عقل یشمی خالخال پشمی
🔖تاملاتی در #هستی_شناسی_نظام (سیستم) 📌1.جایگاه و معرفی 🔹اگر من مفهوم «جوهر» یا «حیوان» یا «عرض» را
🔖تاملاتی در #هستی_شناسی_نظام (سیستم)
📌2.ضرورت و اهمیت
🔹اگر #عقلانیت زیربناییترین مفهوم نظری #تمدن نوین #غرب است، شاید بیراه نباشد که مفهوم «سیستم» زیربناییترین مفهوم کاربردی و عملی این تمدن بدانیم. ما دربارهی عقلانیت، هم بیشتر خواندهایم و ترجمه کردهایم و هم تا حدی موضع خود را روشن کرده و نوشتهایم. اگر تا چندی پیش -بهخاطرغلبهی روح اخباریگری در بینش ما- عقل کاملا در مقابل #نقل تفسیر میشد و عقلگرایی در مقابل دین و ایمانگرایی قرار میگرفت؛ امروزه متفکرین و صاحبان قلم به راحتی از واژه « #عقلانیت_اسلامی» سخن میگویند. این بدین معناست که ذاتِ واژهِ عقلانیت دیگر سرتاسر غربی و نجس محسوب نمیشود که نشود برایش پسوند اسلامی آورد. امروزه ما معتقدیم، عقلانیت تبلوریافته در اندیشه اسلامی، از جهات متعدد بر عقلانیتهای غربی برتری دارد. (برای نمونه ر.ک: مقاله رئالیسم انتقادی حکمت صدرایی، حمیدپارسانیا)
🔹اما مفهوم #سیستم اینطور نیست. هرچند سیستم و نظریهی سیستمها در علوم مهندسی به صورت کاربردی تدریس میشود، اما کمتر #به_مثابه_نظریه مطالعه و بحث شده است و از آن کمتر، موضع اثباتی و حلی توسط اندیشمندان بومی درباره آن گرفته شده است. همان اهمیتی که در کاوش مفهوم عقلانیت و نظریهپردازی بومی حول آن وجود دارد، درباره مفهوم سیستم وجود دارد؛ اگر بیشتر نباشد!
🔹با این همه، اینها همگی دفاعی جدلی و از جنس مماشات با خصم، درباره اهمیت و ضرورت تاملات هستیشناختی نظام (سیستم) است. حتی اگر این مفهوم، این منزلت معرفتی را در شکلدهی به #علم و #تمدن بشری خصوصا در قرن اخیر نداشت، باز هم بهعنوان یک مفهوم عادی این حق را داشت دربارهاش تامل صورت بگیرد. همانطور که در فلسفه از «جسم» بحث میکنیم و اقوال مختلف را میآوریم و درباره اینکه از «#اجزا_صغار_صلبه» تشکیل شده یا نه گفتوگو میکنیم؛ چرا از کلیطبیعی «سیستم» بحث نکنیم؟ بحثی که به مراتب مهمتر و راهگشاتر است. همچنانکه حکمای اسلامی، تعاریف #جوهر و #عرض و #جسم و #صورت و #ماده را از فیلسوفان یونانی گرفتند، آوردند، خواندند، بحث نمودند و بیشازپیش در آن واکاوی نمودند. الکلام الکلام.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 درد مفهومزدگی!
☘ معدنچیها گرمازده میشوند؛ اسکیموها سرمازده؛ ملوانان دریازده؛ و ما طلبهها #علم_زده، #مفهوم_زده و #نظریه_زده!
☘ علمزدگی یعنی فکر میکنیم برای هرکاری -حتی یک گعده باشد یا شامخوردن؛ فیلمدیدن باشد یا یک چاییخوردن هم- باید #ادله_تفصیلی و #چارچوب_مفهومی داشته باشیم؛ مگرنه نه آب خوش از گلوی خودمان پایین میرود و نه میگذاریم از گلوی دیگری پایین برود! فکر میکنیم برای هرکاری حتماوحتما باید قبلش یک #نظریه داشته باشیم تا آن کار #معنا داشته باشد!
🍀 مفهومزدگی دو اشکال مهم دارد:
🌾 اول، عیب #منطقی آن است! آدم مفهومزده فکر میکند #قبل از هر کار باید نظریه یا مفهومی روشن از کار داشته باشد؛ درحالی که همیشه نظریه و مفهوم دقیق و روشن و معنای واقعی، #بعد از کار و مواجهه عینی با مسئله به دست میآید. یعنی مفهومزده از طرفی هدفش علم و نظریه است، اما چون به دلیل همین مفهومزدگیاش از تجربهعینی فاصله میگیرد، هیچگاه به هدفش نمیرسد و همیشه مثل چرخعصاری دور خودش خواهد چرخید. علاوهبراین، او حتی مانع تجربههای عینی آدمهای دیگر میشود و آنها را به جهالت متهم میکند و اجازه نمیدهد آنها در یک #سیر_طبیعی به نظریه و مفهوم عینی دست پیدا کنند.
