🗿تیمور لنگ و جامه زنانه
در سـال 794 تـيـمـور لنـگ بـه قـصـد تـصـرف شـيـراز و بـرانـداخـتـن سلسله آل مـظـفـر راهى آن شهر گرديد و شاه منصور مظفرى ابتدا مى خواست كه با جنگ و گريز سـپـاهـيـان او را نـابود سازد. اما هنگام خروج از شهر نگاه پير زنى به او افتاد، پس با صـداى بـلنـد بـه سـرزنـش او پـرداخـت و گـفـت : بـبـيـنـيـد ايـن نـمـك بـه حـرام را، كـه امـوال مـا را ربـوده و بـه خـون مـا دست گشوده و اكنون ما را بينواتر از آنكه بوديم ، در چـنـگـال دشمن رها مى كند. شاه منصور از اين سخن يكه خورد و در درونش آتش گرفت . با بى اختيارى عنان اسب را باز گردانيد و سوگند ياد كرد كه جز جنگ روياروى با تيمور نكند. بدين ترتيب از نقشه جنگى ارزنده اى كه پيش از اين طرح كرده بود منصرف شده و به جمع آورى سپاه براى جنگ با دشمن غدار پرداخت .
شاه منصور در اولين حمله شخص تيمور را هدف قرار داد و با شمشير برهنه به سوى او حـمـله كـرد. تـيـمور كه جان خود را در خطر ديد، گريخت جامه اى بر سر افكنده و خود را بـه درون سـراپـرده زنـان ، انداخت ، زنان به سوى شاه منصور شتافتند و گفتند: اينجا سـراپرده زنان است . آنگاه انبوه لشكر را به او نشان دادند و گفتند: كسى را كه تو مى خواهى در ميان زنان است و شاه منصور به آنسوى منحرف شد.
🔖منبع: پناهى . محمد احمد - تيمور لنگ - كتابفروشى حافظ - تهران 1363 ص 154
🗞 @Ancients ⏳
سیاست یعنی هنر اینکه امیال خودخواهانهات را جای منافع ملی جا بزنی!
👤 توماس سوئل
🗞 @Ancients ⏳
شخص اعدام شده (سربريده شده) در يكى از ميادين تهران در دوره ى قاجاريه؛ عكس از آنتوان خان سِوريوگين
منبع: مجموعه ى "ايران در عكس ها" در موسسه ى Smithsonian
توجه بفرماييد كه اعدام به روشِ سر بريدن معمولاً بدونِ جدا كردنِ سر بود (در واقع، گلو و رگ هاى اصلى گردن-يعنى سرخرگ هاى كاروتيد و سياهرگ هاى وداجى را مى بريدند).
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
تا آخر ببین تا بفهمی چه بلایی سرمون آوردن 👇🏼
درباره رقم کشتههای این قحطی بین مورخان توافقی وجود ندارد ولی رای بیشتر آنها، بین یک تا سه میلیون نفر در سراسر ایران است اما بعضی مورخان معتقدند که رقم تلفات به سبب گرسنگی و قحطی، نزدیک به ۵۰٪ از جمعیت ایران (۹ میلیون نفر) بوده!
🗞 @Ancients ⏳
🗿سوزاندن چهره پیرمرد بیگناه
🔹روزى ابـوالفـتـح مـيـرزا سـالار الدوله پـسر مظفرالدين شاه قاجار از راهى عبور مى كـرد. پـيـرمـردى را ديـد، ديگى گلاب بر آتش نهاده مى جوشاند. امر داد گلاب جوشان و سـوزان را بـه چـهـره بـيفشاند. التماس باغبان نتيجه نبخشيد و چون ناگزير فرمان را بـه كـار بـسـت چـهـره اش يـكـبـاره سـوخـت و چـشـمـش نـابـيـنـا شـد و حمل بار زندگى را از آن پس نتوانست.
