🔴 خودت را ارزان نفروش!
تا انسان، انسان است باید کار انسانی کند؛ اگر اعمالی انجام بدهد که مادون درجۀ انسانیّت اوست، خود را ارزان فروخته است و از او مؤاخذه میکنند! انسان باید کار انسان کند، نه کار حیوان؛ اگر کار حیوان کند، خود را به حیوان معامله کرده است و در روز قیامت همنشین با انسانها نخواهد بود. انسان باید خود را در سطح انسانیّت بیاورد؛ سطح انسانیّت اینقدر بالا و شریف و عزیز است که خدای علیّ أعلیٰ خودش را در مقابل انسان معامله میکند! یعنی میگوید: مقام انسان اینقدر بالا است که اگر خود را به بهشت و به حورالعین عوض کند، کم است؛ به تمام بهشتها عوض کند، کم است؛ انسان باید خودش را با من معامله کند.
📚 مبانی اخلاق، ج2، ص59
📍مشاهدهٔ متن کامل:👇
eitaa.com/allame_tehrani/4328
🆔 @allame_tehrani
🔰 پاداش اعمال بر اساس هدف و مقصود انسان است
امیرالمؤمنین علیهالسّلام فرمودند:
تقوا (یعنی پاکی و مصونیّت و در عصمت درآمدن از هوای نفس) بهترین زاد و توشهای است که انسان را میرساند؛ دَعا إلیها أسمَعُ داعٍ و وَعاها خَیرُ واعٍ (1)؛ «عجب داعی و گویندهای این مطلب را به ما رساند!»
پیغمبر اکرم، خاتم الأنبیاء و المُرسلین که تمام ملائکۀ مقرّب و انبیای مرسل زیر نگین او هستند، در قرآن مجید به وحی الهی فریاد کرد: ﴿ٱتَّقُواْ ٱللَهَ حَقَّ تُقَاتِهِۦ وَ لَا تَمُوتُنَّ إِلّا وَ أَنتُم مُّسۡلِمُونَ﴾(2)؛ خداوند علیّ أعلیٰ در باطن شما میزانی قرار داده است؛ هر کاری که میخواهید بکنید، با آن میزانِ باطن و با کتاب خدا و سنّت پیغمبر اندازهگیری کنید!
امروزه علم روشن است و کسی نمیتواند عذر بیاورد: «من نمیدانستم، نفهمیدم، کتاب در دست من نبود، کسی نبود که جواب سؤال من را بدهد، من پشت کوه زندگی میکردم، من مستضعفم و...» این حرفها پذیرفته نیست!
تا انسان، انسان است باید کار انسانی کند؛ اگر اعمالی انجام بدهد که مادون درجۀ انسانیّت اوست، خود را ارزان فروخته است و از او مؤاخذه میکنند! انسان باید کار انسان کند، نه کار حیوان؛ اگر کار حیوان کند، خود را به حیوان معامله کرده است و در روز قیامت همنشین با انسانها نخواهد بود. انسان باید خود را در سطح انسانیّت بیاورد؛ سطح انسانیّت اینقدر بالا و شریف و عزیز است که خدای علیّ أعلیٰ خودش را در مقابل انسان معامله میکند! یعنی میگوید: مقام انسان اینقدر بالا است که اگر خود را به بهشت و به حورالعین عوض کند، کم است؛ به تمام بهشتها عوض کند، کم است؛ انسان باید خودش را با من معامله کند:
﴿إِنَّ ٱللَهَ ٱشۡتَرَىٰ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ أَنفُسَهُمۡ وَ أَمۡوَٰلَهُم بِأَنَّ لَهُمُ ٱلۡجَنَّةَ﴾(3)؛ «خدای علیّ أعلیٰ جانها و مالهای مؤمنین را میخرد و در مقابل آن، بهشت میدهد.»
آن جان و مال در مقابل هر هدفی بوده است، همان بهشت به او داده میشود؛ اگر جَنّة اللِّقاء باشد و انسان جان یا مال را برای لقاء خدا بدهد، لقاء خدا دنبال اوست؛ یعنی خود خداوند هست و خود خدا انسان را خریده است و خودش را ثَمَن معامله قرار داده است. در اینصورت، انسان فروشنده شده است و خدا خریدار! مَبیع و مُثمَن و چیزی که فروخته است، مال و نفس اوست و آن چیزی که در مقابل این به فروش میرسد، بهشت است؛ و آن بهشت هم بر اساس اخلاص نیّات و درجات، تفاوت میکند.
