🔻جنگ ترکیبی، شاملِ استفاده بیشتر از روشهای غیرنظامی برای دستیابی به اهداف استراتژیک است، اما استفاده از زور را به روشهای جدید و مخفیانه نیز در نظر میگیرد، همانطور که در الحاق کریمه و دستکاری جنبشهای روسفون در داخل اوکراین از سوی روسیه به عینه نشان داده شده است.
@amniatemeli
#خبر_مهم
🔴 توافق ایران و عربستان سعودی برای از سرگیری روابط دو جانبه
🔻بهدنبال سفر بهمنماه رئیسی به پکن، دریابان شمخانی از روز دوشنبه ۱۵ اسفندماه در شهر پکن با هدف پیگیری توافقات سفر رییس جمهور، مذاکرات فشردهای را به منظور حلوفصل نهایی موضوعات فیمابین تهران-ریاض با همتای سعودی خود آغاز کرد.
🔻امروز ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱، بیانیه سه جانبهای در پکن صادر شد. بخشی از متن این بیانیه سهجانبه به شرح زیر است:
🔹جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی با سپاس و قدردانی از جمهوری عراق و سلطنت عمان به خاطر میزبانی گفتگوهای انجام شده بین دو طرف در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ خورشیدی (۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ میلادی) از رهبری و دولت جمهوری خلق چین برای میزبانی و حمایت از گفتگوهای انجام شده در این کشور و تلاش برای به ثمر نشستن آن تشکر کردند.
🔹در نتیجهی گفتگوهای انجام شده، جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند.
🔹وزرای امور خارجه دو کشور جهت اجرای این تصمیم و انجام تمهیدات لازم برای تبادل سفرا با یکدیگر ملاقات مینمایند.
@amniatemeli
✅ اثرات راهبردی و دلایل توافق ایران و عربستان
🔸️عربستان و ایران بعد از ۸ سال قطع روابط، بالاخره باهم به توافق رسیدند .
🔸️در خصوص این توافق چند نکته باید ذکر کرد؛
1️⃣ روابط ۲ کشور بعد از تسلط انصارالله متحد جمهوری اسلامی بر پایتخت یمن تیره شد؛ با روی کار آمدن ملک سلمان و ولیعهدی بن نایف و وزارت جنگی محمد بن سلمان، رویکرد پادشاهی سعودی بر تهاجمی شدن اقدامات علیه تهران متمرکز شد و با شروع جنگ یمن و اعدام شیخ باقر النمر و متعاقب آن حمله خودسرانه به سفارت سعودی، تنش ها به اوج رسید و عربستان سفارتش را بست و قطع روابط را رسما اعلام کرد.
🔸️پس از چندی نیز بن سلمان که شکست هایش در جنگ یمن را نتیجه حمایت ایران می دانست، اعلام کرد جنگ را به داخل ایران می کشاند.
2️⃣ بعد از گذشت ۸ سال از شروع جنگ یمن و سیاست تهاجمی سعودی در منطقه که همراهی با ترامپ اوج آن بود ، باید دید کدام طرف از مواضعش کوتاه آمده که زمینه ساز توافق شده است ؟
🔸️آیا ایران در حمایت از متحدانش در یمن ، لبنان ، عراق و سوریه تجدید نظر کرده یا ریاض سیاست های خود را علیه تهران اصلاح کرده است؟
3️⃣ ایران در سالهای اخیر با وجود تحریم های شدید ، علاوه بر گسترش توان موشکی و پهپادی خود، در زمینه هسته ای نیز از نقطه گریز عبور کرد و در قامت یک قدرت هسته ای قد علم کرده است.
🔸️از طرفی سعودی نیز که در یمن ، لبنان ، عراق و سوریه تمام توان خویش را معطوف ساخته بود ، نتوانست در برابر متحدان ایران کاری از پیش ببرد.
🔸️آخرین تلاش سعودی ها ، تحریک اغتشاشات در خیابان های ایران داخلی از طریق شبکه ماهواره ای وابسته به خود (اینترنشنال) بود که آن هم به شکست انجامید .
