📆 ۳ نوامبر ، روز جهانی زنان خانه دار
🔹۳ نوامبر به عنوان “روز جهانی زنان خانه دار” هر سال گرامی داشته میشود. هدف از نامگذاری این روز قدردانی از مادرانی است که سال های بسیاری از عمر خود را در خانه سپری می کنند، به مراقبت از خانواده و فرزندانشان می پردازند و وظایف مختلف و گاهی حتی پرزحمتِ منزل را انجام می دهند.
🔸خانه داری شغلی است که ۲۴ ساعت شبانه روز را به خود اختصاص میدهد، در تمام هفت روز هفته ادامه دارد و هیچ تعطیلات و مرخصی شامل آن نمیشود. با این وجود بعضی اوقات بانوان خانهدار آن گونه که شایسته آن هستند، سپاسگزاری و قدردانی نمیشوند.
بنده یک خانه دار و این همه کار سَرَم
زاده ی درد و عذاب و عاشق همسرم
دِلی دریایی دارم و سفره ام بازِ باز
لـَبِ من در همه حال مشغوله راز و نیاز
روز جهانی زنان خانه دار مبارک باد
🎁 خانم های خونه دار کانال اخبار لفور روزتون مبارک 🎁
#روزجهانی_زنان_خانهدار
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
🔉 اخبار کوتاه روز :
🔹شبکه المیادین خبر داد که حزب الله امروز به صورت همزمان، ۱۹ مقر و نقطه نظامی رژیم صهیونیستی را در طول مرزهای لبنان و فلسطین اشغالی هدف قرار داده است.
🔹وزیر اطلاعرسانی دولت نجات ملی یمن: برنامه ثابت یمن یاری برادرانمان در فلسطین تا بیرونراندن اشغالگر غاصب است.
🔹الجزیره مدعی شد که نیروهای مجاهد حماس و رژیم جعلی اسرائیل حول تبادل اسرا به توافق رسیدند.
🔹دفتر اطلاع رسانی دولت در غزه: وزارت بهداشت تلاش کرد مجروحان را به جنوب غزه منتقل کند، اما اسرائیل آنها را هدف قرار داد.
🔹صدا و سیمای اسرائیل: ارتش اسرائیل به پایگاههای حیاتی حزب الله در لبنان حمله کرد.
🔹سیانان، به نقل از یک مقام آمریکایی: اگر حزبالله حملات خود را به اسرائیل یا واشنگتن تشدید کند، ایران در معرض حملات مستقیم و ویرانگر قرار خواهد گرفت.
🔹سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل به گفته یک مقام اسرائیلی: نتانیاهو در حال بررسی موافقت با درخواست آمریکا برای آتش بس موقت است.
🔹ارتش اسرائیل: ایران به دنبال پرت کردن حواس ما از جنگ غزه است.
🔹پروازهای خطوط هوایی بحرین و رژیم صهیونیستی متوقف شد.
🔹شلیک بیش از ۸هزار گلوله توپ به سمت نوار غزه
🔹مجلس نمایندگان آمریکا کمک ۱۴.۳ میلیارد دلاری به اسرائیل را تصویب کرد.
🔹کاخ سفید: هیچ نشانهای وجود ندارد که حزبالله «با تمام قوا» آماده باشد.
🔹افتتاح رسمی فرودگاه سقز با ورود رئیسی
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ تیرماه سیزده شو :
🔰 در ایران از کهن ترین زمان،در هرماه
جشنی که نام آن ماه را داشت،برگزار می شد.از این جشن های دوازده گانه تـنها جشن ۲۶ نوروزماه یا نورزماه روز و جشن تیرگان با نام تیرماه سیزه شو (شب سیزده تـیرماه) هنوز در مازندران برگزار می شود.
افزون بر یکی بودن نام روز وماه ،جشن تیرگان را سالروز حماسه ی معـین کردن مرز ایران با تیراندازی آرش همزمان می دانند و می گویند پیروزی کاوه بر ضحاک نیز در این روز اتفاق افتاده است.
این روز را بدین تیرگان گفتـند،که آرش تیر انداخت از بهر صلح منوچهر که با افراسیاب ترکی کرده است، بر تیر پرتابی از مملکت؛ و آن تیر گفـتـند : او از کوه های طبرستان بکشید تا بر سوی تخارستان.
