🌺حکم داشتن #حجاب و #وضو برای انجام #سجده_واجب قرآن🌺
پرسش کاربر در گروه:
آیابرای سوره ای که سجده واجب دارد و به جا آوردن سجده واجب آن باید حجاب رعایت شود و وضو هم لازم است؟
پاسخ:
برای خواندن قرآن حجاب لازم نیست و اگر دست به خط قرآن نزنید وضو هم لازم نیست، اگر چه قرآن خواندن با وضو ثواب بیشتری دارد و فرقی بین خواندن سوره سجده دار و سوره های دیگر قرآن در این مورد نیست.
همچنین در مورد انجام سجده واجب قرآن نیز حجاب و وضو و روبه قبله بودن و... لازم نيست.
توضیحات بیشتر:👇
آنچه در سجده واجب لازم است، این است که بر مهر و چیزهایی که سجده بر آن صحیح است، سجده شود و حتی گفتن ذکر سجده هم لزومی ندارد و در صورت تمایل میتوان ذکرهای مختلفی را در سجده گفت. ذکری که توصیه به تلاوت آن در سجده شده است عبارت است از:
« لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ حَقًّا حَقًّا ، لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ اِیماناً وَ تَصْدِیقاً ، لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ عُبُودِیَّةً وَ رِقًّا سَجَدْتُ لَکَ یا رَبِّ تَعَبُّداً وَ رِقًّا لا مُستَنْکِفاً وَ لا مُسْتَکْبِراً ، بَلْ أَنَا عَبْدٌ ذَلِیلٌ ضَعِیفٌ خائِفٌ مُسْتَجِیرٌ»
« حقیقتا هیچ معبودی جز خداوند نیست، با ایمان و تصدیق( اقرار میکنم که) هیچ معبودی جز خداوند نیست. از روی عبودیت و بندگی( اقرار می کنم که) هیچ معبودی جز خداوند نیست. ای پروردگار من، برای تو از روی عبودیت و بندگی، سجده میکنم نه با حالت سرپیچی و نه متکبرانه چرا که من بنده ناتوان هراسان و پناهنده( به تو) هستم.»
📚رساله مراجع،م1097.
✅ کانال احکام تخصصی بانوان
🆔 @askbanoo
🌺آیا هنگام #غسل رساندن آب به سوراخ جای گوشواره لازم است🌺
پرسش کاربر در گروه:
سلام
برخی افراد می گویند، اگر گوشواره در گوش نباشد و گوش سوراخ باشد، غسل درست نیست، چون باید آب به داخل سوراخ رود؟
پاسخ:
سلام علیکم
داخل سوراخ جز باطن محسوب می شود و رساندن آب به آن لازم نیست، مگر اینکه آن سوراخ بقدری گشاد باشد که داخلش دیده شود و جز ظاهر محسوب شود، در آنصورت باید موقع غسل آب به سوراخ جای گوشواره برسد.
تبصره:👌
در غسل رساندن آب به جاهایی از بدن که باطن محسوب می شوند، مثل باطن چشم و بينى و گوش واجب نیست و همچنین واجب نيست داخل سوراخى كه در گوش مخصوص گوشواره و يا در بينى مخصوص حلقه است شسته شود مگر آنكه سوراخ آنقدر گشاد باشد، كه داخل آن جزء ظاهر بدن شمرده شود.
📚توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید.
💠 کانال احکام تخصصی بانوان💠
🆔 @askbanoo
🌺حکم سر نکردن روسری یا #مقنعه از زیر چادر در #نماز🌺
#پوشانیدن_بدن_از_خود
پرسش کاربر در گروه:
سلام،
من وقتی نماز می خوانم از زیر چادر روسری یا مقنعه سرنمی کنم و لباس آستین کوتاه می پوشم، اینکار من گناه دارد؟
پاسخ:
سلام علیکم
اگر چادر ضخیم باشد که بدن پیدا نباشد، اشکالی ندارد.