📚 مبانی اخلاق، ج2، ص58
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1- نهجالبلاغة (صبحی صالح)، ص١٦٩، خطبهٔ١١٤.
2- سورهٔ آلعمران (٣) آیهٔ ١٠٢. امامشناسی، ج١٣، ص٣١٠:
«تقوای خدا را آنطور که باید و شاید و سزاوار مقام تقوای اوست بجای آورید! و مبادا مرگ شما را فرا گیرد، مگر آنکه شما در درجۀ أعلای اسلام و تسلیم باشید!»
3- سورهٔ توبه (٩) آیهٔ ١١١.
🆔 @allame_tehrani
🌪 سنت امتحان
آن مقدار ايمانی را كه خداوند سبحانه از مردم میخواهد، مجرّد گفتار: ءَامَنَّا بِاللَهِ (ايمان به خدا آورديم) نمیباشد؛ بلكه ايمانی است كه تندبادهای فتنهها و تغييرات زمانها آن را نتواند تكان بدهد. و آن، چنان حقيقتی بايد بوده باشد كه با توارد بلايا و امتحانات، خوب و مستحكم گردد و مستقرّ و پابرجا شود؛ و با تراكم مصائب و محنتها باثباتتر و استوارتر گردد. بنابراين، مردم هيچگاه به مجرّد قول ءَامَنَّا بِاللَهِ بدون آنكه امتحان شوند و در بوتهٔ آزمايش روند و آنچه در باطن نفوسشان از حقيقت ايمان يا لكّهٔ كفر وجود دارد به ظهور برسد، يله و رها نخواهند بود. و البتّه خداوند میداند آنان را كه با قدم صدق در راه ايمان گام نهادهاند، و نيز میداند آنان را كه با دروغ، ايمان ظاهری آوردهاند.
بناءً عليهذا، فتنه و امتحان و مشكلات در راه توحيد، سنّتی است الهيّه كه ابداً راه گريز و گزيری در آن موجود نمیباشد.
📚 اللهشناسی، ج1، ص326؛ به نقل از «الميزان في تفسير القرءَان» طبع آخوندی، ج16، ص101
🆔 @allame_tehrani
🔴 كسی كه توقّع لقاء خدا را دارد بايد كمر همّت به جهاد بربندد
... لقای خداوند امری است حتمی، و برای حصول آن لازم و واجب است تا مردمان اميدوار، بدان كمر همّت بر ميان بندند، و پای راستين در مِضمار اين ميدان بنهند و با قدمی استوار و عزمی راسخ اين راه را طیّ كنند، و از هيچ آفتی و عاهتی به هراس درنيايند، و از هيچ مشكل و رادع و مانعی كه بر سر راهشان قرار گيرد از راه متوقّف نشوند و با حول و قوّهٔ الهی آن مانع را بر كنار بنهند، و از امتحانهای گوناگون كه لازمهٔ طیّ اين طريق میباشند در وحشت نيفتند؛ تا با مدد خداوندی به وصال او نائل آيند. اين راه اختصاص به امّت پيامبر آخر زمان ندارد؛ در جميع امم سالفه و پيشينيان از مؤمنان به پيامبران، مطلب از همين قرار بوده است. از بهانه آوردن نتيجهای حاصل نمیشود، و از «از امروز به فردا افكندن» ثمری به دست نمیآيد، و از سرپوش جهل و حماقت بر روی ديدهٔ عقل نهادن نوری در دل پديدار نمیگردد. آخر خداوند با چه بيانی بيان كند؟! و با چه اصرار و ابرامی مطلب را حالی نمايد؟! و با چه تأكيد و توبيخی جاهلان را دانا، و خوابروندگان را بيدار، و غافلان را هشيار فرمايد؟! والله و تالله و بالله اگر در تمام قرآن كريم نبود مگر همين چند آيهٔ اخير مذكوره در اوائل سورهٔ عنكبوت كه تفسيرش را اجمالاً از حضرت استاد فقيد الفقه، و فقيد العلم و العرفان، و فقيد البصيرة و الشّهود، گوش داديم و خوانديم؛ برای ما كافی بود تا چه رسد به باقی آيات و جميع قرآن كه سراسر آن از وحدت حقّ و وجود واجبالوجود بحث دارد و لقای وی را با اصرح بيان و اظهر دلالات به ما گوشزد مینمايد.
