🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🎤 بیان احکام در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
🕌 مسجد اعظم
🎶 موسیقی و غناء
4️⃣ جلسه چهارم: صدای شیطان
💢 موسیقی و غنا در قرآن با واژههای لهو، لغو و قول زور به معنای کار بیهوده، سخن باطل یا سرگرمی غیر مجاز آمده است.
💢 یکی دیگر از عباراتی که در قرآن کریم به غنا و موسیقی تفسیر شده است صوت شیطان است.
💠 خداوند متعال در قرآن خطاب به شیطان میفرماید: وَ اسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُمْ بِصَوْتِكَ وَ أَجْلِبْ عَلَيْهِمْ بِخَيْلِكَ وَ رَجِلِكَ وَ شارِكْهُمْ فِي الْأَمْوالِ وَ الْأَوْلادِ وَ عِدْهُمْ وَ ما يَعِدُهُمُ الشَّيْطانُ إِلاَّ غُرُوراً
📗 سوره اسراء، آیه ۶۴.
و هر كه را توانستى با آواز خود تحريک كن و به لغزش افكن، و با جمله لشكر سوار و پيادهات بر آنها بتاز و در اموال و اولاد هم با ايشان شريك شو و به آنها وعده (هاى دروغ و فريبنده) بده، و (اى بندگان بدانيد كه) وعده شيطان چيزى جز غرور و فريب نخواهد بود.
👹 شگرد شیطان در گمراهی بشر
💢 ابليس براى فريب انسان از يک راه وارد نمىشود، بلكه با تبليغات، وعدهها، آرزوها، وسوسهها و دیگر روش های مختلف انسان را فریب می دهد. مرحوم طبرسی در تفسیر مجمع البيان آورده است:
١. پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و آله و سلّم فرمودند: هر كسی كه شخصى را به معصيت وادارد او از لشگر شيطان است.
۲. معمولا هر گاه بخواهند كسى را تهديد كنند، مىگويند: هر چه مىخواهى بكن. سر انجام نتيجه كارت را خواهى ديد. خداوند در اين آیه تهديد شیطان را به صورت امر آورده است.
٣. منظور از «بصوتک» ترانهها و ساز و آواز است و به طور کلی هر صدايى كه مردم را به فساد دعوت كند، آواز شيطان است.
📗 مجمع البيان في تفسير القرآن، ج۶، ص ۶۵٧، تفسير جامع، ج ۴، ص ١٣۶.
در روایت دیگری از پیامبر اکرم صلى الله علیه وآله نقل شده است: کَانَ إِبْلِیسُ أَوَّلَ مَنْ تَغَنّى.
شیطان اولین کسى بود که غنا خواند.
📗 وسائل الشيعة، ج ١٧، ص ٣١٠.
💠 احکام و مسائل شرعی
مقام معظم رهبری فرمودند:غناء از جمله چیزهایی است که زمینه گناه در آن زیاد است. یک مقدار بی توجهی بشود در لحن و در آهنگ، انسان را به گناه می کشاند. واقعا موسیقی این خصوصیت را دارد. اگرچه موسیقی حلال هم داریم، اما طبیعت این کار، آن چنان طبیعتی است که احتمال لغزش در آن زیاد است.
📗 درس نامه غنا و موسیقی، تقریرات درس خارج فقه مقام معظم رهبری مد ظله العالی، ١٧ خرداد ماه ١٣٨٨.
موسیقی اگر انسان را به بیکارگی و ابتذال، بیحالی و واخوردگی از واقعیتهای زندگی و امثال اینها بکشاند، این موسیقی، موسیقی حلال نیست. موسیقی چنانچه انسان را از معنویت، از خدا و ذکر غافل کند و به گناه و شهوترانی تشویق کند، این موسیقی حرام است.
🎤 سخنرانی در جمع جوانان، ١٣ اسفند ماه ١٣٧٧.
#متن_احکام
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇
http://eitaa.com/ahkamharam
هدایت شده از آستان فاطمی|حرم حضرت معصومه س
حجت الاسلام فولادی 20-8-402.mp3
2.83M
💠 احکام موسیقی
⏱20 آبان 1402
📌این مجموعه را با هشتگ #احکام_حرم دنبال کنید.
