qasas_27p2.pdf
201.4K
💠 متن درس تفسیر سوره مبارکه #قصص
🔹 جلسه: 27
تاریخ: 1391/08/09
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
Ers-054 ss.mp3
7.94M
💠 صوت درس خارج فقه #ارث
🔹 جلسه : 54
تاریخ: 1399/11/07
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
Ers -054-p2.pdf
183.7K
💠 متن درس خارج فقه #ارث
🔹 جلسه : 54
تاریخ: 1399/11/07
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
فاضل ترین مردم.mp3
1.72M
💠 روز دوازدهم ماه #جمادی_الثانی 1442
🔹 فاضل ترین مردم
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
💠 فاضل ترین مردم
🔹 مرحوم آقای قاضی (رضوان الله تعالی علیه) عالَم را بر اساس اینكه خدای سبحان فرمود هر كاری كه من كردم بهترین است، ایشان هم به #وجه_أحسن دیدند؛ یعنی قرآن كریم دو اصل را مطرح كرد: یكی اینكه همه چیز را خدا آفرید: ﴿اللَّهُ خَالِقُ كُلِّ شَیءٍ﴾،[1] به نحو موجبه كلیه كه خالقی غیر خدا نیست و یكی هم «كان» ناقصه كه فرمود: ﴿الَّذِی أَحْسَنَ كُلَّ شَیءٍ خَلَقَهُ﴾؛[2] هر چه آفرید زیبا آفرید و هیچ نقصی در آن نیست.
🔹 مرحوم آقای قاضی #سید_عارفان (رضوان الله تعالی علیه) تربیتشده عملی این سنخ است. فرق این بزرگوار و سایر متخلّقان این است كه دیگران متخلِّق می شوند تا بهشت بروند، او می كوشید تا بهشت را ببیند! فرق عارف و متخلّق این است كه او سعی می كند به سعادت برسد و بهشت برود و ایشان كه یقیناً بهشتی است می گوید من باید بهشت را ببینم. این خطبه نورانی حضرت امیر در اوصاف متّقیان همین فرق را داشته که فرمود: «فَهُمْ وَ الْجَنَّةُ کَمَنْ قَدْ رَآهَا» این خطبه با سایر خطب حضرت خیلی فرق دارد. در غالب خطب دیگر حضرت میخواهد افراد را بپروراند كه اینها اهل بهشت بشوند، اما در این خطبه متّقین طرزی سخن میگوید كه اینها بهشت را ببینند! فرمود: «فَهُمْ وَ الْجَنَّةُ کَمَنْ قَدْ رَآهَا فَهُمْ فِیهَا مُنَعَّمُونَ»؛[3] یعنی آیه مباركه ﴿كَلاَّ لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْیقِینِ ٭ لَتَرَوُنَّ الْجَحِیمَ﴾[4] را عملی كنند. مرحوم آقای قاضی #سید_عارفان عصر خود، جزء كسانی بود كه سعی می كرد بهشت و جهنم را ببیند. بنابراین مرز عرفان از اخلاق جدا خواهد بود.
🔹 بحث های اخلاقی، بحث های تزكیه نفس است كه انسان متخلّق بشود، عادل بشود، بافضیلت بشود و اهل بهشت بشود. مسئله عرفان، جهاد اكبر است او دیگر حالا رسیده به جایی كه یقیناً اهل بهشت است حالا می خواهد بهشت را ببیند، چون ما دستمان به آن قلّه نمیرسد، جهاد اوسط را به زبان ما گفتند جهاد اكبر، آن چه وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمود #جهاد_اكبر،[5] این اكبرِ نسبی است نه اكبر نفسی! برای اینكه انسان یك جهاد اصغر دارد كه با آهن و اینها می جنگد كه روشن است یك جهاد اوسط دارد كه در دعای كمیل آمده است كه «وَ سِلاحُهُ الْبُکاءُ»،[6] آن جا جای آه است نه جای آهن، ما چون در این محدوده كار میكنیم خیال می كنیم جهاد اكبر این است، حضرت به زبان ما فرمود #جهاد_اكبر این است.
