آیت الله سید کمال حیدری
🔺 به چه دلیل شهادت امام حسین (ع) از «ایّام الله» است؟! ◾️ آیت الله سید کمال حیدری (بخش اول) 🔹 پیش
🔺 به چه دلیل شهادت امام حسین (ع) از «ایّام الله» است؟!
◾️ آیت الله سید کمال حیدری
... (بخش دوم)
✅ دلیل دوم: سیرۀ عملی پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) در بزرگداشت شهادت امام حسین (ع)
🔹 دومین دلیل که اثبات می کند شهادت امام حسین (ع) و ایام محرّم یکی از بزرگترین مصادیق «ایام الله» است و به همین دلیل باید به بهترین شکل تعظیم شود، سیرۀ عملی پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) می باشد؛ به این معنا که وقتی رفتار و عمل ایشان را مطالعه و مشاهده می کنیم، متوجه می شویم که این ذوات مقدسه آن گونه که ایام شهادت اباعبدالله (ع) را مهم و بزرگ می داشتند، سایر روزها و مناسبت ها را در این حدّ تعظیم نمی فرمودند. رحلت یا شهادت هیچ پیامبر و امامی، در نظر مبارک اهل بیت (ع) در این مرتبه از عظمت و اهمیت نبوده است. به بیان دیگر، از ارزش بسیار زیاد و جایگاه بی نظیری که ائمه (ع) برای این ایام و ذکر مصیبت های آن قائل بودند، می فهمیم که این روزها، مصداق همان «ایام اللهِ» قرآنی است که باید دائماً یادآوری و تکرار شود: «وَ ذَكِّرْهُمْ بِأَيّامِ اَلله»؛ ابراهیم/ 5.
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
روایت (2)
🔸 از جمله روایاتی که در همین زمینه و در منابع اهل سنّت آمده، خبری است از نُجَيّ حضرمي که از پدرش چنین نقل نموده:
- «انه سار مع علي رضي الله عنه وكان صاحب مطهرته فلما حاذى نينوى وهو منطلق إلى صفين فنادى على اصبر أباعبد الله اصبر أبا عبد الله بشط الفرات قلت وما ذاك قال دخلت على النبي صلى الله عليه وسلم ذات يوم وإذا عيناه تذرفان قلت يا نبي الله أغضبك أحد ما شأن عينيك تفيضان قال بل قام من عندي جبريل عليه السلام قيل فحدثني ان الحسين يقتل بشط الفرات قال فقال هل لك ان أشمك من تربته قلت نعم قال فمد يده فقبض قبضه من تراب فأعطانيها فلم أملك عيني ان فاضتا»؛ مسند احمد بن حنبل، ج 1، ص 446، ح 648.
✳️ (هنگام رفتن به صفّين در ركاب علي عليه السلام، ناگهان در نقطهاي به نام نينوا با صداي بلند فرمود: اي أبا عبد اللّه در كنار فرات صبور باش! و اين جمله را دو بار تكرار فرمود، پرسيدم: اين سخن از كجا است؟ فرمود: روزي بر پيامبر خدا ص وارد شدم، ديدم چشمان مباركش اشك آلود است. عرض كردم: اي رسول خدا! آيا كسي شما را ناراحت كرده است كه گريه ميكنيد؟ فرمودند: لحظاتي پیش، جبرئيل نزد من آمده بود، و از كشته شدن حسين ع در كنار شطّ فرات به من خبر داد، و گفت: آيا ميل داري مقداري از تربتش را ببوئي و ببيني؟ گفتم: بلي. دستش را دراز كرد، و مشتي از خاك سرزميني كه حسين ع در آن به شهادت مي رسد را به من داد، نتوانستم تحمّل كنم و جلوي اشكم را بگيرم تا سرازیر نشود).
🔴 هيثمي دربارۀ اعتبار این روایت می گوید: «رواه أحمد وأبو يعلى والبزاز والطبراني ورجاله ثقات ولم ينفرد نجى بهذا»؛ الصواعق المحرقة، أحمد بن حجر هيثمي، ص 193 (اين خبر را احمد و ابويعلي و بزاز و طبراني روايت نمودهاند و تمام رجال آن ثقه هستند و علاوه بر نجیّ، اين روايت را ديگران نيز نقل کرده اند».
