تحقق مییابد.
🔹مهدی(عج)؛ ذخیرهی الهی
🔸ذخیره الهی برای شما بهتر است، اگر مؤمن باشید (هود/۸۶)، از امام باقر(ع) حکایت شده: هنگامی که مهدی(عج) قیام میکند به کعبه تکیه کرده و این آیه را میخواند، سپس میفرماید: من ذخیره الهی و حجت خدا و جانشین او بر شما هستم؛ پس هیچ مسلمانی به او سلام نمیکند مگر آنکه میگوید: السلام علیک یا بقیة الله فی ارضه (کافی، ج۱، ص۴۱۱)
🔹مهدی(عج)؛ زمین را پر از عدل و داد میکند
🔸از پیامبر(ص) روایت شده که ساعت رستاخیز به پا نمیشود تا اینکه زمین پر از ستم و دشمنی شود، سپس مردی از عترت من قیام کند و زمین را پر از عدل و داد میکند همانطور که پر از ظلم و دشمنی شده باشد. (دلائل الامامة، ص۲۴۹)
🔹ویژگیهای امام مهدی(عج)
🔸از پیامبر(ص) حکایت شده که مهدی(عج) از نسل فاطمه(س) است، همچنین فرمودند: مهدی(عج) همنام من است. از امام صادق(ع) نقل شده که مهدی(عج) دو غیبت دارد: طولانی و کوتاه. امام زمان(عج) نیز فرمود: مردم در زمان غیبت از من بهرهمند میشوند همچون بهرهمندی از خورشید که در پس ابر است. (امالی صدوق، ص۱۸۶)
🔹انتظار فرج امام مهدی(عج)
🔸از پیامبر(ص) روایت شده که انتظار فرج با شکیبایی، عبادت است. همچنین فرمودند: افضل اعمال امت من، انتظار فرج از خداست. حضرت علی(ع) فرمود: انتظار فرج بکشید و ناامید از رحمت الهی نشوید که محبوبترین اعمال نزد خدا، انتظار فرج است. (خصال، ج۲، ص۶۱۶)
🔹زمانِ ظهور
🔸از امام رضا(ع) حکایت شده که فرج بعد از ناامیدی میرسد (شاید منظور، ناامیدی از مکتبها و ایسمها و نسخههای بشری باشد). در احادیث متعدد از امام باقر و امام صادق علیهم السلام حکایت شده که ما وقت ظهور را مشخص نمیکنیم و هر کس وقت مشخص کند، دروغگوست. (کافی، ج۱، ص۳۶۸)
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
💠🔹چهار ناظر حاضر بر زندگی انسان
هر لحظه و هر زمان چهار دوربین زنده در حال فیلمبرداری از زندگی ما هستند که قرار است روزی در قیامت تمام زندگی ما را به نمایش بگذارند.
❶⇦ ناظر اول〖خــدا〗 است.
🍀 ألَمْ یَعْلَمْ بِأَنَّ اللهَ یَری،
آیا انسان نمیداند که خدا او را نگاه میکند؟
📖سوره مبارکه علق آیه۱۴
❷⇦ ناظر دوم〖ملائک مقرب خدا〗 هستند،
🍀 الله تعالی میفرماید:
ما یَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ إِلاَّ لَدَیْهِ رَقیبٌ عَتید
از شما حرکتی سر نمیزند مگر اینکه دو مأمور در حال نوشتن آن هستند
📖سوره مبارکه قاف آیه ۱۸
❸⇦ سومین ناظر 〖زمین〗 است.
🍀 خداوند در قران کریم میفرماید:
یوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ أَخْبارَها
در آن روز زمین هر چیزی که دیده را بیان میکند.
📖سوره مبارکه زلزال آیه۴
❹⇦ چهارمین ناظر
〖اعضاء و جوارح خود ما〗میباشند.
🍀 الله سبحان میفرماید:
تکَلِّمُنا أَیْدِیهِمْ وَ تَشْهَدُ أَرْجُلُهُمْ بِما کانُوا یَکْسِبُونَ
در آن روز دستها و پاها شهادت میدهند که چه کاری کردهاند.
🌹سوره مبارکه یس ۶۵
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh
❌#دائره_المعارف_قرآن_کریم❌
🥷 #ابوسفیان
✅ابوسفیان در شان نزول
👈 ۱۵ . گفتهاند :
منظور از * انّ النّاس قد جمعوا لکم فاخشوهم * ( آل عمران ۱۷۳ ) #ابوسفیان و دیگر یاران اویند که پس از احد یا در بدر صغرا به گردآوری #مشرکان برای جنگ با مسلمانان پرداختند .
👈 ۱۶ . آیه ۱۲ دخان را اشاره به #تقاضای ابوسفیان از پیامبر برای رفع عذاب قحطی و گرسنگی از اهل #مکه دانستهاند :
* ربّنا اکشف عنّا العذاب انّا مومنون * .
👈 ۱۷ . از ابن عباس نقل است که #ابوسفیان نزد پیامبر آمد و گفت : ای محمد !
تو را به خداوند و خویشاوندی #سوگند میدهم .
آیا ما کرک و خون بخوریم ؟
آیا تو نیستی که #گمان میکنی برای #عالمیان به رحمت برانگیخته شدهای ؟
پیامبر فرمود : آری .
👽 گفت : تو پدران را به #شمشیر و فرزندان را به گرسنگی کشتی .
☠ خداوند در این باره فرمود :
* و لقد اخذنهم بالعذاب فما استکانوا لربّهم و ما یتضرعون = به #عذاب گرفتارشان کردیم ؛ پس در مقابل پروردگارشان نه فروتنی کردند و نه تضرع * ( مومنون ۷۶ )
👽 البته چنین #گزارشی در کتابهای تاریخی نقل نشده است .
ادامه دارد .....
#دائره_المعارف_قرآن_کریم
#تفسیر
@Targomeh