اگر یک واحد آپارتمانی وقف شود، حکم آن در صورت تخریب ساختمان چیست؟
پاسخ
در فرض سؤال، یا باید تجدید بنا شده و یا در صورت اذن متولی وقف، واحدی همارزش با واحد موقوفه، در جهت وقف اختصاص یابد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): باید تجدید بنا شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که کسی عمداً آن را تخریب کند باید جبران نماید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): در فرض سؤال اگر بنا مجدداً ساخته نشود باید وجه آن به موقوف علیهم برسد.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر واقفی در هنگام وقف شرط کند که موقوفهی او بفروش برسد، حکم آن چیست؟
پاسخ
ملک وقفی قابل خرید و فروش نیست (مگر در مواردی خاص)، لذا چنین شرطی در هنگام وقف مخالف مقتضای آن بوده و وقف باطل است، البته اگر مثلاً به این شکل شرط کند که در صورت خرابی و عدم قابلیت استفاده، موقوفه به فروش رسیده و تبدیل گردد، شرط و وقف صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): این شرط در شرایط خاصی صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): شرط مذکور صحیح نیست ولی میتواند شرط کند در صورت نیاز موقوفه را به خود برگرداند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنین شرطی مخالف مقتضای وقف است و وقف باطل میشود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): موارد مختلف است و به صورت کلی ملک وقفی قابل خرید و فروش نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
زمینی در یک روستا به همسرم به ارث رسیده و ایشان نیز مبادرت به ساخت و ساز در این مکان کردهاند. بعضی از روستاییان میگویند این محل قبرستان است و عدهای نیز میگویند اینجا محل دقیق قبرستان نیست (کسی آگاهی از وقف بودن یا نبودن این زمین ندارد) ولی اکنون هیچ استفادهای مبنی بر قبرستان نمیشود و بیش از سی سال است که باغ میوه میباشد اکنون چه حکمی دارد؟
پاسخ
اکثر مراجع عظام تقلید میگویند، اگر دلیل قطعی بر وقفی و قبرستان بودن آن زمین وجود ندارد و استفاده از این زمین منع قانونی نداشته باشد، تصرف در آن اشکالی ندارد. با این حال برخی از فقها بر فرض سؤال، تصرف در این زمین را جایز نمیدانند.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر وقفی بودن آن ثابت نیست، ملکِ مالک است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): با توجه به این که ما از قضیه شخصیه اطلاعی نداریم، و سخنان طرف مقابل را نشنیدهایم، لازم است طرفین اختلاف با در دست داشتن اسناد و مدارک خود نزد حاکم شرع یا کسی که از سوی حاکم شرع مأذون است[دادگاههای مربوطه] حاضر شوند، تا در میان آنها حکم کند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه وقف یا ملک غیر بودن آن معلوم نباشد تصرف در آن بلا مانع است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): تصرف در آن مادامی که وقفیت آن ثابت نشود مانعی ندارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
عضو تعاونی مسکن کارکنان اوقاف هستم و یک قطعه زمین اوقافی از طرف آن تعاونی به من واگذار شده است و قصد فروش آن را دارم، آیا پس از فروش آن خمس به پول آن تعلق میگیرد؟
پاسخ
زمین موقوفه را نمیتوان فروخت ولی میتوان حق استفاده از آن را به دیگری واگذار کرد و در برابر آن مبلغی دریافت نمود. حال اگر چیزی از پولی که از این بابت به شما داده میشود در سر سال خمسی باقی بماند، خمس دارد. البته اگر واگذاری زمین به طور هدیه بوده است، برخی از فقها میگویند، مبلغ حاصل از آن خمس ندارد.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): فروش زمین موقوفه جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): چنانچه زمین اضافی به غیر از مسکن محسوب میشود مشمول خمس است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): زمین موقوفه را نمیتوان فروخت ولی میتوان حق استفاده از آن را به دیگری واگذار کرد و پولی که از این بابت به شما داده میشود سر سال خمسی شما اگر چیزی از آن باقی ماند خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه هدیه بوده به آن خمس تعلق نمیگیرد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): به طور کلی به غیر از موارد منصوصه فروش زمین وقفی جایز نبوده و باطل است.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر قرآنی را که وقف مسجد است، از آنجا بیرون بیاوریم و در خانه بخوانیم و آن را یک روز بعد به همان مسجد بازگردانیم، چه حکمی دارد؟
پاسخ
بیرون بردن لوازم مسجد، از جمله قرآن، تابع کیفیّت وقف است؛ اگر براى استفاده در مسجد وقف شده، بیرون بردن از مسجد جایز نیست. بنابراین، اگر شخصی قرآنی را از مسجد بیرون آورد، خلاف وقف عمل کرده و در صورت دانستن مسئله و انجام عمدی، گناه کرده و باید آن را به مسجد برگرداند.
