بعید نیست که کمیت و کیفیت شفاء بودن شیر گاو ـ که در روایات شیعه و سنی آمده است ـ در گرو چگونگی علوفه ای باشد که خوراک دام است؛ لذا در روایات متعددی از خوردن شیر حیوانات نجاست خوار نهی شده است.
«پیامبر خدا صلی الله علیه و آله از خوردن گوشت و شیر و تخم حیوان نجاست خوار نهی فرمود تا زمانی که آن حیوان استبراء شود (مدتی معین غذای پاک به او بدهند و از ادامه نجاست خواری اش جلوگیری کنند.) حیوان نجاست خوار حیوانی است که در مزبله ها عذره انسان را می خورد.»
در همین جا مناسب به نظر می رسد به مسأله ای دیگر که پیشتر بدان اشارت رفت توجه دهیم: شیر پاکیزه است و زیانی نمی رساند، اما این مسأله در صورتی درست است که پاکیزگی آن در همه مراحل تولید و فرآوری رعایت شود وگرنه طیب و پاکیزه بودنِ آن زیر سؤال خواهد رفت، و از شیر ناپاک و غیربهداشتی نمی توان انتظار درمان و کسب منافع داشت.
شیر، غذای فطری
خداوند متعال بدن انسان را به گونه ای خاص آفریده و سرشت ویژه ای به آن بخشیده است. بدن انسان دارای فطرت، نظم و ساختار منحصر به فردی است که هر مقدار خوردنیها و نوشیدنیها و اعمال و اقدامات انسان مطابق آن باشد سلامت، پویایی و بالندگی بیشتری خواهد یافت.
بر طبق برخی از روایات شیر غذایی است که منطبق و سازگار با فطرت آدمی است.
در روایتی در این باره چنین می خوانیم:
«ابوبصیر می گوید با امام صادق علیه السلام غذا می خوردیم. مقداری گوشت شتر برای ما آوردند که به گمان من گوشت شتر از خانه آن حضرت بود. آن گاه کاسه ای بزرگ از شیر آوردند، آن حضرت نوشید و فرمود: ای ابا محمد از آن بنوش. عرض کردم: فدایت شوم شیر است. حضرت فرمود: فطرت است. آن گاه خرما آوردند و از آن خوردیم.»
در این روایت حضرت صادق علیه السلام به ابوبصیر می فرماید: شیر نگو، فطرت بگو. درباره مقصود آن حضرت از این جمله که «شیر فطرت است» حدیث پژوهان چند احتمال مطرح کرده اند.
مناسب ترین احتمال آن است که خداوند متعال شیر را مطابق فطرت انسان و برآورنده بسیاری از نیازهای جسم آدمی آفریده است.
از این رو امام صادق علیه السلام به ابوبصیر فرمود: این فطرت است؛ یعنی نوشیدنیِ فطریِ انسان.
در این باره روایتی دیگر نقل شده است که این احتمال را تأیید می کند:
«برای رسول خدا صلی الله علیه و آله در شب معراج دو قدح آوردند، یکی از آنها شیر بود و دیگری شراب. آن حضرت صلی الله علیه و آله به هر دو نگاه کرد آن گاه ظرف شیر را انتخاب فرمود [و از آن نوشید] جبرائیل گفت: خدای را سپاس که تو را به سمت و سوی فطرت هدایت کرد [و شیر را انتخاب کردی] و اگر از فطرت دور می شدی و شراب را انتخاب می کردی امت تو گمراه می شدند.»
این روایت ظهور بیشتری در احتمال یاد شده دارد؛ زیرا شیر نوشیدنی ای است گوارا، پاکیزه و سودمند برای بدن و انتخاب درست و به هنگامِ پیامبر نشان از فطرت سالم ایشان دارد؛ بدین سان که اقتضای فطرت سالم انتخاب شیر بود، نه شراب.
همان طور که اسلام دین سلامت و رشد و صراط مستقیم و مطابق با فطرت آدمی و سازگار با حقیقت اوست، جبرئیل انتخاب شیر را نشانه ای برای انتخاب اسلام قرار داد.
احتمال دیگری که در معنای واژه فطرت داده اند، آن است که این شیر تازه است؛ چه این که فطرت به معنای تازگی نیز می آید. احتمال دیگر آن است که شیر از آن رو که نخستین خوراک آدمی است چون پا به عرصه این گیتی می نهد پس گویا در فطرت انسان تمایل به نوشیدن آن نهفته است، که حضرت از آن به «فطرت» تعبیر کرد.
احتمال دیگر آن است که مقصود از واژه «فطرت» افطار است؛ یعنی مستحب است با شیر روزه را بگشایند و افطار کنند.
استحباب افطار با شیر
گروهی از روایات نشانگر آن است که مستحب است روزه داران به هنگام افطار با شیر لب به غذا گشایند. غیاث بن کلوب از امام صادق علیه السلام به نقل از اجداد طاهرینش چنین روایت می کند:
«علی علیه السلام مستحب می دانست که با شیر افطار کند.»
در روایتی دیگر در این باره چنین آمده است:
«افطار با شیر علی علیه السلام را به وجد و نشاط می آورد.»
شیر گاو
بی شک شیر تمام حیوانات حلال گوشت از قبیل گاو، گوسفند و شتر مفید است و هر یک به نوبه خود سودمندیهایی دارند. اما در روایات رسیده از معصومان ـ علیهم السلام ـ شیر گاو به لحاظ فواید و منافع ویژه اش ممتاز معرفی شده است.
در روایات متعددی امامان معصوم علیهم السلام مسلمانان را به استفاده بیشتر از شیر گاو تشویق کرده اند و تعبیرهایی از قبیل «علیکم بألبان البقر»؛ «بر شما باد به استفاده از شیر گاو» بارها در روایات تکرار شده است.