4️⃣ متحدان ایران امروز در یمن قدرتمند تر از همیشه اند ،تاجایی که نسبت به ۸ سال پیش هم از لحاظ تسلیحات بسیار پیشرفت کرده اند و هم بیش از ۷۰ درصد جغرافیای انسانی یمن تحت سیطره آنهاست و صدهها میلیارد دلار سعودی ها در همسایه جنوبی خود بدون دستاوردی دور ریخته شد.
🔸️پس از حمله پهپادهای یمنی به آرامکو و کاهش تولید نفت سعودی به نصف ، ریاض از دولت ترامپ برای واکنش علیه ایران کمک خواست اما با پاسخ منفی آمریکا مواجه شد و همین امر بن سلمان را بسیار پریشان خاطر کرد.
5️⃣ بن سلمان تحولات جدید بین الملل را خوب درک کرده است ؛ ایران قصد کوتاه آمدن در برابر آمریکا را ندارد و تحریم ها نیز جمهوری اسلامی را از پا در نخواهد آورد و ادامه این روند و احتمالا از سر گیری جنگ با یمن، اثرات ویران کننده ای بر سعودی خواهد گذاشت .
🔸️پس بن سلمان که کیفیت تسلیحات ایرانی را در نبردهای مختلف از اروپا تا آسیا و آفریقا دیده است ، هیچ تمایل ندارد در برابر چنین تسلیحاتی مقاومت کند.
6️⃣ آنهایی که برجام را کلید حل روابط با دنیا می دانستند ، باید ملتفت گردند که مولفه های قدرت جمهوری اسلامی شامل توان هسته ای ، موشکی و پهپادی ، متحدان منطقه ای و حمایت مردمی موجب بهبود روابط با دنیا می گردد ، نه خالی کردن دست کشور از عناصر قدرت.
🔸️قطع روابط ایران و عربستان در اوج اجرای برجام انجام شد و از سرگیری روابط در دوران نابودی برجام.
7️⃣ بدون شک باید گفت برقراری مجدد روابط ایران و سعودی نشانه دیگری از تغییرات اساسی در عرصه روابط بین الملل است و عربستان متوجه آن گشته که اتحاد با آمریکا مثل گذشته برایش منفعت نخواهد داشت و باید با قدرت های دیگری نظیر چین و ایران نیز مستقلا بر سر یک میز بنشیند و روابطش را ارتقا بخشد.
8️⃣ اسرائیل نیز یکی از متضرران احتمالی از توافق ایران و سعودی است و بسیار دور از ذهن می نماید که ریاض دیگر به توافق ابراهیم بپیوندد و سعی در اتحاد با تل آویو برای ضربه زدن به تهران باشد.
9️⃣ در پایان باید گفت جمهوری اسلامی با صبر و حوصله و بدون کوتاه آمدن از مواضعش و بلکه تقویت مولفه های قدرت خود ، پس از ۸ سال پادشاهی سعودی را به این نتیجه رسانید که در مناسباتش در قبال ایران تجدید نظر کند .
🔸️ به زودی اثرات این توافق بر شبکه اینترنشنال و سایر رفتارهای سعودی روشن خواهد شد.
@amniatemeli
36.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 جنگ جهانی اول چطور شکل گرفت و روند وقوع و پایان آن چگونه بود؟
🔰 برای دانستن همه چیز درباره #جنگ_جهانی_اول، این مستند را ببینید
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (قسمت پنجم)
وستانیوز
@amniatemeli
✅گسترش دموکراسی (مردم سالاری) و جنبش های فروملی طالب خودمختاری :
🔸همگام با گسترش سیاسی دموکراسی ، شاهد ظهور جنبش های فروملی هستیم که از نظر فرهنگی طالب خودمختاری می باشند . به تدریج که مردم داخل کشورها آزادی بیشتری برای بیان عقاید و عمل کردن به باورها و رسوم خود احساس می کنند ، کاملاً طبیعی به نظر می رسد که گروههای اقلیت قومی ، زبانی ، مذهبی یا نژادی که سابقاً فرصت زیادی برای نشان دادن خود نداشته اند در صورتی که در بخش خاصی از کشور تمرکز یافته باشند ، تمایل خود را نسبت به داشتن خودمختاری بیشتر ، ابراز نمایند . هدف امنیتی در اینجا عبارت از حفظ مشروعیت سیاسی و هویت فرهنگی از طریق وارد کردن توده ها به فرآیند سیاست گذاری است .
