فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰عظمت شخصیت و تورم شخصیت
🎙علامه جعفری(ره)
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔹رابطه مزاج و اخلاق
🔰حکیم هزاره ها، شیخ الرئیس، ابن سینا:
در علوم طبیعی تبیین شده که اخلاق و عادات، تابع مزاج بدن می باشند به طوری که اگر بلغم به مزاج کسی غلبه کند، سکون و وقار و حلم در او بسیار شود و هر کس که صفرا در او زیاد گردد، زیاد عصبانی می شود و کسی که سودا در او زیاد باشد، بداخلاق می شود. پس شکی نیست که مزاج، قابل تبدیل است و درنتیجه با تغییر مزاج، اخلاق نیز قابل تغییر می باشد و به کار گرفتن ریاضت هایی که در کتب اخلاقی ذکر شده در این امر کمک می کند. بنابراین، هرگاه مزاج انسان معتدل شود اخلاق او به سهولت پسندیده می گردد. پس اعتدال مزاج انسان در تهذیب اخلاق مؤثر است.
ابن سینا، النفس من کتاب الشفاء، ص۲۷۰.
#انسان_شناسی
#مزاج
#اخلاق
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
✅قدر و منزلت انسان
🏴 به مناسبت شهادت امام هادی (علیه السلام)
امام هادی علیه السلام فرمودند:
مَنْ هانَتْ عَلَیهِ نَفْسُهُ فَلا تَأمَنْ شَرَّهُ؛
هر کس خودش در نظرش بی مقدار باشد، از شرّ او ایمن مباش. تحف العقول، ص 483.
شرح حدیث:
خداوند، انسان را «خلیفة الله» می داند. گوهر وجود انسان بسیار ارزشمند است. اگر در مسیر هدایت و خیر قرار گیرد، از فرشته هم برتر می شود و اگر به بیراهه افتد، از درندگان و بهایم هم پست تر می شود.
شرط نخست کمال، «ایمان به نفس» است و رسیدن به خودباوری و اعتقاد به جایگاه رفیع انسان در منظومه ی آفرینش و هستی. اگر کسی قدر خود را نداند، به تباهی کشیده می شود.
اگر شخصیت و جایگاه انسانی فرد در نظر خودش پست و حقیر باشد، هر کار زشتی را مرتکب می شود و حرمت انسانی خویش را نگاه نمی دارد. از چنین کسی باید ترسید، زیرا وقتی کسی برای خودش ارزشی قایل نباشد، برای دیگران هم قایل نخواهد بود.
بی جهت نیست که افراد بی فرهنگ و بی هویّت، دست به جنایتهای بزرگ می زنند و از جامعه انتقام می گیرند و بزهکاری برای آنان امری عادی است. منبع: حکمت های نقوی(ترجمه و توضیح چهل حدیث از امام هادی علیه السلام)، جواد محدثی
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
✅مجهول بودن انسان برای خود
🔰انسان سرگشته خویش است.(ابوحیان توحیدی)
🔹این جمله ترجمه عبارت "الانسان اشکل علیه الانسان" است منظور آن این است که انسان برای خودش مجهول و مشکل است و شناخت دقیقی از خودش ندارد. در پست بعدی با اشاره به سخن یکی از اندیشمندان به ابعاد این ابهام و معضل انسان اشاره می شود.
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
✅تدریس علم النفس دینی.
احمد شه گلی(عضو هیئت علمی موسسه حکمت و فلسفه)
🔰 مکان: موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران- شعبه قم
🔹تاریخ: 23بهمن 1401 یکشنبه ها ساعت 16- تا 18
🔹حضوری/مجازی. اولویت با حضوری است.