👈 نکتۀ قابل توجه دربارۀ روایت فوق این است که وقتی رسول خدا (ص) خبر شهادت امام حسین (ع) را - آن هم پیش از وقوع - می شنود یکچنین حالتی پیدا می کند و نمی تواند جلوی سرازیری اشک خودش را بگیرد. حال فکر کنید اگر نبی اکرم (ص) ذبح شدن نوه و جگرگوشۀ خود - که سید جوانان اهل بهشت است - را با چشم خود می دید، چه حالی به او دست می داد و چطور به گریه و زاری می پرداخت! با توجه به مضمون این حدیث، ما اگر شب و روز برای سید الشهداء (ع) گریه کنیم، برای آن نصّ و دلیل شرعی داریم. وقتی رسول الله (ص) برای امام حسین (ع) اینقدر متأثر و غمگین و گریان می شوند، ما چطور می توانیم ساکت و بی تفاوت باشیم؟! 👉
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
روایت (3)
🔹 در روایت معتبر دیگری از امام رضا (ع) نقل شده است:
- «يا ابن شبيب ان كنت باكيا لشئ فابك للحسين بن علي بن أبي طالب عليهم السلام فانه ذبح كما يذبح الكبش وقتل معه من أهل بيته ثمانيه عشر رجلا ما لهم في الأرض شبيهون ولقد بكت السموات السبع والارضون لقتله»؛ عیون اخبار الرضا ع، ج 2، ص 68
✳️ (ای پسر شبیب اگر می خواهی برای کسی گریه کنی، برای حسین بن علی (ع) گریه کن! چرا که سرش بریده شد همان طور که سر گوسفند را می برند و همراه او هشتاد نفر از اهل خانواده و یارانش – که در روز زیمن نظیری برای آنها وجود نداشت – کشته شدند و آسمان هفتگانه و زمین به خاطر قتل او گریستند).
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
〽️ نتیجۀ بحث
از مجموعۀ بحث ها و دلایل قرآنی و روایی ای که بیان نمودیم، و با توجه به کثرت اخباری که در منابع شیعه و سنّی دربارۀ عظمت مصیبت امام حسین (ع) و اهمیت فوق العادۀ این ایام رسیده، انسان قطع پیدا می کند به اینکه روز شهادت امام حسین (ع) مصداق بارز «ایام الله» بوده و برای مصائب و رنج هایی که بر حضرت وارد شده، نظیری در طول تاریخ نمی توان پیدا کرد؛ به همین جهت باید با همۀ توان تلاش کرد تا احیاء و بزرگداشت این ایام به نیکوترین و پرشورترین شکلِ ممکن صورت بگیرد تا در پرتو پیام ها و دستاوردهای جاودانۀ این حماسۀ بزرگ دینی، انسانی و تاریخی، نه تنها مسلمانان و شیعیان، بلکه سایر بشریّت هم بهره مند گردند.
👈 بنابراین هر کس که در تعظیم و تکریم ایام محرّم و عزاداری برای سید الشهداء (ع) – که از مهمترین و برجسته ترین شعائر دینی و الهی محسوب می شود - تلاش و مشارکت کند، به تصریح قرآن کریم این عمل نشانۀ تقوای قلب اوست: «وَ مَنْ يُعَظِّمْ شَعائِرَ اَللّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَى اَلْقُلُوبِ»؛ حج/ 32 (و هر كس شعائر الهى را بزرگ دارد، اين كار نشانۀ تقواى دلهاست). 👉
📽 مطارحات فی الفکر والعقیدة: ان یوم الحسین (ع) من ایام الله.
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
🔺 معیارهای تشخیص شعائر حسینی (ع)، از بدعت ها و خرافات!
◾️ آیت الله سید کمال حیدری
(بخش اول)
🔹 در ایّام محرم، چه اعمالی را مُجازیم انجام بدهیم؟!
پس از اینکه از منظر قرآن و به کمک روایات مشخص و اثبات شد که ایام مربوط به امام حسین (ع) مصداق بارز «ایام الله» است، سؤالی که پیش می آید این است که در این روز یا روزها چه اعمالی را باید انجام داد و به دیگر سخن، چگونه باید این ایام را یادآوری و احیاء نمود؟!: «وَ ذَكِّرْهُمْ بِأَيّامِ اَللّهِ»؛ ابراهیم/ 5 (و «ايّام اللَّه» را به آنان ياد آوری کن!).
🔸 در پاسخ باید گفت خود اهل بیت (ع) به ما فرموده اند که در این ایام چه کنیم. باید ببینیم خود معصومین (ع) چه موارد و مصادیقی را به عنوان شعائر الهی و حسینی برای ما معیّن نموده اند.
یکی از کارهای مهمی که شیعیان باید در ایام محرم انجام دهند، به تصریح روایات، برپایی مراسم حزن و اندوه و ذکر مصیب برای سید الشهدا (ع) است. در برخی احادیث بیان شده که چطور عزاداری کنیم و چه اعمالی را به عنوان «شعائر الله» انجام دهیم.
کارهایی از قبیل جزع، گریه، آه و ناله، فریاد، یادآوری و بازگویی رنج ها و مصیبت هایی که به اصحاب کربلا وارد شده و غیره.