@amniatemeli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ماجرای مرگ امیرکبیر و ورود قاطعانه امیر به حوزه اقتصادی در دوران ناصرالدین شاه
🔸 آنچه که باید از نبوغ و دانش جالب امیرکبیر در حوزه اقتصادی بدانید #ببینید
@amniatemeli
48.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ شبکه CNN:
🎥روسیه جنگ افزارهای آمریکایی را که در اوکراین به دست آورده را به ایران فرستاده است/ایران احتمالاً این جنگ افزارها را مهندسی معکوس کرده و با بازتولید آنها، نسخه های بومی خود را می سازد/ایرانیان در این زمینه خیلی استادند و ثابت کرده اند که در این عرصه بسیار چیره دست هستند...
@amniatemeli
نقشه برنارد لوئیس برای تجزیه کشورهای خاورمیانه
او در دوران جنگ جهانی دوم و پیش از آنکه به امور خارجه فرستاده شود، در ارتش سلطنتی انگلستان و واحدهای اطلاعاتی این کشور خدمت میکرد. پس از جنگ، لوئیس به دانشکده مطالعات آفریقا و شرقشناسی در دانشگاه لندن بازگشت و به او سمت ریاست بخش مطالعات خاورمیانه و خاورنزدیک داده شد.
دکترین لوئیس علاوه بر تجزیه ایران، تجزیه دیگر کشورهای خاورمیانه که استعداد تبدیل شدن به قدرت منطقهای دارند را نیز شامل میشود. از جمله این کشورها عراق، ترکیه، عربستان و حتی یمن نیز هست که هریک باید به سه تا چهار کشور تقسیم شوند تا خاورمیانه جدید متشکل از خردهکشورهایی باشد که ضمن موازنه یکدیگر، توان برتری و تبدیل شدن به هژمون منطقهای و در پی آن ایجاد تهدید برای منافع آمریکا را نداشته باشند. آنچه که هماکنون در کشورهای غربآسیا و شمال آفریقا به عنوان تروریسم و افراطگری با حمایت آمریکا در جریان است، همان ادامه سیاستهای جرج بوش در اجرای دکترین لوئیس به سمت تضعیف و تجزیه کشورهای قدرتمند خاورمیانه است.
@amniatemeli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥مستند «جنایت دست ساز»؛ دستگیری تیم سازمان یافته گروهک منافقین
🔺برای نخستین بار اعترافات دانشجویان دانشگاه شریف که قصد عملیات تروریستی داشتند.
@amniatemeli
❇️ هدف از عملیات «پرچم دروغین» چیست ؟
👈یکی از ترفندهای پروپاگاندای حکومت ها که طی سالها و دهههای اخیر کاربرد زیادی پیدا کرده است، همین “پرچم دروغین”(False Flag) است که تا اندازهای از نظریۀ “دروغ بزرگ” هیتلر نشئت میگیرد. هیتلر معتقد بود وقتی حکومتی میخواهد دروغ بگوید، این دروغ باید آنقدر بزرگ باشد که هیچکس حتی فکر آن را هم نکند و یا به خود جرأت فکر کردن این را ندهد که اینچنین حقیقت فاحش تحریف شده است.
🔺بر اساس همین نظریه، عملیات پرچم دروغین، به عملیاتی گفته میشود که توسط یک حکومت صورت میگیرد و آنقدر غافل گیرکننده است که هیچکس متوجه نمیشود در جهت اهداف همان حکومت است و کسی حتی حدس نمیزند که ممکن است توسط خود حکومت صورت گرفته باشد.
@amniatemeli
34.31M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 از پشت پرده عجیب و غریب شبکه ایران اینترنشنال چه میدانید؟
🔹ترکیبی از نامها و فرآیندها را خواهید شنید که برایتان بسیار اعجابانگیز خواهد بود!
@amniatemeli
✅نظمجدید جهانی و مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا
🔸نظم جدید جهانی و مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا ، محور نشستی تخصصی در انستیتو شرقشناسی روسیه بود.