📚 اللهشناسی، ج1، ص335
🆔 @allame_tehrani
کانال علامه طهرانی
💫 نمونهٔ انسان کامل مرحوم حضرت علامه طهرانی (رحمةاللهعلیه) حضرت زینب (سلاماللهعلیها) را نمونهٔ
💫 برترینها
💐 ولادت باسعادت حضرت زینب (سلاماللهعلیها)
در تمام عالم بشريّت غير از علىّ بن أبىطالب و اولاد طاهرينش و غير از دخت رسولالله فاطمهٔ زهراء و دختر برومندش سرّ أميرالمؤمنين: زينب كبرى، در زير اين آسمان نيلىفام چه ميزانى افضل و اشرف براى مردان و زنان سربرآورده است؟ آن درجه از طهارت و پاکى سرّ و ضمیر و قلب و نفس و خیال و حسّ، آن فتوّت و جوانمردى، آن ایثار و گذشت، آن محبّت در جلال خدا، آن عبودیّت و بندگى، آن معرفت و علم غزیر و جوشان.
📚 «معادشناسی» ج۸، ص۱۷۶
🆔 @allame_tehrani
21.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔸گر کم نشوی و کمتر از کم نشوی
🔸اندر صف عاشقان تو محرم نشوی
🎙حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
📍مشاهده صوت کامل بیانات:👇
eitaa.com/allame_tehrani/4333
🆔 @allame_tehrani
[@Nooremojarrad_com]14460504.mp3
25.09M
🔉 صوت کامل بیانات حضرت آیتالله حسینی طهرانی (حفظهالله) در درس اخلاق و معارف اسلام
🗓 ۴ جمادیالأولی ۱۴۴۶
🆔 @allame_tehraniو
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💫 مقدّمات عشق به خدا
🎙حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی (حفظهالله)
🆔 @allame_tehrani
کانال علامه طهرانی
🔸فقط یکچیز انسان را از پای درمیآورد، و آن... 🎙حضرت علامه آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی
🔴 گناه بسیار عظیم یأس از خداوند
💫 رحمت واسعهٔ خدا، وسیعتر از گناه ماست!
فقط یکچیز انسان را از پای درمیآورد، و آن یأس است، که مال شیطان است؛ اگر یأس پیدا شود، دیگر کار تمام شده است، دیگر ما برویم و بخوابیم، فایدهای ندارد. یأس، در مقابل پروردگارِ حقیقی و واقعی، یک خدای دروغی و باطل برای انسان ایجاد میکند و انسان را به آن خدای باطل و موهومی گرایش میدهد. این یأس است که مال شیطان است و رأس تمام گناهان است؛ چون اگر یأس در انسان پیدا شد، اصلاً انسانیّت انسان را ساقط میکند، آدم را آب میکند و از بین میبرد، آن حقیقت و جوهره و روح را از انسان میگیرد. پس اگر یأس در انسان پیدا شد، این یک گناهی است که از همۀ گناهان بالاتر است.(1)
اگر یأس پیدا نشد و امید بود، گناه هم بود، بود. گناه، لازمۀ وجود است، ما بشریم، نباید گناه کنیم، حالا گناه شد، خدایا بیامرز! دیگر انسان نباید زیاد اتّکال کند بر اینکه من گناه کردم و گناه من دیگر قابل مغفرت نیست، چرا قابل مغفرت نیست؟! بله، اگر خدای ما غیر از این خدا بود و رحمتش سعه نداشت، درست؛ ولی خدای ما چنین خدایی است که رحمتش واسع است، هرچه هم گناه بالاتر باشد و از آن هم بالاتر فرض نشود، رحمت خدا از آن واسعتر است و آن گناه را میگیرد.