📌شماره تماس جهت هماهنگی آقای صادقی. ساعت تماس 10 تا 12 - از شنبه تا چهارشنبه
02532941251
📌 برگزاری کلاس منوط به رسیدن کلاس به حد نصاب است.(7 نفر حضوری)
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
⛅️#انسان_شناسی_در_حجاب
انسان شناسی امروز در حجاب است. دانش های که به این نام مشهور هستند، خیلی با شناخت حقیقی و بنیادین از انسان فاصله دارند. برای اهمیت این بحث به نقل قولی از یکی از دانشمندان غربی می پردازیم:
🔰"هیچ وقت در عرصه تاریخ آن چنانکه ما می شناسیم، انسان این قدر برای خود مسأله نبوده ، که امروزه هست. امروزه انسان شناسی علمی، فلسفی و انسان شناسی متکی به الهیات، نسبت به یکدیگر و متقابلأ یک سره بی اعتنا هستند. با این وصف، تصور و تلقی واحدی از انسان نداریم، علاوه بر این علوم تخصصی که پیوسته تعداد آنها رو به افزایش است و با مسائل انسان سر و کار دارند، بیشتر پنهان گر ذات انسان، در پرده حجابند تا روشنگر آن" (کاسیرر، رساله ای در باب انسان، ص 47-46).
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
✅ تفاوت انسان و غیر انسان در چیست؟؟؟
✅ باید بشوم.
📖 اساسی ترین عنصری که انسان را از غیر انسان جدا می کند، عنصر " باید بشود " است که ناب ترین ویژگی مختص آدمی است.
اگر عمر جهان هستی میلیاردها میلیارد برابر عمر واقعی اش باشد، هیچ روزی فرا نخواهد رسید که یک جزء از این جهان یا کل مجموع هستی، آگاهانه و از روی احساس آزادی جریانی به نام " باید بشوم " داشته باشد.
ترجمه و تفسیر نهج البلاغه، ج۱، ص:۳۵.
🌐 @masirekhodshenasi
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🌍#انسان_و_رذائلِ_فضیلت_نما
📑بعضی وقت ها ما انسان ها در صدد انجام کارهایی هستیم، اما روحیه دیگری در انسان وجود دارد که مانع انجام آن کار می شود. مثلاْ شخصی ممکن است خیلی تمایل به پرخاشگری داشته باشد ولی ترس و اموری از این قبیل مانع بروز حالت وی می شود. کسی که انسان فروتن و متواضعی است گاه این موضوع ناشی از روحیه خجالت و شرم وی است، نه اینکه واقعا متواضع باشد. بعضی وقت ها پاسخ ندادن به طرف مقابل از روی ترس است، نه از روی گذشت و بزرگواری. این موضوع مورد توجه علمای اخلاق بوده است. علمای اخلاق نام این حالت را «شبه فضائل»می نامند. یعنی اینکه چیزی ظاهرا فضیلت به شمار می رود ولی واقعا فضیلت نیست.
🔴لیست برخی از اعمال فضیلت نما عبارتند از:
1. حیا ناشی از روحیه ترس
2. دقت زیاد ناشی از وسواس فکری
3. شجاعت ناشی از جهالت و نادانی
4. اطاعت پذیری ناشی از ضعف شخصیت
5. رها کردن دنیا به جهت تنبلی و بی اراده بودن
6. ترک لذات دنیوی به جهت حفظ مقام و موقعیت.
۷. دیر عصبانی شدن به جهت وجود روحیه بی تفاوتی
8- کم حرفی ناشی از تکبر یا آگاهی نداشتن
9- کم خوری ناشی از اشتها نداشتن
10- کم خوابی ناشی از بی خوابی و احساس خواب نداشتن.
📖پیام بحث
نکته این موضوع این است که همواره باید توجه به این موضوع داشته باشیم که چنین نیست هر حالت خوبی در ما واقعا نشانه فضیلت است بلکه گاه نوعی رذیلت است که باید در صدد کشف و اصلاح آن بود.
📚یادداشت: احمد شه گلی
🔸برای اطلاع بیشتر رجوع کنید به مقاله «اعمال فضیلت نما» از دکتر سعید انواری: 👇👇
👉https://www.cgie.org.ir/fa/news/154108
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
May 11
🔰شناخت مجاری امور
🔆به مناسبت میلاد با سعادت حضرت امام جواد(علیه السلام)
🔰امام جواد (علیه السلام):
💠من لم يعرف الموارد أعيته المصادر.
💠كسى كه راه ورود به كارى را نشناسد راه برون شدن از آن درمانده اش مى كند.( بحار الأنوار ج 75 ص۳۶۴ )
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰کلیپی زیبا درباره فضائل امیر المومنین (علیه السلام)
🔹(به مناسبت میلاد امیرالمومنین، مولی الموحدین، شاه مردان، امام علی (علیه السلام)
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
امام على عليه السلام:
أفضَلُ المَعرِفَةِ مَعرِفَةُ الإنسانِ نَفسَهُ.
