#مصادیق_تعقل_در_استنباط_اضطراری
در سلسله دروسی که ان شاءالله در طی ماه مبارک رمضان ارائه می شود ، جایگاه تعقل و اندیشه های بشری در استنباط فقهی با تکیه و تاکید بر #مسلک_اضطرار بررسی می گردد.
در این مباحث مصادیقی برای عقل در اجتهاد اضطراری آورده شده که عبارتند از:
۱/ عقل برهانی که نمونه اش در فلسفه و ریاضیات استفاده می شود ، حال باید دید این گونه تعقل در اثبات ، یا نفی و یا تحدید و...حکم فقهی نقشی دارد یا نه ؟
۲ / عقل علمی که مقصود از آن دانش های بشری است، آیا بر مبنای اضطرار می توان از این دانش ها در اثبات یا نفی ویا....بهره برد؟
۳/ عقل اصولی که منظور مباحث عقلیه در علم اصول است....
۴/ عقل فقهی ، متظور از این اصطلاح این است که فقیه در تمام استنباطات خود نتیجهٔ کار علمی خود را ملاحظه کند و ببیند آیا با روح شریعت ، منطبق است یا نه؟
آیا با سیرهٔ تقنینهٔ شارع ( = مذاق شرع) هماهنگ است یا نه؟
آیا قابل توجیه عقلانی و عقلایی هست یا نه؟
و...
۵/ عقل جمعی که منظور از آن عبارت است از :
الف- ارتکازات عقلائیه[ = اندیشه ها و دیدگاه های ثابت در نزد همهٔ عقلای عالم بدون توجه به حیثیت عمل خارجی و بدون توجه به دین و مذهب خاصی مثل دیدگاه عقلا در مورد اصل سلطهٔ آدمی بر خودش]
ب-- اعتباریات عقلائیه مثل بیع و صلح و اجاره و..
ج--- سیرهٔ عملیهٔ عقلائیه ، مثل آنچه در علم اصول نسبت به خبر واحد یا حجیت ظواهرگفته اند.
این سه مورد عقل جمعی عام هستند در برابر عقل جمعی خاص که ارتکازات و سیره های عملیهٔ متشرعه است .......
در #مسلک_اضطرار ملزم هستیم بر طبق ضوابطی اصل عملیات استنباط و نیز خروجی آن را با این موازین با نگاهی کلان و مجموعه ای بررسی کنیم.
🆔@andalibhamedani
4_5827797938046243117.mp3
3.01M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه دوم
🆔@andalibhamedani
4_5827797938046243118.mp3
2.64M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه سوم
🆔@andalibhamedani
#اخلاق_روح_دین
﴿إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ﴾
۱/ این مطلب از جهت قرآنی و روایی مسلم است که پیامبران الهی (که خود در قله های رفیع اخلاق انسانی هستند) به دنبال تزکیهٔ نفوس آدمیان و آموزش اخلاق والا و زیبای الهی و انسانی هستند.
۲/ این نکته مسلم است که فطرت و عقل انسان او را به سمت زیباییهای اخلاقی فرا می خواند و از جذب به سوی زشتی ها باز می دارد. اما این پیامبر درونی به کمک پیامبران الهی نیاز دارد تا آدمی هم بهتر بفهمد و هم زیباتر رفتار کند.
و به تعبیر مولا ( سلام الله علیه ) در خطبه اول نهج البلاغه پیامبران مبعوث شدند تا زیبایی های نهان در عقول آدمیان را که به آن توجه ندارند آشکار کنند «وَ یُثیروا لَهُم دَفائِنَ العُقول»
۳/این مطلب قابل انکار نیست که از نظر قرآن کریم در عین اینکه بعضی پیامبران الهی امتیازاتی نسبت به دیگر انبیاء دارند، ولی همگی هدف واحد توحیدی دارند و همه در این نقطه مشترکند که به دنبال رشد و تعالی اخلاقی و معنوی انسان ها هستند، اوج این رشد اخلاقی را باید در شخص نبی خاتم محمد مصطفی ( صلی الله علیه و آله) و مکتب و تعالیم آن حضرت جستجوکرد.
۴/ تردیدی نیست که اخلاق دینی تمام جوانب و ابعاد زندگی آدمی را فرا می گیرد.
انسان مطلوب پیامبران کسی است که گفتار و رفتارش با همگان زیبا و انسانی باشد.
اخلاق دینی باید خود را در محیط های خانوادگی ، آموزشی و کار نشان دهد.
آموزهٔ همهٔ پیامبران و شخص خاتم النبیین اصالت دادن به اخلاق در اقتصاد ، سیاست ، مدیریت ، قدرت، حکومت و حتی میدان جنگ است.
☑️ اکنون با توجه به مطالب فوق که همگی مستند به آیات و روایات بسیاری است نتیجه می گیریم که :
🔹اولا/ آخرین پیامبر ، سازنده ترین و اساسی ترین و مناسب ترین راهنمایی ها را برای تکمیل و #تتمیم آموزه های عقلانی و فطری ارائه داد، تا بشر رشد علمی و صنعتی خود را بر محور اخلاق قرار دهد. تا ساختمان خانواده و اجتماع ، مدیریت و سیاست ، زمامداری و اقتصاد را بر پایهٔ اخلاق بنا گذارد.