🌾 دوم، آسیبی است که آدم مفهومزده به #زندگی خودش وارد میکند. او هیچگاه نمیتواند لذت واقعی را از پدیدهها و موقعیتها بچشد و بیواسطه آنها را لمس کند. مفهومزدگی همچون دردی #مازوخیسمی، همیشه واسطهای است بین او و تجربهها. ازطرفدیگر، او همیشه در ذهن خویش زندانی است. او تنها هنگامی آرامش مییابد که بتواند یک نظم مفهومی از مسئله در ذهنش بسازد و همینکه چنین چیزی در ذهنش ساخت، خیالش راحت میشود. آن هنگام که دیگران در حال ارتباط عمیق و لذت از طبیعت و واقعیت هستند، او به نقاشیهای ذهنیاش دلخوش است.
☘ عمق فاجعه اینجاست که نمیشود با حرفزدن و گفتوگو، آدم مفهومزده را سر عقل آورد؛ چون او برای هر عیب و مشکلی که درونش دارد -حتی همین علمزدگیاش- یک چارچوبمفهومی قشنگ از قبل طراحی کرده! هرچه بگویی، او برایت ثابت میکند که نهتنها او مشکلی ندارد؛ بلکه خودت در اشکال غوطهوری و خبر نداری! مفهومزدگی، چیزی از جنس سوفسطایی مطلق است! به قول #ابن_سینا، سوفسطی یا منکر واقعیت، قابل گفتوگو نیست و تنها دلیل عملی میطلبد! تنها چیزی که شاید مفهومزده را سر عقل بیاورد، این است که از خود واقعیت و عینیت، سیلی بخورد!
☘ خدا همهی ما را -خصوصا ما طلبهها را- از این بلای خانمانسوز نجات بدهد که امیدی جز به رحم او نیست: وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِي ۚ إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلَّا مَا رَحِمَ رَبِّي ۚ إِنَّ رَبِّي غَفُورٌ رَحِيمٌ
🌹 شاید حرف #سهراب_سپهری هم همین بود، آنجا که گفت:
"کار ما نیست شناسایی راز گل سرخ
کار ما شاید این است
که در افسون گل سرخ #شناور باشیم
#پشت_دانایی اردو بزنیم..."
🌐 @aliebrahimpour_ir [۱۳۹۸.۰۱.۲۹]
📌 وحشت تنهاشدن
✨ اللَّهُمَّ أَغْنِنَا عَنْ هِبَةِ الْوَهَّابِینَ بِهِبَتِک،
وَ اکفِنَا وَحْشَةَ الْقَاطِعِینَ بِصِلَتِک
حَتَّی لَا نَرْغَبَ إِلَی أَحَدٍ مَعَ بَذْلِک،
وَ لَا نَسْتَوْحِشَ مِنْ أَحَدٍ مَعَ فَضْلِک.
✨ خدایا؛ ما را با #بخشش خودت از بخشش دیگران بینیاز کن،
و با پیوندمان به خودت، #ترس_جدایی دیگران را دور کن،
تا با وجود عطای تو از دیگری چیزی نخواهیم
و با احسان تو از احدی نهراسیم.
🔖 #صحیفه_سجادیه ؛ #دعای_پنجم
🌐 @aliebrahimpour
عقل یشمی خالخال پشمی
🔖تاملاتی در #هستی_شناسی_نظام (سیستم) 📌2.ضرورت و اهمیت 🔹اگر #عقلانیت زیربناییترین مفهوم نظری #تمدن
🔖تاملاتی در #هستی_شناسی_نظام (سیستم)
📌3.مبدا تصوری یا تعریف نظام (سیستم)
🔹طبق مبانی حکمت اسلامی، #تعریف_استدلال_بردار_نیست. ما در هیچجای فلسفه اسلامی نمیبینیم که برای تعاریف، استدلال بیاورند. مثلا تضاد تعریف میشود به: «أنّهما أمران وجوديّان غير متضايفين، متعاقبان على موضوع واحد، داخلان تحت جنس قريب، بينهما غاية الخلاف» آیا کسی برای این تعریف پرقید، استدلالی میآورد؟ خیر! چرا جوهر به «اذا وجدت فی الخارج وجدت لا فی موضوع» یا چرا جسم به «الجوهر الممتد فی جهاته الثلاث» تعریف میشود؟ فلاسفه –همچون علامه طباطبایی در بدایه و نهایه- تعریف موردنظر را میآورند و سپس عوارض و لوازم آن را بحث میکنند. آنچه استدلالبردار و قابل بحث است، نسبت آن #لوازم با #تعریف است: آیا این لازمه، واقعا لازمه تعریف است یا خیر؟
🔹در سیستمشناسی یا #فلسفه_سیستم (نظام) نیز تعریفی از سیستم ارائه و سپس لوازم آن تعریف بررسی میشوند. این لوازم، گاه هستیشناختیاند و گاه منطقی و روششناسانه.