🆔@astanfatemi
هدایت شده از آستان فاطمی|حرم حضرت معصومه س
حجت الاسلام فولادي 21-8-402.mp3
2.97M
💠 احکام موسیقی
⏱21 آبان 1402
📌این مجموعه را با هشتگ #احکام_حرم دنبال کنید.
🆔@astanfatemi
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🎤 بیان احکام در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
🕌 مسجد اعظم
🎶 موسیقی و غناء
5️⃣ جلسه پنجم: مذمت گرایش به موسیقی و ترویج آن در جامعه
👈 یکی از آیاتی که در مذمت و نکوهش افرادی که گرایش به لهو و لعب یا همان موسیقی و غنا دارند، نازل شده است در سوره جمعه می باشد. خداوند متعال می فرماید: وَ إِذا رَأَوْا تِجارَةً أَوْ لَهْواً انْفَضُّوا إِلَيْها وَ تَرَكُوكَ قائِماً قُلْ ما عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَ مِنَ التِّجارَةِ وَ اللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقين.
📗 سوره جمعه، آیه ١١.
و چون تجارتى يا بازيچهاى ببينند پراكنده مىشوند و به جانب آن مىروند و تو را در حالى كه برای خواندن خطبه نماز جمعه ايستادهاى، رها مىكنند. بگو: آن چه نزد خداست از بازيچه و تجارت بهتر است. و خدا بهترين روزىدهندگان است.
💢 توجه به لهو و رها کردن رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم
ابنعباس نقل می کند: دِحیهکلبی در روز جمعه از شام، کاروانی به مدینه آورده بود و برای آگاهکردن مردم، شروع کرد به طبل زدن. همه مردم، بهجز امیرالمؤمنین علی علیه السلام و امام حسن و امام حسین و حضرت فاطمه علیهم السلام و سلمان و ابوذر و مقداد و صُهَیب رحمة الله علیهم بهسوی او رفتند و پیامبر خدا صلی الله علیه و آله را ترک کردند در حالی که ایستاده بودند و خطبه نماز جمعه را ایراد میکردند. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «خداوند، روز جمعه به مسجد من نگاه کرد و اگر این هشت نفر نبودند، حتماً بر اهل مدینه، آتش فرود میآورد...
📗 بحارالأنوار، ج۸۶، ص۱۹۵.
✍️ علامه طباطبایی می نویسد: منظور از «لهو» در این آیه همان استعمال طبل و دائره و ساير آلات طرب به منظور جمع شدن مردم است.
📗 ترجمه تفسير الميزان، ج ١٩، ص ۴۶٣.
نکته قابل توجه
رها کردن پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم و رفتن به سمت ساز و دُهُل، نظریه غلط «عدالت جمیع صحابه» را باطل ساخت و همین مردم بودند که چندی بعد اهل بیت علیهم السلام را رها کرده و به سمت غاصبان خلافت که نمادی از لهو و تجارت و دنیا طلبی بودند رفتند.
قال الباقر علیه السلام: ثُمَّ خَاطَبَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِي ذَلِكَ الْمَوْقِفِ مُحَمَّداً صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، فَقَالَ: يَا مُحَمَّدُ وَ إِذا رَأَوْا الشُّكَّاكُ وَ الْجَاحِدُونَ تِجارَةً يَعْنِي الْأَوَّلَ أَوْ لَهْواً يَعْنِي الثَّانِيَ وَ تَرَكُوكَ مَعَ عَلِيٍّ قائِماً قُلْ يَا مُحَمَّدُ ما عِنْدَ اللَّهِ مِنْ وَلَايَةِ عَلِيٍّ وَ الْأَوْصِيَاءِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَ مِنَ التِّجارَةِ يَعْنِي بَيْعَةَ الْأَوَّلِ وَ الثَّانِي (لِلَّذِينَ اتَّقَوْا)، وَ أَنْتُمْ هُمْ الَّذِينَ اتَّقُوا وَ اللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقِينَ».
📗 البرهان في تفسير القرآن، ج ۵، ص ٣٨٠.
💠 پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرمایند: کسی که اهل غنا باشد کور و کر و لال محشور می شود.
📗 بحارالانوار، ج۷۶، ص۲۵۳.
