♦️کانال سیاست و دیانت ♦️
این کانال به
نظریه و عملکرد🔹 سیاسی🔹 اجتماعی 🔹اقتصادی 🔹
علمای شیعه در تاریخ معاصر میپردازد.
همچنین در این کانال به شبهات نظری در مباحث مربوط به
🔸نسبت دین و سیاست
🔸نظام سیاسی اسلام
🔸اندیشه ولایت فقیه
🔸شبهات تاریخی پیرامون عملکرد سیاسی - اجتماعی علمای شیعه
در تاریخ معاصر پاسخ داده میشود.
@aboutalebi57
💠پیشینه تاریخی ولایت فقیه💠
🔶شاه طهماسب صفوی بنابر نقلی که مرحوم سید نعمت الله جزایری در مقدمه کتاب شرح عوالی اللئالی دارد، خطاب به محقق کرکی گفت:
تو شایستهتری برای حکومت چون تو نائب امام زمان (عج) هستی و من کارگزار تو هستم و دستورات تو را اجرا میکنم. (جزایری، شرح عوالی الئالی)
🔶وی همچنین در حکمي که براي محقق کرکي صادر کرد، ضمن اشاره به محتواي روايت مقبوله عمر بن حنظله مينويسد:
واضح است که مخالفت حکم مجتهدين که حافظان شرع سيد المرسليناند با شرک در يک درجه است ؛ پس هرکه مخالفت با حکم خاتم المجتهدين، وارث علوم سيد المرسلين، نايب الائمه المعصومين ... کند و در مقام متابعت نباشد، بيشائبه ملعون و مطرود در اين آستان ملک آشيان است و به سياسات عظيمه و تأديبات بليغه، مؤاخذه خواهد شد.
(جعفریان, صفویه در عرصه دین فرهنگ و سیاست ج 1 ص 99)
@aboutalebi57
⛔️⛔️⛔️⛔️⛔️⛔️⛔️⛔️
در برخی کتابهای تاریخ مشروطه (که به تعبیر استاد محیط طباطبایی انباشته از دروغ است) مطلبی به آخوند خراسانی نسبت داده شده است که ایشان شیخ فضل الله نوری را مفسد خوانده و حکم به تکفیر و اعدامش داده است.
💠💠💠💠💠💠💠💠
در حالی که بر اساس اسناد مکتوب و شفاهی معتبر، مرحوم آخوند و علمای نجف به اعتبار شیخ فضل الله نوری در نهضت دخالت کردند و نه تنها چنین مطلبی نگفته اند بلکه برعکس حکم و تلگراف به حفظ جان شیخ دادهاند و با شنیدن خبر شهادت شیخ از حال رفتند و زمین خوردند و عمامه از سر برداشتند و به قدری ناراحت شدند که بیمار شدند و همچنین مجلس عزا برای شیخ برگزار کردند.
💠💠💠💠💠💠💠💠
بزرگانی که به اعتماد ویژه آخوند به شیخ اشاره کردند و یا به نوعی تفسیق و تکفیر یا حکم اعدام شیخ توسط آخوند را تکذیب کردند عبارتنداز:
آیات عظام شیخ عبدالکریم حائری یزدی، بروجردی،سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودی؛ حاج میرزا یوسف مجتهد اردبیلی، شیخالشریعه (عضو اصحاب استفتای آخوند)، سید رضی شیرازی، سید حسن موسوی بجنوردی، شیخ احمد کفایی و میرزا محمد آقازاده (فرزندان آخوند)، حجت الاسلام شیخ عبدالرضا کفایی و عبدالحسین مجید کفایی، دکتر حمید کفایی(نوه های آخوند خراسانی)، برادر مرحوم نایینی از قول ایشان که مقرر و عضو شورای استفتاء آخوند بودند.
💠💠💠💠💠💠💠💠💠
منابع
مجلة محیط به انضمام خاطرات مطبوعاتی استاد سید محیط طباطبایی، به کوشش قاسم فرید، ص 241.
عین السلطنه سالور: روزنامه خاطرات عينالسلطنه، ج4 ، ص 2728.
حیات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آخوند خراسانی؛ مجموعة گفتار، به کوشش محسن دریابیگی،ص 137 و 232.، ص 340 – 346 و صفحات مختلف.
