Shabe 12 14030427-64.pdf
124.9K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب دوازدهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۷
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030428-64.mp3
18.04M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب سیزدهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب سیزدهم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓
خلاصۀ شب سیزدهم محرم 28 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت
✅ اگر بخواهیم عاقبت بخیر شویم باید مقدماتی را در خود ایجاد کنیم. عاقبت به خیر یا به شر شدن ما، منوط به عملکرد ماست.
در قرآن می خوانیم: «إِنَّ الَّذِينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ * نَحْنُ أَوْلِياؤُكُمْ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ وَ لَكُمْ فِيها ما تَشْتَهِي أَنْفُسُكُمْ وَ لَكُمْ فِيها ما تَدَّعُونَ * نُزُلاً مِنْ غَفُورٍ رَحِيمٍ» یعنی کسانی که بگویند ربّ ما خداست و در این راه استقامت به خرج دهند به ده برکت دست پیدا می کنند.
📌 به عنوان مقدمه می گوییم: ملائکه بیشترین مخلوقات خداوند است. در روایت است که بالای سر شما در آسمان حتی به اندازۀ یک جای قدم خالی نیست و همه جا مملو از ملائکه ای است که منتظر فرمان و دستور خداوند هستند.
ملائکه به گروه های متعددی تقسیم می شوند برخی از آنها اصلا به ما کاری ندارند و ما نیز با آنها کاری نداریم مانند ملائکۀ حاملان عرش الهی ولی بعضی از آنها در ارتباط مستقیم با ما هستند مانند ملائکه ای که اعمال ما را ثبت می کنند و بعضی هم به گونه ای هستند که ما در طول عمر فقط یک بار با آنها سر و کار پیدا می کنیم مانند ملک الموت.
همچنین گروهی از ملائکه «حَفَظَة» نام دارند و مأمور حفظ انسان از انواع بلاها هستند تا جان آنها محفوظ بماند. این ملائکه در تمام مدتی که مقدر است انسان زنده بماند بلاهایی که منجر به مرگ او می شود را از او دور می کنند. ولی هنگامی که زمان مرگ فرا می رسد خطاب می آید که آنها خود را کنار بکشند، در نتیجه در یک آن، یک بلا به سراغ انسان می آید و مرگ او فرا می رسد.
💠 بعضی از ملائکه نیز فقط بر خواص از اهل ایمان نازل می شوند و آیات قرآن که در ابتدای صحبت مطرح کردیم به این گروه اشاره دارد: آن سه شرط عبارتند از: «قالوا»، «ربنا الله» و «ثم استقاموا». در این صورت این ملائکه که آنها را «معین» و «یاور» می نامند در کنار فرد می آیند تا او را کمک کنند. سپس ده برکت بر آن فرد نازل می شوند:
1- «تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ» ملائکه بر آنها نازل می شوند؛
2- «أَلاَّ تَخافُوا»، خوف و ترسی نداشته باشید؛
3- «وَ لا تَحْزَنُوا» نگران نباشید؛
4- «وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ» بهشتی که انبیاء وعده داده اند بر شما بشارت باد؛
5- «نَحْنُ أَوْلِياؤُكُمْ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا» ما در دنیا یاوران تو بودیم هرچند ما را نمی دیدی؛
6- «وَ فِي الْآخِرَةِ» در آخرت هم با تو همراه هستیم؛
7- «وَ لَكُمْ فِيها ما تَشْتَهِي أَنْفُسُكُمْ» در بهشت آنچه میل دارید برای شما آماده می شود؛
8- «وَ لَكُمْ فِيها ما تَدَّعُونَ» هرچه بگویید آماده می شود؛
9 و 10- «نُزُلاً مِنْ غَفُورٍ رَحِيمٍ» اینها همه «نُزُل» و پیش پرداختی برای شما از طرف خداوند غفور و رحیم است.
👈 «نُزُل» در لغت به معنای پیش غذاست مانند سوپ. در واقع مهیا بودن هر آنچه نفس انسان آن را طلب کند، مقدمۀ نعمت های بهشت است و در ما وراء آن، نعمت هایی است که به فرمودۀ امیر مؤمنان ع: نه چشمانی آن را دیده است و نه گوش هایی اوصاف آن را شنیده است و نه اصلا به فکر کسی خطور کرده است.