🔹تعریفهای متعددی از سیستم ارائه شده است. #دوسوسور میگوید سیستم «کل سازمانیافتهای مرکب از عناصری متعدد که میتوان آنها را تنها در خصوص یکدیگر و بر حسب مکانی که در این کل دارند، تعریف کرد». #برتالانفی معتقد است «مجموعه واحدهایی که بین خود ارتباط متقابل دارند». #لوزورن میگوید «مجموعهی عناصری که با مجموعهای از روابط به هم مرتبط هستند». #مورن نیز میگوید «واحدی کلی که از روابط فیمابین موجود بین عناصر یا کنشها یا اشخاص سازمان یافته است». (ر.ک: نظریه سیستمها، ص5-6)
🔹اگر بخواهیم شستهورفته جمعبندی کنیم، مفهوم سیستم (نظام) سه مولفه و مقوم ذاتی دارد: «1.مجموعهای از #اجزا 2.با #ارتباط_شبکهای 3.که #هدف (غایت یا کارکردی) دارد.» آیا این مفهوم و مولفههای آن غیر اسلامی یا ضد اسلامی است؟ آیا رنگی از امانیسم و سکولاریسم و هر ایسم دیگری در آن وجود دارد؟ آیا تضادی بین این مولفهها با معرفتی از معارف اسلامی مثل خدا، عدالت، تقوا و... مییابید؟ به نظر میرسد خیر. تعریف روشن و #مرسل از هرگونه #لعابات_خارجی است؛ غیر از آنچه شاید در ذهنهای #فاعلان_شناسا، #رسوب کرده باشد که اینها نیز، نیازمند « #تخلیه » هستند.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن را با صدای «استاد» بشنویم!
🌺 مدتها مشتاق شنیدن صوت کامل جلسات طرح کلی در ماه رمضان سال ۵۳ بودیم.
🌺دوستان بزرگوار صهبا خبر خوبی دادند: انتشار مجموعۀ صوتی #کامل این جلسات در ماه مبارک رمضان امسال. 🎉🎊
🌸امسال، ماه مبارک، پای منبر استاد مینشینیم و «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» را میشنویم.
🌼علاقهمندان برای دسترسی به صوت سخنرانیها میتوانند به نشانی jahadi.ir مراجعه کنند، و یا از طریق کانال @sahba_nashr در پیامرسان بله صوتها را دریافت کنند. کانال خانه طلاب جوان در ایتا (@khanetolab) نیز این صوتها را بازنشر میکند.
❇️ لینک دریافت:
📎 http://jahadi.ir/sahba/tarhekoli
🌐 @aliebrahimpour_ir
رسالتنا - شهیدصدر.pdf
4.26M
📥 #دانلود #pdf #کتاب:
الاسلام یقود الحیات
المدرسه الاسلامیه
رسالتنا
👤 نوشته شهید #سیدمحمدباقر_صدر
🌐 @aliebrahimpour_ir
رفیق روزهای بندگی - آداب انس با قرآن - استاد عابدینی.pdf
2.43M
📥 #دانلود #pdf #کتاب
📌 «رفیق روزهای بندگی»
خلاصهای از کتاب آداب انس با قرآن کریم
[تنظیم در 30 نکته مختصر]
👤 نوشته استاد #عابدینی
🌐 @aliebrahimpour_ir
🍀 بهتوفیق الهی و با مدد و توسل به حضرت زهرا سلاماللهعلیها
🔰 در ایام ماه مبارک رمضان امسال روزانه، #برش هایی #ازکتاب #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن (استاد آیتالله خامنهای) در کانال تقدیم میشود.
🌐 @aliebrahimpour_ir
☘️ #تقوا یعنی مسئولیتپذیری و تجهیزکردن خود برای عمل
📗 #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن ؛ #جلسه_یک: ایمان۱
🌐 @aliebrahimpour_ir
☘️ #رحم خدا، نتیجه عمل؛ نه رقیب عمل.
