فاقد_عنوان.pdf
4.98M
📗 پیشوایان شیعه، پیشگامان وحدت
✍ نویسنده: مهدی مسائلی
🔸 فایل pdf
📖128صفحه
🔰 درباره کتاب:
کتاب«پیشوایان شیعه، پیشگامان وحدت» تحقیقی است مختصر با هدف نیل به این رسالت که نشان دهد مسئله وحدت، نه مسئله جهان امروز، بلکه دغدغه پیشوایان شیعه و امامان معصوم و در راس همه آنان امام علی (ع) بوده است.
حجت الاسلام مهدی مسائلی، نویسنده کتاب پس از بیان موجزی از کلیات در باب واژه وحدت و مقصود از آن، به انعکاس جلوه های وحدت در کلام و سیره پیشوایان پرداخته است. و سعی نموده تا حد امکان به سوالات و عکس العمل های شیعیان تندرو در این باب پاسخ گوید. کتاب در بخش های مجزا و با استفاده از روایات معتبر و موثق به بیان مصادیق این وحدت در نمازگزاردن و حج و مراوده و معاشرت با اهل سنت و نیز نهی از لعن و نفرین و تکفیر و مخاصمه پرداخته است.
#پیشوایان_شیعه_پیشگامان_وحدت
#هفته_وحدت
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
13941005_14045_192k.mp3
3.93M
🔸کلیپ صوتی
📌 «امروز، هم در بین اهل سنّت، هم در بین شیعه، دستهایی در کار است برای اینکه اینها را از هم جدا کند؛ همهی این دستها هم اگر جستجو کردید، میرسد به مراکز جاسوسی و اطّلاعاتی دشمنان اسلام؛ نه دشمنان ایران، نه دشمنان شیعه فقط؛ دشمنان اسلام.»
#هفته_وحدت
#میلاد_پیامبر_اکرم_صلاللهعلیهوآله
#امام_خامنهای
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
پیامبر امّی.pdf
17.49M
📗 پیامبر امّی
✍ نویسنده: شهید مرتضی مطهری
🔸 فایل pdf
📖۱۱۸ صفحه
🔰 درباره کتاب:
📌این کتاب، مقالاتی است به قلم متفکر شهید آیتاللّه مرتضى مطهرى که در سال 1347 هجرى شمسى ، جهت رفع شبهات القاءشده در اطراف زندگانى #رسول_اکرم صلىاللهعلیه و آله تهیه گردیده است.
این مقالات ما را با بینشى هرچه روشنتر نسبت به مکتب اسلام آشنا میکند و در راه اهداف مقدس این آخرین پیام الهى گام برمیدارد.
📌امّى بودن پیامبر اسلام، از مسلّمات قطعى تاریخ است که در قرآن کریم هم بدان اشاره شده است. در کتاب پیامبر امّى، استاد شهید مطهرى تفسیر کلمه «امّى» را از دیدگاه مفسران اسلامى برشمرده و با استشهاد به آیات قرآن، تفسیر صحیح را بیان کردهاند و از این راه به اتهامات مغرضانه مخالفان نیز به نحو مستدل و منطقى پاسخ دادهاند.
📌 برخى عناوین مباحث مطرح شده عبارتند از: رسول درس ناخوانده، ادعاى عجیب، اتهام مخالفان. در فصل پایانى تحت عنوان «نتیجه» به جمعبندى از مطالب کتاب پرداخته شده است.
#پیامبر_امی
#رسول_اکرم_صل_الله_علیه_و_آله
#کتاب_نبوی
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
🔰 بخشی از کتاب پیامبر امّی، شهید مطهری
🔸«او با آنکه با قلم و کاغذ و مرکب و خواندن و نوشتن آشنا نبود، در کتاب مقدس خویش به قلم و آثار قلم به عنوان یک امر مقدس سوگند یاد کرد و در اولین پیام آسمانی خود فرمان خواندن داد و علم و دانش و صنعت بکار بردن قلم را پس از نعمت افرینش، بزرگترین نعمت ارزانی شده به بشر معرفی کرد. آن کس که قلم بدست نگرفته بود بلافاصله پس از ورود به مدینه و ایجاد امکانات ساده، (نهضت قلم) ایجاد کرد و با آن که خود، معلمی از بشر ندیده بود و دارالعلم و دانشگاهی طی نکرده بود خود، معلم بشر و پدیدآورنده دارالعلم ها و دانشگاه ها شد».