🔹به گزارش خبرگزاری صداوسیما از مسکو ، جمعی از اندیشمندان ، نظریهپردازان مسائل راهبردی و شخصیتهای سیاسی روسی و ایرانی در انستیتو شرقشناسی روسیه گردهم آمدند تا دیدگاههای خود درباره «نظم جدید جهانی و مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا» را بیان کنند.
🔸جایگاه روسیه در نظم جدید جهانی، نحوه تعامل روسیه و جبهه ایستادگی در نظم جدید جهانی، ویژگی های ساختاری نظم جدید جهانی از منظر روسیه، نظم مطلوب روسیه و جایگاه محور ایستادگی در آن و نیز نقش محور ایستادگی و روسیه در نظم جدید جهانی از مهمترین محورهای این نشست بود.
🔹کاظم جلالی سفیر کشورمان در روسیه در آغاز این نشست ضمن تببین مواضع جمهوری اسلامی ایران در زمینه نظم حاکم بر دنیای کنونی ، یکجانبه گرایی را محکوم به شکست دانست.
🔸وی با اشاره به اینکه نظم کنونی و رو به زوال، حاصل تحولات بین المللی دههها قبل بوده و امروزه کارآیی ندارد افزود : نظم قدیمی، این فرصت را برای دولتهای غربی فراهم کرد تا با پیشبرد اقدامات و رویکردهای یکجانبه و مبتنی بر ارزشهای غربی، آنچه را خود می خواهند بر دیگران تحمیل کنند.
🔹جلالی با بیان اینکه ، این روند تاثیرات منفی و ماندگاری بر صلح، امنیت، رفاه و عدالت در مناطق مختلف جهان داشته است ، افزود : بخش بزرگی از درگیریها، منازعات و بی عدالتی جاری در صحنه جهانی، محصول سیاستهای مبتنی بر یکجانبه گرایی دولتهای غربی، بویژه آمریکاست.
🔸کاظم جلالی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران از بزرگترین قربانیان این بی عدالتی بوده و مردم ایران، مانند دیگر ملتهای مستقل، سالهاست از یکجانبهگرایی و تحریم اقتصادی غرب متحمل آسیبهای فراوان شده است افزود : مقاومت طولانی و پایدار ایران در مقابل فشار، تحریم و یکجانبه گرایی، یکی از عوامل اصلی تزلزل نظم جهان غربی است که موجب تقویت چند جانبه گرایی و ظهور نظم جدید را فراهم آورده است.
وی تصریح کرد : ایران در تعامل با کشورهای مستقل در جهان غیر غربی، به تحکیم ساختارهای چندجانبه گرایی و تقویت رویکردهای جمعی مبتنی بر اصول و حقوق بین الملل پرداخته و سیاست خارجی ایران همواره مبتنی بر ایستادگی در مقابل یکجانبه گرایی و مشارکت فعال در سازمان های بین المللی و رویکردهای چندجانبه گرایی، بر اساس اصول پذیرفته شده بین المللی بوده است.
🔹علی اکبروف ، رئیس انستیتو شرقشناسی روسیه نیز در این نشست تخصصی با اشاره به اینکه ایران تجربه سالها مقابه با تحریمها را دارد و همچنان در برابر آمریکا ایستاده است ، چون نمیخواهد تحت سلطه آمریکا و غرب باشد افزود : امروز همکاری ایران و روسیه میتواند استیلای آمریکا را کمرنگتر و جهان چندقطبی را محقق کند.
🔸ولادیمیر یفسیئف ، مدیر انستیتو همگرایی کشورهای مشترکالمنافع ، به افزایش همکاریهای ایران و روسیه در حوزههای مختلف ، بویژه در زمینه اقتصادی و نظامی اشاره و تاکید کرد : همین امر غربیها را عصبانی کرده است و تقویت همگرایی در دنیای کنونی ضرورتی انکارناپذیر است.
🔹واسیلی کووال، استاد گروه مطالعات بینالمللی دانشگاه دولتی روسیه نیز با بیان اینکه موضوع نظم نوین ، یک بحث داغ در عرصه جهانی است گفت : ایران و روسیه باید در تئوری و عمل ، تمام ظرفیتهای خود را به کار گیرند تا در آینده سهم بزرگی در نظم نوین جهانی پیدا کنند.
