❓پرسش
نظر مراجع عظام تقلید در مورد اهانت به مقدسات اهل سنت را بفرمایید.
📝پاسخ
- آیت الله خامنه ای: اهانت به نمادهای برادران اهل سنت حرام است.
- آیت الله مکارم شیرازی: هرگونه اهانت به مقدسات دیگران شرعا جایز نیست.
- آیت الله سیستانی: دشنام به مقدسات اهل سنت مغایر با آموزه های اهل بیت عصمت (علیهم السلام) به شیعیان و شاگردان خود است.
- آیت الله وحید خراسانی: نباید با اتباع مذاهب دیگر دشمنی کرد، نباید به مقدسات آنها توهین نمود، لعن و سبّ بزرگان آنها جایز نیست، زیرا موجب دور کردن آنها از اهل بیت و معارف آنها میشود.
- آیت الله جوادی آملی: سبّ صحابه، اهانت به مقدسات شیعه یا سنی، توهین و تحقیر ظالمانه نسبت به باورهای هرکدام از دو گروه، حرام و ایجاد اختلاف و روشن کردن آتش تفرقه و شقاق و تحطیم و هدم اساس وحدت امت اسلامی، گناهی بزرگ است.
- آیت الله نوری همدانی: جائز نیست.
- آیت الله موسوی اردبیلی: مومنین باید از کارهایی که موجب تشدید اختلاف به خصوص در شرایط فعلی و در مقابل کفر و الحاد می شود اجتناب کنند.
- آیت الله شبیری زنجانی: مومنین باید از انجام اموری که باعث تفرقه و اختلاف و تضعیف اسلام می شود اجتناب کنند. در صحیحه ابی بصیر از حضرت باقر علیه السلام نقل شده است إِنَّ رَجُلًا مِنْ تَمِیمٍ أَتَى النَّبِیَّ ص فَقَالَ أَوْصِنِی فَکَانَ فِیمَا أَوْصَاهُ أَنْ قَالَ لَا تَسُبُّوا النَّاسَ فَتَکْسِبُوا الْعَدَاوَةَ لَهُمْ.
- آیت الله محقق کابلی: از اهانت به مقدسات اهل سنت خودداری شود.
- آیت الله علوی گرگانی: اهانت به مقدسات اهل سنت جایز نیست.
- آیت الله مظاهری: اهانت به مقدسات و اعتقادات مسلمانان و ایجاد تفرقه میان صفوف پیروان پیامبر عظیم الشان صلی الله علیه و آله و سلم، عقلا و شرعا جایز نیست.
- آیت الله مدنی تبریزی: اسلام توهین به مقدسات هیچ یک از ادیان، به ویژه مذاهب اسلامی را جایز نمی داند و هر حرکتی که موجب اختلاف میان امت اسلامی و خسارت و ضرر مالی و جانی به مسلمانان گردد، حرام و خلاف شرع است.
- آیت الله هاشمی شاهرودی: هر عمل یا گفتاری که موجب فتنه و اختلاف بین مسلمانان شیعه و سنی شود، جایز نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
📚 برگزاری مراسم ازدواج در ایام قمر در عقرب
💠 سؤال: با توجه به این که در هر #ماه_قمری، بعضی از روزها #قمر_در_عقرب است، آیا برگزاری مراسم #ازدواج در این روزها اشکال دارد؟مقلد مقام معظم رهبری هستم.
✅ جواب: در ایام قمر در عقرب، اجرای صیغه #عقد_نکاح، کراهت دارد، اما برگزاری مراسم اشکال ندارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
زنی که از راه غیر مشروع باردار شده است، جهت ازدواج (موقت یا دائم) چقدر باید عده نگه دارد؟
پاسخ
در این موضوع، روابطی که بدون عقد شرعی باشد، نامشروع و زنا است و زنی که چنین گناهی را مرتکب شده احترامی نداشته و عده ندارد. البته برخی از مراجع، موکولکردن ازدواج به بعد از زایمان را بهتر و موافق احتیاط دانستند.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): زن مذکور عده ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): زنا عده ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): زنا عده ندارد ولی بنابر احتیاط باید تا وضع حمل صبر کند و بعد ازدواج کند، در هر صورت قبل از وضع حمل نزدیکی جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی): زن زانیه برای ازدواج عده ندارد، گرچه بهتر است به مقدار دو حیض عده نگه دارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): زنى که حامل از زناست، عدّه ندارد و جایز است به عقد زانى یا غیر او درآید.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر مبلغی به اشتباه به حساب ما واریز شود، وظیفه ما چیست؟
پاسخ
در فرض سؤال، باید آنرا به صاحبش برگردانید، و اگر مالک آن قابل شناسایی و دسترسی نیست، باید آنرا از طرف وی -با هماهنگی با دفتر مرجع خویش- به فقیری - به صورت نقدی یا قسطی- صدقه دهید، ولی اگر به کلی توان پرداخت آنرا ندارید تا زمان حصول توانایی، تکلیفی ندارید.