برترين شناخت، شناخت خود است.
(غرر الحكم : ۲۹۳۵ )
🔹ای کاش این حجم از وقتی که صرف رشته تحصیلی، شغل و بعضا مباحث انتزاعی و علوم بی فایده و اطلاعات زائد می کنیم اندکی از آن اختصاص به شناخت خود می دادیم!
صد هزاران فضل داند از علوم
جان خود را مینداند آن ظلوم
#خود_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔴#شکل_وجودی_انسان_در_هستی (1)
✍️یادداشت: احمد شه گلی
🔰الإمامُ عليٌّ( ع):النُّفُوسُ أشكالٌ، فما تَشاكَلَ مِنها اتَّفَقَ و الناسُ إلى أشكالِهِم أميَلُ.(بحار الأنوار/ ۷۴/ 188)
💬ترجمه:انسان ها اشکال مختلفی هستند. آنان كه هم شكل يكديگرند، با هم موافقت دارند و انسان ها، به هم شكلان خود، گرايش بيشترى دارند.
🔍شرح و توضیح:
🔹 «شَّكْل» به فتح به معنی شبیه، مثل، شکل و هیئت ، چیزی را با علامتی مشخص کردن و بستن پای چهارپایان است. طنابى را که با آن پاى چهارپا را مىبندند «شکال» مىگویند. (ر.ک: لسان العرب، ج11، 356) «شاکله» نیز ار این کلمه گرفته شده است.
🔹مراد از «شَّكْل» شکل ظاهری نیست. با توجه به کاربردهای متعدد می توان «شَّكْل» را در نسبت با انسان چنین معنا کرد: «شَّكْل» ساختار و شاکله خاص هر کس در جهان هستی است که متشکل از ادراکات، باورها، ملکات و رفتارهای و به طور کلی شخصیت خاص هر انسانی است که او را از دیگران متمایز کرده است آن گونه که اشکال هندسی از یکدیگر متمایز می شوند.
🔹معنی حدیث این است که هر انسانی، شکل خاص خود را دارد که شبیه و نظیری مانند او در خصوصیات و سجایا و خلقیات و... برای او یافت می شود. هر چه شکل انسان ها به همدیگر شبیه تر باشد انس و الفت آنها به همدیگر بیشتر است. انسان هایی که هم سنخ یکدیگر اند گرایش بیشتری به یکدیگر دارند. مضمون این روایت با روایاتی نظیر «الأرواح جنود مجندة » همپوشانی دارد.
🔹این حدیث دو دلالت دارد: الف)هر انسانی در هستی دارای شکل وجودی خاصی است. ب) برای هر کس در هستی نظیر و شبیهی که مناسب با شاکله او است وجود دارد. در این صورت مضمون این روایت به این روایت نزدیک است: إِنَّ اللَّهَ- تَبَارَكَ وَ تَعَالى- لَمْ يَخْلُقْكَ حَتّى خَلَقَ لَكَ مَا يَحْتَمِلُكَ مِنْ شَكْلِكَ. (كافي، ج10، ص: 602 )
🔹این حدیث گزارش از واقعیت است. معنی آن تایید هر نوعی از روابط انسان ها با یکدیگر نیست. ممکن است کسی شکل وجودی او جنبه سلبی داشته باشد. در این حالت به طور طبیعی به هم شکل و هم سنخ خود گرایش بیشتری دارد. اما این شخص برای اصلاح خود باید به ضد شکل وجودی خود ارتباط برقرار کند. اگر چه میل طبیعی او به جنبه سلبی بیشتر است.
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔴#شکل_وجودی_انسان_در_هستی (2)
✍️یادداشت: احمد شه گلی
✳️نکات کاربردی حدیث فوق
1️⃣برای شناخت نظیر شکل وجودی خودمان در هستی،باید ابتدا شکل خود را بشناسیم. تا من شکل خودم را نیابم نمی توانم شبیه شکل خودم را پیدا کنم! از این جا اهمیت خود شناسی روشن می شود.