ایگور کاراتچنکو ، سردبیر مجله امنیت ملی روسیه نیز گفت : امروز ما باید با اتحاد راهبردی ، تهدیدهای آمریکا را خنثی کنیم ، زیرا انها آشکارا امنیت ملی ایران و روسیه را هدف قرار دادهاند.
🔸وی ترور سردار سلیمانی را نمونه بارز اقدامی وقیحانه در همین راستا ذکر کرد.
ویکتور رایوفسکی ، استاد تمام مطالعات بینالمللی دانشگاه میگیمو نیز به تهدیدهای امنیتی مشترک علیه ایران و روسیه اشاره و تاکید کرد : باید در مقابل غرب متحد شویم و از خود دفاع کنیم.
امیل آشوروف ، مدیر جنبش دفاع از فلسطین نیز گفت : در جهان ، نظمی نوین در حال شکل گیری است و وظیفه ی ما ایجاد نظمی است که در راس آن از ارزشهای واقعی انسانی حمایت شود.
وی افزود : دفاع از حقوق مردم فلسطین در این شرایط ، پیش از همه یک وظیفه انسانی است.
مصاحبهها :
۱-کاظم جلالی ، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه
۲-علیاکبروف ، رئیس انستیتو شرقشناسی روسیه
۳-ایگور کاراتچنکو ، سردبیر مجله امنیت ملی روسیه
@amniatemeli
33.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 جنگ جهانی اول چطور شکل گرفت و روند وقوع و پایان آن چگونه بود؟
🔰 برای دانستن همه چیز درباره #جنگ_جهانی_اول، این مستند را ببینید
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (قسمت ششم)
وستانیوز
@amniatemeli
🔺تجارت چینیها با خلیجفارس 4 برابر آمریکا
🔸آمارهای تجارت خارجی دو کشور آمریکا و چین نشان میدهد در سال 2000 درحالی مجموع تجارت آمریکا با 8 کشور منطقه خلیجفارس شامل بحرین، عراق، اردن، کویت، عمان، قطر، عربستانسعودی و اماراتمتحده حدود 36 میلیارد بوده که این میزان برای چینیها 11.3 میلیارد دلار بوده است.
🔹تجارت چینیها با 8 کشور مذکور در سال 2022 به 375 میلیارد و 625 میلیون دلار برسد که 4 برابر تجارت 96 میلیارد و 400 میلیون دلاری آمریکا با 8 کشور منطقه خلیجفارس است. براساس این آمارها، در 2022 از مجموع تجارت 376 میلیارد دلاری چینیها با منطقه خلیجفارس، حدود 126 میلیارد و 500 میلیون دلار آن صادرات چینیها به منطقه و بیش از 249 میلیارد دلار آن مربوط به واردات چینیها از خلیجفارس است.
🔸بررسی آمار تجارت خارجی آمریکا با منطقه خلیجفارس نشان میدهد در سال گذشته از مجموع تجارت 96 میلیارد و 400 میلیون دلاری با 8 کشور منطقه، حدود 42 میلیارد و 632 میلیون دلار آن مربوط به صادرات آمریکا به منطقه و نزدیک به 58 میلیارد دلار نیز مربوط به واردات آمریکاییها از خلیجفارس است.
@amniatemeli
✳️ گردش نخبگان چیست؟
👈یکی از شاخص های بنیادین نظام های مردم سالار، گردش نخبگان در سطوح بالای سازمان قدرت عمومی است. در فرایند گردش نخبگان، دو اصل اساسی در محور توجه قرار دارد. اصل اول این است که مدیران و مجریانی که تجارب ناکام و ناکارآمد داشته اند، کنار بروند. اصل دوم عبارت از این است که به آنانی که به هردلیلی مجال کار نداشته اند، فرصت دهند تا خود را بیازمایند. آنچه از این دواصل زاده می شود، چیزی است که اصطلاحا از آن به گردش نخبگان یاد می کنند.