ابوریحان برای پـیدایش جشن تیرگان دو سبب نقل کرده است؛یک سبب تیراندازی آرش برای مرز ایران وتوران بود که..کمان را تا بناگوش خود کشید وخود فدا شدو تیر از کوه رویان به اقصای خراسان که میان فرغانه و تخارستان است رسید .
نشانه های برگزاری جشن تیرگان،از قرن ششم به بعـد در سندهای تاریخی اندک است.در روزگار ما،فقط در شهرهای مازندران مراسم « تیرما سیزه شو » بر جای مانده است. محاسبه ی فصل ها،فعالیتهای کشاورزی و جشنهای کهن بر پایه ی تـقویم محلی مازندرانی تا یک نسل پیش رایج بود.
🔰مراسم ویژه ی « تیرماه سیزه شو » :
این مراسم که ذکر می شود بیشتر درشرق مازندران رواج دارد و به لال شو نیز شهرت دارد ودر غرب مازندران مخصوصا آمل که بیشتر اطلاع دارم در بعضی از موارد تفاوت اندکی دارد.
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ تیرماه سیزهشو مبارک :
🔰 جشن تیرگان (تیرماه سیزده شو) بر همه مازندرانیهای عزیز مبارک باد .
🗓 امشب سیزدهم تیرماه طبری و جشن آیینی تیرماه سیزده شو است، این جشن جزو آیینهای کهن مازندرانیها است.
این روز جشن گرداوری محصول، روز پیروزی کاوه بر ضحاک و روز پرتاب تیر توسط آرش از دماوندکوه است به طوری که مردم در شادی مشخص شدن مرز ایران آن را جشن میگیرند.
مهمترین بخش جشن تیرماه سیزدهشو در مازندران آماده کردن 13 نوع خوراکی و خوردن آن در طول شب است تا 13بیماری و بلا از اهل خانه و اطرافیانش دور شود. برای این جشن خوراکیهایی مانند «خارِچی و کماج و پیس گنده» تهیه میشود.
🔵 بخش دیگر این آیین ، لالشو است، لال مظهر سلامتی و زایش و چوب آن نمادی از تیر آرش کمانگیر است.
لال به خانههای اهالی سر میکشد و سلامتی و زایش را برای آنها به ارمغان میآورد و چنین میخواند.
لال بِمو، لال بِمو
پار بورده، امسال بِمو
اِسپِه اسب سوار بمو،
پیسّه گنده خار بمو
به این ترتیب نوجوانان و جوانان هر منطقه با خواندن این ترانهها، آمدن جشن تیرما سیزده را مژده میدهند.
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ مثنوی تیرما سیزده شو :
تقدیم به همه ی مازندرونیهای عزیز به مناسبت تیر ماه سیزده شو
🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁
تیره ماه سیزده شوئه
اَمِسه اعیده شوئه
رسم و رِسوم دارمبی
شوم و پِیشوم یارمبی
لال اِنه لالِک اِنه
خِجیر و خارِک اِنه
لالِ مار و لالِ شیش
برکِته یارنِه سِرپیش
کیسه لالِکِ دوشه
چرخ نَدِنِه شِه لوشه
دونه بَعو پِشتِ زیک
کِنِس وسیو وَلیک
اَغوز دره راغون دار
سنجِد بَچیه از دار
پیس گِندِه فِراوون
خِنه دارمبی مِهمون
سِفره ره لا کِندِه مار
شِه درده کِنده اِنبار
ننا چایی دَم دِنه
شه غِرصه ره رَم دِنه
سَوِد سَوِد کِنجی نون
سارِق دَپیت فِراوون
بگِردِم شه نناره
وِنه دس سه حِناره
آخ چه صِفایی دارنه
حال و هِوایی دارنه
اینجه مازندِرونه
کاوه ره قَدِر دونه
وِ جشنه تیرگانه
یاجشنه مهرگانه
راستی که خاره شوهه
تیر ماه سیزده شوهه
شاعر : هادی اکبری وسطی کلایی
#تیرما_سیزده_شو
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆👆
✳️ جشن تیرماه سیزده شو جلوهای از آداب و رسوم مازندرانی ها
⭐️ قسمت اول ⭐️
در پهنای ایران زمین که روزگارانی گستره وسیعی از دنیا را در بر می گرفت، سنت و آیین های فراوانی در میان مردم رواج داشت. در هر گوشه از این سرزمین، مردم به شیوه ای منحصر به فرد و بر اساس فرهنگ، جغرافیا و معیشت خود، آیین و رسومی ایجاد کرده و آن را گرامی می داشتند. برخی از این آداب و رسوم، بر اساس گردش سال ها و تغییر روزها به وجود آمده بودند، بعضی نیز از افسانه ها، داستان ها، جنگ ها و پیروزی ها نشات گرفتند، برخی دیگر اما وابسته به معیشت، کار و روزی مردم بودند. امروزه تعداد زیادی از این آداب و رسوم کارکرد خود را از دست داده و با تغییر فرهنگ و گذشت روزگار، از یادها رفته اند. بعضی نیز با بی توجهی رفته رفته هویت خود را از دست داده و به تاریخ پیوسته اند.