👈 در عبارت «ثم استقاموا»، «ثم» دلالت بر تراخی دارد یعنی این استقامت چیزی نیست که سریعا به انسان داده شود بلکه انسان باید روی خودش کار کند و به این مرحله دست یابد و به جایی برسد که استقامت برای او ملکه شود و به تمامی جان او نفوذ کند.
❗️ کسی که مانند زبیر که 26 سال در خدمت امیر مؤمنان بود سرآخر مسیر خود را عوض کرد و استقامت به خرج نداد در نتیجه جنگ جمل را به راه انداخت چرا که مشاهده کرد امام ع مزد ویژه ای مازاد بر لیاقت او به وی نمی دهد.
در شب واقعۀ کربلا وقتی امام حسین علیه السلام فرمود هر کسی بخواهد می تواند از من جدا شود، یکی که اهل استقامت بود عرضه داشت: دوست دارم هزار بار کشته شوم و باز زنده گردم و از حریم تو دفاع کنم.
💠 ابراهیم ع پیغمبری که ابتدا پیغمبر بود بعد، رسول شد، بعد پیغمبرِ اولوا العظم و سپس «خلیل الرحمان» شد. حال که می خواهند به او مقام «امامت» را بدهند این مقام بسیار عظیم تر است این مقام بدون امتحانات به او داده نمی شود از جمله این امتحانات همان خواب او به ذبح اسماعیل است.
📌 اگر ما در امتحانات الهی سربلند بیرون نمی آییم به سبب این است که روی خودمان کار نکردیم، حتی اگر در امتحانات آسان موفق شویم در امتحانات سنگین تر باز می مانیم.
Shabe 13 14030428-64.pdf
147.7K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب سیزدهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۸
هدایت شده از هیئت فاطمیه
14030429-64.mp3
17.72M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب چهاردهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب چهاردهم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓
شب چهاردهم محرم 29 تیرماه 1403
موضوع: عبودیت
✅ بحث در استقامت انسان در مسیر دین است. خداوند برای ما ملائکه ای قرار داده است که نام آنها «معین و یاور» است که برای مؤمنان نازل می شوند و ده برکت برای مؤمن ایجاد می شود (که در جلسۀ قبل توضیح دادیم) در عین حال، سه شرط باید محرز شود تا آنها در کنار ما بیایند که عبارتند از: «قالوا»، «ربنا الله» و «ثم استقاموا». این مقام نیز در بوتۀ امتحانات ظاهر می شود؛ تا امتحانات الهی اتفاق نیفتد ما از درون خود بی خبر خواهیم بود.
📌 خداوند دنیا را محل بلاء قرار داده است و بلاها انواع مختلف دارد:
1️⃣ بعضی بلای عقوبتی است و به سبب گناه ایجاد می شود تا انسان از خواب غفلت خارج شود.
2️⃣ نوع دیگر، بلاهای ترفیعی است. اگر انسان در تقوا موفق باشد و اهل لیاقت باشد، با نزول این قبیل بلاها مقام او را بالا می برند.
3️⃣ قسم دیگر، بلاهای تطهیری است. سابقا انسان گناهانی را انجام می داد و واجباتی را ترک می کرد و الآن می خواهد توبه کند و خداوند با نزول بلا حجابی که آن گناهان ایجاد کرده بود را برطرف می کند.
4️⃣ بعضی از بلاها قهری نام دارد یعنی حتی اگر انسان توبه کند و از صاحب حق نیز عذرخواهی نماید تبعات آن گناهان حتما به سراغش می آید.
5️⃣ قسم آخر نیز بلاهای امتحانی است، این بلاها به سبب این است که انسان، خود را بشناسد و بفهمد لایق مقامات بالا هست یا نه. یک بخش از عبارت «ثم استقاموا» به این قسم از بلا بر می گردد. انسان ممکن است در یک جلسه منقلب شود، حالت توبه به او دست بدهد و اشکش نیز سرازیر شود ولی این حالت در او ادامه دار نباشد. به همین دلیل در این آیه سخن از استقامت تا آخر عمر است.
📌 گام اول در «ثم استقاموا» صبر است. اگر این صبر ادامه پیدا کند تبدیل به استقامت می شود.
👈 در روایتی از امام صادق ع می خوانیم: مثال صبر با ایمان همانند مثال سر نسبت به بدن است. همان گونه که اگر صبر از بین برد، بدن هم نابود می شود، صبر هم اگر برود ایمان نیز دیگر بقائی ندارد و از بین می رود.