2️⃣در انتخاب دوست و انتخاب همسر به شبیه شکل وجودی خود توجه کنیم.
3️⃣ بر روابط افراد انسانی در اجتماع بشری اصل موانست و موافقت در شخصیت حاکم است. به این معنی که برخی افراد با یکدیگر مانوس تر و برخی نامانوس هستند و همین سبب شکل گیری و استمرار روابط افراد با همدیگر می شود. برخی وقت ها ما انسان ها بدون دلیل احساس می کنیم با کسی مانوس تر و راحت تر هستیم. همچنین گاهی احساس می کنیم علاقه ای به برخی از اشخاص نداریم. در هر دو نوع علت آن دوری و نزدیکی افراد در شکل و شاکله وجودی است.
4️⃣شهودهای درونی افراد درباره موانست یا عدم موانست با دیگران، گاه کاملا درست و گاه کاملا غلط و متاثر از قضاوت زود هنگام، سطحی بینی، پیش فرض و سایر امور منحرف کننده گواهی دل است.
5️⃣اگر ابعاد شخصیتی انسان درست و متعادل رشد کرده باشد، معمولا شهود های او نیز صحیح است. در برخی از اشخاص چنین است که به جهت فراست شخصیتی که دارند می توانند در برخورد های اولیه، شناخت مناسبی از شاکله شخصیتی افراد به دست آورند و در برخی از افراد نیز با وجود ارتباط طولانی نمی توانند درک درستی از فرد داشته باشند.
6️⃣اگر شکل وجودی انسانی در برخی از جهات، منفی است باید در همان جنبه با کسی که ضد آن حالت را دارد، ارتباط داشته باشد، تا آن حالت در انسان تضعیف شود. کسی که شجاع نیست باید با شخص شجاع ارتباط داشته باشد. شخص تنبل باید با زرنگ و زیرک تعامل داشته باشد. اگر چه به لحاظ طبیعی میل به زرنگی ندارد.
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔴#یکتایی_خود_را_در_یابیم!
✍🏻یادداشت: احمد شهگلی
🌍هر انسانی نسخه منحصر به فرد در هستی است.جایگاه او در هستی مانند اعداد است. هر عددی خاصیت و جایگاهی دارد که سایر اعداد ندارند. هیچ عددی جایگاه عدد پنج را پر نمی کند و عدد پنج نیز جایگاهی هیچ عددی را نمی گیرد. همان گونه که اعداد، جهت اشتراک آنها در عدد بودن است و هر عددی، خصوصیت خاصی دارد که از دیگر اعداد متمایز می شود، همه انسان ها در عین وجود اصول و خصوصیات مشترک، هر یک امتیاز و تعین خاصی دارند که از دیگران جدا می شوند.
بنابراین هر انسانی در هستی یکتا است. یکتایی خود را در یابیم!
💥پیام ها و دلالت ها
1️⃣شناخت خصوصیت خاص من که من را از دیگران متمایز کرده است.
2️⃣خودم را با دیگران و دیگران را با خودم مقایسه نکنم.
3️⃣خود آگاهی به اینکه من من هستم و دیگری دیگری هست.
4️⃣در زندگی خودم باشم.
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌷22 بهمن پیروزی خون بر شمشیر مبارک باد.
🔰روایتی از امام محمد باقر (ع) درباره ایران و ظهور
🎙حجت الاسلام عالی
🔰خود فراموشی انسان در دنیای مدرن
🔹 استاد مطهری:
«مسئله مهم اجتماع بشر در امروز اين است كه بشر به تعبير قرآن، «خود» را فراموش كرده است؛ هم خود را فراموش كرده و هم خداى خود را. مسئله مهم اين است كه خود را تحقير كرده است؛ از درونبينى و توجه به باطن و ضمير غافل شده و توجه خويش را يكسره به دنياى حسى و مادى محدود كرده است... بيشتر بدبختيهاى امروز بشر ناشى از اين طرز تفكر است و متأسفانه نزديك است جهانگير شود و يكباره بشريت را نيست و نابود كند.» (نظام حقوق زن در اسلام، ص140)
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔹کتاب «مبانی انسانشناختی انقلاب اسلامی»
✅اثر حاضر با عنوان «مبانی انسانشناختی انقلاب اسلامی» نوشته حجتالاسلام دکتر سیدحسین جعفرینسب سعی دارد مبانی انسانشناسانه انقلاب اسلامی را در ساحتهای بینشی، گرایشی و ارزشی بررسی و تحلیل نماید. در این اثر مبانی بینشی انسانشناختی انقلاب اسلامی در سه محور دوساحتی بودن انسان در انقلاب اسلامی، نقش و جایگاه آزادی و مبحث قضا و قدر مورد توجه نگارنده است. نیز مبانی گرایشی انسانشناسانه انقلاب اسلامی در قالب موضوعات فطرت و سرشت انسانی، علمجویی انسان و اقتدارطلبی انسان مطرح می شود.