📗 #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن ؛ #جلسه_یک: ایمان۱
🌐 @aliebrahimpour_ir
☘️ #مغفرت یعنی پرکردن خلاء بر اساس تلاش و جبران
📗 #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن ؛ #جلسه_یک: ایمان۱
🌐 @aliebrahimpour_ir
☘️ #انفاق یعنی برطرف کردن خلاء و نیاز
📗 #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن ؛ #جلسه_یک: ایمان۱
🌐 @aliebrahimpour_ir
☘️ ارزش #یاد_خدا در برابر دشمنان
📗 #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن ؛ #جلسه_یک: ایمان۱
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 «خودباختگی در جوامع ایمانی»
📍 یادداشتی بر اساس جلسه پنجم از #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن
☘️ در این ایام کرونایی متنی به طنز در یکی از این گروه های مجازی می خواندم که : «به زودی کفار، واکسن کرونا رو کشف می کنند و ما دوباره می تونیم بریم تو مسجدها و برای نابودی کفار دعا کنیم.»
☘️ تفکر پشت این طنز، و بسیاری از نوشته ها و متن هایی از این دست این است که می خواهند #عقب_ماندگی ما را به حساب اندیشه های ایمانی و اعتقادی بگذارند.
☘️ این رویکرد البته برای امروز نیست. آن روزی هم که رضاخان به ترکیه سفر کرد، دو تفاوت اساسی میان ترکیه و کشور تحت حکومت خودش را به چشم دید. اول: رشد صنعت و توسعه در این کشور و دوم: زنان بی حجاب ترک. و پیش خود فکر کرد که ریشه آن رشد و توسعه، در بی حجابی زن هاست. (البته اگر با نگاه خوشبینانه رضاخان را جاهل بدانیم و نه خائن) همین استدلال غلط باعث شد که حکومت تلاش همه جانبه ای را برای ریشهکنکردن مظاهر و اندیشه های دینی آغاز کند.
☘️ این پرسش، هنوز هم پرسش تازه و روز جامعه ما است. چرا کشورهای اسلامی عقب افتاده هستند؟ چرا بیشتر دانشمندان دنیا، از نا مسلمانان هستند؟ چرا بازار قانون و نظم در جوامع غربی سکه تر است؟ چرا ما اهل کم فروشی و تنبلی هستیم؟ البته که بسیاری از این پرسش ها، غیرحقیقی و ریشه در تصوری است که #رسانه ها به دروغ ایجاد کرده اند، اما نمی توان منکر عقب افتادگی های فراوان شد.
☘️ اینجا پرسش مهمی به میان می آید. آیا ایمان می تواند در یک جامعه عامل رشد و سعادت باشد؟ پاسخ مثبت است. قرآن می گوید: أُولَٰئِكَ (مومنین) هُمُ الْمُفْلِحُونَ.(نور:51) استاد آیت الله خامنه ای در #فصل_پنجم کتاب #طرح_کلی_اندیشه_اسلامی_در_قرآن در تعریف کلمه فلاح از تعابیری همچون «موفقیت، پیروز شدن، به هدف و مقصود دست یافتن» استفاده می کنند؛ دست خدا همراه مومنان است، طبیعت با مومن همکاری و همراهی می کند و پیروزی با مومنین است.
☘️ پس این تناقض حاصل چیست؟ اگر قرآن وعده رستگاری و پیروزی مومنین را می دهد، پس علت این همه گرفتاری و این همه عقب ماندگی چیست؟ گره این تناقض با این پرسش باز می شود که آیا ما #حقیقتا یک جامعه ایمانی هستیم؟ قرآن کریم به صراحت بیان می کند که شرط ایمان، تعهد و مسئولیتپذیری و اطاعت کامل از خدا و پیامبر است. اطاعت کامل به این معنا که در همه حال - حتی اگر منافع شخصی شان به خطر بیفتد - به دستورات الهی عمل کنند. قرآن، مومنِ بدون عمل و اطاعت را اساسا مومن نمی داند.
☘️ درست است که حافظه تاریخی ما، تنها زمان هایی را به یاد می آورد جوامع بی دین، منابع قدرت و ثروت را در اختیار داشته اند، اما قرآن کریم دل های ما را محکم می کند که : «خدا به کسانیکه ایمان آورده و عمل شایسته انجام دهند وعده داده است که بی تردید آنان را در زمین خلیفه و جانشین می سازد.» (نور:55) این وعده الهی منحصر به زمان ظهور حجت نیست. ایت الله خامنه ای بیان می کند خداوند این وعده را برای مومنین صدر اسلام عمل کرده است و هر امتی با عمل به این دستور روشن، می تواند امیدوار به وعده صادق خداوند باشد. بازخوانی صحیح فرهنگ ایمانی، نیاز تکتک ماست.
