🌺 حرکات امامان علیهم السلام برای تشکیل حکومت اسلامی. انسان ۲۵۰ ساله 🌺
💚 دورهء امام علی بن موسی الرضا:
در ۵ پیغام ( ۱ )
پس از شهادت امام موسی کاظم، در قلمرو سلطنت هارون، اختناق کامل حاکم بود بطوریکه یکی از یاران امام رضا گفته است: از شمشیر هارون خون می چکد.
کافی، ج۸، ص۲۵۷.
و امام رضا هم مجبور بود در خفا و با تقیه مبارزات پدران خود را ادامه دهد.
۵ سال اول دورهء امامت ایشان در زمان هارون بود و ۵ سال دوم مصادف بود با جنگهای داخلی میان خراسان و بغداد، بین مامون و امین، دو فرزند ارشد هارون، بر سر حکومت. و بالاخره مامون در جنگ با امین پیروز شد و خلافت را به چنگ آورد. یک خلافت بی منازع و بی رقیب.
اولین دغدغه او حل مشکل علویان بود. او در تجربهء خلفای سلف دیده بود که سطوت و حشمت هارونی و به بند کشیدن و به شهادت رساندن امامان، نتوانسته مانع از حرکت شیعیان شود، لذا روش دوستی و احترام را پیش گرفت و تصمیم گرفت امام رضا را ولیعهد خود قرار دهد.
مامون هوشی سرشار داشت و همهء امکانات هم در اختیار او بود و این، شرایط را برای امام سخت تر می کرد.
مامون تصمیم گرفته بود ریشهء تشیع را برای همیشه قطع کند. کاری که از سال ۴۰، یعنی بعد از شهادت حضرت امیر، هیچیک از خلفا با تمام قدرتی که داشتند نتوانسته بودند مقابل مبارزات امامان بزرگوار پیروز شده و به آن دست پیدا کنند.
و امام هشتم هم با وجودی که شرایطشان با دیگر امامان قبل از خود بکلی فرق داشت، ولی توانست به دشمن فائق آید و شیعه را زنده نگه دارد. بطوریکه سال ۲۰۱ هجری که سال ولایتعهدی امام هشتم است، یکی از پربرکت ترین سالهای تاریخ تشیع شد و نفس تازه ای در مبارزات علویان دمیده شد. و همه، مدیون شیوهء حکیمانهء امام هشتم هستیم.
👈 👈 شرح ماجرا:
مامون از دعوت امام به خراسان چند مقصود داشت:
✔ اولین هدف، تبدیل مبارزات علوی از شکل حاد و انقلابی به شکل آرام و بی خطر بود.
✔ دوم، تخطئهء مدعیان تشیع.
✔ سوم، با اینکار می خواست امام و یاران ایشان را که در معارضه و مبارزه بودند، در سیطرهء خود بگیرد.
✔ چهارم اینکه دیدارهای امام با عموم مردم، در یک محیط امنیتی و با نظارت ماموران حکومتی انجام شود.
✔ پنجم اینکه با انتخاب امام بعنوان ولیعهد، خود را در میان مردم که ارادت خاصی به امام هشتم داشتند، چهره ای معنوی و موجه نشان دهد.
✔ و ششم اینکه وجود امام بعنوان فرزند پیامبر و محبوب مردم در دستگاه حکومتی، می توانست توجیهی باشد بر عملکردهای نادرست حکومت.
/ إن شاءالله در پیغامهای بعدی پیامدهای این اهداف ششگانهء مامون را خواهیم خواند که اگر محقق میشد چه مشکلاتی برای تشیع بوجود می آورد!! اما به برکت تدبیر و درایت آقا علی بن موسی الرضا، نقشه های شومشان شکست خورد /
🌺 حرکات امامان علیهم السلام برای تشکیل حکومت اسلامی. انسان ۲۵۰ ساله 🌺
💚 دوران امام هشتم:
در ۵ پیغام ( ۲ )
👈 گفتیم هدف اول مامون از ولیعهدی امام رضا این بود که مبارزات را از حالت انقلابی به حالت آرام تبدیل کند.
اصولا مبارزات علویان به رهبری امامان بزرگوار از دو ویژگی برخوردار بود و بهمین جهت تاثیر بسیار زیادی در برهم زدن بساط خلافت داشت:
👈 یکی مظلومیت و دیگری قداست.