.
.
.
«چیزی که بیش از پیش عظمت و رفعت و آسمانی بودن قرآن کریم را مدلّل میسازد این است که این کتاب عظیم آسمانی با اینهمه معارف در باب مبدأ، معاد، انسان، اخلاق، قانون، قصص، عبرتها، مواعظ، و با اینهمه لطف و زیبایی و فصاحت، بر زبان کسی جاری شده که خود امّی بوده است؛ نه تنها هیچ مدرسه و دانشگاه و دارالعلمی را در همه عمر ندیده است و با هیچ دانشمندی از دانشمندان جهان روبرو نشده است، حتّی یک کتاب ساده از کتابهای عصر خود را نخوانده است.
آیت و معجزهای که خداوند بر آخرین پیامبرش فرستاد از نوع کتاب و نوشته است، از نوع سخن است، از نوع فکر و احساس است، با عقل و با فکر و با دل و ضمیر سر و کار دارد. این کتاب قرنهاست که قدرت خارق العاده معنوی خود را نشان داده و نشان میدهد، روزگار نمیتواند آن را کهنه کند، میلیونها میلیون دل را به سوی خود کشیده و میکشد، نیروی حیاتی در آن موج میزند، چه عقلهای مفکری را به اندیشه و تدبّر واداشته و چه دلهایی را لبریز از ایمان و ذوق و شوق معنوی کرده و چه مرغان سحر و شب زندهدارانی را غذای روحی شده و چه اشکها را از عشق به خدا و خوف از خدا در نیمههای شب بر گونهها جاری ساخته است و چه ملّتهای اسیر و به زنجیر کشیده را از چنگال ظلم و استبداد نجات داده است.»
#پیامبر_امی
#کتابخوانی
#نبوی_خوانی
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
🔰وحدت امت اسلامی
تاریخ اسلام در همۀ مسائل نظری خود، شاهد اختلاف آراء و عقاید بوده است. این اختلاف تا آنجا به اصولِ کلیِ مشترک اخلالی وارد نیاورده است، رایج و مورد استقبال بوده و بلکه به عنوان یک امر ضروری تلقی شده است. حتی در اصول کلی مشترک، مثل: توحید، نبوت، رهبری بعد از پیامبر (امامت)، معاد، صفات خداوندی و قرآن نیز مباحث نظری فراوانی مطرح شده و نه تنها اغلب موجب آن نشده است که متفکران اسلامی یکدیگر را تکفیر کنند، بلکه عامل گسترش و عمق معارف حِکمی و کلامی نیز شده است ...
🔹 اختلاف در امت اسلامی به دو نوع تقسیم می شود:
الف) اختلاف معقول
ب) اختلاف نامعقول
🔰الف) اختلاف معقول، عبارت است از:
اختلافی که ناشی از چگونگی اطلاعات مربوط به مسئله و استعدادها، خصوصاً نبوغ و عموم موضع گیری های طبیعی و قانونی است که اشخاص در ارتباط با حقایق دارند، مانند اختلاف نظر دربارۀ دریافت واقعیات عالم هستی از دیدگاه علوم نظری و فلسفه ها. این، همان «اختلاف معقول» است که نه تنها نباید مورد تردید و انکار قرار گیرد، بلکه موجب گسترش و عمق بیشتر در معارف نیز می شود ...
