بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : فتنه انگیزی منافقان؛ سوره توبه به احتمال فراوان آخرین سوره ای است که به پیامبر نازل شده است و خداوند بحث های تکمیلی را درباره اداره جامعه و حکومت اسلامی چه از حیث سیاست خارجی و چه سیاست داخلی در این سوره بیان می فرماید. در این آیه صحبت از آسیب هایی است که حضور منافقان در نهادهای سیاسی و نظامی می تواند وارد کند. آن ها در زمان پیامبر امور را دگرگون می ساختند! یعنی با تبلیغات فراوان مردم را از دور رسول خدا پراکنده می ساختند و حتی از لشکری که برای جهاد برانگیخته شده بود، بیرون می آوردند. هرچند که خداوند مانند همیشه به یاری مومنان می آمد و در نهایت منافقان با اکراه شاهد پیروزی مومنان در رسیدن به اهدافشان بودند. اما موضوع مهم اين است كه بدانيم این موارد همانند مطالب ديگر قرآن اختصاصى به عصر و زمان پيامبر (صلى اللّه عليه و آله و سلّم ) نداشته ، در هر جامعه اى گروهى منافق هميشه وجود دارند كه سعى مى كنند در لحظات حساس و سرنوشت ساز با سمپاشى و سخن چينى افكار مردم را به هم بريزند، روح وحدت را از بين ببرند، و تخم شك و ترديد را در افكار بپاشند، اما اگر جامعه بيدار باشد مسلما با يارى پروردگار كه وعده پيروزى به دوستانش داده است همه نقشه هاى آنها خنثى مى شود و توطئه هايشان در نطفه خفه مى گردد، به شرط اينكه مومنان مخلصانه جهاد كنند و با هوشيارى و دقت مراقب اين دشمنان داخلى باشند.
🔷 آیه روز:
لَقَدِ ابْتَغَوُاْ الْفِتْنَةَ مِن قَبْلُ وَ قَلَّبُواْ لَكَ الأُمُورَ حَتَّى جَاء الْحَقُّ وَ ظَهَرَ أَمْرُ اللّهِ وَ هُمْ كَارِهُونَ (توبه / آیه 48)
🔶 ترجمه:
آنها پیش از این (نیز) در پى فتنه انگیزى بودند، و كارها را بر تو دگرگون ساختند (و به هم ریختند); تا آن كه حق فرا رسید، و فرمان خدا آشكار گشت (و پیروز شدید)، در حالى كه آنها كراهت داشتند.
📅 سه شنبه 17 مهر 1397
#سیاست ، #نفاق ، #منافقان ، #فتنه ، #دروغ
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : مقام فرشتگان ؛ مشرکان مکه اعتقادات غلطی داشتند. آن ها فرشتگان را دختران خدا می دانستند و اعتقاد داشتند که هر فرشته ای رب النوع مسئله خاصی است. یعنی تدبیر در آن امر در اختیار اوست . مثلا بارش باران در اختیار رب النوع باران است. مرحله بعد این بود که مجسمه ای به شکل آن فرشته می ساختند و آن را می پرستیدند! تا تصمیمات خوبی برایشان بگیرد! این آیه از زبان فرشتگان پاسخی برای این اعتقاد غلط است. یعنی فرشتگان خودشان این اعتقاد را قبول ندارند. آن ها می گویند مقام ما معلوم است و از آن تجاوز نمی کنیم . این مقام معلوم واسطه تدبیر الهی بودن است. یعنی تدبیر از خدا است و فرشتگان در حوزه های مختلف مجری آن تدبیرها هستند. یعنی به هیچ عنوان استقلال در تدبیر ندارند.