ضمن اینکه گروهی از فقها در این زمینه معتقدند، پرداخت این مبلغ باید با محاسبه ارزش روز باشد.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر یقین دارید که اشتباهی واریز شده، در صورتی که امکانِ پیدا کردن صاحب پول وجود داشته باشد، بر شما واجب است تمامی مبلغ مذکور را همراه با کاهش ارزش پول به صاحبش بپردازید و اگر از پیدا کردن صاحب آن مأیوس میباشید، همان مبلغ را همراه با کاهش ارزش پول، از طرف صاحبش به فقیر بپردازید و احتیاط در اجازه از حاکم شرع است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): به فقیر متدین صدقه بدهید.
حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی): اگر صاحب آن را نمیشناسید و امکان پیدا کردن صاحب پول فراهم نیست، باید به صورت اقساطی یا یکجا پول را به عنوان رد مظالم به مرجع تقلید خود بدهید و اگر ارزش پول کاهش شدید پیدا کرده است به قیمت روز پرداخت شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در صورتی که بتوانید صاحب آن را پیدا کنید، برگردانید در غیر این صورت از طرف صاحبش با اجازه مجتهد به فقیر داده شود.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر امام جماعت، نماز مغربش را اوّل غروب آفتاب بخواند و نظر مرجعش صحت چنین نمازی باشد، آیا فردی که نظر مرجعش متفاوت است، میتواند برای نمازهای قضای خود به وی اقتدا کند؟
پاسخ
با توجه به اینکه از نگاه مأموم، نماز چنین امام جماعتی صحیح نیست، وی نمیتواند به او اقتدا کند، حتی اگر بخواهد نماز قضا بخواند.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): در فرض سؤال اقتداء صحیح نمیباشد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): خیر نمیتواند.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): خیر، نمیتواند.
حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی): اقتدا صحیح نیست؛ چرا که از نظر مأموم نماز امام جماعت قبل از وقت و باطل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در صورتی که وقت داخل نشده نمیتواند نماز بخواند.
⚜ @Ahkaam ⚜
معیار در شناخت عناوین و موضوعات احکام چیست؟
پاسخ
یکی از مباحثی که در علم اصول فقه مطرح میشود این است که آیا احکام، تابع اسامی و عناوین موضوعات است؛ یا تابع حقایق و واقعیت خارجی بوده و عناوین و اسامی، موضوعیتی ندارند، مگر آنکه تنها علامت و آینهای برای مصادیق و افراد واقعی باشند؟
مثلا اگر در شریعت وارد شده است که سگ نجس است؛ آیا این حکم تابع صدق عنوان سگ بودن است؟ بنابراین اگر سگی در نمکزار افتاد و تبدیل به نمک شد، دیگر سگ بر او صدق نمیکند. پس سگی که تبدیل به نمک شده، نجس نخواهد بود. اما اگر بگوییم حکم تابع اسامی و عناوین نیست؛ حکم تابع حقایق و واقعیات است و اسامی و عناوین طریق و ابزار برای نشان دادن واقعاند، در این صورت ممکن است گفته شود سگی که در نمکزار افتاده هر چند عنوان سگ بر او صدق نمیکند، ولی در عین حال نجس است؛ زیرا حکم نجاست روی واقع و حقیقت این جسم خارجی رفته است؛ یعنی این موجود خارجی که قبلا زنده بود و عنوان سگ بر او صدق میکرد نجس بود و الآن که نمک شده است، نمیدانیم نجاست باقی است یا از بین رفت. از راه استصحاب حکم میکنیم که نجاست باقی است.
حق مطلب این است که احکام دائر مدار اسامی و عناوینی است که در منابع شرعی آمده است، اما معیار در شناخت موضوعات و عناوین شرعی، نه دقتهای عقلی است، و نه لغت و معانی تحت اللفظی لغوی؛ بلکه معیار شناخت عناوین و موضوعات احکام، عرف است، مگر اینکه دلیل خاص و یا دلیل عام بر خلاف آن داشته باشیم. و یا میتوان گفت احکام تابع اسامی و عناوینی است که در دلیل آن آمده و آن موضوعات و عناوین نیز به همان معانی لفظی لغوی موضوع هستند، مگر اینکه عرف یا قرینهی دیگری بر خلاف آن باشد.