متاسفانه بسیاری از آیین ها و جشن های ایرانی نتوانستند به مانند گذشته در یاد مردم باقی بمانند و به گرمی و زیبایی ایام قدیم برگزار شوند. امروزه از خیلی از این آداب و رسوم تنها نامی باقی مانده و در چند نقطه به صورت نمادین جشن گرفته می شوند. یکی از این جشن ها، جشن تیرماه سیزده در مازندران، شمال ایران است. می خواهیم امروز در کانال اخبار لفور در این جشن زیبا و شاد شرکت کنیم و بیشتر با فرهنگ و آیین مردم ایران زمین آشنا شویم. با ما همراه شوید..
🔵 ادامه دارد....
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ جشن تیرماه سیزده شو جلوهای از آداب و رسوم مازندرانی ها:
⭐️ قسمت دوم ⭐️
🔰 آشنایی با جشن تیرماه سیزده شو
🔰 تیرماه سیزده شو از جشن های محلی مازندرانی هاست که قدمتی بسیار دارد و تاریخ آن به زمان های دور باز می گردد. این جشن در گذر زمان نام های دیگری نیز پیدا کرد و به اسم های تیرما سیزده شو، تیرما سیزده یا جشن تیرگان خوانده شد. سنتی که در میان جشن های محبوب طبرستانی ها (مازندران، گلستان و بخش هایی از گیلان) قرار دارد و در تاریخ سیزدهم تیر ماه تقویم طبری (توضیح کامل در انتهای این مطالب، بخش اطلاعات تکمیلی) مصادف با دوازدهم آبان تقویم هجری شمسی برگزار و گرامی داشته می شود.
در مورد فلسفه جشن تیرماه سیزده شو دلایل مختلفی بیان شده است که از معروف ترین آن ها می توان به پیروزی کاوه بر ضحاک، گرامیداشت روز پرتاب شدن تیر از کمان آرش و تعیین مرزهای ایران زمین در جنگ با تورانیان، جشن تیرگان و حتی شب تولد حضرت علی اشاره کرد. در این میان اما روایت پرتاب تیر آرش و جشن تیرگان از بقیه معتبرتر و محتمل تر است. خاستگاه اصلی این جشن سرزمین طبرستان (مازندران و گلستان کنونی) بوده و در هر محله، روستا و شهر با آداب و رسوم و فرهنگ خاص آن مکان برگزار می شده است.
🔰 آیین تیرماه سیزده شو شامل مراسم هایی مانند لال شو، خواندن اشعار، خوردن خوراکی های سیزده گانه، پوشیدن لباس های نو و دعای خیر و برکت برای یک سال اعضای خانه، محصول و دارایی شان می شود و در زمان های قدیم در میان مردم طبرستان طرفداران بسیاری داشت. البته در سالیان اخیر این سنت زیبا و شاد رو به فراموشی رفته و به جز در مناطق روستایی، آن هم به صورت خیلی محدود، اثری از برگزاری آن دیده نمی شود. زمان اجرای این مراسم بستگی به تعداد افراد یک روستا یا محله داشت که معمولا از 3 تا 8 ساعت طول می کشید. اگر هم می خواستند این جشن را با تمام جزییات برگزار کنند، ممکن بود زمان آن تا نیمه های صبح روز بعد ادامه پیدا کند. بر اساس گفته های مسوولان میراث فرهنگی استان مازندران، جشن تیرماه سیزده شو قدمتی 3 هزار ساله دارد و این یکی از دلایلی بوده که سبب شده تا جشن در سال 1391 در فهرست میراث ناملموس ایران به ثبت برسد. در سال های اخیر تلاش هایی برای احیای این جشن زیبا در مازندران صورت گرفته است تا از به فراموش رفتن همیشگی آن جلوگیری شود.