👤 نویسنده: #محمد_اسدی
🌐 @aliebrahimpour_ir
روح توحید نفی عبودیت غیرخدا - آیت الله خامنه ای.pdf
4.16M
📥 #دانلود #pdf #کتاب
📌 «روح #توحید؛ نفی عبودیت غیر خدا»
👤نوشته استاد آیتالله سیدعلی حسینی خامنهای
📇 تنظیم (عنوان و نمایه): موسسه فتوت
🌐 @aliebrahimpour_ir
چقدر #روایت باحال و قشنگیه این روایت #تربیتی.
خصوصا فراز آخرش. آدم میتونه ساعتهای فراوان غرق بشه توش.
بهنوعی انگار رابطه شدیدی بین #وعده ، #وفا به وعده و #روزی است. یعنی انگار شکستن این رابطه در ذهن بچه، روی نگاه #توحیدی اش اثر میگذارد. فکر میکند هر روزیدهندهای اینجوری است.
در واقع ذاتش اینه که خدا میگه: منِ خدا در وعدهای که درباره روزیدادن کردم، اصلا خلف وعده نمیکنم. هیچوقت. امکان نداره روزی رو ندم و وعدهام رو زیر پا بگذارم. این نکته پنهان روایته.
حالا تو اگه خلف وعده کنی، این رابطه رو تو ذهن خراب میکنی. #توحید بچه رو خراب میکنی. سیستم واقعی رو تحریف میکنی و...
واقعا عالیه.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 #ریکاوری
هرکسی که بخشی از کارش با کامپیوتر بوده، با من در #تجربه نوع خاصی از #عرق_سرد مشترک است: عرق سرد هنگام پاک شدن یا معیوب شدن یا مفقود شدن فایلی که رویش ساعتها وقت گذاشته اید! خصوصا اگر نوشتی باشد!
یک آن احساس میکنی دنیا دارد دور سرت میچرخد. دقیقا حس همان آدمی که وسط طوفان دریا گیر کرده، یا حس کسی که از روی عصبانیت تیر را توی مغز یکی فرو کرده!
من تمام یادداشتهای کلاسیام در واننوت است؛ واننوتی که در واندرایوم، بین کامپیوتر منزل و کلاس اشتراک برقرار میکند. سه روز پیش، وسط نوشتن یک متن، رجوع کردم به فایل یادداشتهای ترم سومم. دیدم اثری از فایل نیست! پاک شده بود... 🤯😱😫 جستوجو در سطلزباله دو سیستم و سایت واندرایو فایدهای نداشت. کل یادداشتهای ترم پریده بود...
اینکه این وسط چه حس و حالی داشتم، بهجای خود. نرمافزارهایی که داشتم را امتحان کردم، برخی که اصلا واننوت را نمییافتند. فایدهای نداشت.
برادر مهندس آقا ابراهیم اسدی -اخوی آقا محمد- نرمافزار R-Studio را معرفی کرد. حدود 19 ساعت کامپیوتر مشغول بود. نتیجه کار، 630 عدد فایل با حجم 250 گیگ بود (حدود 6 فایل، حجم بالای 4 گیگ داشت و روی هارد با فرمت فت32 بازیابی نمیشد! که از خیرش گذشتم!)
الحمدلله فایلم بازیابی شد. مثل روز اول. ابتلایی برای چشاندن منتهای عجز!
🧷 https://soft98.ir/software/recovery-data/115-r-studio.html
🌐 @aliebrahimpour_ir
عقل یشمی خالخال پشمی
📌 #ریکاوری هرکسی که بخشی از کارش با کامپیوتر بوده، با من در #تجربه نوع خاصی از #عرق_سرد مشترک است:
📌 #تجربه - #هادر_پشتیبان
خرید یک عدد هارد و یک عدد فلش برای پشتیبان گرفتن از فایلها از نان شب واجبتر است؛ خصوصا محقق و نویسنده جماعت.
هر 5-6ماه یک بار از کل فایلهای سیستم در هارد کپی بگیرید. از فایلهای کاری و یادداشتها هم در فلش هر هفته بکآپ بگیرید. حتی در خود سیستم خودتان. من گاهی حتی یک بکآپ میگیرم و روی فضای جیمیلم آپلود میکنم. چندوقت یکبار هم روی سیدی یا دیویدی رایت بشوند خوب است. مجموع فایلهای ورد و واننوت من شاید جمعا 300-400مگ بشود. ولی ماحصل عمر من است! فکر اینکه از دست بروند، مثل این میماند که من مردهام!
در مجموع، یادداشت کامپیوتری از کاغذی ارجح است. کاغذی آفت بیشتری دارد: گموگورشدن، خرابشدن، آبخوردن، حجم زیاد، قابلیت رجوع پایین، عدم قابلیت جستوجو، عدم قابلیت تنظیم دوباره و... . کامپیوتری، این مشکل را ندارد ولی پاشنهآشیلش همین مثل چوب روی آب لرزانبودن است! راهش همین بکآپگرفتنهای پیدرپی است.