این یعنی #تتمیم و تکمیل ارزش ها و مکارم فطری و عقلانی توسط خاتم الانبیاء( صلی الله علیه و آله و سلم)
🔹ثانیا/ همهٔ پیامبران آمدند تا متناسب با شرائط زمان خود مردم را از ظلمات ، ظلم ، طغیان، عصیان ، جهل ،زشتی ، دروغ ، دورویی و...برهانند و به سوی نور ، عدل ،علم، عقل، صدق ،صداقت و به سوی زیبایی مطلق یعنی به سوی خداوند دعوت کنند، و #تتمیم و تکمیل این ساختمان زیبا ( مکارم اخلاق)که هر یک از پیامبران در بنای آن سهمی داشتند، بر عهدهٔ خاتم پیامبران است.
🔹ثالثا/ این که هدف پیامبر خاتم را #منحصر در #تتمیم بنیادهای عقلانی اخلاق و نیز تکمیل بنیان های اخلاقی انبیاء پیشین بدانیم, به این معناست که زندگی دینی بدون محوریت اخلاق بی معناست.
🔹رابعا/ نیاز بشر به فقه و قانون و حقوق انکار ناپذیر است ولی فقه و قانون و حقوق مطلوب همهٔ فرستادگان الهی و به ویژه آخرین فرستادهٔ خداوند، فقه و قانون و حقوقی است که بر پایهٔ اخلاق و کرامت انسانی باشد و جهت گیری اصلی همهٔ معارف دینی تحقق زیباییهای اخلاقی باشد.
🟡 آن چه بیان شد همان حقیقتی است که در حدیث معروف«إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ» بیان شده است، و با غمض عین از سند ، پیام اصلی حدیث همان مطالب مسلم و قطعی پیشین است.
🔶این حدیث یعنی:
اولا: اساس نبوت او #تمیم ارزشهای اخلاقی عقلانی است
ثانیا: رکن رسالت ختمیه #تتمیم پیامهای اخلاقی رسولان پیشین است.
🟡 عامل اصلی انحطاط جوامع مسلمین دوری از اخلاق و تعقل انسانی است ، که چه بسا باعث تحقیر ، توهین ، تکفیر، تحجر و حتی قتل انسان ها شود.
🔶کسی که علنا دین غیر اخلاقی را ترویج می کند ، به این بهانه که اخلاق ظرفیت سوء استفاده دارد مگر نمی داند در طول تاریخ از توحید و دین و تقوی هم سوء برداشت های فراوان شده است⁉️
محمد عندلیب همدانی
🆔@andalibhamedani
💠کارکرد حداقلی حمل بر تقیه و تأثیر آن در فقه
✅استاد محمد عندلیب همدانی
🕰۵ جلسه، ۲۵ الی ۲۹ فروردین
🏛مشهد، خیابان آیتالله بهجت ۸.۱، پلاک ۴۱۵، مؤسسه بهسوی اجتهاد
©@besooj_ir
🆔 @andalibhamedani
4_5832301537673613176.mp3
2.87M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه چهارم
🆔@andalibhamedani
4_5832301537673613177.mp3
2.41M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه پنجم
🆔@andalibhamedani
4_5832301537673613178.mp3
2.71M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه ششم
🆔@andalibhamedani
4_5832301537673613179.mp3
2.66M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه هفتم
🆔@andalibhamedani
4_5836802736414264871.mp3
48.24M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه هشتم
🆔@andalibhamedani
4_5836802736414264872.mp3
17.56M
صوت
خارج اصول
#حجیت_دلیل_عقلی
با تکیه و تاکید بر مسلک اضطرار
جلسه نهم
🆔@andalibhamedani
#فقه_جدید ؟
۱/ بررسی های فقهی بدون تتبع و تأمل در میراث ارزشمند فقیهان پیشین و بدون استفاده از تجربیات آنان بمانند آن است که انسان یک عمر تجربهٔ خودش را نادیده بگیرد مسلم است که فکر او همواره کودکانه و غیر حکیمانه باقی می ماند.
#فقه_جدید به این معنی قطعا ناپسند است.
۲/از سوی دیگر اگر شخصی فقط در گذشته بماند و نتواند با زمان خود ارتباط صحیحی برقرار کند ،و نتواند پاسخ عقلانی ، عقلایی ، حکیمانه و فقیهانه به معضلات عصر خود بدهد، بمانند شخصی است که در زمان پیری دچار آلزایمر شود، او فقط با خاطرات گذشتهٔ خویش زندگی می کند و توان ارتباط با مردم عصر خودش را ندارد.
پس مقابله با هر فکر نو که فنی و فقیهانه تبیین شود به اسم #فقه_جدید زیبنده نیست
محمد عندلیب همدانی
🆔@andalibhamedani