◀️در مناجات مفتقرین از مناجات پانزده گانه امام سجاد(علیه السلام)مى خوانیم: «یا مُنْتَهى أَمَلِ الاْمِلینَ»
◀️در حدیثی از پیغمبر اکرم(صلى الله علیه وآله)نقل شده که فرمود: «الاَْمَلُ رَحْمَةٌ لاُِمَّتِی وَلَوْ لاَ الاَْمَلُ مَا رَضَعَتْ وَالِدَةٌ وَلَدَهَا وَلاَ غَرَسَ غَارِسٌ شَجَراً;
آرزو مایه رحمت براى امت من است و اگر آرزو نبود هیچ مادرى فرزندش را شیر نمى داد و هیچ باغبانى درختى نمى کاشت»
۳
◀️ دوستان توجه فرمایند که آرزوها انسان را به تلاش و کوشش براى رسیدن به اهداف برتر و بالاتر وا مى دارد.
ولى همین آرزو هرگاه به صورت #نامعقول درآید و تبدیل به آرزوهاى دور و دراز و دست نیافتنى شود انسان را چنان به خود #مشغول مى دارد که از همه چیز حتى خداوند و مرگ و معاد غافل مى شود و چنان سرگرم مى گردد که ناگهان مرگش فرا مى رسد در حالى که دستش از همه چیز تهى است.
۴
◀️در حدیثى از امیر مؤمنان على(علیه السلام) مى خوانیم: «اَلأَمَلُ یُفْسِدُ الْعَمَلَ وَیَفْنِی الاَْجَلَ; آرزوهاى دراز اعمال انسان را تباه مى کند و مرگ را به فراموشى مى افکند».
◀️در حدیث دیگرى از مولا میخوانیم «اَلأَمَلُ سُلْطانُ الشَّیاطینِ عَلَى قُلُوبِ الْغافِلینَ; آرزوى دور و دراز مایه سلطه شیاطین بر دل هاى غافلان است»
◀️مولای متقیان در حدیثى میفرمایند «اَلأَمَلُ کَالسَّرابِ یُغِرُّ مَنْ رَآهُ وَیَخْلِفُ مَنْ رَجاهُ; آرزوهاى دور و دراز همچون سراب است بیننده را مى فریبد و آن کس را که بر آن دل ببندد مأیوس مى سازد
۶
◀️بطور کلی آرزو را میتوان بر دو قسم تقسیم کرد
← آرزوهای صادق
#آرزوهای صادق، مثبت و سازنده که همچون #آب حیات ، وجود آدمی را سیراب و پرثمر ساخته و نشاط و معنویت انسان را بیشتر میکنند.
← آرزوهای کاذب
#آرزوهای کاذب و دور و دراز، و به تعبیر دیگر طول امل که از مهمترین رذایل اخلاقی بوده و انسان را از خدا دور ساخته و به انواع گناهان آلوده میکنند. این آرزوها همچون سراب در بیابان زندگی ظاهر میشوند و هر لحظه انسان را تشنه تر میسازند تا از شدت تشنگی هلاک سازند.
۷
◀️دوستان گرامی توجه فرمایید که #اصل آرزو و امید نه تنها مذموم و نکوهیده نیست، بلکه نقش بسیار مهمی در حرکت چرخهای زندگی و پیشرفت در جنبههای مادی و معنوی بشر دارد. همان گونه که در حدیث معروف نبوی آمده است: «الامل رحمه لامتی و لو لا الامل ما رضعت والده ولدها و لا غرس غارس شجرا»
«امید و آرزو ، برای امت من رحمت است و اگر امید و آروز نبود هیچ مادری فرزندش را شیر نمیداد و هیچ باغبانی نهالی نمیکاشت».
۸
◀️جهل انسان نسبت به #دنیا ، قدرت و لطف خدا، آخرت و نعمتهای بی پایان آن و همچنین نسبت به #وضع خویش و عدم توجه به این حقیقت که هر لحظه ممکن است پایان عمر او فرا رسد، او را به وادی آرزوهای درازمیکشاند
◀️امام علی علیهالسّلام میفرماید: «اتقوا خداع الآمال فکم من مؤمل یوم لم یدرکه و بانی بناء لم یسکنه و جامع مال لم یاکله»
از فریب آرزوها بپرهیزید. چه بسیار کسانی که آرزو داشتند روزی را (در آغوش ناز و نعمت بگذارنند) و هرگز به آن نرسیدند. چه بسیار کسانی که خانه و قصری ساختند ولی هرگز در آن ساکن نشدند و چه بسیار کسانی که اموال زیادی اندوختند ولی هرگز از آن نخوردند.
۹
◀️از آنجا که رسیدن به #آرزوهای دراز معمولا از طریق #مشروع غیرممکن است، بنابراین گرفتاران این رذیله اخلاقی خود را ناگزیر میبینند که در کسب درآمدها چشم بر هم نهند و #حلال وحرام را شناسایی نکنند و از غصب حقوق دیگران، خوردن اموال یتیمان، کم فروشی، رباخواری، رشوه و مانند این امور ترسی نداشته باشند.
در روایت آمده است:
«من طال امله ساء عمله»
و «من قصر امله حسن عمله»
«کسی که آرزویش دراز باشد عملش بد میشود و کسی که آرزویش کوتاه باشد عملش نیک خواهد بود.»
۱۰