به این ترتیب هر کسیکه از اندک آمادگی برای هدایت برخوردار بود، اندیشهء شیعی به واسطهء همین دو ویژگی در دل و جان او قرار میگرفت، و به برکت استتار و مخفی بودن مبارزات امامان، تفکر شیعی روز بروز گسترش پیدا می کرد و مامون به این مهم پی برده بود لذا خواست با قرار دادن امام هشتم بعنوان یکی از مسئولین حکومتی، این مظلومیت و قداست را از او بگیرد.
و به این ترتیب می توانست مبارزات شیعی را در جامعه، از حد یک تفکر مخالف دستگاه، پائین آورده و آنرا همردیف تفکرهای معمولی که در جامعه وجود داشت، قرار دهد.
👈 دومین هدف او از ولایتعهدی امام رضا، تخطئهء شیعیان بود، به اینصورت که با آوردن امام هشتم در دستگاه حکومتی، شیعیان را خطاکار نشان میداد وثابت میکرد خلافتهای گذشته و خلافت خود مامون، نامشروع نیست و اعتراضات علویان از روی عقده های حقارت است.
ضمن اینکه زهد و بی اعتنائی ائمه به دنیا هم در انظار مردم از بین می رفت.
👈 در سومین و چهارمین هدف، مامون با ولیعهد قرار دادن امام می توانست علاوه بر خود امام، سلحشوران علوی را در سیطره خود بگیرد. کاری که خلفای قبلی علیرغم همهء تلاشها نتوانسته بودند به آن دست پیدا کنند و آنها را شناسائی و مغلوب کنند.
و می توانست دیدارهای مردمی امام را هم تحت نظارت ماموران امنیتی خود قرار دهد.
👈 اما هدف پنجم، کسب جایگاه معنوی برای خودش بود.
👈 و در ششمین هدف، با قرار دادن فرزند پاک پیامبر بعنوان ولیعهد، میتوانست حرکتهای خلاف دین و خلاف عدالت دستگاه حکومتش را سرپوش گذارد و کسب آبرویی کند و بابت دنیا طلبی، مواخذه نشود.
◾ او چنان با تدبیرهای پیچیده، اهدافش را دنبال می کرد که گاها به غیر از خود او هیچکس از محتوای سیاستش خبر نداشت حتی در بعضی موارد، فضل بن سهل، وزیر و مشاور نزدیک او هم بیخبر بود.
او سیاستمداری پخته و متفکری عمیق بود.
💚 👈 اما طرف دیگر که بود؟ امام علی بن موسی الرضا.
✅ که توانست اینهمه پختگی و سیاست بازی را مهار کرده و آنهمه زحمت و هزینهء مامون را به یک بازی کودکانه مبدل سازد.
سرانجام هم مامون با همهء زیرکی نتوانست راهی غیر از راه پدرانش را پیش بگیرد و سرانجام در همان مزبله ای افتاد که پدرانش سقوط کرده بودند. عیاشی و پرده دری.
اما سیاستهای امام هشتم چه بود که پوزهء مامون را به خاک مالید؟
/ فرداإن شاءالله/
🌺 حرکات امام علیهم السلام برای تشکیل حکومت اسلامی. انسان ۲۵۰ ساله 🌺
💚 دوران امام هشتم:
در ۵ پیغام ( ۳ )
👈 سیاستهای امام رضا در مقابل مامون:
وقتی ایشان را به خراسان دعوت کردند، امام رضا فضای مدینه را از نارضایتی و کراهت پر کرد. ایشان بدبینی خود را به مامون به هر زبانی که میشد به گوش مردم رساند.
در خداحافظیها، با حرم نبوی، با خانواده، در طواف کعبه....در همه جا با اشک و آه به همگان ثابت میکرد که این سفر، سفر مرگ است، و مردم را اینگونه به مامون بدبین کرده که امامشان را ظالمانه به قتلگاه می برد.
زمانی که در مرو به امام هشتم پیشنهاد ولایتعهدی داده شد، ایشان بشدت استنکاف و مخالفت کرد تا وقتیکه مامون امام را تهدید به قتل نمود، آنگاه پذیرفت.
👈 و کارگزاران مامون که دقیق از اسرار کار او باخبر نبودند، فورا همه جا جار زدند که خلیفه مقام ولیعهدی را به علی بن موسی عطا می کند و او نمی پذیرد و زمانی که بالاخره ولیعهدی از سوی امام پذیرفته شد، دستگاه حکومتی آنقدر ذوق زده شد که ۷۰ سال دشنام به اهل بیت در مجالس و منبرها، تبدیل شد به بیان فضائل اهل بیت و این باعث شد دوستان اهل بیت خوشحال شوند و دیگران، امام را بیشتر بشناسند و ارادتها به ایشان و اهل بیت فزونی یابد. و این یک پیروزی بزرگ بود که به ذهن مامون نرسیده بود 👉
✔ خب اینجا برای مردم سوال شد که:
ولایتعهدی، مقامی است که مامون برای آنکه آنرا از برادرش امین بگیرد، او را به قتل رسانده! حالا آنرا تقدیم می کند به امام هشتم و ایشان آنرا نمی پذیرد تا اینکه تهدید به قتل شود؟!
✔ و سوال دوم این بود که:
زمانی هم که امام آنرا پذیرفته شرط کرده در شئون حکومتی و عزل و نسبها هیچ دخالتی نداشته باشد؟!
👈 👈 و پاسخ این سوال در اذهان عمومی، درست برعکس نتیجه ای بود که مامون انتظار داشت.
دوری ایشان از دستگاه حکومتی در حالیکه ولیعهد است یعنی مخالفت با این دستگاه و معترض بودن به آن.
مامون که این شرط را به امید اینکه امام به مرور وارد حکومت خواهد شد پذیرفته بود، مدام با لطائف الحیل سعی میکرد امام را به مشاغل خلافت بکشاند اما موفق نمیشد.
مثلا از ایشان خواست برای نقاط پریشان، نامه ای بنویسد تا مردم آرام شوند، یا گفت برای آرام دل مردم، امامت نماز عید فطر را بعهده بگیر که هیچیک را امام قبول نکرده و هربار شرطی را که گذاشته بود یادآوری می کرد.
اما وقتی با اصرار مامون مجبور شد برای امامت نماز عید فطر حرکت کند، کاری کرد که مامون پشیمان شده و ایشان را برگرداند.
🌸 امام هشتم تقیه را کنار گذاشت و از تریبون خلافت که در اختیار ایشان قرار گرفته بود، داعیهء امامت شیعی را برملا کرد. ایشان سخنانی را فرمود که از سال ۴۰، یعنی بعد از حضرت امیر هیچیک از امامان نتوانسته بودند بیان کنند. حالا امام هشتم با صدای بلند آن سخنان را به گوش همه رساند.
🌸 یا مناظرات امام در جمع علما که قویترین استدلال امامت را بیان فرموده اند و یا نامهء جوامع الشریعه که در آن رئوس مطالب عقیدتی و فقهی شیعه را برای فضل بن سهل نوشته اند و قصیده های فراوانی که در مدح امام سروده شده و موارد بسیار دیگر که همهء اینها خبر از موفقیت امام دارد نه مغلوب شدن ایشان به دست مامون.
/ ادامه فرداإن شاءالله/
🌺 حرکات امامان علیهم السلام برای تشکیل حکومت اسلامی. انسان ۲۵۰ ساله 🌺
💚 دوران امام هشتم:
در ۵ پیغام ( ۴ )
ادامهء شرح سیاستهای امام هشتم در مقابل مامون:
مامون که فکر میکرد با مقام ولیعهدی امام هشتم، رابطهء ایشان را با مردم کم می کند، عملا در استحکام این رابطه نقش بسزائی داشت.
حضرت رضا در مسیر سفر مدینه به خراسان، چه اذهانی را که بر تفکر شیعی روشن نکرد و چه قلوبی را که بسمت خود نکشید.
امام هشتم با قبول ولیعهدی به آن شکل که در پیغام روز گذشته بیان شد، عملا باعث گردید سرجنبانان تشیع، نه تنها به سکوت و سازش تشویق نشدند بلکه با حمایت امام، مورد احترام و تجلیل هم قرار می گرفتند.
در یک نمونه میتوان به دعبل اشاره کرد.
او شاعری بود تند زبان بر علیه خلفا و دستگاههای حکومتی آنان. بطوریکه همیشه مورد تعقیب و تفتیش دولت بود. و همیشه میان شهرها و آبادیها، بار خود را بر دوش داشت و سرگردان بود.
حالا در امان کامل وارد دستگاه حکومتی میشود و به محضر امام هشتم می رسد و شیواترین قصیدهء خود که ادعانامهء نهضت علوی بر ضد دستگاههای خلافت اموی و عباسی است را می سراید و این شعر در زمان کوتاهی در تمام بلاد اسلامی پخش میشود. و موارد دیگری که نشان می دهد در آنزمان امنیت بیشتری برای مبارزان علوی برقرار شده بود.
زمان می گذشت و همچنان امام هشتم بدون هیچ دخالتی در امور حکومتی، ولیعهد دستگاه خلافت عباسیان بود. یکسال از قبول ولیعهدی ایشان با همین شرط می گذشت، و مامون هم برای جلب نظر امام که وارد عملکرد دستگاه حکومت شود، در این یکسال از احترام و تعریف و تمجید ایشان چیزی کم نگذاشته بود. و حالا پس از یکسال، عموم مردم، امام را بعنوان یک چهرهء در خور تعظیم و تجلیل، و یک انسان شایستهء خلافت و جانشینی پیغمبر می شناختند.
و عملا مامون که می خواست مخالفان خود را به خود خوشبین کند و امام را بعنوان یک انسان دنیادوست و دنیاطلب جلوه دهد، کاملا با نتیجه ای برعکس روبرو شده بود.
او در این قمار بزرگ، بخاطر تدبیر حکیمانهء امام هشتم، نه تنها چیزی بدست نیاورد بلکه بسیاری چیزها را از دست داد.
بالاخره مامون متوجه شکست خود شد و در صدد جبران برآمد و تصمیم گرفت به همان شیوهء پدرانش که در مقابله با ائمه عمل کردند، عمل کند و امام هشتم را به قتل برساند.
/ ادامه فرداإن شاءالله/
⚫⚫⚫
🌺 حرکات امامان علیهم السلام برای تشکیل حکومت اسلامی. انسان ۲۵۰ ساله 🌺
💚 دوران امام هشتم:
در ۵ پیغام ( ۵ )
👈 خواندیم مامون برای مقابله با حضرت رضا، راهی غیر از راه پدرانش انتخاب کرد. پدرانش در دوره های قبل، امامان را به شهادت رسانده بودند اما او امام هشتم را ولیعهد خود در دستگاه حکومتی قرار داد، تا اینگونه او را حذف کند ولی بخاطر عدم همکاری امام هشتم و تدابیر حکیمانهء ایشان، دچار شکست شد و تصمیم گرفت همان راه پدرانش را برود و امام هشتم را به قتل برساند.
بدیهی است قتل امام هشتم پس از چنان موقعیت ممتازی که برای ایشان ایجاد شده بود، کار آسانی نبود. بنابراین مامون مجبور بود فضا را آماده و آسان کند.
یکی از کارهایی که انجام داد شایعه پراکنی و نقل سخنان دروغ از قول امام هشتم بود. فی المثل بطور ناگهانی در مرو شایع شد امام رضا همهء مردم را بردهء خود می داند.
و یا تشکیل مناظرات با علمای مذاهب مختلف، و با هر کسی که احتمال می رفت بتواند امام را مغلوب کند. اما هر بار قدرت علمی امام بر جلسه غالب میشد.
یک یا دوبار هم نوکران مامون در صدد ترور امام برآمدند اما موفق نشدند.
یکبار هم ایشان را در سرخس به زندان انداخت.
اما همهء اینها، رتبهء معنوی و قداست امام هشتم را بالاتر میبرد تا اینکه بالاخره مامون تصمیم گرفت تا خودش دست بکار شود. و طرح مسمومیت امام عزیز امت را در نهایت قساوت و جنایت ریخت.
و در روز آخر ماه صفر سال ۲۰۳ هجری قمری، دوسال بعد از اینکه امام را از مدینه به خراسان آورده بود و یکسال و نیم بعد از ولایتعهدی ایشان، دست خود را به این جنایت بزرگ و فراموش نشدنی آلوده کرد.
💚 امام هشتم، یادگاری است مظلوم و میهمانی است گرانقدر از خاندان نبوت، برای ما.
و ما قدرشناس این امام بزرگوار هستیم و همیشه ایشان را عزیز می داریم و خدا را شاکریم که اجدادمان هم ایشان را عزیز داشتند و هرگز در به شهادت رساندن علی بن موسی الرضا همسو با دستگاه حکومتی نشدند و بر شهادت ایشان بسیار گریستند و عزاداری کردند.
🌸 ⚫ و چه افتخار بزرگی است تاج خادمی عبادالله بر سر، و نشان خادمی حضرت رضا بر سینه ⚫ 🌸
✨ وصف مومن ✨
🌹🌹 أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِن قَبْلِكُم ۖ مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّىٰ يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَىٰ نَصْرُ اللَّهِ ۗ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ.
آیا گمان کردید داخل بهشت مى شوید، بى آنکه حوادثى همچون حوادث گذشتگان به شما برسد؟! همانها که سختیها و زیانها به آنها رسید، و آنچنان بى قرار شدند که پیامبرشان و افرادى که با او ایمان آورده بودند گفتند: پس یارى خدا کى خواهد آمد؟! (به آنها گفته شد) آگاه باشید، یارى خدا نزدیک است. ۲۱۴ بقره.