اگر به تاریخ اسلام بنگریم، خواهیم دید بسیاری از دانشمندان اسلامی در حضور دانشمندانی دیگر که در مسائل نظری همرأی نبوده اند، شاگردی کرده و کتاب های یکدیگر را مورد شرح و تحقیق قرار داده اند. به عنوان نمونه: کتاب تجرید الاعتقاد خواجه نصیرالدین طوسی که یکی از علمای شیعه است، مورد شرح ملا علی قوشچی از علمای اهل سنت قرار گرفته است، و کتاب المحجة البیضاء ملا محسن فیض از علمای شیعه، در شرح و تحقیق احیاءالعلوم تألیف غزالی از معروف ترین علمای اهل سنت، تألیف شده است.
🔰ب) اختلاف نامعقول، عبارت است از:
اختلافی که از عوامل غیر قانونی و انحرافی ناشی می شود، مانند پیروی از هوا و هوس که از مهمترین نمودهای آن، «خودنمایی» و «شهرت پرستی» است. در طول تاریخ، همواره کسانی بوده اند که خواسته اند خود را مطرح کنند و با تظاهرهایی مثل آزادی فکری، آزادی اراده و آزادی بیان، اما در حقیقت، با عشق به قدرت مشهور شوند! عشقی که نهایتِ ناتوانیِ انسانها را اثبات می کند. همانگونه که در سازندگان و ترویج کنندگان مذاهب دروغین می بینیم، یکی از اساسی ترین عواملِ به دست آوردن قدرت در طول تاریخ، ایجاد اختلاف در عقیده یا عقاید مردم یک جامعه بوده است.
این جریان، نه تنها موجب پراکندگی افکار و عقاید و ایده آل های متحدکنندۀ یک جامعه می گردد، بلکه گاه عامل شدیدترین خصومت ها و تضادها در میان مردمِ یک یا چند جامعه می شود که در اصل، افکار و عقایدِ مشترکِ بسیاری با یکدیگر داشته اند. از آن رو که عقاید و آرمانها، تفسیرکنندۀ هدف و فلسفۀ حیاتِ انسانهاست، بازی با آنها یا به وجود آوردن اختلاف های نامعقول میان انسانها برای نیل به قدرت، یکی از ضد انسانی ترین روش های قدرت طلبان محسوب می شود ...
اختلاف های نامعقول که برای به دست آوردن سلطه و قدرت به وجود می آیند، سطحی و زودگذر و اغلب تکراری هستند، مانند کتابهایی که برای اختلاف افکندن میان شیعه و سنی در دوران ما نوشته می شوند. اینگونه آثار معمولاً برای صاحب نظران و متفکران، تنها اسباب تمسخر و تأسف خواهند بود، و در افکار ساده و بی اطلاع نیز اثری زودگذر و فراموش شدنی بجای خواهد گذاشت.
از طرف دیگر، هر کجا آتشی از اختلاف برافروخته شده، اگرچه نهال هایی چند از باغ خداوندی را سوزانده است، اما برای متفکران نیز روشنایی هایی به وجود آورده است که در نور آن، هم ابعاد مخفی و مزایای مکتب روشن شده و هم نیّات تفرقه افکن را واضح تر ساخته است. چه، اگر قضیه ای از واقعیت صحیح برخوردار باشد، هر حمله ای که از طرف غرض ورزان صورت گیرد، سطوح و ابعاد و توانایی مقابلۀ آن واقعیت را بالاتر برده، روشن تر می سازد، و این عکسِ هدفی است که غرض ورزان تصور کرده اند.
📚ر.ک: جعفری، محمدتقی، مجموعه آثار ۲ ـ تکاپوی اندیشه ها (مجموعه ای از مصاحبه ها و گفتگوهای شخصیت های خارجی با علامه جعفری)، صص ۱۹۹-۲۲۵، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ اول، مصاحبۀ پروفسور کورودا.