تشيع و مشروطيت در ايران و نقش ایرانیان مقیم عراق، دكتر عبدالهادي حائري، ص200.
«آخوند هرگز راضي به اعدام «شيخ» نبود»( مصاحبه با حاج شيخ عبدالرضا كفايي، ضميمه ايام (ويژه تاريخ معاصر) - پنجشنبه 17 مرداد 1387 - شماره 39.
مرگي در نور؛ زندگاني آخوند خراساني صاحب كفايه، عبدالحسين مجيد كفايي، ص 396.
علي ابوالحسني ( منذر): سيري در روابط و مناسبات آخوند خراساني و شيخ فضل الله نوري؛ وحدت در اصول، تفاوت در روش»
علي، ابوالحسني: خانه بر دامنه آتشفشان، شهادتنامه شيخ فضل الله نوري، ص 200.
@aboutalebi57
✳️نفی حکم آخوند خراسانی علیه شیخ فضل الله (1)✳️
🔶حجت الاسلام شیخ عبدالرضا کفائی از قول پدرش آیتالله شیخ احمد کفائی(فرزند آخوند)، میگوید:
«وقتی که دولت مشروطه، تلگراف خبر فتح تهران توسط مجاهدان را به آخوند مخابره کرد و از تأسیس دولت موقت مشروطه سخن گفت، اولین اقدامی که ایشان کرد، این بود که به دولت موقت مشروطه برای حفظ جان، حرمت و شخصیت شیخ فضلالله نوری تلگراف زد و اعلام کرد: باید شیخ را از تمام جهات، رعایت و احترام کنید...[اما] نهایتاً دولت موقت مشروطه، رأی دادند که تلگراف آخوند را پنهان کنند و شیخ را سریعاً محاکمه و اعدام کنند و از مرحوم آخوند عذر خواهی کنند که تلگراف دیر به دستمان رسید. همان کار را هم کردند» . (منبع: گفتگو با حاج شيخ عبدالرضا كفايي،نوه مرحوم آيت الله آخوند خراساني، مندرج در شناختنامة آخوند خراسانی، به کوشش مهدی مهرریزی و هادی ربانی، ج2، ص 311 - 310)
#حکم_اعدام_شیخ_فضل_الله
@aboutalebi57
♦️پیشینه تاریخی ولایت فقیه (2)♦️
💠بداهت ولایت فقیه در افکار عمومی💠
🔶 شاه اسماعيل دوم صفوی هنگام رسيدن به سلطنت به فرزند محقق کرکي گفت:
اين سلطنت حقيقتا تعلق به حضرت امام صاحب الزمان عليه السلام ميدارد و شما نايب مناب آن حضرت و از جانب او مأذونيد به رواج احکام اسلام و شريعت؛ قاليچه مرا شما بياندازيد مرا شما بر اين مسند بنشانيد تا من به رأي و اراده شما بر سرير حکومت و فرماندهي نشسته باشم. (محمود نظنزي، نقاوه الاثار، ص 41)
⛔️ #بانکداريـاسلاميـياـربوي؟ (1)⛔️
آيا بانکهاي #جمهوريـاسلامي #ربوي است؟ آيا قانون #بانکداريـاسلامي مصوب شوراي نگهبان #خلافـشرع است؟آيا همه کساني که از بانک #تسهيلات گرفتهاند مرتکب #حرام و #ربا شدهاند؟واقعا مشکل کجاست و تکليف چيست؟
يکي از بحثهاي مهم در بحث اسلامي بودن نظام جمهوري اسلامي ايران بحث #بانکداري است که به طور گسترده در فضاي حقيقي و مجازي مورد بحث و بررسي قرار گرفته است. اينجانب معتقدم در طرح مشکلات بحث بانکداري جمهوري اسلامي #خلطـمبحثهايي صورت گرفته است و بعضا #آدرسـغلط داده شده است و از مشکلات اصلي #غفلت شده است.
همچنين براي بسياري از مردم به ويژه #متدينين دغدغه جدي نسبت به #معاملاتـبانکي پديد آمده است . از آنجا که #عمومـمردم در زندگي خود براي #خريدـمنزل ، خودرو، وسائل زندگي و بعضا کسب و کار #نيازمند به #تسهيلاتـبانکي هستنداين مسأله مشکلات زيادي براي متدينين ايجاد کرده است. لذا لازم است اين بحث به طور جدي مورد دقت و بررسي قرار گيرد.