💠 احکام و مسائل شرعی
سؤال: آیا پخش موسیقی از صدا و سیما به صورت مستقل یا در ضمن برنامه ها، برگزاری کنسرت های موسیقی به طور متناوب در شهرستان هایی که در آن ها این زمینه وجود دارد، انتشار موسیقی و ... ترویج موسیقی است؟
مقام معظم رهبری مد ظله العالی: «هر آن چیزی که پدیده موسیقی را در جامعه رایج کند و همچنین آن را عادی سازی بکند، ترویج است. مسأله عادی سازی خیلی مهم است.
🔸 گاهی اوقات یک کنسرت موسیقیای فرض بفرمایید یک جایی اتفاق می افتد، این خاصیت را ندارد. آن، ترویج نیست.
🔸 اما ترویج معنایش این است که ما این پدیده را در جامعه عادی سازی بکنیم. علت این هم که ما این را جایز نمی دانیم و ممنوع می دانیم، این است که در زمان ما هم چنان موسیقی لهوی بر موسیقی غیر لهوی غلبه دارد... غلبه با استفاده ی از موسیقی چه ساز، چه آواز به خصوص ساز در جهت حرام است.
🔸 این پدیده ای که حرام در آن غلبه دارد، هر چه ترویج نشود، بهتر است. باید از ترویجش جلوگیری کنیم؛ به خاطر این که گرچه در یک مورد، دو مورد فهمیده نمی شود، اما وقتی رواج پیدا کرد، حرام در جامعه گسترش پیدا کرده.»
📗 درس نامه غنا و موسیقی، تقریرات درس خارج فقه مقام معظم رهبری مد ظله العالی مورخ: ۸۸/۱۱/۴.
#متن_احکام
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
کانال احکام حرم 👇
http://eitaa.com/ahkamharam
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
🎤 بیان احکام در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
🕌 مسجد اعظم
🎶 موسیقی و غناء
6️⃣ جلسه ششم: مجالس موسیقی و غناء
💠 خداوند متعال در قرآن ویژگیهای عباد الرحمن را این چنین توصیف نموده و میفرماید: وَ الَّذينَ لا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَ إِذا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا كِراماً
📗 سوره فرقان، آیه ٧٢.
بندگان خدای رحمان كسانى هستند كه در مجالس باطل شركت نمىكنند و هنگامى كه با لغو و بيهودگى برخورد كنند بزرگوارانه از آن مىگذرند.
💢 مجلس غناء، مجلس لهو و بیهوده
همان گونه که واژه «لهو»، «لغو» و «قول زور» در قرآن به غنا تفسیر شده در روایت دیگری که از حضرات اهل بیت علیهم السلام وارد شده در تفسیر این آیه فرمودند: بندگان خدای رحمان در مجلس غنا وارد نمیشوند و اگر در چنین مجالسی قرار گرفتند بزرگوارانه و با متانت آن مکان را ترک میکنند.
بنابراین منظور از «شهود» همان حضور است، يعنى بندگان خاص خداوند در مجالس باطل، حضور پيدا نمىكنند.
💠 در روايتی از امام محمد باقر و امام جعفر صادق علیهما السلام از مجلس باطل در آیه فوق به مجلس «غناء» تفسير شده است. همان مجالسى كه در آنها خوانندگى لهوى همراه با نواختن آلات موسيقى يا بدون آن انجام مىگيرد.
📗 تفسیر نمونه، ج ۱۵، ص ۱۶۴ و
مجمع البيان في تفسير القرآن، ج ٧، ص ٢٨٣.
💢 پخش زنده موسیقی و غناء
یکی از مجالس لهو و موسیقی لهوی، پخش زنده یا همان کنسرتهای موسیقی است که گاهی اوقات چند گناه و معصیت را در یک جا جمع میکند. مانند: استفاده از موسیقی لهوی، آوازه خوانی مطرب، اختلاط زن و مرد و یا خدای ناکرده رقص و پایکوبی که همگی از گناهان کبیره است.
💠 احکام و مسائل شرعی
مقام معظم رهبری مد ظله العالی در پاسخ به استفتاء سازمان فرهنگی هنری تفریحی شهرداری اصفهان فرمودند: «یادگیری و تدریس موسیقی و ترویج آن و تشکیل کنسرت موسیقی با گروه خاص موسیقی، هرچند موسیقی حلال باشد، با اهداف عالیه نظام مقدس اسلامی سازگار نیست.»