"متاسفانه به دلیل اینکه این جشن شاد و سرگرم کننده تنها به صورت محدود برگزار می شود، از آن عکس های باکیفیتی نیز در دست نیست تا در معرض دید شما گذاشته شود و تنها تصاویری از مراسم هایی که به شکل نمادین برگزار شده است در اختیار ما قرار دارد."
🔵 ادامه دارد....
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ جشن تیرماه سیزده شو جلوهای از آداب و رسوم مازندرانی ها:
⭐️ قسمت سوم ⭐️
🔰 فلسفه و چرایی برگزاری جشن تیرماه سیزده
🔰 همانطور که گفته شد در فلسفه برگزاری جشن تیرماه سیزده، سخن ها و نقل قول های متفاوتی وجود دارد. امروز می خواهیم تمام این دلایل را بررسی کرده و به ریشه های تاریخی این مراسم بپردازیم.
1- جشن تیرگان
🔰 جشن تیرگان از جشن های باستانی و کهن ایرانی است که در سیزدهمین روز از تیرماه سال برگزار می شد و دلایل متعددی در فلسفه و چرایی برپایی این رسم آمده است. در این قسمت به دو دلیل عمده برگزاری این جشن می پردازیم و نسبت آن را با جشن تیرماه سیزده بررسی می کنیم.
🔵 آیینی در گرامیداشت جان فشانی آرش کمانگیر
بسیاری معتقدند که جشن تیرماه سیزده همان جشن تیرگانی است که ایرانیان باستان پاس می داشتند و فرهنگ، تاریخ و جغرافیای طبرستان در گذر زمان، آن را به شکل امروزی درآورده است. یکی از فلسفه هایی که در متون تاریخی برای برگزاری جشن تیرگان آورده شده، داستان آرش کمانگیر و وصف پهلوانی و جان فشانی های اوست که در این مطلب می خواهیم به شکلی خلاصه شده آن را بررسی کنیم.
آرش کمانگیر
چو آرش که بردی به فرسنگ تیر
چو پیروز قارن شیرگیر
بزرگان که از تخم آرش بدند
سبکبار و جنگی و چابک بدند
از آن زخم آن پهلو آتشی
که سامیش گرزست و تیر آرشی
(فردوسی)
🔰 در داستان های تاریخی ایران، داستان آرش کمانگیر جایگاهی ویژه و خاص دارد و تقریبا تمام مردم ایران با این داستان آشنایی دارند. اما این قصه غرور آمیز و پرافتخار ایرانی بر چه مبنایی شکل گرفته و پروبال یافته است؟
توران و ایران دو کشور پهناور و همسایه بودند و همواره به دلیل کینه توزی های افراسیاب، پادشاه توران، با یکدیگر مشکل داشتند. افراسیاب در یکی از جنگ های خود، به ایران حمله و منوچهر، شاه ایران را در طبرستان (مازندران و گلستان کنونی) محاصره می کند. عرصه بر منوچهر تنگ می شود و تصمیم به صلح می گیرد. او در تقاضای خود برای صلح، درخواست می کند تا بتواند حد و مرز خاک ایران را با پرتاب یک تیر و کمان مشخص سازد.
🔰 ابوریحان بیرونی در "آثار الباقیه" این گونه روایت کرده است که فرشته ای به نام "اسفندارمذ" بر منوچهر وارد می شود و به او امر می کند تا تیروکمان خالصی ساخته و هنگامی که این تیر آماده شد، به آرش دستور دهد تا آن را پرتاب کند.
چو آرش که بردی به فرسنگ تیر
چو پیروزگر قارن شیرگیر
آرش، تیر را از منوچهر گرفته و به بلندای کوه دماوند می رود. او تمام نیرو، عشق و وطن پرستی خود را در زور بازوهایش جمع کرده و تیر را پرتاب می کند تا مرزهای ایران را تعیین کند. این پرتاب، جان او را می گیرد؛ اما نامش برای همیشه در داستان ها و یاد و خاطر مردم ایران جاودانه می می شود. تیرِ کمان او زمین ها، دشت ها، جنگل ها و کوه ها را پشت سر می گذارد و در نقطه ای فرود می آید که مرز جدید ایران و توران نام می گیرد.