حضرت در روایت دیگری می فرماید: اگر مؤمنی را وارد قبر کنند، نماز در سمت راست او و انفاق های او در طرف چپ او می ایستد. اعمال خوب او نیز بالای سر او قرار می گیرد. صبر نیز در گوشه ای از قبر می ایستد. هنگامی که دو ملک وارد قبر می شوند صبر، به نماز و انفاق و کارهای خوب می گوید که شما پاسخ بدهید و اگر درمانده شدید، من کار میّت را بر عهده می گیرم. (حتی خواندن نماز و انفاق و انجام کار خوب نیز نیاز به صبر دارد.)
❗️ اگر انسان بی صبری کند و خود را اصلاح نکند گاه چنان این فساد به جانش نفوذ می کند که دیگر توان اصلاح نخواهد داشت.
💧 باید دقت کنیم که هر کاری که خداوند حکیم انجام می دهد از روی علم و حکمت است ولی ما چه بسا از آن خبر نداریم.
در قرآن در مورد لشکر طالوت می خوانیم: هنگامی طالوت و لشکریانش با سپاهیانش بیرون رفت طالوت به آنها گفت که خداوند شما را با نهر آبی آزمایش می کند و آن اینکه شما نباید از این آب نباید بنوشید مگر اینکه یک کف دست آب بگیرید و به همان بسنده کند و اگر بیشتر بنوشد از من نیست. در اینجا انسان تصور می کند که وقتی قرار است انسان با دشمن روبرو شود و به آب هم نیاز دارد چرا باید چنین کاری کند؟ اما جمعی که به حکمت این آزمایش ایمان نداشتند به این دستور اعتنا نکردند و تا سیراب شوند از آب نوشیدند. اما جمعی به آن دستور عمل کردند. سپس کار به آنجا منجر شد که جالوت به دست طالوت از بین رفت و آن لشکر اندک که به دستور عمل کرده بودند به لشکر جالوت غلبه کردند و آن جمع که از آب زیاد نوشیده بودند کم صبری به خرج دادند و در مقابله با جالوت به سبب ترس، کاری نکردند.
📌 خدا در حالت بیماری، صحت، زمان جنگ، صلح، دارائی، فقر و در هر حال، امتحانات مخصوص به خود را برای انسان در نظر می گیرد. ما باید برای خودمان این نکته را جا بیندازیم که این امتحانات بی حکمت نیست.
📌 دو عنوان تقوا و صبر در قرآن بسیار تکرار شده است. در جنگ بدر، که اولین جنگ در عالَم اسلام است مسلمانان بسیار اندک با کمترین تجهیزات بودند ولی و تعداد کفار بسیار زیاد بود و کاملا مسلح بودند ولی خداوند می فرماید که به سبب صبر، مسلمانان را نیروهایی از ملائکه ترسی که به دل دشمنان انداخت پیروز گردانید.
Shabe 14 14030429-64.pdf
135.4K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب چهاردهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۲۹
14030501-64.mp3
17.55M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب هفدهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 جمعه ۱۴۰۳/۰۵/۰۱
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
شب هفدهم محرم 1 مرداد 1403
موضوع: عبودیت
✅ از عالَم دنیا به عالَم مُلک تعبیر می کنند. خداوند ما را به عبودیت امر کرده است تا از عالَم مُلک پرواز کرده به ملکوت برویم. عالم ملک، حقیر است و اگر ما در این عالَم اسیر شویم ما نیز حقیر خواهیم شد. از این رو اسبابی فراهم کرده اند تا از این عالَم فراتر رویم به عالَم ملکوت دست یابیم. ما خودمان روش انجام این کار را نمی دانیم و حتی نمی دانیم عالَم ملکوت کجاست و چگونه است و از شرایط و موانعی آن بی خبر هستیم و عقل ما نیز به آن راهی ندارد. در نتیجه به راهنما نیاز داریم و فقط اهل بیت می توانند این مسیر را به ما نشان دهند زیرا آنها صاحبان ملکوت هستند و سفرۀ دیگران از این مطالب کاملا خالی است و اگر کسی از ملکوت سخنی گفت باید از اهل بیت راهنمایی گرفته باشد. به همین دلیل در سورۀ انسان می فرماید: «إِنَّا هَدَيْناهُ السَّبيلَ إِمَّا شاكِراً وَ إِمَّا كَفُورا» (انسان / 3) یعنی ما بودیم که راه را به انسان نشان دادیم. مراد از «السَّبیل» همان راه عبودیت است و ما باید در این راه قرار بگیریم.
✅ همین مضمون در حدیثی از رسول خدا (ص) وجود دارد که می فرماید: هرعملی که شما را از آتش دور کند و به بهشت نزدیک نماید را به شما گفته ایم و شما را از آن نهی کرده ایم و هر عملی که شما را به بهشت نزدیک کند و از آتش دور کند را به شما گفته ایم و شما را به آن امر کرده ایم. یعنی هر آنچه بنا بود از شرایط اوج یا سقوط بیان کنیم همه را به شما گفته ایم.
📌 خداوند در سورۀ آل عمران شش مورد از مظاهر دنیوی را نام برده که عبارتند از: شهوت جنسی، حب اولاد، (در خانه ای که فرزند است آن خانه جلوۀ دیگری دارد)، طلا و نقره که همان ثروت مالی است، اسب های نجیب و اصیل (امروزه ماشین های لوکس و گرانقیمت)، دامداری و داشتن چهارپایان، و زمین های زراعی. سپس می فرماید: اینها زیباییهای عالَم مُلک است ولی نعمت های اصلی در نزد خداوند است. یعنی مبادا این جلوه ها شما را به خود مشغول کند و از مسیر اصلی غافل نماید.
سپس خداوند می فرماید: «آیا می خواهید از این شش مورد بهتر را به شما معرفی کنم؟ برای کسانی که با تقوا هستند، نزد خداوند بهشتی هست که نعمت های فراوانی دارد.
این نعمت ها اصلا به ذهن ما خطور هم نمی کندآنچه به ذهن ما خطور می کند مربوط به همین عالم است و بیش از آن را نمی توانیم تصور کنیم. در میان آن نعمت های الهی رضوان الهی نعمت خاص دیگری است همان گونه که می فرماید: «وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَكْبَرُ» این مقامات بالا را به هر بهشتی نمی دهند، افرادی ممکن است وارد بهشت شوند ولی به مقام رضوان نرسند
❗️انسان باید همواره حدیث نفس کند و این زمزمه را داشته باشد که مبادا فریب ظواهر دنیوی را بخورد و شیفتۀ آنها شود. این همان است که در روایات به «وَاعِظٍ مِنْ نَفْسِه» تعبیر کرده اند.
❗️ خداوند در قرآن می فرماید: هر کاری می خواهید انجام دهید ولی بدانید خداوند، پیغمرش و معصومین اعمال و نیت های شما را مشاهده می کنند.
🖌 اینکه در حدیث قدسی آمده است: «خلقت الأشياء لأجلك و خلقتك لأجلي» یعنی همۀ اشیاء را برای انسان خلق کرده ام و ای انسان! تو را برای خودم خلق نموده ام. آیا این اشیاء برای نزدیک شدن ما به خداست یا دور شدن ما از او؟
Shabe 17 14030501-64.pdf
131.8K
🔸 متن کامل سخنرانی آیت الله توکل (همراه با آدرس دقیق منابع)
💠شب هفدهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 جمعه ۱۴۰۳/۰۵/۰۱
14030502-64.mp3
19.15M
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️
🔸سخنرانی؛
🎤آیت الله سیدرحیم توکل
💠شب هجدهم محرم
💠موضوع: عبودیت
🗓 سه شنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۲
*واحدفرهنگی هیئت فاطمیه*
@fatemiyeh_qom
کانال آیت الله توکل
◾️السلام علیک یا اباعبدالله◾️ 🔸سخنرانی؛ 🎤آیت الله سیدرحیم توکل 💠شب هجدهم محرم 💠موضوع: عبودیت 🗓 س
شب هجدهم محرم 2 مرداد 1403
موضوع: عبودیت
✅ خداوند، جلوه های عالَم را به ما متذکر شده است. این جلوه ها که دنیوی است همانند دنیا دارای برجسب فنا می باشد. افرادی که نگاهشان دنیوی است ظاهر آن را مشاهده می کنند و گرفتار آن شده به زمین می خورند ولی کسانی که اسیر دنیا نیستند از آن جلوه ها عبور می کنند و خود را به مابعد آن می رسانند.
✅ ظاهر دنیا بسیار زیبا و فریبنده است ولی چون دنیوی است، فناپذیر می باشد در نتیجه زحمات افراد در این مسیر نیز فنا و زوال پذیر است.