به همين جهت در چند پست به اين بحث مهم کشور که از مباحث مهم مربوط به نظام اسلامي و دغدغههاي مردم است، پرداخته خواهد شد.
@aboutalebi57
⛔️ #بانکداريـاسلاميـياـربوي؟ (2)⛔️
#ربويـبودنـبانکها به عنوان #علتـاصلي مشکلات در #بانکداريـجمهوريـاسلامي يکي از #آدرسهايـغلط در بحث #مشکلـبانکداري در جمهوري اسلامي است.
❇️ واقعا #مشکلـاصلی در بانکداری جمهوری اسلامی چیست؟ آیا مشکل ربوی بودن است؟ آيا مشکل #نرخـبهره و دريافت #ديرکرد است؟
❇️ همانطور که میدانیم و بارها شنیدهايم يکي از اصليترين مشکلات بانکداري در ايران که موجب گله مندي شده است، #بالابودنـسود تسهيلات و مبادلات بانکي است ولذا همواره بانکهاي ايران با بانکهاي کشورهاي ديگر مقايسه ميشوند و #کمـبودن درصد #سود در اين بانکها و #زيادـبودنـسود در #بانکهايـايران را علامت #ربوي و غيراسلامي بودن بانکهاي ايران ميدانند و برعکس گفته ميشود که بانکهاي کشورهاي غيراسلامي از ما اسلاميتر هستند.
◀️ واقعا اگر سود بانکهاي جمهوري اسلامي 1 درصد يا 3 درصد بود چند درصد مردم اعتراض ميکردند؟؟
❇️ حقيقت اين است که طبق فتواي همه #فقهايـشيعه، زياد يا کم بودن سود بانکي دليل بر #ربوي يا غيرربوي بودن آن نيست. طبق فتواي همه فقها اگر تسهيلات بانکي #قرض باشد، #سود آن #حرام است خواه يک درصد باشد خواه 50 درصد و بالاتر.
اگر تسهيلات بانکي براي معاملاتي مثل خريد خودرو، مسکن، وسائل منزل، تأسيس کارخانه و ... باشد و بر اساس #عقودـشرعيه مثل بيع سلف، اجاره به شرط تمليک، مشارکت و ... باشد طبق فتواي همه فقهاي شيعه #سود آن #اشکالـندارد حتي اگر 50 درصد و يا بيشتر باشد.
◀️ #مشکلـاصلي در اين مسأله کجاست؟
❇️ مشکل اصلي بانکهاي جمهوري اسلامي بالابودن نرخ بهره است نه اصل بهره. چون طبق #قانونـبانکداريـاسلامي بهرههاي موجود در بانکهاي ايران بر اساس #عقودـشرعيه است و طبق فتواي همه فقها #بهره در اينگونه #معاملاتـشرعي #اشکالـندارد و لذا مشکل در اصل وجود بهره نيست بلکه #بالابودن #نرخـبهره است. اتفاقا اعتراض مردم هم به همين بالابودن نرخ بهره است.
↙️ #علتـبالابودن #نرخـبهره چيست؟
❇️ علت اصلي بالابودن نرخ بهره، #عدمـرشدـاقتصادي مناسب و وجود #رکود و #تورم است. اين که در بانکهاي کشورهاي پيشرفته دنيا نرخ بهره بسيار پايين است به اين علت است که نرخ #تورم در اين کشورها #پايين است و رشد اقتصادي بالاست.
◀️ راه حل چيست؟
❇️ #راهـحل اصلي براي #کاهشـنرخـبهره معاملات بانکي، حل مشکلات کلان اقتصادي کشور يعني #رشدـتوليد، #کاهش نرخ #تورم، #رفعـرکود و حل ساير مشکلات اقتصادي است که به برنامهريزيها و سياستگذاريهاي صحيح اقتصادي و اجراي اين سياستها بر ميگردد و ربطي به مباحث فقهي مثل ربوي بودن و ... ندارد.
البته مطلب فوق به اين معنا نيست که در بانکهاي ما هيچ نوع مشکل فقهي وجود ندارد. و نکته مهم اينست که مشکلات فقهي کجاست؟
حال اين سوال مطرح ميشود که #علتـاعتراض برخي از #مراجع و بزرگان چيست؟ که در پستهاي بعدي به آن اشاره خواهد شد.
@aboutalebi57
⛔️ #بانکداريـاسلاميـياـربوي؟ (3)⛔️
❇️ #فتاوايـمراجع تقلید نشان میدهد که اسلامی بودن #قوانینـبانکداریـاسلامی مورد #تایید آنهاست (به جز برخی موارد جزیی اختلاف فتوا) . حال سؤال اینست که اگر چنین است, چرا برخی از #مراجع در سالهای اخیر به وضعیت بانکداری #اعتراض دارند؟ مشکل از نظر این بزرگان چیست؟
❇️ اشکالات مراجع دو وجه دارد:
1️⃣ برخی موارد اشکال مراجع به برخی از #اتفاقاتـاجرایی و عملی است. به این معنا که قانون بانکداری اسلامی در #عمومـموارد مورد #تاییدـهمهـفقهاست مثل معاملاتی که بر اساس #عقودـاسلامي مضاربه, مشارکت, اجاره به شرط تملیک, جعاله و ... انجام میشود. اما اشکال بزرگان به اینست که این قوانین در مواردی در عمل #درستـاجراـنمیشود و #تخلفاتیـدرـعمل وجود دارد نه در اصل قانون. در حالی که اگر به همان قانون به طور دقیق عمل شود هیچ خلاف شرعی رخ نمیدهد. مثلا در سودی که بانک به سپرده گذاران پرداخت میکند اگر واقعا بانک با پول سپرده، کار اقتصادی مشروع داشته باشد و سود اولیه واقعا علی الحساب باشد و در پایان میزان #سودـواقعی محاسبه شود, هیچ #اشکالی در #دریافتـسودسپرده #وجودـندارد. یا وقتی بانک برای خرید خودرور با مشتریان مشارکت میکند اگر واقعا خریدار، #خودرو بخرد هیچ #مشکلی در #سود دریافتی بانک در این معامله #وجودـندارد.
2️⃣ برخی اشکالات مراجع به مواردی است که بین فقها #اختلافـنظرـفقهي وجود دارد. یعنی برخی از مواد قانون مصوب بانکداری اسلامی از نظر برخی مراجع صحیح است و از نظر برخی صحیح نیست. مثلا #کارمزد در وام #قرضـالحسنه یا دریافت #دیرکرد از نظر #برخیـفقها #جایزـاست و از نظر برخی فقها #جایزـنیست. لذا مراجعی که این موارد را صحیح نمیدانند طبق فتوای خود به این ماده اشکال میکنند. در این موارد طبیعتا هر فردی باید به #فتوايـمرجع خود عمل کند.
✅ با اين شرايط بسياري از معاملات بانکي طبق نظر همه فقها درست است اگر بانک و مردم به شرايط قانوني عمل کنند و برخي معاملات هم بستگي به فتواي هر مرجعي دارد.
❇️ سؤال بعدي اينست که با اين شرايط دقيقا تکليف مردم با معاملات بانکي چيست؟ کدام موارد بي اشکال است؟ کدام موارد اشکال دارد يا محل اختلاف است؟
ان شاءالله در پست بعدي به اين موارد اشاره خواهيم کرد.
@aboutalebi57
⛔️ #بانکداريـاسلاميـياـربوي؟ (4)⛔️
🌹#تکلیفـشرعی مردم با #معاملاتـبانکی (1)🌹
✅ بخش اول: دريافت #سودـسپرده از بانک
با توجه به مخالفتهایی که برخی مراجع با برخی رفتارها و معاملات بانکی دارند تکلیف شرعی مردم با معاملات بانکی چیست؟
ارتباط مردم با بانک در دو قالب کلی است:
1️⃣ مردم پول خود را به عنوان سپرده در اختیار بانک قرار میدهند و بانک عامل کار میشود و به مردم سود پرداخت میکند.
2️⃣ بانک پولی را در اختیار مردم قرار میدهد و مردم این پول را در مصارف مختلفی مثل خرید, سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی صرف میکنند و به بانک سود پرداخت میکنند.
