سبک شعر اقبال لاهوری
اقبال لاهوری شاعر متفکر، عارف و فیلسوف پاکستان، بدون تردید یکی از نوابغ دوران اخیر است. اقبال ضمن آفرینش اشعار و آثاری به زبان اردو، زبان فارسی را برای بیان افکار و احساسات خود انتخاب کرده است. اشعار فارسی و حتی اشعار اردوی او سرشار از مفاهیم عالی عرفانی، فلسفی، انسانی و اجتماعی است.
زبانی که اقبال در سرودن اشعار خود برگزیده، زبان شاعران گذشته ایران است. البتّه بیان این مطلب دلیلی بر مقلد صرف بودن اقبال نیست، بلکه اقبال با تیز هوشی و استعداد فطری خود، هم از نظر زبان و هم محتوا، طرحی نو درافکنده است و سبکی خاص اقبال لاهوری را پدید آورده است.
از نظر مضمون، شعر اقبال لاهوری بیان عشق به دین و قرآن، محبت پیغمبر اسلام (ص) و امامان بزرگوار (ع)، فلسفه، اندیشه و طرح مسائل سیاسی و فرهنگی روز است. شعر اقبال لاهوری عصاره و چکیده فرهنگ اسلامی _ عرفانی گذشته و حال است.
مرگ اقبال لاهوری
بیماری کلیه در سال ۱۹۲۴ به سراغ اقبال لاهوری آمد، اما طبیب مشهور هندی حکیم «عبدالوهاب انصاری» اقبال را معالجه کرد و حدود ۱۰ سال دیگر اقبال از سلامتی برخوردار بود، ولی از سال ۱۹۳۴ به بیماریهای مختلفی مثل کمشنوایی و کمبینی چشم دچار شد و به تدریج دچار کسالت ممتدی شد و سر انجام در ۱ اردیبهشت ۱۳۱۷ (۲۱ آوریل ۱۹۳۸) در سن ۶۶ سالگی از دنیا رفت و پیکرش در جوار «مسجد پادشاهی لاهور» به خاک سپرده شد. امروز مصادف با هشتاد و سومین سالگرد درگذشت اقبال لاهوری است.
کتابهای اقبال لاهوری به زبان اردو شامل ارمغان حجاز، بانگ درا، بال جبریلو ضرب کلیم به شعر بوده و دو کتابعلم اقتصاد و تاریخ هند نیز به نثر است.
آثار اقبال به زبان انگلیسی عبارتند از «سیر فلسفه در ایران» که این کتاب رساله دکترای اوست و در سال ۱۹۰۸م برای گرفتن مدرک دکترای فلسفه از دانشگاه مونیخ به زبان انگلیسی نوشته شد. این کتاب را امیرحسین آریان پور به فارسی ترجمه کرد
و به زبانهای اردو و فرانسه نیز ترجمه شده است.
کتابهای «احیای افکار دین در اسلام»، «خلافت اسلامی» و «نگاهی به جامعه اسلامی» از دیگر آثار اقبال به زبان انگلیسی است
کتابهای فارسی
مثنوی اسرار خودی: حاوی نظرات وی درباره خود یا خویشتن خود است و صفاتی نیز برای خلیفة اللّه و ولی خدا بیان نموده که شمایل امام غایباست.
مثنوی رموز بیخودی: مکمل اسرار خودی است که رابطه فرد و اجتماع را مورد بررسی قرار میدهد و اظهار میدارد که با وحدت خودی میتوان یک اجتماع خودی به وجود آورد.
زبور عجم: اشعار عرفانی اقبال.
گلشن راز جدید: این کتاب به سبک کتاب «گلشن راز» شیخ محمود شبستریاست.
اقبال در این منظومه ۹ سؤالعرفانی را مطرح کرده و پاسخ میدهد.
پیام مشرق: این کتاب در جواب کتاب «دیوان غربی» گوته، شاعر آلمانی، سروده شده است.
جاویدنامه: خطاب به پسرش جاوید نوشته است.
پس چه باید کردای اقوام شرق: راهنمایی است برای مردم مشرق زمین و به خصوص ملت مسلمان.
مثنوی مسافر: یادگار سفر اقبال بهافغانستان است.
ارمغان حجاز: آخرین کتاب اقبال به زبان فارسی است و شامل نظریات سیاسی، اجتماعی و دینی اوست و قسمتی از آن نیز به زبان اردو سروده شده است
مؤسسه اقبال لاهوری
مؤسسه آموزش عالی اقبال لاهوری پس از کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سال ۱۳۸۵ فعالیت آموزشی و پژوهشی خود را آغاز کرد.