استاد علامه محمدتقی جعفری
@allameh_jafari
#هفته_وحدت
🔰پژوهش مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_pajohesh
✳️ معرفی سایت
علاقمندان و پژوهشگران گرامی،
تمامی کتاب های متفکر شهید استاد مطهری را میتوانید به رایگان از سایت زیر دانلود نمایید
https://b2n.ir/m91830
#معرفی_سایت
#شهید_مطهری
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
🔰 معرفی کتاب
📗 کتاب «ریسمان محبت» سیری در حقیقت صلوات
✍ نویسنده : محمد حسن وکیلی وکیلی
📖۸۷صفحه
🔰 درباره کتاب:
📌در این کتاب که در پنج فصل به زیور طبع آراسته شده، حقیقتِ ذکرِ شریف صلوات و فلسفه تاثیرگذاری آن در #نورانیت_نفس انسان مورد بررسی و مداقّه قرار گرفته و به سوالاتی پیرامون این ذکر شریف پاسخ داده شده است.
📌برخی از عناوین کتاب عبارتند از:
_ معنای صلوات فرستادن ملائک و بندگان به حضرت
_ دلیل صلوات بر محمد و آل محمد
_ آیا صلوات تاثیری بر تعالی پیامبر دارد؟
_تفاوت صلوات مرسوم با دیگر انواع صلوات
_ آثار دنیوی و اخروی صلوات
_توضیح شهید آیةالله سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی درباره صلوات
👈 این کتاب و کتابهای دیگر این نویسنده را میتوانید از لینک زیر تهیه کنید.
towhidshop.org
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
🔰 پژوهش مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_pajohesh
؛﷽
كَانَ النَّاسُ أُمَّةً وَاحِدَةً
🔰معاونت پژوهش مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام برگزار می کند.
💠نشست علمی پژوهشی
💠موضوع نشست
✨تبیین طرح امت سازی نبی مکرم اسلام در قرآن
🔸استاد: سرکار خانم شادمهر
🔸مدرس و استاد حوزه
🔸مدرس و پژوهشگر علوم قرآن و حدیث
🗓زمان: شنبه ۱ آبان ماه ۱۴۰۰
🕰ساعت: ۱۴:۴۵ الی ۱۵:۳۰
◽️برای شرکت در نشست به آدرس ذیل مراجعه نمائید
◽️کوثر نت
◽️سامانه مدرس
◽️تالار پژوهش
https://b2n.ir/z94078
#نشست
#علمی_پژوهشی
#امت_سازی_نبی_مکرم_ص
🔰پژوهش مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_pajohesh
2265-fa-pishvaye sadeq.pdf
1.19M
📗" پیشوای صادق "
یادداشت هایی درباره سیره فرهنگی سیاسی #امام_صادق_علیه_السلام
✍ نویسنده: حضرت آیت الله خامنه ای
🔸 فایلpdf
📖۱۱۹ صفحه
🔰 درباره کتاب:
کتاب پیشوای صادق، مشتمل بر یادداشتهای حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای دربارهی سیرهی فرهنگی سیاسی امام صادق (علیهالسّلام) است که در ۱۷ شمارهی روزنامهی جمهوری اسلامی در خرداد سال ۱۳۵۸ منتشر شده است.
#پیشوای_صادق
#امام_صادق_علیه_السلام
#جعفربن_محمد_علیه_السلام
#سیره
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
فروغ ابديت نسخه PDF.pdf
7.9M
📗فروغ ابدیت
تجزیه و تحلیل کاملی از زندگی پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله
✍ نویسنده: آیتالله شیخ جعفر سبحانی تبریزی
♦️ فایلpdf
📖۶۸۰ صفحه
🔰 درباره کتاب:
📌این کتاب یکی از بهترین ترین و جامع ترین کتبی است که پیرامون زندگانی پیامبر عالیقدر اسلام (ص) روی مدارک صحیح و اصیل اسلامی با تجزیه و تحلیل کامل نوشته شده است.