🔺در فرایند گردش نخبگان، نیروی ازکارافتاده و آزموده شده جای خود را به نیروی تازه و ناآزموده می دهد. فرایند گردش نخبگان لااقل دو فایده اجتماعی در پی دارد. اول اینکه اگر مدیران آزموده شده ناکارآمد و درگیر فساد بوده اند، امکان تداوم ناکارآمدی و فساد از آنها سلب می شود. دوم، اگر مدیران آزموده نشده به راه پیشینیان خود بروند، پروسه گردش نخبگان سراغ آنان هم می آید.
🔺درنتیجه، فرایند گردش نخبگان، ضریب مسئوولیت پذیری عناصر مسئول را بالا می برد. اگر فرایند گردش وجود نداشته باشد، مدیران و مسئولان مطمئن می شوند که حضور آنان در سازمان قدرت تضمین شده و دایمی است. این اطمینان خاطر، میزان مسئوولیت پذیری آنان را پایین می آورد. در نتیجه هیچ تغییر محسوسی که روند اعمال و مدیریت قدرت را بهبود بخشد، به وجود نخواهد آمد.
@amniatemeli
27.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔶️ظهور آل بویه
📽🎬کلیپ دوم
در این ویدئو روند شکلگیری و قدرت گرفتن حکومت آل بویه به طور خلاصه بیان میشود.
#انقلاب_اسلامی_ایران
@amniatemeli
❇️ توازن قوا در عرصه بین الملل چه می گوید؟
🔺 بر مبنای نظریه توازن قوا تا زمانی که بین کشورها یا بلوکهای جهانی از نظر قدرت توازن وجود داشته باشد احتمال شروع جنگ و درگیری بین آنها وجود نخواهد داشت. اما چنانچه توازن قوا بین دو کشور یا دو اتحادیه و بلوک بینالمللی به هم بخورد احتمال جنگ و درگیری بین آنها افزایش مییابد.
🔺پس از جنگ جهانی دوم با ظهور دو ابرقدرت آمریکا و شوروی با اختلاف ایدئولوژی گسترده بین آنها، نظام بینالمللی چندقطبی مبتنی بر توازن قوا به هم خورد. البته از دهه ۱۹۶۰ به بعد با ظهور چین و کشورهای جهان سوم به صورت یک بلوک واحد بار دیگر توازن قوا به عنوان یک عنصر روابط بین الملل ظهور کرد.
#توازن_قوا
@amniatemeli
33.94M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺 جنگ جهانی اول چطور شکل گرفت و روند وقوع و پایان آن چگونه بود؟
🔰 برای دانستن همه چیز درباره #جنگ_جهانی_اول، این مستند را ببینید
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (قسمت هفتم- پایان)
@amniatemeli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥چرا توافق ایران و عربستان یکی از نشانههای افول آمریکاست؟
🔺 ساموئل هانتینگتون، استراتژیست آمریکایی توضیح می دهد!
@amniatemeli
35.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌏 جنگ جهانی دوم
🔺 دلایل شکل گیری جنگ جهانی دوم و چگونگی آغاز و پایان آن.
(قمست نخست) ⭐️
وستانیوز
#جنگ_جهانی_دوم
@amniatemeli
✅ آیا جنگ اوکراین آخرین ضربه به نظم جهانی غربی خواهد بود؟؟؟
قسمت اول
🔺 ارگانسکی در نظریه گذار قدرت، نظم جهانی را نظمی سلسلهمراتبی تصور میکند که در آن، بازیگران موقعیت و جایگاه خود را در نظم جهانی بر پایه تفاوت در توزیع قدرت کسب میکنند. در این نظریه، قدرتی بالقوه درحال شکلگیری است؛ این قدرت بالقوه در مسیر بالفعلشدن قرار میگیرد و رشد میکند؛ با قدرت برتر دچار تعارضات جدی میشود و به بلوغ میرسد و درصورت برتری، مرحله زوال قدرت برتر آغاز میشود. این زوال، الزاماً بهمعنای فروپاشی قدرت برتر نیست بلکه تأکید بر کاهش سطح قدرت آن موردنظر است.