🔷 آیه روز:
وَ مَا مِنَّا إِلَّا لَهُ مَقَامٌ مَّعْلُومٌ (صافات / آیه 164)
🔶 ترجمه:
و هیچ یك از ما نیست جز آنكه مقام معلومى دارد;
⬅️ تکمله : مطالبی که در ابتدای گزاره گفته شد قدری عجیب است. جالب است که این اعتقادات منحصر به جاهلیت عرب نیست. مثلا در یونان هم شبیه این اعتقادات درباره رب النوع ها وجود دارد. همین طور در بت پرستان آمریکای جنوبی!. حتی در فرهنگ و هنر هم وارد شده است. همین الان ذهنیتی که مردم از فرشتگان دارند، مونث بودن است. حال آن که قرآن بارها چنین چیزی را به شدت را رد می کند. برخی پژوهشگران دینی پاسخ جالبی برای این ابهامات دارند. در زمان های قدیم، هر جا که مردم مشکلی داشتند، شیاطین جنی به شکل های زیبا و لطیفی (شکل زن) برای آن ها تمثل می یافتند. سپس خود را فرشته و دختر خدا و رب النوع فلان موضوع معرفی می کردند و با توانمندی هایی که داشتند، مشکل را برطرف می نمودند. سپس از مردم می خواستند به شکرانه این امر مجسمه ای از آن ها بسازند و پای آن قربانی کنند و آن ها را بپرستند. این آغاز بت پرستی انسان ها بود.
📅 پنجشنبه 19 مهر 1397
#فرشتگان ، #فرشته ، #جن ، #شیطان ، #رب
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : درباره صور ؛ به عقیده مفسران این آیه به دمیدن در صور اسرافیل اشاره دارد. از آيات قرآن استفاده مى شود كه در پايان دنيا و آغاز رستاخيز دو بار در صور دميده مى شود، يعنى دو صداى فوق العاده وحشت انگيز و تكان دهنده كه اولى باعث مرگ همه زندگان می شود و دومی به همه مردگان حیات دوباره می بخشد، كه از آن تعبير به (نفخه صور اول ) و (نفخه صور دوم ) مى شود، و آيه مورد بحث اشاره به (نفخه دوم ) است كه رستاخيز با آن بر پا مى گردد،. (نقر) یعنی کوبیدنی که منجر به سوراخ کردن می شود. ناقور یعنی شیپوری که صدایش آن قدر بلند است که گوئی گوش را سوراخ می کند. نکته جالب این است که مانند بسیاری دیگر از آیات مربوط به برپایی قیامت، این آیه هم در برخی روایات با قیام حضرت مهدی عجل الله فرجه مرتبط شده است. برخی روایات تأویل آن را اذنی که خداوند به ایشان برای قیام می دهد (در گوش ایشان خوانده می شود) گفته اند و برخی دیگر آن را بیانی از صیحه آسمانی دانسته اند و البته هیچ کدام تناقضی با واژگان آیه ندارد و عبارت می تواند همه را در بر بگیرد.
🔷 آیه روز:
فَإِذَا نُقِرَ فِي النَّاقُورِ (مدثر / آیه 8)
🔶 ترجمه:
هنگامى كه در صور دميده شود...
📅 جمعه 20 مهر 1397
#قیامت ، #نفخه ، #صور ، #مهدویت ، #اسرافیل
🌹تعجیل در فرج ولی عصر صلوات🌹
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : عظمت آفرینش انسان؛ خداوند در این آیه به بزرگی و عظمت آفرینش انسان اشاره دارد. اینکه انسان را از نطفه بى ارزشى آفريد، اما سرانجام به جائى رسيد كه موجودى متفكر و فصيح و بليغ و مدافع از خويشتن و سخنگوى آشكار شد. (نطفه ) در اصل به معنى آب كم يا آب صاف است ، سپس به قطرات آبى كه از طريق لقاح سرچشمه پيدايش انسان مى شود، اطلاق شده است، در حقيقت با اين تعبير ميخواهد عظمت قدرت خدا را مجسم كند كه از قطره آب بى ارزشى چه آفرينش عجيبى كرده است.
🔷 آیه روز:
خَلَقَ الإِنسَانَ مِن نُّطْفَةٍ فَإِذَا هُوَ خَصِيمٌ مُّبِينٌ (نحل / آیه 4)
🔶 ترجمه:
انسان را از نطفه بىارزشى آفرید; و سرانجام (او موجودى فصیح، و) مدافع آشكار از خویشتن گردید!