در مورد محل فرود آمدن تیر، اختلاف نظرهایی وجود دارد. اوستا، کتاب مقدس زرتشتیان این گونه روایت کرده است که تیر آرش در کوه "خونوت" بر زمین می نشیند؛ اما در "مجمل التواریخ" این طور نوشته شده است که تیر بین نیشابور و سرخس فرود می آید. همین شک در مورد روز و زمان پرتاب تیر نیز وجود دارد. "رساله پهلوی" "ماه فروردین، روز خرداد" (ششمین روز از ماه فروردین (1)) را روز پرتاب تیر و "آثار الباقیه" و "زین الاخبار" روایت دیگری از زمان آن دارند. در نوشته های "آثار الباقیه" این رویداد در روز سیزدهم از تیرماه (تیرماه سیزده، مطابق با جشن تیرگان کوچک) اتفاق افتاده است. به نوشته او در روز چهاردهم تیر، خبر اینکه تیر در کجا فرود آمده است، می آید و این روز به نام تیرگان بزرگ (روزگوشی) خوانده می شود.
"آری آری جان خود در تیر کرد آرش..."
(سیاوش کسرایی)
پاورقی
1- در حوزه تمدن ایرانی، هر ماه سی روز و هر سال 12 ماه داشت و با اضافه کردن پنج روز به پایان سال (خمسه محترقه یا پنجه دزدیده) سال به 365 روز می رسید. هر کدام از روزهای یک ماه، نامی داشتند و زمانی که در یک ماه، نام یک روز با نام آن ماه یکی می شد آن را جشن می گرفتند. شرح نام های هر روز یک ماه به این شکل است:
1. اورمزد
2. بهمن
3. اردیبهشت
4. شهریور
5. سپندارمذ
6. خرداد
7. اَمرداد
8. دی باذر
9. آذر
10. آبان
11. خور
12. ماه
13. تیر
14. گوش (ایزد)
15. دی به مهر
16. مهر
17. سروش
18. رشن
19. فروردین
20. بهرام
21. راه
22. باد
23. دی به دین
24. دین
25. ارد
26. اشتاد
27. آسمان
28. زامیاد
29. مهراسفند
30. انیران
🔵 ادامه دارد....
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴
انا لله و انا الیه راجعون
با نهایت تاسف و تاثر درگذشت مرحوم مغفور شادروان
( کریم محرابی مشهور به رضا،فرزند عمو محرابی)
را به اطلاع عموم مردم میرساند،به همین مناسبت مراسم سوم و هفتم مرحوم روز شنبه مورخ ۱۳ /آبان/ ۱۴۰۲ از ساعت ۱۰:۰۰ الی. ۱۴:۰۰ ظهر
همراه با قرائت کلام الله مجید و سخنرانی و مداحی و ذکر مصائب اهل بیت عصمت و طهارت در مسجد امیرالمومنین (ع) روستای کالیکلا لفور برگزار میگردد.
لذا از همه شما عزیزان جهت حضور در مراسم دعوت بعمل می آید.
((از طرف خانواده آن مرحوم))
🏴 کانال اخبار لفور درگذشت این عموی بزرگوار رو به همهی خانواده های محرابی و بستگان مربوطه تسلیت عرض نموده و برای بازماندگان صبر جزیل و برای آن مرحوم علو درجات الهی از درگاه خداوند منان خواستاریم.
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ جشن تیرماه سیزدهشو جلوهای از آداب و رسوم مازندرانی ها:
⭐️ قسمت چهارم ⭐️
🔵 فرشته باران یا تیشتر
از دیگر دلایل برگزاری جشن تیرگان که در "اوستا" به آن اشاره شده، آیین گرامیداشت فرشته باران یا تیشتر است که هر ساله در روز سیزدهم تیرماه برگزار می شده است.
به روایتی دیگر؛ تیرگان در تیر روز از تیرماه سال (روز سیزدهم تیر ماه) جشن گرفته می شده و آیینی در بزرگداشت تیشتر (ستاره باران آور در فرهنگ ایرانی) است. در اوستا در مورد تیشتر این گونه آمده است که:
" تشتر یت (تیر یشت)، فرشته باران است که در ده روز اول ماه به چهره جوانی پانزده ساله در آمده و در ده روز دوم به چهره گاوی با شاخ های زرین و در ده روز سوم به چهره اسبی سپید و زیبا با گوش های زرین."