@ayeha313
🌸خدایا 🙏
🕊به حق لیالی قدر
✨و فرق شکافته
🕊مولای متقیان حضرت علی علیه السلام
✨هیچ خانه ایی غم دار
🕊هیچ مادری داغ دیده
✨هیچ پدری شرمنده
🕊هیچ محتاجی ستم دیده
✨هیچ بیماری درد دیده
🕊هیچ چشمی اشکبار
✨هیچ دستی محتاج
🕊وهیچ دلی شکسته نباشه
🌸آمین 🙏
@ayeha313
🌷دعای روز نوزدهم ماه رمضان
🌷بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ وفّرْفیهِ حَظّی من بَرَکاتِهِ وسَهّلْ سَبیلی الى خَیْراتِهِ ولا تَحْرِمْنی قَبولَ حَسَناتِهِ یا هادیاً الى الحَقّ المُبین
🌷به نام خداوند بخشایشگر
خدایا در این روز بهره مرا از برکات و فیوضات ماه مبارک رمضان افزون نماو راهم را بسوی خیرها و خوبی هایش هموار سازو مرا از درک نیکیهای آن محروم ننما ، ای راهنما به سوى حـق آشکار.
🌷امام صادق (ع)فرمودند :
مقدّرات در 🌷شب نوزدهم تعيين
در شب بيست ويكم تأييد؛
و درشب بيست و سوم
(ماه رمضان)امضامیشود .
📚الكافی، ج ۴، ص ۱۵۹
🌷التمـــــاس دعـــــا
@ayeha313
یکم اردیبهشت،
روز بزرگداشت سعدی شیرین گفتار،
سالروز درگذشت شادروانان
ملکالشعرای بهار ،
سهراب سپهری
و علامه اقبال لاهوری
چه بسا حق این بود که
امروز را روز شعر و ادب پارسی مینامیدند...
@ayeha313
🌱آیه های زندگی🌱
روشهای دست یابی به معیارهای#ازدواج_موفق چیست؟ ⬅️قسمت سوم 🍓در مورد مستقل بودن آگاهی بیشتری پیدا ک
روشهای دست یابی به معیارهای#ازدواج_موفق چیست؟
⬅️قسمت چهارم
🍓خودآگاهی تان را تقویت کنید
🍏علاوه بر معیارهای عمومی که برای ازدواج وجود دارد هر کس ملاک های شخصی خود را نیز دارد که بیتوجهی به آنها میتواند باعث احساس شکست و ناکامی پس از ازدواج شود.
🍏پس بسیار اهمیت دارد که این ملاکها را بشناسید و در مورد آنها با همسر آیندهتان گفت و گو کنید. مقدمه اصلی شناخت ملاکهای شخصی این است که خودتان را بشناسید. از خود بپرسید کیستید؟ چه علایقی دارید و مهم ترین ارزشهایتان در زندگی چه چیزهایی هستند؟
🍏اگر احساس میکنید با وجود گذر از دوران نوجوانی همچنان در مورد خود و اهدافتان سردرگم هستید یا نمیتوانید به شناخت درستی از خود دست یابید، بهتر است قبل تصمیم گیری برای ازدواج ابتدا از یک روانشناس برای بهبود#مهارت_خودآگاهی کمک بگیرید.
#اللهم_اجعل_عواقب_امورنا_خیرا
@ayeha313
تقویت سیستم ایمنی بدن با گفتار درمانی !🗣
▫️نتایج یک پژوهش جدید نشان میدهد که رویکرد شناختی رفتاری مبتنی بر گفتار درمانی، بهترین درمان روان شناختی برای تقویت سیستم ایمنی بدن انسان محسوب می شود
+ اول اردیبهشت روزگفتار درمانی
@ayeha313
❌ پاسخ به شبهات
یه جلد قرآن و این همه تفسیر؟ قرآن کتاب هدایت برای همه است و نیاز به تفسیر ندارد
✅ پاسخ
♦️ اینکه خطاب قرآن به توده های مردم است، حرف صحیحی است چون قرآن هدایت برای همه است نه قشر خاصی.
❇️بنا به تصریح قرآن، تمام معارف این کتاب (جز آیات متشابه)، برای همه قابل فهم است و این واضح است و کسی منکرآن نیست (شَهْرُ رَمَضانَ الَّذی أُنْزِلَ فیهِ الْقُرْآنُ هُدىً لِلنّاسِ «بقره، ۱۸۵») اما سطح عمیق تری از علوم و معارف در این کتاب الهی وجود دارد که جز عالم دینی نمی تواند آن را به دست آورد. لذا در آیات متعددی از خود قرآن اشاره به لزوم توجه به تبیین و تفسیر آن شده است:
👈وما یعلم تاویله الا الله و الراسخون فی العلم (آل عمران/۷)
👈وَ أَنْزَلْنا إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنّاسِ ما نُزِّلَ إِلَیْهِمْ (نحل ۴۴)
♦️ اینکه قرآن در عین قابل فهم بودن برای همه، نیازمند تفسیر است، تعجب ندارد و نمونه های رایجی دارد. مثلاً گاهی معلم صحبتهایی میکند کاملا قابل فهم، اما یکی از دانشآموزان میگوید منظور استاد را نفهمیدم و دیگری برای او توضیح میدهد، یا حتی معنا واضح است، اما یکی از دانشآموزان زیرک به دیگری میگوید: «مفهوم سخن استاد فلان بود و دوست او ضمن تصدیق او میگوید درست میگویی، به این جنبه سخن استاد دقت نکرده بودم!»