1️⃣ #سودـسپردهـمردم
در قالب اول که مردم پول خود را در اختیار بانک در قالب #سپرده میگذارند و سودی را دریافت میکنند، طبق فتوای #همهـمراجع این معامله بانکی و دریافت سود اگر در قالب یک #فعالیتـاقتصادی و بر اساس #عقودـشرعی مثل مضاربه, مشارکت و ... در اختیار بانک قرارگیرد و بانک طبق #موازینـشرعی سود را به مردم پرداخت کند، اشکال شرعی ندارد و #دریافتـسود #صحیح است. (البته برخي شرايط و جزييات در فتاواي برخي مراجع هست که هرکس باید به فتوای مرجع خود مراجعه کند.)
در همین مورد اگر بانک با این پول فعالیت اقتصادی در قالب عقود شرعی نداشته باشد و خدای ناکرده این پول را مثلا با سود 20 درصد به دیگران قرض بدهد و بخشی از این سود را خودش بردارد و بخشی از آن را به مشتری بدهد قطعا #ربا محسوب شده و #حرامـاست.
حال این که بانک این پول را در قالب عقود شرعی مصرف میکند یا خیر طبیعتا با تحقیق و سوال از بانک عامل روشن میشود که وظیفه مکلفین است.
@aboutalebi57
⛔️ #بانکداريـاسلاميـياـربوي؟ (5)⛔️
🌹#تکلیفـشرعی مردم با #معاملاتـبانکی (2)🌹
✅ بخش دوم: پرداخت #سودـتسهيلات به بانک
مورد دوم ارتباط مردم با بانک به اين شکل است که بانک پولی را در اختیار مردم قرار میدهد و مردم این پول را در مصارف مختلفی مثل خرید, سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی صرف میکنند و به بانک سود پرداخت میکنند.
2️⃣ #دريافتـتسهيلات از بانک و #پرداختـسود به بانک
دريافت تسهيلات بانکي در دوقالب است:
❇️ 1️⃣ #تسهيلاتـقرضـالحسنه
در مواردی بانک این پول را به عنوان قرض الحسنه به مردم میدهد و مردم اختیار دارند این پول را در هر موردی که نیاز دارند خرج کنند. در تسهیلات قرض الحسنه معمولا بانکها مبلغی به عنوان کارمزد (بین 2 تا 4 درصد) دریافت میکنند. دریافت کارمزد در وام قرض الحسنه از مواردی است مورد اختلاف فقهاست.
مراجعی مثل آیات عظام امام خمینی, خامنه ای, فاضل, مکارم و نوری همدانی دریافت #کارمزد در #قرضـالحسنه را به شرطی که #واقعاـصرفـهزینه های بانک مثل حقوق کارمندان, کرایه مکان و .... شود، #بدونـاشکال میدانند. (البته میزان آن حداکثر تا 4 درصد برآورد شده است نه بیشتر)
مراجعی مثل آیات عظام بهجت, تبریزی, سیستانی, صافی و وحید خراسانی دریافت #کارمزد در #قرضـالحسنه را یا #جایزـنمیدانند و یا با #شرایطـخاصي جایز میدانند که مقلدین این مراجع باید برای اطلاع از شرایط آن به دفاتر این مراجع یا استفتاءات مراجعه نمایند.
❇️ 2️⃣ #تسهيلاتـخرید مسکن, خودرو, وسائل منزل یا #فعالیتهایـاقتصادی صنعتی و کشاوری و ....
این دسته از تسهیلات به شرطی که در قالب یکی از #عقودـشرعی مثل جعاله, مضاربه, مشارکت, مزارعه, و ... باشد و بر اساس #قواعدـشرعی به بانک سود پرداخت کنند طبق فتوای #عمومـمراجع بدون اشکال است. (البته جزييات وشرايط خاصي در فتاواي برخي مراجع وجود دارد که بايد به دفتر يا استفتاءات يا رساله آن بزرگواران مراجعه کرد.)
اما اگر افرادی که این نوع تسهیلات را از بانک میگیرند و آن را صرف آن #معامله خاص نکنند و یا #قواعد آن را #رعایتـنکنند قطعا #حرام است و مرتکب #ربا میشوند. مثل این که تسهیلات خودرو یا وسائل منزل بگیرند ولی خودرو یا وسیله منزل نخرند و #فاکتورـصوری به بانک بدهند. یا مثلا تسهيلات برای #تأسیسـکارگاه صنعتی یا فعالیت #کشاورزی بگیرند ولی بروند و با این پول #زمینـبخرند و ....
@aboutalebi57