کمنبودند افرادی که به خاطر خرابشدن فایل پایاننامه، کلا قید همه چیز را زدند. همیشه دوباره نوشتن یک متن، سختتر از اولینبار نوشتنش است. خدا اینطور ما را آزمایش نکند، اگر کرد خودش رفع کند؛ ولی بد مصیبتی است.
🌐 @aliebrahimpour_ir
#توییت
💠 خلاصه #سیاست_علم بازنماییشده در سریال #بچه_مهندس۳: نخبهجماعت در جمهوری اسلامی یا در چالش با نهادهای امنیتی است، یا کاملا بهعنوان نیرویی فعال در آغوش او؛ راه سومی وجود ندارد!
[در نتیجه، اگر کسی راه سومی را میپیماید، فیالواقع نخبه و آدم حسابی نیست!]
🌐 @aliebrahimpour_ir
#توییت / #علی_بابا
از این ساعت به بعد -اگر خدا توفیق بدهد- بهتر میتوانم در روضه رقیه و روضه ششماهه، به اباعبدالله دل بدهم.
چقدر دلم نشستن در مجلس روضه میخواهد؛ بیشتر از هر زمان...
السلام علیک یا اباعبدالله 🌹
🌐 @aliebrahimpour_ir [۹۹.۳.۱۹ - ۱۴:۲۵]
#یادداشت_اختصاصی
📌 سرباز به مثابه سلوک
🍀سرباز حرص در میآورد: هم ریتم کند دارد؛ هم روابط افراد حرصدرآر است و هم از این شاخه به آن شاخه میرود.
🍀به نظر من، همیشه کند بودن و همیشه حرص درآوردن بد نیست. مثلا فیلمهای زیادی داریم که ژانر آزارند و شدیدا حرص درآر. فیلمهای ریتم کند هم داریم که فقط کندند. اما #سرباز فقط این نیست.
🍀با اجازه بزرگترها و منتقدین فهیم، من بعد از ۱۵ قسمت #سریال سرباز و با شناختی که از سبک مقدمدوست پیدا کردم، میخواهم بگویم به نظرم سرباز، یک #سلوک_درونی است:
۱.تجربه زیستن جای همدیگر: سرباز این فرصت را فراهم میکند من و همسرم خودمان را جای هم تصور کنیم. تفاوت دغدغهها را لمس کنیم. مهمتر اینکه تاثیرات کارهای اشتباهمان روی یکدیگر را دقیقا ببینیم.
۲. نیازمندی #سلوک به #زمان: همه چیز قلمبه به دست نمیآید. باید وقت گذاشت. باید تاثیرات رفتار، را در طی زمان دید تا در جانت نهادینه شود.
۳.توصیف در کنار توصیه: فقط حرص در نمیآید؛ توصیه و راه حل هم میدهد. این خیلی مهم است که مخاطبت -برخلاف ژانر آزار که فقط فشار روحی تحمل میکند- راه حل و تاثیر راه حل را هم ببینید. در واقع هر چالش، حل میشود و بعد چالش بعدی آغاز میشود؛ روی هم تلمبار نمیشوند.
۴.نیازمندی سلوک به بردباری: اگر سرباز را تماشا میکنی، باید بدانی داری سلوک میکنی. مدرنیته ما را عادت به سرعت داده. اما خدا صبور است؛ بندهاش هم باید صبور باشد. خدا با صبوری به رفتارهای چپندرقیچی ما نگاه میکند؛ ما هم اگر بخواهیم رشد کنیم، باید صبوری کنیم. درام وجود دارد: نه در چپکردن ماشین و تعقیب و گریز؛ بلکه در جنگ ارادههایی که درونیترین لایههای وجود افراد است. اگر من هم بخواهم ساحت ارادهام رشد کند، باید گامبهگام همراهی کنم.
۵.دیالوگهای نقطهزن: سرباز دیالوگهای نقطهزن دارد. هنگامی که با توجه و صبوری سریال را تحمل میکنی، این دیالوگها تا مدتها در ذهنت تکرار میشود. جملات گاه عادی وسط گفتوگوها. این تثبیت، نتیجه سلوک است.
🍀به نظر من، با توجه به وضعیت مشابه وضعیتسفید، هادی مقدمدوست به فرمی در #فیلمدینی دستیافته که میتوان آن را فیلم #سلوک نامید. فیلمی که خودش دوای دردها و نیازهای درونی آدمهاست، نه نسخهدوانما.