یا مثلاً هرکسی با خواندن اشعار حافظ هم لذت می برد و هم معنایی از آن می فهمد. اما توجه به ریزه کاریها، لطائف و صنایع ادبی آن در تخصص عالمان ادبیات است.
👈مثال دیگر: نسخه ای که پزشک برای بیمار می نویسد برای او قابل فهم است که مثلا کدام دارو را چه ساعتی مصرف کند، اما درک لایه های عمیق تر نسخه یعنی چرایی آن داروها، عملکرد آن و تجویز برای موارد مشابه فقط در عهده خود پزشک است.
بنابراین اینکه قرآن کتاب هدایت است و برای همهی مردم است، با اینکه نیازمند تفسیر آن توسط عالمان است، منافاتی ندارد مخصوصاً اینکه زبان آن با زبان ما متفاوت و مربوط به ۱۴۰۰ سال پیش است (حتی با زبان عربی فعلی نیز متفاوت است) و لازم است مفاهیم عمیقتر آن به درستی استخراج و توضیح داده شود.
@ayeha313
🌱آیه های زندگی🌱
روزه روزهای یکشنبه روز عید پاک، روزه در روز نیطیکاست- بدان سبب که روز جشن و شادمانی است- ممنوع است.
⁉️کاتولیکها
آنها روزه روز چهارشنبه و جمعه الصلیب را میگیرند بعلاوه تمامی روزهای جمعه ماه انابت را که به دوران توبه و تعمق معروف است را روزه میگیرند، و در این دوران دو نوع غذای ساده و یک غذای معمولی میخورند و از خوردن گوشت پرهیز میکنند.
🌱آیه های زندگی🌱
⁉️کاتولیکها آنها روزه روز چهارشنبه و جمعه الصلیب را میگیرند بعلاوه تمامی روزهای جمعه ماه انابت را
⁉️-ارتدوکس شرق
آنها نیز ماه انابت، روزه رسولان، روزه معراج مریم به آسمان، روزه ویژه میلاد مسیح و چند تا روزه یک روزه دارند بعلاوه تمامی روزهای چهارشنبه و جمعه که در این دوران از خوردن گوشت، لبنیات ، تخم مرغ و ماهی پرهیز میکنند.
🌱آیه های زندگی🌱
⁉️-ارتدوکس شرق آنها نیز ماه انابت، روزه رسولان، روزه معراج مریم به آسمان، روزه ویژه میلاد مسیح و
⁉️پروتستان
روزه آنها به خود افراد، کلیساها و سازمانها بستگی دارد و در این مدت بطور کامل از لب زدن به آب و غذا خودداری میکنند و برخی مایعات را نمیخوردند و از خوردن یک یا چند وعده غذا صرف نظر میکنند.
همانطور که قبلاً اشاره شد روزه به عنوان یک مقوله دینی و عبادی امری نیست که به چند دین محدود باشد و اثری از آن در ادیان نباشد. شواهد تاریخی حاکی از آن است که اگر اختلافی هست در صورت و کیفیت توجه به آن است نه در اصل آن و در میان اقوام مختلف در گذشته و حال، روزه و پرهیز جایگاه خاصی برای خود داشته و دارد.
#روزه_در_ادیان_دیگر
#ادامه_دارد
🔴سه آفت،سه راه حل قرآنی!
استاد قرائتی:
آفت اول: اگر مبتلا به شهوت شدى
🔹راه حل: در نمازت تجديد نظر كن حتما دچار سهل انگارى در نمازت شده ای.
بدليل آيه ی:
(فخلف من بعدهم خلف اضاعوا الصلوة واتبعوا الشهوات...59/مریم،ص309).
آفت دوم: اگر احساس بدبختى وعدم توفيق كردى
راه حل: در رابطه ات با مادرت تجديد نظر كن.
به دلیل آيه ی :
(وبربوالدتى ولم يجعلنى جبارا شقيا...32/مریم،ص307).
آفت سوم:اگر احساس تنگى وسخت شدن زندگى كردى
🔹راه حل: رابطه ات با قرآن را درست كن.
به دليل آيه ی :
ومن اعرض عن ذكرى فان له معيشة ضنكا...124/طه،ص320).