توضیحات بیشتر:👇
طبق نظر همه مراجع زنها باید در هنگام نماز، تمام بدن حتی سر و موی خود را از بیرون بپوشانند، اما در مورد پوشاندن بدن و موی خود از خودشان نظر مراجع عبارت است از:
همه مراجع غیر از سیستانی: پوشاندن بدن از خودش را برای زن در هنگام نماز لازم نمی دانند.
سیستانی: بنابر احتیاط واجب زنان باید بدن و موی خود را حتی از خودشان نیز بپوشانند، پس اگر چادر را طوری بپوشند که خودشان بدن خودشان را ببیند، نمازشان اشکال دارد.
#حجاب
💠 کانال احکام تخصصی بانوان 💠
🆔 @askbanoo
🌺حکم #عرق انسان #جنب🌺
پرسش کاربر در گروه:
وقتی انسان با همسرش #جماع کند ولی بلا فاصله حمام نرود و بعد بدنش عرق کند و این عرق به لباس فرد برخورد کند، آیا عوض کردن لباس بخاطر نجس بودن عرق واجب است؟
پاسخ:
طبق نظر همه مراجع عرق انسان همیشه پاک است و فرقی بین اینکه بعد از جنب شدن عرق کرده باشد یا قبل از آن نیست و نیازی به عوض کردن لباس در این مورد نیست.
پاسخ تفصیلی:
انسان اگر از راه حلال ( نزدیکی با همسر) جنب شود، نه تنها عرق او پاک است، بلکه با همان لباس یا بدنی که عرق کرده می تواند نماز هم بخواند.
اما اگر کسی از راه حرام (استمناء، زنا، لواط و یا جماع با زن حایض) جنب شود و در هنگام عمل و یا بعد از آن عرق کند، اگرچه عرق او پاک است، اما در مورد نماز خواندن با آن بدن و لباس نظر مراجع به شرح زیر است:
آیات عظام : امام خمینی، خامنه ای، فاضل لنکرانی، بهجت،وحید خراسانی، مکارم شیرازی: احتیاط واجب با بدن یا لباسی که به آن عرق آلوده شده، تا از بین نرفته و خشک نشده است نماز نخواند.[۱]
سیستانی: نماز با آن لباس و بدن در هر صورت ( چه خشک شود و چه خشک نشود) صحیح است.[۲]
📚منبع
۱. توضیح المسائل (المحشی للامام خمینی)، ج1، ص 82 - 83؛ وحید خراسانى، توضیح المسائل، بخش دوم، ص 25، م 117، مدرسه امام باقر(ع)، قم ، نهم،1428.
٢. توضیح المسائل (المحشی للامام خمینی)، ج1، ص 83.
💠 کانال احکام تخصصی بانوان 💠
🆔 @askbanoo
😱حکم #سیگار کشیدن😱
پرسش کاربر در گروه:
#كشيدن_سيگار چه حكمی دارد ؟
پاسخ اجمالی:
از نظر امام خمینی کشیدن سیگار حرام نیست، اما اکثریت مراجع عظام معتقدند، که اگر کشیدن سیگار سبب ضرر بزرگ و مهمی مثل بیماری های مهلک گردد، جایز نیست.
پاسخ تفصیلی:
امام خمینی(ره): سیگار کشیدن حرام نیست، اگر چه بهتر است نکشند.۱
آیة الله خامنه ای،مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی، سیستانی:اگر کشیدن سیگار ضرر مهم و قابل اعتنایی داشته باشد ،حرام است.۲
آیة الله فاضل لنکرانی: چنانچه موجب اعتیاد شود جایز نیست و معتاد به آن در صورت عدم ضرر آن را ترک کنند.۳
📚منبع
۱.استفتائات، دفتر تبلیغات اسلامی، پنجم، ج 2، ص 37 و 38، س 104.
۲.استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء قم.توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج2، ص: 600[مسأله 2630].هزار و یک مساله فقهی، مهدی موعود (عج) /1383، دوم، ج 2، ص 168، س 562.
۳.استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء قم.