📌 عناوين اصلي كتاب عبارتند از:
شبه جزيره عربستان يا گهواره تمدن اسلامي؛ عرب پيش از اسلام؛ اوضاع اجتماعي عربستان در آستانه ظهور اسلام؛ اوضاع روم و ايران؛ نياكان پيامبر اسلام؛ ميلاد پيامبر؛ دوران كودكي پيامبر؛ بازگشت به آغوش خانواده؛ دوران جواني؛ از شباني تا تجارت؛ از ازدواج تا بعثت؛ نخستين جلوه حقيقت؛ نخستين وحي؛ پيشگامان ايمان؛ دعوت سرّي؛ دعوت عمومي؛ داوري قريش درباره قرآن؛ نخستين هجرت؛ حربههاي زنگزده؛ افسانه غرانيق؛ افسانه غرانيق چيست؟؛ محاصره اقتصادي؛ مرگ ابو طالب؛ معراج؛ سفري به طائف؛ پيمان عقبه؛ حوادث سال اول هجرت؛ حوادث سال دوم هجرت؛ حوادث سال سوم هجرت؛ حوادث سال چهارم هجرت؛ حوادث سال پنجم هجرت؛ حوادث سال ششم هجرت؛ حوادث سال هفتم هجرت؛ حوادث سال هشتم هجرت؛ حوادث سال نهم هجرت؛ حوادث سال دهم هجرت؛ حوادث سال يازدهم؛
#فروغ_ابدیت
#پیامبر_اعظم_صل_الله_علیه_و_آله
#سرگذشتنامه
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
✨السلام علیک یا جعفر بن محمد ایها الصادق علیه السلام ✨
📚📚📚 کتابخانه صادقی
📗 توحید مفضل
📗 حیات پاکان
📗 مصباح الشریعه
📗 هدیتگران راه نور
📚 و سایر کتب
🔰 مرکز تعلیمات اسلامی واشنگتن
📚 کتابخانه معارف اسلامی
📚 کتابخانه صادقی
📚 📖 مطالعه کتب کتابخانه صادقی در سایت
http://ketaab.iec-md.org/ketaabkhaaneh_saadeghi.html
#کتابخانه_صادقی
#حضرت_امام_صادق_ع
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
9887-fa-hekmatnameh-hazerat-abdolazem-hasani.pdf
2.88M
📕 حکمت نامه حضرت عبدالعظیم حسنی
✍محمد محمدی ری شهری
🔸 فایل pdf
📖۲۹۱صفحه
🔰 درباره کتاب:
📌حضرت عبد العظيم حسنى عليه السلام راوىِ بخشى از حكمتهاى خاندان رسالت است ، و بدين مناسبت ، اين مجموعه ، حكمتنامه حضرت عبد العظيم عليه السلام ناميده شد .
📌اين کتاب ، شاملِ شناختنامه عبد العظيم عليه السلام و يكصد حكمت ، از سخنان حكيمانهاى است كه بى واسطه يا با واسطه ، توسط ايشان ، از اهل بيت عليهم السلام روايت شده است.
📌در این مجموعه، بجز يك روايت، متن همه روايات و نيز ترجمه آنها برگرفته از مسند حضرت عبد العظيم حسنى عليه السلام است، که پس از مصدريابى توسط «پژوهشكده علوم و معارف حديث»، با نظمى نوين در پنج فصل ارايه شده است.
📌ویژگی خاص مجموعه، شرح اكثر احاديث آن است ،به گونه ای که در بسيارى از موارد، پيوند سخنان حكيمانه پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و اهل بيت عليهم السلام با قرآن كريم، مشخص شده است.
📌همچنین سند كامل روايات ، همراه با متن عربى آنها در کتابدآمده تا معلوم شود كه حضرت عبد العظيم عليه السلام در چه نقطهاى از سند قرار گرفته است . البته در مواردى كه روايتى به منظور شرح دادن آن تقطيع شده باشد ، در پانوشت ، به متن كاملِ آن در فصل پنجم ارجاع شده است .
#حکمت_نامه_حضرت_عبدالعظیم_حسنی_علیه_السلام
#احادیث_شیعه
📚📚📚کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
🔰پژوهش مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_pajohesh
💥مدرسه علمیه الزهرا علیهاالسلام برگزار میکند.