🔖منبع: دكتر رضوان انقلاب مشروطيت ايران ص 57
🗞 @Ancients ⏳
واژههایی از زبان هخامنشی که هنوز هم استفاده میشن:
هخامنشی: تونوا 👈🏻 امروزی: توانا
هخامنشی: گوسپندا 👈🏻 امروزی: گوسفند
هخامنشی دروگ 👈🏻 امروزی: دروغ
هخامنشی: دریَ 👈🏻 امروزی: دریا
هخامنشی:داریامی 👈🏻 امروزی: دارم
هخامنشی: مِرغا 👈🏻 امروزی: مرغ
هخامنشی: وزرگ 👈🏻 امروزی: بزرگ
هخامنشی: راستام 👈🏻 امروزی: راست
هخامنشی: زورَ 👈🏻 امروزی: زور
هخامنشی: روت 👈🏻 امروزی: رودخانه
🗞 @Ancients ⏳
تاریخ ایران و جهان باستان
شنبه؛ ۲۱ مهر ۱۴۰۳ هجریخورشیدی؛ ۱۲ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی ۸
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خانه میرزا کوچک خان
امروز زادروز میرزاکوچک خانه❤️
🗞 @Ancients ⏳
تاریخ ایران و جهان باستان
خانه میرزا کوچک خان امروز زادروز میرزاکوچک خانه❤️ 🗞 @Ancients ⏳
یونس معروف به میرزا کوچک در سال ۱۲۹۸ ه.ق (۱۲۵۹ش / ۱۸۸۰ م) در محله استاد سرای رشت متولد شد. چون پدر یونس میرزا بزرگ نام داشت، یونس از کودکی به میرزا کوچک و سپس به نام کوچک خان یا کوچک جنگلی شهرت یافت.
🗞 @Ancients ⏳
✅ سؤالی مهم و پاسخی زیبا از میرزا کوچکخان
♦️روزی که با مرحوم #میرزا_#کوچک_خان در منزل کربلایی محمد پامساری به سر بردیم من و میرزا در بالاخانه از صبح تا غروب تنها بودیم و درب اطاق را برای اینکه همسایهها متوجه ما نشوند به روی خود بسته بودیم. این مدت را آنچه کتاب و دعا در آن اتاق بود خواندیم. بیانات و قصههای شیرین و سرگرمکنندهای داشتیم.
♦️من در این موقع فرصت را غنیمت شمرده از میرزا سؤال کردم که اگر خداینکرده نتوانستیم وطن عزیز را از چنگ اجنبی رهایی {داده}، ملت و هموطنان عزیز را از فلاکت و بدبختی نجات دهیم و مغلوب دشمن شدیم، تکلیف ما چیست؟
♦️گفت باید برویم در دهات معلمی کنیم و مردم را با سواد نماییم، علت عدم پیشرفت ما از بیسوادی مردم است. دهقانان و کارگران که اکثریت جامعه ما را تشکیل دادهاند از نعمت سواد محرومند. دولتهای استعماری برای اینکه از آنها کاملاً بهرهبرداری کنند {آنان را} در جهل و نادانی باقی گذاشتهاند و به نان شب محتاج کردهاند تا قادر به تعلیم و تربیت فرزندان خود نباشند. این بیانات چنان در مغز من تأثیر کرد که شیفته {معلمی} شدم.
🔸منبع: خاطرات افسر گارد جنگل؛ #نایب_صادق_خان_کوچک_پور-کتاب #نهضت_جنگل و اوضاع فرهنگی-اجتماعی گیلان و قزوین- #نشر_گیلکان- ص 91
#میرزا_کوچک_خان
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کینه انگلیس ها از میرزا کوچک خان جنگلی
🗞 @Ancients ⏳
میرزا کوچک خان جنگلی درجمع یاران و همگامانش درنهضت جنگل
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دیالوگی ماندگار از سریال میرزا کوچک خان
🗞 @Ancients ⏳
زِ شاهی تا گدایی یک وجب نیست
اگر شاھی گدا گردد عجب نیست
اگر مَردی به مَردی زندگی کن
سرافرازی از این فرخندگی کن
مشو ھرگز غلام و بندہی زر
به درگاہ خدایت بندگی کن
🗞 @Ancients ⏳
از چوپانی پرسیدند روزگار چگونه است؟؟
گفت از روزگار چیزی نمیدانم
اما پشم های گوسفندانم را که چیدم دیدم نیمی از آنها گرگ اند!!
"پابلو نرودا"
ماهی تا دهانش بسته باشد
کسی نمی تواند آن را صید کند...
رازهایت را فاش نکن،
بعضی ها در آرزوی صید یک اشتباه
در انتظار نشسته اند!
اجازه نده مردم چیز زیادی از تو بدانند
🗞 @Ancients ⏳
ﺧﺮﻭﺷﭽﻒ (ﺭﻫﺒﺮ ﺷﻮﺭﻭی ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺍﺳﺘﺎﻟﯿﻦ) یک شب ﺻﻮﺭﺗﺶ ﺭﺍ ﺑﺮﺍی ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ نشه، ﮔﺮﻳﻢ ﻛﺮﺩ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻳﺪﻥ فیلمی ﺩﺭ یک ﺳﻴﻨﻤﺎ ﺭﻓﺖ.
ﭘﺲ ﺍﺯ ﻧﻤﺎﻳﺶ ﻓﻴﻠﻢ اصلی، یک ﻓﻴﻠﻢ ﺧﺒﺮی ﺑﻪ ﻧﻤﺎﻳﺶ ﺩﺭﺁﻣﺪ. ﺗﺼﻮﻳﺮ ﺧﺮﻭﺷﭽﻒ ﺑﺮ ﭘﺮﺩﻩ ﻇﺎﻫﺮ ﺷﺪ. ﻫﻤﻪ ﺑﻪ ﺍﺳﺘﺜﻨﺎی ﺧﻮﺩ ﺧﺮﻭﺷﭽﻒ ﺍﺯ ﺟﺎ ﺑﻠﻨﺪ ﺷﺪن ﻭ ﺑﻪ اﺣﺘﺮﺍﻡ ﺍﻭ ﺍﻳﺴﺘﺎﺩﻧﺪ!
ﺧﺮﻭﺷﭽﻒ اشک ﺩﺭ ﭼﺸﻢ و ﻋﻤﻴﻘﺎً ﻣﺘﺄﺛﺮ ﺍﺯ ﻋﻼﻗﻪ ﻣﺮﺩﻡ ﺑﻪ ﺧﻮﺩﺵ، ﻫﻤﭽﻨﺎﻥ ﻧﺸﺴﺘﻪ ﺑﻮﺩ ﻛﻪ ﻣﺮﺩی ﺷﺎﻧﻪﺍﺵ ﺭﺍ تکان ﺩﺍﺩ ﻭ ﺯﻳﺮ لبی ﮔﻔﺖ: ﺑﻠﻨﺪ ﺷﻮ مردک ﺍﺣﻤﻖ! ﻫﻤﻪ ﻣﺎ ﻣﺜﻞ ﺗﻮ ﻓﻜﺮ میکنیم! ﺍﻣﺎ ﭼﺮﺍ میخوای ﺳﺮﺗﻮ ﺑﻪ ﺑﺎﺩ ﺑﺪی...!
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
این فیلم 8 میلیمتری را در سکوت باید دید؛ ویدیوی رنگی و صامت ابراهیم گلستان از پیک نیکی با حضور فروغ فرخزاد، احمد شاملو، سهراب سپهری (با رفتار جالبش)، داریوش شایگان و داریوش مهرجویی
روحشان شاد 🖤🌿
🗞 @Ancients ⏳
خانه ای که بر حسب نظر آن را محل تولد و زندگی مولانا ، شاعر برجسته ایران زمین و فارسی زبان در بلخ می دانند.
۸۰۰ سال پیش مولانا در این خانه متولد شد...
🗞 @Ancients ⏳
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ریشه نام ایران
🗞 @Ancients ⏳
اگر مرغی بخواهد مثل خروس بخواند باید گردنش را زد!
در زمان گذشته متاسفانه هرگاه زنی براساس هوش و استعداد ذاتی به جایگاه رفیعی می رسید، اغلب اوقات مورد حسادت مردان زمانه قرار می گرفت و برای تحقیر زن و خانواده اش این شعر را معمولاً می خواندند:
فروغی نماند در آن خاندان
که بانگ خروس آید از ماکیان
این شعر ریشه در یک حکایت تاریخی دارد، سلطان محمد پدر شاه عباس کبیر نابینا بود و نمی توانست تصمیمات درستی برای اداره ی مملکت بگیرد در عوض همسر او یعنی "خیر النساء بیگم" که اصل و ریشه ی مازندرانی داشته و از سادات مرعشی بود، چنان با کیاست و مدبر بود که تقریباً تمام امور مملکت را از داخل حرمسرا خود کنترل می کرد. در نتیجه یکی از شاعران شوخ طبع، شعری را که در بالا گفته شده، برای دوران حکومت خیرالنساء سرود.
متاسفانه خیر النساء بیگم با سران قزلباش چندان خوب نبود و همواره آنها را به دیده ی تحقیر نگاه می کرد، در نتیجه قزلباش ها توطئه کرده و به قصر او یورش برده و خیرالنساء و تعدادی از نزدیکانش را به قتل می رسانند.
شاردن، سیاح معروف فرانسوی که در زمان صفویه به ایران آمده بود، هم در خاطراتش نقل می کند ایرانیان ضرب المثل وحشتناکی در مورد حضور و نقش زنان در اجتماع و امور دارند آنها می گویند:
اگر مرغی بخواهد مثل خروس بخواند، باید گردنش را زد!