⚜ @Ahkaam ⚜
#امام_کاظم (ع):
مال حرام رشد نمی کند. اگر هم رشد کند، برکتی در آن نیست. آدمی آنچه را هم که از حرام انفاق کند، پاداشی ندارد و آنچه راهم که باقی گذارد ره توشه او به سوی آتش جهنم است.
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا خرید و فروش سهام شرکتی که بخش کوچکی از درآمد آن ربوی است، حلال میباشد؟
پاسخ
چنانچه شرکت مذکور دارای فعالیتهای اقتصادی و معاملات حلال و حرام بوده و سهام هر کدام قابل جداسازی باشد، شراکت و خرید سهام در بخش حلال آن جایز است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر معاملات شرکت سهامى حرام باشد، مثل آنکه به داد و ستد شراب و یا معاملات ربوى مشغول باشد، خرید سهام آن و مشارکت در این معاملات جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): از این جهت منعی نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): آن مقدار که ربوی است، جایز نیست و اگر جدا سازی نمیشود کرد، از کل آن باید پرهیز کرد.
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا خرید و فروش سهام شرکتی که بخش کوچکی از درآمد آن ربوی است، حلال میباشد؟
پاسخ
چنانچه شرکت مذکور دارای فعالیتهای اقتصادی و معاملات حلال و حرام بوده و سهام هر کدام قابل جداسازی باشد، شراکت و خرید سهام در بخش حلال آن جایز است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر معاملات شرکت سهامى حرام باشد، مثل آنکه به داد و ستد شراب و یا معاملات ربوى مشغول باشد، خرید سهام آن و مشارکت در این معاملات جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): از این جهت منعی نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): آن مقدار که ربوی است، جایز نیست و اگر جدا سازی نمیشود کرد، از کل آن باید پرهیز کرد.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌳 شوهرم در زمان ازدواج کتباً مرا در نصف اموالش شریک کرد. حالا که من شریک نصف اموالش هستم، آیا دیگر نیازی به اجازه او در خرج کردن ندارم و به هر کس بخواهم میتوانم بدون اجازه او پول بدهم؟
🌹پاسخ
1. این نوع شراکت تنها در اموالی صحیح است که در زمان ازدواج وجود داشته، نه اموالی که در آینده حاصل خواهد شد.
2. اگر در این شراکت، سهم هر شریک (به صورت مصداقی) مشخص نشده باشد، مالکیت هر یک از شرکا به صورت مشاع است و در مالکیت مشاع، استفاده شرکا در مال مشترک، باید با رضایت یکدیگر باشد.
3. هر چند زن اختیار دارد که از اموال خود در هر کجا که خواست استفاده نمایند، ولی در برخی موارد؛ مانند صدقه و نذر، باید با موافقت شوهر اقدام نماید.
در هر حال، زن و شوهر دارای زندگی مشترک بوده و جهت همدلی بیشتر، مناسب است در اینگونه امور با آگاهی یکدیگر عمل نمایند.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): حتی در فرض سؤال هم اجازه لازم است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): تصرف یکی از شرکا در ملک مشاع، بدون رضایت دیگری جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مجرد گفتن شراکت، دیگری را شریک نمیکند و برای دیگری مجوز استفاده درست نمیکند مگر آنکه به وسیله عقد مانند هبه مشاع و یا چیز دیگری نظیر اختلاط دو جنس محقق شود.
⚜ @Ahkaam ⚜
شرکت بر دو قسمت تقسیم میشود: شرکت املاک و شرکت عقود. لطفاً در مورد آن توضیح دهید؟ انواع شرکت عقود را با مثال بیان کنید؟
پاسخ
«شرکت» در لغت به معنای مخلوط کردن یکی از دو مال با دیگری است. و در اصطلاح فقهی به صورت کلی عبارت است از: «اجتماع حقوق مالکان متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه».
شرکت به اعتبارات گوناگون به انواع مختلف تقسیم میشود که به اعتباری شرکت بر دو قسم است:
1. شرکت ملکیه و حکمیه: شرکت ملکیه آن است که یک چیز بین دو نفر یا بیشتر مشترک باشد؛ یعنی مختص به این دو نفر باشد به یکی از اسباب ملکیت.
2. شرکت عقدیه: شرکت عقدیه آن است که دو نفر یا بیشتر با یکدیگر به سبب عقد شرکت ایجاد شرکت میکنند که با انشای عقد، شرکت محقق و ایجاد میشود.