«شخصی می گوید به امام باقر ـ علیه السلام ـ از درد معده شکایت کردم، آن حضرت فرمود: چرا شیر گاو نمی نوشی؟ آن گاه حضرت فرمود: آیا تاکنون شیر گاو نوشیده ای؟ در پاسخ گفتم: آری بارها. پس حضرت فرمود: چگونه یافتی شیر گاو را (چه نظری درباره آن داری)؟ در پاسخ گفتم: به نظر من معده را دباغی می کند، در کلیه ها پوششی از پیه پدید می آورد (زمینه سلامتی کلیه ها را فراهم می آورد) و در انسان اشتهای به طعام می آفریند. آن حضرت فرمود: ان شاءالله در زمان مناسب (زمان دوشیدن شیر) من و شما به قریه یَنْبُع می رویم تا شیر بنوشیم.»
صدها سال از زمان صدور این سخن از امام باقر ـ علیه السلام ـ گذشته است و ما دقیقاً نمی دانیم چرا آن حضرت به شخص یاد شده در حدیث توصیه کرده اند برای رفع بیماری معده شیر بنوشد، لیکن اجمالاً از این حدیث افزون بر ارزش شیر گاو، استفاده می شود که شیر گاو برای برخی بیماریها مفید و سودمند است.
در روایات متعددی شیر گاو به عنوان شفا و دواء معرفی شده است.
به طور خلاصه از مجموع روایات استفاده می شود که شیر گاو در میان دیگر شیرهای حیوانات ممتاز است و از سودمندیهای بیشتری برخوردار است.
شیرهای بهشتی
در گروهی از روایات به شیرهای بهشتی اشاره شده است و به چشمه هایی از شیر که از مسجد کوفه جریان می یابد.
ما نمی دانیم شیرهای بهشتی چه گونه است، چه طعم و مزه ای دارد و از چند و چون چشمه های جاری شیر در قصرهای بهشتی آگاهی نداریم. لیکن از این روایتها در مجموع اهمیت شیر استفاده می شود؛ چه این که این احادیث در واقع نشانگر آن است که شیر از نوشیدنیهای بهشت است. به هر حال شیرهای بهشتی دست کم اندک شباهتی با شیرهای دنیوی خواهد داشت وگرنه نباید نام شیر به آن اطلاق می شد.
شیر نوشیدنی تقویت کننده
پیش از این اشاره شد که شیر مایعی است که هم انسانِ تشنه را سیراب و هم انسان گرسنه را سیر می کند. اما در گروهی از روایات شیر به عنوان غذایی تقویت کننده معرفی شده است.
بر طبق این روایات، شیر نوشیدنی ای است که استخوانها را مستحکم و بدن را نیرومند می سازد و ضعف را از تن آدمی می زداید. ابوالحسن اصفهانی می گوید نزد امام صادق علیه السلام بودم؛ مردی به آن حضرت عرض کرد من احساس ضعف می کنم؟ [چه کنم؟[ حضرت در پاسخ فرمود:
«بر تو باد به نوشیدن شیر؛ زیرا شیر گوشت بدن را می افزاید و استخوانها را محکم می سازد.»
بر طبق روایتی دیگر، امام صادق علیه السلام در این باره چنین فرمود:
«کسی که ضعف به بدن یا قلبش راه یافته باید گوشت میش را با شیر بخورد تا مشکل و مرض از اعضا و جوارحش رخت بربندد و جسمش تقویت گردد و استخوانهای شانه اش محکم شود.»
برپایه روایت دیگری پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
«یکی از انبیاء الهی از ضعف جسم خود به خداوند شکایت کرد. خدا به او وحی کرد که شیر و گوشت را بپزد و بخورد چون قوت و نیرو را در آن دو قرار داده ام.»
در روایتی دیگر پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
«گوشت و شیر بر گوشت بدن می افزایند، استخوانها را مستحکم می سازند و قوت گوش و چشم را افزون می کنند.»
بر پایه روایتی دیگر پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
«پس از آن که یکی از پیامبران از ضعف تن خود به خدا شکایت کرد و خداوند به او فرمود گوشت و شیر بخور و او به فرمان خدا عمل کرد، قدرت به جسم او بازگشت.»
شیر تازه
برخی از روایات شیر تازه را دارای فواید ویژه ای دانسته است. در روایتی از امام صادق علیه السلام این گونه نقل شده است:
«شیر تازه برای بچه دار شدن مفید است.»
در روایتی دیگر شیر تازه و عسل برای کسی که بچه دار نمی شود توصیه شده است.
عرضه شیر خالص
همان طور که خداوند متعال در قرآن اشاره فرموده است «لبناً خالصاً سائغاً للشاربین»، شیر خالص و گوارا است که منافع بسیار دارد و از نعمتهای الهی به شمار می رود. در روزگار ما که تولید شیر به سمت صنعتی شدن می رود بیشتر مردم از شیرهای توزیع شده استفاده می کنند، از این رو باید تولیدکنندگان و عرضه کنندگان شیر بکوشند، شیر خالص و پاکیزه به مردم عرضه کنند.
در روایتی به نقل از امام صادق علیه السلام ، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله از آمیختن شیر با آب و عرضه شیر غیرخالص نهی فرمود و آن را حرام دانست. «پیامبر خدا از مخلوط کردن شیر با آب به هنگام فروش شیر نهی فرمود.»
این مسأله در فقه شیعه مطرح است و از آن با عنوان «غش» یاد می شود. اجمالاً به لحاظ حکم فقهی، طبق فتوای مراجع تقلید و فقیهان بزرگ شیعه از آن جا که شیرهای عرضه شده به عنوانِ شیر خالص و نیز شیر بهداشتی و پاکیزه، عرضه می شود، اگر شیر یاد شده خالص و یا بهداشتی نباشد، خرید و فروش آن دارای اشکال است.