تفسیر: بدون امتحان وارد بهشت نمى شوید! جمعى از مؤمنان مى پندارند عامل اصلى ورود در بهشت تنها اظهار ایمان به خداست و به دنبال آن نباید ناراحتى و رنجى را متحمل شد، و بى آنکه تلاش و کوشش به خرج داد، خداوند همهء کارها را روبراه خواهد کرد و دشمنان را نابود خواهد ساخت!! و تصور می کنند همینکه ایمان دارند و احکام الهی را رعایت می کنند، دیگر نباید متحمل رنج و دردی شوند. و اگر گرفتاری یا مشکلی برایشان پیش آید، غالبا می گویند: ما چرا؟ ما که مومنیم!!
👈 در واقع این ایمان زبانی است. در عمل است که میزان ایمان قلبی اثبات میشود. در شدائد و گرفتاریها.
در مورد مومنانی که در این آیه از آنها سخن گفته شده، شدائد و زیانهاى فراوان به آنها رسید. پس از صبر و تحمل فراوان، بالاخره آنچنان ناراحت و متزلزل شدند که پیامبر الهى و افرادى که ایمان آورده بودند گفتند: پس یارى خدا کى خواهد آمد؟ (مَتى نَصْرُ اللّهِ).
و چون آنها نهایت استقامت خود را در برابر این حوادث به خرج دادند و دست به دامن الطاف الهى زدند به آنها گفته شد: آگاه باشید! یارى خدا نزدیک است (أَلا إِنَّ نَصْرَ اللّهِ قَریبٌ).
👈 👈 جملهء مَتى نَصْرُ اللّهِ: به معنی یارى خدا کى مى آید؟ که از سوى پیامبران و مؤمنان در مواقع نهایت شدت گفته شده، به معنى شک و تردید در این موضوع، یا اعتراض و ایراد نیست، بلکه به عنوان تقاضا و انتظار، مطرح شده است، و لذا به دنبال آن، از سوى خداوند، به آنها بشارت داده مى شود که یارى خدا نزدیک است.
✅ به این معنی که آنان در برابر سختیهایی که در راه خدا به آنها می رسید، همه جوره ایستادگی و مقاومت می کنند. در مقطعی که نگران میشوند گرفتاریها بر آنها غالب شده و آنها را از مسیر حق منحرف کنند، دست به دامن الهی شده و کمک می خواهند.
👈 دقت کنیم:
آنها دست از مقاومت و ایستادگی نمی کشند، آنها همچنانکه در مسیر حق راه را ادامه می دهند، در اوج سختی از خدا یاری می خواهند تا مبادا سختیهای راه، آنها را سست و متزلزل کند و ذره ای از مسیر الهی دور شوند. لذا خداوند برای امید و اطمینان آنها فرموده یاری خدا نزدیک است.
اما 👈 👈 توجه کنیم اینکه خداوند فرموده یاری الهی نزدیک است، به این معنی نیست که همین حالا یاری خواهد رساند. بلکه به این معنی است که قطعا خداوند شما را یاری خواهد کرد. پس همچنان مقاومت کنید تا یاری خدا برسد.
یک مثال خودمانی👇
در مسیر الی الله، یک سرند الهی وجود دارد. مؤمنان در مراحل پی در پی در آن قرار می گیرند. بعضی ریزش میکنند و بعضی باقی می مانند. دفعات بعدی منافذ آن سرند، ریزتر از قبل میشود و باز گروهی از مومنان که دفعهء پیش در آن باقی مانده بودند اینبار ریزش می کنند. و دوباره برای آنها که باقی مانده اند سرندی با منافذ ریزتر قرار می دهند.............
و این امتحانات و آزمایشات، و ابتلائات برای مومنان ادامه دارد تا مؤمن ترین، محکمترین و خالص ترین ها باقی بمانند.
👈 به نظرتان آنزمان چه اتفاقی خواهد افتاد؟
زمانیکه خالص ترین مؤمنان، در پیشگاه خداوند سربلند شوند چه خواهد شد؟
💚 عده ای بصورت گروهی به شهادت می رسند مثل شرکت در جهاد.
گروهی بصورت انفرادی بدست دشمن به شهادت می رسند مثل ترور.
گروهی هم یاران خدا خواهند بود برای ظهور......................
حتی اگر ظهور در حیات آنها واقع نشود.