📅 شنبه 21 مهر 1397
#عبادی ، #آفرینش ، #خلقت ، #نطفه ، #انسان
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : پناه بردن به زندان ! ؛ مردان الهی گاهی برای فرار از دست گناه حاضر ند به زندان پناه ببرند! زمانی که زلیخا در مجلس زنان بزرگ مصر، یوسف را تهدید کرد که در صورت عدم تمکین به خواسته هوس آلودش وی را به زندان می افکند، زنان مجلس هم دوره اش کردند و هر یک به نحوی یوسف را به تن دادن به خواسته زلیخا ترغیب کردند. اینجا بود که یوسف بدون اینکه کلمه ای با آن ها سخن بگوید، رو به سوی خدا کرد و گفت بار الها، پروردگارا! زندان با آنهمه سختيهايش در نظر من محبوبتر است از آنچه اين زنان مرا به سوی آن می خوانند. سپس از آنجا كه مى دانست در همه حال ، مخصوصا در مواقع بحرانى ، جز به اتكاء لطف پروزدگار راه نجاتی نيست ، خودش را با اين سخن به خدا سپرد و از او كمك خواست، پروردگارا اگر كليد و مكر و نقشه هاى خطرناك اين زنان آلوده را از من باز نگردانى ، قلب من به آن ها متمايل مى گردد و از جاهلان خواهم بود. مشخص می شود که رفاه و آسایش هدف زندگی و ملاک تمام تصمیم های زندگی انسان نیست. بلکه رضایت خدا باید هدف و ملاک باشد و در صورت لزوم انسان باید رفاه را در برابر این هدف والا قربانی کند.
🔷 آیه روز:
قَالَ رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَنِي إِلَيْهِ وَ إِلاَّ تَصْرِفْ عَنِّي كَيْدَهُنَّ أَصْبُ إِلَيْهِنَّ وَ أَكُن مِّنَ الْجَاهِلِينَ (یوسف / آیه 33)
🔶 ترجمه:
(یوسف) گفت: «پروردگارا! زندان نزد من محبوبتر است از آنچه اینها مرا بسوى آن مىخوانند! و اگر مكر و نیرنگ آنها را از من باز نگردانى، بسوى آنان متمایل خواهم شد و از جاهلان خواهم بود!»
📅 دوشنبه 23 مهر 1397
#اخلاق ، #عبادی ، #یوسف ، #زندان
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : تاکید خداوند روی برخی از نام های قیامت؛ خداوند در 3 آیه ابتدایی این سوره به نحو تامل بر انگیزی توجه انسان را به کلمه ای خاص جلب می کند. آیه اول فقط شامل کلمه (حاقه) است. آیات بعد هم شامل دو پرسش است. اینگونه تمام توجه مخاطب به این کلمه جذب می شود. حال این کلمه به چه معنا است؟ مفسران عقیده دارند که از اسامی قیامت است. به معنای تحقق یابنده! یعنی روزی که قطعا خواهد آمد. بعد برای تعظیم این مفهوم می فرماید: "چه حاقه ای. و تو چه می دانی حاقه چیست." حقيقت همين است كه درك حوادث قيامت براى ما زنـدانـيـان زنـدان دنـيـا امـكـان پـذيـر نـيـسـت ، هـمـانـگـونـه كـه درك مسائل مربوط به دنيا براى جنينى كه در شكم مادر است با هيچ بيانى ميسر نمى باشد.