📚 شرح فقراتی از دعای ابوحمزه ثمالی، ج1، ص204
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1- پاورقی در «پست بعد»
🆔 @allame_tehrani
کانال علامه طهرانی
🔴 گناه بسیار عظیم یأس از خداوند 💫 رحمت واسعهٔ خدا، وسیعتر از گناه ماست! فقط یکچیز انسان را از پای
▪️پاورقی «پست قبل»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1- الکافی، ج٢، ص۵۴۵:
«صفوان جمّال روایت میکند: «من هنگام نماز خدمت حضرت صادق علیهالسّلام بودم که پیش از تکبیرةالإحرام، روبهروی قبله ایستاد و گفت: «اللهمّ لاتُؤیِسنِی مِن رَوحِکَ و لاتُقَنِّطنِی مِن رَحمتِکَ و لاتُؤمِنِّی مَکرَکَ، فإنَّهُ ﴿فَلَا يَأۡمَنُ مَكۡرَ ٱللَهِ إِلَّا ٱلۡقَوۡمُ ٱلۡخَاسِرُونَ﴾*؛ خداوندا، مرا از مهر و محبّت خویش مأیوس مساز، و از رحمت خود ناامید مکن، و از مکر و کیفر خویش آسودهخاطر مکن؛ زیرا ﴿از مکر خدا ایمن نیستند، مگر طایفۀ زیانکاران!﴾»
صفوان گوید: «من عرض کردم: جانم به قربانت! من این دعا را از هیچکس پیش از شما نشنیدم!
حضرت فرمودند: «إنّ مِن أکبَرِ الکَبائِرِ عندَ اللهِ الیأسَ مِن رَوحِ اللهِ و القُنوطَ مِن رَحمةِ اللهِ و الأمنَ مِن مَکرِ اللهِ؛ بهدرستیکه از بزرگترین گناهان کبیره نزد خداوند متعال، یأس از مهر و محبّت خدا، و ناامیدی از رحمت خدا، و آسودگی خاطر از کیفر و مکر خداوند است.»
* سورهٔ اعراف (٧)، آیهٔ ٩٩.
🆔 @allame_tehrani
کانال علامه طهرانی
💫 جایگاه تفسیر «المیزان» در جهان اسلام و ویژگیهای آن 🔸سبک تفسیر «المیزان» [تدوين تفسير «الميزان»
8.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💎 معجزۀ علامه طباطبایی!
📚 برگرفته از مهرتابان، ص ۶۲، ۶۶ و ۷۱
🆔 @allame_tehrani
کانال علامه طهرانی
📜 #حدیث (4) ▪️از ادعیهٔ امام زینالعابدین علیهالسّلام است که در سجده تکرار مینمودند: «اللَهُمَّ
📜 #حدیث (5)
«المُؤمِنُ كَالجَبَل الرّاسِخِ لاتُحَرِّكُهُ العَوَاصِفُ»(۱)
«مؤمن مثل کوه پابرجا میماند، تندبادها و طوفانها نمیتوانند او را تکان بدهند.»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔰 #شرح_حدیث
✍ مرحوم علامه طهرانی (قدس سره)
🔴 سالک نباید با مردم عوام سر و کلّه زده و مجادله کند
نباید انسان با مردم سر و کَلّه بزند، باید راه خودش را برود؛ ﴿وَ عِبَادُ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلَّذِينَ يَمۡشُونَ عَلَى ٱلۡأَرۡضِ هَوۡناً وَ إِذَا خَاطَبَهُمُ ٱلۡجَاهِلُونَ قَالُواْ سَلَاماً﴾.(۲) «بندگان خدا ﴿وَ عِبَادُ ٱلرَّحۡمَـٰنِ﴾ بندگانی که نسبتِ با خدا دارند، بندۀ زمین و شهوت و غفلت و بندۀ غیر خدا نیستند، بندۀ خدا هستند. این بندگان، روی زمین با نرمی و سهولت و با آرامش راه میروند. و زمانی هم که جاهلین به اینها خطاب نموده و برخورد کنند، اینها به سلامت کار خود را میکنند و میگذرند.»