🔹 شرایط کنونی نظام بینالملل عمیقاً به مرحله بلوغ برخی قدرتهای بزرگ و ورود آنها به تعارض با قدرت هژمون شباهت دارد، تاجاییکه اساساً انتساب «هژمون» به آمریکا را دچار چالش کرده است. اندیشمندان آمریکایی سالها است که آغاز چنین رقابتی را به سیاستمداران این کشور هشدار دادهاند. در این چهارچوب، چین اصلیترین و جدیترین بازیگر رقیب آمریکا معرفی میشود.
🔸 همین، مبنایی بود تا آمریکا در اواخر سال ۲۰۱۱، راهبرد چرخش به آسیا را اعلام کند و از افزایش اولویت آسیا – پاسیفیک در سیاست خارجی خود سخن بگوید. اگرچه در دولت اوباما، این چرخش عینیت قابلتوجهی نیافت اما دولت ترامپ، جدیتر به مصاف چین رفت و در دولت بایدن نیز سهم چین آنقدر در سیاست خارجی آمریکا افزایش یافت که احاله مسئولیت در منطقه غرب آسیا و خروج تدریجی از آن، بیشتر از هرزمان دیگری در ادبیات مقامات آمریکا برجسته شد. علاوهبراین، آمریکا در حوزه نظامی نیز تلاش کرد تا با همسویی استرالیا و انگلیس، زمینه مهار ژئوپلیتیکی چین را بیشتر از قبل رقم زند.
🔹 با همه اینها، اما درخصوص سرنوشت تعارضات چین – آمریکا، میان اندیشمندان آمریکایی اختلافنظر است. مرشایمر، اندیشمند شهیر واقعگرا، با وفاداری به نظریههای رئالیستی و تأکید بر جایگاه جنگ در تغییرات ساختاری نظام بینالملل، بر این باور است که سرریز توسعه اقتصادی چین به حوزه نظامی، قطعی است و بنابراین، جنگ، سرنوشت محتوم آمریکا و چین خواهد بود. در مقابل کسانی چون کیسینجر از امکان کنترل چین و حتمینبودن جنگ سخن میگویند.
🔸 اکنون به نظر میرسد جنگ اوکراین را میتوان بهعنوان نوک کوه یخی دانست که نشاندهنده از دست رفتن نظم تکقطبی تحت رهبری ایالاتمتحده است، به نظر میرسد نظم جدید یک نظم چندقطبی خواهد بود که قدرتهای بزرگ دیگری در کنار ایالاتمتحده نقشآفرینی خواهند کرد و فرصت ایالاتمتحده پس از فروپاشی شوروی به پایان رسیده است و اکنون باید قدرتهای بزرگ دیگر را در کنار خود بپذیرد. اگرچه ایالاتمتحده همچنان یکی از قطبهای نظم جدید باقی خواهد ماند اما با نظر به اینکه ایالاتمتحده از وضعیت تنها ابرقدرت به یکی از چند قدرت بزرگ تغییر نقش میدهد میتوان تاکید کرد که قدرت ایالاتمتحده کاهش پیداکرده است و روند افول آن در جریان است.
@amniatemeli
46.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
چه کسی نقش حاج قاسم سلیمانی را بازی کرد؟
▪️ماجرای قساوتهای داعش در سریال «حبیب»
🔹برای اولین بار در ۵۰ سال اخیر در تلویزیون ایران، سریالی با یک ترکیب بازیگران و عوامل خارجی در خارج از کشور برای اهداف جمهوری اسلامی ساخته میشود؛ کار بسیار سخت و پیچیدهای است در کشوری که هر یک کیلومتر یک ایست بازرسی دارد و خیلی فضا، امنیتی است بتوانید روزی یک خاور سلاح و مهمات جا به جا کنید یا تانک به شهر بیاورید و وسط شهر آرپیجی بزنید.
🔹زمانی که حاج قاسم سلیمانی اعلام کرد حکومت داعش تا سه ماه دیگر به پایان میرسد نویدی در دل تمام مسلمانان این منطقه شکل گرفت. اما خیلی به این جنگ ۱۰ ساله پرداخته نشد؛ مثلاً بچهای که آن موقع هفت ساله بود الان جوانی ۱۸ ساله شده است. این سؤال را مطرح میکند چرا آنجا رفتید و جنگیدید؛ برای چه پول ما را بردید و آنجا جنگیدند.