🌐 @aliebrahimpour_ir
عقل یشمی خالخال پشمی
#یادداشت_اختصاصی 📌 سرباز به مثابه سلوک 🍀سرباز حرص در میآورد: هم ریتم کند دارد؛ هم روابط افراد حر
🌷 « #گزارش #یادداشت / #نقد » 🌷
[ #گزارش_یادداشت #گزارش_نقد_فیلم ]
#تکمیلی :
تکمیلشدهی یادداشت "سرباز بهمثابه سلوک" در خبرگزاری فارس انتشار یافت.
تاریخ انتشار: ۱۹/خرداد/۱۳۹۹ (۱در۹۹)
🔗 https://www.farsnews.ir/news/13990319000042/
🌐 @aliebrahimpour_ir
📗 #برش #ازکتاب : #طرح_کلی اندیشه اسلامی در قرآن؛ جلسه۱۷؛ ص۳۸۱
✅ پینوشت:
🔺تدریس و درسوبحث حوزوی، گاهی صرفا تدریس است و #مدرسه_بازی؛ اما تدریس آقا #امام_صادق ع کنشی فعالانه در راستای #جامعه_سازی_اسلامی است.
🔺هر کسی که خود را منسوب آقا امامصادق میداند، نمیتواند به این #افق و #معیار بیتوجه باشد.
🔺استاد حوزه امام صادق، دنبال شاگردپروری و چاپ کتاب تقریر نیست؛ پیوسته محیط و مطالبات را رصد میکند و هدف اصلیاش تامین نیازهای #نظام_اسلامی است.
@aliebrahimpour_ir
📌 جریانشناسی بهمثابه کنش
🍀 یکی از ظرفیتهای #جریان_شناسی، قابلیت بروز آن بهمثابه #کنش است. جریانشناسی بهمثابه کنش بدینمعناست که نفس محتوا و اثری که شخصی، بهعنوان جریانشناسی ارائه میدهد و در آن افراد و گروهها را مقولهبندی میکند، ورای صدقوکذب گزارههایش، یک #کنش_اجتماعی محسوب میشود. مهمترین کاربستهای جریانشناسی بهمثابه کنش عبارت است از: ابراز وجود، هویتسازی اجتماعی، غیریتسازی، تبلیغ.
☘جریانشناسی، یک کار مفهومی است. جریانشناس افراد و گروهها را مقولهبندی میکند و به هر یک عنوان میدهد. هر اسم، مفهوم و عنوان، واقعیتی اجتماعی میسازد. بنابراین هنگامی که برای جریان، حتی صرفا در حد لفظ، اسمگذاری میشود و در جریانشناسی مطرح میگردد، به او واقعیت اجتماعی داده میشود و آن را در عرصه اجتماع، معرفی و بازتولید میکند. بنابراین گاه، جریانشناسی ورای گزارهها، هدفش اعلام وجود یک جریان است.
☘ بزرگی و کوچکی جریانها، در اذهان و فهم عرفی از آنها، همیشه مطابق با واقعیت خارجی آنها نیست. جریانها در ذهن میتوانند از مفاهیم مقابلشان، هویت و نیرو بگیرند. هنگامی که جریانشناس، جریانها را در مقابل یکدیگر مطرح میکند، خواهناخواه نوعی رابطه همارزی میانشان برقرار میشود؛ بدینصورت که جریان کمسو، از جریان پرفروغ مقابل، کسب وجاهت و نیرو میکند. هرچند ممکن است جریان در واقعیت بهاندازهی وجود ذهنیاش نیرو نداشته باشد، ولی هنگامی که در مقابل یک جریان پرقدرت مطرح میشود، در قد و قوارهی جریان مقابل، بازو پیدا میکند.
☘ برهمیناساس، گاه جریانها برای غیریتسازی بیشتر و گاه برای تبلیغ بیشتر خود در میان مردم، دست به تولید آثار جریانشناسی میزنند و مروجانشان از این الگو برای تبلیغ استفاده میکنند. در این کاربست، محتوای جریانشناسی در درجه دوم اهمیت قرار دارد، آنچه مهم است، جنبهی تبلیغاتی این ادبیات خواهد بود.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 اصطلاح #جریان_اجتماعی و دورکیم
🍀 امروزه واژه #جریان و #جریان_شناسی نزد ما رواج دارد که از ابداعات نظری سخنوران و اندیشوران ایرانی است؛ اما واژه «Social Current» تاریخچهای به طول عمر جامعهشناسی دارد و امیل دورکیم نیز از آن استفاده کرده است. او کتاب «قواعد روش جامعهشناسی» در مقام تعریف واقعیت اجتماعی (Social fact) بهعنوان یک واقعیت عینی و برتر از فرد، برای تثبیت ویژگی عینیبودن، با تکیه بر قاعدهی علیت، از راه نشاندادن تاثیرات مختص، استفاده میکند.
