⭕سیگنال ضعف
✍️ سرمقاله | مسعود براتی
▫️بخش دوم
🔹پس بر روی حفظ ابزار از طریق تمدید زمان پابرجا بودن قطعنامه ۲۲۳۱ (یا بخشهایی از آن از جمله مکانیزم ماشه) تمرکز خواهد کرد و این را بخشی از توافق جدید با ایران خواهد دانست.
🔸اما چه چیزی منافع ایران را تامین میکند؟ حتما پایان یافتن قطعنامه ۲۲۳۱ و خارج شدن پرونده فعالیتهای هستهای ایران از شورای امنیت سازمان ملل و پایان یافتن مکانیزم یکطرفه ماشه.
🔸سوال این است که این مطلوب چگونه حاصل خواهد شد و چه رفتارها و مواضعی از سوی ایران این هدف را در دسترس قرار خواهد داد؟ حتما این صحبتهای عراقچی این مطلوب را دورتر و پرهزینهتر خواهد کرد.
🔹وقتی ایران خودش را حساس به این موضوع نشان دهد و آن را بحران بداند و شرط رفع بحران را رسیدن به توافق جدید بیان کند (همان چیزی که ترامپ مطرح کرده بود)، انگیزه طرف مقابل را برای حفظ آن تشدید میکند و لذا انگیزه برای فشار بیشتر را نیز افزایش میدهد.
🔸ایران باید رفتارها و مواضعی از خود بروز دهد که نقطه مقابل این صحبت عراقچی باشد. اروپاییها و آمریکاییها باید احساس کنند که ایران برای بدترین سناریو آماده است و قرار نیست امتیازی که یک بار برای آن هزینه پرداخت کرده، آن هم هزینهای بسیار بیشتر از آن امتیاز، مجدد خریداری کند و هزینه جدید بابت آن بپردازد. اگر خدایی نکرده این اتفاق بیفتد، معنایش تقدیر از طرف مقابل برای عهدشکنی است و این کار سبب خواهد شد تا هیچ توافق احتمالی در آینده نیز کار نکند چرا که طرف مقابل انگیزه بیشتری از گذشته برای عهدشکنی خواهد داشت.
🔹 ترامپ اگر تصویر ذهنیاش که از ایران دارد (تصویری ضعیف و ناتوان) تثبیت و یا تشدید شود، حتما منافع و امنیت ملی ایران به خطر خواهد افتاد و اگر این تصویر با رفتار و مواضع دقیق اصلاح شود، به نفع ایران خواهد بود.
📰روزنامه عصر ایرانیان
✅ @asreiranian_ir
💬 هشدار! تا غول بیابان نفربید به سرابت
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️ سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
💬 نمی شود کشور را معطل دو سه کشور کرد
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️ چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
💬 تل آویو پاسخ بیروت
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️ پنج شنبه ۱ آذر ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
💬 اولین قطعنامه فصل مدارا
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
عصر ایرانیان
💬 اولین قطعنامه فصل مدارا ▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان ▫️شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ▪️مشاهده نسخه کامل رو
⭕سرمقاله: اولین قطعنامه در فصل مدارا
🔸خطای محاسباتی دولت در مواجهه با آژانس و کشورهای غربی
🔹پنجشنبه گذشته شورای حکام آژانس قطعنامهای علیه برنامه صلح آمیز هستهای ایران صادر کرد.
قطعنامه به پیشنهاد سه کشور اروپایی انگلیس فرانسه آلمان و آمریکا تصویب شد. کشورهای چین و روسیه به این قطعنامه رای منفی دادند. اما از آنجا که شورای حکام بر اساس رای اکثریت قطعنامه صادر میکند و ترکیب به گونهای از ابتدا معماری شده است که همیشه اکثریت آرا با کشورهای غربی است. (حدود ۱۹ تا ۲۰) مخالفت این دو کشور مانع صدور قطعنامه نشد.
🔸این قطعنامه پس از تلاش دولت چهاردهم برای تعامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت گرفت. این قطعنامه در حالی صادر شد که دولت آقای پزشکیان در چند روز گذشته با ارائه امتیازهایی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی امیدوار بود مانع صدور قطعنامه شود. توقف غنیسازی ۶۰ درصد و پذیرش جایگزین بازرسان اخراج شده آژانس و اجازه بازدید به دبیرکل آژانس از مراکز فوردو و نطنز و کارگاههای تولید و مونتاژ سانتریفیوژ از جمله این امتیازات بود. البته این کار مورد اعتراض نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفت چرا که مخالف قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها بود.
🔻 دو نکته قابل طرح در این موضوع وجود دارد:
🔹یک. این اتفاق فرصتی برای واقعی شدن دیدگاه سیاستمداران و نخبگان داخلی خصوصا دولتمردان چهاردهم و حامیان آن درباره تحولات سیاست خارجی و بینالمللی است. واقعیت مهم این است که سیاستها در صحنه بینالملل با تغییر افراد تغییر نمیکند و این تصور که با استقرار دولت آقای پزشکیان و ادعای تعامل و دیپلماسی و مدارا با دشمن، روندها و سیاستهای دیگران علیه ایران تغییر بنیادین خواهد کرد، تصور خامی است و این قطعنامه نشان داد که روندها به این راحتی تغییر نمیکند ،خصوصاً در ایامی که تحولات جدی در صحنه بینالملل در حال رقم خوردن و فضا به شدت در حال قطبیزه شدن است.
🔸نکته دوم برمیگردد به برنامه سه کشور اروپایی علیه جمهوری اسلامی ایران درباره استفاده از مکانیزم ماشه و جلوگیری از پایان یافتن قطعنامه ۲۲۳۱ در مهر سال آینده. کشورهای اروپایی مکانیزم ماشه (اسنپ بک) را از سال ۹۸ فعال کردند اما تا انتها ادامه ندادهاند تا به عنوان یک ابزار فشار علیه ایران برای کسب امتیازهای بیشتر استفاده کنند. همچنین چارچوبی بهتر از برجام برای تعامل و مهار ایران نداشتهاند. الان نیز در تلاش هستند که با تهدید استفاده از ماشه توافق جدیدی بر ایران تحمیل کنند. این قطعنامه در راستای معتبر کردن تهدیدات شورهای اروپایی تلقی میشود.
📌مکانیزم ماشه یک مکانیزم به شدت نابرابر و یک طرفه علیه ایران بود که متاسفانه در طول مذاکرات برجام به عنوان سازوکار حل اختلاف در داخل برجام مورد پذیرش آقای ظریف (وزیر وقت خارجه) و آقای عراقچی (مذاکره کننده ارشد برجام) قرار گرفت. و آثار و عواقب آن تا امروز گریبانگیر ماست.
🔻در جمعبندی باید تاکید داشت که واقعیت صحنه بین الملل حکایت از آن دارد که با آرزوها و کلمات صرفاً زیبا از جمله مدارا با دشمن و یا تنش زدایی نمیتوان منافع ملی را تامین کرد. کشورهای غربی با محوریت آمریکا به دنبال افزایش فشار بر ایران هستند، تا با یک توافق جدید محدودیتهای بیشتری بر ایران نسبت به برجام تحمیل کنند. صدور این قطعنامه نشان داد دولت چهاردهم باید سریعتر سیاست خارجی خود را تغییر داده و تصوراتی مانند قدرت بازدارندگی توییت دیپلماتها کنار گذاشته و واقعنگری را جایگزین نگاههای رمانتیک نماید
.
✍️مسعود براتی
✅ @asreiranian_ir
عصر ایرانیان
💬 اولین قطعنامه فصل مدارا ▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان ▫️شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ▪️مشاهده نسخه کامل رو
⭕چرایی قرار بازداشت صادره توسط دیوان کیفری بین المللی
▫️قرار بازداشت اخیر صادره توسط دیوان کیفری بین المللی در قالب پرسش و پاسخ
🔸1. دادگاه کیفری بینالمللی چه تصمیمی گرفته است؟
در تاریخ 21 نوامبر 2024، دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) دو تصمیم گرفت:
رد چالشهای اسرائیل درباره صلاحیت دادگاه در خصوص وضعیت فلسطین.
صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو (نخستوزیر وقت اسرائیل) و یوآو گالانت (وزیر دفاع وقت اسرائیل) به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت.
🔹2. دلیل رد چالشهای اسرائیل چه بود؟
چالش اول: اسرائیل ادعا کرد که دادگاه صلاحیت رسیدگی به جنایات انجامشده توسط اتباع اسرائیلی را ندارد. دادگاه این ادعا را رد کرد و اعلام کرد که صلاحیت دادگاه بر اساس قلمرو فلسطین (شامل غزه و کرانه باختری) برقرار است.
چالش دوم: اسرائیل درخواست کرد که دادگاه تحقیقات را متوقف کرده و اخطاریه جدیدی برای آغاز تحقیقات به اسرائیل ارسال کند. دادگاه این درخواست را نیز رد کرد، زیرا قبلاً در سال 2021 به اسرائیل درباره آغاز تحقیقات اطلاعرسانی شده بود.
🔸3. بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت به چه اتهاماتی متهم شدهاند؟
دادگاه آنها را به موارد زیر متهم کرده است:
جنایات جنگی: استفاده از گرسنگی بهعنوان روش جنگی، و هدایت حملات عمدی علیه جمعیت غیرنظامی در غزه.
جنایات علیه بشریت: قتل، آزار و اذیت، و اعمال غیرانسانی که موجب رنج شدید و نابودی بخشی از جمعیت غیرنظامی غزه شده است.
🔹4. اقدامات خاصی که به عنوان جنایات جنگی و علیه بشریت شناسایی شدهاند چیست؟
محروم کردن عمدی جمعیت غیرنظامی غزه از غذا، آب، سوخت، برق، و دارو.
جلوگیری از ورود کمکهای انسانی به غزه، حتی در شرایط بحرانی.
شرایطی ایجاد شده که باعث مرگ غیرنظامیان، از جمله کودکان، به دلیل سوءتغذیه و کمآبی شده است.
مجبور کردن پزشکان به جراحی بدون بیحسی و تجهیزات پزشکی مناسب که موجب درد و رنج شدید بیماران شده است.
🔸5. چرا دادگاه این محدودیتها را جنایت میداند؟
دادگاه به این نتیجه رسیده است که این اقدامات:
نقض حقوق بینالملل بشردوستانه است، زیرا هیچ نیاز نظامی مشخصی برای این محدودیتها وجود نداشته است.
باعث ایجاد شرایطی شده که هدف آن نابودی بخشی از جمعیت غیرنظامی غزه بوده است.
فشار جامعه بینالمللی بر اسرائیل برای اجازه ورود کمکها تأثیری محدود داشته و بهبود قابل توجهی در شرایط ایجاد نکرده است.
🔹6. حکم بازداشت برای این افراد به چه دلایلی "محرمانه" است؟
برای محافظت از شاهدان و جلوگیری از اخلال در روند تحقیقات، احکام بازداشت محرمانه باقی مانده است. با این حال، بخشی از اطلاعات برای آگاهی قربانیان و خانوادههای آنها منتشر شده است.
🔸7. چرا دادگاه کیفری بینالمللی صلاحیت رسیدگی به این پرونده را دارد؟
فلسطین در سال 2015 اساسنامه رم را پذیرفت و صلاحیت دادگاه را برای بررسی جنایات در قلمرو خود (غزه، کرانه باختری، و قدس شرقی) به رسمیت شناخت.
دادگاه پیشتر اعلام کرده بود که صلاحیت کیفری خود را در این مناطق اعمال میکند.
🔹8. چگونه این تصمیم به نفع قربانیان و جامعه بینالمللی است؟
این تصمیم نشاندهنده تعهد دادگاه به پیگیری عدالت برای قربانیان جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت است.
همچنین به جامعه بینالمللی پیام میدهد که نقض حقوق بشر و حقوق بینالملل بدون پیامد نخواهد بود.
🔸9. آیا این حکمها نهایی است؟
خیر. این احکام در مرحله اولیه هستند و امکان دارد اسرائیل یا سایر بازیگران در آینده چالشهای دیگری علیه صلاحیت یا پذیرش این پروندهها مطرح کنند.
🔹10. بالاخره دبوان کیفری بین المللی، تحت فشار افکار عمومی مردم جهان، و بعد از گذشت بیش از یکسال جنایت جنگی و نسل کشی توسط اسرائیل و با هدایت، حمایت، پشتیباتی کامل و با سلاح و بمب های آمریکایی؛ کودکان و زنان و مردم غزه را به خاک و خون کشید؛ نهایتا حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را صادر کرد. در همبن حال حکم بازداشت "محمد ضیف" که به مقابله با ۷۵ سال اشغالگری و جنایات جنگی اسدائیل پرداخته است را نیز صادر کرد. و به علت شهادت یحیی سنوار از صدور حکم بازداشت او خودداری کرد.
🔸11. اصولا دیوان بین المللی و سازمان های بین المللی؛ در راستای ایجاد سلطه و تثبیت و منافع استکبار، آمریکا و غرب عمل می کند مگر در برخی موارد که تحت فشار افکار عمومی قرار گیرند.
✅ @asreiranian_ir
💬 کاخ سفید وثیقه شد!
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
عصر ایرانیان
💬 کاخ سفید وثیقه شد! ▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان ▫️یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ▪️مشاهده نسخه کامل روزن
⭕نظریه جغرافیای اقتصادی جدید
▫️بخش اول
بازار, پیشرفت منطقهای, تجمع, توسعه منطقهای, جغرافیای اقتصادی جدید, عدالت منطقهای, علیت تجمعی, نابرابری منطقهای, هسته-پیرامون
مقدمه
رویکردهای نئوکلاسیکی در گذشته، فضاها را همگن فرض کرده و تحرک عوامل تولید را آنی و بدون هزینه لحاظ میکرد. در مواردی نیز که به دلیل عدم تطابق این فروض با واقعیت، مجبور به در نظر گرفتن تمایز مناطق شدند به واسطه تحلیل تعادلی بازار آزاد معتقد شدند که نابرابریهای بین مناطق، استمرار نخواهد داشت (هیگینز و ساویه، ۱۳۸۸، صص 15-18). این در حالی است که یکی از برجستهترین ویژگیهای تاریخ اقتصادی، وجود تفاوتهای بزرگ در توزیع فضایی ثروت و جمعیت است. در یک دوره تاریخی خاص، فعالیتهای اقتصادی در تعداد محدودی از مناطق متمرکز میشوند که «هسته» یک تمدن را تشکیل میدهند، در حالی که سایر مناطق، دچار رکود یا حتی پسرفت میشوند و این مناطق به عنوان «پیرامون» شناخته میشوند. به عبارت دیگر، توسعه اقتصادی، نابرابر است، در نتیجه منجر به ایجاد یک (یا چند) الگو با ساختار هسته – پیرامون (CP) میشود. در دهه 1950، چندین نظریهپرداز، اصلی را مطرح کردند که به آنها اجازه میداد تا زیربنای توسعه منطقهای نابرابر را کشف کنند: علیت دایرهای یا تجمعی (Combes et al., 2008, p. 130). میردال، علیت دایرهای را به این صورت توضیح میدهد که یک سیستم اجتماعی، تمایلی به سمت پایداری خودکار ندارد و یک تغییر اولیه (شوک) در یک جهت، موجب تغییرات بیشتری، همسو با همان تغییر اولیه میشود به نحوی که به یک نقطه تعادل پایدار، همگرا نمیشود بلکه اثر شوک اولیه، مدام شدیدتر میشود (Myrdal, 1957, p. 13). این نظریه، زمینهساز پایهگذاری نظریه «جغرافیای اقتصادی جدید» در سال 1991 توسط کروگمن، برنده جایزه نوبل 2008، شد که در آن، تجمع و انباشتگی صنایع در یک منطقه جغرافیایی خاص و شکلگیری نابرابری منطقهای را بر اساس یک علیت تجمعی توضیح میداد:
«تولیدات صنعتی، تمایل به تجمع در منطقهای دارند که بازار بزرگی وجود داشته باشد، اما بازار، در جایی بزرگ است که تولیدات صنعتی در آنجا تجمع کرده باشند!» (Krugman, 1991)
هرچند کروگمن، را میتوان پایهگذار نظریه جغرافیای اقتصادی جدید دانست اما تحقیقات وی، بعدا با موجی از تحقیقات تئوری و تجربی در زمینه جغرافیای اقتصادی جدید تکمیل شد. در این یادداشت، پس از مقدمه، مباحث زیر ارائه خواهد شد: 1. مفروضات مدل هسته-پیرامون 2. نیروهای تجمع و ضدتجمع بازار 3. تجمع فاجعهآمیز 4. جمعبندی.
۱ مفروضات مدل هسته-پیرامون
هرچند در نظریه جغرافیای اقتصادی جدید، مدلهای متعددی ارائه شده است اما نسخهای از مدل هسته-پیرامون که در اینجا ارائه میکنیم نسخه ارتقایافته توسط فوجیتا، کروگمن و ونبلز (Fujita et al., 1999) است که بسیاری از مفروضاتش برگرفته از «نظریه تجارت جدید» میباشد. مهمترین مفروضات این مدل عبارتند از: وجود دو بخش اقتصادی (کشاورزی و صنعتی)، دو منطقه جغرافیایی (شمال و جنوب) و دو دسته عوامل تولید (کارگران بخش کشاورزی که غیرمتحرک فرض میشوند و کارگران بخش صنعتی که بین منطقه شمال و جنوب میتوانند تحرک و مهاجرت داشته باشند). ضمنا دو منطقه جغرافیایی از نظر سلایق، فناوری، بازبودن برای تجارت و عرضه عوامل (در وضعیت اولیه) متقارن (یعنی یکسان) هستند. بخش صنعتی، تحت شرایط «رقابت انحصاری» و بر اساس مفروضات مدل دیگزیت و استیگلیتز (Dixit & Stiglitz, 1977) و همچنین فرض بازده فزاینده به مقیاس در نظر گرفته میشود (Baldwin et al., 2003, pp. 13-14). علاوه بر اینها مفروضات دیگری نیز وجود دارد که به جهت اختصار ذکر نمیشود.
۲ نیروهای تجمع و ضدتجمع بازار
بر اساس این مفروضات، سه اثر مهم، پیشرانِ مکانیکِ این مدل خواهد بود:
اثر دسترسی به بازار : بر اساس این اثر، بنگاههای انحصاری تمایل دارند که تولیدشان را در منطقهای که بازار بزرگ دارد قرار دهند و به بازار کوچک، صادرات انجام دهند.
اثر هزینه زندگی: بر اساس این اثر، منطقهای که مشتمل بر بنگاههای صنعتی بیشتری است، واردات کمتری از سایر مناطق لازم است انجام دهد و به دلیل کاهش هزینههای تجارت، محصولات برای مصرفکنندگان در این منطقه، ارزانتر خواهد بود.
اثر ازدحام بازار: بر اساس این اثر، بنگاههای صنعتی در بازار رقابت ناقص، تمایل دارند که در منطقهای با رقبای کمتر مستقر شوند.
دو اثر اول، موجب افزایش تجمع بنگاههای صنعتی در یک منطقه خاص شده و نیروهای تجمع بازار نامیده میشوند اما اثر سوم موجب کاهش تجمع در آن منطقه میشود و نیروی ضدتجمع نامیده میشود.
✍️حجت الاسلام یاسر حاجی پور
✅ @asreiranian_ir
⭕نظریه جغرافیای اقتصادی جدید
▫️بخش دوم
هرچند که در ابتدا فرض تقارن دو منطقه جنوب و شمال را در نظر گرفتیم اما اکنون به منظور ارائه یک تحلیل شهودی ساده، فرض کنید که اگر یک کارگر از منطقه جنوب، به منطقه شمال مهاجرت کند در این صورت، این تقارن اولیه شکسته میشود و نابرابریِ منطقهایِ ایجاد شده، در اثر نیروهای تجمع بازار، میتواند تشدید شود و یک علیت تجمعی ایجاد شود یعنی مهاجرت کارگر اول، موجب جذابیت منطقه شمال برای بنگاهها شده و بنگاهها را به آنجا سوق میدهد و این نیز به نوبه خود، موجب مهاجرت کارگران بیشتری به منطقه شمال میشود. با این حال، اثر ازدحام بازار، موجب کاهش مهاجرت به منطقه شمال میشود. نتیجه آنکه، اگر نیروهای ضد تجمع، غالب باشند تعادل متقارن اولیه، پایدار خواهد ماند و شوکهای مهاجرت، «خوداصلاحکننده» خواهند بود اما اگر نیروهای تجمع، غالب شوند تعادل متقارن اولیه، ناپایدار بوده و شوکهای مهاجرت، «خودتقویتکننده»خواهند بود (Baldwin et al., 2003, pp. 10-11) که این، همان علیت تجمعی میردال میباشد. لازم به ذکر است که «منطقه جنوب» و «منطقه شمال»، دو اصطلاح هستند که به ترتیب برای اشاره به «منطقه کمترتوسعهیافته» و «منطقه بیشترتوسعهیافته» به کار میروند.
۳.تجمع فاجعهآمیز
یکی از نتایج جالب مدل هسته-پیرامون (بدون اینکه بخواهیم اثباتش را بیان کنیم)، پیشبینی وقوع «تجمع فاجعهآمیز»است بدین معنا که اگر هزینههای تجارت بین دو منطقه (مثلا به دلیل زیرساخت نامناسب حمل و نقل)، بسیار زیاد باشد در این صورت اگر از یک وضعیت متقارن اولیه، شروع کنیم و به تدریج، هزینههای تجارت را کاهش دهیم، یک آستانه مشخص وجود دارد که تا قبل از آن، نیروهای ضدتجمع، غالب هستند و لذا موقعیت صنعت تغییر نمیکند و وضعیت تعادلی متقارن اولیه، پایدار خواهد ماند اما پس از عبور از آن آستانه مشخص، به سرعت نیروهای تجمع غالب شده و با فعال شدن علیت تجمعی، تمام صنعت، در منطقه شمال تجمع پیدا میکند و تجمع فاجعهآمیز رخ میدهد (Baldwin et al., 2003, p. 35). هرچند این نتیجه (یعنی انتقال کامل صنعت، از منطقه جنوب به شمال)، به دلیل برخی مفروضاتِ غیرواقعی نظریه جغرافیای اقتصادی جدید، در عمل واقع نمیشود و شواهد تجربی، وقوع چنین پدیدهای را تأیید نمیکند اما لااقل شهرهای توسعهیافته با تجمعِ زیاد بنگاهها، به وفور ایجاد شده است و بدین وسیله، نظریه جغرافیای اقتصادی جدید، نابرابریهای منطقهای را تبیین میکند.
۴. جمعبندی
برخلاف مدلهای نئوکلاسیکی قدیمی، نظریه جغرافیای اقتصادی جدید، فضا را همگن فرض نمیکند و توان تبیین نابرابریهای منطقهای را دارد. این نظریه با در نظر گرفتن برخی مفروضات کلیدی همچون بازار رقابت انحصاری برای بخش صنعتی، بازده فزاینده نسبت به مقیاس و…، نیروهای تجمع و ضدتجمع بازاری را برشمرده و بیان میکند که یک شوک ایجادکننده نابرابری منطقهای، در برخی حالات، میتواند منجر به شکلگیری علیت تجمعی شده و در نتیجه با انتقال صنایع و مهاجرت عوامل تولید صنعتی به منطقه شمال، از یک وضعیت متقارن اولیه فرضی، به وضعیت نامتقارن و نابرابر منطقهای منتقل شویم.
علاوه بر مدل هسته پیرامون فوجیتا، کروگمن و ونبلز که در اینجا توضیح داده شد، مدلهای فراوان دیگری همچون مدل سرمایه آزاد، مدل کارآفرین آزاد، مدلهای خطی، مدل سرمایهگذاری ساختهشده و… ذیل نظریه جغرافیای اقتصادی جدید مطرح شده است که هر یک از اینها، نتایج مختلفی را به دنبال خواهند داشت و سیاستهای توسعه منطقهای متفاوتی، بر اساس این مدلها ارائه شده است (Baldwin et al., 2003).
✍️حجت الاسلام یاسر حاجی پور
✅ @asreiranian_ir
⭕شناخت اولویتهایمان
شناخت اولویت در کار سیاسی، همچون قطبنمای راهگشایی است که فرد تصمیمگیر را به سوی اهداف مشخص هدایت میکند. بدون اولویتبندی، سیاستها به جای ایجاد تحول، به سردرگمی و اتلاف منابع منجر میشوند. در 8 ماه اخیر وقوع رخدادهای متعدد برنامهریزی نشده، هر کدام، ما را به سمت و سویی کشانده و امکان تمرکز بر روی هر مسئلهای را مسدود کرده است. هر جریان سیاسی-اجتماعی با مشخصههایی شناخته میشود که حاصل تمرکز بر روی وقایع و مسائل و ثبت دستاورد در این مسیر بوده است. رخدادهای کنونی دست بر روی نقطه ضعفی گذاشته که شاید کمتر شرایطی مشابه آن توسط فعالین یک دهه اخیر لمس شده باشد و عمده بحرانی که جریان دانشجویی را درگیر خود نموده بحران بیایده بودن و نیز ناتوانی در اجرای ایدههای دست و پا شکستهای بوده که در صحنه مطرح میشد؛ اما اکنون مائیم و یک سوال؛ کدام مسئله؟
از پرداختن به ضعفهای متعدد مدیریتی در داخل کشور، وقوع اتفاقات ناگوار مانند ریزش معادن یا هر آنچه که وارد مباحث تخصصی مانند تامین برق شود تا اتفاقات مربوط به سیاست خارجی و صدور قطعنامه علیه ایران در دولتی که مشکلات بینالمللی را در عدم گفتگو محصور میدانست یا مسئله فلسطین، همه و همه لقمههای آمادهای بودند که ما تنها گاز کوچکی از هرکدام زدیم و رهایشان کردیم؛ اگر هم خواستیم در مسئلهای عمیق شویم با وقوع یک رخداد دیگر ولع کنشگری در آن رویداد دوباره ما را به سمت نویی کشاند.
با گذر زمان و پایان این دوره بحرانی این سوال مطرح خواهد شد که در گیر و دار چنین بحرانهایی نقش آفرینی جنبش دانشجویی کدام تکه از پازل اتفاقات این دوره بوده؟ که با "تقریبا هیچ" جواب داده میشود.
اکنون ماییم و یک مسئله، آنهم شناخت اولویتهایمان. پاسخ به این مسئله نیازمند شناسایی مسیری است که ما را به طبقه بندی دقیقی از اولویتها میرساند تا بدانیم به چه مسئلهای به چه اندازه بپردازیم. شاید موعد مناسبی است تا بدانیم جایگاه امر سیاسی و پرداختن به کلان مسائل را محل اثر خود میدانیم یا در جایگاه مسئلهمحوری کنشگری تخصصی را محور قرار میدهیم تا اولویت ها شناسایی شوند. مشخصا نتیجه مطلوب سوق دادن کل جریان به یک سمت و سو نیست و میتوان گفت که امر سیاسی و مسئلهمحوری تخصصی دو بال مورد نیاز یک جریان برای اوج گرفتن هستند و هر دو این رویکردها برای درک و تحلیل پدیدههای سیاسی و کشگری ضروری میباشند. برای دستیابی به تصمیمات بهتر و مؤثرتر، باید بین این دو رویکرد تعادل برقرار کرد تا در گام بعدی در خصوص مسائل مهمی مانند کار واقعی و کار نمایشی قاطعتر به بحث بپردازیم.
✍️یاسر سالک نیا
✅ @asreiranian_ir
💬 ز بیگانه تمنا نکنید!
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
⭕نقش دیپلماسی اقتصادی در رشد ۸ درصدی
🎙️ مهندس مهدی صفری | بخش اول
▫️یکی از مسائل مهم کشور ما در حال حاضر رشد هشت درصد است؛ امر مهمی که به زعم اشتباه برخی کنار گذاشته شده است که در حقیقت به معنای کنار نهادن برنامه هفتم خواهد بود؛ در صورتی که این برنامه امکان پذیر است و یکی از مواردی که به تحقق آن کمک ویژه می کند دیپلماسی اقتصادی است؛ بخش اول گفتگو با آقای مهندس مهدی صفری معاون اقتصادی وزارت امور خارجه در دولت شهید رئیسی را می خوانیم؛ آقای مهندس بفرمایید در خصوص دیپلماسی اقتصادی ، تجربه شما در دولت شهید رئيسی و نقش آن در رشد هشت درصدی؛ ما در خدمت هستیم
🔸خلق پول؛گام مهم در دیپلماسی اقتصادی
بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض سلام، در زمان حضور در وزارت امور خارجه برای خودمان یک سری چهارچوب در مسئلهی دیپلماسی اقتصادی تعریف کرده بودیم. مسئله ی اول خلق پول خارجی بود حال می خواهد دلار، یوان، روپیه و یا یورو باشد؛ دوستان مستحضر هستند که هر چه این درآمد ارزی ما بیشتر باشد ثبات بیش تری در پشتوانه ی پول کشور که همان ریال است ایجاد خواهد شد.
مسئله ی خلق پول خارجی علاوه بر ثبات ریال فواید دیگری از جمله ایجاد شغل بیشتر و امنیت را برای ما به ارمغان می آورد یعنی هر مقدار که ما کار اقتصادی و تجاری خود را بیش تر کنیم علاوه بر ایجاد شغل، امنیت کشور هم به خصوص در مرز ها بالاتر می رود؛ حال این کار اقتصادی می خواهد صادرات، واردات و یا ترانزیت باشد. در مسئلهی خلق پول خارجی اولین چیزی که به ذهن انسان می رسد صادرات است که خب یک مسئلهی واضح و بدیهی است اما پرسش مهم این است که صادرات باید به کدام کشور ها باشد؟ پس از این پرسش ما کشور های هدف را مشخص کردیم که کشور های مشترک المنافع، کشورهای همسایه، کشورهای آفریقا و آمریکای لاتین و شرق آسیا جزو آن ها بودند.
🔹رشد صادرات در دولت شهید رئيسی
همه ی دوستان مستحضر هستند و نیازی به توضیح نیست که رشد ما در صادرات، در دولت شهید رئیسی مخصوصا در سال سوم در صادرات غیرنفتی به عدد بسیار خوبی رسید.
مورد بعدی در مسئله ی خلق پول خارجی واردات است و شاید سوال پیش بیاید که ما چطور می توانیم از واردات برای خلق پول خارجی استفاده کنیم؛ کاری که ما در مسئله ی واردات انجام دادیم این بود که در هر حوزه ای، کشورهای ثانویه ای را انتخاب کردیم که بتوانند همان جنس را با همان کیفیت اصلی به دست ما برسانند اما در حمل و نقل برای ما ارزانتر باشد به عنوان مثال گوشت گاوی که از برزیل وارد می شد را از کشور همسایه ی خودمان یعنی پاکستان وارد کردیم و در هزینه ی حمل و نقل این واردات صرفه جویی کردیم؛ مصرف روزانه ی کشور ۶۰۰ تن گوشت گاو است و در حال حاضر روزی ۲۵۰ الی ۳۰۰ تن گوشت گاو وارد کشور می شود زیرا اعتقاد وزارت کشاورزی و دامداران این است که اگر مقدار بیشتری گوشت گاو وارد کنیم قیمت آن پایین می آید و برای تولید کننده ی داخلی دیگر صرفه ی اقتصادی ندارد البته این حرف آن ها است و من آن را قبول ندارم و به هر حال می توانستیم تمام نیاز مصرفی کشور را در این مسئله از کشور همسایه تامین کنیم البته با هزینه ی کمتر.
🔸چندتایی کردن منابع واردات
مسئلهی بعدی در چهارچوب مسئله ی دیپلماسی اقتصادی این بود که بایستی منبع کالاهای وارداتی را چند تایی کنیم به عنوان مثال یک کالا فقط از چین وارد میشد و می گفتند به خاطر تحریم است که البته دلال ها این مسائل را ایجاد می کنند. کاری که ما انجام دادیم دایورسیکا یا همان چند منبعی کردن منابع وارداتی بود و در حال حاضر منابع همین کالا از صربستان، روسیه سفید، قزاقستان و آن کشور های مربوطه وارد می شود؛ البته این کالا یک بیس برای کود شیمیایی است و با چند منبعی کردن هم قیمت آن ارزان تر شد و هم نگرانی وارد کنندگان این ماده مثل وزارت کشاورزی رفع شد. در کنار واردات، مسئله ی انتقال تکنولوژی هم مسئله ی بسیار مهمی است و بر خلاف تصور عامه ی مردم که خیال می کنند انتقال تکنولوژی باید از خارج کشور به کشورمان صورت بگیرد، در بسیاری از موارد این ایران است که صادر کننده ی تکنولوژی به کشور های دیگر است. لذا درست است که ما در زمینه هایی مانند مواد اولیه ی دارو و کودهای شیمیایی و... با بحران مواجه هستیم و باید به نوعی وارد کنندهی تکنولوژی باشیم اما این تصور که کشور ما همیشه وارد کننده ی تکنولوژی است یک اشتباه است. به عنوان مثال ما یک میلیارد دلار مواد اولیه ی دارو از هند و چین وارد می کنیم؛ این فرمولاسیون می خواهد ای پی آی می خواهد اینترمدیاتور می خواهد که خب یک کار خوبی در عسلویه انجام شد مخصوصا تو اینترمدیاتور آن از ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار در حال تولید است و ان شاءالله ادامه پیدا می کند.
✅ @asreiranian_ir
⭕نقش دیپلماسی اقتصادی در رشد ۸ درصدی
🎙️ مهندس مهدی صفری | بخش دوم
🔸فورمولاسیون آن هم این است که یا باید آن را شورت کات کنیم و یا اینکه شرکت های دانش بنیان آن فرمولاسیون را پیدا کنند تا بشود آن را در داخل تولید کرد البته یک اشکالی که وجود دارد به عنوان مثال این است که وقتی دارویی داخلی سازی می شود به سرعت روی آن نرخ زیر یک دلار می گذارند اما همان دارو از خارج با قیمت ۵ دلار وارد کشور می شود که این موضوع انگیزه ی شرکت های دانش بنیان را کاهش می دهد ولی خوشبختانه تدابیری اتخاذ شد تا محصول داخلی هم ۳ الی ۴ سال به قیمت نمونه ی خارجی آن به فروش برسد .
🔹انتقال تکنولوژی از ایران به دیگر کشور ها
اما نکته مهم این است که انتقال تکنولوژی فقط از خارج به داخل نیست بلکه در بسیاری از موارد انتقال تکنولوژی از داخل کشور به خارج کشور صادر می شود یعنی ما با بعضی از کشور های همسایه سالیانه ۱۲ الی ۱۴ میلیارد دلار صادرات داریم و آن کشورها هم همواره در تلاش هستند تا بتوانند محصولات وارداتی خود را داخلی سازی کنند که ما برای اینکه در آن کشورها بازار دائم داشته باشیم باید محصولاتی را در آن کشور ها داخلی سازی کنیم که کشور خودمان به آنها نیاز دارد پس انتقال تکنولوژی دو طرفه است و به نظر من در ابتدا در جهت خودکفایی و استقلال اقتصادی است و پس از آن برای حفظ بازار و صادرات بیشتر...
▫️بخش دوم گفتگو مهندس صفری در شماره های بعدی منتشر خواهد شد...
✅ @asreiranian_ir
⭕لزوم تمرکز اقتصاددانان بر الگوی حکمرانی اقتصادی
✍️محمد امین علینقی لنگرانی
🔸انتظار جامعه از اقتصاددانان آن است که نقش خود را در حل مشکلات اقتصادی جامعه ایفاء نمایند. اثرگذاری اقتصاددانان بر نظام اقتصادی از طریق اثرگذاری آنان بر الگو و روش حکمرانی اقتصادی است. الگوی حکمرانی اقتصادی که توسط سیاستمداران اجرایی میشود، نتایج حاصل از عملکرد نظام اقتصادی را بهبار میآورد. بنابراین اگر اقتصاددانان بخواهند بر نتایج حاصل از عملکرد نظام اقتصادی اثرگذار باشند و طبق انتظاری که از آنان میرود مشکلات اقتصادی را حل نمایند، باید بر تعیین الگوی حکمرانی اقتصادی صحیح و اجرای آن الگو توسط سیاستمداران، متمرکز شوند.
🔹از اینرو شناخت اصول و ارکان یک الگوی حکمرانی اقتصادی صحیح برای اقتصاددانان ضروری است. مقصود از الگوی حکمرانی، شیوهای است که سیاستمداران به معماری و اداره نظام اقتصادی میپردازند. حکمرانی در نظامهای اجتماعی معادل معماری و مهندسی در سیستمهای فنی است و از اصول نسبتا مشابهی تبعیت مینماید.
🔸همانگونه که معمار و مهندس سیستم باید اهداف آن را مشخص نماید، اولین گام در طراحی یک الگوی حکمرانی اقتصادی، مشخص نمودن اهداف نظام اقتصادی است. پس از مشخص نمودن اهداف، باید مشخص نمود چه عملکردها یا اصطلاحا راهبردهایی میتواند منجر به تحقق اهداف شود و برای انجام راهبردهای منتخب چه ساختاری مناسبتر است. بنابراین اقتصاددنان باید اهداف مطلوب اقتصاد، راهبردهای صحیح و ساختار مناسب نظام اقتصادی را در حوزههای مختلف مشخص نمایند. از اینرو وظیفه علم اقتصاد آن است که دانشهای مورد نیاز تعیین اهداف، راهبردها و ساختارهای اقتصادی را مهیا نماید.
🔹استکبار جهانی بهدنبال آن است که نظامهای اقتصادی در کشورهای جهان بهگونهای شکل گیرد که اولا موجب ابرقدرتی جریانهای مستقل و ضد استکباری در آنان نشود و ملتها را ضعیف و کم قدرت نگاه دارد و ثانیا حداقل بخشی از محصول عملکرد فعالان اقتصادی را عاید طواغیت و مستکبرین نماید و آنها را بر جامعه جهانی مسلط نماید.
🔸در حالیکه انقلاب اسلامی و جریانهای معارض با استکبار بهدنبال آن هستند که نظامهای اقتصادی بهگونهای شکل گیرند که از استثمار ملتها جلوگیری شود و عملکرد نظام اقتصادی موجب رفع عادلانه نیازهای مادی مردم، نهادهای خدمتگذار مردم و حاکمیت شود تا مقدمه کمال و سعادت بشریت و حرکت او به سمت ارزشهای الهی و معنوی فراهم شود.
🔹به این ترتیب در دنیای اقتصاد یک جنگ بزرگ برای تعیین الگوی معماری و راهبری نظامهای اقتصادی بر پا شده است. نظام سلطه برای رسیدن به اهداف خود در تعیین و اجرای الگوی حکمرانی اقتصادی حاکم بر کشورها سعی نموده گزارههای علم اقتصاد را بهگونهای تنظیم نماید که خود به خود منجر به تعیین راهبردها و ساختار مدنظر استکبار شود.
مشاهده نسخه کامل یادداشت در سایت روزنامه:
https://asre-iranian.ir/Newspaper/item/185744
✅ @asreiranian_ir
💬 قدرت اراده
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
⭕بیانیه تهران؛ ماجرای دبه آمریکایی ها در توافق تبادل اورانیوم ۲۰ درصد
▪️بخش اول
▫️دیروز رهبر معظم انقلاب ماجرای در ضمن سخنان خود اشاره ای به بیانیه تهران و مذاکرات تبادل اورانیوم فرمودند و از دبه ای که آمریکایی ها در این مذاکرات انجام دادند سخن گفتند
▪️به همین مناسبت به انتشار سخنان پیشین دکتر سعید جلیلی در خصوص بیانیه تهران که سال ۱۴۰۰ در قالب پرسش و پاسخ بیان شده می پردازیم:
🔹سوال: آیا منظور این است که هر مذاکرهای را برای عقب راندن طرف مقابل انجام بدهیم و هیچ چیزی را به آنها ندهیم یا اینکه نه این بده و بستان باید انجام بشود.
🔸 پاسخ:اولین سوال این است که برای چه باید گفتگو کنیم؟
برچه مبنایی تو میخواهی در باره حقوق هسته ای ایران گفتگو کنی؟ بسته پیشنهادی که آن زمان از سوی ما ارایه شد دقیقا همین بود که گفتگو اگر برای همکاری است اشکال ندارد، شما میگویید مثلا نگران سلاحهای کشتار جمعی هستید؟ خوب،ما هم نگرانیم!
🔹پس موضوع روی میز نباید ایران باشد، چون ایران که مسایل را با آژانس حل کرد، اتفاقا موضوع مذاکره باید شما باشید که صدها کلاهک هستهای دارید. شما میگویید مثلا نگران اشاعه سلاح هستهای هستید ما هم نگرانیم، در این موضوع بیایید با هم گفتگو کنیم چه کسی سلاح هستهای را –بر خلاف قوانین بین المللی- در اختیار رژیم صهیونیستی گذاشته است؟ میگویید موضوع همکاری ،فعالیت های "صلح آمیز" هسته ای باشد ،خوب است ؛حاضریم با شما وارد این گفتگو بشویم. همان سال 88 یک میلیون بیمار به داروهایی نیاز داشتند که ساخت آن داروها لازمهاش سوخت بیست درصد بود. ما معتقد بودیم مذاکره باید میدان را تقویت کند نه تضعیف. مذاکره میتواند با ابتکاراتی راه را باز کند.
🔸12 خرداد 88 به آژانس نامه نوشتیم که این سوخت را ما نیاز داریم. دو حالت دارد یا شما باید به ما این سوخت را بفروشید، یا ما این سوخت را خودمان تولید میکنیم. او در برابر یک دوراهی قرار میگیرد که سوخت را اگر به شما بفروشد خلاف قطعنامههایش است ، چون در قطعنامههایش به شکل غیرقانونی گفته با ایران نباید مراودات در موضوع هستهای صورت بگیرد. اگر هم ندهد خب شما به مدد توان دانشمندانتان وارد تولید سوخت بیست درصد می شوید. ابتکار عمل در مذاکره اینجا است که از مذاکره برای ارتقاء سرمایه کشور استفاده کنید. گفتیم نه تنها سوخت سه درصد را باید تثبیت کنید بلکه باید ارتقاء بدهید و بیست درصد را هم برای کشور بیاورید. گفتگوهایی که در ژنو 2 صورت گرفت آنها گیرکرده بودند اگر سوخت را میفروختند یک جور برایشان باخت بود اگر ما شروع میکردیم به تولید یک جور باخت دیگر بود. لذا آمدند تبادل سوخت را مطرح کردند، ترکیه و برزیل را فرستادند ما گفتیم تبادل سوخت یک امر خوبی است ، این بده بستان، بده بستان بدی نیست مثلا من سوخت سه درصد دارم به لحاظ فنی هر ده کیلو سوخت سه درصد معادل یک کیلو سوخت بیست درصد است، شما میگویی آقا من سوخت بیست درصد میخواهم ده کیلو از اینها را بده یک کیلو بگیر خیلی خب این مذاکره خوبی است، ما از این استقبال میکنیم.
🔹ترکیه و برزیل گفتند این حرف منطقی است و شد بیانیه تهران، من هزار کیلو سوخت سه درصدم را می دهم، تو صد کیلو سوخت بیست درصد به من بده، این به لحاظ فنی هم ، منطق دارد، توجیه دارد. این می شود همان مذاکره ای که حقی از یک ملت تضییع نمی شود، یک همکاری و بده بستان شکل می گیرد. این می شود یک مذاکره مطلوب اما چه شد؟ دقیقا قطعنامه دومی که زمان ما صادر شد همین بود که آخرین قطعنامه هم بود. یعنی طرف می بیند که اینجا که منطقش جواب نمی دهد، از اهرم زور و فشار می خواهد استفاده کند. این جا است که می گویم مذاکره به تنهایی کافی نیست نمی توانی فقط بگویی من حرفهای منطقی زدم اما او قبول نکرد.
🔸اینجاست که شما باید میدان را تقویت کنی تا ابزار داشته باشی. و امروز عوض اینکه بخواهی راجع به سه درصد چانه بزنی او مجبور بشود راجع به بیست درصد چانه بزند. بعد از همان قطعنامه آخری که صادر کردند دوباره همان ها آمدند که بیایید گفتگو کنیم.
🔹اما دیگر سطح مذاکرات شما ارتقا پیدا کرده بود. عوض اینکه نطنز موضوع مذاکره باشد، می گفت بیایید راجع به فردو بحث بکنیم . هی شما طرف را به عقب می راندید. ضمن اینکه همکاری را هم نفی نمی کردید.
🔸لذا بعد از آن اولین دور گفتگوها که در ژنو سه شکل گرفت ، اولین بار بود که آنها پذیرفتند که موضوع گفتگو دیگر این نیست که راجع به فعالیت هسته ای ایران صحبت کنیم، نتیجه گفتگوهای ژنو 3 چی بود؟ برای اولین بار گفتند همکاری حول نقاط مشترک. روی نقاط مشترک با هم همکاری را شروع کنیم .اما اینکه تو بخواهی حق هسته ای یک ملت را موضوع مذاکره قرار بدهی این غلط است و اگر به او این اجازه را بدهی، او حتما جلوی حقوق دیگر تو هم خواهد ایستاد.
✅ @asreiranian_ir
⭕بیانیه تهران؛ ماجرای دبه آمریکایی ها در توافق تبادل اورانیوم ۲۰ درصد
▪️بخش دوم
🔹اگر مذاکره ای غلط بنا نهاده بشود یعنی شما بگویید چون تو این اهرم فشار را داری من حاضرم راجع به فلان حقم بیایم با تو گفتگو کنم که داشته باشم یا نداشته باشم. خب او می گوید من با همین اهرم فشار راجع به سایر حقوق تو هم صحبت می کنم. این مذاکره ای است که در نتیجه اش باید هی شما عقب بنشینی و او با پررویی بیشتر بیاید جلو!
🔸همین روندی که در این هشت سال طی شد. شما دیدید در برجام او آمد از شما توافق گرفت که از حقت عقب نشینی کنی؛ شما به این گردن گذاشتی و همه تعهدات را هم انجام دادی، پانزده بار هم او تایید کرد اما آمد جلوتر. تا همین امروز! می بینید دیگر می گوید نه! یکسری تحریم ها که اصلا برداشتنی نیست!
🔹می خواهم بگویم اگر در سال 88 شما به یک مرحلهای می رسید که طرف نمی تواند زیاده خواهی های خودش را ادامه بدهد بلکه عقب می رود این نشان می دهد یک قدرتی بروز کرده است. این قدرت حتما صرف آن قدرت مذاکره کننده نبوده است، این را اگر کسی بگوید اشتباه است. این یعنی در کشور ، مجموعه ای از عوامل قدرت شکل گرفته است -که تنها یکی از آن عوامل، مذاکرات بوده – و او را مجبور به عقب نشینی کرده است. این عوامل چه بوده است؟
🔸 این که در میدان هسته ای، غنی سازی سه درصد شده بیست درصد،لذا او مجبور شده فعلا اولویتش از سه درصد بشود بیست درصد یعنی عقب نشینی، شما فعالیت فردو را راه انداختید او مجبور شده از نطنز حالا بیاید به فردو بپردازد، اراک را فعال کردی او مجبور شده است یک دغدغه جدید پیدا کند. اینها همه اهرم های شما فقط در هسته ای است. لذا او علیرغم آخرین قطعنامه ای که صادر کرد حاضر می شود با شما گفتگو را بر مبنای نقاط مشترک شکل بدهد. دو تا قطعنامه ای که صادر شد دقیقا وقت هایی بود که گفتگوهای شما به اذعان طرف های مقابل موفق بود یعنی وقتی که آژانس اذعان می کرد شش مساله را با ایران حل کرده است، یعنی وقتی طرف مقابل در گفتگو کم می آورد از اهرم فشار استفاده می کرد و متقابلا شما هم چون اهرم های لازم را آماده کرده بودی باز می توانستی به مسیرت ادامه بدهی.
🔹اگر او زیاده خواهی می کند شما باید صحنه را عوض کنی یعنی از مولفههای قدرت در میادین مختلف استفاده کنی، شما نمیتوانید با یک پشتوانه ضعیف وارد گفتگوها بشوید این یک امر تک بعدی نیست. من در پایان گفتگوهای ژنو 2 مثال قالی ایرانی را زدم . گفتم باید یک طرح داشت. این طرح باید مانند قالی ایرانی ابعادش هر نقطه ،نقش و رنگش مشخص باشد که چیست، چگونه است، یک کار همه جانبه را باید شروع کنید.کار سیاست خارجی مثل طراحی قالی ایرانی است، یک نقشهی دقیق و درست میخواهد که باید با حوصله گره به گره پیش ببرید. این نیست که شما بگویید سیاست خارجی را من صرفا با یک مذاکره و لبخند حل میکنم. چون اگر او غیر از لبخند ابزار دیگر را به کار گرفت چه می کنی؟
✅ @asreiranian_ir
💬 اتکا به ظرفیت جمهور
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
💬 اذا جاء نصرالله و الفتح
▪️یادداشت دکتر سعید جلیلی که سال ۷۱ نگاشته شده است
▫️صفحه اول روزنامه عصر ایرانیان
▫️پنج شنبه ۸ آذر ۱۴۰۳
▪️مشاهده نسخه کامل روزنامه در
asre-iranian.ir
✅ @asreiranian_ir
⭕تفکر بسیجی؛ ضرورت سازندگی
✍️دکتر سعید جلیلی
▫️بخش اول
▪️یادداشتی که مشاهده می کنید در سومین شماره از نشریه «تفکر بسیجی»؛ نشریه بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادقعلیه السلام در سال ۱۳۷۱ منتشر شده است. آن روزها سعید جلیلی از فرماندهان بسیج دانشجویی و در واقع از موسسین این نهاد مقدس محسوب میشده و این یادداشت نشان دهنده یکی از مهم ترین دغدغههای او در دوران سازندگی میباشد:
🔸 دوره سازندگی را پس از جنگ آغاز کرده ایم در حالی که هنوز به یک ارزیابی کامل از دوره جنگ نپرداخته ایم.
🔹دوره جنگ دوره ای بود همراه با دستاوردهای فراوان، موفقیت های چشمگیر و پیروزی های زیاد.
🔸 به راستی علت این پیروزی ها چه بوده است؟ پیروزی های جنگ نقطه عطفی بود در تاریخ مبارزات. دو جبهه نابرابر و ناهمگون در برابر هم به صفآرائی ایستاده بودند.
🔹از یک سو اخبر از فتح المبین میآمد و فتح فاو و از دیگر سو خبر از کمک های تازه قدرتهای بزرگ به دشمن. روزی خبر از تحویل آخرین سلاح های مدرن به رژیم عراق، و وروزی دیگر خبر از به غنیمت گرفتن به آنها. این اخبار اعجاب جهانیان را برانگیخته بود. چگونه رزمندگان ایرانی شبه جزیره فاو را فتح کرده اند؟ چگونه خاکریزهای مثلثی شلمچه سقوط کرده اند؟ چگونه… براستی در جبهه و پشت جبهه ایران چه خبر بوده؟ این را بدانیم که جنگ پدیدهای پیچیده است که یک موفقیت آن برابر با پمدین موفقیت در شرایط عادی است. جنگ در عین نظم، مواجه با بی نظمی هاست.
🔸 عدم دسترسی به اطلاعات صحیح و آمار دقیق و… از خصوصیات یک عملیات جنگی است. جنگ همراه با گلوله است. پیروزی در جنگ حتما خون به همراه دارد. جراحتها و شهادت ها لازمه جنگ است. یک عملیات جنگی مستلزم بسیاری از کارها است. نیروهای رزم، اطلاعات، تدارکات، مهندسی، مخابرات، توپخانه، بهداری، تعاون، ترابری و… همه و همه همزمان با یکدیگر باید به کار بپردازند. ضمن اینکه هر آن ممکن است هر یک از واحدها خسارت کلی دیده و هماهنگی مجموعه از دست برود.
🔹تمامی کاررمندان جنگ در آن در معرض سخت ترین خطرات می باشند. هر آن ممکن است کشته یا مجروح شوند. فرمانده در میدان جنگ سخت ترین مدیریت ها را بر عهده دارد. او عامل هماهنگ کننده تمامی واحدها در میان موجی از آتش و خون می باشد. او مدیری است که هر آن جان خود و نیروهایش در معرض خطر است. از یاد نبریم که فرمانده گاهی یک خط در ماووت و خطی دیگر در شلمچه دارد و فاصله این دو صد کیلومتر بود با جادهای ناهموار و او به هر دو خط به خوبی رسیدگی میکرد. امروز ماووت بود و فردا در شلمچه.
🔸از مشکلات فرمانده کم شدن نیروها بود. بسیاری از نیروها شهید یا مجروح میشدند و حال آنکه نیروئی برای جایگزینی نداشتند. عملیات که تمام میشد تازه اول کار بود. باید برای مدت زیادی مواضع حفظ میشد و باز همان مشکلات. و این قصه مدام هشت سال جنگ بود… سختی ها و مشکلات جنگ را گفتیم؛ به پشت جبهه نیز اشاره ای داشته باشیم. یک اداره در پشت جبهه نیروهایش ثابتاند و امکاناتش معین. چه بسا سال ها بگذرد تا یک کارمند حذف و یا عوض شود. مدیر از امکاناتی چون تلفن، منشی، معاونتهای مختلف و امکانات ارتباطی… برخوردار است.
🔹تمام نیروهای یک اداره متمرکز هستند. هر کارمند اداره از خاطری آسوده برخوردار است. او میداند چند ساعت دیکر در منزل خواهد بود… حال در یک داوری بین این دو محیط (جبهه و اداره) و بین فرمانده جبهه و رئیس اداره به راستی کدام یک باید موفقتتر باشند؟ عقل سلیم چه قضاوت میکند؟ امکانات اداره و رئیس آن بیشتر زمینه برای موفقیت دارد یا امکانات جبهه و فرمانده گردان؟ باید گذری بر عملکرد عملیات جبهه و فرماندهان داشته باشیم. به راستی چگونه فاو فتح شد؟ مگر آن همه مشکلاتی که ذکر کردیم بر سر راه عملیات نبود؟ چگونه شلمچه تصرف شد؟ چگونه نیروها توانستند برای دو ماه پاتکهای دشمن را دفع کنند؟ هنگامی که نیمی از بچه های گردان شهید و مجروح شدند، گردان چگونه به کار خود ادامه داد؟ هنگامی که ماشین تدارکات و مهمات زده شد، بچه ها چگونه زمان را سپری کردند؟ وقتی معاونان گردان و روسای گروهانها شهید شدند چه کسی جای خالی آنان را در آن بحبوحه پر کرد؟ وقتی در آن خط فقط ۳۰ نفر نیرو باقی ماند، چگونه کار ۳۰۰ نفر را انجام دادند؟ وقتی آمبولانس زده شد چه کسی به یاری مجروح رفت؟ وقتی بی سیم خراب شد، چگونه ارتباط برقرار کردند؟ به راستی این همه مشکلات به آسانی حل می شدند؟
✅ @asreiranian_ir
⭕تفکر بسیجی؛ ضرورت سازندگی
✍️دکتر سعید جلیلی
▫️بخش دوم
🔸 راستی رئیس اداره تا چه حد ناظر بر کار کارمند است و یا بهتر بگویم کار خود رئیس تا چه حد می تواند سرمشق کارمندان باشد؟ فرمانده در جبهه چه کسی بود؟ فرماندهی برای او چه فایدهای داشت؟
ضوابط او برای کار و فرماندهی چه بود؟ بسیاری از فرماندهان گفته میشد چند سال پیش یک بسیجی ساده بودند. چگونه یک بسیجی که معلم یا دانشجو بوده، امروز فرمانده شده است؟ بای این جواب نخست باید دید فرق فرمانده با یک بسیجی ساده چیست؟ مقام فرماندهی چه چیز برای او به ارمغان میآورد؟ پاسخ ساده است، فرمانده شدن یعنی زودتر شهید شدن، یعنی شب حمله جلوی همه حرکت کردن، یعنی خود در صف مقدم بودن برای شکستن خط؛ و چون ملاک این شد لایقترین بسیجی ها برای فرماندهی کاندیدا میشود. کسی که میداند فرمانده شدن جز جان خود و دیگران را به خطر انداختن فایده دیگری ندارد، کسی که میداند فرمانده شدن یعنی زودتر از دیگران به سوی خدا رفتن.
🔹و حال معلوم میشود کدام بسیجی است که فرمانده میشود. اگر امروز مسئولان از وزیر تا پایین ترین سطوح، تفکر بسیجی داشته باشند، اگر هر مسئولی خویش را مسئول بداند، اگر مسئول و رئیس اداره مانند فرمانده لشکر شبانه روز در پی کارزار باشد و خارج از بروکراسی ادارهای، مستقیما مسائل را مدام تحت نظر داشته باشد، اگر رئیس ها به سان فرمانده به لحاظ زندگی از نیروهایشان در زیستن ساده تر باشند، اگر به جای روابط به فکر جایگزین نمودن ضوابط باشند، اگر ملاک ها لیاقت باشد نه رفاقت ها، اگر ریاست فقط ریاضت بیشتری به دنبال داشته باشد و… خلاصه کلام اگر تفکر بسیجی به معنی کامل آن بر فضای کشور حکمفرما شود، مطمئن باشید که در دوره سازندگی موفقیت های چشمگیرتر از دوران جنگ خواهیم داشت. در این راستا آنان که الگوی جامعه هستند باید کوشاتر باشند. آنان که وارثان بسیجیان و شهدا هستند باید بسیجی باشند.
🔸بسیجی به گفته امام «به دور از هیاهوهای سیاسی بود» آیا فلان وزیر و وکیل و مسئول این چنین میباشد؟ آیا فلان مسئول وقتی وارد میدان مسئولیت میشود، احساس ورود به میدان مین را دارد؟ آیا نماینده در پشت تریبون، حالت بسیجی پشت دوشیکا را دارد؟ آیا اداء کلمات به سان شلیک تیرها فقط و فقط برای خداست؟ «عزیزان مجلس بسیجی باشید. امام از شما خواست عصاره فضائل ملت باشد.
🔹آیا توانستهاید عصاره فضائل بسیجیان بینام و نشان و شهدا باشید؟ خدا توفیق به شما دهد که اینگونه باشد. هنگام موافقت و مخالفت فکر کنید الان در میدان مین هستید و هر آن ممکن پودر شوید، پس خالی از هر هوی آنچه را میخواهید بگویید.» بسیجی نسبت به امامش اخباری مذهب بود. آن چه از امام می شنید نه تفسیر می کرد و نه تاویل. آن را بر سر مینهاد و رو به سوی میدان می کرد که امامش گفته بود: «پشتیبان ولایت فقیه باشد تا آسیب به مملکت نرسد.» وزرا و روسا! شما نیز به اطراف خود نگاه کنید. معاونین و مشاورین و کارگزاران شما چگونه به این مقام رسیده اند؟ آیا بر اساس لیاقت بوده است؟ آیا از تفکر بسیجی برخورداردند؟ آیا مسابقه درد و رنج دارند؟ آیا از کدامین کانال به این مقام رسیدهاند؟ کانال لیاقت و تقوا، کانال جهاد و ایثار یا…؟ آیا کارگزاران شما بسیجی عمل میکنند؟ آیا از ماشین و امکانات اداره فقط استفاده ماموریتی میکنند؟ آیا به سان فرمانده گردان تویوتا را پادگان پارک میکنند و برای تلفن شخصی با پای پیاده به شهر میروند؟
🔸راستی در این مملکت هشت سال جنگ بود؛ معاونین و مشاورین شما چه سهمی در آن داشتند؟ در دردهای مردم چقدر شریک هستند؟ آیا در مسافرت ها در صف بلیط اتوبوس ایستادهاند؟ آیا در شهر سوار اتوبوس واحد شدهاند؟ آیا در خورد و خوراک مانند مردم مستضعف هستند؟ آیا در هنگام کار فقط به مقدار ساعات اداری اکتفا می کنند؟ یا تا هر وقت کار هستند، آنها نیز هستند؟ آیا تا کار ارباب رجوع را راه نیندازند از پا نمینشینند؟
🔹در هر حال اگر فضائل بسیجی دارند، آنان را حفظ و تقویت کنید که خدا نگهبان آنها باشد. در پایان تکرار این نکته لازم است که آن چه از این تفکر گفتیم، تفکری بود مربوط به بسیجیان و این بسیجیان هنوز در میان ما هستند. اینان بسیار عزیزند. اینان سالها در جبهه در میان آتش و خون بودهاند. بسیاری از دوستان آنها در کنارشان شهید شده اند. اینان کوههای رشادت، صبر، پایداری و بغض انقلابیاند. اینان با شهادت هر دوست به حسرت مانده اند و اینک که پس ازه هشت سال به میان ما بازگشتهاند و عکس یاران را بر دیوار می بینند، هر از چندگاهی در بهشت شهدا گرد میآیند و در فراق عرشیان فریاد واحسرتا سر میدهند. اینان مهم ترین نیروهای انقلاباند. اینان مهمترین سرمایههای بازسازی و سازندگیاند. اینان را رها نکنیم، نگذاریم تا در پیچ و خم زندگی روزمره فراموش شوند؛ مگر این سفارش امام نبود؟
✅ @asreiranian_ir
📷 عکس نوشت | تفکر بسیجی ضرورت سازندگی
▫️بخش هایی از یادداشت دکتر سعید جلیلی
▪️این یادداشت در سال ۱۳۷۱ منتشر شده است
✅ @asreiranian_ir