✨مسابقه هایکو کتاب✨
📌#هایکو کوتاهترین شعر جهان است که از سه بند تشکیل شده و مبدع آن ژاپنیها هستند. هدف از هایکو، آن است که با کوتاهترین جملات و عبارات، جمله ای زیبا و در عین حال اثرگذار خلق شود.
اما #هایکو_کتاب خلاقیتی است که ایرانیان و دوستداران کتاب جهت معرفی کتاب های خود به کار برده اند.
در واقع هایکو کتاب،شعر یا جمله ایست که از عناوین کتاب ها درست میشود.
✳️بنابراین برای شرکت در این مسابقه کتابهایتان را روی هم قرار داده و با اسم کتابهایتان هایکو بسازید و عکس آثار خود را تا ۳۰ آبان ماه به آیدی @ayande_nazdik
ارسال کنید.
🎁🎁🎁به نفرات اول تا سوم جوایز ارزنده ای تعلق میگیرد.
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
😍😍 یه خبر خوش 😍😍
💠خرید و فروش کتاب مطالعهشده💠
📚 بعضی کتابها هستند که وقتی یکبار اونها رو میخونیم، دیگه از اونها بینیاز میشیم و میمونه گوشه کتابخونهمون؛ این کتابها رو به ما معرفی کنید تا براتون بفروشیم 😊
✅ در ضمن میتونید با فروش کتابهایی که خوندین کتابهای جدید بخرید و اینطوری با هزینه خیلیییی کمتری دائم کتاب بخونید😍، یا حتی میتونید بگین چه کتابی لازم دارین، ما براتون درخواست میدیم 😊
✅ خوبه بدونید درصدی که برای فروش کتابها میگیریم رو خرج تولید و نشر کتابهای مفید و ارزشی میکنیم (صدقه جاریه).
🆔 اطلاعات بیشتر👇🏻
«« @a_heidari110 »»
🔉 قفسه کتاب رو دنبال کنید
@ghafaseh_ketab
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
🔰کتب منسوب به امام حسن عسکری(علیه السلام)
🔺 قسمت اول:
📌در گزارشات تاريخی دو كتاب به امام حسن عسكری(ع) منسوب شده است. يكی کتاب تفسیری است که شامل تفسیر سوره حمد و قسمتی از سوره بقره است. اين كتاب موافقان و مخالفاني دارد و اشكالاتی به آن وارد شده، که پاسخ هايی نیز به آن داده اند. دوم كتاب «المقنعة» است که «ابن شهر آشوب» آن را به امام(ع) منسوب کرده است، که اين كتاب مشتمل بر علم حلال و حرام است.
الف: تفسیر؛
📌کتاب تفسیری به امام عسکری(علیه السّلام) نسبت داده شده که شامل تفسیر سوره حمد و قسمتی از سوره بقره است. این کتاب از ابتدای طرح آن در محافل علمی، از قرن چهارم تا به امروز، مورد قضاوت های گوناگونی قرار گرفته است. شماری از عالمان آن را از آثار امام(عليه السلام) دانسته و احادیثی نیز از آن نقل کرده اند. برخی دیگر آن را ساختگی شمرده و آن را فاقد اعتبار علمی دانسته اند. بخشی از این قضاوت ها متکی به سند کتاب است؛ زیرا دو نفر به نام های «یوسف بن محمد بن زیاد» و «محمد بن سیّار»، اساس روایت آن هستند و واسطه این دو و شیخ «صدوق»، یک نفر با نام «محمد بن قاسم استرآبادی» است، گرچه بر اساس روایت «ابن شهر آشوب»، «حسن بن خالد برقی» نیز راوی این تفسیر است.(۱)
📌 افزون بر ابهام و اشکالاتی که در هویت افراد فوق به جز «خالد بن حسن» وجود دارد، در کیفیت سند و نیز این که آیا این دو نفر خود، راوی کتاب هستند یا پدرانشان، صحت انتساب آن به امام(علیه السّلام) را زیر سؤال می برد.(۲). به برخی از این اشکالات پاسخ هایی داده شده است.