🍀 او اصطلاح جریان اجتماعی (Social current) را به میان آورده و از آن تنها برای نشاندادن تاثیرات غیرشفاف واقعیت اجتماعی استفاده میکند و تلاش میکند با روش شهودی این را اثبات کند که احساساتی که در جریان اجتماعی مثل یک گردهمایی عمومی به فرد داده میشود، کاملا متفاوت از احساسی است که در تنهایی به او دست میدهد. (دورکیم، قواعد روش جامعهشناسی: 38-39)
🍀چنانکه واضح است، جریان اجتماعی در ادبیات دورکیم، -به تعبیر منطقی- مفهومی عام و کلی (جنسی) دارد، نه «نوعی». او از جریان اجتماعی برای اشاره به واقعیتهای اجتماعیای که بهشکلی غیرشفاف خود را مینمایانند استفاده میکند. این اصطلاح در ادبیات او در همین حد متوقف میشود. درحالیکه مراد ما از جریان اجتماعی، یکنوع بخصوص از حقایق اجتماعی است که ابعاد مشخصی دارد. بنابراین جریان در اصطلاح معاصر را نمیتوان به اصطلاح دورکیمی بازگرداند و آن را پیشینهای برای اصطلاح معاصر تلقی کرد.
🌐 @aliebrahimpour_ir
📌 پرسشهایی درباره #نظام_فکری
🌺 چیستی
🔹نظام فکری / #نظام_اندیشه_ای / #نظام_اندیشه چیست؟
🔹چه نسبتی میان نظام فکری با « #بینش»، « #نگرش» و « #عقاید» وجود دارد؟
🔹آیا نظام فکری، همان #نظام_مفهومی است؟
🔹نظام فکری از گزارهها تشکیل شده یا از مفاهیم یا هر دو؟
🔹نظام فکری، سیستم بسته است یا باز؟
🔹نظام فکری، ثابت است یا متغیر؟
🔹نظام فکری، اختیاری است یا الزامی؟ آیا میشود کسی نظام فکری نداشته باشد یا همه بهصورت خودکار –التفاتی یا غیرالتفاتی- نظام فکری کسب میکنند؟
🔹نظام فکری، طبیعی است یا مصنوعی؟ آیا نظام فکری قابل مهندسی کردن است یا بهصورت طبیعی شکل میگیرد و باید آن را کشف کرد؟
🌺 چرایی
🔹نظام فکری، امری لازم است؟ برای همه یا گروهی خاص؟
🔹ضرورت نظام فکری، برای همه امور زندگی است یا عرصههای خاص؟ مثلا نظام فکری بنیادین عام برای همه افراد تعریف میشود و سپس برای ساحتهای خاص نیز، نظامفکریهای خرد و خاص تعریف میشود. مثلا ساحت علم و دانش، فنی مهندسی، هنر و... . چیزی شبیه اخلاق حرفهای.
🌺 چگونگی
🔹نظام فکری چگونه ساخته میشود؟
🔹نظام فکری، چگونه منتقل میشود؟ با خواندن متن؟ (انبوهخوانی یا خاصخوانی؟) یا با انس با شخصیتی که نظام فکری دارد؟ یا با تجربه؟
🔹انتقال نظام فکری، چه ساختاری دارد؟ چه نوع ادبیاتی؟ علمی، روایی، داستانی یا چه؟
🌐 @aliebrahimpour_ir
بسم الله الرحمن الرحیم
مدتی این مثنوی تعطیل شد
مدتی باید تا خون شیر شد
در روزگار قبض، طبیعی است بهترین کار، رجوع به درون باشد.
تقریبا شش ماه اخیر (بعد از مطالب ناقص هستیشناسی سیستم) مطلب قابل اعتنایی در کانال منتشر نشد. مشغولشدن به تکمیل کارهای عقبافتاده هم مزید بر اوضاع کرونایی دوران.
البته من هنوز با فلسفه فضای مجازی، چالش دارم و برایم حل نشده: اینکه شخصا چه نسبتی به این فضا دارم و در چه حدی باید جدی بگیرمش و چه نقشی در پازل پروژه فکری من دارد.
بنا دارم فعالیت مجازیام را در دو لاین ادامه دهم. خدا توفیق بدهد.
۱۳۹۹/۶/۳۱
🍀 خدایا؛ تو هنگام دعای ما (🤲) نه بخیلی (😤) و نه درهم (😖)!
🔖 #صحیفه_سجادیه ؛ #دعای_پنجاه_و_یک
🌐 @aliebrahimpour_ir