⁉️ پس از بیان این مقدمه، یک سؤال اساسی مطرح می شود و آن اینکه آیا ما مُجازیم علاوه بر مواردی که در نصوص معتبر دینی وارد شده، برخی مصادیق احیاء و عزاداری را از پیش خودمان بر آنها بایفزاییم یا خیر؟! 👈 به عنوان مثال، آیا هر کسی حقّ دارد به بهانۀ شعائر حسینی صدای سگ در بیاورد، همچون حیوانات راه برود، قمه بزند و سر خودش و کودک شش ماه اش را بشکافد تا خون جاری شود، خودش را در حوضچۀ گل آلود بیاندازد، روی آتش و خار راه برود، خودش را زیر سم اسبان بیاندازد و از این قبیل اعمال؟! 👉
به بیان دیگر، همۀ ما شعائر حسینی را «عبادت» می دانیم، حال با این وجود آیا حق داریم علاوه بر آنچه که اهل بیت (ع) به ما فرموده اند، مصادیق جدیدی را از روی سلیقه و میل خودمان برای آن اختراع کنیم؟! به عنوان نمونه، آیا ما اجازه داریم نماز را هر طور که دوست داریم بخوانیم یا اینکه آن را باید فقط همان طوری به جا آوریم که پیامبر (ص) فرموده است؟!: «صَلّوا کما رَأَیتُمُونِی أُصَلّی»؛ بحار الأنوار، ج ۸۲، ص ۲۷۹ (همانگونه که میبینید من نماز میخوانم، نماز بخوانید).
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
🔹 مصادیق شعائر حسینی، توقیفی است یا غیر توقیفی؟!
آیا مشخص نمودن مصادیق شعائر دینی در ایام محرم، «توقیفی» است یا «غیر توقیفی»؟ یعنی ما فقط حق داریم همان طور که ائمه (ع) برای ما تعیین نموده اند عزاداری کنیم یا مجازیم برخی از مصادیق را هم خودمان به آن ها اضافه کنیم؟! یک عالم، مجتهد و مرجع دینی باید مبنای خودش را در این باره مشخّص کند؛ یعنی باید برای اثبات توقیفی یا غیر توقیفی بودن این اعمال جدید، دلیل بیاورد. اگر کسی با استدلال اثبات کرد که مصادیق شعائر حسینی (ع) توقیفی است، در این صورت بسیاری از کارهایی که امروزه در ایام محرم انجام می شود - اما اهل بیت (ع) آنها را به جا نیاورده اند - از اساس باطل و مصداق بدعت محسوب می شود!
طبق این مبنا، به این دلیل که مثلاً هیچیک از ائمه (ع) نه قمه زده اند و نه کسی را به قمه زنی و شکافتن سر خود توصیه نموده اند، عمل «قمه زنی» بدعت در دین و مذهب قلمداد شده و حرام می گردد! یعنی هر عملی که نصّ شرعیِ معتبر در اثبات صحّت آن وجود نداشته باشد، خطّ قرمز محسوب شده و عمل به آن جایز نمی باشد.
اما در مقابل، اگر کسی بگوید موارد ذکر شده از سوی اهل بیت (ع) همچون حزن و گریه و زاری صرفاً از باب مثال و بیان برخی از مصادیق بوده، و لذا باب افزودن مصداق های جدید برای آن مفتوح است، در واقع مبنای غیر توقیفی بودن شعائر حسینی را اخذ نموده است.
🔘 ادامه دارد...
📽 مطارحات فی الفکر والعقیدة: 🔅 الشعائر الحسینیة (ع)؛ بین المنصوصة والمستحدثة
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
❇️ آغاز کلاس های آیت الله حیدری در سال تحصیلی جدید
قابل توجه طلاب و کلیه علاقه مندان به دروس معظم له ❗️
🔹 با احترام به استحضار می رساند به یاری خدا دروس آیت الله حیدری (دام ظله) که به مناسبت تعطیلات تابستانی و نیز ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) تعطیل شده بود، از روز سه شنبه 1398/6/26 مطابق با 18/ محرم الحرام/1441 رسما آغاز خواهد شد.
✅ https://eitaa.com/alhaydari
علم فقه؛ از ایستایی تا تحول.mp3
50.49M
🎙 علم فقه؛ از ایستایی تا تحول
🔘 آیت الله سید کمال حیدری
📆 تاریخ: 98/06/17
برخی از مباحثی که در این فایل صوتی، مطرح شده اند:
👇👇👇
✔️ فکر و اندیشه در خلا متولد نمی شود
✔️ راه حل کدام است: حذف فقه یا نوسازی آن؟!