📌اشکال دیگری که بر کتاب وارد شده، این است که در آن روایاتی نقل شده که از نظر محتوی به طور جدی قابل انتقاد و ایراد بوده و گاهی به صورتی آمیخته با خرافات است که به هیچ وجه نمی توان آن را به امام(علیه السّلام) نسبت داد. چنان که علامه «تستری» چهل مورد از این نمونه ها را ارائه داده است.(۳)
از میان مخالفان این تفسیر می توان به «ابن الغضائری»، علامه «حلّی»، علامه «بلاغی» و آیة الله «خویی» اشاره کرد. اما در مقابل، شماری دیگر سخت با نسبت آن به امام موافقند که از جمله آنان، شیخ «صدوق»، «طبرسی» صاحب «احتجاج»، «کرکی»، «مجلسی» اول و دوم و شیخ «حرّ عاملی» را می توان نام برد.(۴)
📌از این اسامی چنین به دست می آید که گرایش اخباری نوعاً کتاب را پذیرفته و گرایش عقل گرا آن را نامقبول دانسته است.
📌برخی دیگر از علما موضعی میانه برگزیده و نظر داده اند که این تفسیر، مانند کتب دیگر می تواند مورد انتقاد قرار گرفته و روایات صحیح آن پذیرفته شود. علامه «بلاغی» ضمن رساله ای در نقد آن، مواردی را که موجب سلب اعتبار آن تفسیر می شود، برشمرده است.(۵)
نکته مهم این است که «علی بن ابراهیم قمی» و «محمد بن مسعود عیاشی» از مفسران متقدم شیعه، هیچ کدام در تفسیرهای خود، روایتی از این کتاب نقل نکرده اند، که این مسأله می تواند نقش تعیین کننده ای در قضاوت درباره این تفسیر داشته باشد.
♦️ منابع:
(۱ ). معالم العلماء، ابن شهرآشوب مازندرانى، محمد بن على بن شهرآشوب، المطبعة الحيدريه، نجف اشرف، ۱۳۸۰ ق، ص ۳۴؛ عبارت چنین است: حسن بن خالد برقی، اخو محمد بن خالد، من کتبه: تفسیر العسکری من املاء الامام(علیه السلام)، مائة و عشرون مجلدة.
(۲). رسالة حول التفسیر المنسوب الی الامام العسکری(علیه السّلام)، بلاغی، محمد جواد، تحقیق: استادی، رضا ، نور علم، چاپ دوم، ص ۴۹.
(۳). الاخبار الدخلیة، شوشتری، محمدتقی، تحقیق:علیاکبر، غفاری، مکتبه الصدوق، تهران، ۱۳۹۰ ق، ج ۱، ص ۴۹.
(۴). رسالة حول التفسیر المنسوب الی الامام العسکری(علیه السّلام)، همان، ص ۱۱۸_۱۳۵.
(۵). همان، ص ۱۳۷_۱۵۱.
#معرفی_کتاب
#نقد_و_بررسی_کتاب
#امام_عسکری_علیه_السلام
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
🔺 قسمت دوم:
ب): کتاب «المقنعه» است.
📌کتاب مزبور در نسخه ای از مناقب با عنوان «کتاب المنقبه» ضبط شده و صاحب «ذریعه» نیز تحت همین عنوان از آن یاد کرده است. اما در چاپ «نجف» و «قم» از مناقب، «رسالة المقنعة» آمده است. «بیاضی» هم از آن با عنوان «کتاب المقنعه» یا «رسالة المقنعه» یاد کرده است.(6) در هر دو منبع آمده است که این کتاب مشتمل بر علم حلال و حرام است. بنابراین نمی تواند اثری در مناقب باشد و بدین ترتیب در عنوان المنقبه باید تصحیفی صورت گرفته باشد.
