💥راهکار رفع تنبلی
🌹ریشه: شلوغ بودن برنامه عبادی
ب: مستحبات
🔸️گفته شد اولویت اصلی در تزکیه این است که انسان بداند عمل اول و اساسی برای او که جلوتر از مابقی میباشد انجام واجبات و ترک محرمات است که نباید نسبت به آن لحظهای مسامحه نماید و بعد از آنکه در ترک گناه قوی گشت به سوی انجام مستحبات و ترک مکروهات برود.
اما براساس آنچه از معارف دینی و برداشتهای اولیای الهی بدست میآید سالک مبتدی لازم است بعد از آنکه به ترک گناه پرداخت اعمال مستحبه معروفه مثل نمازشب، قرائت قرآن و ... را در برنامه خود بگنجاند که امری پسندیده و ممدوح میباشد. لکن مسئلهای که در اینجا مشکل ساز میشود آن است که شوق و تشنگی ابتدایی سبب میشود که انواع و اقسام عبادت مستحبی را در برنامه خود قرار دهد و همین اسباب شلوغی عبادی را فراهم آورد.
✨️و دلیل این اتفاق این است که از روی قاعده و اصول آن را انتخاب نکرده است بلکه از روی ذوقها و احساسات این کار کرده است و همین موجب بار کردن بیش از حد اعمال بر نفس میشود و نفس از عبادت و خودسازی فرار میکند و نسبت به عبودیت حالت فرار پیدا میکند و حال آنکه عبادت را باید به نحوی جلو برد که فرد قادر به انجام آن باشد و شوق به آن را از دست ندهد.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥ملاک در اتیان مستحبات
🌹بیان علامه طهرانی قدس سره
📃سالك در ابتداى سفر در خود شور و شوقى زايد بر مقدار مترقّب مىيابد ... در اثر آنها تصميم مىگيرد اعمال كثيره عباديّهاى را به جاى آورد، لهذا اكثر اوقات خود را صرف دعا و ندبه مىنمايد، به هر عمل دست مىزند و از هر كس كلمهاى مىآموزد و از هر غذاى روحانى لقمهاى برمىدارد. اين طرز عمل، علاوه بر آنكه مفيد نيست زيانآور است چون در اثر تحميل اعمال گران بر نفس ناگهان در اثر فشارى كه بر نفس وارد شده، نفس عكس العمل نشان داده و عقب زده و بدون گرفتن نتيجه سالك از همه كارها مىماند و ديگر در خود ميل و رغبتى براى اتيان جزئىترين جزء از مستحبّات احساس نمىكند.
✨️و سرّ اين افراط در عمل و تفريط نهائى اينست كه ميزان و ملاك در اتيان اعمال مستحبّه را ذوق و شوق موقّتى خود قرار داده است و بار سنگين را بر دوش نفس قرار داده است، وقتى آن شوق موقّتى به پايان رسيد و آن لهيب تند و تيزرو به فروكش نهاد در آن موقع نفس از تحمّل اين بار گران به تنگ آمده دفعة شانه خالى مىكند و بار سفر را در ابتدا يا در نيمه راه به زمين مىگذارد و از سفر متنفّر شده و از معدّات سفر و ممدّات آن بيزارى مىجويد. بنابراين سالك نبايد فريب اين شوق موقّتى را بخورد بلكه بايد با نظرى دقيق و مآلانديش استعداد و خصوصيّات روحى و وضع كار و شغل و مقدار قابليّت تحمّل خود را سنجيده عملى را كه مىتواند بر آن مداومت نمايد و قدرى هم از استعداد او كمتر و كوچكتر است انتخاب نمايد و به همان قدر اكتفا كند و بدان اشتغال ورزد تا كاملا حظّ ايمانى خود را از عمل دريافت دارد.
⬅️و بناء على هذا سالك بايد وقتى مشغول به عبادت مىشود با آنكه هنوز ميل و رغبت دارد دست از عمل بكشد تا ميل و رغبت به عبادت در او باقى مانده هميشه خود را تشنه عبادت ببيند. مثل سالك در به جاى آوردن عبادات مانند شخصى است كه مىخواهد غذا تناول كند، اوّلا بايد غذائى را انتخاب كند كه مساعد با مزاج او باشد، و ثانيا قبل از اينكه سير شود دست از خوردن باز دارد تا پيوسته ميل و رغبت در او باقى باشد.
و به طور كلّى از آنچه گفته شد به دست مىآيد كه عبادت مؤثّر در سير و سلوك فقط و فقط عبادت ناشى از ميل و رغبت است.
📘رساله لب الباب فی سیر اولی الالباب صص ۱۰۶ _ ۱۰۸
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
🌹آیت الله سعادت پرور قدس سره:
🔸️اى عزیزان من! نفس را نباید زیاد در فشار گذاشت تا سر از فرمان برکشد، بلکه باید همه لذایذ را به طور اعتدال به او داد
♻️ و در اولین قدم، لذت شرک جلى ومعصیت خدا را از او قطع نمود تا کم کم پس از مدتى رام شود.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
حلالم کن.mp3
3.52M
🎙 التماست میکنم بیشتر بمون، علی غریبه...
#فاطمیه
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥راهکار رفع تنبلی
🌹ریشه آخر: عدم مجاهدت عملی
✨ گاهی اوقات نیز انسان تنبل گمان میکند که باید معجزهای پیش بیاید و تنبلی او رفع شود. او به روشنی میداند ابدی میباشد و باید تلاش کافی و وافی برای خود داشته باشد ولی حرکت خود را به اگرها گره زده است و میگوید: اگر استادی پیدا کنم کار را شروع میکنم، اگر رفیق راه پیدا کنم کار را شروع میکنم، و هزار اگرهایی که در ذهن و زبان جاری میکند تا شاید معجزهای پیش بیاید.