💠 کانال احکام تخصصی بانوان 💠
🆔 @askbanoo
💄حکم استفاده روزه دار از رژ لب و عطر💄
پرسش کاربر در گروه:
استفاده از عطر و رژلب در حالت روزه مشکلی دارد؟
پاسخ:
از نظر همه مراجع عظام استفاده از رژلب برای روزه دار اشکالی ندارد و روزه را باطل نمی کند، مگر اینکه رژ لب در طول روز، وارد آب دهان شود و فرو رود.
همچنین عطر زدن نیز برای روزه دار اشکالی ندارد و روزه را باطل نمی کند.
توضیحات بیشتر:👇
📝نه چیز روزه را باطل می کند، که عبارت است از:
۱.خوردن و آشامیدن
۲.جماع (عمل زناشویی)
۳. استمناء
۴. دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص) و جانشینان پیغمبر (ع)
۵. رساندن غبار غلیظ به حلق
۶. فرو بردن تمام سر در آب
۷. باقى ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح
۸. اماله کردن با چیزهاى روان
۹. استفراغ کردن عمدی.[1]
📝ده چیز هنگام روزه مکروه است، که عبارت است از :
۱. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد.
۲. انجام دادن هرکاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود.
۳. بو کردن گیاهان معطر
۴. نشستن زن در آب
۵. استعمال شیاف.
۶.تر کردن لباسی که در بدن است.
۷.کشیدن دندان و هرکاری که به واسطه ی آن از دهان خون بیاید .
۸. مسواک کردن به چوب تر.
۹. انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق می رسد؛جایز نیست
۱۰. روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت درآورد و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد و در صورت بیرون آمدن منی روزه او باطل می شود. [2]
📚منبع:
۱. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج 1، ص 891 ، م 1572.
۲. توضیح المسائل مراجع،م1657.
💠 کانال احکام تخصصی بانوان💠
🆔 @askbanoo
🌺 سن یائسگی بانوان🌺
پرسش کاربر در گروه:
باسلام. خانمی 52 ساله هست. هرماه خون می بیند و خونش کاملا علائم حیض را دارد، آیا #استحاضه هست یا #حیض ؟ مرجع تقلیدشونم اقای خامنه ای است . باتشکر
پاسخ:
سلام علیکم
آقای خامنه ای در این که سن یائسگی چقدر است، احتیاط کرده اند و اجازه داده اند که مقلدینشان به مجتهد جامع الشرایط دیگری که در این مساله فتوا داده اند رجوع کند و آقای سیستانی که مجتهد جامع الشرایطی است فتوا داده اند که تا شصت سال خون حکم حیض را دارد.
بنابراین این خانم می تواند به آیت الله سیستانی در این مساله رجوع کند و این خون را حیض قرار دهد .
پاسخ مراجع عظام تقلید در مورد سن یائسگی:👇
آیات عظام: امام خمینی،گلپایگانی، بهجت، فاضل لنکرانی، صافی گلپایگانی، شبیری زنجانی: زنهای سیّده، بعد از تمام شدن شصت سال قمری یائسه می شوند و زنهای غیر سیده، بعد از تمام شدن پنجاه سال قمری یائسه می شوند.
آیةالله نوری همدانی: زن های غیر سیده بعد از تمام شدن پنجاه سال یائسه می شوند، ولی زن های سیده احتیاط واجب آن است که اگر بعد از تمام شدن پنجاه سال تا شصت سال خونی در ایّام عادت خود، یا با نشانه های حیض دیدند، میان اعمالی که زن مستحاضه انجام میدهد( مانند خواندن نماز )، و چیزهایی که حائض باید ترک کند( مانند داخل شدن در مسجد الحرام و مسجد مدینه و مکث در مساجد دیگر،جماع) را جمع کند.
آیة الله وحید خراسانی: زن های سیده و غیرسیده هر دو بعد از تمام شدن شصت سال #يائسه مى شود ، و بنابر احتياط واجب بعد از تمام شدن پنجاه سال تا تمام شدن شصت سال اگر خونی با نشانه هاى حيض ببینند يا در روزهاى عادت خون ببيند، بين تروك حائض و افعال مستحاضه جمع کنند.
آیةالله مکارم شیرازی: زنان سیّده و غیر سیّده هر دو بعد از تمام شدن پنجاه سال قمرى یائسه مى شوند، ولی اگر بعد از این سن خونی به تمام صفات حیض ببینند، حیض است.
آیةالله سیستانی: زن های سیده و غیرسیده هر دو بعد از تمام شدن شصت سال يائسه مى شود ، و لی احتیاط مستحب است که زنهای غیرسید بعد از تمام شدن پنجاه سال تا تمام شدن شصت سال اگر خونی با نشانه ها و شرایط حيض ببینند، بين تروك حائض و افعال مستحاضه جمع کنند.۱
آیه الله خامنه ای: در مورد سن یائسگی زنان احتیاط دارند، بنابراین زنان می توانند در این مسأله به مجتهد جامع الشرایطی که فتوای مشخصی دارد، رجوع کنند.۲
تبصره👌
۵۰ سال قمرى، ۴۸ سال و ۶ ماه شمسی می باشد.
📚منبع
۱.توضیح المسائل مراجع، م ۴۳۵.
۲. رساله آموزشی آیةالله العظمی امام خامنه ای، درس ۲۱، پاورقی ص ۸۲.
✅ کانال احکام تخصصی بانوان
🆔 @askbanoo
🌺حکم #مس_قرآن در حال #استحاضه🌺
پرسش کاربر در گروه:
در حال استحاضه کثیره یا متوسطه لمس خطوط قرآن چه حکمی دارد ؟؟
پاسخ :
مراجع عظام در مورد لمس خط قرآن توسط مستحاضه متوسطه یا کثیره سه نظر دارند:
۱. برخی کلا دست زدن را جایز نمی دانند.
۲. برخی دست زدن به خط قرآن را در صورت انجام غسل و وضوی جداگانه جایز می دانند.
۳. برخی در غیر وقت نماز برای مس خط قرآن انجام غسل و وضوی جداگانه را لازم می دانند، اما در وقت نماز غسل و وضو مستقل را لازم نمی دانند و با همان غسل و وضو نماز لمس قرآن را جایز می دانند.
استفتائات مراجع عظام در مورد لمس قرآن در حال استحاضه👇
آيات عظام امام، خامنه اى، فاضل، صافى و بهجت: بنابر احتیاط واجب براى جواز دست زدن به خط قرآن، اگر استحاضه قلیله است، بايد وضوی جداگانه بگیرد و اگر متوسطه یا کثیره است، باید غسل و وضوی جداگانه انجام دهد.( آیه الله بهجت در این مورد فتوا داده اند)[۱]
آیات عظام سيستانى و مکارم: بنابر احتیاط واجب براى مس خط قرآن باید وضو و غسل جداگانه انجام دهد؛ مگر اينكه دست زدن به خط قرآن پيش از خواندن نماز باشد.(آیه الله سیستانی در این مورد فتوا داده اند)[۲]
آيات عظام نورى و وحيد: بنابر احتياط واجب، در هر حال از مس خط قرآن اجتناب كند.[۳]
📚منبع
[1]. توضيح المسائل مراجع، م 427.بهجت، وسيلة النجاة، ج 1، م 304
[2]. سيستانى، منهاج الصالحين، ج 1، الاستحاضه، م 252. مكارم، تعليقات على العروة، ج 1، الاستحاضه، م 17 و 18.احكام بانوان، پرسمان .
[3]. نورى، تعليقات على العروة، الاستحاضه، م 17 و 18؛ وحيد، منهاج الصالحين، الاستحاضه، م 252.
💠 کانال احکام تخصصی بانوان💠
🆔 @askbanoo
🌺اسباب وجوب #غسل_جنابت🌺
پرسش کاربر در گروه:
دکتر زنان و زایمان با دستگاه هایی زنان را معاینه می کنند.آیا بعد از معاینه غسل جنابت به زن واجب می شود؟
پاسخ:
#غسل_جنابت در این صورت واجب نمی گردد.
پاسخ تفصیلی:
تنها در دو صورت بر انسان غسل جنابت واجب می گردد:
۱. جماع، در صورتی که آلت تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه یا بیشتر داخل شود، در زن باشد یا در مرد، در قُبُل باشد یا در دُبُر، بالغ باشند یا نابالغ، حتی اگر منى بیرون نیاید .[1]
۲.بیرون آمدن منى، چه در خواب باشد یا بیدارى، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بى شهوت، با اختیار باشد یا بى اختیار.[2]
📚منبع
[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج1، ص 210، مسأله 349.
[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج1، ص 208، مسأله 345.
💠 کانال احکام تخصصی بانوان💠
🆔 @askbanoo
🌺حکم وجود مانع در اعضای #غسل🌺
ببخشید من بعد غسل جنابت ،متوجه شدم که روی مژه هام چسب مژه چسبیده است، وظیفه ام چیست؟
پاسخ:
باید دوباره غسل کنید اما این بار لازم نیست کل سر و گردن شسته شود، بلکه می توانید به نیت غسل فقط همان روی مژه ها که چسب بود را آب برسانید و بعد طرف راست بدن را و بعد طرف چپ بدن را کامل بشویید.
نظر مراجع عظام در مورد بودن #مانع در اعضای بدن هنگام غسل👇
آيات عظام امام، بهجت، صافى، فاضل و نورى: اگر مانع در سمت چپ بدن باشد، همان مقدار را بشویید و اگر از سمت راست باشد، بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره سمت چپ را بشویيد و اگر از سر و گردن باشد، بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره سمت راست و سپس سمت چپ بدن را بشويد.[۱]
آيات عظام خامنه اى، مكارم و وحيد: اگر از طرف چپ بدن باشد، شستن همان مقدار كافى است و اگر از سمت راست باشد، بنابر احتياط واجب بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشويد و اگر از سر و گردن باشد، بايد بعد از شستن آن، دوباره طرف راست و چپ را بشويد.[۲]
آية اللّه سيستانى: اگر از طرف چپ بدن یا راست بدن باشد، شستن همان مقدار كافى است، اما اگر از سمت راست باشد،مستحب است كه بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشويد و اگر از سرو گردن باشد، بنابر احتياط واجب بايد بعد از شستن آن مقدار، دوباره بدن را بشويد.[۳]
📚منبع
1⃣توضيح المسائل مراجع، م365 و نورى، توضيح المسائل، م 366.
2⃣خامنه اى، اجوبة، س 191؛ وحيد، توضيح المسائل، م 370؛ مكارم، توضيح المسائل مراجع، م 365.
3⃣سيستانى، توضيح المسائل مراجع، م 365. .(احكام وضو، غسل و تيمم-پرسمان).
💠 کانال احکام تخصصی بانوان💠
🆔 @askbanoo
🌺حکم #سجده روی شصت دست در صورت نبود مهر🌺
پرسش کاربر در گروه:
سلام. اگر مهر نباشد و هیچ وسیله ای برای سجده کردن نباشد، می توان روی شصت دست سجده کرد؟
پاسخ:
سلام علیکم
سجده روی شصت دست درست نیست، بلکه در صورت نبود وسیله ای برای سجده باید کارهای زیر را انجام داد؛
اگر لباس نمازگزار از جنس پنبه یا کتان است، روی آن سجده کند و اگر لباس او از جنس دیگری است طبق نظر اکثریت مراجع بر همان سجده کند و در صورت نبود لباس به پشت دست سجده کند و اگر آنهم ممکن نبود بر نگین انگشتر اگر ماده معدنی مثل عقیق باشد، سجده کند.
نظر مراجع عظام در این مورد 👇
امام خمینی، خامنه ای، فاضل لنکرانی، صافی، بهجت: در صورت نبود، چیزی که سجده بر آن صحیح است، باید به لباسش اگر از کتان یا پنبه است سجده کند و اگر از چیز دیگر است بر همان چیز سجده کند و اگر آن هم نیست باید بر پشت دست و چنانچه آن هم ممکن نباشد بر چیز معدنی مانند انگشتر عقیق سجده نماید.
زنجانی ، گلپایگانی، اراکی، نوری:ابتدا بر لباسش که از جنس کتان یا پنبه است و در صورتی که لباسش از جنس کتان یا پنبه نیست بر پشت دست سجده کند.
سیستانی: ابتدا بر قیر و زَفت و در صورت نبود آنها بر لباسش یا هر چیز دیگری که در حال اختیار سجده بر آن صحیح نیست ، سجده کند و تا سجده بر لباس ممکن است بر چیز دیگری سجده نکند.
مکارم: بر لباس یا بر فرش و در مرحله بعد بر فلزات و اشیای معدنی و اگر مطلقا چیزی پیدا نمی کند بر پشت دست سجده کند.۱
وحید خراسانی: بنابر احتیاط بر لباسی از جنس کتان یا پنبه و در صورت نبود بر لباسی که از حرير و ابريشم نباشد و اگر نبود بنابر احتياط واجب بر فيروزه و عقيق و امثال اينها و بر كاغذى كه از پنبه ساخته اند سجده كند ، و اگر آن هم فراهم نشد ، بر كاغذى كه از ابريشم و حرير ساخته اند سجده كند ، و اگر آن هم نشد ، بر هر چيز ديگرى كه در حال اختيار سجده بر آن جايز نيست سجده نمايد ، ولى احتياط مستحبّ آن است كه تا سجده بر پشت دست ممكن است ، بر غير آن از چيزهايى كه سجده بر آنها جايز نيست سجده نكند ، و اگر پشت دست هم ميسّر نشد ، تا پنبه و كتان و قير و زفت فراهم مى شود ، بر چيز ديگر سجده نكند.۲
📚منبع
۱. توضیح المسائل مراجع، مساله ۱۰۸۴.
۲.برگرفته از رساله آیت الله العظمی وحید خراسانی.
💠کانال احکام تخصصی بانوان 💠
╔══🌿🌼🌿═══╗
🚺 @askbanoo 🚺
╚═══🌿🌼🌿══╝
👀 حکم شرعی اصلاح کردن ابرو👀
پرسش کاربر:
آیا ابروی اصلاح شده را نامحرم ببیند اشکال دارد؟
پاسخ:
در مورد پوشاندن ابرو و صورت اصلاح شده از نامحرم سه نظر وجود دارد:
۱.برخی پوشاندن آن را لازم نمی دانند.
۲. برخی پوشاندن آن را واجب می دانند.
۳. برخی ملاک را زینت دانستن می دانند و می گویند اگر عرف زینت محسوب می کند، باید پوشانده شود.
نظر مراجع عظام در مورد اصلاح ابرو👇
آیات عظام امام، سيستانى، مكارم و نورى:پوشاندنش از نامحرم واجب نيست.[١]
آيات عظام بهجت و صافى: بايد از نامحرم بپوشاند.[٢]
آيات عظام خامنه اى، فاضل و وحيد: اگر زينت محسوب مى شود، بايد آن را از نامحرم بپوشاند.[۳]
نکته👌
از نظر همه مراجع اگراصلاح ابرو و صورت موجب جلب توجه یا مفسده گردد، پوشاندن آن واجب است.
[1]. سيستانى،زينت، س17؛ مكارم، استفتائات، ج2، س1034 و 151؛ نورى، استفتائات، ج1، س491 و 542 و 500؛ امام، استفتائات، ج3، (احكام حجاب)، س34.
[2]. صافى، جامع الاحكام، ج2، س1683 و دفتر: بهجت.
.[3]. خامنه اى، سايت، نگاه؛ فاضل، جامع المسائل، ج1، س1707 و دفتر: وحيد.
💠کانال احکام تخصصی بانوان 💠
╔══🌿🌼🌿═══╗
🚺 @askbanoo 🚺
╚═══🌿🌼🌿══╝