شرکت عقدیه بر چهار قسم است: 1. شرکت عنان، 2. شرکت ابدان، 3. شرکت مفاوضه، 4. شرکت وجوه. تعریف و مثال هر کدام در پاسخ تفصیلی ذکر شده است.
پاسخ تفصیلی
https://www.islamquest.net/fa/archive/id23843
⚜ @Ahkaam ⚜
🔘مواردی که نماز خواندن با لباس نجس صحیح است:
▫️1: اینکه بدن یا #لباس نماز گزار به مقدار کمتر از یک درهم یا یک سکه ی متوسط با #خون نجس شود، یعنی در صورتی که بیشتر از یک درهم یا یک سکه خونی شود نیاز است که تطهیر شود و اگر تطهیر نشود نماز خواندن با آن مشکل دارد.
▫️2: به واسطه ی زخم یا جراحتی که در بدن اوست لباس یا بدن او به خون آلوده شود یعنی مثلا اگر آن خون به وسیله ی زخمی بود که مثلابر اثر شکستگی سر بود اشکال دارد .
▫️3: آنکه ناچار شود که با بدن یا #لباس_نجس نماز بخواند .
▫️4: اگر کسی لباس یا بدنش را آب بکشد و یقین کند که پاک شده است و با آن #نماز بخواند و بعداز نماز متوجه شود که پاک نشده بود .
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر کسی برای مصرف خاصی، پولی به ما بخشید، آیا میتوان آنرا در جهتی دیگر مصرف کرد؟
پاسخ
بیشتر مراجع تقلید در اینباره میگویند: اگر فرد، جهت مصرفی خاص، هدیهای دریافت کند، نمیتواند از آن، در جایی دیگر استفاده کند و در صورت عمل نکردن به آن، فردی که هدیه داده، میتواند هدیه خود را طلب کند. ولی برخی از فقها عمل به چنین شرطی را لازم نمیدانند.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر برای خصوص صَرف در آن مصرف داده، صرف آن در جهت دیگر جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر شرط کرده باشد و قبول کرده باشید نمیتوانید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر کیفیت بخشش مقید باشد، تغییر مصرف آن حرام است و در صورت صرف در جهت دیگر، واهب حق دارد هبه را فسخ کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سؤال باید طبق شرط مذکور عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): اگر ضمن بخشیدن شرط کند که در جهت خاصی مصرف شود، شرط مذکور لازم الاجرا نیست هر چند عمل به آن بهتر است.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌺بنده به شخصی رشوه دادم تا برایم شغلی پیدا کند. این کار انجام شد و من اکنون مشغول کارم. آیا این کار حرام است و با این که شغل جایگزین ندارم باید آن را ترک کنم؟
☘️☘️پاسخ
1. پرداخت رشوه جایز نیست ولی برخی از فقها در اینباره میگویند: اگر شخص برای رسیدن به حق واقعی خود، مجبور باشد وجهی بپردازد، پرداخت این وجه برای او بلا مانع است.
2. اگر این فرد، شایستگی قانونی و تخصص لازم برای آن کار را داشته و حق فرد دیگری در این امر تضییع نشده است، باقی ماندن در این شغل اشکال ندارد و حقوق دریافتى حرام نیست.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): در هر صورت پرداخت رشوه جایز نیست ولی اگر تخصص و مهارت لازم را براى کارى که براى آن استخدام شدهاید دارید و مقرّرات استخدام رعایت شده است و مطابق مقررات و بر اساس توانایى در انجام وظایف محوله، حقوق میدهند، حقوق دریافتى حرام نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): تقلب حرام است ولی اگر از نظر تخصص و توانائی انجام کار در حد مطلوب باشید حقوق حلال است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): رشوه حرام است و باید توبه کنید و در مورد سوال نیز لازم است مطابق قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): چنانچه وظایفی که اداره از شما خواسته را بتوانید انجام دهید حقوقتان حلال خواهد بود اما سعی نمایید مرتکب خلاف شرع نشوید.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌺🌺پدرم زمینی را به همسر اولش هبه کرد و پس از فوت او این زمین را به نام من سند زد که از همسر دوم ایشان می باشم. آیا این عمل مشکل شرعی دارد؟
☘️☘️پاسخ
هر چند هبه یک عقد جائز است؛ یعنی هر یک از طرفین میتوانند آن را به هم بزنند، اما در چند مورد این عقد لازم میشود و واهب(کسی که هدیه کرده) نمیتواند آن را به هم بزند و عین موهوبه(آنچه که بخشیده شده) را پس بگیرد. که یکی از آن موارد آن است که واهب بعد از تحویل عین موهوبه، از دنیا برود یا موهوب له(کسی که به او هدیه شده) بعد از تحویل گرفتن فوت کند.