📗 درس نامه غنا و موسیقی، تقریرات درس خارج فقه مقام معظم رهبری مد ظله العالی، مورخ: ۶ خرداد ماه ١٣٨٣.
سؤال ١: من در مکانى کار مىکنم که صاحب آن هميشه به غنا گوش مىدهد و من هم مجبور به شنيدن آن هستم، آيا اين کار براى من جايز است ياخير؟
پاسخ: اگر غنا يا موسيقى لهوى مناسب با مجالس لهو و معصيت باشند، گوشدادن به آن جايز نيست. ولى اگر مجبور به حضور در آن مکان هستيد، رفتن به آنجا و کارکردن در آن براى شما اشکال ندارد ولى واجب است به غنا گوش ندهيد هرچند به گوش شما بخورد و آن را بشنويد.
نکته قابل توجه:
فرق است بیناستماع یعنی گوش دادن با دقت و توجه با سمع یعنی شنیدن غیر اختیاری و بدون توجه . سؤال ٢: حكم شركت در مجالسى كه موسيقى و ترانه مبتذل پخش مىكنند چيست؟ پاسخ: شركت در مجالسى كه باعث استماع موسيقى حرام و يا تأييد گناه گردد، جايز نيست مگر آنكه بتواند نهى از منكر كند. 📗 استفتاءات آیت الله مكارم، ج ۲، س ۷۱۹ و ج ۱، س ۵۳۷ و اجوبه الاستفتاءات آیت الله خامنه اى، ج ٢، س ۱۱۴۲۷ و ۱۴۲۹ . سؤال٣: آیا حضور در مجالس و محافلی که در آنها به نوارهای مبتذل غنا گوش داده میشود جایز است؟ در صورتی که در غنا بودن آن شک داشته باشد، با توجه به این که نمیتواند از پخش نوار جلوگیری کند، حکم آن چیست؟ پاسخ: حضور در مجلس غنا و موسيقی مطرب و لهوی مناسب با مجالس لهو و گناه در صورتی که منجر به گوش دادن يا تأييد آن شود جايز نيست ولی در صورت شک در موضوع، حضور در آن مجلس و گوشدادن به آن فی نفسه اشکال ندارد. 📗 استفتائات مقام معظم رهبری مد ظله العالی #متن_احکام 🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷 کانال احکام حرم 👇 http://eitaa.com/ahkamharam
هدایت شده از آستان فاطمی|حرم حضرت معصومه س
حجت الاسلام فولادي 23-8-402.mp3
3.16M
💠 ویژگی های بندگان خاص خداوند
⏱23 آبان 1402
📌این مجموعه را با هشتگ #احکام_حرم دنبال کنید.
🆔@astanfatemi
هدایت شده از محمد رضا فوادیان
مرکز نور تقدیم میکند:
نرم افزار همراه صحیفه سجادیه
(قرائت متن و ترجمه-شرح-فهرست موضوعی و لغتنامه)
دانلود رایگان:
https://noo.rs/021mO
🌸 بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم🌸
متن کامل
احکام و مسائلی که در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها بیان شده است.
احکام بهداشت و درمان
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/21
کسب های حلال و حرام
١۴ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/161
معماری اسلامی
٨ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/74
سبک زندگی اقتصادی
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1109
فقه رضوی
١ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/522
احکام جود و بخشش
٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/529
احکام مالی مجالس اهل بیت علیهم السلام
۵ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1386
احکام و مسائل انتخابات
١۵ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/417
احکام حجاب و عفاف
٢٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/818
امر به معروف و نهی از منکر
١۴ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/929
احکام و معارف حج
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1243
موسیقی، غناء، رقص
١٠ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1468
غصب خلافت و تغییر احکام
۵ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/588
واجب و حرام های الهی
١٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1514
حجاب فاطمی
چادر حضرت فاطمه سلام الله علیها عامل فتح مکه
٢ جلسه
https://eitaa.com/ahkamharam/1552
پاداش عجیب پاسخ گویی به مسائل شرعی
https://eitaa.com/ahkamharam/1521