در روایتی در این باره چنین می خوانیم:
«پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: کسی که [در معامله] با مردم غش کند در روز قیامت با یهودیان محشور خواهد شد؛ زیرا آنان بیشتر از همه در معامله با مسلمانان غش روا می دارند.»
تأثیر شیر بر روان آدمی
برخی از غذاها و نوشیدنیها بر روان و اعصاب آدمی اثر مثبت می گذارد و مایه تسکین اعصاب و زدودن افسردگی و پدید آمدن آرامش است. بر پایه گروهی از روایات شیر این گونه است و تأثیر مثبتی بر روان انسان دارد. در روایتی در این باره چنین می خوانیم:
«ان التلبین یجلو القلب الحزین کما یجلو الاصابع العرق من الجبین.»
«بی شک "معجون شیر، عسل و آرد یا استفاده همیشگی از شیر" به دل افسرده و غمناک، نشاط و صفا می بخشد آن گونه که انگشتان آدمی عرق را از چهره او می زداید.»
در روایت دیگری در این باره چنین آمده است:
«نوح پیامبر از ضعف بدن خود به خداوند متعال شکوه کرد. خداوند به او وحی فرمود: شیر و گوشت را طبخ کن و بخور؛ زیرا من در شیر و گوشت قوت و برکت نهاده ام.»
روایاتی از این دست بعید نیست ابعاد روانی را نیز در بر گیرد و بدین سان برکت و قوتی که شیر در انسان پدید می آورد هم در جسم او و هم در جان وی باشد. در روایتی از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله چنین نقل شده است:
«نوشیدن لبن از ایمان است.»
مناسب است در این جا به حدیث دیگری اشاره شود که بیانگر ارتباط میان مسایل معنوی و مادی است. پیش از این اشاره شد که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله نوشیدن شیر را دوست می داشت. در روایتی از امام موسی بن جعفر علیه السلام چنین نقل شده است:
«کسی که به خاطر عشق و محبت به پیامبر خدا صلی الله علیه و آله شیر بنوشد، شیر زیانی به او نخواهد رسانید.»
همین مضمون در روایتی دیگر نیز آمده است:
«کسی که شیر بنوشد و بگوید: خدایا! چون پیامبر خدا شیر را دوست می داشت من آن را می نوشم، خوردن شیر به او ضرری نخواهد رسانید.»
در این دو دسته از روایات به دو نکته مهم اشاره شده است. گروه نخست نشانگر آن است که نوشیدن شیر در ایمان، سلامت روح و روان و بالندگی جان اثر می گذارد و دسته دوم نشانگر آن است که عشق به پیامبر خدا، و خواندن دعا سبب می شود، در صورت زیانمند بودن شیر، این زیان از بین برود و در واقع بیانگر این نکته باشد که امور معنوی در مسایل مادی اثرگذار است. این هر دو مطلب صحیح است و شرح افزون تر و فرصت فراخ تری می طلبد که متناسب با این نوشته نیست.
بخش دوم: شیر در آیات و روایات
در بخش نخست بحث با استفاده از روایات متعدد، ارزش غذایی و منافع متنوع شیر مورد بحث و بررسی قرار گرفت. اما گزارش و سامان دهی دقیق روایاتی که درباره شیر رسیده است فرصتی فراخ تر و پژوهشی گسترده تر می طلبد و در این فشرده نمی گنجد.
در بخش دوم بحث، متن چهار آیه و چهل حدیث درباره شیر با ترجمه و بدون توضیح آورده می شود. گروهی از این احادیث در بخش نخست گذشت.
در ادامه بحث، همان احادیث را به انضمام روایات دیگر یکجا تقدیم شما خواننده ارجمند می کنیم، امید که مصداق این حدیث شریف باشد:
«من حفظ علی أمتی اربعین حدیثاً ینتفعون بها بعثه اللّه یوم القیمة فقیهاً عالماً.»
«کسی که برای امت من چهل حدیث حفظ کند خداوند متعال او را روز قیامت دانشمند و فقیه محشور خواهد کرد.»
شیر در آیات قرآن
آیه اول:
«والانعام خلقها لکم فیها دف ءٌ وَ منافعُ وَ مِنها تَأکُلُونَ»
«خداوند چهارپایان را برای شما آفرید، در آنها وسیله پوشش برای شما و منافع دیگر است و از گوشت آنها می خورید.»
آیه دوم:
«و إنّ لکم فی الانعام لعبرة نسقیکم مما فی بطونه من بین فرثٍ و دمٍ لبنا خالصا سائغا للشاربین»
«در چارپایان برای شما مایه عبرتی است که از شکمهایشان از میان خون و سرگین شیری ناب به شما می نوشانیم که گوارای آشامندگان است.»
آیه سوم:
«و ان لکم فی الانعام لعبرة نسقیکم مما فی بطونها و لکم فیها منافع کثیرة و منها تأکلون»
«و برای شما در چارپایان مایه عبرتی هست که شما را از آن چه در شکمهای آنهاست می نوشانیم و در آنها برای شما سودهای فراوان است و از آن می خورید.»
آیه چهارم:
«و لهم فیها منافع و مشارب افلا یشکرون»
«و برای آنان در چارپایان سودها و نوشیدنیهاست پس آیا شکر نمی گذارند؟»
تفسیر این آیات در این فشرده نمی گنجد. در این جا تنها به برداشتهایی چند از آیات یاد شده بسنده می شود:
1ـ فرآیند تولید شیر برای آدمیان مایه عبرت است، خداوند متعال چگونه علوفه و آب را در درون بدن حیوان به شیر تبدیل می کند، موضوعی است قابل تأمّل و در خور تفکّر که حاکی از وجود قدرتی در اوج آگاهی و حکمت است.