اما راه این است که سالک مبتدی فرصت را غنیمت بشمارد و از همان لحظه که علم را فرا گرفت به وسع و توان خود حرکت را شروع کند تا خداوندمتعال نیز برکت را در زندگی اخلاقی او جاری کند و نور و برکت را در افعال او افاضه کند.
👈به بیان دیگر تنبلی و سستی با انتظار و دنبال دستور و معجونی که بتواند در لحظه آن را حل کند ممکن نمیگردد بلکه باید لازم است مومنین به تدریج _ با کمک نکات قبلی_ به سوی عمل بروند. مثلا اگر دنبال خواندن نمازشب است آن کارهایی که لازم است برای بیداری سحر انجام دهد را پیگیری کند و هنگام سحر نیز از کم شروع کند و به تدریج به سوی خواندن نمازشب کامل پیش رود.
به بیان اخری نفس میگوید کاری نکن! ولی ما باید کاری کنیم تا آن گرفتگی و ظلمتی که در نفس ایجاد شده است به تدریج کمرنگ گردد زیرا با مجاهدت آهسته آهسته نفس از آن حالت گرفتگی خارج میشود و به سوی شوق عبادت و لذت اطاعت پیش میرود زیرا تنبلی جلوهای از جلوات هوی نفس است و لازمه هوی نفس، مجاهدت با آن است.
🗝بحث بعدی گناهان گذشته چگونه سبب ناامیدی میشود و روش تطهیر گذشته را خواهیم گفت.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥راهکار عملی رفع تنبلی
🌹استاد عارف آیتالله شجاعی قدس سره
🔻او باید علی الاتصال با سستی و کسالت و بطالت به مقابله بپردازد. او باید به مجاهدت خود در این باب ادامه دهد. و مراقبت نماید که سستی نکند، کسالت او را نگیرد، و بطالت به سراغ وی نیاید.
هر وقت دید قیام به عبادت و اقبال به ذکر و فکر برای او سخت میآید، این حالت را بشکند، و با پناه بردن به خدای متعال از شرّ شیطان و از شرّ نفس، به ذکر و فکر روی بیاورد و قیام به عبادت کند، و سعی نماید ذکر و عبادت را با حضورقلب و انقطاع انجام دهد.
💢در این صورت، شیطان دور میشود، نفس خاموش میگردد، و آن حالت میشکند، و ذوق و حال دیگری جایگزین آن میشود. اگر در همه اوقات به این روش ادامه دهد و بر آن مراقبت کند، رذیله سستی و کسالت را از خود دور میسازد، و این حجاب را میشکند، و در سلوک خود موفق خواهد شد باذن الله تبارک و تعالی.
🗂مقالات ج ۲ ص ۳۰۲
🔻پ.ن:
برای مثال نسبت به قرآن خواندن سستی دارد به جای آنکه منتظر اتفاقی باشد با استعاذه و حضورقلب شروع به خواندن قرآن نمایید تا ذوق و مزه قرائت جای بیمیلی را بگیرد و در دیگر کارهای عبادی نیز همین روال در جریان باشد تا تنبلی کاملا رفع گردد بعون الله.
پایان بحث راهکارهای تنبلی بعون الله و لطفه
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
جلسه پنجاه و چهارم معراج السعاده.mp3
27.86M
✨آداب تعلم بخش اول
✍دل پاک شده از دنیا
👈نیت فقط خدا و انسان شدن
📝عمل کردن به علم
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
جلسه پنجاه و سوم معراج السعاده.pdf
398.1K
✨آداب تعلم بخش اول
✍دل پاک شده از دنیا
👈نیت فقط خدا و انسان شدن
📝عمل کردن به علم
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711
💥راهکار رفع ناامیدی
🌹ریشه: گناهان گذشته
🗒گاهی نامیدیای که انسان دچار آن شده است به تنبلی بر نمیگردد یعنی فرد توانایی انجام عبادی را دارد و هیچ تنبلی و سستیای نسبت به انجام عبادات خود ندارد ولی چیزی مثل خوره او را آزار میدهد و آن گناهان گذشته اوست که وقتی آنها را بررسی میکند با انواع و اقسام گناه روبرو میشود و با خود میگوید زمانی که این مقدار گناه دارم و دچار قساوت شدهام چگونه به سمت خودسازی بروم؟! من که میدانم به دلیل گذشته هیچ وقت موفق نمیشوم چرا باید تلاش کنم و برای خودسازی زحمت بکشم؛ یا میگوید اگر هم تلاش کنم سودی ندارد زیرا گذشتهام خراب میباسد❗️
🔸️این فرد وقتی با کوهی از گناهان که نیاز به آمرزش و گذشت خدا دارد روبرو میشود؛ به قساوتی که وجودش را فرا گرفته است فکر میکند؛ به تاریکی و سنگینی که در تار و پود وجودش جریان پیدا کرده است توجه میکند خود را از این جرگه دور میبیند و شیطان لعین نیز که استاد استفاده از این فرصتهاست با وساوس و القائات جورواجور خود بر این تفکرات صحه میگذارد و میگوید هر کسی آدم شود قطعا تو نمیتوانی آدم شوی و خود به خود ناامیدی یکی از اصول و قواعد چنین فردی میشود و به ناچار جز حسرت تزکیه و خودسازی برای او چیزی باقی نمیماند.
به کانال #اخلاق_عملی بپیوندید:
https://eitaa.com/joinchat/2943615170Cc0541e3711