⚜ @Ahkaam ⚜
با سلام و خسته نباشد اینجانب عضو هیئتی بودم که الان منحل شده و وسایل این هیئت وقفی بوده و مسئول این هیئت می خواهد الان این وسایل را به هیئت دیگری وقف کند، آیا اجازه این کار دارد؟ آیا کار این شخص اشکال دارد؟ با توجه به اینکه این وسایل وقفی هستند.
پاسخ
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): باید به هیئت مشابهی داده شود.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در فرض سوال اشکال ندارد.
دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): در فرض انحلال هیئت مذکور به هیئتهای دیگری که فعال اند داده شود تا استفاده صحیح از آن نمایند.
⚜ @Ahkaam ⚜
در روستایی ییلاقی زمینی در اختیار ماست که یک قسمت از محصولش وقف امام معصوم (ع) است. الان عملاً این زمین کشت نمی شود و محصولی از آن برداشت نمی شود. آیا می توان در این زمین تصرف کرد و ساختمانی جهت سکونت در آن ساخت؟ آیا باید به اندازه ی محصول، پولی به همان نیت پرداخت کرد؟ آیا این زمین قابل فروش است؟ آیا در این جهت فرقی است که محصول وقف شود یا زمین وقف گردد که مقداری از محصولش خرج معصومین شود؟ در صورت فرق اگر الان کشت نمی شود آیا می شود در آن تصرفی کرد؟ چگونه؟
پاسخ
آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): اگر وقف بودن زمین ثابت است و قابلیت کشت دارد، جایز نیست در غیر کشت استفاده شود و اگر قابلیت کشت ندارد متولى شرعى مىتواند زمین را اجاره بدهد تا در آن ساختمان بنا کنند ولى حق فروش آن را ندارد.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): به یقین زمین وقف بوده و در فرض سؤال باید آن را اجاره برای خانه سازی به قیمت روز بدهید و هر سه سال اجاره تجدید شود (مانند آنچه درباره زمین های حضرت معصومه (س) در قم انجام می شود) و درآمد آن صرف راهی شود که در وقف نامه آمده است.
⚜ @Ahkaam ⚜
وقف کردن از مال حرام (مالی که برای کسی بوده و با فریب از او گرفته ایم) چه حکمی دارد؟، آیا بعد از این کار (وقف) حق الناسی برگردن ماست یا خیر؟
پاسخ
وقف در صورتی درست است که واقف، مالک مالی که می خواهد وقف کند باشد. در نتیجه وقف اموالی که به زور و فریب و ناحق از دیگران گرفته شده باشد، باطل است و وقف کننده ضامن آن اموال است و حق الناس بر عهده ی او می باشد. به عبارت دیگر با این وقف حق الناس از گردنش ساقط نمی شود.
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا کارفرما میتواند یک کار را با استفاده از دو قرارداد جداگانه به دو پیمانکار واگذار نماید؟
پرسش
1. اگر کارفرما، کاری را به پیمانکار بسپارد و قراردادی با مبلغی معیّن و مورد توافق طرفین بسته شود و بعد از چندی معلوم شود، همان کار یا قسمتی از آنرا بدون اطلاع پیمانکار اول، به پیمانکار دوم سپرده است، آیا این کار جایز است؟ 2. بر فرض عدم جواز، اگر مالی بین کارفرما و پیمانکار دوم رد و بدل شود، آیا استفاده از آن جایز است؟ و آیا دلیل روایی برایش وجود دارد؟
پاسخ
تا زمانی که قرارداد اول پابرجا است، بستن قرارداد با فردی دیگر درباره همان کار جایز نیست، و با فرض باطل بودن قرارداد دوم، چنانچه نفر دوم کار را انجام داده باشد، مستحق اجرتالمثل خواهد بود.
لازم به ذکر است که در روایات، موضوع کلی به صورت قاعده بیان میشود و فقها نیز مصادیق آنرا - مانند مسئلهی فوق- استنباط میکنند و نیازی به وجود روایت در تمام مصادیق نیست.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر با وجود باقی بودن قرارداد با پیمانکار اول با پیمانکار دیگری قرارداد بسته شود، قرارداد دوم باطل است.
در هر حال، اگر پیمانکار دوم کار را انجام دهد، هر چند قرارداد باطل است، اما استحقاق اجرت المثل را دارد.
البته اگر در این زمینه نزاعی وجود دارد، باید به مراجع قضایی مراجعه شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر فسخ قرارداد اولیه به موجب خیار باشد، اشکال ندارد و قرارداد دوم صحیح است. و چنانچه پیمانکار اول کاری انجام نداده باشد، مستحق چیزی نیست.
حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی): چنانچه هدف کارفرما انجام کار توسط شخص پیمانکار اول باشد و بر همان اساس با ایشان قرارداد بسته است نمیتوان آن را به پیمانکار دوم سپرد و الا مانعی ندارد و در فرض اول پیمانکار دوم نمیتواند از مال استفاده کند.
لازم به ذکر است که اینگونه سؤالات، موضوعاتی هستند که در قالب عنوان مباحث اجاره مطرح میشود و در روایات موضوع کلی به صورت قاعده بیان میشود و فقها نیز مصادیق آن را تبیین کرده و به مردم بیان میکنند.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر مقداری طلا، نزد تاجر طلا قرار داده شود و او در مقابل آن، مقداری پول در اختیار ما بگذارد، و هنگام برگرداندن پول، خود همان مقدار طلا را به ما برگرداند، چه حکمی دارد؟
پاسخ
اگر آن مقدار طلا تنها به عنوان رهن و وثیقه در اختیار طرف مقابل قرار گیرد، اشکالی ندارد و در این صورت باید بعد از بازپرداخت وام، عین همان طلا را برگرداند.
ولی اگر قرار گذاشته شود که طرف مقابل با آن مقدار طلا کار کرده و نفعی از آن ببرد و بعد از بازپرداخت وام، معادل طلای امانتی را برگرداند، قرضی که داده است، ربوی و حرام خواهد بود.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر تاجر همان طلا را برگرداند این همان رهن است و مانعی ندارد؛ لکن اگر شرط شود که گیرنده طلا بتواند با آن تجارت کرده و سود ببرد و سپس مقدار معادل را برگرداند، این همان قرض ربوی بوده و حرام است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): اگر طلای مذکور صرفا رهن باشد، مانعی ندارد. همچنین است اگر قرض به شرط قرض باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): ظاهر سؤال آن است که طلا فروش مبلغی را به صاحب طلا قرض میدهد و در مقابل مقداری طلا هم بعنوان ضمانت و رهن میگیرد که اگر مبلغ اضافه بر قرض در هنگام برگشت طلب نکند اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): اگر طلا به عنوان وثیقه دین ( رهن) باشد مانعی ندارد در غیر اینصورت جائز نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
آیا اجاره دادن سند خانه جهت اخذ وام توسط شخصی دیگر صحیح است؟
پاسخ
اگر ارائه سند خانهی شخصی دیگر، جهت گرفتن وام، خلاف مقررات نباشد، این کار اشکالی ندارد. البته برخی مراجع میگویند، در فرض سؤال، پرداخت اجرت در قالب عقد اجاره صحیح نیست، بلکه اجرت میتواند در مقابل زحمتی مثل رفت و آمدهای صورت گرفته باشد.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر خلاف مقررات نباشد، فی نفسه اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر وام صحیح باشد میتواند مبلغ را بابت رفتن و دادن دفترچه بگیرد نه اجاره.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): رهن گذاشتن سند خانه دیگری مانعی ندارد، مگر شرط وام این باشد که سند خانه خودش را رهن بگذارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): طبق مقررات اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): اجاره مذکور صحیح نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
بنده مدت ده سال در یک واحد مسکونی مستأجر بودم. در این مدت پکیج این واحد به علت رسوب زیاد آب منطقه، برای بنده بسیار هزینه داشت. حال که منزل را تخلیه کردهام، صاحبخانه میگوید که باز هم پکیج خراب است و بنده چون از آن استفاده کردهام باید هزینه تعمیر آن را که حدود هفتصد هزار تومان است، بدهم. آیا به لحاظ شرعی هزینه تعمیر اساسی پکیج بر عهده من است؟
پاسخ
بر فرض سؤال، تنها اگر در قرارداد اجاره، شرط شده باشد که پکیج در صورت خرابی باید تعمیر شود و یا آنکه مستأجر در استفاده و نگهداری از آن کوتاهی کرده باشد، ضامن خواهد بود و باید آن را تعمیر نماید وگرنه چیزی بر عهده وی نخواهد بود.
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اگر در قرارداد شما چنین شرطی شده است لازم است تعمیر کنید و الا اگر این خرابی مستند به استفاده غیر مجاز شما نبوده است شما ضامن نیستید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): اگر در نگهداری و انجام سرویسهای دورهای پکیج کوتاهی نکرده باشید ضامن نیستید مگر در هنگام تنظیم اجاره نامه شرط ضامن بودن شما شده باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): ضمان مستأجر تابع قرار داد اجاره فیما بین است در غیر این صورت ید مستأجر ید امانی بوده و در غیر مورد تقصیر ضامن نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): اگر خرابی آن مستند به کوتاهی مستاجر نبوده، ضامن نمیباشد.
⚜ @Ahkaam ⚜
💍 ارتباط در دوران #نامزدی💍
🍁سؤال: ارتباط تلفنی و صحبت کردن دختر و پسری که در دوران نامزدی هستند، به منظور آشنایی بیشتر برای تصمیم گیری ازدواج، با اطلاع خانواده چه حکمی دارد؟
✅ جواب: تا زماني كه عقد به صورت صحيح شرعى خوانده نشده است، نامحرم هستند، بنابر این در صورتی که بدون قصد لذت و با اطمینان به عدم وقوع در مفسده باشد، اشکال ندارد و الا جایز نیست.❌
⚜ @Ahkaam ⚜
#احکام_پوشش
☑️سئوال 1
آیا زن در انتخاب پوشش، باید مطیع همسر خود باشد؟
✅پاسخ
همه مراجع: خیر، اطاعت زن از شوهر، تنها در حقوق زناشویى و بیرون رفتن از منزل است و در امور دیگر، اطاعت از او واجب نیست.
☑️سئوال 2
اگر شوهر پوشیدن لباس و یا آرایش خاصى را از همسرش درخواست کند، آیا اطاعت او بر زن واجب است؟
✅پاسخ
همه مراجع: اگر این درخواست در راستاى استمتاعات باشد و یا ترک آن باعث نفرت شوهر گردد، بر زن واجب است اطاعت کند. در غیر این صورت، واجب نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
📚 صله رحم با افراد نامحرم
💠 سؤال: با توجه به اهمیت #صله_رحم در اسلام، نسبت به خویشان #نامحرم مانند پسر عمو و دختر عمو، چگونه می توان به این فریضه دینی عمل کرد؟مقلد مقام معظم رهبری هستم.
✅ جواب: اگر #خویشان_نسبی با هم قطع رابطه نکنند و احیانا با مراعات #ضوابط_شرعی از حال یکدیگر با خبر شوند و به خصوص در مشکلات به یاری یکدیگر بشتابند، به وظیفه صله رحم عمل کرده اند؛ برای انجام صله رحم، الزاما رفت و آمد و #ارتباط_مستقیم شرط نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
#احکام_متفرقه
❓سوال
اگر کسي در روي صفحهي گوشي موبايل، بروي آيه اي از قرآن بدون وضو دست بزند گناه است يا خير؟
ــــــــــــــــــــــــــــ
✅پاسخ
دست زدن به آیات قرآن از روی صفحه گوشی بدون وضو اشکال ندارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر نمازگزار، قنوت را فراموش کند، حکم آن چیست؟
پاسخ
مراجع تقلید در اینباره میگویند:
خواندن قنوت در نماز، واجب نیست و حتی اگر نمازگزار عمداً قنوت نخواند [نمازش باطل نیست و] قضا ندارد. با این وجود، اگر قنوت را فراموش کند، چند حالت دارد:
الف. اگر پیش از آنکه به اندازۀ رکوع خم شود، یادش بیاید، مستحب است که برگردد و بایستد و قنوت را بخواند.
ب. اگر بعد از رفتن به رکوع یادش بیاید، مستحب است بعد از بلند شدن از رکوع قضا کند.
ج. اگر در سجده و بعد از آن یادش بیاید، مستحب است پس از سلام نماز، آنرا قضا نماید و به جهت جایجایی آن، سجده سهو انجام دهد.
⚜ @Ahkaam ⚜
شخصی مبتلا به بیماری شقاق مقعدی(زخمی در ناحیه مقعد) است، که چند سؤال دارد: 1. اگر بعد از تطهیر خود، وضو بگیرد و قبل از نماز، خود را وارسی کند و ببیند دستمال کمی آلوده به نجاست(مدفوع) شده، آیا مجددا باید وضو بگیرد؟ هرچند این خروج نجاست هم غیر ارادی است و هم مقدارش بسیار کم است؟ 2. آیا اصلا باید قبل از نماز خود را وارسی کند، یا با توجه به طهارتی که گرفته دیگر لازم نیست خود را وارسی کند و بنا را بر پاک بودن بگذارد؟ 3. آیا چنین شخصی میتواند امام جماعت بایستد؟ شرح نماز خواندنش چگونه است؟ 4. اگر این شخص مقلّد مرجعی باشد که با این شرایط بیماری اجازه میدهند امام جماعت باشد، مقلدین مراجعی که اجازه نمیدهند این شخص امام جماعت باشد، و از بیماری او مطلع نباشند و به او اقتدا کنند، آیا نمازشان صحیح است یا امام جماعت حتماً باید اعلام کند که مقلدین فلان مرجع به او اقتدا نکنند؟
پاسخ
1و2. با خارج شدن مدفوع، وضو باطل میشود؛ هر چند غیر ارادی و کم باشد، ولی با فرض اینکه یکبار مخرج را شُسته و تطهیر نموده است، وارسی مجدد لازم نیست.
3و4. صرفا وجود این بیماری مانع از صحت امامت در نماز جماعت نبوده و نیازی به اعلام به مأمومین ندارد.
ضمائم:
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر یقین دارد بعد از وضو از مخرج، مدفوع خارج شده -هر چند غیر ارادی- وضو باطل است، ولی اگر خون خارج شود وضو باطل نمیشود.
وارسی لازم نیست.
اگر خود را وارسی نکند و یقین به وجود نجاست در بدن خود نداشته باشد، اشکال ندارد.
اشکال ندارد و اعلام به دیگران لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): بله، باید برای نماز وضو بگیرد و خود را تطهیر کند البته اگر این کار برای او حرجی باشد، به مقدار حرج وظیفهای ندارد و میتواند با همان حال نماز بخواند.
وارسی قبل از نماز لازم نیست.
با رعایت شرائط معتبر میتواند امام جماعت هم باشد.
اعلام به مأمومین لازم نیست. مأمومی که مرجعش اجازه اقتدا نمیدهد اگر بعد از نماز بفهمد نمازش صحیح است و الّا نمیتواند اقتدا کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که نجاستی خارج شود باید وضو را تجدید کند، مگر این که تکرار وضو سبب عسر و حرج شود که یک وضو کافی است.
وارسی کردن لازم نیست.
اگر شرایط امامت جماعت در او جمع است مانعی ندارد مگر در صورتی که از باب عسر و حرج فقط یک وضو میگیرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): بله ولی اگر بیماری دارد که غائط پی در پی از وی خارج میشود باید برای هر نماز وضو بگیرد و فورا مشغول نماز شود.
وارسی لازم نیست.
با عمل به وظائفی که در توضیح المسائل مسأله 313 به بعد آمده مانعی ندارد.
لازم است مأمومین در مسأله به فتوای مرجع خودشان عمل کنند.
⚜ @Ahkaam ⚜
📚خمس سهام عدالت
💠سؤال:
۱.باتوجه به اینکه واگذاری #سهام_عدالت به صورت اقساط، بوده است آیا این سهام، متعلق خمس است؟ برفرض وجوب، زمان تعلق چه زمانی است؟
۲.دولت برای برخی ازاقشار ضعیف، قیمت سهام را باتخفیف محاسبه کرده وتفاوت قیمت را ازمحل منابع خود تأمین کرده است، آیابه مقداری که دولت تخفیف داده نیز #خمس تعلق می گیرد؟
۳.حکم خمسِ سودهایی که قبل از آزادسازی حاصل شده وبه افراد پرداخت شده یانشده است، چیست؟
✅جواب:
۱)پس از آزاد شدن سهام عدالت، مقداری که قابل فروش است، در اولین #سال_خمسی، خمس آن به قیمتی که خریدار دارد، بایدپرداخت شود.
۲)در این صورت نصف سهام، متعلق خمس است ونصف دیگر درحکم #هبه است وخمس ندارد.
در هر دوصورت قبل، کسانی که برای گذران زندگی نیاز به این سهام و سودحاصل از آن دارند به نحوی که باتخمیس آن، سود حاصل از مابقی، کفاف زندگی درحدّ شأن آنها رانمی دهد، پرداخت خمس اصل سهام، واجب نیست.
۳)سودهای مذکور جزء درآمد سالی است که قابل وصول بوده است، که اگر درآن سال دریافت نشده وسال خمسی بر آن گذشته است، بایدپس از دریافت، بلافاصله خمس آن پرداخت شود واگر دریافت شده، حکم #درآمد_بین_سال رادارد.
⚜ @Ahkaam ⚜