2ـ شیر از منافع و سودهای مهم چارپایان است.
3ـ خداوند چارپایان را در سمت و سوی منافع آدمیان آفریده است؛ چارپایان از نعمتهای بزرگ خدا برای انسان به حساب می آیند.
4ـ چارپایان فوائد و منافع گوناگون و متنوعی برای انسانها دارند که آدمیان نباید از آنها غفلت ورزند.
5ـ شیر از منابع مهم تغذیه انسان است که او را سیر و سیراب می سازد.
6ـ خوراک حیوانات؛ یعنی آب و علوفه به شیر تبدیل می گردد.
7ـ شیر از منابع اقتصادی و درآمد انسانها است.
8ـ شیر گوارا، لذیذ و زلال است و گلوگیر نیست.
9ـ فراهم آوردن زمینه بهره برداری از شیر گاو، گوسفند و شتر از عنایتها و نعمتها و الطاف الهی است.
10ـ این نعمت بزرگ که به تعبیر قرآن هم از منافع چارپایان است و هم از مشارب آنها، شکر می طلبد و بندگان خدا باید شکر آن را بگذارند.
شیر در روایات
1 ـ شیر مادر
«قال امیرالمؤمنین علیه السلام : ما من لبنٍ یرضع به الصبیُ أعظمُ برکةً علیه مِنْ لَبَن أُمّه.»
«امیرمؤمنان علی علیه السلام فرمود: هیچ شیری برای نوزاد از شیر مادرش بابرکت تر نیست.»
2 ـ برکت خانه
«قال رسول الله صلی الله علیه و آله لعمّته: ما یمنعک ان تتخذی فی بیتک برکة؟ قالت: یا رسول اللّه و ما البرکة؟ قال: شاة تُحلب فأنه من کان فی دارهِ شاة تحلب أو نعجة أو بقرة تحلب فبرکات کلّهنَّ.»
«پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به عمه اش فرمود: چرا خانه ات را بابرکت نمی کنی؟ عرض کرد: یا رسول الله برکت چیست؟ فرمود: گوسفند شیرده. هر کسی که در خانه خود گوسفند یا میش یا گاو شیرده داشته باشد همه اینها برکت و افزایش نعمت است.»
3ـ شیر گاومیش
«قال سمعت الرضا علیه السلام یقول: لأباس بأکل لحوم الجوامیس و شرب ألبانها و أکل سمونها.»
«راوی می گوید شنیدم که امام رضا علیه السلام می فرمود: خوردن گوشت و نوشیدن شیر و استفاده از روغن گاومیش حلال است.»
4ـ بنوش به نام پیامبر
«عنه علیه السلام قال: من أکل اللّبن فقال: "اللهمَّ إنّی آکله علی شهوة رسول اللّه صلی الله علیه و آله ایّاه" لم یضرّه.»
«کسی که شیر بنوشد و به هنگام نوشیدن شیر بگوید: خدایا! من این شیر را از آن رو می نوشم که پیامبر آن را دوست می داشت، نوشیدن شیر زیانی به او نمی رساند.»
5ـ سرور نوشیدنیها
«عن رسول اللّه صلی الله علیه و آله انه قال فی حدیثٍ "و سید الأشربة اللبن".»
«پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: شیر سرور نوشیدنیهاست.»
6ـ شیر و ایمان
«قال صلی الله علیه و آله : شرب اللبن من الأیمان.»
«پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: نوشیدن شیر از ایمان است.»
7ـ خوردنی و نوشیدنی
«و قال صلی الله علیه و آله : لیس یجزی ء مکان الطعام و الشراب إلاّ اللبن.»
«پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: هیچ چیزی جز شیر نمی تواند جای هم خوردنی و هم نوشیدنی را بگیرد.»
8ـ منبع پروتئین
«عن امیرالمؤمنین علیه السلام ، أنه قال: اللبن أحد اللحمین.»
«امام علی علیه السلام فرمود: شیر یکی از دو گوشت است.»
9ـ از شیر نمی شود گذشت
«و قال صلی الله علیه و آله : ثلاثة لا ترد: الوسادة و اللبن و الدهن.»
«پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: سه چیز را نباید رد کرد، بالش، شیر و روغن.»
10ـ فوائد گوناگون شیر
«قال صلی الله علیه و آله : علیکم باللبان، فانها تمسح الحرَّ عن القلب کما یمسح الأصبع العرق عن الجبین، و تَشد الظهر، و تزید فی العقل، و تزکی الذهن، و تجلو البصر، و تذهب النسیان.»
«پیامبر خدا فرمود: بر شما باد خوردن شیر؛ زیرا گرما را از دل می زداید آن گونه که انگشتان عرق پیشانی را پاک می کند، کمر را محکم می کند، عقل را افزایش می دهد، ذهن را تیز و هوشیار می سازد، بر قدرت بینایی می افزاید و فراموشی را می زداید (کم می کند).»
11ـ شیر و نان
«خرج رسول الله صلی الله علیه و آله قبل الغداة و معه کَسرةٌ قد غمسها فی اللّبن و هو یأکل و یمشی و بلال یقیم الصلاة فصلی بالناس صلی الله علیه و آله .»
«روزی پیامبر خدا صلی الله علیه و آله پیش از پگاه از خانه بیرون آمد و تکه ای نان که با شیر آمیخته بود می خورد و راه می رفت و بلال اقامه نماز را گفت و پیامبر برای مردم نماز جماعت خواند.»
12ـ پنیر و مغز گردو
«قال أبو عبداللّه علیه السلام الجبن و الجوز فی کل واحد منهما الشفاء، فان افترقا کان فی کل واحد منهما الداء.