داستان تیشتر، قصه مبارزه همیشگی شر و خوبی و حق و باطل است. داستان مبارزه فرشته باران با دیو خشکسالی یکی از زیباترین روایت های کهن ایرانی است و نشان از اهمیت آب در میان ایرانیان قدیم دارد. شرح مختصری از این قصه زیبا در ادامه مطلب می آید:
تیشتر به هیبت یک اسب زیبای زرین گوش، در دریای کیهانی فرو می رود. در آنجا دیو خشکسالی "اَپوش" که به هیبت اسب سیاهی است، به مبارزه با او می آید. ظاهر ترسناک اپوش با گوش و دمی سیاه، نمی تواند تیشتر، این فرشته شجاع را بترساند و با او به مبارزه بر می خیزد. نبرد آنها دو سه شبانه روز ادامه پیدا می کند و تیشتر شکست می خورد. او به پیش خدای بزرگ بازگشته و از او کمک و یاری می خواهد. خداوند بزرگ و مهربان تیشتر را یاری کرده و این بار تیشتر پیروز از میدانِ جنگ، بیرون می آید. او بر اهریمن خشکسالی پیروز شده و حالا آبها بدون مانعی در مزارع، چراگاه ها، دشتها و جنگلها جاری می شوند. ابرهای باران زا که از دریای کیهانی بر می خواستند در گستره هفت کشورِ زمین پخش شده و باران را به آنها هدیه می دهند. به مناسبت این پیروزی و در پاسداشت آب، ایرانیان باستان این روز را جشن می گرفتند و به شادی می پرداختند.
🔵 ادامه دارد ...
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ جشن تیرماه سیزده شو جلوهای از آداب و رسوم مازندرانی ها:
⭐️ قسمت پنجم ⭐️
2- دیگر روایات و فلسفه های برگزاری جشن
البته در روایت های دیگر در مورد دلایل برگزاری جشن تیرماه سیزده به داستان پیروزی کاوه آهنگر بر ضحاک و یا روز تولد امام علی (ع) اشاره شده است؛ اما سندهای تاریخی قوی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. آن طور که متون تاریخی بیان می کنند، پیروزی کاوه بر آهنگر از دلایل برپایی جشن مهرگان است نه تیرگان و تولد امام علی (ع) نیز سال ها بعد از پیدایش جشن های باستانی ایران به وقوع پیوسته است و به این دلیل اعتبار بسیار کمی دارد.
نحوه برگزاری مراسم جشن تیرماه سیزده شو
یکی از آیین های برگرفته از جشن تیرگان، جشن تیرماه سیزده است که با توجه به فرهنگ، آداب، موقعیت جغرافیایی و تاریخی طبرستان به شکل ویژه خود درآمد. در اینجا می خواهیم به تک تک سنت ها و مراسم های ویژه این جشن بزرگ نگاهی بیندازیم و تفاوت های آن را در شهرهای مختلف بررسی کنیم.
*مراسم پیش از برگزاری جشن تیرماه سیزده
یک روز مانده به شبِ برگزاری جشن تیرماه سیزده، خانواده ای که پسرشان، نامزدی اختیار کرده است، به فکر سیزدهی می افتد تا داماد، آن را در شب جشن به عروس خود هدیه دهد. سیزدهی هدیه ای است که شامل سیب، بِه، انار، سنجد، انگور، پرتقال، فندق، گردو، بادام، پسته، نخود، کشمش، انجیر، خرما، قند و چای، سقز، باقالای پخته و .... به اضافه شلوار (تنبان) و یک جفت کفش یا گالش (کلوش یا گلوش) می شود. علاوه بر این هدیه، در برخی مناطق خانواده داماد، یک قواره پارچه نیز برای عروس تهیه می کنند. کشاورزان نیز بر این عقیده هستند که کارهای کشاورزی شان باید تا شب قبل از تیرماه سیزده به اتمام برسد و به هنگام برگزاری جشن کار ناتمامی نداشته باشند.
در برخی مناطق، لال، شخصی که اصلی ترین بخش جشن را برگزار می کند و در طول مراسم نباید صحبت کند، غروب روز دوازدهم تیر (11 آبان)، در آب رودخانه ای سرد شنا می کند تا از شدت سرما زبانش بند آمده و نتواند در طول جشن حرفی بزند.
