به گزارش خبرگزاری اهل بيت (ع) ـ ابنا ـ آشنایی محسن دریابیگی با محمد عابد الجابری اهل مراكش به سال ۱۳۸۰ بازمیگردد؛ زمانی که موضوع پایاننامه کارشناسی ارشد خود در رشته فلسفه را به یکی از متفکران عرب اختصاص داده بود تا از این پنجره با حوزه اندیشه جهان عرب آشنا شود. در بین آثار جابری پروژه نقد عقل عربی محصول تفکرات او بود. این پروژه که در چهار جلد منتشر شده بود (دو جلد اول، عقلانیت عربی و جلد سوم و چهارم، نقد عقل سیاسی و نقد عقل اخلاقی بود) میوه نگاه جابری به سنت و تجدد و روش تعامل این دو برای زندگی در امروز بود. همچنین جابری در کتابهای «نحن و التراث» و «التراث و الحداث» نگرش خود به مسئله سنت و تجدد و نحوه تعامل صحیح بین آن دو را بیان کرده است.
شیوه جابری در مقولهبندی اندیشه جهان عرب به روش ساختارگرایان است. وی علوم نظری جهان اسلام را به برهانی، عرفانی و بیانی فصلبندی میکند و با زوجهای ساختاری محورهای هر یک از این سه گونه اندیشه را برمیشمرد. این تقسیمبندی صرفا توصیفی نیست؛ او اندیشه عرفانی را عقلی منحرف میخواند که جهان اندیشه اسلامی را از مسیر مستقیم دور ساخته است. آنقدر که او به اندیشه عرفانی میتازد به علوم بیانی نمیتازد. در چهارچوب فکری وی علوم بیانی بیشتر بر عقل اهل سنت سایه افکنده و اندیشه عرفانی بر عقل شیعیان.
غیرت شیعی مؤلف کتاب عقلانیت شیعی برنمیتافت که نقطه قوت اندیشه شیعی اینطور مورد بی مهری قرار گیرد. بنابراین او سال ها در ذهنش با استدلالهای جابری در کشاکش بود تا بدین صورت نگرش و روش و دادههای او را مورد نقد قرار دهد.
از نظر دریابیگی صراط مستقیم و امت وسط، اهل بیت عصمت و طهارتاند که شیعیان به راهبری آنان از هر افراط و تفریطی به دورند. قدم صدق و مشی معتدل در بهره مندی از ظاهر و باطن، عقل و شهود ویژگی بارز این مدرسه است. برچسبهای ناروا برخاسته از عدم درک درست این اندیشه متوازن است. از نظر دریابیگی محمد عابد الجابری از زمره متفکرانی است که از دلالتهای عقلی مدرسه امامیه غفلت کرده و این اندیشه جامع را به مدرسه عرفانی تقلیل داده است.
به بیان دکتر ادریس سماوی استاد دانشگاه کلرادوی آمریکا، شیعه یک وضعیت نیست که بتوان یکباره بر آن دست یافت، بلکه فرایندی است که با مرور زمان و مطالعه و افزایش معرفت قابل دسترسی است.
کتاب عقلانیت شیعی، حاوی سه فصل است: جابری و تشیع، نقد آراء و اندیشههای جابری و نتیجهگیری.
دریابیگی در سال ۹۶ کتاب روش مواجهه با دشواره سنت در اندیشه جابری را تألیف کرد که این کتاب توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسید.
عقلانیت شیعی، نقد تلقی گنوسی از شیعه در نگاه محمد عابد جابری، تألیف محسن دریابیگی، در ۲۰۲ صفحه توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل در پاییر ۱۴۰۱ منتشر شد.
☘️https://eitaa.com/Tashayo
🔳امام کاظم (عليه السلام):
«إن فاطمة عليها السلام صديقة شهيدة...»
(الکافي، ج1، ص458)
🏴https://eitaa.com/Tashayo
تحليل قصيده بائية حضرت فاطمه(ع.pdf
467.5K
☑️مقاله علمي-پژوهشي زير عنوان:
تحليل گفتمان انتقادي قصيدة بائية حضرت فاطمه زهرا(سلام الله عليها)
🏴https://eitaa.com/Tashayo
نکوداشت استاد برجسته تاريخ اسلام
مرحوم حجت الاسلام مهدي پيشوايي
🏴https://eitaa.com/Tashayo
🔰 شانزدهمین دوره از دوره های کوتاه مدت موسسه امام هادی «علیه السلام»
▫️بایسته های تاریخ پژوهی
منبع شناسی و روش پژوهش در تاریخ اسلام
🎙حجت الاسلام والمسلمین دکتر منتظری مقدم
📌 ۶ جلسه _ پنجشنبه ها
🗓 از 1 دي
🕰 ساعت ۱۰ الی ۱۱:۳۰ صبح
مهلت ثبت نام تا دوشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۱
👇👇 لینک ثبت نام 👇👇
https://survey.porsline.ir/s/W4F4J0d
👇 راه های ارتباطی 👇
02537725225-7
@emamhadi_qom
🌿https://eitaa.com/Tashayo
☑️ کتاب:
«بررسی تاریخی امیران شیعی حرمین شریفین از آغاز تا حکومت آل سعود»
نگاشتۀ دوست فاضل و محقق:
مرحوم آقای دکتر سید محمود سامانی
که در شب شهادت حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) به دیار باقی شتافت؛
شادی روحش: فاتحه و اخلاص و صلوات
🏴https://eitaa.com/Tashayo
ام البنین ....... مرحوم سید محمود سامانی.docx
42K
نوشتاری دربارۀ حضرت «امّ البنین»
به قلم مرحوم دکتر سید محمود سامانی
🌿https://eitaa.com/Tashayo
🔸روشهاي آماري ريچارد بولت در كتاب «گروش به اسلام در قرون ميانه»
🔸نوشتاري از دکتر محمد حاجيتقي
🔷ريچارد بولِت در کتاب يادشده روشي آماري و کاملاً ابتکاري را در شناسايي زمان اسلام آوردنِ ساکنان بلاد فتحشده به دست مسلمانان؛ مثلا ايران، به کار بسته است.
بولت در روش خود، نَسَب افرادي را که اهل اين سرزمينها بوده، بررسي کرده و اولين نام غير اسلامي (مثلا بهرام در نسب «محمد بن احمد بن عبدالوهاب بن داود بن بهرام (وفات 355ق») را ملاک قرار داده و متوسط عمر هر نسل را 34 لحاظ کرده و... (لينک زير 👇را مطالعه بفرماييد):
https://library.tebyan.net/fa/Viewer/Text/60611/1
🌿https://eitaa.com/Tashayo
🌺حديثي زيبا، در بزرگداشت ميلاد خجسته حضرت فاطمه زهرا (سلام الله عليها) و روز زن:
🌱راوي گويد از امام صادق(ع) پرسيدم که فاطمه (سلام الله عليها) چرا زهرا ناميده شد؟ فرمود: چون هنگامي که در محراب عبادتش ميايستاد، نور او بر اهل آسمان ميدرخشيد، همانگونه که نور ستارگان بر اهل زمين ميدرخشد.
🌱عن جعفربنمحمدبنعمارة عن أبيه قال: سألت أباعبدالله(ع) عن فاطمة لم سميت الزهراء؟ فقال: لأنها كانت إذا قامت في محرابها زهر نورها لأهل السماء كما تزهر نور الكواكب لأهل الأرض .
(صدوق، علل الشرايع، ص181).
🌿https://eitaa.com/Tashayo
❇️ روایات نهی کننده از قیام در زمان غیبت، شامل تشکیل حکومتی مثل جمهوری اسلامی نیست.
🔻در سال ١٣٨٩ در موضوع حدیث "کل رایة" و قیام در زمان غیبت از مراجع معظم تقلید استفتا کردم.
متن استفتاء و پاسخ مرحوم آیت الله العظمی سید محمدصادق روحانی را در ذیل ملاحظه میفرمایید:
🔹متن استفتاء:
همان طور که مستحضرید در منابع روایی. شیعی روایاتی از قبیل «كُلُّ رَايَةٍ تُرْفَعُ قَبْلَ قِيَامِ الْقَائِمِ فَصَاحِبُهَا طَاغُوت یعبد من دون الله» وجود دارد.
آیا برای اثبات بطلان کلیه قیامها در زمان غیبت کبرای امام عصر (عجل الله تعالی فرجه ) میتوان به این گونه روایات استناد کرد؟ نظر مبارک حضرتعالی در این زمینه چیست؟
🔸باسمه جلت اسمائه
مفاد این روایت و امثال آن جلوگیری از امر به معروف و نهی از منکر نیست، و نیز مفاد آن تشکیل یک حکومت اسلامی تابع امام مهدی ارواحنا فداه، مانند حکومت جمهوری اسلامی نیست، بلکه مفاد آن مطابق آن روایتی است که قبل از ظهور امام عصر (عجل الله فرجه) ۱۲ نفر به نام مهدی آخر الزمان قیام میکنند که الان اولی آنها در عراق قیام نموده است.
۲۶ ربیع الاول ۱۴۳۱
@seyyed_hossein_kashfi
https://eitaa.com/sajedi_ir/
🌿https://eitaa.com/Tashayo
🇮🇷ضرورت الگو گرفتن مسوولان از زندگی ساده رهبر انقلاب
🔸در مدرسهای که آقای میثم خامنهای، فرزند رهبر انقلاب درس میخواندند، معلم از دانشآموزان میخواهد که مقوایی برای درس ریاضی تهیه کنند و این رسمی که در تصویر میبینید را روی آن ترسیم کنند و به مدرسه بیاورند. ایّام جنگ بود و کمبود اقلام؛ مقوا هم به راحتی پیدا نمیشد لذا آقای خامنهای، رئیس جمهور وقت یک پاکت مقوایی که آن زمان به جای کیسه نایلونی برای خرید میوه و اقلام استفاده میشد را باز میکنند و برای انجام رسم به فرزندشان میدهند و این جمله را خطاب به معلم روی آن مقوا مینویسند:
🔹«آقای آموزگار محترم! مقوا نداشتیم، من به میثم و دیگر بچهها گفتهام از این کاغذها که باید دور ریخته میشد استفاده کنند. لطفا مؤاخذه نکنید بلکه تشویق هم بفرمائید.
سید علی خامنهای»
به روایت آقای سادات اعلایی، معلم دبستان علوی تهران
https://eitaa.com/sajedi_ir/
🌿https://eitaa.com/Tashayo
اصول اخلاقي برخورد با متهم در سيره قضايي امام علي ع.pdf
215.5K
🔷 مقاله پژوهشي زير عنوان:
«اصول اخلاقي برخورد با متهم در سيرة قضايي امام علي(عليه السلام)»
تأليف: دکتر روح الله پرهيزگاري
🌿https://eitaa.com/Tashayo