بیان: قد یخصُّ هذا بالجبن الطریّ غیر المملوح، فانه الشایع فی تلک البلاد و هو بارد یعدِّله الجوز بحرارته.»
«امام صادق علیه السلام فرمود: در هر یک از گردو و پنیر شفا قرار داده شده است [اگر با هم خورده شوند] و اگر جدا شوند از هم در هر یک از آنها مرض نهفته است.»
برخی از بزرگان در توضیح این حدیث چنین فرموده اند: «این سخن درباره پنیری است که در آن زمان مردم می خورده اند؛ یعنی پنیر تازه که با نمک بهداشتی نشده بود و چنین پنیری طبعش سرد است که گرمی گردو آن را متعادل می سازد.»
13ـ دعای پیامبر
«قال ابو جعفر علیه السلام : لم یکن رسول اللّه صلی الله علیه و آله یأکل طعاماً و لا یشرب شراباً، إلاّ قال: اللّهم بارک لنا فیه و ابدلنا به خیراً منه، إلاّ اللّبن فأنه کان یقول: اللهم بارک لنا فیه و زدنا منه.»
«امام باقر علیه السلام فرمود: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله هرگاه غذایی می خورد یا نوشیدنی ای می نوشید، می فرمود: خدایا! مبارک گردان بر ما و بهتر از آن را به ما عنایت فرما، جز شیر که هر گاه آن را می نوشید، می فرمود: خدایا! آن را بر ما مبارک گردان و بیشتر از آن را به ما عنایت فرما.»
14ـ شیر تازه
«عن ابی الحسن علیه السلام قال: من تغیّر له ماء الظَّهْر فأنه ینفع له اللبن الحلیب و العسل.»
«از ابی الحسن علیه السلام نقل شده است که هر کس بچه دار نمی شود شیر تازه و عسل برایش مفید است.»
15ـ پنیر و هضم غذا
«قال الصادق علیه السلام نعم اللّقمة الجبن یطیّب النکهة و یهضم ما قبله، و یمری ء ما بعده.»
«امام صادق علیه السلام فرمود: پنیر لقمه خوبی است، بوی دهان را پاکیزه و غذای خورده شده را هضم می کند و خوردنیهای بعدی را گوارا می سازد.»
16ـ مضمضه پس از نوشیدن شیر
«أن رسول الله صلی الله علیه و آله قال: ذانک الأطیبان: التمر و اللّبن، إنَّ رسول الله کلما شرب لبناً تمضمض و قال: إنَّ له لدسماً.»
«رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: خرما و شیر پاکیزه و خوش مزه اند و حضرت خود هرگاه شیر می نوشید، مضمضه می کرد و می فرمود: از آن رو مضمضه می کنم که شیر چربی دارد.»
17ـ غذای پیامبران
«عن ابی عبدالله علیه السلام قال: اللّبن من طعام المرسلین.»
«امام صادق علیه السلام فرمود: شیر طعام رسولان الهی است.»
18ـ افطار با شیر
«عن جعفر عن آبائه علیهم السلام أنَّ علیاً علیه السلام کان یستحبُّ أن یفطر علی اللَّبن.»
«امام صادق علیه السلام به نقل از اجداد طاهرینش فرمود: علی علیه السلام مستحب می دانست با شیر افطار کند.»
19ـ شیر گوارا
«عن السکونی عن ابی عبداللّه عن آبائه علیهم السلام قال: قال رسول الله صلی الله علیه و آله : لیس أحد یغصُّ بشرب اللّبن لأنَّ اللّه تبارک و تعالی یقول لبناً خالصاً سائغاً للشاربین.»
«سکونی از امام صادق علیه السلام از اجداد طاهرینش نقل کرده است که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: شیر گواراست و برای احدی گلوگیر نیست؛ زیرا خداوند متعال می فرماید: شیر خالص گواراست برای نوشندگان.»
20ـ دوای دردها
«عن امیرالمؤمنین علیه السلام : قال ألبان البقر دواء.»
«علی علیه السلام فرمود: شیر گاو داروی دردمندان است.»
21ـ تنوع در تغذیه
«قال کنت عند أبی عبداللّه علیه السلام فذکر اللّحم، فقال: کل یوماً بلحمٍ و یوماً بلبنٍ و یوماً بشی ءٍ آخر.»
«راوی می گوید: نزد امام صادق علیه السلام بودم، آن حضرت فرمود [همیشه غذای یکنواخت نخور] یک روز گوشت بخور، روز دیگر شیر بنوش و روز دیگر غذای دیگر.»
22ـ علاقه به شیر
«عن أبی عبدالله عن آبائه علیهم السلام قال: کان النبی صلی الله علیه و آله یحب من الشراب اللّبن.»
«امام صادق علیه السلام از پدرانش نقل می کند که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله از میان نوشیدنیها شیر را دوست می داشت.»
23ـ آبگوشت پیامبران
«قال الصادق علیه السلام اللحم باللّبن مرق الأنبیاء.»
«امام صادق علیه السلام فرمود: گوشت با شیر آبگوشت پیامبران [بوده [است.»
24ـ تقویت بدن
«عن ابی عبدالله علیه السلام قال: شکا نبی من الانبیاء الی الله الضعف، فقال له: اطبخ اللحم باللبن، و قال إنهما یشدان الجسم، قلت هی المضیرة؟ قال: لا ولکن اللّحم باللّبن الحلیب»
«یکی از پیامبران از ناتوانی جسم خود به خدا گله کرد. فرمود: گوشت را با شیر بپز و بخور؛ زیرا این دو جسم را محکم می سازند. گفت: شیر مانده و ترش [کافی است]؟ فرمود: البته باید شیر تازه باشد نه شیر مانده و تُرشیده.»
25ـ شیر میش
«عن ابی عبدالله علیه السلام قال: من اصابه ضعف فی قلبه أو بدنه فلیأکل لحم الضأن باللّبن.»
«امام صادق علیه السلام فرمود: کسی که در قلب یا بدن خود نارسایی احساس کرد گوشت میش را با شیر استفاده کند.»
26ـ گوشت و شیر
«عن زیادة بن أبی الحلال قال: تعشیَّت مع ابی عبدالله بلحم ملبّن، فقال: هذا مرق الانبیاء.»
«راوی گوید با امام صادق علیه السلام شام را گوشت با شیر پخته شده صرف کردیم. امام صادق علیه السلام فرمود: این غذا آبگوشت پیامبران بوده است.»
27ـ ماست و زنیان
«عن أبی الحسن الرضا علیه السلام قال: من أراد الماست و لا یضرهُّ فلیصبَّ علیها الهاضوم، قلت: و ما الهاضوم؟ قال: النانخواه.»
«امام رضا فرمود: ماست را با زنیان استفاده کنید تا از زیانهای احتمالی آن در امان بمانید.»
28ـ دوغ
«عن أبی سلیمان الحمار، قال: کنّا عند أبی عبداللّه علیه السلام فجاءنا بمضیرة و بعدها بطعام ثم أتی بقناع من رطب علیه ألوان، ... .»
«راوی گوید نزد امام صادق علیه السلام بودیم مقداری دوغ جوش و ماست ترش آوردند و بعد از آن طعامی، سپس خوشه خرمای رنگارنگ آوردند ... .»
29ـ آداب دوشیدن شیر
«رجل حلب عند النبی صلی الله علیه و آله ناقةً فقال النبی صلی الله علیه و آله : دع داعی اللّبن.»
«مردی نزد پیامبر شتری را دوشید، پیامبر فرمود: همه شیر پستان را ندوشید؛ زیرا اگر این کار را کردید شیر آن خشک می شود و برای مرتبه دوم دوشیدن مشکل می شود.»
30ـ پیامبر اکرم و مرد چاق
«رأی رسول اللّه صلی الله علیه و آله رجلاً سمینا فقال: ما تأکل؟ فقال: لیس بأرضی حَبٌّ و إنما آکل اللّحم و اللبن، فقال صلی الله علیه و آله : جمعت بین اللحمین.»
«پیامبر مرد چاقی را دید فرمود: از چه چیز استفاده می کنی؟ گفت: در سرزمین ما دانه گندم وجود ندارد و من تنها از شیر و گوشت استفاده می کنم. پیامبر فرمود: میان دو گوشت را جمع کردی.»
31ـ حیوان شیرده
«أن امیر المؤمنین علیه السلام دخل علی أمّ هانی، فقالت أمّ هانی: قدمی لابی الحسن طعاما، فقدمت ما کان فی البیت، فقال: مالی لاأری عندکم البرکة؟ فقالت أمّ هانی لابی الحسن: أولیس هذا برکة؟ فقال: لست أعنی هذا إنما اعنی الشاة، فقالت: ما لنا من شاة فأکل و استسقی.»
بیان: «فقالت أمّ هانی» أی لمولاتها أمّ راشد: فقدمت علی صیغة المتکلم، فأکل أی من سمنها، و استسقی أی من لبنها.
«علی علیه السلام بر خواهرش ام هانی وارد شد. ام هانی به کنیزش گفت غذایی فراهم کن، کنیز هر چه در خانه بود آورد.
علی علیه السلام فرمود: در شگفتم که برکت در خانه وجود ندارد. خواهرش گفت: این طعام برکت نیست؟ حضرت فرمود: منظورم از برکت گوسفند است. ام هانی گفت: در خانه ما گوسفندی نیست تا از شیر و گوشت آن استفاده کنیم.»
32ـ جامعیت شیر گاو
«قال: قال رسول اللّه صلی الله علیه و آله : علیکم بألبان البقر فانّها تخلط من کل شجرة.»
«پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: بر شما باد به استفاده کردن از شیر گاو؛ زیرا عصاره تمام گیاهان است.»
33ـ شیر گاو و شفای دردها
«عن علی علیه السلام قال: لبن البقر شفاء.»
«علی علیه السلام فرمود: شیر گاو شفای دردهاست.»
34ـ فواید شیر گاو
«قال شکوت الی أبی جعفر علیه السلام ذرب معدتی فقال: ما یمنعک من شرب ألبان البقر؟ فقال لی شربتها قط؟ فقلت: مرارا، قال: فکیف وجدتها؟ تدبغ المعدة و تکسوا الکلیتین الشحم و تشهی الطعام فقال: لوکانت أیامه خرجت أنا و أنت الی ینبع حتی نشربه.»
«راوی گوید از درد معده نزد امام باقر علیه السلام سخن گفتم. حضرت فرمود: چرا شیر گاو نمی نوشی؟ آیا تا به حال یک بار نوشیدی؟ گفتم: بارها، فرمود: چگونه یافتی؟ گفتم: معده را دباغی می کند و پیه کلیه ها را افزایش می دهد و اشتهای به غذا را زیاد می کند. فرمود: اگر ایام استفاده از آن باشد با هم به سرزمین ینبع کنار دریای سرخ که گاو فراوان دارد می رویم و از شیر آن استفاده می کنیم.»
35ـ شیر و استحکام استخوان
«عن جعفر بن محمد علیه السلام قال: اللحم و اللبن ینبتان اللحم، و یشدّان العظم و اللحم یزید فی السمع و البصر، و اللحم بالبیض یزید فی الباء.»
«امام باقر علیه السلام فرمود: گوشت و شیر سبب رویاندن گوشت بدن می شود و استخوان را محکم می کند و خوردن گوشت قدرت شنوایی و بینایی را افزایش می دهد و گوشت با تخم مرغ نیروی جنسی را افزایش می دهد.»
36ـ فراوان نوشیدن شیر
«قال النبی صلی الله علیه و آله : لو أغنی عن الموت شی ء لاغنت المثلثة، قیل: یا رسول اللّه و ما المثلثه؟ قال: الحسو باللبن.»
«رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: اگر چیزی از مرگ پیشگیری می کرد همانا مثلّثه بود. گفته شد: ای پیامبر خدا مثلثه چیست؟ فرمود: شیر فراوان نوشیدن.»
37ـ شفای همه دردها
«قال امیرالمؤمنین علیه السلام : حُسُوُّ اللبن شفاء من کل داء الاالموت.»
«علی علیه السلام فرمود: فراوان نوشیدن شیر شفا و سبب درمان هر دردی مگر مرگ می باشد.»
38ـ درمان با شیر گاو
«عن جعفر عن أبیه علیه السلام عن جابربن عبداللّه قال: قیل یا رسول اللّه: أنتداوی؟ فقال: نعم فتداووا فان اللّه تبارک و تعالی لم ینزل داء الا و قد أنزل له دواء، علیکم بألبان البقر فانها ترد من الشجر.»
«مردی از پیامبر صلی الله علیه و آله پرسش کرد اگر بیمار شدیم دنبال درمان آن باشیم؟ فرمود: بله، خود را مداوا کنید؛ زیرا خداوند دردی را قرار نداده مگر دارویی برای آن فراهم کرده است. شما به وسیله شیر گاو بیماران خود را مداوا کنید؛ زیرا آنها از برگ درختان و گیاهان گوناگون استفاده می کنند.»
39ـ شیر تازه و تقویت نیروی جنسی
«عن ابی الحسن علیه السلام قال: من تغیر علیه ماء الظهر ینفع له اللّبن الحلیب و العسل.»
«شیر تازه برای تقویت و اصلاح آب پشت و بچه دار شدن مفید می باشد.»
40ـ شیر شتر
«عن بعض اصحابنا قال سمعت أشیاخنا یقولون: إنَّ ألبان اللّقاح شفاء من کل داء و عاهة.»
«شیر شتر شفای هر درد و امراض جسمانی است.»
هدایت شده از 🍎طب اسلامی و سنتی🌿
آب موز برای افزایش وزن👇
مصرف روزانه یک لیوان آب موز تمام فواید موز را برای بدنتان به همراه می آورد و وزنتان را نیز افزایش میدهد؛ زیرا موز کاملا غنی از کالریهایی است که به افزایش وزنکمک میکنند. به علاوه، موز میتواند به بهبود گردش خون کمک کند و از این طریق، باعث تنظیم متابولیسم (سوخت و ساز) بدن شود. همچنین، پتاسیم موجود در موز نقش مهمی در شکلگیری ماهیچه ایفا میکند و باعث میشود بدنتان شکل ایدهآلی پیدا کند
✅ ورود به #گروه پرسش و پاسخ👇
http://eitaa.com/joinchat/1540096018C81f2f81ef4
فع مضرات دخانیات، تقویت معده، از بین برنده غم و اندوه و افزایش هوش آدمی از جمله 50 خواص خارق العاده انار هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، خداوند متعال در هر فصلی میوه های متناسب با آن فصل را آفرید تا آدمی بر اساس نیازهای جسمی خود از میوه ها استفاده کند. محققان طب قرآنی بر این عقیده اند که انار به عنوان یک میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار می نشیند که فصل پاییز فصل خزان درختان و گرفتگی آسمان است و برای جلوگیری از افسردگی و نگرانی دانه های انار بسیار مفید بوده و موجب شادابی می شوند.
همچنین پزشکان و متخصصان تغذیه خواص انار را به 50 مورد تقسیم کرده اند:
1. پوست و ریشة انار ضدکرم
2.انار معتدل، مقوی، ملین، ادار آور و ضد تشنگی
3.اگر بعد از غذا انار شیرین خورده شود رنگ چهره زیبا و غذا آسان هضم میشود.
4 کسانی که لاغر هستند خوردن انار برای آنها مفید است البته نوع شیرین آن
5 انار شیرین برای کسانی که یرقان دارند مفید است، یک ساعت قبل یا بعد از غذا میل شود.
6 انار شیرین سرفه را تسکین میدهد و صدا را باز میکند (برای کسانی که آواز میخوانند)
7انار شیرین خارشهای بدن را تسکین میدهد.
8 طبع انار ترش سرد است.
9 مقوی معده و کبد است، البته انار شیرین
10کسانی که زخم معده دارند انار ترش ممنوع است. به طور کلی زیادهروی در مصرف انار ترش امکان به وجود آمدن زخم معده را دارد.
11 جهت درمان زخمهای دهان روزی چندبار آب انار ترش را در دهان نگه داشته و مزمزه نمایید.
12 جهت درمان زخم داخل بینی یا گوشت اضافی روی زخمها آب انار ترش را بجوشانید تا غلیظ شود، سپس با عسل مخلوط نمایید و بر روی آنها بمالید.
13 رب انار مقوی بدن و چاق کننده است.
14 رب انار یبوست میآورد.
15 خوردن انار غم و اندوه را از بین میبرد.
16 کسانی که میل به خوردن خاک و چیزی دیگر دارند با خوردن رب انار از بین میرود.
17 خانمهای حامله اگر در دوران حاملگی رب انار بخورند ویار آنها از بین میرود.
18 برای از بین بردن ترشحات سادة زنانگی از دمکردة گل انار روزی 2 استکان استفاده شود. 5 گرم گل خشک در 200 سیسی آب جوش 20 دقیقه دم کرده، بنوشید.
19 برای کسانی که خروج مقعد دارند پوست انار خشک یا تازه را در آب بجوشانند صاف کرده و بعد از هر بار اجابت مزاج در داخل آب نیمگرم یا سرد آن بنشینند. برای کسانی که بواسیر دارند این عمل مفید است.
20 کسانی که کرم دارند حدود سه یا چهار گرم پوست انار را با یک لیوان آب گرم میل نمایند. بهتر است یبوست نداشته باشند اگر چنانچه یبوست دارند یک روز قبل از خوردن پودر پوست انار مسهل یا سوپهای ملایم بخورند و 2 ساعت بعد از خوردن پودر پوست انار مقداری سوپ میل شود.
21 کسانی که کم خون هستند یا احساس خستگی زیاد میکنند از دم کرده یا جوشاندة برگ انار به عنوان چای استفاده (10 گرم در 250 سیسی آب) کنند.
22 دم کردة برگ انار میگرن را برطرف مینماید. 5 عصر و آخر شب یک لیوان میل شود. 5 گرم گل انار در یک لیوان آب جوش دم کرده.
23 برای درمان کرم کدو بین 60 تا 90 گرم پوست خشک کردة ریشه با ساقة انار را در 2 لیوان آب به مدت 2 شبانه روز خیس کرده سپس با حرارت ملایم آن را جوشانده تا آب به یک لیوان برسد، سپس صاف نموده در 2 یا 3 نوبت با کمی عسل مخلوط کرده میل شود. بعد از آن بیمار هنگام اجابت مزاج بر روی یک ظرف آب نیم گرم بنشیند تا کاملاً کرم کدو که همانا سر آن میباشد دفع گردد زیرا اگر سر آن باقی بماند مجدداً رشد مینماید. اما برای از بین بردن کرم کدو داروهای شیمیایی البته زیر نظر پزشک بهتر است.
24 در موقع خوردن جوشانده پوست انار از خوردن روغن کرچک خودداری شود. زیرا ممکن است ایجاد مسمومیت نماید.
25 جوشاندة پوست انار جهت ترشحات سفید خانمها مفید است.
26 از ترکیب گلهای له شدة انار با روغن کنجد برای سوختگی استفاده میشود.
27 طبع انار سرد و تر است.
28 پوست آن سرد و خشک است.
29 انار شیرین طبیعت سرد، معتدل و کمی تر دارد.
30 انار تولید کنندة اخلاط صالح است. همانا دو گونه خلط وجود دارد یکی مفید و دیگر غیر مفید که انار تولید کننده نوع مفید آن است.
31 برای رفع درد سینه یا سرفه خشک سر انار را سوراخ کرده سپس روغن بادام شیرین داخل آن ریخته و روی آتش بگذارند تا روغن جذب شود آن گاه بخورند بسیار خوب است.
32 انار ترش نیروی جنسی را کاهش میدهد.
33 عصارة گل انار و گلاب برای ورم چشم مفید است. بصورت ضماد با احتیاط مصرف شود.
34 گل انار با آب بارهنگ برای زخمهای آلات تناسلی آقایان مفید است. گل انار + عرق بید + عرق بیدمشک + عرق کاسنی + بارهنگ سپس زخم را بشویید.
35 به جای گل ما میتوانیم از پی سفید داخل انار استفاده کنیم. (مورد شماره 34)
36 کسانی که میخواهند نوزادی زیبا داشته باشند در دوران حاملگی در فواصل غذا و ظهر و شب انار بخورند.
37 خوردن انار مستی را رفع میکند.
38 انار جهت صفرا و تب صفراوی مفید است. قبل از غذا میل شود.
39 بهترین موقع خوردن انار صبح ناشتا با کمی گلپر است.
40 جوشاندة گل انار درمان کنندة پیوره و خون ریزی لثه می باشد.
41 پودر پوست انار برای التیام زخمهای کهنه مفید است.
42 کسانی که مزاج گرم دارند انار ترش برای آنها مفید است.
43 اگر انار با دانه خورده شود از صدا کردن شکم جلوگیری میکند.
44 امام صادق (ع) میفرمایند: بخورید انار را با پردههای وسط آن تا معده را صیقل دهد و هوش را زیاد کند.
45 حضرت علی(ع) میفرمایند: به کودکان خود انار دهید تا زودتر به سخن آیند.
46 کسانی که بیماری قند دارند از انار استفاده کنند.
47 اگر آب انار را با شکر و نشاسته و صمغ عربی و روغن بادام بجوشانیم و نیم گرم میل شود باز کنندة ادرار و تقویت کنندة دستگاه ادرار و مثانه است.
48 انار دفع کنندة مضرات دخانیات میباشد.
49 اگر انار را با پوست و دانه به طور سالم بپزند و سپس کوبیدة آن را در محل خارش بگذارند خارش را برطرف میکند.
50 اشخاصی که دارای طبع سرد و تر هستند بعد از خوردن انار کمی زنجبیل با نبات بخورند.
هدایت شده از درمانخانه اسلامی 💠
🌸 نحوه #ناخن گرفتن واهمیت گرفتن ناخن در روز #جمعه🌸
✍🏼در هر چیزی قانون و نظم وجود دارد....👇🏼
در ناخن گرفتن ، باید از انگشت کوچک دست #چپ شروع بشود و به انگشت کوچک دست #راست ختم شود.....
📒 / کافی ، شیخ کلینی ، ج ۶ ، ص ۴۹۲/
✍🏼 نکته مهم
اهمیت گرفتن ناخن در روز #جمعه
📌#درمان دلشوره ، اضطراب ، استرس، غم
همه و همه در
🔹گرفتن ناخن در روز جمعه🔹 است
💠درمانخانه اسلامی💠
💠 @Darmaneslami