🔷 آیه روز:
الْحَاقَّةُ * مَا الْحَاقَّةُ * وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْحَاقَّةُ (حاقه / آیات 1 تا 3)
🔶 ترجمه:
آن روزي كه مسلما واقع مي شود. * چه روز واقع شدني است؟ * و تو چه ميداني آن روز تحقق يابنده چيست؟
📅 سه شنبه 24 مهر 1397
#قیامت ، #آخرت
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : واجب بودن وصیت ؛ هر چند از متن آیه بر می آید که خداوند وصیت کردن را بر مسلمانان واجب کرده است، اما در احکام شرعی اسلام در حالت کلی وصیت کردن واجب نیست و مستحب موکد است و چون مستحب بسيار مؤ كد است از آن با جمله (كتب عليكم ) تعبير شده ، و ذيل آيه آن را تفسير مى كند، زيرا مى گويد: حقا على المتقين ، اگر اين يك حكم وجوبى بود بايد بگويد حقا على المؤ منين . البته مواردی وجود دارد که وصیت کردن از لحاظ شرعی بر فرد واجب می شود. مثل اينكه انسان در پرداخت حقوق واجب الهى كوتاهى كرده باشد، و يا اماناتى از مردم نزد او است كه در صورت عدم وصيت احتمال مى دهد حق آنان از بين برود، و از آن مهمتر اينكه گاه موقعيت شخص در جامعه چنان است كه اگر او وصيت نكند ممكن است لطمه شديد و ضربه جبران ناپذير بر نظام سالم اجتماعى يا دينى وارد گردد، در تمام اين صورتها وصيت كردن واجب مى شود.
🔷 آیه روز:
كُتِبَ عَلَيْكُمْ إِذَا حَضَرَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ إِن تَرَكَ خَيْرًا الْوَصِيَّةُ لِلْوَالِدَيْنِ وَ الأقْرَبِينَ بِالْمَعْرُوفِ حَقًّا عَلَى الْمُتَّقِينَ (بقره / آیه 180)
🔶 ترجمه:
بر شما نوشته شده: «هنگامی که یکی از شما را مرگ فرا رسد، اگر چیز خوبی [= مالی] از خود به جای گذارده، برای پدر و مادر و نزدیکان، بطور شایسته وصیت کند! این حقّی است بر پرهیزکاران!»
📅 چهارشنبه 25 مهر 1397
#احکام ، #وصیت ، #حق
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : دوست داشتند کور باشند! ؛ آیه می فرماید ثمود را هدایت کردیم، ولی آن ها کوری را بر هدایت ترجیح دادند و در نتیجه به خاطر اعمالشان گرفتار عذاب شدند. هدایت دو نوع است. هدایت اول راهنمایی یا نشان دادن مسیر درست است. همان کاری که پیامبران انجام می دادند و شامل همه می شود. حال اگر کسی این هدایت را پذیرفت ، شامل مراتب بعدی هدایت می شود. یعنی شریعت با دستورهای خود قدم به قدم فرد را به سعادت نزدیک تر می کند. انگار که کسی دست فرد را بگیرد و به مقصد برساند. اما حکایت خیلی از انسان ها این است که در همان مرتبه اول هدایت پس می زنند! اصلا هدف گذاری هایی مثل توحید و معاد را در زندگی نمی پسندند و همان مسیر خود را در زندگی شان ادامه می دهند. تعبیر قرآن جالب است. آن ها کوری را دوست دارند. یعنی گمراهی را ترجیح دادند ! پس عذاب خوار کننده به سراغشان آمد! صفت عذاب در اینجا خیلی مهم است. خوار کننده!
⚠️ توجه: آیه امروز از سوره "فصلت" که دارای سجده واجب است، انتخاب شده است. هرچند سجده این سوره مربوط به این آیه نیست، اما از آنجایی که برخی از مراجع در خصوص خواندن آیات بدون سجده این سوره ها نیز محدودیتی برای افراد در برخی حالت های خاص قائل هستند، این مسئله اطلاع رسانی می شود.
🔷 آیه روز:
وَ أَمَّا ثَمُودُ فَهَدَيْنَاهُمْ فَاسْتَحَبُّوا الْعَمَى عَلَى الْهُدَى فَأَخَذَتْهُمْ صَاعِقَةُ الْعَذَابِ الْهُونِ بِمَا كَانُوا يَكْسِبُونَ (فصلت / آیه 17)
🔶 ترجمه:
اما ثمود را هدایت كردیم، ولى آنها نابینایى را بر هدایت ترجیح دادند; به همین جهت صاعقه -آن عذاب خواركننده- به خاطر اعمالى كه انجام مى دادند آنها را فروگرفت!
📅 پنجشنبه 26 مهر 1397
#سنت_الهی ، #ثمود ، #هدایت ، #خوارکننده ، #کوری ، #گمراهی
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : راه فرار ندارند! ؛ آیه حال و روز کافران را در هنگام گرفتار شدن در چنگال عذاب الهی تشریح می کند و می فرماید : اگر ببينى هنگامى كه فريادشان بلند مى شود اما نمى توانند فرار كنند، و از چنگال عذاب الهى بگريزند، و آنها را از مكان نزديكى مى گيرند و گرفتار مى سازند از بيچارگى آنها تعجب خواهى كرد . از سیاق آیات و آیات بعد مشخص می شود که این تعابیر مربوط به لحظه جان دادن کفار است (نه قیامت) بنا بر اين منظور از جمله (اخذوا من مكان قريب ) اين است كه اين افراد بى ايمان و ستمگر نه تنها نمى توانند از حوزه قدرت خدا فرار كنند بلكه خدا آنها را از جائى گرفتار مى كند كه بسيار به آنها نزديك است ! (مثلا فرعونیان در نیل غرق شدند و یا خیلی از ظالمان به وسیله نزدیکانشان کشته شدند ...) روایات بسیاری از شیعه و اهل سنت نقل شده است که این آیه را بر خروج سفیانی در آخرالزمان منطبق کرده اند. آنجا که سفیانی پس از 9 ماه جنایت و کشتار لشکرش را برای نابودی امام زمان عجل الله فرجه به سوی مدینه گسیل می دهد و خداوند لشکرش را خسف می کند (در زمین فرو می برد) یعنی از مکان قریب که همان زمین زیر پایشان هست عذاب می شوند. (این اتفاق یکی از 5 نشانه قطعی ظهور است.)
🔷 آیه روز:
وَ لَوْ تَرَى إِذْ فَزِعُوا فَلَا فَوْتَ وَ أُخِذُوا مِن مَّكَانٍ قَرِيبٍ (سبأ / آیه 51)
🔶 ترجمه :
اگر ببینى هنگامى كه فریادشان بلند مى شود اما نمى توانند (از عذاب الهى) بگریزند، و آنها را از جاى نزدیكى (كه حتى انتظارش را ندارند) مى گیرند (از درماندگى آنها تعجب خواهى كرد)!
📅 جمعه 27 مهر 1397
#مهدویت ، #آیات_مهدوی ، #عذاب ، #مرگ ، #خسف_بیداء
🌹تعجیل در فرج ولی عصر صلوات🌹
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : او است که دشواری ها را آسان می کند؛ خطاب آیه به پیامبر اسلام است. مضمون آیه این است که ما کار تو را آسان می کنیم. واقعیت این است که رسالت و تبلیغ دین از دشوارترین کارها است. به تعبیر ديگر خدا به پیامبر می فرماید كه در راهى كه تو در پيش دارى مشكلات و سختيها فراوان است ، هم در راه گرفتن وحى و حفظ آن ، و هم در تبليغ رسالت و اداى آن ، و هم در انجام كارهاى خير و عمل به آن ، ما در تمام اين امور به تو يارى مى دهيم و مشكلات را بر تو آسان مى سازيم . از این مسئله که بگذریم آیه یک پیام ساده و مهم دارد. کار سختی وجود نخواهد داشت اگر خدا برای ما آسانی بخواهد! مهم است که تشخیص بدهیم که آسانی امور را باید از خدا بخواهیم. یعنی در محضر او زانو بزنیم و دنبال رضایتش باشیم. آن وقت است که اگر صلاح بداند، دشواترین امور را برای ما آسان می کند.
🔷 آیه روز:
وَ نُيَسِّرُكَ لِلْيُسْرَى (اعلی / آیه 8)
🔶 ترجمه :
و ما تو را براى انجام هر كار خیر آماده مى كنیم!