🔹قرار شد سریال در ابتدا، در ایران پخش شود بعد در سوریه؛ البته نه تنها در سوریه بلکه در کل کشورهای حوزه مقاومت یعنی لبنان، عراق، بحرین و شبکههای خصوصی عربستان و... را پوشش میدهند روی آنتن برود.
@amniatemeli
✅ آیا جنگ اوکراین آخرین ضربه به نظم جهانی غربی خواهد بود؟؟؟
قسمت دوم
🔺 در جریان جنگ اوکراین اتحادیه اروپا علی رغم اختلافات بین اعضای آن در مورد کمک به اوکراین، سعی کردند که در یک جبهه با آمریکا علیه روسیه متحد شوند. هر چند کمک های اروپا در مقایسه با آمریکا زیاد چشم گیر نیست. نکته مهم اینکه در نظم جدید جهانی که در حال شکل گرفتن است، اروپایی ها همچنان با پیروی از سیاست های آمریکا بدیهی است که نمی توانند جایگاه خاصی برای خود جهث اثرگذاری بر آن کسب کنند. به ویژه که اکنون دچار بحران های انرژی و غذایی ناشی از این جنگ شده اند.
🔸 چین و هند در این جنگ نشان دادند که نقشهای مستقلی را ایفا خواهند کرد، چین بهعنوان رقیب ایالاتمتحده طبیعی است که نقش متفاوتی نسبت به سیاستهای ایالاتمتحده داشته باشد.
در مورد هند چنین نیست و هند نزدیکترین متحد ایالاتمتحده در اسناد امنیتی این کشور برای تسلط بر منطقه ایندوپاسفیک است و مهمترین متحد آن برای مقابله با چین است، اما در این جنگ پیروی کامل از سیاستهای واشنگتن را نپذیرفت.
🔹 در منطقه خاورمیانه نیز عربستان که از متحدین دیرینه آمریکا بود و حتی دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس حاضر به قطع یا کاهش روابط خود با روسیه نشدند. ضمن اینکه با توافقی که با واسطه چین شکل گرفت، عملا به نوعی خود را مستقل از سیاست های آمریکا نشان داد.
🔸 اینها همه حکایت از این دارد که کشورهای جهان به ویژه قدرت های منطقه ای متوجه روند رو به افول آمریکا شده اند و می دانند که در آینده نزدیک دنیا شاهد قطب های مختلف قدرت خواهد بود. لذا سعی در توازن در برقراری روابط با قدرت های جهانی دارند.
🔹 بنابراین حتی اگر روسیه در جنگ اوکراین، پیروز بلامنازع هم شود، باز هم نباید در سهم این پیروزی در تغییر نظم بینالمللی، مبالغه شود، همانگونهکه تقلیل آن به یک نبرد معمول در جهان نیز خطایی راهبردی است. تغییر نظم، نتیجه یک فرایند زمانبر، با پروندههای متعدد و البته آزاردهنده برای قدرت برتر است. بنابراین حتی پیروزی قاطع روسیه در جنگ اوکراین هم صرفاً یک تکه مهم از پازل تغییر نظم خواهد بود، نه گام نهایی و تمامکننده، بهخصوص که هنوز بازیگر قدرتمندی چون چین، در ورود به مباحث این جنگ، رویکردی اصولی و البته احتیاطآمیز دارد. آنچه مهم است، روبهجلو بودن فرایند تغییر نظم و مبنا قراردادن آن برای تعیین الگوهای رفتاری در عرصه خارجی است.
@amniatemeli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️از مراسم چهارشنبه سوری واقعی و اصیل چه می دانید؟
مراسم مقدسی که در زمان ایران باستان انجام می شد و موضوع آن خدایان و فرشتگان و معنویت بود اما در زمان پهلوی به کلی ماهیت آن دگرگون شد و به مراسمی سخیف که نه اسلامی است و نه ایرانی، تبدیل گشت.
@amniatemeli
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💣 جنگ ترکیبی یا هیبریدی چیست؟
🔰 آمریگا چگونه از آن علیه ایران استفاده کرده است؟
در پنج دقیقه ببینیم خلاصه و مفید....
@amniatemeli