بنابراین در صورتیکه همسر اول در زمان حیاتش زمین را تحویل نگرفته باشد و تسلطی نسبت به آن نداشته است، با فوت او هبۀ اول باطل می شود. ولی در صورتیکه در زمان حیات، تحویل گرفته باشد، زمین به ورثۀ همسر اول منتقل می شود.:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اگر واقعا هبه کرده بود و هبه شرعی نیز تحقق پیدا کرده است، و پس از فوت او، به شما هبه کرده است، هبه دوم باطل است و ملک همسر اول است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر زمین را نه به نام همسرش کرده ونه به او تحویل داده است از ملک او خارج نشده وتملیک به شما صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که تحویل ایشان نداده باشد اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): در صورتیکه موهوب له (همسر اول) در زمان حیاتش زمین را قبض نکرده باشد، با موت ایشان هبۀ اول باطل میشود. ولی در صورتیکه در زمان حیات قبض کرده باشد و واهب از هبه در آن زمان رجوع نکرده باشد، زمین به ورثۀ موهوب له (همسر اول) منتقل میشود.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌺🌺اخذ مبلغ زیرمیزی توسط برخی پزشکان چه حکمی دارد؟ دهنده این مبلغ چه حکمی دارد؟
☘️☘️پاسخ
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): پزشک اگر کارمند دولت در بیمارستان باشد که حقوق خود را از صندوق دولت دریافت مىکند و یا عمل جراحى را بر اساس دریافت اجرت عمل از شرکت بیمه دریافت مىنماید، حق مطالبه مبلغ اضافى از بیمار را ندارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در مورد هرگونه هدیه و پاداش، در صورتى که حقّى را باطل یا باطلى را حق کند، یا نوبت کسى ضایع شود جایز نیست. در غیر این صورت اگر با رضایت دهنده پول باشد اشکالى ندارد. و چنانچه مجبور باشد براى گرفتن حقّ خود چیزى بپردازد، براى دهنده جایز است، ولى براى گیرنده جایز نیست.
دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر پزشکی متعهد شده که با مقررات خاص بیمارستان عمل کند، گرفتن زیر میزی جایز نیست و اما اگر بصورت آزاد معالجه می کند با رضایت طرفین مانعی ندارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌺🌺آیا عیدی گرفتن به صورت پول از شخصی که ربا گیرنده بوده، اما الان نمی دانیم که هنوز به این کار ادامه می دهد یا نه اشکال دارد یا خیر؟
☘️☘️پاسخ
اگر چه ربا گناه بسیار بزرگی است و انسان در ارتباط با کسانی که ربا می گیرند باید دقت کند که از اموال ربوی آنان استفاده نکند و این اخلاق آنان، او را به سوی گناه بزرگ ربا نکشاند، ولی به صورت کلی در چنین مواردی تا انسان اطمینان به حرام بودن عین آنچه مورد استفاده اش است نداشته باشد، از نظر شرعی تکلیفی نخواهد داشت. پاسخ مراجع تقلید به بعضی از سؤالات مشابه چنین است:
سوال: تکلیف شرعی فرزند در برابر پولی که به صورت شبهه ناک و یا حرام وارد منزل می شود، چیست؟
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): تا یقین به وجود مال حرام در عین اموال مورد ابتلا نداشته باشد، استفاده ایشان مانعى ندارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
🌸بنده کارمند بانک هستم. آیا هدیه ای که مشتری به اختیار خود به من می دهد، باتوجه به اینکه من چشم داشتی از ایشان ندارم، حلال است؟
☘️پاسخ
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): هدیه در محیط کار و از جانب ارباب رجوع، یکى از خطرناکترین چیزها است و هر چه بیشتر از آن اجتناب کنید به صرفه(نفع) دنیا و آخرت شما خواهد بود.
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر درخواست از شما نباشد گرفتن آن اشکال ندارد مگر اینکه بر خلاف شرط قرارداد کارمندی باشد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر جنبه رشوه داشته باشد حرام است؛ و اگر جنبه رشوه نداشته باشد، بلکه هدیه ای بدون چشمداشتِ هرگونه کار خلافی بوده باشد مانعی ندارد، ولی باید خلاف مقرّرات مؤسّسه ای که در آن کار می کند نباشد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): در فرض سوال مانعی ندارد.
⚜ @Ahkaam ⚜