فرض بفرمایید که انسان دارد از کنار دیوار و کوچهای عبور میکند، آنجا هم یک سگ به انسان واق واق میکند، هیچ انسانی دیدهاید برود به آن سگ بگوید چرا با من این کار را میکنی؟ من که به تو نظر بدی ندارم نباید با من این کار را بکنی. باید انسان زود کارش را بکند و برود، نباید خودش را با جاهلین در بیاندازد، مجادله کند، داد بزند، بیداد کند و بخواهد برود برای آنها استدلال کند که آقا کار من اینطور است و آنطور است.
بله! یک وقت انسان با آنها بحثی میکند که برای آنها مفید است، آنها را به خدا نزدیک میکند، راهگشای آنهاست، بله؛ امّا جاهلان میخواهند انسان را بکشند و بیاورند در جرگه و محیط افکار خود، میخواهند انسان را مثل خودشان کنند.
در کلمات بزرگان هست که وقتی این سگها و کِلاب جیفهای بهدست میآورند با یکدیگر بر سر آن جیفه دعوا میکنند. هر کدام میخواهد آن جیفه را برای خود بگیرد. امّا وقتی یک مردی از کنار کوچه بگذرد، تمام این سگها میآیند به او حمله میکنند، چرا همهشان؟ برای اینکه آنها در خوردن جیفه، یک هدف دارند و خوردن جیفه مال همهشان است و امّا این مرد چون مسلکش بر خلاف آنهاست، همۀ آنها به او حمله میکنند که چرا انسانی؟! چرا هممسلک و همطبقۀ ما نیستی؟! آنها که در خوردن جیفه با همدیگر سر و صدا ندارند، همه نسبت به این انسان سر و صدا پیدا میکنند، که چرا تو انسانی؟! این مردم جاهل هم همینطور هستند. شما با هرکس صحبت کنی، از افرادی که غیر طریق پروردگار و سلوک خدا را دارند، میخواهند تو را در جرگۀ خودشان بکشند.
أمیرالمؤمنین علیهالسّلام فرمود: «انسانها یا عالِمٌ رَبّانی یا مُتَعَلِّمٌ عَلَی سَبیلِ النَّجاة یا هَمَجٌ رُعاع هستند.»(۳)
هَمَجٌ رُعاع صحبتشان این است که: بیا پیش ما! بیا همفکر ما بشو! بیا همایدۀ ما بشو! بیا همعقیدۀ ما بشو! بیا هماختلاط با ما بشو! بیا از ما بشو! و اگر انسان یک خرده خودش را بدهد، مثل شتر قربانی سر بریده، تکّه تکّه میکنند و میبرند.
مؤمن به نیروی ایمان و توکّل به خدا، باید محکم سرجای خود بایستد، باد که میآید درختها را حرکت میدهد، بعضی از شیروانیها را بلند میکند، خانهها را خراب میکند؛ ولی هیچ دیدهاید آن بزرگترین طوفانها و شدیدترین عاصف از عواصفِ برّی آسمان و طوفانها و آن عاصفهای شدید، کوهی را تکان بدهد؛ مؤمن اینطور است، کَالجَبَلِ الرّاسِخ.
وزش باد ولو طوفانهای شدید باشد، کوه را نمیتواند تکان بدهد؛ این مؤمن الآن در آن صراط حقّ با نیروی حقّ حرکت میکند و در قلبش تشخیص داده صراط چیست و راه چیست و تمام این عواصف، این افکار، این خیالات، این دعوتها به او میرسد و با قلب خودش قیاس میکند، میگوید که: «نه، اینها غلط است، من اگر بروم در آن راه، حرام میشوم، فانی میشوم، آن کسی که مرا یک ساعت به فلان جا دعوت کرده، یک ساعت مرا ضایع کرده است. نه تنها یک ساعت، به اندازه یک ساعت روح من و نفس من در آن مسیر رفته و من از کار خودم بازماندم؛ من باید بر صراط ایمان باشم و حرکت کنم.» مؤمن در این صورت موفّق میشود.
📚 آیین رستگاری، ص70
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱- این جملۀ معروف متّخذ از روایتی است در فضائل أمیرالمؤمنین علیهالسّلام که در الکافی، ج١، ص۴۵۴؛ المناقب، ج٢، ص٣٤٧ آمده است.
۲- سورهٔ الفرقان (۲۵)، آیهٔ ۶۳.
۳- امامشناسی، ج۴، ص۲۱۷: 👈 «متن روایت»
🆔 @allame_tehrani