📌 در قرآن می خوانیم: افرادی که اهل دوزخ هستند قلب هایی دارند که با آنها درک نمی کنند، چشم هایی دارند که با آن نمی بینند و گوش هایی دارند که با آن نمی شنوند. این گروه همانند چهارپا هستند (جز خوردن و شهوات چیز دیگری نمی فهمند) بلکه حتی از چهارپا هم پست تر می باشند زیرا چهارپا نه عقل دارد نه انبیاء بر او نازل شده اند نه کتاب آسمانی ولی انسان بی ایمان همۀ آنها را دارد ولی با وجود این ابزار، هدایت نشده است. اینها افرادی هستند که مبتلا به غفلت هستند و به همین ظاهرها فریفته شدند و از آنها عبور نکرده اند.
📌 اگر انسان به این درک برسد که خود را در محضر خدا و اهل بیت تصور کند بسیاری از راه را طی کرده است. در آیۀ دیگر می خوانیم: اگر سه نفر باشید نجوا کنید چهارمینِ شما خداست و اگر پنج نفر باشید ششمین خداست و چه کمتر باشید و یا بیشتر خدا با شماست. خداوند همیشه در کنار شما هست و از شما به خود شما آگاه تر است.
❗️ اگر واقعا باور کنیم که همیشه خداوند در کنار ماست و از تمامی اعمال و حتی خطورات ذهنی ما باخبر است آیا کسی جرأت می کند به فکر گناه بیفتد و یا قصد بدی در ذهن خود داشته باشد؟ سپس خداوند ما را نسبت به همین مواردی که شاهد آن بوده است در روز قیامت آگاه می کند.
❗️ تصور کنید که اگر دستگاهی بالای سر انسان بگذارند که هر آنچه فکر می کند و نیّت دارد در آن دستگاه منعکس شود و همه آن را مشاهده کنند آیا حاضریم فکر نادرستی داشته باشیم؟
❗️ در روایات است که طبقی بالای سر انسان بگذارند و اعمال و افکار او را در روی آن بگذارند و همه آن را مشاهده کنند آیا از انجام این کار خجالت زده و ناراحت می شویم یا نه؟ (اکنون هم به ظاهر این طبق بر روی سر ما نیست ولی در باطن تمامی این اعمال برای شاهدان اعمال قابل مشاهده است. همان خداوندی که ستار العیوب است در روز قیامت پرده ها را کنار می زند)
📌 در روایت است که اگر گناهی برای انسان جلوه گر شده است، پشت آن گناه را نیز مشاهده کند. مثلا غذای لذیذی برای انسان آورده اند ولی در آن گوشت مسموم قرار دارد و موجب مسمومیت و بیماری شدید می شود؛ گناه نیز همین گونه است. گناهان نیز گاه موجب پشیمانی های بسیار و از بین رفتن آبروها می شود.
🖌 روایت دیگری وجود دارد که مملو از وعده های الهی است و می فرماید: از آن مواردی که خداوند به حضرت داود وحی کرد این است که فرمود: ای داود! به قومت بگو که هیچ بنده ای نیست که فرمان من را اطاعت کرده باشد مگر اینکه من بر خودم لازم می بینم او را یاری کنم و اگر از من چیزی خواست به او بدهم و اگر دعا کند مستجاب نمایم، اگر به من پناه ببرد پناهش دهم و اگر بخواهد برایش کافی باشم برایش کافی باشم و اگر بر من توکّل کند او را حفظ کنم و اگر تمامی خلق بخواهند به او ضرر برسانند من از او طرفداری نمایم.
❗️ چرا باید همچنان گناه انجام دهیم و شب توبه کنیم، همین گناه ها موجب می شود که آن دعاها و توبه ها هم به خوبی مستجاب نشود. انسان اگر می خواهد گناه کند چرا توبه می کند و اگر توبه می کند چرا باز به دنبال گناه است؟
💠 در مورد تفکر در نشانه های الهی در روایات آمده است که گاه برای او به اندازۀ یک شب تا صبح عبادت می نویسند، در روایت دیگر آمده که به او ثواب یک سال عبادت را می دهند، در روایت دیگری آمده است که به اندازۀ هفتاد سال عبادت نوشته می شود. اینها به سبب مقدار فکر تأثیر آن در انسان است. کسی مانند حرّ در کربلا یک لحظه فکر کرد که واقعا برای عبید الله به جنگ با حسین علیه السلام رفته است. او با همین فکر توبه کرد و به حسین ع پیوست. او اگر هزاران قرن عبادت می کرد عبادت او به پای همان یک لحظه فکر هم نمی رسید.