برای حل این مسأله باید سه نقل مختلف در کنار هم قرار گیرد:
📌 ۱- «نجاشی» در شرح حال «رجاء بن یحیی عبرتایی» کاتب می نویسد: «رجاء از امام هادی(علیه السّلام) روایت می کرده و به وسیله پدرش که در خانه ابو الحسن مشغول به کار بوده، به خانه آن حضرت راه یافته، از خواص وی شده و کتابی با عنوان المقنعة فی ابواب الشریعه از او نقل کرده است. ابو المفضل شیبانی نیز آن را از رجاء بن یحیی، روایت کرده است».(۷)
📌 ۲- «ابن طاووس» نوشته است: «علی بن عبدالواحد با سند خود به رجاء بن یحیی، نقل کرد که از خانه ابو محمد حسن بن علی صاحب العسکر، در سال ۲۵۵ کتابی به دست ما رسید. آنگاه الرسالة المقنعه را به تمامه نقل کرد».(۸)
📌 ۳- «ابن شهر آشوب» آورده است که کتاب مزبور در سال ۲۵۵ تألیف شده است.(۹)
بر اساس این سه نقل چنین به دست می آید که کتاب مزبور، اثری بوده است که محتوایش بر گرفته از امام هادی(علیه السّلام) که توسط «رجاء بن یحیی» روایت شده و در سال ۲۵۵ از خانه امام عسکری -که آن زمان منصب امامت شیعه را داشته- به بیرون راه یافته است. نکته قابل توجه: در مناقب تصریح شده است که در آغاز کتاب «المقنعه» چنین آمده: «أخبرنی علی بن محمد بن موسی (که همان امام هادی(علیه السّلام) است). ابو المفضل در سال ۳۱۴ از رجاء بن یحیی نقل کرده که فوت رجاء نیز در همین سال اتفاق افتاده است».(۱۰)،(۱۱)
منابع:
(۶)مناقب، آل ابی طالب (علیهم السلام)، این شهر آشوب مازندرانی، محمدیان علی، علامه، قم، ۱۳۷۹ق. ،ج۴، ص۴۲۴؛ الصراط المستقژم الی مستحقی التقدیم، عاملی نباطی، علی من محمد بن علی بن محمد بن بونس محقق/ مصحح: رمضان، ميخائيل، المكتبة الحيدريه، نجف ۱۳۸۴ ق، چاپ اول، ج ۲، ص ۱۷۵؛ الذريعة إلى تصانيف الشيعة، تهرانى، شيخ آقا بزرگ، اسماعيليان، قم، كتابخانه اسلاميه، تهران، ۱۴۰۸ق، ج ۲۳، ص ۱۴۹؛ أعيان الشيعة، عاملى، سيد محسن امين، دار التعارف، بيروت، ۱۴۰۳ق، ج ۴، ص ۱۸۸.
(۷). رجال النجاشي، نجاشي، احمد بن على، مؤسسة نشر اسلامي ، قم، ۱۴۱۶ ق، ص ۱۱۹.
(۸). إقبال الأعمال، ابن طاووس، على بن موسى، محقق: قیومی، جواد، دفتر تبلیغات اسلامی، تهران، ۱۴۰۹ ق، چاپ دوم، ج ۱، ص ۸۰.
(۹). المناقب، همان، ج ۴، ص ۴۲۴.
(۱۰). مكارم الأخلاق، طبرسى، حسن بن فضل، موسسه الاعلمی، بیروت، بی تا، ص ۴۵۸؛ الذریعه، همان، ج ۲۲، ص ۴۲۱؛ نوابغ الرواة، تهرانی، آقا بزرگ ، مصحح: منزوی، علی نقی، دانشگاه تهران، تهران، ۱۳۷۲ ش، چاپ اول، ص ۳۱.
(۱۱). حیات فکری و سیاسی امامان شیعه(علیهمالسلام)، جعفریان، رسول، موسسه انصاریان، قم، ۱۳۸۱ ش، چاپ ششم، ص ۵۵۸.
#معرفی_کتاب
#نقد_و_بررسی
#امام_عسکری_علیه_السلام
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib