💍 ارتباط در دوران #نامزدی💍
🍁سؤال: ارتباط تلفنی و صحبت کردن دختر و پسری که در دوران نامزدی هستند، به منظور آشنایی بیشتر برای تصمیم گیری ازدواج، با اطلاع خانواده چه حکمی دارد؟
✅ جواب: تا زماني كه عقد به صورت صحيح شرعى خوانده نشده است، نامحرم هستند، بنابر این در صورتی که بدون قصد لذت و با اطمینان به عدم وقوع در مفسده باشد، اشکال ندارد و الا جایز نیست.❌
⚜ @Ahkaam ⚜
#احکام_پوشش
☑️سئوال 1
آیا زن در انتخاب پوشش، باید مطیع همسر خود باشد؟
✅پاسخ
همه مراجع: خیر، اطاعت زن از شوهر، تنها در حقوق زناشویى و بیرون رفتن از منزل است و در امور دیگر، اطاعت از او واجب نیست.
☑️سئوال 2
اگر شوهر پوشیدن لباس و یا آرایش خاصى را از همسرش درخواست کند، آیا اطاعت او بر زن واجب است؟
✅پاسخ
همه مراجع: اگر این درخواست در راستاى استمتاعات باشد و یا ترک آن باعث نفرت شوهر گردد، بر زن واجب است اطاعت کند. در غیر این صورت، واجب نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
📚 صله رحم با افراد نامحرم
💠 سؤال: با توجه به اهمیت #صله_رحم در اسلام، نسبت به خویشان #نامحرم مانند پسر عمو و دختر عمو، چگونه می توان به این فریضه دینی عمل کرد؟مقلد مقام معظم رهبری هستم.
✅ جواب: اگر #خویشان_نسبی با هم قطع رابطه نکنند و احیانا با مراعات #ضوابط_شرعی از حال یکدیگر با خبر شوند و به خصوص در مشکلات به یاری یکدیگر بشتابند، به وظیفه صله رحم عمل کرده اند؛ برای انجام صله رحم، الزاما رفت و آمد و #ارتباط_مستقیم شرط نیست.
⚜ @Ahkaam ⚜
#احکام_متفرقه
❓سوال
اگر کسي در روي صفحهي گوشي موبايل، بروي آيه اي از قرآن بدون وضو دست بزند گناه است يا خير؟
ــــــــــــــــــــــــــــ
✅پاسخ
دست زدن به آیات قرآن از روی صفحه گوشی بدون وضو اشکال ندارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر نمازگزار، قنوت را فراموش کند، حکم آن چیست؟
پاسخ
مراجع تقلید در اینباره میگویند:
خواندن قنوت در نماز، واجب نیست و حتی اگر نمازگزار عمداً قنوت نخواند [نمازش باطل نیست و] قضا ندارد. با این وجود، اگر قنوت را فراموش کند، چند حالت دارد:
الف. اگر پیش از آنکه به اندازۀ رکوع خم شود، یادش بیاید، مستحب است که برگردد و بایستد و قنوت را بخواند.
ب. اگر بعد از رفتن به رکوع یادش بیاید، مستحب است بعد از بلند شدن از رکوع قضا کند.
ج. اگر در سجده و بعد از آن یادش بیاید، مستحب است پس از سلام نماز، آنرا قضا نماید و به جهت جایجایی آن، سجده سهو انجام دهد.
⚜ @Ahkaam ⚜
شخصی مبتلا به بیماری شقاق مقعدی(زخمی در ناحیه مقعد) است، که چند سؤال دارد: 1. اگر بعد از تطهیر خود، وضو بگیرد و قبل از نماز، خود را وارسی کند و ببیند دستمال کمی آلوده به نجاست(مدفوع) شده، آیا مجددا باید وضو بگیرد؟ هرچند این خروج نجاست هم غیر ارادی است و هم مقدارش بسیار کم است؟ 2. آیا اصلا باید قبل از نماز خود را وارسی کند، یا با توجه به طهارتی که گرفته دیگر لازم نیست خود را وارسی کند و بنا را بر پاک بودن بگذارد؟ 3. آیا چنین شخصی میتواند امام جماعت بایستد؟ شرح نماز خواندنش چگونه است؟ 4. اگر این شخص مقلّد مرجعی باشد که با این شرایط بیماری اجازه میدهند امام جماعت باشد، مقلدین مراجعی که اجازه نمیدهند این شخص امام جماعت باشد، و از بیماری او مطلع نباشند و به او اقتدا کنند، آیا نمازشان صحیح است یا امام جماعت حتماً باید اعلام کند که مقلدین فلان مرجع به او اقتدا نکنند؟
پاسخ
1و2. با خارج شدن مدفوع، وضو باطل میشود؛ هر چند غیر ارادی و کم باشد، ولی با فرض اینکه یکبار مخرج را شُسته و تطهیر نموده است، وارسی مجدد لازم نیست.
3و4. صرفا وجود این بیماری مانع از صحت امامت در نماز جماعت نبوده و نیازی به اعلام به مأمومین ندارد.
ضمائم:
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): اگر یقین دارد بعد از وضو از مخرج، مدفوع خارج شده -هر چند غیر ارادی- وضو باطل است، ولی اگر خون خارج شود وضو باطل نمیشود.
وارسی لازم نیست.
اگر خود را وارسی نکند و یقین به وجود نجاست در بدن خود نداشته باشد، اشکال ندارد.
اشکال ندارد و اعلام به دیگران لازم نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): بله، باید برای نماز وضو بگیرد و خود را تطهیر کند البته اگر این کار برای او حرجی باشد، به مقدار حرج وظیفهای ندارد و میتواند با همان حال نماز بخواند.
وارسی قبل از نماز لازم نیست.
با رعایت شرائط معتبر میتواند امام جماعت هم باشد.
اعلام به مأمومین لازم نیست. مأمومی که مرجعش اجازه اقتدا نمیدهد اگر بعد از نماز بفهمد نمازش صحیح است و الّا نمیتواند اقتدا کند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): در صورتی که نجاستی خارج شود باید وضو را تجدید کند، مگر این که تکرار وضو سبب عسر و حرج شود که یک وضو کافی است.
وارسی کردن لازم نیست.
اگر شرایط امامت جماعت در او جمع است مانعی ندارد مگر در صورتی که از باب عسر و حرج فقط یک وضو میگیرد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): بله ولی اگر بیماری دارد که غائط پی در پی از وی خارج میشود باید برای هر نماز وضو بگیرد و فورا مشغول نماز شود.
وارسی لازم نیست.
با عمل به وظائفی که در توضیح المسائل مسأله 313 به بعد آمده مانعی ندارد.
لازم است مأمومین در مسأله به فتوای مرجع خودشان عمل کنند.
⚜ @Ahkaam ⚜
📚خمس سهام عدالت
💠سؤال:
۱.باتوجه به اینکه واگذاری #سهام_عدالت به صورت اقساط، بوده است آیا این سهام، متعلق خمس است؟ برفرض وجوب، زمان تعلق چه زمانی است؟
۲.دولت برای برخی ازاقشار ضعیف، قیمت سهام را باتخفیف محاسبه کرده وتفاوت قیمت را ازمحل منابع خود تأمین کرده است، آیابه مقداری که دولت تخفیف داده نیز #خمس تعلق می گیرد؟
۳.حکم خمسِ سودهایی که قبل از آزادسازی حاصل شده وبه افراد پرداخت شده یانشده است، چیست؟
✅جواب:
۱)پس از آزاد شدن سهام عدالت، مقداری که قابل فروش است، در اولین #سال_خمسی، خمس آن به قیمتی که خریدار دارد، بایدپرداخت شود.
۲)در این صورت نصف سهام، متعلق خمس است ونصف دیگر درحکم #هبه است وخمس ندارد.
در هر دوصورت قبل، کسانی که برای گذران زندگی نیاز به این سهام و سودحاصل از آن دارند به نحوی که باتخمیس آن، سود حاصل از مابقی، کفاف زندگی درحدّ شأن آنها رانمی دهد، پرداخت خمس اصل سهام، واجب نیست.
۳)سودهای مذکور جزء درآمد سالی است که قابل وصول بوده است، که اگر درآن سال دریافت نشده وسال خمسی بر آن گذشته است، بایدپس از دریافت، بلافاصله خمس آن پرداخت شود واگر دریافت شده، حکم #درآمد_بین_سال رادارد.
⚜ @Ahkaam ⚜
اگر فردی در اثر ضربه دچار بیماری روانی؛ مانند اختلال اضطراب، ترس یا افسردگی غیر قابل درمان شود، آیا دیه یا ارش بر عهدهی ضارب است؟ و این دیه یا ارش چگونه محاسبه میشود و چه نسبتی با دیه کامل دارد؟
پاسخ
اگر این بیماری -با تأیید متخصصان پزشکی- در اثر آن ضربه باشد، ضارب، ضامن است؛ پس چنانچه به مقدار جنون -که دیه کامل دارد- نرسد، دیهی خاصی در شرع برای آن تعیین نشده است، بلکه در این صورت، ضارب باید ارش بپردازد، که تعیین مقدار آن، بر عهدهی دادگاه و کارشناسان مربوطه در پزشکی قانونی است.
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی): بله دیه بر عهده ضارب است.
موارد مختلف است؛ اگر بر اثر ضربه، عقل او زایل شده و دیوانه شود، دیه او یک دیه انسان کامل است، اما اگر عقل کاملاً از بین نرود، ارش دارد، که به حسب موارد زوال عقل مقدارش فرق میکند.
شایان ذکر است که در صورت مصالحه ننمودن، تعیین مقدار ارش و حکومت بر عهده دادگاه صالحه است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): تعیین ارش در مورد سؤال با حاکم شرع است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر بیماری مذکور در سؤال به جهت نقصان در عقل باشد از موارد حکومت است.
حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی): اگر پزشکان تشخیص دهند که این اضطراب و حالات روانی خاص، نوعی بیماری است و این بیماری هم در نتیجه ضربه حاصل شده است و اثر ضعف درونی و جسمی مضروب نیست و یا مستند به ضارب میباشد باید ارش گرفته شود و مقدار آن بر اساس تشخیص مصلحت توسط حاکم شرع است و نسبت خاص و معینی در شرع برای آن تعیین نشده است، بلکه به نظر حاکم شرع منوط میباشد.
⚜ @Ahkaam ⚜
حکم ازدواج دوقلوهای به هم چسبیده چیست؟
پاسخ اجمالی
گفتنی است؛ ازدواج - به خودی خود- امری جایز بوده و واجب نیست؛ پس در مواردی - مثل دوقلوهای به هم چسبیده - که مانعی برای یک ازدواج سالم دارند و معمولاً ازدواج آنها، منجر به ارتکاب گناه -مثل نگاه حرام- میشود، باید از آن خودداری نمود، تا زمانی که جداسازی آنها میسّر شود.
البته برخی از مراجع، معتقدند در فرضی که دوقلوهای به هم چسبیده دختر باشند، ازدواج یک مرد با هر دوی آنها جایز است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر موجب کشف عورت برای غیر همسر شود، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): اصل ازدواج اگرچه جایز است، ولی در ارتباطات باید مسایل شرعی رعایت شود.
حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی): 1. اگر هر دو دختر باشند ازدواج آنها با یک پسر اشکال ندارد، ولی با دو فرد متفاوت جایز نیست.
2. چون غالباً امکان برنامه زناشویی بدون نظر و تماس دیگری نیست؛ لذا [ازدواج] جایز نمیباشد.
3. جایز نیست مگر هر دو دختر باشند و ازدواج با یک پسر انجام شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): آنها در هر صورت باید از ازدواج خودداری کنند تا زمانی که جداسازی آنها میسّر شود.
⚜ @Ahkaam ⚜