✔️ مبنای آیت الله حیدری درباره نظریه تاریخمندی قرآن
#فایل_های_صوتی
#فقه_و_اصول
#حوزه_های_علمیه
🔗 http://alhaydari.com/fa/2019/09/9119/
✅ https://eitaa.com/alhaydari
14.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 ارکان و مقومات اخباری گری
رکن اول: نص محوری در مقابل عقل محوری
🔗 http://alhaydari.com/fa/2019/08/9072/
📎 https://youtu.be/Q6_499eSJtw
🖇 https://www.aparat.com/v/23C08
#فایل_های_تصویری
#اخباری_گری
✅ https://eitaa.com/alhaydari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 ارکان و مقومات اخباری گری
رکن دوم: اکتفا به نقل روایت و حرمت اجتهاد
🔗 http://alhaydari.com/fa/2019/08/9081/
📎 https://youtu.be/IDMPR9IPOho
🖇 https://www.aparat.com/v/MkKs7
#فایل_های_تصویری
#اخباری_گری
✅ https://eitaa.com/alhaydari
آیت الله سید کمال حیدری
🔺 معیارهای تشخیص شعائر حسینی (ع)، از بدعت ها و خرافات! ◾️ آیت الله سید کمال حیدری (بخش اول) 🔹 در
🔺 معیارهای تشخیص شعائر حسینی (ع)، از بدعت ها و خرافات!
◾️ آیت الله سید کمال حیدری
(بخش دوم)
...
⚫️ ملاکِ تعیین مصادیقِ مسائل شرعی و شعائر حسینی چیست؟!
🔹 در پاسخ به این نگرش (غیر توقیفی بودن مصادیق شعائر حسینی) و بر فرض صحّت آن – چنانچه کسی بدان قائل باشد - لازم است یک مطلب بسیار مهم علمی و فقهی را مطرح کنیم و آن اینکه:
🔅 تعیین مصادیق برای مسائل و عبادات شرعی بر دو قسم است:
➖ یک قسم آن از سنخ «قضایای شخصیّه» است که به خود انسان «به عنوان یک فرد» مربوط می شود؛ به عنوان مثال، در مسألۀ وجوب نفقه برای اهل و عیال، شارع مصادیق آن را معیّن ننموده بلکه آن را به عرف مردم ارجاع داده است؛ یعنی مصادیق آن را به عهدۀ خود انسان گذاشته تا از میان آنچه که در عرف جامعه معمول است، مواردی را که خودش صلاح می داند انتخاب و إعمال کند.
➖ اما قسم دیگرِ آن که صبغۀ عام و فراگیر دارد، مربوط می شود به «قضایای دینی، مذهبی و اجتماعی»، و نه «مسائل شخصی و فردی»! با توجه به دو نوع مصادیق مذکور، سؤال این است که شعائر حسینی، یک «قضیۀ شخصی» می باشد یا امری است که به کلّ مکتب اهل بیت (ع) ارتباط می یابد؟! پاسخ آن روشن است؛ چرا که در فرهنگ تشیّع، امام حسین (ع) نماد مکتب اهل بیت (ع) بوده و امور مربوط به ایشان به همۀ مسلمانان تعلّق می یابد، نه اینکه به فرد یا جریانی معیّن اختصاص داشته باشد!
👈 اکنون که مشخّص شد مسائل مربوط به امام حسین (ع) یک امر عامّ دینی و مذهبی است، باید افزود تعیین مصادیق احیاء و بزرگداشت ایام محرّم به عنوان شعائر حسینی (ع)، باید از سه معیار و شرط مهم و اساسی برخوردار باشد؛ وگرنه قطعاً مصداق بدعت و خرافه خواهد بود! 👉
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari
1️⃣ معیار اوّل: هماهنگی با کلّ منظومۀ دینی و مذهبی!
🔸 اولین شرط آن است که هر مصداقی از مصادیق شعائر حسینی باید با مجوعۀ معارف دینی و مکتب اهل بیت (ع) منسجم و هماهنگ باشد؛ یعنی به این شکل نباشد که یکی از اصول و مبانی اصلی دین و مذهب را زیر سؤال ببرد و نقض کند! اسلام، دینی است که تمام بخش ها و اجزاء آن با یکدیگر مترابط است و کسی نمی تواند فعلی را بدون توجه به سایر ابعاد و ساحت های آن انجام دهد. «فقه» اسلام باید با «نظام اخلاقی»، و اخلاقِ آن باید با «منظومۀ فکری و اعتقادی» آن هماهنگ و مرتبط باشد. بنابراین یکی از وظائف عالم دین یا اسلام شناس این است تشخیص بدهد فلان عملی که عدۀ معدودی در مراسم عزاداری بجا می آورند – مثلاً صدای سگ در آوردن – با اصول قطعیِ تبلیغیِ اسلام سازگار است یا نه؟!
#امام_شناسی
#امام_حسین
#قیام_و_نهضت_حسینی
✅ https://eitaa.com/alhaydari