@ayeha313
⁉️ متن سوال👇👇👇
آیا گفتن "یا علی مدد" و "یا علی ادرکنی" و یا علی نگهدارت کفر است؟
✅ پاسخ👇👇👇
کمک خواستن و استمداد در کارها، از غیر خداوند متعال اگر به این عنوان باشد که برای آنان قدرت و توانایی ذاتی و مستقل در مقابل قدرت خداوند قائل باشیم و آنها را مسقل و بی نیاز از قدرت خداوند بدانیم شرک و کفر است، اما اگر قدرت آنها را ناشی از قدرت خداوند و در اثر قرب آنان به خداوند متعال و عنایت ویژه خداوند متعال به آنان بدانیم شرک یا کفر نخواهد بود.
در این رابطه دعای مورد نظر شما که به دعای فرج امام زمان (ع) مشهور است، یکی از زیباترین و بهترین و پر معناترین دعاها است و خالی از هر گونه شرک و کفر است که خواندن آن با قصد قربت به خداوند متعال بسیار مطلوب است.
🔰پاسخ تفصیلی👇
کمک خواستن و استمداد در کارها، از غیر خداوند متعال اگر به این عنوان باشد که برای آنان قدرت و توانایی ذاتی و مستقل در مقابل قدرت خداوند قائل باشیم و آنها را مسقل و بی نیاز از قدرت خداوند بدانیم شرک و کفر است، اما اگر قدرت آنها را ناشی از قدرت خداوند و در اثر قرب آنان به خداوند متعال و عنایت ویژه خداوند متعال به آنان بدانیم شرک یا کفر نخواهد بود.
بر این اساس چون ما ائمه (ع) را بندگان خالص خداوند و در درجه بالای اخلاص و عبودیت نسبت به خداوند متعال می دانیم و همه ارزش، احترام، توانایی و قدرت آنان را نیز ناشی از همین قرب آنان به مقام ربوبی و در اثر بندگی خالصانه آنان می دانیم، استمداد و درخواست کمک از آنان، توسل به آنان و گفتن اذکاری مانند "یا علی مدد" و "یا علی ادرکنی" را خالی از هر گونه شرک و کفر می دانیم.
در این رابطه دعای مورد نظر شما که به دعای فرج امام زمان (ع) مشهور است، یکی از زیباترین و بهترین و پر معناترین دعاها است و خالی از هر گونه شرک و کفر است که خواندن آن با قصد قربت به خداوند متعال بسیار مطلوب است. حضرت آیت الله العظمی تبریزی (ره) در پاسخ سؤال در باره این دعا (دعای فرج) فرموده اند: "این دعا مانند بعضی از دعاهای معروف است و مراد در عبارت "اکفیانی فانکما کافیان" اشاره به آیه شریفه "وابتغوا الیه الوسیله" است؛ زیرا پیامبر اکرم (ص) و علی (ع) وسیله ما در گرفتن حاجات مان از خداوند متعال هستند و برای آمرزش گناهان ما استغفار می کنند. همان طوری که پیامبر اکرم برای گناه کاران طلب آمرزش می کردند. و اللَّه العالم". [1]
برای آگاهی بیشتر به پاسخ های زیر مراخعه فرمائید:
1. نمایه: توسل در قرآن و سنت، سؤال 2032 (سایت: 2265) .
2. نمایه: توحید و استمداد از غیر خدا، سؤال 1594 (سایت: 1589) .
@ayeha313
✨یارب
✨شرمندۀ
✨لطف بیکرانت هستم
✨شرمنده ترین بندگانت هستم
✨«یا رب اَنا سَائِل الَّذِی اَعطَیتَه»
✨عمریست دخیل آستانت هستم
✨در این لحظات ناب سحر التماس دعا
@ayeha313
«دعاى روز بیستم مـ🌙ـاه مبارک رمضان»
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ افْتَحْ لی فیهِ أبوابَ الجِنانِ واغْلِقْ عَنّی فیهِ أبوابَ النّیرانِ و َوَفّقْنی فیهِ لِتِلاوَةِ القرآنِ یا مُنَزّلِ السّكینةِ فی قُلوبِ المؤمِنین؛
خدایا بگشا برایم در آن درهاى بهشت و ببند برایم درهاى آتش دوزخ را و توفیقم ده در آن براى تلاوت قرآن. اى نازل كننده آرامش در دلهاى مؤمنان.
از وصیت های امام علی علیه السلام به امام حسین علیهالسلام:
✅پسرم! گناه كاران را از رحمت خداوند نااميد مكن!
چه بسیارند گناه كارانى كه پس از سالها گناه، عاقبت بخير شدند.
و چه بسیارند عبادت پیشگانی كه پس از عمرى عبادت، سرانجام به فساد افتادند و به دوزخ وارد شدند.
📚تحف العقول ، صفحه ۱۴۱
@ayeha313