🔹این اثر از سوی انتشارات دانشگاه معارف اسلامی به زیور طبع آراسته شده است.
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
✅مهمترين كتاب الهي انسان است .
خلاف فكر كردن، خلاف نوشتن، خلاف خواندن حتي در خواب انسان اثر ميگذارد .
🔹علامه حسن زاده آملی (ره)
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰رابطه ضعف اراده و تبعیت از هوای نفس
🎙استاد پناهیان
#انسان_شناسی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔰#بهاى_بدن_انسان
🏴(به مناسبت شهادت مظلومانه امام کاظم علیه السلام)
قال الكاظم (عليه السلام):
«أما انَّ أَبْدانَكُمْ لَيْسَ لَها ثَمَنٌ الّا الجَنَّةَ، فَلا تَبيعوها بِغَيْرِها».تحف العقول،ص ۴۱۰.
🔹 «آگاه باشيد! بدنهاى شما جز بهشت بهايى ندارد، به چيز ديگرى نفروشيد».
✅از سورهی والعصر استفاده میشود که انسان همیشه در زیان طبیعی است؛ در درون ذات انسان سرمایهای است که به تدریج فانی میشود: « إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ» چرا که سرمایهی انسان عمر اوست و نمیشود آن را نگه داشت، به تدریج فانی میشود و هر نَفَس گامی به سوی مرگ است: «نَفَسُ المَرءِ خُطَاهُ الی أَجَلِهِ» پس عمر سرمایهای است رو به زوال و انسان گرفتار خسران است. این سرمایه قابل تبدیل است، اگر سرمایهی یک سرمایهدار طلا باشد باقی میماند، امّا اگر سیب باشد باید تبدیل کند چون در غیر این صورت خراب میشود.
منبع: گفتار معصومین علیهمالسلام، جلد اول (درس اخلاق حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی)
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
📚کانال #انسان_شناسی، تأملاتی است درباره:
🌍#انسان؛ اوصاف و احوال آن.
🔰با رویکرد #فلسفی #دینی #روانشناسی
📌لینک عضویت 👇👇
https://eitaa.com/joinchat/2600337464C9b945cb3d1
__
🌿
🌾💐
🍃☘️🍄
💐🌾🌺🍃🌱
✅تبدیل انسان به ماشین در دنیای مدرن
🔹پرفسور کارل درباره تبدیل انسان به ماشین در دوره مدرن میگوید:
«تمدن صنعتی ما را از هر طرف با مناظر زشت و کم مایه خود احاطه کرده است. وانگهی ما نیز خود به ماشینی تبدیل یافته ایم. کارگر در طول عمرش عمل واحدی را روزانه هزار بار تکرار می کند و از شیئی معینی جز قطعی کوچکی که به او سپرده شده، نمی سازد و چون هیچ گاه شیئی کاملی تهیه نمی کند. نمی تواند فکرش را به کار بیندازد و از آن استفاده ببرد و مانند اسبی چشم بسته تمام روز را برای کشیدن آب از چاه، به دور چرخی می گردد. بسط صنعت مانع از آن فعالیتهای شعوری شده که میتوانند هر روز با آدمی اندکی شادی ببخشد.»
(کارل، انسان موجودی ناشناخته،ص 148)
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔹انسان در اسارت تکنولوژی
🔰«فرآیند ماشین در جهان تکنولوژی، آزادی بشر و زندگی درونی او را نابود ساخته»
هربرت مارکوزه، انسان تک ساحتی،ص ۶۳
#تکنولوژی
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli