✨ وصف مومن ✨
👈 مومن هرگز سخنان لغو در بارهء آیات و نشانه های الهی نمی گوید:
🌹🌹 وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُّهِينٌ.
و بعضى از مردم سخنان بیهوده را مى خرند تا مردم را از روى نادانى، از راه خدا گمراه سازند و آیات الهى را به استهزا گیرند. براى آنان عذابى خوارکننده است! ۶ لقمان.
تفسیر: در اینجا سخن از جمعیتى است که سرمایه هاى خود را براى بیهودگى و گمراه ساختن مردم بکار مى گیرند، و بدبختى دنیا و آخرت را براى خود مى خرند!
از افسانه هاى خرافى و باطل گرفته تا ترتیب دادن مجالس لهو و غنا، و یا صرف کردن مال، به هر صورت و به هر طریقى که بوسیلهء آن به این هدف نامشروع، یعنى سخنان باطل و بیهوده برسند.
عجب اینکه این کوردلان، مطالب باطل و بیهوده را به گرانترین قیمت خریدارى مى کنند، اما آیات الهى و حکمت را که پروردگار، رایگان در اختیارشان گذارده، نادیده مى گیرند.
👈 بطور کلی، لَهْوَ الْحَدِیْث، هرگونه سخن یا آهنگ سرگرم کننده و غفلت زاست که انسان را به بیهودگى یا گمراهى مى کشاند. می تواند از طریق غنا و آهنگ هاى شهوت انگیز و هوس آلود باشد، و می تواند محتوای سخنانى باشد که انسان را به بیهودگى و فساد، سوق مى دهد.
■ جملهء لِیُضِلَّ عَنْ سَبِیْلِ اللّه، نیز مفهوم وسیعى دارد که هم اعتقاد مردم را نشانه گرفته، و هم اخلاق آنها را.
■ تعبیر بِغَیْرِ عِلْم، هم یعنی اطاعت کورکورانه که فقط از روی جهل و نادانی است.
👈 این بى خبران، گاه از این هم فراتر مى روند، یعنى تنها به جنبه هاى سرگرمى و غافل کنندهء این مسائل قانع نمى شوند، بلکه سخنان لهو و بیهودهء خود را وسیله اى براى استهزاء و سخریه آیات الهى قرار مى دهند، و این همان است که در آخر آیه فوق به آن اشاره کرده، مى فرماید: وَ یَتَّخِذَها هُزُواً.
■ متأسفانه در مواردی، گروهی آیات و نشانه های خداوند سبحان را هدف قرار داده و سخنان لغو و طنز می سازند و تاسف بیشتر آنکه گروهی دیگر از سر ندانستن، آنها را پخش کرده و بستر خنده و استهزاء را فراهم می کنند.
■ اما توصیف عذاب به مُهِیْنٌ به معنی خوار کننده و اهانت بار، بخاطر آنست که جریمه، باید همانند جرم باشد، آنها نسبت به آیات الهى توهین کردند، خداوند هم براى آنها مجازاتى تعیین کرده که علاوه بر دردناک بودن، توهین آمیز هم مى باشد. (مراقب باشیم ناخواسته گرفتار سخنانی نشویم که در قالب طنز، آیات و مقدسات را به سخره می گیرند).
آیهء بعد، به عکس العمل این گروه در برابر آیات الهى اشاره کرده، مى فرماید:
🌹 وَإِذَا تُتْلَىٰ عَلَيْهِ آيَاتُنَا وَلَّىٰ مُسْتَكْبِرًا كَأَن لَّمْ يَسْمَعْهَا كَأَنَّ فِي أُذُنَيْهِ وَقْرًا ۖ فَبَشِّرْهُ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ.
و هنگامیکه آیات ما بر او خوانده شود، با تکبر، روى برمى گرداند، چنانچه گویى آنرا نشنیده است. گویا اصلاً (کلا) گوشهایش کر است. او را به عذابى دردناک بشارت ده! ۷ لقمان.
جزاى چنین افراد نیز، متناسب اعمالشان است همانگونه که عملشان براى اهل حق، دردآور بوده، خداوند مجازاتشان را نیز دردناک قرار داده، و به عذاب الیمشان گرفتار مى سازد!
👈 سپس در آیات بعد، به مومنین پرداخته می فرماید:
🌹 إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ جَنَّاتُ النَّعِيمِ...
(ولى) کسانیکه ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام داده اند، باغهاى پرنعمت بهشت از آن آنهاست.
جاودانه در آن خواهند ماند. این وعدهء حتمى الهى است. و اوست توانا و حکیم. ۸ و ۹ لقمان.
💚 اَلسَّلَامُ عَلَی عَلیِّ بنِ موُسَی الرِّضَا المُرتَضَی 💚
✨حلول ماه ربیع الاول، مبارک✨
وقایع و بعضی اعمال این ماه شریف:
🌸 شب اول این ماه بنام لیلة المبیت است. شبی که پیامبر بزرگوار اسلام، مخفیانه بسمت مدینه هجرت فرمودند و حضرت امیر شب را در بستر آن بزرگوار آرمید و فداکارانه جان خود را در معرض تیر دشمن قرار داد تا در این فرصت ایجاد شده پیامبر اسلام بتوانند از مهلکه نجات پیدا کنند.
در همین رابطه آیهء شریفهء ۲۰۷ بقره در حق حضرت امیر نازل شد:
🌹 وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ.
بعضى از مردم، جان خود را بخاطر خشنودى خدا مى فروشند. و خداوند نسبت به همهء بندگان مهربان است. ۲۰۷ بقره.
و این روز شد مبدا تاریخ اسلام.
💫 سفارش شده ایم این روز را به شکرانه، روزه بداریم و صدقه و انفاق و احسان نماییم.
اقبال، ص۵۹۲.
🌸 روز هشتم، شهادت امام حسن عسکری و آغاز امامت امام زمان است.
🌸 روز دهم از این ماه مبارک، روز ازدواج پربرکت و سرنوشت ساز آقا رسول الله است با أم المومنین خدیجهء کبری.
💫 سفارش شده ایم این روز را به شکرانه، روزه بداریم.
اقبال، ص۵۹۹.
🌸 دوازدهم این ماه، میلاد باسعادت آقا رسول الله است به روایت اهل تسنن.
همچنین در این روز حضرت رسول بعد از ۱۲ روز پیاده روی بین مکه و مدینه، وارد مدینه شدند.
💫 برای این روز به یک نماز دو رکعتی سفارش شده ایم با این کیفیت:
در رکعت اول بعد از حمد، سه مرتبه سورهء کافرون. و در رکعت دوم بعد از حمد، سه مرتبه سورهء توحید.
اقبال، ص۵۹۹.
🌸 روز چهادهم، هلاکت یزید بن معاویه است.
اقبال، ص۶۰۰.
🌸 شب هفدهم، یکسال قبل از هجرت، رسول الله به معراج رفتند.
اقبال، ص۶۰۱.
🌺🌸 و روز هفدهم این ماه شریف، روز میلاد باسعادت حضرت رسول است به روایت تشیع. (تبریک).
💫 سفارش شده ایم به غسل در این روز.
فلاح السائل، ص۶۱.
و روزه (روزهء این روز پاداش یکسال روزه داری را دارد).
اقبال، ص۶۰۳.
دادن صدقه و خوشحال نمودن مومنین و زیارت مشاهد شریفه.
همان مدرک.
زیارت رسول الله از دور و نزدیک.
اقبال، ص۶۰۴.
زیارت حضرت امیر از دور و نزدیک.
اقبال، ص۶۰۸.
و بزرگداشت این روز مهم و گرامی از طرف پیروان آن حضرت.
اقبال، ص۶۰۳.
💚 زائر آقا رسول الله باشید در هر دو عالم.
🌼 نماز روز اول ماههای قمری:
دو رکعت نماز با این کیفیت:
در رکعت اول، بعد از حمد، ۳۰ مرتبه سورهء توحید.
و در رکعت دوم، بعد از حمد، ۳۰ مرتبه سورهء قدر.
🌼سپس دعای ارزشمندی که مشتمل است بر آیات کلام الله:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَ يَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا، كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، وَ إِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلا كَاشِفَ لَهُ إِلّا هُوَ، وَ إِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلا رَادَّ لِفَضْلِهِ، يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ، وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ، سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْراً، مَا شَاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلّا بِاللَّهِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ، وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ، لا إِلَهَ إِلّا أَنْتَ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ، رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ، رَبِّ لا تَذَرْنِي فَرْداً، وَ أَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ.
زادالمعاد، ص ۴۶۲.
✨ وصف مومن ✨
👈 فرازی از دعای کمیل که آیهء شریفهء قرآن است:
🌹🌹 أَفَمَن كَانَ مُؤْمِنًا كَمَن كَانَ فَاسِقًا؟ ۚ لَّا يَسْتَوُونَ.
آیا کسیکه باایمان بوده همچون کسى است که فاسق بوده؟! (هرگز) آنها برابر نیستند. ۱۸ سجده.
■ فاسق، کسی است که از فرمان خداوند سبحان اطاعت نمی کند و سرکشی می کند.
👈 اما مومنان:
🌹أَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَلَهُمْ جَنَّاتُ الْمَأْوَىٰ نُزُلًا بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ.
اما کسانیکه ایمان آوردند و کارهاى شایسته انجام دادند، باغهاى جاویدان بهشتى از آن آنها خواهد بود، این وسیلهء پذیرایى(خداوند) از آنهاست به پاداش آنچه انجام مى دادند. ۱۹ سجده.
تفسیر: نُزُل، نخستین چیزى است که با آن از میهمان تازه وارد، پذیرائى مى شود (مثل همان چاى و شربت). و این یعنی جنات مأوى با تمام نعمتها و برکاتش، نخستین وسیلهء پذیرائى از میهمانان الهى است، و به دنبال آن، مواهب و برکات دیگرى هست که هیچکس جز خدا نمى داند!.
👈 و سرنوشت فاسقان:
🌹وَأَمَّا الَّذِينَ فَسَقُوا فَمَأْوَاهُمُ النَّارُ ....
و اما کسانیکه از اطاعت خدا سرباز زدند، جایگاه همیشگى آنها آتش است. هر زمان بخواهند از آن خارج شوند، آنها را به آن بازمى گردانند و به آنان گفته مى شود، بچشید عذاب آتشى را که تکذیب مى کردید! ۲۰ سجده.
👈 👈 👈 عذاب الهى در برابر کفر و تکذیب قرار گرفته و ثواب و پاداش در برابر عمل.
یعنی ایمان، به تنهائى کافى نیست، بلکه باید با عمل صالح همراه باشد ولى کفر، به تنهائى براى عذاب کافى است هر چند عملى همراه آن نباشد.
👈 بدلیل اینکه ایمان باید در حدی باشد که انگیزه به انسان بدهد برای انجام عمل صالح....
👈 اما کسیکه به مرحلهء فسق و نافرمانی خدا رسیده حتی اگر گناه هم نکند مرتکب گناه است.
کسیکه نافرمان خداست، یعنی از حد و حدود بندگی خدا خارج شده. دیگر نیازی به انجام عمل خاصی نیست. همین خارج شدن، گناه بزرگی است.
امیدوارم منظورم را رسانده باشم.
👈 اما نکتهء بسیار مهمی در آیهء بعد بیان شده و آن اینکه:
🌹وَلَنُذِيقَنَّهُم مِّنَ الْعَذَابِ الْأَدْنَىٰ دُونَ الْعَذَابِ الْأَكْبَرِ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ.
به آنان از عذاب نزدیک، پیش از عذاب بزرگ، مى چشانیم، شاید بازگردند. ۲۱ سجده.
✔ عذاب نزدیک، عذاب دنیاست، و عذاب بزرگ، عذاب آخرت است.
وجود عذابهای دنیا، هشدار است برای بیدار شدن. تا معلوم شود خدا هرگز نمى خواهد بنده اى گرفتار عذاب جاویدان آخرت شود، به همین دلیل، از تمام وسائل بیدار کننده براى نجات آنها استفاده مى کند. از پیامبران الهى تا کتب آسمانى، و گرفتار شدن به مصیبتها، و اگر هیچیک از اینها سودى نداشت، چنین کسانى جز آتش دوزخ سرنوشتى ندارند.
✔ اما نکتهء مهمی که در این آیه وجود دارد، تعبیر لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ، است به معنی شاید بازگردند.
یعنی چشیدن عذابهاى هشدار دهنده، علت تامه براى بیدارى نیست که هرگاه بر کسی نازل شد، او بیدار شود و متوجه ضعف ایمان خود گردد و تصمیم به توبه و بازگشت بگیرد، بلکه تا زمینهء توبه در او وجود نداشته باشد، سختیها و مشکلات تلنگری برای بیداری او نخواهند بود. به همین دلیل فرموده مردم با عذابهای دنیوی شاید بیدار شوند، شاید هم خیر. (مراقب وجدان بیدار خود باشیم).
پس با چشم نعمت، به سختیها وگرفتاریها نگاه کنیم و از آنها پلکانی برای بالارفتن بسازیم. به این ترتیب که یا، بازتاب اعمال اشتباه و ندانم کاری خودمان است. گاهی جریمه و عذاب الهی است. گاهی برای پاک شدن گناهانمان گرفتار میشویم. گاهی هم بر اثر نداشتن علم و حلم است که باید از آن کسب تجربه کنیم. گاهی بر اثر بی احتیاطی است و به ما می آموزد آرامش داشته باشیم و تصمیم درست بر پایهء ایمان بگیریم و محتاط عمل کنیم.
🟩 به این ترتیب با نگاه درست، در می یابیم که هر سختی و گرفتاری، نعمت است که می توانیم از آن برای نزدیک شدن به رضا و خشنودی خدا بهره بگیریم.
حضرت زینب به این باور رسید که در سختیها گفت:
(( بخدا قسم جز زیبایی چیزی ندیدم ))
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه 💚
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن همیشه آمادهء قیامت است و راه خود را از کفار جدا می کند:
🌹🌹 يَسْأَلُكَ النَّاسُ عَنِ السَّاعَةِ ۖ قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ اللَّهِ ۚ وَمَا يُدْرِيكَ لَعَلَّ السَّاعَةَ تَكُونُ قَرِيبًا.
مردم از تو دربارهء (زمان قیام) قیامت سؤال مى کنند، بگو: عِلم آن تنها نزد خداست. و چه مى دانى شاید قیامت نزدیک باشد. ۶۳ احزاب.
تفسیر: گاهی کسانیکه به قیامت ایمان نداشتند به تمسخر از رسول گرامی در بارهء زمان آن سوال می کردند که خداوند فرمود شاید نزدیک باشد.
و این یعنی، همیشه براى استقبال از قیام قیامت، باید آماده بود، و اصولاً فلسفهء مخفى بودنش، همین است که هیچکس خویش را در امان نبیند، و قیامت را دور نپندارد، و خود را از عذاب و مجازات الهى بر کنار نداند.
👈 سپس در آیهء بعد قیامت وحشتناک کافران را وصف فرموده که مهم نیست وقوع قیامت چه زمانیست، مهم اینست که چه چیزی برای شما فراهم شده:
🌹 إِنَّ اللَّهَ لَعَنَ الْكَافِرِينَ وَأَعَدَّ لَهُمْ سَعِيرًا.
خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ لَّا يَجِدُونَ وَلِيًّا وَلَا نَصِيرًا.
خداوند کافران را از رحمت خود دور داشته و براى آنان آتش سوزاننده اى آماده نموده است. ۶۴
در حالیکه همواره در آن تا ابد مى مانند. و سرپرست و یاورى نخواهند یافت. ۶۵ احزاب.
🍃 تفاوت میان ولىّ و نصیر ( به معنای سرپرست و یاور )، در اینجاست که: ولىّ، انجام تمام کار را بر عهده مى گیرد، ولى نصیر، کسى است که انسان را کمک مى دهد، تا به مقصود خود برسد، اما این کافران در قیامت نه ولیّى دارند، و نه نصیرى.
👈 سپس، قسمت دیگرى از عذاب دردناک آنها را در قیامت بیان کرده، مى فرماید:
🌹 يَوْمَ تُقَلَّبُ وُجُوهُهُمْ فِي النَّارِ يَقُولُونَ يَا لَيْتَنَا أَطَعْنَا اللَّهَ وَأَطَعْنَا الرَّسُولَا.
در آنروز که صورتهاى آنان در آتش (دوزخ) دگرگون خواهد شد (پشیمان مى شوند و) مى گویند: ایکاش خدا و پیامبر را اطاعت کرده بودیم! ۶۶ احزاب.
■ اینان گمراهانی هستند که به پیروی نابخردانه از رهبران گمراه خود، از مسیر حق و حقیقت فاصله گرفته و به حقیقت دین پشت می کنند.
گاه مومنین را تمسخر میکنند گاه با آنان مخاصمه.
یکروز کلام الله را به رای خود تفسیر میکنند، گاه کلا منکر صحت و سقم آن میشوند.
شاید در این دنیا بتوانید اینطور در مقابل خدا و کلام او عرض اندام کنید! آیا در قیامت هم چنین فرصتی دارید؟!!
■ هرگز.
آنان در قیامت با مشاهدهء ذات اعمالی که انجام داده اند، سعی می کنند بار گناه خود را بر دوش دیگران بیندازند.
پیروان گمراه، از رهبران گمراه خود می گویند، و رهبران گمراه از کسانی میگویند که بخاطر جلب رضایت آنان با خدا و مومنین خصومت کردند:
🌹 وَقَالُوا رَبَّنَا إِنَّا أَطَعْنَا سَادَتَنَا وَكُبَرَاءَنَا فَأَضَلُّونَا السَّبِيلَا.....
و مى گویند: پروردگارا! ما از سران و بزرگان خود اطاعت کردیم و ما را گمراه ساختند. ۶۷ احزاب.
👈 سپس وقیحانه برای خدا تعیین تکلیف میکنند که:
🌹 رَبَّنَا آتِهِمْ ضِعْفَيْنِ مِنَ الْعَذَابِ وَالْعَنْهُمْ لَعْنًا كَبِيرًا.
پروردگارا! آنان رااز عذاب، دو چندان ده و آنها را بطور کامل از رحمتت دور ساز! ۶۸ احزاب.
هیچ تعجبی از اینهمه وقاحت نیست.
چرا که اینان اگر شرم و حیایی در پیشگاه خدا داشتند، اینطور جسورانه در مخالفت با او و کلام او و با مومنین، در نمی افتادند و راه راست و درست را در انظار عموم، کج و معوج نشان نمی دادند. اینان آنچنان در خصومت و مخالفت با حق و حقیقت، و در دوستی با دشمنان حق و حقیقت پیش رفته اند که چشمشان کور و گوششان کر شده و اگر توبه و بازگشت نکنند، بر قلبشان مُهر زده خواهد شد و در حالت کفر و بی ایمانی، مرگ بسراغشان خواهد آمد.
✅ 🌹 رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ.
پروردگارا! دلهایمان را، بعد از آنکه ما را هدایت کردى، (از راه حق) منحرف مگردان. و از سوى خود، رحمتى بر ما ببخش، زیرا تویى بخشنده! ۸ آل عمران.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
👈 مومن هرگز به اموال و اولاد، دل نمی بندد:
🌹🌹 وَمَا أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُم بِالَّتِي تُقَرِّبُكُمْ عِندَنَا زُلْفَىٰ إِلَّا مَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ لَهُمْ جَزَاءُ الضِّعْفِ بِمَا عَمِلُوا وَهُمْ فِي الْغُرُفَاتِ آمِنُونَ.
اموال و فرزندانتان هرگز شما را نزد ما مقرب نمى سازد، جز کسانیکه ایمان بیاورند و عمل صالحى انجام دهند که براى آنان در برابر کارهایى که انجام داده اند پاداش مضاعف است (پاداش دو، و گاهی چند برابر). و آنها در غرفه هاى بهشتى در (نهایت) امنیت خواهند بود. ۳۷ سبا.
تفسیر: اشتباه بزرگى که غالبا دامنگیر بسیاری از مردم است، اینست که تصور مى کنند آنها که در این جهان از نظر مادى گرفتار محرومیت اند، مغضوب و مطرود درگاه خدا هستند، و آنها که در رفاه نعمت غوطه ورند، محبوب و مقبول خداوند مى باشند.
در حالیکه چه بسیار افراد محرومى که با این وسیله، آزمایش مى شوند، و به برترین مقامات مى رسند، و چه بسیار افراد متنعمى، که اموال و ثروتشان بلاى جانشان و مقدمهء مجازاتشان است.
✅ البته، نه به آن معنى که انسان دست از تلاش و کوشش لازم، براى زندگى بر دارد، بلکه، هدف اینست که داشتن امکانات اقتصادى و نیروى انسانى فراوان، هرگز معیار ارزش معنوى انسانها در پیشگاه خدا نیست.
👈 و در ادامه، معیار حقیقی تقرب به درگاه خداوند را بیان می فرماید: کسانیکه ایمان آورده و عمل صالح انجام دهند (نه ایمان به تنهایی و نه عمل صالح بدون ایمان. این دو با هم وسیلهء تقرب به پیشگاه باری تعالی است. دقت کنیم).
🍃 👈 بنابراین، تمام معیارها به این دو امر باز مى گردد، ایمان و عمل صالح از هر فرد، در هر زمان، در هر مکان، از هر قشر و هر گروه.
🍃 👈 و تفاوت انسانها در پیشگاه خدا، به تفاوت درجات ایمان و مراتب عمل صالح آنهاست، و جز این چیز دیگرى نیست.
🍃 👈 حتى علم و دانش و انتساب به افراد بزرگ، حتى به پیامبران، اگر توأم با این دو معیار نباشد، به تنهائى چیزى بر ارزش انسان نمى افزاید.
🟢 👈 به این معنی که خداوند، معیار اصیل را در دو چیز خلاصه کرده، که همهء انسانها قدرت بر تحصیل آنرا دارند، و امکانات و محرومیت هاى مادى در آن مؤثر نیست.
■ اگر اموال و اولاد بر خدا ترجیح داده شوند، عملا تبدیل به بتهایی شده اند همتای خدا که مورد پرستش قرار می گیرند. حتی گاهی ممکن است به نظرمان هم نیاید و متوجه این بت پرستی نشویم. پس حواسمان را جمع کنیم.
💚 و معنی غرفهء بهشتی، مراتب بالایی بهشت است که پاداشهای آن دو و چند برابر عمل صالحی است که انجام شده.
👈 اما در آیهء بعد، در مقابل اینهمه ایمان و عمل صالح، و پاداشهای فراوان، فقط یک گروه را معرفی می فرماید:
🌹 وَالَّذِينَ يَسْعَوْنَ فِي آيَاتِنَا مُعَاجِزِينَ أُولَٰئِكَ فِي الْعَذَابِ مُحْضَرُونَ.
و کسانیکه براى انکار و ابطال آیات ما تلاش مى کنند و مى پندارند از حوزهء قدرت ما فرار خواهند کرد، در عذاب (الهى) احضار مى شوند. ۳۸ سبا.
■■■ یعنی کسیکه در ابطال آیات کلام الله می کوشد و ذهنها را بسمت انحراف متمایل می کند، تمام کفر است در مقابل تمام ایمان و عمل صالح. (خیلی دقت کنیم).
■■■ اینان در دنیا با کمک همهء علم و قدرت و نفوذ در افکار و سرمایه گذاریهای مالی و حرفهای دلنشین، با آیات الهی در می افتند و می پندارند که از حوزهء قدرت خدا گریخته اند. اما غافل از اینکه در عذاب الهی احضار خواهند شد.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹مَن كَانَ يُرِيدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمِيعًا ۚ إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ ۚ وَالَّذِينَ يَمْكُرُونَ السَّيِّئَاتِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ ۖ وَمَكْرُ أُولَٰئِكَ هُوَ يَبُورُ.
کسیکه خواهان عزت است (باید از خدا بخواهد. چرا که) تمام عزت براى خداست. سخنان پاکیزه بسوى او صعود مى کند، و عمل صالح را بالا مى برد. و آنها که نقشه هاى بد مى کشند، عذاب سختى براى آنهاست و مکر (و توطئهء) آنان نابود مى شود (و به جایى نمى رسد). ۱۰ فاطر.
تفسیر: با توجه به آیهء شریفه، عزت یعنی قدرتى که از طرف خداوند بواسطهء ایمان و عمل صالح در دل و جان انسان ظاهر مى شود، و او را از خضوع و تسلیم و سازش در برابر طاغیان و یاغیان، باز مى دارد.
قدرتى که با داشتن آن، هرگز اسیر شهوات نمى شود، و در برابر هوا و هوس سر فرود نمى آورد.
قدرتى که او را به مرحلهء نفوذناپذیرى در برابر زر و زور ارتقا مى دهد.
و این عزت ناشی از ایمان و عمل صالح است که به انسان سر بلندى و عظمت مى دهد، و به او بزرگواری و شکست ناپذیرى مى بخشد.
🌸 در حالات امام حسن مى خوانیم:
در ساعات آخر عمرشان، نصایح ارزنده و مؤثرى بیان فرموده اند، از جمله اینکه: هر گاه بخواهى بدون داشتن قبیله عزیز باشى، و بدون قدرت حکومت، هیبت داشته باشى، از سایهء ذلت معصیت خدا بدر آى، و در پناه عزت اطاعت او قرار گیر.
بحارالانوار، ج۴۴، ص۱۳۹.
🍃 👈 الْکَلِمُ الطَّیِّبُ، را به اعتقادات صحیح نسبت به مبدأ و معاد، و آئین خداوند تفسیر کرده اند که همان ایمان بخداست.
و عمل صالح، بوسیلهء همین ایمان است که کلمات پاکیزه را بالا می برد.
به این معنی که ایمان به بالا می رود و عمل صالح را هم بالا می برد.
👈 پس اگر ایمان وجود نداشته باشد، عمل صالح بالا نخواهد رفت. فقط ایمان است که عمل صالح را بالا می برد. لذا عمل صالحی مورد قبول رب العالمین است که به شرط ایمان و جلب رضای خدا باشد. (دقتکنیم).
👈 حالا این عمل صالح، چه دعوت بسوى حق باشد، چه حمایت از مظلوم، چه مبارزه با ظالم و ستمگر، چه خودسازى و عبادت.....
خلاصه هر آنچه که در این مفهوم وسیع و گسترده داخل است، اگر براى خدا و بخاطر رضاى او انجام شود، بالا می رود و مایهء معراج و تکامل صاحب آن، و برخوردارى از عزت خداوند مى شود.
■ 👈 سپس، به نقطه مقابل آن پرداخته و فرموده: کسانیکه نقشهء سوء مى کشند، عذاب شدیدى براى آنهاست. و تلاش و کوشش آلوده و ناپاک و فاسدشان نابود مى گردد، و به جائى نمى رسد.
گرچه این فاسدان، چنین مى پندارند که با ظلم و ستم و دروغ و تقلب مى توانند عزتى براى خود کسب کنند، و مال و ثروت و قدرتى.....
اما در پایان کار، هم عذاب الهى را براى خود فراهم ساخته اند، و هم تلاشهاى آنها بر باد مى رود.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
هدایت شده از خبر فوری
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️در قیامت همه اعم از جن و انس مایلند که خود را به وجود مبارک نبی اکرم (ص) برسانند .
اما چه کسانی موفق خواهند شد ؟
@AkhbareFori
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ يَهْدِيهِمْ رَبُّهُم بِإِيمَانِهِمْ ۖ تَجْرِي مِن تَحْتِهِمُ الْأَنْهَارُ فِي جَنَّاتِ النَّعِيمِ.
کسانیکه ایمان آوردند و عمل شایسته انجام دادند، خداوند در پرتو ایمانشان (به کمک ایمانشان)، آنها را هدایت می کند. و از زیر (قصرهای) آنها در باغهای بهشت نهرها جاریست. ۹ یونس.
تفسیر: هر چه نور ایمان در وجود کسی بیشتر باشد، هدایتش بیشتر خواهد شد و به رشد و تعالی بیشتر خواهد رسید. در حقیقت هر چه ایمان فرد بیشتر شود، خداوند، روشن بینی و بصیرت او را بیشتر خواهد کرد، و او از زرق و برق دنیا و وسوسه های شیاطین و افکار منحرف مکتبهای مادی، دورتر خواهد شد. این دنیای فرد مومن است، اما نتیجه و پاداش این ایمان و هدایت، قصرها در باغهای بهشتی است، و نهرهای جاری.
👈 اما بهشتیان در بهشت چه می گویند و چه می شنوند؟
🌹دَعْوَاهُمْ فِيهَا سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَتَحِيَّتُهُمْ فِيهَا سَلَامٌ ۚ وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ.
گفتار (و دعاى) آنها در آنجا اینست که: خداوندا، منزّهى تو!
و تحیّت آنها در آن جا: سلام است.
و آخرین سخنشان اینست که: حمد و سپاس، مخصوصِ خداوندى است که پروردگار جهانیان است. ۱۰ یونس.
آنان با زبان یقین به خداوند عرضه میدارند: منزهی تو.
و آنچه می شوند همه سلام است.
و محیطی که در آن قرار دارند، مملو از صلح و آرامش، و عشق به پروردگار عالم، و شکر و سپاس از خداوند منان است که به آنها منت گزارد و بسوی نور هدایتشان فرمود و در برابر این ایمان و هدایت، پاداش عظیم، بیشتر و بزرگتر از اعمال صالح آنها به ایشان بخشید.
اما سلام بهشتی 👇
🌸 گاه فرشتگان در بهشت به بهشتیان سلام می دهند👇
🌹جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا وَمَن صَلَحَ مِنْ آبَائِهِمْ وَأَزْوَاجِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ ۖ وَالْمَلَائِكَةُ يَدْخُلُونَ عَلَيْهِم مِّن كُلِّ بَابٍ.
باغهاى جاویدان بهشتى که همراه پدران و همسران و فرزندان صالحشان، وارد آن مى شوند. و فرشتگان از هر درى بر آنان وارد مى گردند. ۲۳ رعد.
🌹سَلَامٌ عَلَيْكُم بِمَا صَبَرْتُمْ ۚ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّارِ.
( و مى گویند) سلام بر شما بخاطر صبر و استقامتتان! چه نیکوست سرانجام سراى جاویدان. ۲۴ رعد.
🌸 گاهی بهشتیان در بهشت به یکدیگر سلام می دهند 👇
🌹وَأُدْخِلَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ ۖ تَحِيَّتُهُمْ فِيهَا سَلَامٌ.
و کسانى را که ایمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند، به باغهاى بهشتى وارد مى کنند. باغهایى که نهرها از پاى درختانش جارى است. به اذن پروردگارشان، جاودانه در آن مى مانند. و تحیت آنها در آن، سلام است. ۲۳ ابراهیم.
🌸 👈 👈 و بالاخره برتر و بالاتر از همهء اینها، سلام پروردگار است 👇
🌹سَلَامٌ قَوْلًا مِّن رَّبٍّ رَّحِيمٍ.
سلام (بر آنها)، سخنى است از سوى پروردگارى مهربان. ۵۸ یس.
🌹تَحِيَّتُهُمْ يَوْمَ يَلْقَوْنَهُ سَلَامٌ ۚ وَأَعَدَّ لَهُمْ أَجْرًا كَرِيمًا.
تحیت آنان در روزى که به لقاى او مى رسند سلام است. و براى آنها پاداش پرارزشى فراهم ساخته است. ۴۴ احزاب.
✅ 👈 👈 خلاصه اینکه در آنجا نه سخن لغوى شنیده مى شود، و نه کلام بیهوده اى 👇
🌹لَا يَسْمَعُونَ فِيهَا لَغْوًا وَلَا تَأْثِيمًا.
در آنجا نه لغو و بیهوده اى مى شنوند نه سخنان گناه آلود. ۲۵
🌹إِلَّا قِيلًا سَلَامًا سَلَامًا.
تنها سخنى که مى شنوند سلام است، سلام. ۲۶ واقعه.
💚 سلام بر خدا.
سلام بر پیامبران و برگزیدگان خدا.
سلام بر زنان و مردانی که پرچم توحید را برافراشته اند.
سلام بر شهیدان.
سلام بر شرافت و انسانیت.
و سلام بر تمام خوبیها.....
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ.
کسانیکه ایمان آورده و کارهای شایسته انجام دادند، و نماز بپا داشتند و زکات پرداختند، اجرشان نزد پروردگارشان (محفوظ) است. نه ترسی بر آنهاست و نه غمگین میشوند. ۲۷۷ بقره.
تفسیر: بارها خوانده ایم ایمان و عمل صالح توأم با هم نتیجه بخش است، نه ایمان به تنهایی و نه عمل صالح بدون ایمان در پیشگاه خداوند سبحان ارزشی ندارد.
👈 تعبیر به اقامهء نماز (بجاى خواندن نماز) اشاره به اینست که نه تنها خودشان نماز مى خوانند بلکه کارى مى کنند که این رابطهء محکم با پروردگار همیشه و در همه جا بر پا باشد.
نماز، مظهر ارتباط صحیح با خداوند سبحان و اوج بندگی است.
👈 اما کسانیکه در پرتو ایمان، خودخواهی را به دگرخواهی تبدیل میکنند، با پرداخت زکات به حمایت و رسیدگی به نیازمندان می پردازند.
🍃 👈 زکات، هر گونه بخشش و انفاقی را در بر می گیرد. در واقع زکات موارد ۹ گانه زکات خاص است و همهء بخششها زکات عام.
مثل اینکه در آیهء ۵۵ مائده می خوانیم:
🌹إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ.
سرپرست و ولىّ شما، تنها خداست و پیامبر او و کسانیکه ایمان آورده اند. همانها که نماز را بر پا مى دارند، و در حال رکوع، زکات مى دهند. ۵۵ مائده.
👈 انگشتری که در رکوع داده شده، جزو موارد ۹ گانه نیست ولی بعنوان زکات بیان شده.
👈 در واقع با این عمل، اختلاف طبقاتی از بین می رود و ثروت در یکجا و نزد یک عدهء خاص متراکم نمیشود و از بسیاری گرفتاریها جلوگیری می گردد و فرمان خدا اجرا میشود و با جلب خشنودی و رضای خدا، پاداش بزرگ برای این عمل نیک رقم می خورد.
پاداشی که به جهت وسعت و بزرگی، فقط در بارهء آن بیان شده نزد خدا محفوظ است.
✅ در نهایت، مومنی که عمل صالح انجام داده و نماز بپا داشته و زکات می دهد، به آرامشی می رسد که از آینده نمی ترسد، چون توکلش بر خداست و غم گذشته را نمی خورد، چون گذشته عبرت است.
در پناه حق باشیم إن شاءالله.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَخْبَتُوا إِلَىٰ رَبِّهِمْ أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ.
کسانیکه ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند، و در برابر پروردگارشان خاضع و تسلیم و مطمئن بودند، آنها اهل بهشتند و جاودانه در آن خواهند ماند ۲۳ هود.
تفسیر: مهمترین اوصاف مومن: ایمان، عمل صالح و تسلیم در برابر خدا.
ایمانی که عمل صالح به دنبال نداشته باشد، ایمان سست و متزلزلی است. در پی ایمان قوی و پایدار، عمل صالح انجام می گیرد. ایمان و عمل صالح، انسان را تسلیم فرمان خدا می کند. وقتی انسان، تسلیم فرمان خدا شد، سختیها او را از مسیر حق، دلسرد و منحرف نمی سازد. وقتی سختیها انسان را از مسیر حق، دلسرد و منحرف نساخت، او به وعده ها و بشارتهایی که خداوند، به مومنین داده اطمینان پیدا می کند. و با اطمینان به اینکه قطعاً وعده ها و بشارتهای خداوند، محقق خواهد شد، سختیهای راه را به سلامت پشت سر می گذارد و هرگز در مسیر حق، گرفتار یأس و انحراف نمی گردد.
👈 در حقیقت، أخبتو الی ربهم سه معنی دارد:
۱) مومن حقیقی در برابر خدا خاضع است. یعنی بدون کمترین تکبر.
۲) در برابر فرمان خداوند، تسلیم است.
۳) به وعده های خداوند، اطمینان دارد.
👈 سپس در آیهء بعد، مومن و غیر مؤمن را با یک تشبیه بسیار لطیف، مقایسه فرموده است:
🌹 مَثَلُ الْفَرِيقَيْنِ كَالْأَعْمَىٰ وَالْأَصَمِّ وَالْبَصِيرِ وَالسَّمِيعِ ۚ هَلْ يَسْتَوِيَانِ مَثَلًا ۚ؟ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ؟
حال این دو گروه ( باایمان و بی ایمان )، حال نابینا و ناشنوا، و بینا و شنواست. آیا این دو، همانند یکدیگرند؟! آیا متذکّر نمى شوید؟! ۲۴ هود.
🟢 انسان باایمان چشم دارد برای دیدن حقیقت و گوش دارد برای شنیدن آن......
⚫ اما انسان بی ایمان از داشتن این چشم و گوش، محروم است. نه حقیقت را می بیند و نه صدای آنرا می شنود.
✔ او آنقدر در مسیر باطل به راه خود ادامه داده، و فرصتهای بیشمار الهی را نادیده گرفته، و از کنار حقیقت عبور کرده که دیگر گوش شنوا و چشم بینایی برای شنیدن و دیدن حق برای خود باقی نگذاشته است. و خود را به مرحله ای رسانده که بر گوش و چشم حقیقت بینش، پرده افکنده شده و از درک حق و حقیقت، عاجز شده است.
🌹 رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ.
پروردگارا! دلهایمان را، بعد از آن که ما را هدایت کردى، منحرف مگردان. و از سوى خود، رحمتى بر ما ببخش، زیرا تویى بخشنده. ۸ آل عمران.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
⚫️ امام حسن عسکری، یازدهمین امام شیعیان در سال ۲۳۲ هجری قمری چشم به جهان گشود.
بعد از آنکه پدرشان امام هادی توسط خلیفهء وقت به سامرا احضار شدند، ایشان نیز به سامرا رفته و تا زمان شهادت در همانجا زیر نظر خلفای عباسی بودند و در نهایت بعد از ۲۸ سال زندگی و ۶ سال امامت،در سال ۲۶۰ قمری به دستور معتمد به شهادت رسیدند و در همان شهر سامرا، در کنار پدر بزرگوارشان به خاک سپرده شدند.
🖤 بانو حکیمه خاتون، دختر امام جواد، خواهر امام هادی و عمهء امام حسن عسکری هستند. بانویی بافضیلت و عالمه.
و بانو نرجس خاتون، همسر امام حسن عسکری و مادر امام زمان 🖤
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹هَٰذَا ذِكْرٌ ۚ وَإِنَّ لِلْمُتَّقِينَ لَحُسْنَ مَآبٍ.
این یک یادآورى است. و به یقین براى پرهیزگاران فرجام نیکویى است. ۴۹ ص.
👈 و در آیهء ۵۵ همین سوره فرموده است:
🌹🌹هَٰذَا ۚ وَإِنَّ لِلطَّاغِينَ لَشَرَّ مَآبٍ.
و براى طغیانگران بدترین سرانجام است. ۵۵ ص.
تفسیر: لَحُسنَ مَآب، لَشَرَّ مَآب.
هدف از بیان جایگاه این دو گروه، بیدار ساختن اندیشه ها، بالا بردن سطح معرفت و آگاهی، و افزودن نیروی مقاومت و پایداری در مسلمانان است.
⚫ طغیانگر در پیشگاه خداوند سبحان، مطیع فرمان خدا نیست و در برابر او سرکش و مغرور است و به ضدیت و مخالفت می پردازد.
👈 سپس در آیات ۵۹ و ۶۰ همین سوره، فرموده است دوزخیان یکدیگر را سرزنش می کنند و می خواهند گناهان خود را بر گردن دیگری بیندازند:
🌹 هَٰذَا فَوْجٌ مُّقْتَحِمٌ مَّعَكُمْ ۖ لَا مَرْحَبًا بِهِمْ ۚ إِنَّهُمْ صَالُو النَّارِ....
(سرکردگان گمراه به یکدیگر مى گویند) این گروهى (از پیروان شما) است که همراه شما وارد دوزخ مى شوند. خوشامد بر آنها مباد. همگى در آتش خواهند سوخت!
آنها ( به سرکردگان ) مى گویند: بلکه خوشامد بر شما مباد که این (عذاب) را شما براى ما فراهم ساختید و چه بد قرار گاهى است! ۵۹ و ۶۰ ص.
■ و به این ترتیب هر یک از رهبران گمراه و پیروان آنها که خود را در برابر مجازات سخت الهی می بینند برای توجیه خود و فرار از مجازات، تقصیر را بر گردن دیگری می اندازند.
👈 به همین جا ختم نمیشود و گستاخانه از خدا بر علیه یکدیگر درخواست می کنند:
🌹قَالُوا رَبَّنَا مَن قَدَّمَ لَنَا هَٰذَا فَزِدْهُ عَذَابًا ضِعْفًا فِي النَّارِ.
مى گویند: پروردگارا! هر که این (عذاب) را براى ما فراهم ساخته، عذابى مضاعف در آتش بر او بیفزا. ۶۱ ص.
■ غافل از اینکه طبق آیهء ۳۸ اعراف، عذاب برای هر دو گروه مضاعف است.
👈 مجازات گمراه کنندگان، مضاعف است، بدلیل گمراهی خودشان و گمراه کردن دیگران.
و مجازات گمراه شدگان هم مضاعف است، اما چرا؟
زیرا هیچگاه پیشوایان ظلم و ستم و سرکردگان انحراف و گمراهى به تنهائى نمى توانند برنامه هاى خود را پیاده کنند و این پیروان سرسخت و لجوج هستند که به آنها در رسیدن به این هدف، قدرت و توان مى بخشند و به اصطلاح تنور آنها را داغ کرده و سنگ آنها را به سینه می زنند (دقت کنیم).
👈 آنگاه گفتگوی غافلان گنهکار، اینگونه ادامه پیدا می کند که:
🌹 وَقَالُوا مَا لَنَا لَا نَرَىٰ رِجَالًا كُنَّا نَعُدُّهُم مِّنَ الْأَشْرَارِ....
آنها مى گویند: چرا مردانى را که ما از اشرار مى شمردیم (در آتش دوزخ) نمی بینیم؟
آیا ما آنان را (بى جهت) به مسخره گرفتیم یا چشمها آنها را نمى بیند؟! ۶۲ و ۳ ص.
👈 👈 در واقع این غافلان از خدا بیخبر، گروهی از بندگان خدا را از روی جهل و نادانی به سخره گرفته و ارزش و احترامی برای آنان قائل نیستند.
این انسانهای دنیاطلب، کسانی را که در اجرای فرمان خداوند بر یکدیگر سبقت می گیرند مسخره کرده و به آنها می خندند......
اما وقتی روز قیامت در جایگاه خود که شرمآب است قرار میگیرند، متوجه حق و حقیقت میشوند ولی از ایجاد تغییر عاجزند و زمان را از دست داده اند.
👈 سپس برای تاکید بر آنچه میان دوزخیان می گذرد، می فرماید:
🌹 إِنَّ ذَٰلِكَ لَحَقٌّ تَخَاصُمُ أَهْلِ النَّارِ.
گفتگوهاى خصمانه دوزخیان، یک واقعیت است. ۶۴ ص.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ.
کسانیکه ایمان آورده اند، و دلهایشان به یاد خدا مطمئن (و آرام) است. آگاه باشید! تنها با یاد خدا دلها آرام مى گیرد. ۲۸ رعد.
تفسیر: ذکرالله، یعنی علاوه بر ذکر زبانی که بزرگترین آن نماز است، همیشه به یاد خدا باشیم و همیشه او را حاضر و ناظر بر اعمالمان بدانیم.
💚 در حقیقت، ذکرالله، ما را از اضطراب و نگرانی دور می کند و به آرامش می رساند. آرامشی که سعادت دنیا و سعادت آخرت است.
✔ بطور کلی اضطراب و نگرانی، یا بخاطر آیندهء مبهمی است که پیش روست، همچون ترس از سختیها، گرفتاریها، بیماریها، نگرانی اولاد و اموال، ترس از جنگ، و ترس از پیری و مرگ. و یا بخاطر لغزشها و کوتاهیهایی است که گذشته را پر از ناکامی و تلخی کرده.
✔ همهء این اضطرابها و نگرانیها، مادی و زاییدهء دنیاطلبی و دنیاپرستی است، که یا انسان، اضطراب بدست آوردن دنیا را دارد و یا نگران از دست دادن آنست، و یا غصهء گذشته را می خورد که چگونه دنیا را از دست داده.
🟢 اما اگر به خدا ایمان کامل داشته باشیم و هدفمان، جلب رضایت و خشنودی خدا و داشتن آخرتی آباد باشد، در اینصورت با توکل بر خدا و در پرتو ایمان کامل، برای آینده، برنامه ریزی و تصمیم گیری می کنیم و در سایهء خوف از عذاب الهی و امید به رحمت او، غلطهای گذشته را پاک و اصلاح می نمائيم (توبه و جبران - توبوا و أصلحوا). نه اینکه غصهء گذشته را بخوریم و آینده را هم تباه کنیم. بلکه باید گذشته را جبران و آینده را بسازیم.
پس، از آینده نمی ترسیم، چون توکلمان بر خداست و غم گذشته را نمی خوریم، چون گذشته عبرت است. و نه احساس پوچی می کنیم، حتی اگر کسی قدر زحماتمان را نداند. چون یقین داریم خداوند، شکور و قدرشناس است.
🍃 اینست معنی ألا بذکرالله تطمئن القلوب.
👈 و پاداش این آرامش، که رسیدن به کمال و قرب الهی در پرتو آنست، پاکیزه ترین زندگی و سرانجام نیک است. همانگونه که در آیهء بعد می فرماید:
🌹 الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ طُوبَىٰ لَهُمْ وَحُسْنُ مَآبٍ.
کسانیکه ایمان آوردند و کارهاى شایسته انجام دادند، براى آنها پاکیزه ترین (زندگى) و سرانجام نیک است. ۲۹ رعد.
💚 طوبی معنی وسیعی دارد و تمام نیکیها و پاکیها را شامل میشود. یعنی از هر چیز، بهترینش. بهترین نعمت، بهترین آرامش، بهترین دوست و بهترین زندگی. در روایات متعددی، طوبی درختی است در خانهء پیامبر که شاخه هایش بر خانهء مومنین گسترده شده.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
❤ أم المومنین، بانو خدیجه کبری سلام الله علیها.
🍃 پیغام اول🍃
💚 حضرت خدیجه ۶۸ سال قبل از هجرت در مکه و در میان قبیله قریش بدنیا آمد. از طرف پدر به جد سوم پیامبر می رسد و از طرف مادر به جد هشتم ایشان.
جد هر دوی آن بزرگواران حضرت اسماعیل است و ابراهیم خلیل.
در مورد جزئیات زندگی حضرت خدیجه روایتهای متعددی موجود است و یک روایت قطعی در دست نیست. 👇
اینکه آیا ایشان قبل از پیامبر ازدواج دیگری هم داشته اند؟
یا اینکه دخترانی که بجز حضرت زهرا در خانهء او و پیامبر بوده اند، چه کسانی هستند؟ آیا فرزندان آن دو بزرگوار بوده اند یا دختران حضرت خدیجه از همسران قبلی و یا فرزند خوانده هایشان بوده اند؟
حتی اینکه دقیقا ایشان در چه سنی با پیامبر ازدواج کرده، تاریخ دقیق و موثقی موجود نیست.
👈 البته دانستن اطلاعات دقیق در این موارد چندان اهمیتی هم ندارد. آنچه در بارهء این بانوی بزرگوار، مهم و موثق است اینست که 👇
💚 او زنی با اصل و نسب، در عین زیبایی، بسیار باحیا، موقر، متین و پاکدامن بوده است بطوریکه در همان زمان جاهلیت و قبل از اسلام، به او القاب طاهره، سیدة قریش و سيدة نسوان، به معنی سرور زنان داده بودند.
👈 به او القاب إمرأة العاقله یعنی بانوی عاقل، و إمرأة حازمة لبیبه یعنی بانوی دوراندیش و خردمند داده بودند.
او زنی عاقل، کامل، مدیر، مدبر، مسلط به امور اقتصادی، با قدرت تصمیم گیری بالا و بسیار متمرکز بوده است. و البته صاحب یک خانوادهء فهیم، باشعور و با کمالات.
او بدور از ربا که رسم تجار آنزمان بود عمل میکرد. و بصورت مضاربه، سرمایهء دیگران را در تجارت مشارکت میداد.
او توانسته بود در دوران جاهلیت و حقارت زن، تبدیل شود به یک تاجر موفق.
از همین جا میشود فهمید بانویی که در آن شرایط دوران جاهلیت و قبل اسلام که زن جایگاه خوبی نداشته، توانسته به چنان موفقیتی دست پیدا کند، چقدر با درایت و اندیشمند بوده است.....
و تا چه حد عفیف و پاکدامن بوده که با داشتن همچون موقعیتی، خود را چنان محافظت کرده که به او لقب 《 طاهره 》 داده اند.
همهء این شاخصه ها او را ملقب کرده بود به ملکهء عظیمه یعنی ملکه ای در نهایت عظمت.
👈 👈 چنین شد که او شایستهء همسری مردی شد که قرار بود بزرگترین رسالت الهی را بر عهده بگیرد.
در آنزمان پیامبر در خانهء عموی خود حضرت ابوطالب بود و تحت حمایت ایشان. از ثروت خاصی هم برخوردار نبود. اما جوانی لایق، شایسته، بسیار بااخلاق، مهربان و صاحب خلق و خوی عظیم و با شاخصه های فراوان که همه می دانیم.
به درخواست حضرت خدیجه، محمدامین، سرپرست کاروان تجاری او شد و یک سفر موفق و پرسود را به ارمغان آورد و درستکاری و راستی او بر مردم، بیشتر به اثبات رسید.
🌺 پس از آن پیامبر و عموی ایشان با درخواست حضرت خدیجه برای ازدواج با پیامبر موافقت کردند و اینگونه زندگی مشترکی در جهان آغاز شد که محکمترین پایهء نزول اسلام گردید.
/ادامه فرداإن شاءالله/
❤ أم المومنین، بانو خدیجه کبری سلام الله علیها.
🍃 پیغام دوم 🍃
روز گذشته وصف کمالات أم المومنین خدیجه کبری را خواندیم تا آنجا که آن بانوی بزرگوار به ازدواج بندهء شایستهء خدا حضرت والامقام محمدبن عبدالله در آمد.
👈 حضرت خدیجه در زندگی با پیامبر هرگز بخاطر ثروت و دارائی که داشت، جایگاه همسری همسرش را نادیده نگرفت و هرگز آزاری به او نرساند. همه احترام متقابل بود و آرامش و تفاهم.
در آنزمان پیامبر بزرگوار برای اینکه بتواند خداوند را بدور از شرایط شرک و بت پرستی، آنطور که شایسته است عبادت کند در غار حرا چله نشینی می کرد و بانو خدیجه کبری، غذا و مایحتاج ایشان را شخصا به دستشان می رساند.
آنان یکتاپرست بودند و پیرو دین ابراهیمی، بطوریکه لقب حضرت عبدالمطلب، ابراهیم دوم بود.
در آنزمان بدلیل علاقهء وافری که میان پیامبر و حضرت علی وجود داشت، اغلب کنار هم بودند و حضرت علی بسیاری از زمانها در خانهء پیامبر و حضرت خدیجه بسر می برد. حضرت خدیجه علاقه و احترام و ارادت خاصی به خانوادهء حضرت ابوطالب داشت بخصوص به شخص حضرت علی.
👈 💚 زمان گذشت. و در همان چله نشینیهای پیامبر در غار حرا، فرمان رسالت به ایشان نازل شد و ایشان به پیامبری رسید.
اولین کسی را که در جریان گذاشت، همسرش ام المومنین خدیجه کبری بود و این بانوی بزرگوار بدون درنگ به اسلام ایمان آورد و اولین فرد و اولین زن مسلمان گردید.
پس از ایشان حضرت علی مسلمان شد. و نام اولین مرد مسلمان را به خود گرفت.
بخشی از ثروت حضرت خدیجه صرف مخارج دعوت به اسلام و رسیدگی به مسلمانانی شد که مخفیانه به اسلام روی می آوردند.
وقتیکه پیامبر پس از ۳ سال دعوت مخفیانه، به فرمان خدا و حمایت بی دریغ همسرش و حضرت ابوطالب، دعوت خود را در میان بزرگان فامیل خود مطرح کرد، فقط حضرت علی که در آن جمع کنار پیامبر بود، ایشان را تایید می فرمود و این دعوت و پذیرش آن، سه مرتبه تکرار شد. آنگاه پیامبر فرمود علی وصی و جانشین من است و حضرت خدیجه به ولایت و جانشینی حضرت علی هم شهادت داد.
◾ سپس مشرکان مکه که مواجه شدند با همه گیر شدن دین اسلام، پیامبر و خانوادهء او و مسلمانان را تبعید کردند به شعب ابیطالب.
دره ای خشک و بی حاصل، بدون آب.
سه سال مسلمانان بیشترین سختی را کشیدند. حضرت خدیجه در آنزمان بخش زیادی از دارائیهایش را می بخشید در ازای سبدی خرما یا ظرفی آب برای مسلمانان.
🖤 در همان محاصره و سختی و فشار، در ماه مبارک رمضان دهمین سال بعثت، اولین بانوی جهان اسلام، أم المومنین خدیجه طاهره، مدتی بعد از رحلت حضرت ابوطالب، جان به جان آفرین تسلیم کرد. البته هیچ بعید نیست مشرکان، ایشان را که بزرگترین حامی رسول خدا بوده است به شهادت رسانده باشند.
پیامبر اسلام طی آن سه سال محاصره، دو تن از بزرگترین و قدرتمندترین حامیان خود را از دست داد. حضرت خدیجه و حضرت ابوطالب را.
پس از آن به فرمان خدا، پیامبر و پیروانش بسمت مدینه مهاجرت کردند. باقیمانده ثروت بانو، صرف هجرت مسلمانان شد.
حتی مخارج هجرت گروهی از مسلمانان به حبشه را هم بانو تأمین کرد.
/ ادامه فرداإن شاءالله /
❤ ام المومنین، بانو خدیجه کبری سلام الله علیها.
🍃 پیغام سوم 🍃
در بارهء فضائل و اقدامات برجسته و حمایتهای حضرت خدیجه از پیامبر و از اسلام هر چه بگوئیم کم است.
متاسفانه حسدها و کینه ها نسبت به این بانوی شریفه، اجازه نداده تا تاریخ آنطور که شایسته بوده در بارهء این بانوی بزرگوار نگاشته شود.
اما آنچه بطور قطع می دانیم👇
🌺 ثروت فراوانی است که بانو با میل و رغبت و اشتیاق، برای نشر دین در اختیار پیامبر گذاشت که در پیغامهای دو روز گذشته خواندیم.
🌺 در بارهء حمایتهای معنوی بانو از پیامبر، همین بس که رسول گرامی اسلام، فرموده اند:
خدیجه زنی بود که چون همه از من روی برمی گرداندند، او به من رو می کرد. و چون همه از من می گریختند، او به من محبت و مهربانی می نمود. و چون همه دعوت مرا تکذیب می کردند، او به من ایمان می آورد و مرا تصدیق می کرد. او در مشکلات زندگی مرا تسلا میداد و غم از چهرهء من می زدود.
خداوند متعال مرا امر کرد به خديجه بشارت دهم که خانه ای از زمرد در بهشت دارد که هیچ زحمتی در آن نیست.
کشف الغمه، ج۲، ص۱۳۱. و بحارالانوار، ج۱۶، ص۱.
🌺 در سخنان ائمهء اطهار هم بارها دیده شده که در معرفی خود فرموده اند: من فرزند پیامبر اسلام و علی بن ابیطالب و فاطمهء زهرا و فرزند خدیجهء کبری هستم.
و به اینکه ام المومنین خدیجه کبری، مادر آنهاست افتخار می کرده اند.
🌺 القاب شایسته ای که مردم زمان بانو برای ایشان بیان می کرده اند هم شاهدی دیگر است بر شخصیت، منش و رفتار والای ایشان:
طاهره، مرضیه، راضیه، زکیه، صدیقه، کبری، غرّا، مبارکه، ام الیتامی، یعنی مادر یتیمان، ام الصعالیک یعنی مادر بینوایان، سیدة نساء القریش، و القاب زیبای دیگر.....
💚 سلام و درود خدا بر مادر اسلام، و مادر زهرای اطهر، و مادر ائمهء اطهار و همسر گرامی پیامبر که پایهای محکم برای اسلام و تشیع می باشد 💚
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ.
وَالْعَصْرِ.
إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ.
إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ.
قسم به زمان.
که انسانها همه در زیانند.
مگر کسانیکه ایمان آورده و اعمال صالح انجام داده اند، و یکدیگر را به حق سفارش کرده و یکدیگر را به صبر توصیه نموده اند. سورهء والعصر.
تفسیر: حقیقتاً انسان در زیان است، مگر کسیکه ایمان آورد و عمل صالح انجام دهد.
👈 به هر حال سرمایهء وجودی انسان بطور طبیعی گرفتار خسران خواهد شد. قلب تا زمانی می تپد که نیرو دارد، بعد از آن بدون اینکه حتی بیمار باشد از تپش خواهد ایستاد. و یا مغز، چشم، گوش، تفکر و..... .
👈 👈 پس همهء انسانها این سرمایه ها را از دست خواهند داد، ولی همهء آنها گرفتار خسران نمیشوند.
🟢 کسانی گرفتار خسران نمیشوند که سرمایه های وجودی خود را در سایهء ایمان به خدا و انجام اعمال صالح، در مسیر حق بکار میگیرند و در این راه صبور و پایدارند و هرگز دلسرد و ناامید و گرفتار انحراف نمیشوند.
⚫ اما کسانیکه همین سرمایه های وجودی را در راه غیر خدا و صرفاً برای کسب دنیا بکار گیرند، این سرمایه ها را در حالی از دست میدهند که هیچ ذخیرهء قابل توجهی برای خود فراهم نکرده و بطور حیرت آوری فرصتها را از دست داده اند و حقیقتاً روز قیامت برای چنین افرادی یوم التغابن خواهد بود (روز حسرت. 9 تغابن).
👈 👈 👈 در این آیه، ایمان و اعمال صالح بطور مطلق بیان شده. یعنی فقط و فقط با ایمان و عمل صالح میتوان جلوی خسران را گرفت. از ایمان به خدا و صفات او، تا ایمان به کتب آسمانی و به قیامت و به پیامبران و اوصیای آنها.
و عمل صالح هم که در تمام آیات، جمع آورده شده، شامل همهء اعمال حسنه و نیک است. حتی برداشتن یک سنگ از سر راه مردم.
👈 👈 👈 و از آنجاییکه ایمان و عمل صالح، تداوم نمی یابد مگر با دعوت بسوی حق و با استقامت و شکیبایی، لذا خداوند، بعد از ایمان و عمل صالح، دو اصل حق و صبر را بیان فرموده، که هم خود، حق گرا و صبور باشیم و هم دیگران را به حق و صبر توصیه کنیم.
🍃 با توجه به اینکه این اصول چهارگانه، جامعترین برنامهء حیات و سعادت انسان است، به همین دلیل، وقتی اصحاب پیامبر به یکدیگر می رسیدند، پیش از آنکه از هم جدا شوند، سورهء والعصر را می خواندند و آنرا به يکدیگر یادآوری می کردند.
درالمنثور، ج۶، ص۳۹۲.
💚 خوبست در یکی از دو رکعت نمازهایمان، بعد از حمد، سورهء والعصر را با توجه به معنی، بخوانیم.
و مطلب آخر اینکه در واقع، این سوره، مصداق انسان کامل است. مثل امیرالمومنین علی علیه السلام.
🌺🌺 شب اولین روز ماه ربیع الاول بنام لیلة المبیت است. شبی که پیامبر بزرگوار اسلام، مخفیانه بسمت مدینه هجرت فرمودند و حضرت امیر شب را در بستر آن بزرگوار آرمید و فداکارانه جان خود را در معرض تیر دشمن قرار داد تا در این فرصت ایجاد شده پیامبر اسلام بتوانند از مهلکه نجات پیدا کنند.
👈 در همین رابطه آیهء شریفهء ۲۰۷ بقره در حق حضرت امیر نازل شد:
🌹 وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ رَءُوفٌ بِالْعِبَادِ.
بعضى از مردم، جان خود را بخاطر خشنودى خدا مى فروشند. و خداوند نسبت به همهء بندگان مهربان است.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 وَالَّذِينَ اجْتَنَبُوا الطَّاغُوتَ أَن يَعْبُدُوهَا وَأَنَابُوا إِلَى اللَّهِ لَهُمُ الْبُشْرَىٰ ۚ فَبَشِّرْ عِبَادِ.
و کسانیکه از عبادت طاغوت دورى کردند و بسوى خداوند بازگشتند، بشارت از آنِ آنهاست. پس بندگان مرا بشارت ده. ۱۷ زمر.
تفسیر: بُشْرى، در اینجا مطلق است و همه گونه بشارت بر نعمتهاى الهى اعم از مادى و معنوى را شامل مى شود، اما این بشارت وسیع و گسترده، مخصوص کسانى است که از پرستش طاغوت، اجتناب ورزند، و بسوى خدا باز آیند که مجموع ایمان و اعمال صالح است.
اجتناب از طاغوت، دورى از هر گونه شرک، بت پرستى، هواپرستى، شیطان پرستى و تسلیم در برابر حاکمان جبار و سلطه گران ستمکار را فرا مى گیرد، و انابة الى اللّه، جامع روح تقوا و پرهیزگارى و ایمان است.
👈 و در ادامهء آیه فرموده: بندگان مرا بشارت ده (فَبَشِّرْ عِبادِ). عباد در این آیه، به معنی بندگان خاص است که در آیهء بعد، این بندگان شایسته را توصیف می فرماید:
🌹 الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ ۚ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ.
همان کسانیکه سخنان را مى شنوند و از نیکوترین آنها پیروى مى کنند. آنان کسانى هستند که خدا هدایتشان کرده، و آنها خردمندانند. ۱۸ زمر.
این بندگان ویژه را به اینصورت معرفى مى کند که آنها به سخنان این و آن، بدون در نظر گرفتن گوینده و خصوصیات دیگر، گوش فرا مى دهند و با نیروى عقل و خرد و تطبیق با کلام خداوند سبحان، بهترین آنها را بر مى گزینند، هیچگونه تعصب و لجاجتى در کار آنها نیست، و هیچگونه محدودیتى در فکر و اندیشهء آنها وجود ندارد، آنها جویاى حقند و تشنهء حقیقت، هر جا آنرا بیابند، با تمام وجود از آن استقبال مى کنند.
و این نشانهء یک مسلمان راستین و مؤمن حق طلب است.
در حقیقت، بندگان با ایمان خداوند از میان تمام سخنان، آنرا برمى گزینند که احسن است، و از آن تبعیت مى کنند، و در عمل خویش بکار مى بندند، بدون هیچ مخالفت یا اعتراض و یا سوالات بی مورد و انحرافی.
■ اما کسانی را می بینیم که با استناد به این آیهء شریفه معتقدند بهترین سخن می تواند مطابق سخن کلام الله نباشد. اینها فقط ملاک سنجش بهترین سخن را عقل خود می دانند در صورتیکه 👇
منظور آیه از هدایت شدگان، یعنی این گروه، مشمول هدایت ظاهر و باطنند، هدایت ظاهر از طریق عقل و خرد، و هدایت باطن، از طریق نور الهى، و امداد غیبى. نه فقط از طریق عقل.
👈 چون امکان هدایت برای کسیکه فقط به عقل خود رجوع می کند بدون در نظر داشتن آیات کتاب آسمانی، وجود ندارد.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
👈 عملکرد مومن هرگز بگونه ای نیست که عذاب الهی را بر او مسلّم کند:
🌹🌹 أَفَمَنْ حَقَّ عَلَيْهِ كَلِمَةُ الْعَذَابِ أَفَأَنتَ تُنقِذُ مَن فِي النَّارِ.
آیا تو مى توانى کسى را که فرمان عذاب دربارهء او قطعى شده رهایى بخشى؟! آیا تو مى توانى کسى را که در درون آتش است برگیرى و نجات دهى؟! ۱۹ زمر.
تفسیر: بدیهى است، قطعى شدن فرمان عذاب، جنبهء اجبارى ندارد، بلکه بخاطر اعمالى است که شخص گنهکار مرتکب آنها شده، و بخاطر اصرارى است که در ظلم و فساد و گناه داشته، به گونه اى که روح ایمان و تشخیص، براى همیشه در او مرده، و وجود او یکپارچه وجود جهنمى شده!
آنقدر گناه ریز و درشت انجام داده و نسبت به آنها بی تفاوت بوده و تمام فرصتهای داده شده از طرف خداوند را سوزانده که تمام درها را به روی خود بسته و تمام پلهای پشت سر خود را هم خراب کرده است. و اینگونه عذاب را با دست خود بر خویش، مسلم و قطعی نموده.
👈 می فرماید: آیا تو مى توانى کسى را که در دل آتش است، نجات دهى؟
اشارهء لطیفى به این حقیقت است که، دوزخى بودن گنهکاران، آنقدر مسلّم است که گوئى هم اکنون در دل آتشند، و چنان تمام راههاى ارتباطى خود را با خدا بریده اند که هیچ راه نجاتى ندارند.
🍃 و از آنجا که پیامبر الهى به هدایت گمراهان و مشرکان، سخت علاقه داشتند، و از انحراف آنها که گوش شنوا در برابر حقایق نداشتند رنج مى بُردند، آیهء بعد، به ایشان از طریق بیان این حقیقت دلدارى داده، که این عالم، عالم آزادى و امتحان است، و سرانجام، گروهی بوسیلهء اعمالشان مستوجب آتش خواهند شد.
👈 و براى شادى قلب پیامبر و امیدوارى مؤمنان، در آیهء بعد چنین مى فرماید:
🌹 لَٰكِنِ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ لَهُمْ غُرَفٌ مِّن فَوْقِهَا غُرَفٌ مَّبْنِيَّةٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ وَعْدَ اللَّهِ ۖ لَا يُخْلِفُ اللَّهُ الْمِيعَادَ.
ولى براى آنها که تقواى الهى پیشه کردند، غرفه هایى در بهشت است که بر فراز آن غرفه هاى دیگرى بنا شده و از زیر آن نهرها جارى است. این وعدهء الهى است، و خداوند در وعدهء خود تخلف نمى کند. ۲۰ زمر.
🕌 حدیث شمارهء ۱۲۷۳ نهج الفصاحه :
پیامبر بزرگوار اسلام فرموده اند:
🌸 سه جرم است که اشد جرمهاست، هر که پرچمی جز در راه خدا برافرازد، یا با پدر و مادر بدی کند، یا با ستمگری راه سپارد تا او را یاری کند.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
💚 🌸 با سلام و تبریک میلاد فخر عالم.
🌺 معراج 🌺
پیامبر خاتم، یکسال قبل از هجرت از مکه به مدینه، در شب میلادشان، شب هفدهم ربیع الاول، به فرمان خدا به معراج رفتند تا بعضی از آیات عظمت الهی را از نزدیک و با چشم سر مشاهده کنند.
🌹🌹بسم الله الرحمن الرحیم، سُبْحانَ الَّذِی أَسْرى بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِی بارَکْنا حَوْلَهُ لِنُرِیَهُ مِنْ آیاتِنا إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ.
پاک و منزه است خدائى که بنده اش را در یک شب از مسجد الحرام به مسجد الاقصى که گرداگردش را پر برکت ساخته ایم برد، تا برخى از آیات خود را به او نشان دهیم چرا که او شنوا و بیناست. ۱ اسراء.
✨ لیل یعنی شب، و اسراء یعنی سفر شبانه.
کلمهء عبد نشان می دهد این سفر شبانه، نه فقط یک سفر روحانی در خواب یا مکاشفه بلکه یک سفر جسمانی، روحانی و در بیداری بوده است. عبد یعنی بنده ای که بیدار و مشغول بندگی است.
✨ اما در معراج چه گذشت؟
🌹🌹بسم الله الرحمن الرحیم، وَ النَّجْمِ إِذا هَوى........
سوگند به ستاره هنگامیکه افول مى کند.
که دوست شما منحرف نشده و گمراه نیست.
و از روى هواى نفس سخن نمى گوید!
آنچه مى گوید چیزى جز وحى که بر او نازل شده نیست!
آن کسیکه قدرت عظیمى دارد او را تعلیم داده است.
آنکه توانائى فوق العاده دارد. آنگاه او سلطه یافت.
در حالیکه در افق اعلى قرار داشت!
سپس نزدیک تر و نزدیک تر شد.
تا آنکه فاصله او (با مقام عظمت خدا، یا با جبرئیل. تفاسیر متفاوت است) به اندازه فاصله دو کمان یا کمتر بود.
در اینجا خداوند آنچه را وحى کردنى بود به بنده اش وحى نمود.
قلب (پاک او) در آنچه دید هرگز دروغ نگفت.
آیا با او دربارهء آنچه (با چشم خود) دیده مجادله مى کنید؟!
و بار دیگر نیز او را مشاهده کرد (اگر او جبرئیل باشد، یکبار هم پیامبر خاتم، او را در غار حرا در زمان نزول اولین وحی مشاهده فرموده بود).
نزد سدرة المنتهى .
که جنّت المأوى در آنجاست.
در آن هنگام که چیزى، سدرة المنتهى را پوشانده بود ( شاید نوری خیره کننده ).
چشم او هرگز منحرف نشد و طغیان نکرد.
او پاره اى از آیات و نشانه هاى بزرگ پروردگارش را دید. ۱ تا ۱۸ نجم.
👈 اما هدف این سفر چه بوده است؟
🌸 آقا امام صادق در بارهء هدف معراج فرموده اند:
💚 خداوند هرگز مکانى ندارد، و زمان بر او جریان نمى یابد، و لکن مى خواست فرشتگان و ساکنان آسمانش را با قدم گذاشتن پیامبر در میان آنها، احترام کند و نیز از شگفتى هاى عظمتش به پیامبرش نشان دهد، تا پس از بازگشت براى مردم بازگو نماید ( و درک و دید تازه ای برای هدایت و رهبری انسانها بیابد ).
تفسیر برهان، ج۲، صفحه ۴۰۰.
بحار الانوار ، ج۳، صفحه ۳۱۵.
👈 نکتهء بسیار مهم دیگر اینکه:
در مسئلهء معراج، هیچیک از مشکلات سفر به فضا، مانع این سفر جسمانی، روحانی نشده اند.
خداوند، مرکب سریع السیر و ناشناخته ای که متناسب این سفر فضائى بوده، در اختیار پیامبرش گذارده است، و او را از خطراتى که در این سفر وجود داشته، زیر پوشش حمایت خود گرفته است. خطرات نیروی جاذبه، فقدان هوا، گرمای سوزان آفتاب در قسمتی که می تابد و سرمای کشنده در قسمتی که نمی تابد، اشعه های خطرناک که در ماوراء جو وجود دارند، مشکل بی وزنی و بالاخره ششمین و آخرین مشکل در سفرهای فضایی، مشکل زمان.
تمام این موانع در سفر معراج حضرت رسول از مقابل ایشان برداشته شد و ایشان را با وسیله ای خاص به میهمانی آسمانیها بردند.
🌺 اللهم صل علی النبی و آله الطیبین الطاهرین 🌺
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 أَلَيْسَ اللَّهُ بِكَافٍ عَبْدَهُ ۖ وَيُخَوِّفُونَكَ بِالَّذِينَ مِن دُونِهِ ۚ وَمَن يُضْلِلِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ هَادٍ.
آیا خداوند براى (نجات و دفاع از) بنده اش کافى نیست؟! ولى آنها تو را از غیر او مى ترسانند. (آنها گمراهند) و هر که را خداوند گمراه کند، هیچ راهنمایى براى او نخواهد بود! ۳۶ زمر.
تفسیر: خداوندى که قدرتش برتر از همهء قدرت هاست، و از نیازها و مشکلات بندگانش به خوبى آگاه است، و نسبت به آنها نهایت لطف و مرحمت را دارد، چگونه ممکن است بندگان با ایمانش را در برابر طوفان حوادث، و موج عداوت دشمنان تنها بگذارد؟
🍃 👈 در حقیقت، این آیه نویدى است براى همهء پویندگان راه حق، و مؤمنان راستین، مخصوصاً در محیط ها و زمانهایی که از هر سو مورد تهدیدند.
این آیه، به آنها دلگرمى و ثبات قدم مى بخشد، روح آنها را سرشار از نشاط و گام هایشان را استوار مى سازد، و اثرات روانى زیانبار تهدیدهاى دشمنان را خنثى مى کند.
👈 در دنبالهء این آیه، و آیهء بعد، اشاره به مسئلهء هدایت و ضلالت و تقسیم مردم به دو گروه گمراه و هدایت یافته میکند و اینکه همهء اینها از ناحیهء خداست، تا روشن شود، تمامى بندگان، نیازمند درگاه اویند، و بى خواست او چیزى در عالم رخ نمى دهد، مى فرماید:
🌹 وَمَن يَهْدِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِن مُّضِلٍّ ۗأَلَيْسَ اللَّهُ بِعَزِيزٍ ذِي انتِقَامٍ.
و هر که را خدا راهنمایى کند، هیچ گمراه کننده اى نخواهد داشت. آیا خداوند، توانا و داراى مجازات نیست؟! ۳۷ زمر.
بدیهى است نه آن ضلالت، بى دلیل است، و نه این هدایت بى حساب، بلکه هر یک تداومى است بر خواست خود انسان و تلاش او، آن کسیکه در طریق گمراهى قدم مى گذارد، و با تمام توان براى خاموش کردن نور حق تلاش مى کند هیچ فرصتى را براى اغفال دیگران از دست نمى دهد، و سر تا پا غرق گناه و عصیان است بدیهى است خداوند او را گمراه مى سازد، نه تنها توفیقش را از او بر مى گیرد بلکه نیروى درک و تشخیص او را از کار مى اندازد، بر دل او مهر مى نهد و بر چشمانش پرده مى افکند که این نتیجه اعمالى است که انجام مى دهد.
اما کسانیکه با خلوص نیت، قصد سیر الى الله را دارند و اسباب آنرا فراهم ساخته و گامهاى نخستین را برداشته اند، خداوند دستشان را می گیرد، نور هدایت الهى به کمکشان مى شتابد و فرشتگان حق به یارى آنها مى آیند، وسوسه هاى شیاطین را از قلوبشان مى زدایند ، ارادهء آنها را نیرومند، و گام هایشان را استوار مى دارند، و در لغزشگاه ها، لطف الهى یاری رسان است.
💚 اَلسَلامُ عَلَیکَ أَیُهَاالنَّبِیُ وَ رَحمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَيُوَفِّيهِمْ أُجُورَهُمْ وَيَزِيدُهُم مِّن فَضْلِهِ ۖ وَأَمَّا الَّذِينَ اسْتَنكَفُوا وَاسْتَكْبَرُوا فَيُعَذِّبُهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا وَلَا يَجِدُونَ لَهُم مِّن دُونِ اللَّهِ وَلِيًّا وَلَا نَصِيرًا.
پس کسانیکه ایمان آوردند و عمل شایسته انجام دادند (خداوند) پاداششان را بطور کامل به آنها خواهد داد و از فضل و بخشش خود بر (پاداش) آنها خواهد افزود. ولی کسانی را که ابا کردند و تکبر ورزیدند (استنكفوا و استكبروا)، با مجازات دردناکی کیفر خواهد کرد و (آنگاه) برای خود، غير از خدا سرپرست و یاوری نخواهند یافت. ۱۷۳ نساء.
تفسیر: استنکاف و استکبار، هر دو به معنی امتناع و انزجار از چیزی است. اما استنکاف از روی جهل و نادانی است و استکبار از روی خودبینی و سرکشی.
به این معنی که فرد مستنکف، از روی جهل و نادانی است که از بندگی خدا امتناع می ورزد، ولی مستکبر از روی تکبر و خودبزرگ بینی است که در مقابل فرمان خدا سرکشی میکند.
گرچه او هم گرفتار جهل است اما نوع این جهالت با جهالت مستنکف فرق می کند. شاید بشود فرد مستنکف را ارشاد و هدایت کرد، اما غرور فرد مستکبر، احتمالا هرگز اجازهء هدایت و رستگاری را به صاحبش نمیدهد.
👈 در آیهء معروف ادعونی استجب لکم، می خوانیم:
🌹 وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ ۚ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ.
پروردگار شما گفته است مرا بخوانید تا (دعای) شما را اجابت کنم. به یقین کسیکه از عبادت من تکبر ورزد بزودی با ذلت وارد دوزخ میشود ۶۰ غافر.
✔ معمولا بخش اول این آیهء مبارکه را بیان میکنیم و گله مند میشویم که پس چرا دعایمان مستجاب نمیشود؟!
ولی به بخش دوم هیچ توجهی نداریم که نکند در پیشگاه خدا تکبر دارم و در عبادت او کوتاهی میکنم و همین باعث مستجاب نشدن دعایم شده؟!
👈 حضرت امیر بیان بسیار رسائی در بارهء دعا فرموده اند:
🌷بخشی از سی و یکمین نامهء حضرت امیر در نهج البلاغه که وصیت آن حضرت است به امام حسن و همهء مومنین🌷
🍃 👈 پس هنگامیکه او را بخوانی صدايت را می شنود و وقتی که با او آهسته به نيايش بپردازی، آنرا می داند (پس حالا که اين حقايق را می دانی) حاجتت را به او عرضه کن و ذات و حقیقت نفس خويشتن را در پيشگاه او بگستران و غصه ها و اندوه های خود را به بارگاه او بيان کن و برطرف شدن سختیهايت را از او بخواه و برای همهء امور زندگيت از او ياری بطلب و از خزاين رحمت او عطايايی را مسئلت نما که جز او نتواند آنها را به تو عنايت فرمايد از فزونی عمرها و صحت بدنها و گسترش روزيها.
پس خداوند متعال کليدهای گنجينه های نعمتهايش را در اختيا تو قرار داده با اجازه و رخصت در مسئلت از او.
هر وقت بخواهی درهای نعمت او را به وسيلهء دعا به روی خود باز میکنی و انبوه رحمتش را بسوی خود سرازير می نمايی.
پس تاخير اجابت دعايی که به بارگاه خداوند نموده ای نااميدت نسازد، زيرا عطای الهی به قدر نيت است. و گاهی اجابت دعا برای بزرگتر نمودن پاداش دعاکننده و فراوان بودن عطای آرزوکننده به تاخير می افتد. بسا باشد که چيزی را از خدا مسئلت نمايی ولی آن خواسته به تو داده نمی شود، ولی در مقابل، بهتر از آن درخواست، يا در اين دنيا و يا در آخرت نصيبت می گردد. يا آن خواسته به جهت آنچه که برای تو بهتر است از تو برمی گردد.
پس چه بسا که آنچه مسئلت نموده ای، اگر به تو داده شود، دينت از بين می رود.
پس تو خيری را از خدا مسئلت کن که زيبايی اش برای تو بماند و وبالش از تو دور گردد.
پس مال، چيزی است که نه آن برای تو می ماند و نه تو برای آن.
🌺 ربنا آتنا فی الدنیا حسنه و فی الآخرة حسنه و قنا عذاب النار.
💚 خدایا بهترینها را در دنیا و آخرت نصیب مان گردان، و بهترین آنست که تو می دانی نه آنکه من می خواهم.
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ.
کسانیکه ایمان آورده اند و کارهای شایسته انجام داده اند، البته هیچکس را جز به اندازهء تواناییش تکلیف نمی کنیم، آنها اهل بهشتند و جاودانه در آن خواهند ماند. ۴۲ اعراف.
تفسیر: وقتی خدا می فرماید تکلیف به اندازهء توانایی است، یعنی همهء افراد، در هر طبقه، در هر سن، با هر تفکر و اندیشه، و با هر شرایطی می توانند در صف صالحان قرار بگیرند. زیرا هر دستوری که خداوند به بنده اش می فرماید، حتما و قطعا توان انجام آنرا قبلا به او داده. حالا بدلایل تفاوتهای فردی و محیطی، این توان در افراد مختلف، متفاوت است در بعضی کمتر و در بعضی بیشتر.
اما آنچه در همهء افراد یکسان است اینست که: همهء بندگان می توانند ایمان داشته باشند و عمل صالح انجام دهند. در حقیقت وسیلهء نجات و سعادت جاویدان، منحصرا ایمان است و عمل صالح.
👈 👈 اما از آنجائیکه درجهء ایمان و میزان عمل صالح افراد با هم متفاوت است، پاداشهای خداوند هم طبقه بندی شده.
و هرچه در مسیر حق، بیشتر تهذیب نفس و مجاهدت نماییم، و به انجام واجبات و مستحبات بپردازیم و از محرمات و مکروهات دوری کنیم، و در جهاد با دشمنان خدا و دشمنان دین خدا، یکپارچه و متحد، در صف اول باشیم، و به شعائر و احکام دین، تعظیم و احترام کنیم و اهمیت بدهیم...... خداوند منان، توانمان را در انجام اعمال صالح بالا می برد و سختیهای راه را آسان میکند، و به این ترتیب جایگاهمان در صف صالحان بالا رفته و ارتقاء می یابد و إن شاءالله، به جایگاه انسانهای بزرگ، اولیاء خدا، حتی بالاتر به جایگاه ائمه و پیامبران می رسد. به درجهء اعلی علیین و مقام رفیع سدرة المنتهی. مقام قرب الهی. که آن بزرگان، این مقام را تنها با اطاعت محض از پروردگار برای خود معامله کرده و خریدند.
👈 👈 👈 پس به آنچه تحت تعلیم و تربیت بزرگترها آموخته ایم اکتفا نکنیم و راضی نباشیم. خود را در معرض تعلیم و تربیت ثانوی قرار دهیم و از اسباب هدایت که بیکران در اختیارمان است بهره بگیریم و توان و ظرفیت خود را بالا ببریم.
💚 و من الله توفیق إن شاءالله 💚
✨ وصف مومن ✨
💚 مسیر بندگی.....
🌹🌹رَبُّ السَّماواتِ وَ الاْ َرْضِ وَ ما بَیْنَهُما فَاعْبُدْهُ وَ اصْطَبِرْ لِعِبادَتِهِ هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِیّاً.
پروردگار آسمانها و زمین، و آنچه میان آن دو قرار دارد. پس او را پرستش کن، و در راه عبادتش شکیبا باش. آیا مثل و مانندى براى او مى یابى؟! ۶۵ مریم.
تفسیر: انسان خلق شد تا خدا را عبادت کند.
🌹(وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاّ لِیَعْبُدُونِ.
من جن و انس را نیافریدم جز براى این که عبادتم کنند "و از این راه تکامل یابند و به من نزدیک شوند" ۵۶ ذاریات).
👈 برای رسیدن به کمال که همانا هدف خلقت است فقط یک راه وجود دارد، آنهم عبادت و بندگی خداست. اگر انسان در مسیر بندگی، صبر لازم را نداشته باشد، قطعا سختیهای راه او را خسته میکند و به مسیرهای انحرافی می کشاند. پس برای اینکه مسیر بندگی خدا را بسلامت سپری کنیم فقط و فقط باید صبور و شکیبا باشیم.
👈 صبر در انجام عبادت، صبر در انجام ندادن گناه و خودداری از آن، صبر بر بدیهای مردم و گذشت و بخشش، و صبر بر گذر زمان و عجله نداشتن 👉
✅ آنگاه در آیهء ۹۶ همین سوره می خوانیم:
🌹إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ سَیَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمنُ وُدّاً.
مسلماً کسانیکه ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام داده اند، خداوند رحمان محبتى براى آنان در دل ها قرار مى دهد.
💚 مسیر بندگی چیست؟
ایمان و عمل صالح.
کسیکه با ایمان و انجام عمل صالح، خود را در مسیر بندگی قرار می دهد و صبور است و شکیبا، برای خدا عزیز میشود و خدا او را در همهء دلها عزیز می کند و چه زیبا و پایدار است عزتی که از ذات اقدس پروردگار نصیب انسان شود.
⚫ اما سرنوشت کسانیکه بندگی خدا و عبادت او را انجام نمی دهند:
🌹کَذلِکَ نَقُصُّ عَلَیْکَ مِنْ أَنْباءِ ما قَدْ سَبَقَ وَ قَدْ آتَیْناکَ مِنْ لَدُنّا ذِکْراً.
مَنْ أَعْرَضَ عَنْهُ فَإِنَّهُ یَحْمِلُ یَوْمَ الْقِیامَةِ وِزْراً.
این گونه بخشى از اخبار پیشین را براى تو بازگو مى کنیم، و ما از نزد خود، ذکر (و قرآنى) به تو دادیم.
هر که از آن روى گردان شود، روز قیامت بار سنگینى (از گناه) بر دوش خواهد داشت. ۹۹ و ۱۰۰ طه.
👌 بندگی خدا جز با اجرای فرامین او در قرآن مجید، میسر نخواهد شد.
🌹وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْرِی فَإِنَّ لَهُ مَعِیشَةً ضَنْکاً وَ نَحْشُرُهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ أَعْمى.
قالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِی أَعْمى وَ قَدْ کُنْتُ بَصِیراً.
قالَ کَذلِکَ أَتَتْکَ آیاتُنا فَنَسِیتَها وَ کَذلِکَ الْیَوْمَ تُنْسى.
و هر که از یاد من روى گردان شود، زندگى (سخت و) تنگى خواهد داشت، و روز قیامت، او را نابینا محشور مى کنیم.
مى گوید: پروردگارا! چرا نابینا محشورم کردى؟ من که بینا بودم!
مى فرماید: آن گونه که آیات ما براى تو آمد، و تو آنها را فراموش کردى، امروز نیز تو فراموش خواهى شد! ۱۲۴ و ۵ و ۶ طه.
👈 اما یک نکتهء مهم و آن اینکه عذاب الهی برای کسیکه از خدا و قرآن دوری میکند، هم در دنیاست و هم در آخرت:
🌹وَ کَذلِکَ نَجْزِی مَنْ أَسْرَفَ وَ لَمْ یُؤْمِنْ بِآیاتِ رَبِّهِ وَ لَعَذابُ الاْ خِرَةِ أَشَدُّ وَ أَبْقى.
و این گونه جزا مى دهیم کسى را که اسراف کند، و به آیات پروردگارش ایمان نیاورد! و عذاب آخرت، شدیدتر و پایدارتر است. ۱۲۷ طه.
👈 منظور از اسراف در گناه چیست؟
گنهکاران دو دسته اند: گروهى گناهان محدودى دارند و ترسى از خدا در دل، یعنى رابطهء خود را به کلى با پروردگار قطع نکرده اند، اگر فرضاً ظلم و ستمى مى کند، شدید و سخت نیست و باعث خسارتهای جبران ناپذیر نمیشود و در عین حال خود را مقصر مى شمرد و در پیشگاه خدا روسیاه مى داند. بدون شک چنین فردى گنهکار است و مستحق مجازات، اما با کسیکه بى حساب گناه مى کند و هیچ قید و شرطى براى گناه قائل نیست و گاهى به انجام گناه افتخار مى کند و یا گناه را کوچک مى شمرد، فرق بسیار دارد. چرا که امید است دستهء اول سرانجام در مقام توبه و جبران برآیند، اما آنها که در گناه اسراف مى کنند، توبهء آنها بسیار بعید است.
✅ دیگران را قضاوت نکنیم، اما عبرت بگیریم.