🗞 @Ancients ⏳
توانا بود هر که دانا بود
ز دانش دل پیر برنا بود
فردوسی
🗞 @Ancients ⏳
یکشنبه؛
۲۲ مهر ۱۴۰۳ هجریخورشیدی؛
۱۳ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی؛
۹ ربیعالثانی ۱۴۴۶ هجری قمری
🔹روز شاهچراغ
🔹تصرف جزیرههای راهبردی دریای پارس توسط نیروی دریایی پرتغال به فرماندهی آلفونس دالبوکرکی - ۸۹۴ ش
🔹عزل عبدالمجید میرزا عین الدوله، والی آذربایجان، در پی شکست نیروهای دولتی از مشروطه خواهان تبریز - ۱۲۸۷ ش
🔹زادروز بابا صفری مولف و تاریخنگار معاصر - ۱۲۹۹ ش
🔹زادروز استاد رضا سیّد حسینی، نویسنده، روزنامهنگار، تاریخنگار، مدرس و مترجم مطرح، سرپرست و عضو اصلی تألیف و ترجمهٔ مجموعهٔ شش جلدی فرهنگ آثار در اردبیل - ۱۳۰۵ ش
🔹نصب نخستين سنگ بنای كارخانههای ذوب آهن در پشت كوه بیبی شهربانو - ۱۳۱۶ ش
🔹زادروز فرح پهلوی (فرح دیبا)، همسر سوم محمدرضا شاه پهلوی و مادر رضا پهلوی وليعهد مخلوع ایران، فرحناز، علیرضا و لیلا پهلوی، آخرین شهبانو و ملکه در نظام شاهنشاهی ایران - ۱۳۱۷ ش
🔹زادروز زندهیاد عطاء (عطاءالله) جنگوک، موسیقیدان، نویسنده، نوازندهٔ تار و سهتار و آهنگساز مطرح در شهرستان لارستان استان فارس - ۱۳۲۷ ش
🔹بست نشینی دکتر محمد مصدق و یارانش در دربار، در اعتراض به انتخابات دوره شانزدهم مجلس شورای ملی - ۱۳۲۸ ش
🔹درگذشت آیتالله شیخ هاشم مدرس قزوینی، روحانی شیعه، فقیه و مدرس مطرح حوزه علمیه مشهد در مشهد - ۱۳۳۹ ش/ ۲۲ ربیعالثانی ۱۳۸۰ ق
🔹افتتاح مسجد دانشگاه تهران طی یک مراسم باشکوه - ۱۳۴۵ ش
🔹زادروز جلیل سامان، فیلمنامهنویس، تهیهکننده، کارگردان، دستیار کارگردان، مدیر تولید و نویسنده مطرح، کارگردان سریال های معروف زیر خاکی، ارمغان تاریکی، نفس، پروانه و ... در شهرستان استهبان استان فارس - ۱۳۴۸ ش
🔹درگذشت استاد سيد محمد علی صفير، دانشمند و شاعر شهير معاصر - ۱۳۷۷ ش
🔹درگذشت زهرا بنی یعقوب، پزشک و نفر ششم کنکور سراسری در بازداشتگاه ستاد امر به معروف و نهی از منکر شهر همدان - ۱۳۸۶ ش
🔹امضاء سند خواهرخواندگی شهرهای دزفول و صور به هدف وحدت و دوستی دو ملت - ۱۳۹۱ ش
🔹وقوع سیل عظیم در شمال ایران در سه استان مازندران، گلستان و آذربایجان شرقی و جانباختن دستکم ۶ نفر و خسارات فراوان مالی - ۱۳۹۱ ش
🔹قتل فجیع استاد داریوش مهرجویی کارگردان، تهیهکننده، فیلمنامهنویس، مترجم و نویسنده نامدار، یکی از فیلمسازان برجستهٔ موج نوی سینمای ایران و از بنیانگذاران کانون سینماگران پیشرو در سن ۸۳ سالگی و همسرش وحیده (رقیه) محمدیفر، فیلمنامهنویس، بازیگر، دستیار کارگردان و طراح مطرح لباس و روانشناس با سلاح سرد (چاقو) در سن ۵۴ سالگی در منزل شخصیشان در شهرک زیبادشت منطقه فرخآباد در شهرستان فردیس استان کرج - ۱۴۰۲ ش
🗞 @Ancients ⏳