در همین وقت (غروب روز 12 تیر)، لال مارها (1) به جنگل های اطراف محل زندگی خود رفته و شاخه های نازکی از چوب که اغلب ترکه هایی به طول 50 تا 200 سانتی متر هستند را انتخاب می کنند. به این چوب که از درخت " توت " تهیه می شود، توت "شیش" یا "توت شیشک" می گویند و رایج ترین جنس ترکه در کل مازندران است. در سوادکوه بیشتر اوقات این ترکه ها از درختی به نام "شنگ" تهیه می شود که دلیل این انتخاب صاف و بی گره بودن چوب آن است. در تنکابن "شیشها" از درخت "شمشاد" یا "به" انتخاب می شود و در برخی مناطق نیز از چوب درخت داغداغان (تهدانه) برای ساخت شیش استفاده می کنند.
پاورقی
1- لال مارها یا مادر لال، کسی که همراه لال می رود و هدیه هایی که به لال داده می شود را جمع می کند. در ادامه مطلب به طور کامل نقش این افراد را توضیح خواهیم داد.
🔵 ادامه دارد...
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆
✳️ جشن تیرماه سیزده شو جلوهای از آداب و رسوم مازندرانی ها:
⭐️ قسمت ششم ⭐️
🔰 مراسم شب تیرماه سیزده شو
حال نوبت اجرای مراسم تیرماه سیزده شو است، شیش ها آماده شده و سیزدهی ها نیز تهیه شده اند، همه منتظر شروع برگزاری جشن هستند.
*لال بازی
"لال بازی"، "لال شیش" یا "لال شوش" مهم ترین و اصلی ترین آیین برگزاری جشن تیرماه سیزده است تا حدی که این جشن به نام "لال لالی شو" نیز معروف است. شیش به چوب نازکی گفته می شود که لال با آن به خانه اهالی می رود و به آرامی با این ترکه ها بر تن افراد خانواده می زند. گفته می شود که این شیش ها نمادی از تیر آرش کمانگیر است. لال هم به شخصی گفته می شود که در شب جشن بدون اینکه کلمه ای بر زبان بیاورد با شیش یا شوش، مردم را می زند. در بیشتر موارد لال ها از میان آقایان و پسران انتخاب می شود و خیلی کم پیش می آید که خانمی "لال" شود . گروه لال ها از 3 تا 5 نفر تشکیل شده است؛ آنها با خواندن اشعار و آواز به سمت خانه های مردم حرکت می کنند؛ البته لال اصلی و بزرگ باید در تمام مراسم ساکت بماند و تا انتهای جشن هیچ سخنی نگوید.
فلسفه این که لال ها طی جشن سکوت کرده اند و سخنی نمی گویند به یک واقعه تاریخی باز می گردد. آمده است که زرتشتیان، که به آن ها گَبَر نیز گفته می شود، بعد از ورود اسلام به ایران و فراگیر شدن آن، نتوانستند آداب و رسوم خود را به دلیل عقیده و مذهبی که داشتند، به آسانی برگزار کنند. به همین دلیل تصمیم گرفتند در اعتراض به این ممنوعیت و سختی در سکوت فرو روند.
در تنکابن، لال ها برای آنکه شناسایی نشوند با استفاده از سیاهی و سوخته زیر دیگ ها، صورت خود را سیاه می کنند. در برخی مناطق اما لال ها چهره خود را سیاه نکرده و آن را با پارچه یا کلاهی می پوشانند، تا جایی که فقط لب و دهانشان مشخص باشد. لال به همراه دو دستیار خود که شیشدار (1) و کیسه دار (2) نام دارد، به خانه های اهالی سر می زند. آمدن لال برای مردم پیام آور تندرستی، سعادت، دورکننده بلا، شانس و خوشبختی است و به همین دلیل خود را برای حضور او آماده کرده و به انتظارش می نشینند.
پاورقی
1- کسی که ترکه های چوب را حمل می کند.
2- کسی که هدایایی که مردم به لال اهدا می کنند را در کیسه ای ریخته و با خود حمل می کند.
🔵 ادامه دارد....
🔰 به کانال #اخبار_لفور بپیوندید 👇👇👇
@akhbarelafoor
📱 رسانه باشید کانال اخبار لفور رو به دوستانتون معرفی کنید
👆👆👆👆👆👆👆