🔹 این از غرر روایات ماست كه مرحوم كلینی (رضوان الله علیه) در جلد دوم كافی این حدیث شریف را نقل می كند كه «أَفْضَلُ النَّاسِ مَنْ عَشِقَ الْعِبَادَةَ فَعَانَقَهَا وَ أَحَبَّهَا بِقَلْبِهِ وَ بَاشَرَهَا بِجَسَدِهِ».[7] برخی ها نماز را «خوفاً مِن النار» یا «شوقاً إلی الجنّة» می خوانند، آن چه مرحوم كلینی در جلد دوم كافی از حضرت نقل می كند این است كه #فاضل_ترین_مردم كسی است كه عاشق نماز باشد و با نماز معانقه كند دست به گردن كند، چون باب مفاعله است نماز هم با او معانقه می كند، چنین است! راه مرحوم #آیت_الله_قاضی و امثال آیت الله قاضی این است كه واقعاً صلات یك حقیقت است، یكی از چند چیزی كه در قبر میآید همین نماز است كه حافظ انسان از هر فشاری است. خب اینها نماز را می بینند و با آن معانقه می كنند! حضرت فرمود: «أَفْضَلُ النَّاسِ مَنْ عَشِقَ الْعِبَادَةَ فَعَانَقَهَا وَ أَحَبَّهَا بِقَلْبِهِ وَ بَاشَرَهَا بِجَسَدِهِ».
[1] . سورهٴ رعد، آیهٴ 16; سورهٴ زمر، آیهٴ 62.
[2] . سورهٴ سجده، آیهٴ 7.
[3] . نهجالبلاغه، خطبه 193.
[4] . سورهٴ تكاثر، آیات 5 و 6.
[5] . الكافی، ج5، ص12.
[6] . مصباح المتهجّد، ص850.
[7] . الكافی، ج2، ص83.
#سالروز_رحلت_آیت_الله_قاضی_رحمت_الله_علیه
#وجه_أحسن
#حقیقت_عبادت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 دیدار اعضای ستاد کنگره بزرگداشت حضرت آیت الله حاج سید علی آقا قاضی رحمة الله علیه تاریخ: 1391/03/17
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_240 ss.mp3
3.73M
💠 صوت درس خارج فقه #صوم
🔹 جلسه : 240
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_240p2.pdf
159.8K
💠 متن درس خارج فقه #صوم
🔹 جلسه : 240
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
qasas_28 ads ss.mp3
5.94M
💠 صوت درس تفسیر سوره مبارکه #قصص
🔹 جلسه: 28
تاریخ: 1391/08/10
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
qasas_28p2.pdf
201.6K
💠 متن درس تفسیر سوره مبارکه #قصص
🔹 جلسه: 28
تاریخ: 1391/08/10
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
moredi_1669 ss.mp3
6.58M
💠 صوت #درس_اخلاق
#آرشیوی
🔹 تاریخ: 1390/10/29
🔹 موضوع: #نهج_البلاغه
#ادامه_نامه 31
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
moredi_1669 p2-29-10-1390.pdf
216.2K
💠 متن #درس_اخلاق
#آرشیوی
🔹 تاریخ: 1390/10/29
🔹 موضوع: #نهج_البلاغه
#ادامه_نامه 31
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
Ers-055 ss.mp3
8.81M
💠 صوت درس خارج فقه #ارث
🔹 جلسه : 55
تاریخ: 1399/11/08
#اخلاق
#آثار_قلمی
#جلب_رضای_الهی
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
Ers -055-p2.pdf
203.5K
💠 متن درس خارج فقه #ارث
🔹 جلسه : 55
تاریخ: 1399/11/08
#اخلاق
#آثار_قلمی
#جلب_رضای_الهی
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
عدل پروری.mp3
1.59M
💠 روز پانزدهم ماه #جمادی_الثانی 1442
🔹 عدل پروری
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
💠 عدل پروری