📅 یکشنبه 29 مهر 1397
#سنت_الهی ، #دشواری ، #سختی ، #آسانی ، #توفیق
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره : بادهای هلاک کننده ؛ خداوند در سوره ذاریات تعبیر جالبی درباره عذاب قوم عاد دارد و آن عبارت "بادهای عقیم" است. عقیم بودن بادها زمانی است که ابرهای باران زا با خود حمل نکند ، گیاهان را تلقیح ننماید و فايده و بركتى نداشته باشد، و جز هلاكت و نابودى چيزى همراه نياورد. سـپس به توصيف تندبادى كه بر قوم عاد مسلط شد پرداخته مى افزايد: (از هر چيزى مى گذشت آن را رها نمى كرد تا نابود كند، و به صورت گياهان خشك و درهم كوبيده يا استخوانهاى پوسيده درآورد) این تعبیر نشان مى دهد كه تندباد قوم عاد يك تندباد معمولى نبود، بلكه علاوه بر تخريب و درهم كوبيدن و به اصطلاح فشارهاى فيزيكى ، داراى سوزندگى بود كه اشياء گوناگون را مى پوساند. آرى اين گونه است قدرت خداوند كه با يك حركت سريع نسيم ، اقوام نيرومند و پر سر و صدائى را چنان در هم مى كوبد كه تنها اجساد پوسيده اى از آنها باقى مى ماند، اين بود اشاره كوتاهى به سرنوشت قوم نيرومند و ثروتمند عاد كه در سرزمين (احقاف ) (منطقه اى ميان عمان و حضرموت ) مى زيستند.
🔷 آیه روز:
وَ فِي عَادٍ إِذْ أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمُ الرِّيحَ الْعَقِيمَ * مَا تَذَرُ مِن شَيْءٍ أَتَتْ عَلَيْهِ إِلَّا جَعَلَتْهُ كَالرَّمِيمِ (ذاریات / آیات 41 و 42)
🔶 ترجمه :
همچنين در سرگذشت عاد نيز آيتي است در آن هنگام كه تندبادي بي باران بر آنها فرستاديم. * كه از هر چيزي مي گذشت آنرا رها نمي كرد تا همچون استخوانهاي پوسيده كند!
📅 چهارشنبه 2 آبان 1397
#سنت_الهی ، #عذاب ، #باد ، #عاد
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear
بسم الله الرحمن الرحیم
📋 گزاره: درباره همسر فرعون؛ خداوند در قرآن از همسر فرعون به نیکی یاد می کند و حتی او را به عنوان نمونه ای از یک زن موحد و مجاهد مثال می زند. او در شرایطی که از همه نظر تحت سیطره فرعون قرار داشت، اما به خداوند ایمان داشت، کارهای بزرگی کرد (از جمله متقاعد کردن فرعون برای نکشتن موسی در نوزادی) و در نهایت هم در پیشگاه خداوند از فرعون و اعمالش تبری جست و طلب بهشت کرد. او مثال نقضی است برای این شبهه که در محیط نامساعد و در میان انسان های پلید، انسان نمی تواند رشد معنوی داشته باشد و به خدا برسد. چون او در میان دشمنان خداوند زندگی می کرد، ولی همواره در مسیر حق گام بر می داشت.
🔷 آیه روز:
و َضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِينَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ إِذْ قَالَتْ رَبِّ ابْنِ لِي عِنْدَكَ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ وَ نَجِّنِي مِنْ فِرْعَوْنَ و َعَمَلِهِ و َنَجِّنِي مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (تحریم / آیه 11)
🔶 ترجمه:
و خداوند مثلي براي مؤ منان زده، به همسر فرعون، در آن هنگام كه گفت پروردگارا! خانه اي براي من نزد خودت در بهشت بساز، و مرا از فرعون و عمل او نجات ده، و مرا از قوم ظالم رهائي بخش.
📅 دوشنبه 14 آبان 1397
#عبادی ، #آسیه ، #فرعون
افسران آتش به اختیار
@afsaranatashbeakhtear