🔹 مردم تشنه عدل می باشند، آنچه كه مشكل مردم را حل مي كند #عدل است و از ما هم عدل مي خواهند! با يك فضل متوسط و يك تقواي صد درصدی يك شهري را بدون ترديد عالم مي تواند اداره كند! مگر ما چقدر سواد مي خواهيم؟ مردم چقدر از ما انتظار دارند؟ حالا بر فرض خيلي هم با سواد، شما حساب حوزه و دانشگاه را از جامعه جدا كنيد، اينها حالا خواص هستند که به دنبال تحقيقات علمي می باشند؛ اما جامعه تشنه عدل است! چگونه وجود مبارك حضرت مردم را عاقل مي كند كه اكثري قاطع مردم #تشنه_عدل می شوند، اين در واقع مورد حیرت است! يعني هر وقت من درباره آن حديث نوراني فكر مي كنم، حريم مي گيرم! اول اين چنين نيست كه «یَمْلَأُ اللهُ به الْأَرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلًا کَمَا مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً»،[1] اول «إِذَا قَامَ قَائِمُنَا وَضَعَ اللَّهُ یَدَهُ عَلَى رُءُوسِ الْعِبَادِ فَجَمَعَ بِهَا عُقُولَهُمْ وَ کَمَلَتْ بِهِ أَحْلَامُهُم»[2] بعد اين چنين مي شود! آن وقت چنين جامعه اي زنده مي شود و با زنده كار كردن آسان است. وجود مبارك حضرت امير (علیه السلام) فرمود مشكل من اين است كه من با مرده ها روبرو هستم، تا يك گوشه را جمع مي كنم «وَ الثِّيَابُ الْمُتَدَاعِيَةُ كُلَّمَا حِيصَتْ مِنْ جَانِبٍ تَهَتَّكَتْ مِنْ آخَرَ»؛[3] فرمود من چند نفر را مثل لباس كهنه كه چند جايش رفو شده اين جا جمع مي كنم، فرمود يك جا را من رفو مي كنم مي بينيم يك جاي ديگر شکافته شده است، اين طور نمي شود! بايد كاري كرد كه خود ما مزه عدل را بچشيم و جامعه را تشنه عدل بكنيم؛ اوائل ممكن است که برای مدتی سخت باشد، بعد به قدري عدل شيرين است!
🔹 وجود مبارك رسول گرامي (عليه و علي آله آلاف التحية و الثناء) فرمود ظلم و گناه زباله است! بدبوست! حالا سرما خورده ايد و بيني شما گرفته است يا علل و عوامل دیگری دارد، وگرنه خوشبو نيست «تَعَطَّرُوا بِالاسْتِغْفَارِ لَا تَفْضَحْكُمْ رَوَائِحُ الذُّنُوبِ»،[4] آدم هايي را ديديد كه شامه شان بسته است، از كنار سطل زباله هم رد مي شوند بيني را نميگيرند؟! از كنار اين لاشه و مردار هم رد مي شوند بيني را نمي گيرند؟ فرمود اين كار بدبوست، آدم احساس مي كند! اين از بيانات نوراني وجود مبارك امام صادق (صلوات الله و سلام عليه) است مرحوم صاحب وسائل (رضوان الله عليه) هم در مكاسب محرمه اين را نقل كرده كه فرمود: «كَسْبُ الْحَرَامِ يَبِينُ فِي الذُّرِّيَّةِ»؛[5] غذاي حرام در ذريّه هم اثر مي گذارد! نمي گذارند اصلاً درست بفهمد! نماز مي خواند، اما #حضور_قلب ندارد. ميخواهد چهار تا مطلب را تحقيق كند، چهار تا مغالطه به جاي برهان مي نشيند. اينها كه تصادفی نيست! همه چيز نظم دارد! كدام خاطره در كجا بيايد همه نظم دارد. فرمود اين مال حرام آدم را بدبو مي كند كه در آن روايات هم است كه عالم بي عمل، جهنمي ها از بويشان متعذي مي شوند.[6] اگر يك مقداري انسان خودش عدل را بچشد، لذت عدل در كام او شيرين می شود آن وقت جامعه را به طرف عدل مي برد، آن وقت اين معناي #انتظار است! يك وقتي است انسان مي گويد ﴿اذْهَبْ أَنْتَ وَ رَبُّكَ فَقاتِلا إِنّا هاهُنا قاعِدُونَ﴾[7] اين يك طور انتظار منفي مذموم هم است كه خيال مي كنند حضرت مي آيد و مشكل اينها را حل مي كند؛ اما يك وقتي نه آن كسي كه دوست عدل است و #عدل_پرور است منتظر #ظهور است، چون زنده است و زنده به دنبال #آب_حيات مي گردد، چون مي داند رابطه اش اين است و مي داند حياتش به همين است.
[1] . کتاب سلیم بن قیس الهلالی، ج2، ص567؛ الکافی (ط ـ الاسلامیه)، ج1، ص338.
[2] . الکافی (ط ـ الاسلامیه)، ج1، ص25.
[3] . نهج البلاغه (للصبحی صالح)، خطبه 69.
[4] . الأمالي (للطوسي)، ص372.
[5] . وسائل الشيعه، ج17، ص82.
[6] . الکافی (ط ـ الاسلامیه)، ج1، ص44؛ « الْعُلَمَاءُ رَجُلَانِ رَجُلٌ عَالِمٌ آخِذٌ بِعِلْمِهِ فَهَذَا نَاجٍ وَ عَالِمٌ تَارِكٌ لِعِلْمِهِ فَهَذَا هَالِكٌ وَ إِنَّ أَهْلَ النَّارِ لَيَتَأَذَّوْنَ مِنْ رِيحِ الْعَالِمِ التَّارِكِ لِعِلْمِهِ وَ إِنَّ أَشَدَّ أَهْلِ النَّارِ...».
[7] . سوره مبارکه مائده، آیه24.
#منتظران_ظهور
#تشنه_عدل
#حیات
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1383/03/21
🆔 @a_javadiamoli_doross
دعای شهدا.mp3
1.67M
💠 روز شانزدهم ماه #جمادی_الثانی 1442
🔹 دعای شهدا
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
💠 دعای شهدا
🔹 درست است كه وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمود مِداد علما افضل از دماء شهداست؛[1] اما در این بخش های اجرایی یك سلسله كارهایی شهدا انجام می دهند كه از علما ساخته نیست یا ما ندیدیم! درباره علما بعضی ها وزن و موزون هر دو را با هم دارند؛ برخی از علما و مراجع اینها با یك دست مركّب آوردند و با یك دست خون آوردند؛ مثل شهید اول و شهید ثانی که هر دو كفّه ترازو را اینها دارند، شهید مطهری این طور است, شهید بهشتی این طور است، خیلی از #شهدا این طورند! سرّش این است كه این بزرگواران چون در راه دین #شهید شدند، زنده وارد برزخ می شوند! گرچه به حسب ظاهر بدنشان مرده است، ولی زنده وارد برزخ میشوند؛ خواب نیستند, مُرده ملكوتی نیستند بلکه #زنده_ملكوتی هستند. كاملاً باخبرند چه كسی راهی راهشان است، یك; چه كسی راهشان را ادامه نداد، دو; اینهایی كه راهشان راه آنها را ادامه ندادند، كاری به آنها ندارند؛ اما اینها كه ادامه دهنده راهشان هستند، مرتّب از خدا سؤال می كنند كه اینها كجایند و در كدام مقطع هستند؟[2]
🔹 می دانید خدا خدای همه است و روزی همه را می دهد! اما كسانی كه #سابقه_لطف دارند؛ مثل خاندان شهید, آزادگان, ایثارگران و مانند اینها که یك گروه خاصی را برای كمك به اینها می فرستد! بنگرید ببینید موسی و خضر چه گفتند; موسی(سلام الله علیه) به خضر فرمود شما که دارید این جا دیوار می چینید، این جا كه مسافرخانه ندارد، ما را هم كه حاضر نشدند به عنوان مهمان پذیرایی كنند ﴿فَأَبَوْا أَنْ یضَیفُوهُما﴾،[3] برای چه كارگری كنیم و دیوار را بچینیم؟! خضر گفت موسی! زیر این دیوار گنج است ﴿وَ أَمَّا الْجِدارُ فَكانَ لِغُلامَینِ یتیمَینِ فِی الْمَدینَةِ وَ كانَ تَحْتَهُ كَنْزٌ لَهُما وَ كانَ أَبُوهُما صالِحاً﴾؛[4] پدرشان آدم خوبی بود، خدا مرا فرستاده كه این بچهها را تأمین كنم.
🔹 خضر همیشه در راه است! ممكن است، به فكر ماها نباشد؛ اما فكر آن ها هست. #خضر_راه همیشه هست، این ها البته زیر نظر وجود مبارك ولی عصر می باشند. این طور نیست كه حالا اگر كسی خون داد بگوییم در قیامت فقط جبران می شود, این طور نیست! همین جا به حسابش رسیدگی می شود! آن روزها كه این صحبت ها[ی مادی] نبود، صد درصد #خالصانه رفتند!
🔹 یك شب قبل از انقلاب وقتی در همین گذرخان به نماز آقای #بهجت (رضوان الله علیه) داشتم می رفتم، دیدم جوانی ایستاده است ـ آن وقت نمی گفتند امام, می گفتند #خمینی ـ گفت اگر خمینی بگوید آن قدر این جا بایست و تشنه باش و آب نخور تا بمیر، من حاضرم! گفت اگر او بگوید آب هم نخور و این جا بایست، می گویم چشم! این ها با #اخلاص رفتند، خدا خدای اینهاست! این ها زنده اند! خیلی ها می میرند و وارد برزخ می شوند، این ها زنده وارد برزخ شدند; یعنی زنده ملكوتی اند، به دلیل اینكه باخبرند چه كسی می آید و چه كسی می رود و امثال ذلك؛ این طور نیست كه حالا فقط نظامی بگوید:
مرا زنده پندار چون خویشتن ٭٭٭ بیایم به جان گر بیایی به تن[5]
تنها این نیست، این ها واقعاً هم ظاهر را می فهمند و هم باطن را آگاه اند. هر چه که ما راه این ها را ـ به خواست خدا ـ ادامه بدهیم، آن ها از ما راضی ترند و دعای آن ها در حقّ ما مستجاب است. مرحوم علامه در وصیت نامه خودش به پسرش می گوید، مرا بعد از مرگ تنها نگذار، چون آن جا خیلی آسان نیست! وصیت نامه علامه در آخر قواعد[6] چاپ شده است، به پسرش فخرالمحقّقین می گوید، نگو علامه بود و مُرد، مرا فراموش نكن! آن جا حساب دیگری است؛ اما #شهید به فكر دیگران است.
[1] . من لا یحضره الفقیه، ج4، ص399؛ «إِذَا كَانَ یوْمُ الْقِیامَةِ جَمَعَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ النَّاسَ فِی صَعِیدٍ وَاحِدٍ وَ وُضِعَتِ الْمَوَازِینُ فَتُوزَنُ دِمَاءُ الشُّهَدَاءِ مَعَ مِدَادِ الْعُلَمَاءِ فَیرْجَحُ مِدَادُ الْعُلَمَاءِ عَلَى دِمَاءِ الشُّهَدَاء».
[2] . سوره آل عمران، آیه169.
[3] . سوره کهف، آیه77.
[4] . سوره کهف، آیه82.
[5] . نظامی، خمسه، شرف نامه، بخش6.
[6] . إیضاح الفوائد فی شرح مشكلات القواعد، ج4، ص756؛ «...و (لا تكثر) من ذكری فینسبك أهل العزم الى العجز (بل) اذكرنى فی خلواتك و عقیب صلواتك و...».
#امام_خمینی
#خضر_راه
#اخلاص
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 دیدار رئیس و نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با حضرت استاد
تاریخ: 1394/12/18
🆔 @a_javadiamoli_doross